Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Uuden tutkimuksen mukaan Suomi pyysi Yhdysvaltain miehitystä vuonna 1943 saadakseen rauhan ja Yhdysvallat jopa harkitsi asiaa

Yhdysvallat kuitenkin kieltäytyi miehittämästä Pohjois-Suomea, koska piti sitä liian suurena riskinä.

Teini-ikäinen ilmastoaktivisti Greta Thunberg palkittiin Ranskassa

Thunberg aikoo lahjoittaa palkinnon neljälle ilmastojärjestölle.

Nuudelit katossa ja viikon muita uutiskuvia

Kuluneella viikolla Pakistanissa valmistettiin herkkuja paastokuukauden päätösjuhlaan ja Ranskassa muisteltiin Normandian maihinnousua. Kokosimme viikon näyttävimmät uutiskuvat yhteen.

Torstai 6.6.2019 (radio)

Presidentti nimitti uuden hallituksen. Huumekuolemien määrä on kasvanut. Ranskassa on muistettu Normandian maihinnousua. Suomessa on puhtaat uimavedet. Lämpötila nousi yli 30 asteen.

Torstai 6.6.2019 (tv)

Suomi sai uuden hallituksen. Keskusta ja Vasemmistoliitto päättivät illalla ministereistä. Susien määrä kasvaa. Normandian maihinnoususta on kulunut 75 vuotta. Säätiedot.

Normandian maihinnousunpäivän juhlallisuudet huipentuivat Ranskassa – presidentit Trump ja Macron kunnioittivat puheissaan veteraaneja

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump pitivät puheet muistojuhlassa Normandiassa.

97-vuotiaskin teki laskuvarjohypyn juhlan kunniaksi – Normandian maihinnousun 75-vuotispäivää juhlittiin veteraanien ja valtionpäämiesten voimin

Juhlallisuudet Englannin kanaalin rannikolla Portsmouthissa aloittivat kaksipäiväiset 75-vuotisjuhlallisuudet 2. maailmansodan käännekohdan muistamiseksi.

Normandian taivaalle vanhojen lentokoneiden jylinää ja laskuvarjohyppääjiä – suomalaisia laskuvarjojääkäreitä maihinnousun muisto-ohjelmassa

75 vuotta sitten tapahtunuttta Normandian maihinnousua ja sitä seurannutta taistelua Normandiasta muistetaan Ranskassa lukuisissa tilaisuuksissa kesän aikana.

Työn juhlaa vietetään Pohjois-Ranskassa lumisateessa

Ranskan median mukaan Normandian alueelle oli luvattu sateita ja tulvia maanantaiksi, mutta kaikkien yllätykseksi taivaalta tulikin lunta. Työn juhlaa on vietetty Normandiassa tavallista kylmemmissä olosuhteissa.

Pienoismallit ja historia kuuluvat yhteen - Normandian maihinnousun kalustoa esiteltiin Tampereella

Tampereella järjestetyn pienoismallinäyttelyn keskipisteenä oli tällä kertaa Normandian maininnousua kuvaava kokoelma. Isolle näyttelypöydälle oli koottu noin sata työtä.

Brittiarkisto: Normandian maihinnousun pelastivat silkkisukat ja kaksoisvakoojan vaimon huijaaminen

Liittoutuneiden hyväksi työskennellyt kaksoisagentti "Garbo" onnistui huijaamaan koko Saksan armeijaa, mutta suurimmat ongelmat aiheuttikin vakoojan tunteikas vaimo.

Ilmaveteraani DC-3 ilahdutti Joensuussa – video

Suomen ainoa lentokuntoinen DC-3 vieraili viikon verran lentokentällä Joensuun tuntumassa. Koneeseen asennettiin satelliittinavigointivarustus, hätälähetin ja ja uusi transponderi. Myös koneen lentäjiä oli koolla suorittamassa vuosittaisia tarkastuslentoja.

Historia: Syväluotauksessa Omaha Beach

Mitä tapahtui Normandian maihinnousussa Omaha Beachilla?

Erittäin salaisia asiakirjoja Normandian maihinnoususta löytyi brittihotellin lattian alta

Armeija käytti Brockenhurstissa sijaitsevaa hotellia toisen maailmansodan aikana ja jätti jälkeensä joukon papereita.

Venäjä: Sotatoimet vaikeuttavat Ukraina-huippukokouksen valmisteluja

Taistelut Itä-Ukrainassa jatkuivat maanantaina kiivaina. Venäjä ja Ukraina ovat syyttäneet toisiaan tulitaukopyrkimysten kaatamisesta.

Sotahistoriasta toivotaan turistimagneettia

Sotahistoriasta kiinnostuneille turisteille räätälöidään lomapaketteja Kainuussa. Suomussalmella ja Kuhmossa on talvisodan taistelupaikkoja, joita yksittäiset ulkomaiset matkailijat ovat käyneet ihmettelemässä. Nyt historiallisiin kohteisiin halutaan isompia turistivirtoja.

Normandian maihinnousujuhlaan hoitokodista livahtanut veteraani palasi kotiin – "Tekisin sen uudestaan huomenna"

Britannian laivastossa aikoinaan palvellut mies livahti Hovessa sijaitsevasta hoitokodistaan torstaina ja hyppäsi Ranskaan matkalla olleeseen veteraanibussiin.

Hoitokodistaan Englannista kadonnut veteraani löytyi Normandian maihinnousujuhlista

Tiettävästi veteraani olisi lähtenyt salaa, koska hoitokoti olisi estänyt häntä lähtemästä muistojuhlaan. Hoitokoti on kiistänyt tämän.

Putin varoitti Ukrainaa ja EU-johtajia: Venäjä suojelee talouttaan

Venäjän presidentti vaatii Ukrainaa lopettamaan sotilasoperaatiot maan itäosassa. Putinin mukaan välitön tulitauko on edellytys neuvotteluille. Hän sanoi keskustelujen länsimaiden johtajien kanssa olleen positiivisia.

Obama: Putinin on käytettävä tilaisuutensa Ukrainassa

Obama ja Putin tapasivat lyhyesti Normandian maihinnousun muistojuhlien yhteydessä Ranskassa.

Putin ja Obama keskustelivat lyhyesti Ukrainan tilanteesta

He tapasivat Normandian maihinnousun muistojuhlien yhteydessä.

Putin tapasi Ukrainan Porošenkon – tulitaukoneuvottelut luvassa lähipäivinä

Porošenko ja Putin tapasivat 15 minuutin ajan ennen Normandian maihinnousun 70-vuotispäivän juhlalounasta. He keskustelivat muun muassa mahdollisuuksista liennyttää Ukrainan kriisiä, Ranskan presidentin toimisto kertoo.

Normandian maihinnousun muistojuhla – Yle seurasi hetki hetkeltä

Normandian maihinnousun 70-vuotismuistojuhlaa vietetään Ranskassa Ouistrehamin kylässä Sword Beachilla. Paikalle on kokoontunut iso joukko maailman johtajia ja veteraaneja.

Media: Putin vierailulle Itävaltaan – keskustelunaiheena Ukraina

Die Presse lehden mukaan Itävalta keskusteli Ranskan ja Britannian kanssa ennen kuin sopi vierailusta. Putin on parhaillaan Normandian maihinnousun muistojuhlassa, missä hän tapaa länsijohtajia ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun Venäjä otti Krimin haltuunsa.

Normandian maihinnousun muistojuhlallisuudet käynnissä – Obama ja Hollande kiittivät yhdysvaltalaissotilaita

Toisen maailmansodan ratkaisevaa käännettä on saapunut muistelemaan sekä sotaveteraaneja että maailman johtajia. Iltapäivällä alkavaan pääseremoniaan saapuvat muun muassa Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit Barack Obama ja Vladimir Putin. Lähetys muistojuhlasta alkaa Yle Areenassa klo 15.30.

Historian suurin maihinnousu yllätti natsi-Saksan 70 vuotta sitten

70 vuotta sitten noin 156 000 liittoutuneiden sotilasta nousi maihin rannikkokaistaleella Pohjois-Ranskassa. Normandia on edelleen sotahistorian suurin maihinnousu. Toisen maailmansodan kulun kääntänyt maihinnousu oli tarkkaan harkittu operaatio, jossa muun muassa sääolosuhteilla oli suuri merkitys.

Taistelutoverit-esikuva, 93, hyppää uudelleen Normandiaan

– Jos loukkaannun tai kuolen, mitä sitten? Olen elänyt 93 vuotta. Minulla on ollut hyvä elämä, sanoi ensimmäisten amerikkalaisten joukoissa Ranskaan hypännyt Jim "PeeWee" Martin.

Suomalaisjääkärit hyppäävät laskuvarjolla Normandian maihinnousun tapahtumapaikoille

Normandian maihinnousun muistojuhlallisuuksiin matkustaa useiden valtion päämiesten lisäksi 950 laskuvarjohyppääjää ympäri maailman. Mukana on myös suomalaisia.

Putin tapaa Merkelin Normandian maihinnousun muistotilaisuudessa

Venäjän presidentti tapaa myös Ranskan ja Britannian johtajat Ranskassa järjestettävässä juhlatilaisuudessa. Myös Yhdysvaltain presidentti osallistuu juhlallisuuksiin, mutta hänen ja Putinin tapaamisesta ei ole sovittu.

Obama aloittaa Euroopan-vierailunsa Puolasta

Barack Obama tapaa matkallaan muun muassa Ukrainan presidentinvaalien voittajan Petro Porošenkon. Normandian maihinnousun muistotilaisuuteen osallistuu Obaman ohella myös Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Ranska rajoittaa Normandian maihinnousun muistopäivän uutisointia – lähetysoikeuksista vaaditaan 200 000 euroa

Ranska kumosi yllättäen päätöksen tarjota kuvaa juhlinnasta ilmaiseksi ja antoi oikeuden kahdelle ranskalaiselle tv-kanavalle, jotka nyt kaupittelevat lähetysoikeutta urheilukilpailujen tyyliin. Ilmaiseksi esitysoikeudet saavat vain Euroopan yleisradioliiton EBU:n jäsenet.

Putin osallistuu Normandian maihinnousun muistojuhlaan Ukrainan kriisistä huolimatta

Ranskan puolustusministeri Jean-Yves Drian toteaa, että kutsun peruminen olisi ollut historiallinen loukkaus.

Normandian maihinnoususatamaa pelastetaan tuholta

Sotahistorian harrastajat ja paikallisviranomaiset pelkäävät, että toisen maailmansodan aikainen kelluva satama tuhoutuu lopullisesti ennen kuin se saadaan kunnostettua. Normandian maihinnoususta tulee ensi kesänä kuluneeksi 70 vuotta.

70-vuotias Merikarhu oli mukana Normandian maihinnousussa

Legendaarista satamahinaaja Merikarhua kunnostetaan parhaillaan Haminassa. Toisessa maailmansodassa merta kyntänyt vanhus on tarkoitus saada vesille ensi kesänä.

Yhdysvaltain hallinnon sulku sulki hautausmaita Euroopassa

Esimerkiksi Ranskassa matkailuyrittäjät pelkäävät mahdollisesti pitkäksi venyvällä sululla olevan vaikutuksia liiketoimiin. Muun muassa Normandian maihinnousussa surmansa saaneiden sotilaiden viimeisen leposijan näkeminen houkuttaa matkailijoita. Nyt hautausmaat ovat kiinni Yhdysvaltain julkisen sektorin sulun vuoksi.

Aamun kirjassa Riikka Ala-Harjan Maihinnousu

Ranskalainen Julie opastaa turistiryhmiä Normandian maihinnousun paikoilla. Eräänä päivänä kaikki hänen elämänsä tärkeimmät asiat romahtavat: 8-vuotias tytär Emma sairastuu syöpään ja hänen aviomiehensä Henri narahtaa toisesta suhteesta.

Natsien verilöylystä epäiltyjä ratsattiin Saksassa

Saksan viranomaiset kertovat tehneensä kotietsintöjä kuuden natsien joukkomurhasta epäillyn miehen kotiin. Miehiä epäillään ranskalaisessa kylässä toisen maailmansodan aikana tehdystä verilöylystä, jossa kuoli 642 ihmistä. Suurin osa kuolleista oli naisia ja lapsia.

H-hetkellä hyökätään

H-hetkeä viljellään aivan arkipäiväisessä puhekielessä. Harva tulee kuitenkaan ajatelleeksi termin alkuperää, vaikka se on melko helppo arvata kirjainlyhenteestä. H-hetki eli hyökkäyshetki juontaa juurensa sotilassanastosta.

Normandian Dakota hyppykoneeksi Malmille

Helsingin Malmin lentokentän DC3-konekanta kaksinkertaistuu. Aikoinaan Normandian maihinnousua varten rakennettu lentokone korjataan nyt hyppykoneeksi laskuvarjoharrastajille.

Tutkijat: Capan kuuluisin sotakuva on todennäköisesti lavastettu

Tutkijaryhmä uskoo, että Robert Capan maailmankuulu kuva surmansa saavasta sotilaasta on lavastettu. Espanjan sisällissodassa otettu kuva on yksi maailman tunnetuimmista sotakuvista ja se teki 22-vuotiaasta Capasta kuuluisan kertaheitolla.

Michelle ja Carla luottavat valkoiseen

Nykyajan muoti-ikonit Michelle Obama ja Carla Sarkozy kohtasivat tällä kertaa Normandian maihinnousun vuosipäivän juhlallisuuksissa. Kumpikin oli pukeutunut päivän tilaisuuteen valkoiseen asuun.

Normandian maihinnoususta kulunut 65 vuotta

Natsi-Saksan lopun alkua merkinneestä Normandian maihinnoususta tulee lauantaina kuluneeksi 65 vuotta. Maihinnousua on muisteltu lauantaina Normandian rannikolla järjestetyissä juhlallisuuksissa, joihin osallistui myös Yhdysvaltain presidentti Barack Obama.

Tähtivalokuvaaja Capasta suunnitellaan elokuvaa

Pierce Brosnanin tuotantoyhtiö suunnittelee elokuvaa unkarilaissyntyisestä tähtivalokuvaajasta Robert Capasta. Brosnanin Irish Dream Time – tuotantoyhtiöillä on tiettävästi elokuvasta alustava sopimus MGM-studion kanssa.

Tankki löydettiin tien alta Ranskassa

Toisen maailmansodan aikainen tankki on löydetty tien alta Ranskassa. Yhdysvaltain joukolle kuulunut panssarivaunu paljastui Chartres'n kaupungissa noin 90 kilometrin päässä maan pääkaupungista Pariisista.

Normandian maihinnousu arkistonauhojen kertomana

Toisen maailmansodan kulun kääntänyt maihinnousu 1944

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle