Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Aleksis Salusjärven kolumni: Kulttuurielämä on menettänyt liian paljon liian nopeasti, surusta tuli pysyvä

Viime vuosina on kuollut suuri joukko kulttuurin tähtiä. Heidän myötään kokonainen aikakausi on jäämässä taakse, kirjoittaa Aleksis Salusjärvi.

"Huono ammatti, hyvä harrastus" – antiboheemi Paavo Haavikko

Henkilökuvassa kirjailija, pamfletisti, liikemies, näkijä.

Hyvä vai paha Sampo?

Sampo-myyttiä on tulkittu monella tavalla

Selkä edellä historiaan – näihin kirjoihin kiteytyy 1970-luku

Millaisena sinä muistat 1970-luvun? Osallistu keskusteluun!

Toivedraamoja vallasta ja politiikasta Areenassa

Toivotut: Vallan kulisseissa -paketti Areenassa

Kahtiajakautunut Suomi surettaa ohjaaja Kaisa Korhosta –  ”On kypsää sanoa mielipide, mutta vain kuuntelemalla kehittyy”

Kulttuurivieras Kaisa Korhonen sanoo, että oman mielipiteen sanominen on aina tärkeää. Tärkeissä asioissa on kuitenkin harvoin vain yksi oikea näkemys. Korhosen tuorein ohjaus pyörii parhaillaan Jyväskylän kaupunginteatterissa.

Näytelmä Rauta-aika kunnioittaa Suomen itsenäisyyttä – valmistuu kesäksi 2017 ja nähdään Kolilla

Teatteri Väkivahva toteuttaa Paavo Haavikon kirjoittaman näytelmän, joka kuuluu Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlallisuuksiin. Esitysympäristönä on jylhä pohjoiskarjalainen vaaramaisema.

Tulvavesi opetti Hannu Mäkelälle tärkeimmän asian rakkaudesta

Kirjailija Hannu Mäkelä kertoo, mikä on olennaista elämässä.

Paavo Haavikon runo innosti poliitikkoja – Kuuntele vaalikeskustelu Yle Areenasta

Ajantasan suuressa vaalikeskustelussa pohdittiin muun muassa sitä, miten saadaan palautettua luottamus politiikkaan.

Peter von Bagh Aki Kaurismäen silmin

Aki Kaurismäki puhuu Peter von Baghista.

Pohjanmaan teatterit luottavat klassikoihin ja rakkauteen

Vaasan ja Seinäjoen kaupunginteattereissa luotetaan tänä syksynä klassikoihin. Nikolai Gogolin ja William Shakespearen tekstien lisäksi ohjelmistossa on Tove Janssonia sekä musikaali Baddingistä. Lisäksi nähdään harvinainen kansannäytelmä Paavo Haavikolta.

Oksanen wins Nordic Literature prize

Author Sofi Oksanen was presented with the Swedish Academy's Nordic literature prize on Wednesday night. She is the first Finnish woman to receive the award.

Ruotsin Akatemia luovutti Sofi Oksaselle "pikkunobelin"

Sofi Oksanen sai arvostetun palkinnon viidentenä suomalaiskirjailijana. Hänen uusimman romaaninsa käännös on juuri ilmestymässä Pohjoismaissa.

Now Swedish Academy's turn to honour author Oksanen

The most celebrated Finnish author of her generation, Sofi Oksanen has previously won the Nordic Council Book Prize and the Finlandia Prize, among many others.

Kotimainen indie-elokuva on kielletty alle kolmekymppisiltä

Elokuvaohjaaja Jarmo Lampela ohjasi kotimaisen indie-elokuvan, jota suositellaan yli 30-vuotiaille. Miesten välisiä keskusteluja saa ensi-iltansa perjantaina.

Helena Ruuska: Marja-Liisa Vartio - kuin linnun kirkaisu

Kirjailijasta kirjoitettua vakavaa elämäkertaa voi mielestäni pitää jonkinlaisena mittarina kirjailijan merkityksestä jälkipolville ja kirjallisuudelle yleensäkin. Näin siitä huolimatta, että monesta tärkeästä kirjailijasta elämäkerta on yhä tekemättä.

Puujalkavitsi koettelee korrektiuden rajoja

Puujalkavitsejä kuvaillaan usein huonoiksi vitseiksi. Sitä ne eivät missään nimessä ole, sanoo kreisihuumoriin ihastunut, puujalkavitseistä työväenopistossa kurssin pitävä Helena Virtain. Hänen mielestään puujalkavitsi on sitä hauskempi, mitä kauempaa metsästä se on.

Haavikon Honkaa ja graniittia esitetään radiokuunnelmana

Radioteatteri esittää lokakuussa Paavo Haavikon aiemmin julkaisemattoman elokuvakäsikirjoituksen pohjalta sovitetun kuunnelman, Honkaa ja graniittia. Tekstiä ei ole aikaisemmin esitetty.

Kirjailija Paavo Haavikon elämän viimeisiä hetkiä koskevaan kiistaan ratkaisu

Kihlakunnansyyttäjä ei nosta syytettä kirjailija ja runoilija Paavo Haavikon viimeisiin elämänvaiheisiin ja sairaudenhoitoon liittyvästä kirjoittelusta. Syyttäjän mukaan tapauksessa ei ollut riittävästi näyttöä tahallisista rikoksista. Asiasta tehtiin useita eri tutkintapyyntöä.

Anneli Sauli Pyynikin Rauta-ajan tähdeksi

Pyynikin kesäteatterissa nähdään ensi kesänä Paavo Haavikon kirjoittama Rauta-aika. Kalle Holmbergin vuonna 1982 ohjaama tv-draama nähdään nyt ensimmäistä kertaa näyttämösovituksena. Näytelmän myötä Pyynikin kesäteatterin estradille nousee mm. Anneli Sauli. Näytelmän ohjaa Kari Heiskanen.

Kirjailija Arto Seppälä sai aforismipalkinnon

Suomen aforismiyhdistys on myöntänyt tämänvuotisen Samuli Paronen -tunnustuksen kirjailija ja aforisti Arto Seppälälle. Yhdistyksen hallitus eli palkintoraati kiittelee Seppälää tiiviistä mutta ilmavasta kielestä, oivalluksista ja huumorin pilkahduksista.

Kustannusyhtiö Otavan yllätyserot

Otavaa yli sata vuotta hallinnut Reenpään suku siirtyy sivuun konsernin johdosta. Aamun kirjasta tuttu toimittaja Seppo Puttonen arvioi, mitä Otavan yllätyserojen takana oikein voisi olla.

Paavo Haavikon kuunnelmia Kuningas Haraldista

Radioteatteri esittää viisi kuunnelmaa kuningas Haraldista.

Kiistelty Haavikko-elämänkerta ilmestyi etuajassa

Kirjailja, akateemikko Paavo Haavikon elämäkerta on ilmestynyt. Haavikko-niminen mies -teoksen julkaisu yritettiin estää jopa oikeusteitse, mutta lopulta kirja ilmestyi etuajassa.

Kohuttu Haavikko-kirja painettu

Jo etukäteen kohua herättänyt Mauno Saaren kirja Paavo Haavikosta on saatu painettua valmiiksi Keuruulla Otavan kirjapainossa. Kirja tulee myyntiin huomenna perjantaina.

Paavo Haavikon teos julkaistaan postuumisti

Paavo Haavikon proosateos Suomi kysymyksessä, vastauksena Venäjä julkaistaan keväällä 2010. - Kirja on vasta käsikirjoitusvaiheessa, joten paljon enempää siitä ei vielä voi kertoa, sanoo WSOY:n tiedottaja Katri Wanner.

Jälkiviisaat: Budjetti ja Haavikon elämäkerta

Jälkiviisaat keskustelivat perjantaina Aamu-tv:ssä muun muassa budjetista ja Paavo Haavikon elämäkerrrasta. Keskustelijoina olivat Tuulikki Petäjäniemi, Kalle Isokallio ja Jan Erola.

Elämäkerrat ovat kohuherkkiä kirjoja

Paavo Haavikon elämäkertaa koskeva kiista meni harvinaisella tavalla oikeussaliin asti jo ennen julkaisemista. Elämäkerrat ovat kuitenkin kohuherkkiä teoksia, ja kustantajat joutuvat usein toimimaan kiinnostavien paljastusten ja objektiivisuuden ristivedossa.

Paavo Haavikon elämäkerran saa julkaista

Otava saa julkaista Paavo Haavikon elämäkerran haluamallaan tavalla. Helsingin käräjäoikeus hylkäsi tänään Haavikon pojan vaatimuksen estää kirjan julkaisu uhkasakon voimalla, ennen kuin hän on hyväksynyt tekstin.

Loukkaava elämäkerta Haavikosta voidaan kieltää

Paavo Haavikon poika yrittää estää isänsä elämäkerran julkaisun. Mauno Saaren kirja voidaan kieltää, jos se sisältää yksityiselämää loukkaavaa materiaalia, kommentoi kauppaoikeuden professori.

Lauantai on omistettu aforismeille

Suomi juhlistaa aforismipäivää lauantaina, joka on myös Suomen aforismiyhdistyksen nelivuotispäivä.

Paavo Haavikolle postuumi palkinto

Kirjailija Paavo Haavikko on saanut palkinnon aforismeistaan. Palkinnon myöntäneen Suomen aforismiyhdistyksen mukaan Haavikko sai kuulla palkinnosta ennen kuolemaansa ja oli siitä ilahtunut.

Akateemikko Paavo Haavikko on kuollut

Akateemikko, kirjailija Paavo Haavikko on kuollut 77-vuotiaana. Haavikko menehtyi maanantaina helsinkiläisessä sairaalassa pitkäaikaisen sairauden murtamana.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle