Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Sinisten varapuheenjohtaja Ari Prihti vaihtaa kokoomukseen

Prihti toimi Pirkanmaan sinisten puheenjohtajana ja valtakunnallisen järjestön toisena varapuheenjohtajana.

Raimo Vistbacka ehdolle eduskuntavaaleihin

SMP:tä ja Perussuomalaisia aiemmin edustanut Raimo Vistbacka yrittää paluuta eduskuntaan Sinisen tulevaisuuden ehdokkaana.

Hypnotisoija Olliver Hawk sai Suomen pauloihinsa – tuore dokumentti väittää, että Hawk sai presidentti Kekkoselta salaisen tehtävän

Hypnotisoija Olliver Hawk eli Olavi Hakasalo sai Suomen pauloihinsa 60-luvulla. Tuore dokumentti käsittelee hypnotisoijan yhteyttä Kekkosen politiikkaan.

Thatcher käänsi Niinistön pään, Vennamo opetti politikoimaan ja haiseva vastalause saapui postissa – Yle keräsi Liisa Jaakonsaaren kirjasta viisi herkullista yksityiskohtaa

Kohta 40 vuotta parlamentaarikkona toiminut demariedustaja Liisa Jaakonsaari julkaisi tänään teoksen, jossa hän käy uraansa läpi.

Herätys: Koreat lähenevät vauhdilla, F1-kausi käynnistyy Australiassa, kylmyys viivästyttää muuttolintuja

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Analyysi: Entisestä protestipuolueesta tuli keskiluokkainen – Pian julkaistava elämäkerta Vennamosta kertoo eroista sinisten ja henkisen emopuolueen SMP:n välillä

SMP ajautui konkurssiin vuonna 1995, mutta sen perinteitä kantaa yhä siniset. Kaikki ei kuitenkaan ole kuten ennen, kirjoittaa politiikan toimittaja Hannu Tikkala.

Perussuomalaisten entinen varapuheenjohtaja Sinisten valtuustoryhmän johtoon Parkanossa

Sinisiin siirtyvät valtuutetut Reijo Ojennus ja Klaus Myllymäki ovat vaaleissa olleet perussuomalaisen ryhmän ääniharavia.

Erkki Virtasen kolumni: Budjetin puintia ennen ja nyt

Käynnissä olevat budjettivalmistelut saavat eläkeläisvirkamieheltä laatusanan harmaa. Aina näin ei suinkaan ole ollut, kirjoittaa Erkki Virtanen.

Kotimaisia vaalilupauksia mallia 1983

Käsittelyssä vuoden 1983 vaalien lupausten toteutuminen.

Lukemista viikonlopuksi: Kaikuja SMP:n historiasta, mitä tiedämme Simon Elosta ja julma huumesota Filippiineillä

Tämä on Yle Uutisten uusi tuhti lukupaketti, josta löydät luettavaa joka lauantai ja sunnuntai.

Perussuomalaiset Nuoret tukevat puoluejohtoa yhtenä rintamana – Samuli Voutila vaatii Kimmo Kivelän eroa Kuopion valtuustoryhmän puheenjohtajuudesta

Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja Samuli Voutila ei olisi osannut kuvitella, että perussuomalaisten eduskuntaryhmä hajoaisi.

Pitkäaikainen perussuomalainen puoluevaikuttaja Pauli Ruotsalainen: nuoret äänestivät Halla-ahoa

Pohjois-Savon piirin kunniapuheenjohtajan mielestä nuoret perussuomalaiset olivat tyytymättömiä "vanhaan kaartiin".

Unto Hämäläisen kolumni: Perussuomalaiset repesivät – miten revenneille puolueille lopulta käy?

Mitä poliittinen historia kertoo jakaantuneiden puolueiden kohtalosta? Puolueiden jakaantuessa molemmat puoliskot ovat hävinneet seuraavat eduskuntavaalit. Vieraileva kolumnistimme Unto Hämäläinen ennustaa, että niin voi käydä perussuomalaisillekin.

Analyysi: Uusi vaihtoehto – kaikuja SMP:n historiasta

Perussuomalaisten ryhmän hajoamisessa voi nähdä kaikuja SMP:n historiasta. Mutta päällimmäisenä tulee mieleen sananlasku "sitä saa mitä tilaa".

Saavatko halla-aholaiset puolueen omaisuuden peukalonsa alle? Tulot puolueella, varallisuus säätiöllä

Perussuomalaisten omaisuus on Raimo Vistbackan ja Timo Soinin valtikan alla puolueen tukisäätiössä. Jäävätkö halla-aholaiset paitsioon säätiössä, joka omistaa arvokkaan puoluetoimiston keskellä Helsinkiä?

Kyyneliin herkistynyt Timo Soini: Matka oli vaivan arvoinen

Puheenjohtajan tehtävistä syrjään siirtyvä Timo Soini jätti aamukampaan viimeisen piikin jäljelle.

Perussuomalaiset syntyi niin kuin Suomessa ennen vanhaan synnyttiin: saunassa

Perussuomalaiset -puolueen syntypaikka tunnetaan tarkasti. Se on punainen hirsisauna Saarijärvellä, Kalmarin kylässä.

Mitä vaaroja populismista voi olla? Evan tutkimuspäällikkö listaa kolme asiaa

Populismi voi saada aikaan myös hyödyllisiä ilmiöitä, kuten mielenkiinnon lisääntymisen politiikkaan.

Analyysi: Valtaavatko halla-aholaiset nuivat Soinin puolueen?

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kalasti vaaleissa myös maahanmuuttokriittiset äänet ja solmi liiton halla-aholaisten kanssa. Nyt nuivat uhkaavat vallata Soinin puolueen, arvioi politiikan toimittaja Pekka Kinnunen.

Analyysi: Kansa tietää, populistit kertovat

Onko demokratia jo vaarassa, kun Euroopan nykypopulistit kosiskelevat kansaa keinoja kaihtamatta, kirjoittaa Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Sampo Vaarakallio.

Uusi nimi perussuomalaisten puheenjohtajakisaan – Halla-ahon ilmoitusta odotetaan ensi viikolla

Perussuomalaisten puheenjohtajakisaan on ehtinyt ilmoittautua nyt kolme kansanedustajaa.

Populistipäällikön ura politiikassa – Timo Soinin vanha vaalivideo kuulostaa tutulta

Timo Soinin poliittinen ura on kestänyt yli 35 vuotta. Hän liittyi SMP:n rötösherrajahtiin vuonna 1979 ja päätyi EU-vallan kamareihin perussuomalaisten puheenjohtajana ja Suomen ulkoministerinä.

PS:n kansanedustaja Anne Louhelainen: Halla-ahon linja näkyy puolueessa jo nyt

Anne Louhelainen antaa tukensa puolueen nykylinjalle. Eduskunnan puhemiestä Maria Lohelaa hän kannustaa uusille näköalapaikoille.

Perussuomalaisten piirijohtaja Joutsenlahti kaipaa jo seuraajaa

Anssi Joutsenlahti on toiminut aikanaan jo perussuomalaisia edeltäneen Suomen Maaseudun Puolueen piirin puheenjohtajana.

Analyysi: Populismia on käytetty väärin jo vähintään 30 vuotta

Lopputyötään yliopistossa työstänyt Timo Soini (ps.) näki jo 1980-luvulla, kuinka huonosti populismi ja hallitusvastuu sopivat yhteen, kirjoittaa Ylen politiikan toimittaja Hannu Tikkala.

Kymmenettuhannet toimimattomat yhdistykset siivotaan rekisteristä – armonaikaa tammikuulle saakka

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) poistaa rekisteristään 40 000 yhdistystä, joista ei ole saatu elonmerkkejä yli 20 vuoteen. Yhdistyksen pitäisi ilmoittaa viranomaiselle aina rekisteritietojen muutoksesta.

Sulo Aittoniemi on kuollut

Entinen kansanedustaja Sulo Aittoniemi on kuollut. Aittoniemi menehtyi 79-vuotiaana eilen torstaina.

Oppositio höykytti hallitusta maatalouden ahdingosta – "Jos Veikko Vennamo eläisi, olisi hän varmaankin syvästi järkyttynyt"

Opposition mielestä hallitus ei ole tehnyt riittävästi helpottaakseen maanviljelijöiden ahdinkoa. Hallitus vakuutti, että seuraavassa lisätalousarviossa maataloudelle on luvassa kriisipaketti.

Soinin uskolliset - Mikko Vainio: Pienistä ei pidä lamaantua!

Kannatuksen luisu ja jäsenkato ravistelevat perussuomalaisia. Kävimme kysymässä Timo Soinin uskollisilta, miksi he luottavat yhä puolueeseensa ja kuinka perussuomalaisten n kannatus olisi nostettavissa nousuun? 92-vuotias Mikko Vainio pystyy vastaamaan näihin kysymyksiin pidemmän poliittisen kokemuksen pohjalta kuin kukaan muu puolueen jäsen. Hän on tehnyt perussuomalaista politiikkaa jo lähes 50 vuotta.

Väyrynen says will not quit Centre Party, compares himself to Kekkonen

Political elder Paavo Väyrynen says he has no plans to leave the Centre Party, although he announced Thursday that he would be forming a new political group, the Citizens' Party. The prime directive for the new party is to ensure Finland's departure from the eurozone.

Pekka Ervasti: Sutki arkkienkeli

Kokoomus ja vassarit etsivät uutta puoluesihteeriä. Homma ei ole helppo. Hyvässä puoluesihteerissä yhdistyvät elegantti höyryjyrä ja sutki arkkienkeli harmoniseksi kokonaisuudeksi, kirjoittaa Pekka Ervasti blogissaan.

Perussuomalaiskonkari lataa: Jytkyä ei enää tule – EU-kielteisyys vesittyi

Savonlinnalainen Erkki Rakkolainen on Suomen Maaseudun Puolueen veteraani ja Perussuomalaisten perustajajäsen. Nyt hän on kriittinen. Rakkolaisen mielestä SMP:n perintö on mennyt, Perusuomalaisten aate vesittynyt ja takit kääntyneet. Puolueen tulevaisuudessa konkari näkee alamäen vaan ei uutta nousua.

Retrospective: Short-term govts a regular feature of the 50s and 70s

A government stumbling out of office mid-term has been a relatively rare feature in Finnish politics in recent decades. However before the 1980s Finland saw many short-lived administrations and it was not uncommon for premiers to leave office.

Kaakkois-Suomen demaripiirin uusi puheenjohtaja: ”Rötösherrat kuriin”

Järjestötyön kehittäminen ja näkyvämpi politiikka ovat Teemu Hirvosen keinot Sosiaalidemokraattisen Puolueen nostamiseksi. Savonlinnalainen Hirvonen aloittaa SDP:n Kaakkois-Suomen piirin puheenjohtajana vuodenvaihteessa. SDP:n suurimman piirin jäsenmäärä on noin viisituhatta, eli kymmenesosa koko puoleen jäsenmäärästä.

Perussuomalaisille vaikea "Lex Vennamo" pois – ryhmän hajotessa tuki jää puolueelle

Lakimuutoksen jälkeen puolue saisi pitää puoluetukensa koko vaalikauden ajan, vaikka sen kansanedustajia loikkaisi toisiin puolueisiin tai perustaisi uuden ryhmän. Puoluetukea maksetaan kansanedustajien määrän mukaan.

PM: “I cannot accept Immonen’s remarks”

Speaking out against Finns Party MP Olli Immonen’s controversial anti-multiculturalism remarks, Prime Minister Juha Sipilä said they are totally unacceptable. More than 24 hours after Immonen called for a fight against the ”nightmare of multiculturalism” in a Facebook post, there has been no comment on the matter from Finns Party leader Timo Soini.

SMP:n entinen puheenjohtaja vertaa Immosen tekstiä Breivikin manifestiin

Perussuomalaiset-puoluetta edeltäneen SMP:n entinen puheenjohtaja Pekka Vennamo pitää kansanedustaja Olli Immosen Facebook-kirjoitusta vastauksena joukkomurhaaja Anders Behring Breivikin taistelukutsuun.

SMP jätti hallituksen 1990 – puolueen ainoa ministeri ei suostunut eroamaan

SMP:n ainoa ministeri ei suostunut eroamaan hallituksesta

Immosen poseeraus jakaa perussuomalaisia: "Jotain tästä pitää seurata"

Vuosikymmeniä SMP:ssä ja perussuomalaisissa vaikuttanut ja piirijohtajana Satakunnassa toiminut Seppo Toriseva sanoo ihmettelevänsä kansanedustaja Olli Immosen (ps.) poseerausta äärioikeistolaisten ainesten kanssa. Toriseva sanoo, että puolue ja eduskuntaryhmä eivät voi painaa tapausta villasella.

Soinilta kovaa ryöpytystä oppositiolle – "Vihreät pullistelevat kuin sammakko härän edessä"

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kirjoittaa blogissaan, että RKP olisi hyväksynyt perussuomalaisten ja keskustan EU- ja maahanmuuttolinjaukset.

Perussuomalaiset uskovat Keski-Suomessa kahteen paikkaan

Perussuomalaisten iso jytky heilautti Keski-Suomesta Arkadianmäelle kerralla kaksi kansanedustajaa. Nyt jännitetään sitä, säilyykö mandaatti nykyisellään.

Perussuomalaisilla on ollut Lapissa kaksi huippuaikaa

Lapin vaalipiiri ei ole kuulunut Suomen Maaseudun puolueen ja Perussuomalaisten ydinkannatusalueeseen. Puolueen 1970- ja 2010-lukujen nousu näkyi Lapissakin, vuoden 1983 vaalimenestys ei kunnolla yltänyt Lappiin saakka.

Pohjois-Satakunnalla mahdollisuudet vaaleissa jättipottiin ja mahalaskuun

Hyvällä äänten keskittämisellä eduskuntaan voi nousta kaksikin kankaanpääläistä edustajaa. Pahimmassa tapauksessa alue jää kuitenkin kokonaan ilman edustajia.

Näkökulma: Tuo pitkä ja kapea silta kahden heimon välillä

Ei tarvinnut Eino Poutiaisen (SMP) ajella aikanaan mopollaan ristiin rastiin Savo-Karjalaa, eikä liikahtanut Esa Lahtelan (sdp) Lada Kuopion suuntaan. Mutta kevään 2015 eduskuntavaaliehdokkaista moni liikkuu. Ja Kuopiosta Joensuuhun. Osa ehdokkaista on kehitellyt uuden perinteen: vaaliselfie heimorajalla Ohtaansalmen sillalla. Näin kirjoittaa uudesta Savo-Karjalan vaalipiiristä Yle Pohjois-Karjalan päällikkö Jyrki Utriainen.

Varapuhemies Anssi Joutsenlahti jättää eduskunnan

Perussuomalaisia edustava Anssi Joutsenlahti ilmoittaa jättävänsä eduskunnan. 71-vuotias Joutsenlahti on ollut eduskunnassa jo SMP:n aikana.

Kansakunnan laivan heiluttajat tuomittiin 1970-luvun alussa

Kirjailija Olli Jalonen kirjoittaa paljon Suomen poliittisesta ilmapiiristä vuonna 1972. Jalonen sanoo, että poliittiset mielipiteet olivat 70-luvulla vahvoja, mutta se oli sellainen kansan tapa ja kansanhuvi. Taustana oli, että 60-luvun lopulla vasemmisto oli noussut hyvin suureksi, ja sen jälkeen SMP sai kaksi vahvaa nousua. Nämä horjuttivat ikuisia totuuksia.

HS: Ex-ministeri tuohtui – eduskuntaa ja ministereitä informoidaan "surkealla tavalla"

Helsingin Sanomat kertoo, että entinen ulkomaankauppaministeri Pertti Salolainen (kok.) raivostui kuultuaan Finnairin lentoa vuonna 1987 mahdollisesti uhanneesta vaaratilanteesta vasta nyt.

Eino Poutiaisen entinen kotitalo poltetaan

Suomen Maaseudun Puolueen yhtenä kärkihahmona tunnetun Eino Poutiaisen entinen kotitalo poltetaan Joensuun Kiihtelysvaarassa lauantaina. Vanha rintamamiestalo kohtaa loppunsa pelastuslaitoksen paloharjoituksessa.

Perussuomalaisten uusi piirijohtaja: "Enää emme junaile, vaan olemme kavereita"

Perusuomalaisten Satakunnan piirissä koettiin pienoinen yllätys lauantaina, kun vanha konkari Seppo Toriseva syrjäytettiin Kimmo Toroskan tieltä. Uusi puheenjohtaja pyrkii yhdistämään Satakunnan perussuomalaiset yhdeksi joukkueeksi.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle