Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ulla Järven kolumni: Saako terveysguru ilkeillä ja käyttäytyä huonosti?  

Kun terveysguru ryhtyy opettamaan seuraajiaan muillakin elämänaloilla kuin vain ruokapöydässä, on hän vaarallisella tiellä, kirjoittaa Ulla Järvi. 

"Maailman ainoa suomea puhuva varapresidentti" on kuollut – Namibian vahva mies sai oppinsa Helsingissä

Nickey Iyambo toimi Namibian hallituksessa eri tehtävissä 28 vuotta.

"Tämä ei ole sote-äänestys" – hallitus ei kaatune vanhustenhoidon ongelmiin

Koko opposition välikysymyksestä keskustellaan keskiviikkona ja äänestetään perjantaina.

Keskustan Pekka Puska Vaasan sairaalan päivystyksestä: "Jouduin uskomattoman painostuksen kohteeksi"

Painostajina ovat Puskan mukaan olleet niin kokoomuksen edustajat kuin keskustalaiset puoluetoverit.

Keskustan Puska: Kantelu olikin kirjelmä – valiokunnan jäsenet vaativat keskustalta anteeksipyyntöä

Sote-valiokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) ohjasi tänään tiedustelut perjantaisesta kantelusta Pekka Puskalle. Puskan mukaan puhemiesneuvostolle toimitettiinkin kirjelmä.

Joukko hallituspuolueen kansanedustajia moittii hallituksen koulutuspolitiikkaa – "hajanaista ja epäselvää"

Keskustan kansanedustajien jättämän kirjallisen kysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja on Olavi Ala-Nissilä.

Pekka Puska arvostelee kovin sanoin oman puolueensa toimintaa alkoholiäänestyksessä: "Vastoin keskustalaista ideologiaa"

Eduskunta päätti tänään perjantaina nostaa kaupassa myytävien alkoholijuomien prosenttirajan 5,5 prosenttiin.

Kansanedustajaryhmältä tiukka vaatimus alkoholilakia vastaan – limuviinoille selvä ei

Osa hallituspuolueiden kansanedustajista haluaa kieltää limuviinojen ja vahvojen oluiden tuomisen kaupan hyllylle.

Pekka Puska palasi eduskuntaan – ”A-oluen tulo kauppoihin olisi turmiollista”

Terveysprofessorina tutuksi tullut Pekka Puska (kesk.) vastustaa hallituksen valmistelemaa esitystä nelosoluen ja limuviinojen myynnin laajentamisesta.

Sipilä saa Pekka Puskasta kriitikon riveihinsä: "A-olut kaupan hyllyllä on älyllistä epärehellisyyttä"

Rasvatohtori, Pohjois-Karjalan sydäntautiprojektin isä Pekka Puska ei ole vielä edes noussut eduskuntaan, mutta ripittää hallitusta lepsuista makeis- ja alkoholilaeista. "Haluan olla se, joka uskaltaa sanoa: rajansa kaikella".

Paula Lehtomäki ei aio ottaa kansanedustajan tehtävää vastaan – Pekka Puska valmis eduskuntaan

Valtiosihteeri Paula Lehtomäki aikoo hakea eduskunnalta vapautusta kansanedustajan tehtävästä kun hän nousee Suomen Pankkiin siirtyvän elinkeinoministeri Olli Rehnin tilalle eduskuntaan. 

Paula Lehtomäki palaamassa eduskuntaan – Lehtomäki myös kokenut ex-ministeri

Keskustan Helsingin vaalipiiristä valitaan uusi edustaja eduskuntaan.

Kansanterveyden asiantuntija Pekka Puska nostaisi tupakka-askin hintaa entisestään

Suomalaisten miesten tupakointi on vähentynyt roimasti. Ensimmäisen tupakkalain voimaan tulon aikaan lähes puolet miehistä sauhutteli. Nykyisin joka kuudes mies polttaa tupakkaa. Kehitys on ollut Kansanterveyden asiantuntija Pekka Puskan mielestä mallikasta, mutta lisää tupakoimattomia olisi mahdollista saada tupakkaveroa kiristämällä.

Sharp decline in smoking – longer, healthier lives

With fewer Finns smoking, the number of cases of tobacco-related cancers has plummeted by approximately 80% since the 1970s. People are now living an average decade longer and are healthier, in part because fewer smoke.

Vuoden positiivisin uutinen? – Näin tupakoinnin väheneminen näkyy suomalaisten terveydessä

Tupakanvastainen työ alkaa tuottaa tulosta, jota sillä on haettu: Tupakkasyövät ovat hurjimmista ajoista suorastaan romahtaneet. Suomalaiset elävät pidempään ja voivat paremmin kuin ehkä koskaan aiemmin.

Terveemmät elämäntavat kiinnostavat Itä-Aasiassa – "Millään ihmetempulla suolalukuja ei saada laskettua"

Elintapasairauksien seurantaan kiinnitetään huomiota joissain Aasian maissa. Esimerkiksi Kiinassa valtion terveysviranomaiset ovat tiedostaneet liiallisen suolan käytön seuraukset.

Suomalaisen elämään on tullut kymmenen tervettä lisävuotta

Lähes kaikilla perinteisillä kansanterveyden mittareilla mitattuna suomalainen ei ole koskaan ollut niin terve kuin nyt. Tupakointi on romahtanut, ruokavalio parantunut ja liikunta lisääntynyt.

Live-chat: Pekka Puska, vieläkö taistelet suolaa ja voita vastaan? – Osallistu terveyskeskusteluun

Mitkä asiat vaikuttavat terveyteen ja miten suomalaisten terveyttä tulisi parantaa? Haasta Live-chatissa Pekka Puska ja terveyden edistämisen professori Tiina Laatikainen suolan, voin ja liikunnan merkityksestä hyvinvoinnille. Millainen olisi mielestäsi tulevaisuuden Pohjois-Karjala-projekti? Verkkokeskustelu alkaa kello 17.

Neljä asiantuntijaa: Näin selätetään kansantaudit 2020-luvulla

Neljä asiantuntijaa hahmotteli Yle Uutisten pyynnöstä, millainen olisi 2020-luvun Pohjois-Karjala-projekti. Tulevaisuuden Suomessa juotaisiin vähemmän alkoholia, syötäisiin entistä terveellisemmin ja liikuttaisiin enemmän. Vanhuksilla olisi yritystoimintaa. Rikkaat ja köyhät olisivat yhtä terveitä.

Osallistu Ylen suureen terveyskeskusteluun – Haasta Pekka Puska chatissa

Yle Pohjois-Karjala järjestää suuren terveyskeskustelun netissä perjantaina 9.10. kello 17–18. Voit kysyä vaikkapa terveydestä, ruokavaliosta tai liikunnasta. Vastaamassa ovat kansanterveyden asiantuntija Pekka Puska ja terveyden edistämisen professori Tiina Laatikainen.

Professori: "Suomalainen ei ole niin pahassa sokerikoukussa kuin väitetään"

Suomalainen ei ole historiansa varrella tottunut yhtä makeaan elämään kuin muut eurooppalaiset. Tällä on osittain professori Pekka Puskan mukaan syynsä siihen, että emme olekaan niin persoja makealle kuin yleisesti luullaan.

Keskusta saattaa yli tuplata kansanedustajiensa määrän Helsingissä ja Uudellamaalla

Ylen Taloustutkimuksella teettämä kysely ennakoi keskustalle Helsingissä kahta ja Uudellamaalla viittää kansanedustajapaikkaa.

Puska: Tupakkalain ei ole tarkoitus holhota ihmisiä vaan muuttaa koko yhteiskuntaa

Suomessa päätettiin noin neljä vuotta sitten, että maasta tulee savuton vuoteen 2030 mennessä. Miten pitkä matka savuttomuuteen vielä on? Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen entisellä johtajalla, professori Pekka Puskalla on asiasta selkeä näkemys.

Pekka Puska: Suomalaiset ovat mieleltään terveempiä kuin koskaan

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen entinen pääjohtaja korostaa, että stressin syyttämisen sijaan olisi olennaista opetella hallitsemaan sitä.

Kansanterveyslaki toi terveyskeskuksen joka kuntaan

Vuoden 1972 laki määritteli kunnille paljon uusia tehtäviä.

"Riesasta" kansan parantajaksi

Pohjois-Karjala-projektin perustaja ja sen pitkäaikainen vetäjä, professori Pekka Puska vaihtaa vapaalle. Hän jää vuodenvaihteessa eläkkeelle Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtajan paikalta. Eläkkeelläkin riittää vauhtia ja kansainvälisiä tehtäviä, mutta yhä enemmän mieli halajaa Ilomantsin mökille kalaan ja marjaan.

THL: Finns stubbing out smoking

A major study of health trends in Finland has found signs of a historic decline in smoking among men, and found that Finns’ waistlines are no longer expanding.

Pysyykö paino kohdallaan - tupakoitko?

Suomalaisten lihominen näyttää pysähtyneen, vaikka karppaamisen suosio hiipuukin. Tupakoinnin suosio on tuoreen THL:n tutkimuksen mukaan historiallisen alhaalla. Vieläkö lihot - tupakoitko?

Liikkuva koulu -ohjelmalle Kansanterveyspalkinto

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta ja LIKES-tutkimuskeskus sekä niiden yhteistyökumppani Opetushallitus ovat saaneet tämänvuotisen Kansanterveyspalkinnon. THL myöntää palkinnon merkittävästä kansanterveyden hyväksi tehdystä työstä

Juhani Eskolasta THL:n pääjohtaja

Eskola on toiminut THL:n ylijohtajana vuodesta 2009 lähtien.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella kuohuu poliittinen nimityssoppa 

Eläkkeelle jäävälle Pekka Puskalle haetaan seuraajaa. Yle Uutisten tietojen mukaan SDP on tontittanut paikan itselleen. Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) kiistää väitteen.

Mitä mieltä terveyskeskuksista?

Terveyskeskuslääkärien määrä on vähentynyt. Pääsetkö sinä lääkärille? Kuinka kauan joudut jonottamaan?

THL study: National weight gains stop, fewer smoking, diets more healthy

A new study by the National Institute for Health and Welfare THL, indicates that Finland may be the first nation in modern history to see a trend toward a leaner population. It also found fewer Finns smoking and more people choosing healthier foods.

Alkoholiveron korotus kuumensi tunteita: "Kiusaamme ihmisiä, joilla ei ole alkoholiongelmaa"

THL:n pääjohtaja Pekka Puska ja joukko ravintola-alan ammattilaisia ja edunvalvojia kiistelivät alkoholilain uudistuksesta iltapäivällä.

Tutkimus: Suomalaisten lihominen pysähtyi - nykyaikana ehkä ensimmäisenä maailmassa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tuoreen tutkimuksen mukaan myös suomalaisten tupakointi on vähentynyt ja ruokatottumukset ovat aiempaa terveellisempiä.

THL:n pääjohtajan virkaan 13 hakijaa

Hakijoiden joukossa on kolme Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nykyistä ylijohtajaa ja SDP:n kansanedustaja Hanna Tainio.

Pohjois-Karjala-projektia viedään kiinalaisille

Kiinan kansanterveyslaitos on julkaissut Pohjois-Karjala-projektia käsittelevän yhteenvedon kiinan kielellä. Julkaisussa kerrotaan projektin menetelmistä ja saavutuksista. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Pekka Puska sanoo Kiinan olevan nyt elintapasairauksissa samassa tilassa kuin Suomi oli 1970-luvulla.

Pekka Puska: Olutkysymys avainasemassa

Alkoholin saatavuuden rajoittaminen olisi tehokas ja halpa keino vähentää terveyshaittoja, sanoo THL:n pääjohtaja Pekka Puska. Puskan mukaan alkoholikeskustelu polkee paikoillaan: ensin kauhistellaan alkoholin aiheuttamia haittoja, sitten asiantuntijoiden ehdottamia ratkaisuja.

Puska: Olisi viisasta, että sote-alueet jatkaisivat sairaanhoitopiirien toimintaa

THL:n pääjohtaja Pekka Puskan mukaan suurimmassa osassa maata olisi järkevää, että sote-alue jatkaisi nykyisen sairaanhoitopiirin toimintaa. Esimerkiksi pohjalaismaakunnissa tämä olisi Puskan mukaan viisasta.

Puska sote-esityksestä: Aikamoinen hässäkkä

Osalle suomalaisista palvelut paranevat hallituksen sote-esityksen perusteella, osalle eivät, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Pekka Puska uskoo.

Puska pettyi sote-raporttiin

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamiseksi tähtäävä esitys luovutetaan tänään tiistaina peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonille (sd.). Yksimielinen ryhmä esittää muun muassa, että Suomi jaettaisiin 24 yli 50 000 asukkaan sote-alueeseen.

"Nelosoluen hinta laskisi 25 prosenttia ruokakaupoissa"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Pekka Puska tyrmää ajatuksen IV-oluen tuomisesta ruokakauppoihin. Hänen mukaansa suomalaiset alkoholisoituvat yhä enemmän oluella.

THL:n Puska: Sairaanhoidossa taattava riittävä väestöpohja

Pekka Puskan mielestä on hyvä, jos sairaanhoitopiirejä ei lakkauteta. Sote-uudistus vaatii Puskan mielestä vielä lisäselvityksiä.

Etla: Finland’s public finances better than feared

Finland's public finances are in better shape than previously thought. That's according to the Research Institute of the Finnish Economy, which has made a lower estimate of Finland's so-called 'sustainability gap' than other bodies.

Etla: Suomen tulevaisuus on pelättyä parempi

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen mukaan Suomen julkisen talouden kestävyysvaje ei ole niin paha kuin on luultu. Uudistustöihin pitää silti ryhtyä pian.

Puska tyrmää sote-raportin: "Sekava"

THL:n pääjohtaja Pekka Puska pitää tänään julkaistavaa sote-raporttia sekavana. Hän sanoo poliittisen ohjauksen vesittäneen sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamista hahmottelevan sote-raportin laatimisen.

Puska: Vääränlainen laihtuminen näkyy tilastoissa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Pekka Puska varoittaa karppaukseen liittyvistä huonoista valinnoista. Vääränlaisen laihtumisen tuoma hyvän olon tunne voi näkyä tilastoissa - kuolemina sydän- tai verisuonitauteihin.

Maistuuko kakkosolut?

Kotimaisen kakkosoluen suosio on yllättänyt kauppiaatkin. Suurta markkinaosuutta kakkosoluelle ei kuitenkaan vielä olutmarkkinoilla povata. Maistuuko kakkosolut? Hiipuuko keskioluen suosio?

Vähenevätkö alkoholihaitat kakkosoluen myötä?

Kakkosoluen suosio on osittain jopa yllättänyt kauppiaat. Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen johtaja Pekka Puska toivoo, että suomalaispanimoiden markkinoille tuoma II-olut johtaa alkoholikulutuksen vähenemiseen Oletko kakkosoluen ystävä? Vähenevätkö alkoholihaitat kakkosoluen myötä?

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle