Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Aalto2 -museokeskus ulkoapäin. Kuvassa näkyy lasitettu väliosio, joka yhdistää museokeskuksen museot yhteen.

”Alvar Aallon tuotannossa on humaani puoli”, sanoo nykyarkkitehti – Katso miltä näyttää uudisrakennus, joka yhdistää kaksi Aallon suunnittelemaa museota Jyväskylässä

Kaksi Alvar Aallon suunnittelemaa museoa yhdistävä Aalto2-museokeskus avautuu yleisölle lauantaina. Keskus muodostuu peruskorjatuista Keski-Suomen museosta ja Alvar Aalto -museosta ja pienestä laajennuksesta.

Sedun Kirkkokadun tontti Seinäjoen keskustassa on tyhjillään ja kasvaa voikukkaa.

Kansalaisjärjestöt pettyivät Seinäjoen kaupungin toimintaan Sedun tonttikiistassa

Alvar Aalto -yhdistys Alvariania ja Etelä-Pohjanmaan kotiseutu- ja museoyhdistys pitävät surullisena prosessia, joka käytiin Sedun Kirkkokadun tontista. Yhteistyö kaupungin kanssa ei toiminut.

Eri värisiä Aalto-maljakoita musreon lasivitriinissä.

Aalto-maljakon ensiesittely Pariisissa aiheutti hämmennystä – nyt outo vaasi on maailman tunnetuimpia lasiesineitä

Aalto-maljakon tie suomalaisen lasimuotoilun keulakuvaksi maailmalla oli kivinen. Alvar Aallon ystävä piti huonosti myyvän maljakon puoliväkisin tuotannossa pitkät hiljaiset vuosikymmenet.

Näkymä veneeseen katoksen sisältä takaapäin.

Alvar Aalto suunnitteli satoja rakennuksia, mutta vain yhden huonokulkuisen veneen – tänään se paljastettiin kaikelle kansalle

Kukaan ei ole profeetta omalla maallaan, sai ainoa Aallon suunnittelema vene nimekseen.

Alvar Aallon suunnittelema vene Jyväskylän satamassa kuorma-auton kyydissä.

Uniikki Alvar Aallon vene paljastetaan pian Jyväskylässä – Maailmankuulu arkkitehti suunnitteli veneen omaan käyttöönsä 1950-luvulla

Jyväskylän kaupunki odottaa veneestä ja sen yhteyteen tulevasta pienoisnäyttelystä hyvää vetonaulaa kaupungin Aalto-kohteiden joukkoon.

Ränsistynyt asuntohotelli.

Alvar Aallon suunnittelema hotelli oli mennä pilkkahintaan nettihuutokaupassa

Ulosottolaitos ei hyväksynyt 2 500 euron suuruista korkeinta tarjousta. Haminassa sijaitseva asuntohotelli on päässyt rapistumaan pahasti.

Alajärven nuorososeuran keltainen puutalo on Alvar Aallon suunnittelema.

Alajärvi valittiin Alvar Aalto -kaupunkien yhteistyöverkoston johtoon

Valinta toi mukanaan myös ensi vuoden Aalto-viikon järjestämisvastuun. Kaupunki uskoo puheenjohtajuuden lisäävän kaupungin tunnettavuutta.

Sunilan tehdas Kotkassa ilmasta kuvattuna.

Kotkan Sunila on vahvoilla Vuoden kaupunginosa -kilpailussa – ”Mielettömän hieno puistomainen kokonaisuus”

Myös Katariina ja Tiutinen keräävät ehdotuksia Kotiseutuliiton toukokuussa ratkeavassa kilpailussa.

Kirkkokatu 10 tyhjä tontti Seinäjoella.

Sedun tontti Seinäjoen Kirkkokadulla on tyhjillään vielä vuosia – kaavoitusarkkitehti: ”Rakennushankkeista tällä hetkellä ehkä Suomen vaativin”

Entisen Etelä-Pohjanmaan keskusammattikoulun rakennukset purettiin vuonna 2020. Kaavoitusarkkitehti toivoo arkkitehtehtuurikilpailusta ratkaisua uudisrakentamisen pattitilanteeseen.

Väkeä istuu pöytien ääressä Seinäjoen kirjaston Jaaksi-salissa.

Osapuolet syyttelivät toisiaan Sedun tonttikeskustelussa – huutia saivat niin tilaisuuden järjestäjät kuin Seinäjoen kaupungin edustajat

Keskellä Seinäjoen kaupunkia rakentamista odottavasta ammattikoulun tontista käytiin kiivas keskustelu keskiviikkoiltana. Keskusteluyhteyteen päästiin vasta yli kahden tunnin kiistelyn jälkeen.

Tyhjä tontti odottamassa rakentamista Seinäjoen Kirkkokadulla, takana virastotalo ja Lakeuden risti.

Kulttuurikeskus vai ammattikoulu? Sedun Kirkkokadun tontin tulevaisuudesta keskustellaan tänään

Sedun Kirkkokadun tontin tulevaisuudesta ja arkkitehtuurista keskustellaan tänään Seinäjoella. Junalakko siirsi edellistä suunniteltua keskustelua, mutta tänään se toteutuu.

Vaalea, tasakattoinen rakennus, jonka edessä on kaarevamuotoinen uima-allas.

Aino ja Alvar Aallon suunnittelema Villa Mairea suojellaan

Suojelupäätös koskee Villa Maireaa piharakennuksineen, puutarhaa sekä saapumisteitä. Koko rakennus suojellaan ulkoasuineen ja sisätiloineen, kiinteine sisustuksineen ja puutarhoineen.

Finlandiatalon julkisivun marmoriseiniä.

Finlandia-talossa voi ihan pian myös yöpyä – tällainen on ikonisen maamerkin uusi suojakuori muutostöiden jälkeen

Uudistettu Finlandia-talo avataan yleisölle alkuvuonna 2025. Väistötila Pikku-Finlandialle on haettu viiden vuoden jatkoa.

Rovaniemen kaupungintalo, luminen maa.

Rovaniemi aikoo korjata kaupungintalon ilman ilmanvaihtoremonttia: Esityksen mukaan sisäilmariskit ovat hallittavissa

Rovaniemen kaupungin tilajaosto kokoontuu tiistaina puimaan, millä tavoin kaupungintalon peruskorjauksen seuraava vaihe toteutetaan. Lopullisen päätöksen tekee kaupunginvaltuusto.

Lumesta rakennettu iso neliskanttinen kuutio, jonka keskellä on sisäänkäynti, kuution oviaukossa ihmisiä ja taustalla Rovaniemen pääkirjasto.

Kiinalaisomisteisen autoyhtiön massiivinen lumirakennus puhuttaa Rovaniemellä

Rovaniemen kaupunginjohtajan mukaan Polestarin massiivisen lumikuution rakentamista Alvar Aallon rakennusten edustalle valmisteltiin puolitoista vuotta – kaupunkilaisille asia tuli yllätyksenä ja rakentamiseen hankittiin lupa jälkijunassa.

Jyväskylän Alvar Aalto -museo ja Keski-Suomen museo odottavat remonttia jonka yhteydessä ne saavat yhdyskäytävän joka yhdistää museot toisiinsa.

Näiden rakennusten suojelu sai sinetin – joukossa Alvar Aallon suunnitelemat museot ja yksi kirkko

Ympäristöministeriö on vahvistanut Keski-Suomen Ely-keskuksen aiemmin antamat suojelupäätökset.

Alvar Aallon suunnittelema Kantola.

Alvar Aallon suunnittelema helmi Kotkan Sunilassa on kunnostettu – ”Tämä oli villiviinin valtaama vihermökki”

Sunilan asuinalue on osa Alvar Aalto -rakennuskokonaisuutta, jota Suomi esittää Unescon maailmanperintökohteeksi. Nyt valmistunut tehtaanjohtajan asunnon kunnostus on askel kohti tavoitetta.

Alvar Aallon suunnittelema vene Jyväskylän satamassa kuorma-auton kyydissä.

Jyväskylän satamaan lipui autokyydillä todellinen veneharvinaisuus – Alvar Aallon suunnittelema paatti on pian kaiken kansan nähtävillä

1950-luvulla rakennetulle veneelle on valmistumassa sataman kärkeen vaja, jonka isoista ikkunoista yleisö pääsee aikanaan venettä tarkastelemaan. Rakennukseen tulee myös pieni veneestä kertova näyttely.

Aalto-yliopiston arkkitehtuuriopiskelijoita oppitunnilla.

Arkkitehdeista on Suomessa huutava pula, ja päätöksiä tehdään usein talouden ja tekniikan ehdoilla

Suomeen kaivataan lisää arkkitehteja, mutta koulutus ei pysy kysynnän perässä. Yli puolet Suomen kerrostaloista oli jo 1990-luvulla muiden kuin arkkitehtien suunnittelemia.

Puulattiainen iso aula, johon paistaa aurinko isoista ikkunoista ja tekee varjoja lattialle.

Rovaniemen kaupungintalosta peruskorjataan "maailman hienoin ja modernein toimistorakennus" – se aiotaan avata kuntalaisille iltaisin

Peruskorjaus alkanee kesällä. Hankkeen budjetti on 20 miljoonaa euroa, ja sillä saadaan rakennukselle ainakin 20 lisävuotta.

Kolmen ristin kirkko Vuoksenniskalla

Kolmen ristin kirkko sai 132 000 euron avustuksen yllättäviin lisäkorjaustöihin – arvorakennus ollut käyttökiellossa jo lähes kaksi vuotta

Alvar Aallon suunnittelema kirkko Imatralla rapistuu käsiin. Keväällä arvioitiin, että kirkon remonttiin tarvittaisiin yhteensä 3–4 miljoonaa euroa.

Valkoinen ja pyöreä, puinen terassipöytä ja kaksi terassituolia.

Alvar Aallon suunnittelemia pöytäryhmiä viety ruukinpuiston Jokisaunalta Eurassa

Pöytäryhmät hävisivät Jokisaunan terassilta maanantain ja tiistain välisenä yönä.

Kuvassa näkyy toimittaja Tuukka Pasasen Viikon Tuukka -hahmo pohtivan näköisenä, taustallaan pelkkää valkoista, jossa lukee "Suomi Design".

Viikon Tuukka: Suomalainen design huutaa uusia nimiä ja uutta ajattelua

Suomalainen muotoilu oli ehdotonta kansainvälistä huippua etenkin viime vuosisadan puolivälin jälkeen. Minne ovat muotoilutähdet kadonneet? Mitä muotoilussa nyt tapahtuu?

Käytävä Säynätsalon kunnantalolla.

Alvar Aallon ylistetty helmi, Säynätsalon kunnantalo täyttää tänään 70 vuotta – yrittäjä: "Toivottavasti rakennus voitaisiin pitää jatkossakin yleisölle avoinna"

Alvar Aallon suunnittelemalla kunnantalolla juhlitaan tänään rakennuksen pyöreitä vuosia. Korona ja sota ovat vaikuttaneet maailmalla tunnetun rakennuksen asiakaskuntaan.

Seinäjoen Apila-kirjasto ja Lakeuden Risti ulkoa päin kuvattuna.

Muotoilusta palkittu ja ovista parjattu kirjasto juhlii kymppisynttäreitä Seinäjoella – kiinnostaa jopa enemmän kuin viereinen Aalto-keskus

Apila-kirjastoa Alvar Aallon rakennusten kyljessä Seinäjoella on suitsutettu yhdeksi viime vuosien hienoimmista julkisista rakennuksista. Samalla sen toistuvasti rikkoontuvista ovista on riittänyt puhetta.

Kolmen ristin kirkon sisätila Vuoksenniskalla

Alvar Aallon suunnitteleman kirkon kunnostamisrahoille keräyslupa – yhdistyksen tavoitteena on kerätä arvorakennukselle vähintään 200 000 euroa

Pro Kolmen ristin kirkko Imatra saa kerätä rahaa kirkon kunnostamiseen Manner-Suomessa. Yhdistyksen tavoitteena on kerätä 200 000–300 000 euroa, mikä kattaisi pienen osan korjauskustannuksista.

Metallisia tellinkejä tiilitalon ympärillä.

Sadat ihmiset elävät arkeaan keskellä Alvar Aalto -nähtävyyttä – yksi alueen helmistä kunnostetaan nyt

Julkisivun kunnostamisen lisäksi vanhassa tehtaanjohtajan talossa Kantolassa Kotkan Sunilassa rakennetaan pergoloita uusiksi. Ne rakennetaan alkuperäisten piirustusten mukaan.

Kolmen Ristin kirkon alttari.

Kolmen ristin kirkon kannatusyhdistys avaa kontaktejaan Yhdysvaltoihin – rahankeräysluvan saaminen on viivästynyt

Lupa-asioiden käsittelyn viiveen takia imatralainen Pro Kolmen ristin kirkko -yhdistys odottaa yhä rahankeräysluvan saamista. Jäseniä yhdistyksessä on noin sata.

Vuonna 2011 menehtyneen Topi Sorsakosken muistomerkki paljastettiin Ähtärissä kesällä 2013

Etelä-Pohjanmaan kulttuurikartalle lisättiin uusia kohteita, paikkansa saivat muun muassa Alvar Aallon suunnittelema kellotapuli Lapualla ja Topi Sorsakosken muistomerkki Ähtärissä

Tapahtumista kartalle nostettiin esimerkiksi Isonkyrön 1700-luvun markkinat, NuermoFest Seinäjoella sekä festivaali Soinillinen Soinissa.

Pyhän Laurin kirkon kappeli Vantaalla.

Rosvot veivät kirkon kappelista lähes tuhat kiloa kuparia – pari päivää myöhemmin poliisi onnistui palauttamaan saaliin takaisin omistajalle

Kupariverkkojen arvo on vähintään satatuhatta euroa. Kuparivarkauksia on kohdistunut kevään mittaan myös Aalto-yliopistoon ja Alvar Aallon suunnittelemiin arvotaloihin.

Mätäsvaaran avolouhosta ympäröi rauta-aita. Kyltissä lukee: "Kulku omalla vastuulla"

Mätäsvaaran ainutlaatuinen ulkokonserttipaikka saattaa saada sittenkin jatkoa – metsät hakannut Tornator ja lieksalaiset tapaavat

Metsäyhtiö Tornator hakkasi metsät Mätäsvaaran kaivosnäyttämön ympäriltä turvallisuuteen vedoten. Kulttuuriväki tyrmistyi työn jäljestä. Nyt mietitään voidaanko tilanne vielä korjata.

Ränsistynyt puutalo, jonka maalipinta on pahoin kulunut.  Piha on kasvanut myös umpeen ruohokasveja.

Urheiluseura remontoi lahonnutta hökkeliä 18 vuotta: "Kukaan normaali ihminen ei olisi ikinä lähtenyt tähän" – lopputulos hivelee silmää

Vielä 20 vuotta sitten Kotkassa sijaitseva Sunilan pirtti oli irvistelevä röttelö, joka oli jo käytännössä purkua vailla. Urheiluseura kunnosti rakennuksen, ja nyt se on kaunotar, joka huokuu arvokkuutta.

Kandidaattikeskus, Otakaari 1 Otaniemi

Rosvot tuhoavat Alvar Aallon arvorakennuksia – Otaniemen kampuksen taloista on varastettu jo yli 1 000 kiloa kuparia

Aalto-yliopiston rakennuksista on ryövätty kuparia jo pari vuotta eikä ilmiö ota loppuakseen.

Jyväskylän Yliopiston päärakennuksen lasi-ikkunoita mäntymetsän laitamilla.

Seminaarinmäki Jyväskylässä sai Euroopan kulttuuriperintötunnuksen ensimmäisenä Suomessa

Jo vuonna 1863 aloittaneen opettajien koulutuksen myötä kampus muistuttaa koulujärjestelmästä tasa-arvoisen ja demokraattisen yhteiskunnan perustana.

Pilvi Takala

Kuvataiteilija pukeutui univormuun – Pilvi Takala opiskeli vartijaksi ja ryhtyi valvomaan kauppakeskusta

Takalan videoteos Close Watch edustaa Suomea Venetsian nykytaidebiennaalissa. Takala pohtii, millaisilla eväillä kevyen koulutuksen saaneet vartijat puuttuvat ihmisten perusoikeuksiin julkisissa tiloissa.

Alvar Aallon sunnittelmia rakennuksia Sunilassa, Kotkassa.

Kotiseutuliitto on myöntänyt avustuksia seurantalojen korjauksiin – Sunilan Pirtin omistavalle urheiluseuralle lohkesi 18 000 euroa

Seurantalo Sunilan Pirttiä on remontoitu Kotkassa jo lähes 20 vuoden ajan. Huonoon kuntoon päässeen talon kunnostustyöt ovat loppusuoralla.

Fasetin valaisinpajalla neljä miestä pöydän ympärillä tarkastelemassa kunnostettavaa Finlandia-talon rappukäytävän valaisinta.

Torstai 7.4.2022 (radio)

Puoluekannatus. Maakaasu. Teleoperaattorit. Finlandia-talo. Sää.

Fasetin valaisinpajalla neljä miestä pöydän ympärillä tarkastelemassa kunnostettavaa Finlandia-talon rappukäytävän valaisinta.

Finlandia-talon 2700 valaisinta entisöidään Hollolassa – ajan patina saa näkyä uniikeissa lampuissa

Alvar Aalto suunnitteli Finlandia-taloon useita uniikkeja valaisimia. Päärakennuksen mittava perusparannus alkoi helmikuussa 2022. Valaisinten entisöinti kestää pari vuotta.

Aino Aallon suunnittelemia huonekaluja yksityisen keräilijän Pertti Männistön kokoelmasta.

Aino Aalto suunnitteli Savoy-ravintolan sisustuksen, mutta myös paljon muuta – miehensä varjoon jääneen muotoilijan työt saavat oman näyttelyn

Kotkan Sunilan tehtaanjohtajan asunnossa Kantolassa nähdään kesällä keräilijä Pertti Männistön yksityiskokoelmaan kuuluvia esineitä, kuten huonekaluja ja valaisimia.

Kolmen ristin kirkon alttari.

Suomalaisen arkkitehtuurin arvorakennus ränsistyy, eikä rahaa sen korjaamiseen ole: "Tämä ei ole vain harmi, tämä on pyhäinhäväistys"

Alvar Aallon suunnittelema Kolmen ristin kirkko Imatralla sai japanilaisilta ystäviltään 13 000 euroa, mutta silläkään ei saa kuin muutaman metrin uutta räystäskourua.

Alvar Aalto -museon ja Keski-Suomen museon museokeskuksen nimi näkyy museoita tulevaisuudessa yhdistävän nivelosan rakennustyömaan kylteissä: Aalto 2.

Jyväskylässä Ruusupuiston museokeskus sai nimen – avajaiset näillä näkymin kesällä 2023

Jyväskylässä Ruusupuiston museokeskuksen muodostavat arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemat Alvar Aalto -museo ja Keski-Suomen museo. Rakennukset yhdistetään uudisosalla.

Kolmen ristin kirkon urut Vuoksenniskalla

Alvar Aallon suunnitteleman kirkon remonttiin ei löytynyt rahaa, ja nyt joukko faneja aikoo pelastaa sen – Japanissa hattu kiertää jo

Uuden yhdistyksen tavoitteena on kerätä rahaa, jotta Imatralla sijaitseva kirkko saadaan remontoitua sekä seurakunnan käyttöön että matkakohteeksi.

Olonurkkaus, lappu ja tuoli.

Terhi Lindholm kehitti flippauksesta oman version – ostaa, kunnostaa ja vuokraa Alvar Aallon suunnittelemia asuntoja

Alvar Aallon suunnittelemista kohteista yksi suurimmista on Kotkan Sunilassa sijaitseva sellutehdas ja sen asuinalue. Terhi Lindholmin harrastus on ostaa Aallon suunnittelemia yksiöitä.

Finlandia-talon väistörakennus

Jokioisilla tehty Pikku-Finlandia valmis – akustiikka on hieno ja puu tuoksuu

Finlandia-talon väistötilan on urakoinut Jokioisilla toimiva FM-Haus. Pikku-Finlandia tehtiin pääosin Jokioisten talotehtaalla. Finlandia-talo Oy:stä kiitetään toimivuutta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle