Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Perjantai 5.2.2021 (radio)

THL on kertonut, missä järjestyksessä riskiryhmiä rokotetaan koronaa vastaan. Koronaviruksen muunnokset leviävät maailmalla. Perjantaina on vietetty Runebergin päivää. Viikonloppuna on aurinkoista ja kylmää.

Vanhahtava runebergintorttu sopii etenkin hämäläisille – sitä kun voi syödä hitaasti

Torttu on parhaimmillaan reilun viikon kuluttua valmistumisestaan, sanoo kondiittoriyrittäjä.

Jättikokoiset tortut levittäytyivät pitkin kaupunkia Pietarsaaressa – Kulttuuriviikko houkuttelee tänä vuonna ulkoilmaan

Runeberginviikolla Pietarsaaressa nähdään isoja runebergintorttuja ja valoisia hymynaamoja.

From Minna Canth to Jean Sibelius, these famous Finns have their own flag days

Finland celebrates over 20 flag days each year, including a handful in honour of famous individuals. But who are they and why are they worth celebrating?

Keskiviikko 5.2.2020 (radio)

Presidentti Sauli Niinistö tuomitsee rasismin ja juutalaisvihan. Hallitus aikoo muuttaa perhevapaita. Koronapotilas pääsi pois Lapin keskussairaalasta. Keskiviikkona oli Runebergin päivä.

Kansallisrunoilijan unohdettu sisar Carolina Runeberg oli ensimmäinen nainen, joka julkaisi Suomessa kirjan omalla nimellään

Suomen kirjailijaliiton puheenjohtaja Sirpa Kähkösen mukaan vuonna 1855 julkaistu kirja pitäisi nostaa sille kuuluvaan arvoon.

Juha Hurme: "Kalevala oli lopullinen kuolinisku runolaulun ilmiölle"

Elias Lönnrot muokkasi ja runoili viisi erilaista Kalevalaa

Ruovesi kunnostaa Runebergin lähteen

Keskustan tuntumassa sijaitsevaan nähtävyyteen valuu jostain bakteeripitoista vettä, ilmeisesti lähimaastosta.

Hirvi, traktori, pälvikalju, kastanja... – Tero Seppälä paljasti syyn Suomen joukkueelta kuultuihin värikkäisiin vertauksiin ampumahiihdon MM-kisoissa

Tero Seppälä kertoi, että suomalaisilla ampumahiihtäjillä oli haastatteluihin laadittu kymmenen sanan lista.

Tiistai 5.2.2019 (radio)

Puolueet ovat sopineet riidan laista, joka koskee vanhustenhoitoa. Uudenkaupungin tulipalossa kuoli 2 ihmistä. VR peruu junia huonon sään takia. Helsingin Finlandia-talo pitää kohta remontoida. Kirjailija Heikki Kännö on saanut Runeberg-palkinnon.

Poliisilta harvinainen vetoomus Runebergin päivänä vihapuhetta vastaan: "Ei ihan tyypillistä virkapuhetta"

Ylikonstaapeli Nina Juurakko-Vesikko näkee työssään, miten vihapuhetta käytetään etenkin netissä.

Runebergin kotipihassa kasvaa salaa harvinainen raparperi, ja nyt se sai nimen

Kansallisrunoilijan kotimuseon pihalla Porvoossa kasvava harvinainen raparperi on nimetty Fredrikan raparperiksi. Sen geenit poikkeavat huomattavasti muista Suomen raparpereista.

Maanantai 5.2.2018 (radio)

Paula Risikko on eduskunnan uusi puhemies. Presidentin puoliso ja vauva ovat jo päässeet kotiin. Moskovassa on satanut paljon lunta. Maanantaina vietettiin Runebergin päivää. Marjo Niemi sai kirjallisuuden Runeberg-palkinnon.

10 kysymystä J.L. Runebergistä

Mitä tiedät Suomen kansallisrunoilijasta?

Pehmeiden arvojen suurmies

Topelius oli pehmeiden arvojen suurmies.

Topelius oli paljon muutakin kuin satusetä, mutta sellaisena hänet haluttiin muistaa – patsaasta nousi aikoinaan lihava riita

Pikkulintuja varjelleen suomalaisuusmiehen, runoilijan ja journalistin muistomerkkikiistassa ei 1930-luvulla keinoja kaihdettu.

7+1 syytä, jotka johtivat Suomen itsenäistymiseen Venäjästä – "Väki lähtee barrikadeille viimeistään silloin, kun leipä loppuu"

Suomen siirryttyä Venäjän vallan alle alkoi vuonna 1809 suuriruhtinaskunnan aika, mutta suomalaisia yhdisti vain kieli ja vanhat lait. Reilussa sadassa vuodessa syntyi suomalainen identiteetti ja Suomi kasvoi valtioksi Venäjän valtion sisällä.

Itsenäisyyden juhlaa kansainvälisin maustein – kotoutumisopiskelijat veivasivat letkajenkkaa ja capoeiraa

Pari sataa Turun Aikuiskoulutuskeskuksen opiskelijaa otti ilon irti itsenäisen Suomen kunniaksi tiistaina. Maamme-laulu raikui kymmenillä eri kielillä.

Sadat kokoontuivat Senaatintorille viittomaan Maamme-laulua

Kuurojen Liiton Suomen juhlavuoden kampanjassa sadat suomalaiset ovat innostuneet viittomaan Maamme-laulua somevideoilla.

Perttu Häkkinen opastaa kotisaarensa pimeälle puolelle – rakkaalla kaupunginosalla on murhanhimoinen menneisyys

Idyllistä Laajasaloa näyttää leimaavan määrittelemätön pimeys, joka on konkretisoitunut korkean profiilin henkirikoksina. Saarta rakastava toimittaja-kirjailija Perttu Häkkinen vie meidät historian sekä surman siipien havinaan.

Kuurojen opetuksen isästä C.O. Malmista kertova näytelmä tänään ensi-illassa

Näytelmä on osa virallista Suomi100-ohjelmistoa ja samalla Teatteri Totin 30-vuotisjuhlavuotta.

Nationalismi nostaa päätään ja rajoja rakennetaan – Mitä kirjailijat eri puolilta Eurooppaa ajattelevat kansallisuudesta?

Lahden kansainvälisessä kirjailijakokouksessa keskustellaan, mikä merkitys kansallisuudella on kirjallisuudessa. Onko se nykyään hyöty vai haitta?

TOP5: Valoja ja varjoja finaalisarjassa

Jääkiekon SM-liigan finaalisarjan valoja ja varjoja kuvasi Tomi Hänninen.

Maahanmuuttaja luki selkokieltä seniorille – Juttu lähti lapasesta, jää murtui

Selkokielisten tekstien lukeminen toimi moottorina maahanmuutajan ja päiväkeskuksessa käyvän vanhuksen välillä. Maahanmuuttajat lukivat senioreille, mutta lukuhetket toimivatkin jäänmurtajana ja siitä alkoi keskustelu.

Video: Sven Tuuva lunasti sankarikuolemalla paikkansa tarustossamme – kiusattu sotilas nähdään nyt musikaalissa

Valkeakoskella teatterin lavalla nähdään itsekin koulukiusausta kokenut Jesse Kaikuranta, jonka laulutaidot tuovat esiin Sven Tuuvan herkän puolen.

Sunnuntai 5.2.2017 (radio)

Yhteisvastuukeräys on alkanut. Kyyjärvellä on juhlittu ihmisoikeuspalkintoja. Sunnuntaina on vietetty Runebergin päivää. Suomalainen elokuva "Tom of Finland" on saanut tärkeän palkinnon. Ylen nimikone kertoo eri aikojen suosikkinimet.

Maamme-laulu on kansallishymnien perikuva – luonto on kaunis ja kansa rauhaisa

Runoilija Runebergin tunnetuimpia tekstejä on Maamme-laulu. Suomen kansallislaulussa riitaisat sodat ovat ohi ja usko tulevaisuuteen on vahva.

Lauantai 4.2.2017 (radio)

Antti Rinne jatkaa SDP:n puoluejohtajana. USA:ssa tuomari päätti, että muslimimaiden matkustuskieltoa ei väliaikaisesti noudateta. Finlandia-hiihdossa on mukana hiihtäjiä melkein 30 maasta. Nyt syödään Runebergin torttuja. Ensi viikolla on kylmää.

Winter treat sales season extended

Classic seasonal pastries go on sale in early January and mark Finland's long winter with a long-running tradition. Bakeries expect Runeberg tortes to make record sales this year.

Tunnetko juhlapäivät? Testaa tietosi!

Testaa tietosi suomalaisista juhlapäivistä

150-vuotias Saarijärvi juhlii – saarijärveläinen Ville kisaa musiikkigaalassa New Yorkissa

Saarijärven kaupungin tämän iltaisen 150-vuotisjuhlan pääosaan nousee Ville Ojanen. Hänen säveltämä Saarijärvi-sarja kantaesitetään juhlassa. Ojasen tuorein cd-levy puolestaan kisaa parhaillaan maailmanlaajuisesta musiikkipalkinnosta.

RoPS-peluri sai komennuksen avaukseen Kroatiaa vastaan: Paremminkin olisi voinut mennä

Janne Saksela pääsi ensimmäistä kertaa arvokisakarsintapeliin Ratinassa. Säkenöiviä suorituksia ei nähty.

Kokoomus torppasi Maamme-laulun vaihtamisen, Nato-jäsenyys lähivuosina ja shampanja ruokakauppoihin läpi

Sotilasliiton jäsenyyden hakeminen täsmentyi kokoomuksen Nato-linjauksessa lähivuosiin. Kokoomusnuoret halusivat Finlandia-hymnin Maamme-laulun tilalle, koska kappaleen sanat heijastavat suomalaisten periksiantamattomuutta ja isänmaanrakkautta.

Finlandia-hymni vai Maamme-laulu? Ylen raadilla selvä näkemys

Jean Sibeliuksen Finlandia-hymni on parempi sävellys, mutta Fredrik Paciuksen Maamme-laulu toimii paremmin esimerkiksi urheilun voitonjuhlissa, arvioi Ylen aamu-tv:n kaksihenkinen asiantuntijaraati. Katso ja kuuntele miksi Maamme-laulu saa raadin mielestä pysyä kansallislauluna.

Tutkija Maamme-laulun muuttamisesta: Ei se vaihtamalla parane

Kokoomusnuoret haluavat vaihtaa Maamme-laulun Finlandiaan. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistotutkija Juha Nirkko pitää Finlandian melodiaa kauniimpana, mutta ei silti lämpene vaihdokselle.

Kokoomus vaihtaisi Maamme-laulun Finlandia-hymniin

Kokoomuksen puoluekokoukselle on tehty kaksi aloitetta, joiden mukaan Jean Sibeliuksen säveltämästä Finlandia-hymnistä pitäisi tehdä Suomen uusi, virallinen kansallislaulu. Kokoomuksen puoluehallitus esittää, että puoluekokous hyväksyisi aloitteet.

Video: Maamme-laulu kajahti EM-paineissa

Petra Ollin päivä huipentui kultajuhliin painin EM-kisoissa Latviassa. Katso palkintojenjako kuvaa klikkaamalla.

Perjantai 5.2.2016 (radio)

Suomi parantaa teitä ja junaratoja 600 miljoonalla eurolla. Suurin osa suomalaisista kannattaa rajatarkastuksia. Korkeasaaren karhut ovat heränneet talviunilta. Perjantaina on vietetty Runebergin päivää. Suomalaiset syövät paljon makeita herkkuja.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle