Uusimmat artikkelit

Maanantai 30.1.2023 (radio)
Muistisairaudet. Työnteko. Tilapäinen suojelu. Kotitalousvähennys. Sää.
Taina Cookella on työ, jota Suomessa ei vielä monella ole – hän haluaisi muun muassa kasvattaa naisprofessorien määrää
Taina Cooken työt alkoivat vuoden alussa. Hänet palkattiin yliopistoon kehittämään monimuotoisuutta.
Suomalaistutkimus on avaamassa muistisairauksien viimeiset mysteerit – aivopesurin tuoma läpimurto on enää rahasta kiinni
Aivot puhdistuvat unessa. Jos aivojen oma pesuohjelma ei toimi, voi muisti alkaa sakata. Aivojen tehokkaaseen lääkitsemiseen on olemassa osaamista, mutta laitteet puuttuvat.
Saamelaisalueen tytöt ovat aktiivisia, tiedostavia ja rakastavat kotiseutuaan, kertoo väitöstutkimus
Helena Ristaniemen väitöskirja käsittelee Suomen saamelaisalueella elävien tyttöjen historiatietoisuutta ja pohjoiseen kuulumisen kokemuksia.
Opiskelijan kurimus pahenee nyt, kun opintolainan korko nousee – voi johtaa jopa pikavippeihin
Inflaatio ja opintolainan yllättävä koronnousu puhututtaa oppilaitoksissa. Korkeakouluopiskelijoiden pelätään kuormittuvan entisestään.
Kipeästi kaivattu opettajankoulutus voi alkaa Kajaanissa syksyllä 2024 – aloittaminen on kiinni enää rahoituksesta
Oulun yliopiston lisäksi hankkeessa ovat mukana Kajaanin ja Iisalmen kaupungit. Kajaanin opettajankoulutuslaitos lakkautettiin kymmenen vuotta sitten.
KS: Kainuu ja Oulun yliopisto keskustelevat opettajankoulutuksen paluusta Kajaaniin
Määräaikainen opettajankoulutus tarkoittaisi esimerkiksi 2–3 vuoden koulutusohjelmaa. Toteutuessaan se olisi mahdollista aikaisintaan vuonna 2024.
”Eniten ärsyttävät ihmiset” – koululaisten ketutus voi estää koko ryhmää oppimasta
Väitöstutkimus tuo esiin tarpeen lisätä oppilaiden ja opettajien tietoisuutta tunteiden säätelystä ja sen merkityksestä oppimiselle.
Presidentti Niinistö myönsi tieteen akateemikon arvonimen oululaisprofessori Heli Jantuselle
Tieteen akateemikon arvonimi voi samanaikaisesti olla enintään kuudellatoista kotimaisella tieteenharjoittajalla.
Kritisoitu tekoäly Chat GPT valehtelee sujuvasti, mutta opettajat käyttävät sitä tenttikysymysten laatimiseen Oulun yliopistossa
Marraskuussa internetissä julkaistun Chat GPT -tekoälyn käyttäminen tekstin tuottamiseen herättää korkeakouluissa paljon ajatuksia, puolesta ja vastaan.
Oulun yliopistolle 12 miljoonan rahoitus vuosille 2023 - 2028: tutkitaan vetytaloutta, digitaalisuutta sekä arktista ympäristön muutosta
Suomen Akatemia on myöntänyt 12 miljoonaa euroa vahvistamaan Oulun yliopiston tutkimuksen profiilialoja.
Koltansaamen yliopisto-opinnot avautuvat kaikille: ensi syksystä lähtien opinnot lähtevät alkeista eikä pohjaosaamista enää vaadita
Oulun yliopiston koltansaamen pääaineopintojen opintosuunnitelma on uudistumassa. Tavoitteena on vastata koltansaamen opinnoista kiinnostuneiden tarpeisiin paremmin.
Hömötiainen kärsii metsähakkuista: kun ei ole lahopuita pesimiseen, on lajista tullut erittäin uhanalainen
Aikanaan maamme neljänneksi yleisin lintulaji on vähentynyt vuosikymmenten varrella. Suurimpana syynä pidetään metsähakkuita.
Tuoreiden seurantaraporttien mukaan Oulun yliopistossa on tuotettu runsaasti kansainvälisiä julkaisuja ja onnistuttu lisäämään tieteiden välistä keskustelua
Oulun yliopiston ihmistieteiden tutkimuskeskus Euddaimonia ja digitaaliseen ja älykkääseen yhteiskuntaan keskittyvä Infotech tutkimuskeskus ovat onnistuneet tavoitteissaan. Tämä selviää keskusten tuoreista raporteista.
Oulussa kehitetään entistä lujempaa terästä – tavoitteena täysin päästötön terästehdas
Oulun Yliopisto on saanut Tiina ja Antti Herlinin säätiöltä yhteensä 1,6 miljoonan euron rahoituksen nelivuotiseen tutkimukseen, jossa tavoitellaan täysin päästötöntä terästehdasta.
Oulun yliopisto sai EU:lta rahoitusta muun muassa uudenlaisen akkutekniikan kehittämiseen
Oulun yliopisto on saanut lähes viisi miljoonaa euroa EU:lta rajat ylittäviin tutkimushankkeisiin Euroopan pohjoisosissa sekä Saamenmaalla.
Kaksi kilometriä kaapelia tunturipuroon – Oulun yliopisto tutkii pohjavesiä Pallaksella
Pohjoisen vesivarat saattavat olla riippuvaisempia lumien sulamisvedestä kuin on aiemmin ajateltu.
Maakunnan pieniä matkailufirmoja tuetaan verkostoitumaan
Ely-keskus on tukenut harvaan asutuilla alueilla toimivia pieniä matkailuyrityksiä ja yhteisöjä. Avustusta on annettu koko maassa yhteensä 34 hankkeelle.
Saamen kielen ja kulttuurin tuntemusta halutaan lisätä sote-alalla – koulutuksen järjestämiseen miljoonarahoitus
Koulutusta järjestetään yhdessä saamelaisalueen toimijoiden kanssa ja opinnot alkavat ensi syksynä.
Lääkäri- ja hoitajaopiskelijat suhtautuvat Oulussa hyvin myönteisesti terveydenhuollon digitalisaatioon
Opiskelijoiden näkemyksiä hoitotyön digiratkaisuihin selvitettiin Oulun yliopiston tutkimuksessa. Noin 95 prosenttia kokee digitalisaation tärkeäksi osaksi ammattia ja omaa osaamistaan.
Hyväkään valokuva ei huijaa tekoälyä – konenäkö tunnistaa onko kameran edessä kuva vai elävä ihminen
Konenäköä käytetään teollisuudessa laadun tarkkailussa. Lääketieteessä sen avulla tarkkaillaan kehosta mitattavia biosignaaleja. Tekoälyn tukemana konenäkö voi myös varmistaa ihmisen henkilöllisyyden.
Tutkijat ratkaisivat yli 300 vuotta vanhan mysteerin: Kaarle XII ei kuollutkaan omien luodista, vaan vihollisen ampumana
Aiemmin on spekuloitu, että Ruotsin kuningas Kaarle XII olisi kuollut omien joukkojen salamurhan uhrina marraskuussa 1718. Nyt selvisi, että hänen surmakseen koituikin todennäköisesti vihollisen ammus.
Nokian uuden tehtaan peruskivi muurattiin Oulussa – uudelle kampukselle siirtyvät Oulun tuotekehitys ja tutkimus sekä verkkolaitteiden tuotanto
Nokian uuden tehtaan peruskivi muurattiin tänään Oulun Linnanmaalla. Paikalle rakennetaan uusi tehdas, johon nykyinen Ruskon kaupunginosassa oleva tehdas muuttaa parin vuoden kuluttua.
Uutta tietoa jalkapallokimalaisista: ne voivat oppia monimutkaisia sääntöjä pallonpyörityksessä, myös harjoittelu vaikuttaa suoriutumiseen
Työkalujen käyttöä ja kykyä valikoida niitä tilanteen mukaan pidetään eläinmaailmassa korkeamman älykkyyden ilmentäjänä, sanoo Oulun yliopiston dosentti Olli Loukola.
Mielenterveyspotilaat on siirretty asumispalveluihin, kun osastopaikkoja on vähennetty – tutkija: ”Kukaan ei ole tutkinut, toimiiko tämä vai ei”
Psykiatrisen sairaalahoidon osastopaikkoja on vähennetty pitkin vuosia. Sama uhkaa jatkua myös hyvinvointialueilla, jotka ovat kovissa säästöpaineissa.
Maamme ensimmäinen mikroyrittäjyyden professuuri toteutuu Oulun yliopistoon viideksi vuodeksi lahjoitusvaroin
Lahjoituksia on saatu kerättyä yli 600 000 euroa, mikä mahdollistaa professuurin rahoituksen.
Mitä jos Oulun yliopisto olisi hajautettu jopa ympäri maailmaa? Työryhmä hahmotteli millainen Oulun yliopisto voisi olla vuonna 2050
Kolme luonnosta ovat keskenään varsin erilaisia, eikä niissä ole otettu kantaa yliopiston tarkkaan sijaintiin.
Noin 5 000 nuorta kokoontui korkeakoulutapahtumaan – opiskelijat mittaavat omanarvontunnetta koulumenestyksellä, ja ”se ei ole kenellekään hyväksi”
Opiskelijat kokivat mielekkääksi tutustua eri ammattialoihin kasvotusten Oulun yliopiston ja ammattikorkeakoulun yhteisessä korkeakoulupäivässä.
Professori Osmo Pekoselle myönnettiin postuumisti tietokirjailijapalkinto – tunnustus tuli poikkeuksellisen laaja-alaisesta tuotannosta
Pekonen menehtyi äkilliseen sairauskohtaukseen Ranskan Uzèsissa, vain 62-vuotiaana. Hän oli osallistumassa pyöräretkelle ystäväporukassa.
Ilmastonmuutos on kasvattanut peurakantaa Huippuvuorilla – tulevaisuudessa myös Lapin porokanta voi vahvistua
Tutkijoiden mukaan huippuvuortenpeuran siirtyminen sammaleen syömisestä heinään tukee kannan kasvua pohjoisarktisen kesä- ja talvi-ilmaston muuttuessa radikaalisti.
Inka Illukka oppi itsemyötätuntoa yliopiston kurssilla, joka saa nyt paljon kiitosta
Opiskelijat suunnittelivat itse Oulun yliopistolle kurssin, jonka nimi on Maailman onnellisin opiskelija. Sen toivotaan auttavan opiskelijoita elämänhallinnassa opinnoissa ja vapaa-ajalla.
Oktomurskevahingoista haetaan nyt korvauksia Lapin ely-keskukselta – ylijohtaja: ”Me emme ole tilanneet oktomursketta, olemme tilanneet päällystettä”
Ely-keskuksesta kerrotaan, että jokainen korvausvaatimus käsitellään omanaan ja saapumisjärjestyksessä.
Kyberrikolliset pyörittävät miljardien rikostoimintaa moderneilla organisaatioilla – yrityksissä ei aina tunnisteta omia haavoittuvuuksia
Samaan aikaan kun lisääntyvien digitaalisten palveluiden ja verkkoasioinnin turvallisuus korostuu yhä enemmän ja enemmän, Suomessa ja koko maailmassa on suuri pula kyberturvallisuuden osaajista.
Oulun yliopistossa alkaa ainutlaatuinen kestävän kehityksen kansainvälinen tohtorikoulutusohjelma
Kyseessä on EU-rahoitteinen kestävään kehitykseen tähtäävä ohjelma, johon valitaan 25 väitöskirjatutkijaa.
Torni, jota ei olisi olemassa ilman Venäjän armeijan tilausta – kurkista suljetulle tiedekeskuksen ullakolle, jonne on suunniteltu saunaa
Suomen vanhin tiedekeskus Tietomaa sulkee ovensa vuosiksi remontin takia, se saattaa muuttaa myös tornin tulevaisuuden. Osa näyttelyesineistä voi päätyä Ukrainaan, koska ne eivät mahdu uusiin tiloihin.
Tutkimus: Pienikin annos torjunta-aine glyfosaattia heikensi kimalaisen värinäköä – ainetta löytyy muun muassa Roundupista
Tutkijat selvittivät, miten rikkakasvintorjunta-aine vaikuttaa kimalaisten oppimiseen ja muistiin. Jo pieni kerta-annos heikensi kimalaisten kykyä oppia tai muistaa värien ja makujen yhteyttä.
Osa opiskelijoista riemuitsi, mutta osa ahdistui – lähiopetukseen paluu näkyy nyt psykologien vastaanotoilla
Useimmille korkeakouluopiskelijoille paluu lähiopintoihin on ollut positiivinen asia, mutta osalle se on aiheuttanut voimakasta jännitystä. Tämä on näkynyt myös opintopsykologien vastaanotoilla.
Oulussa alkaa uusi koulutus, jolla halutaan parantaa kyberturvallisuutta ja lisätä tietoa sen vaatimuksista
Oulun yliopistossa alkaa uusi koulutus, jonka tavoitteena on lisätä tieto- ja sähkötekniikan opiskelijoiden ymmärrystä kybeturvallisuudesta.
Veli-Pekka Lehtolan saamelaisten historiaa käsittelevä teos sai vuoden 2022 Botnia-palkinnon
Oulun kirjailijaseuran perustama Botnia-palkinto jaettiin nyt kuudetta kertaa, palkinnon arvo on 15 000 euroa.
Korona-aika heitti immunologian professori Mika Rämetin olohuoneisiimme – rokotetutkijan uraan vaikutti sattuma, mutta myös John F. Kennedy
Rokotetutkija, immunologian professori Mika Rämet on tullut tutuksi korona-ajan tiedotustilaisuuksista. Menestynyt ura lääketieteen parissa alkoi lähes sattumalta, ja suunta sille löytyi yllättävältä taholta.
Tutkintotodistusten väärentäminen vaikeutuu, kun yliopistot luopuvat paperitodistuksista – osaa opiskelijoista uudistus harmittaa jo nyt
Yliopistot eri puolilla Suomea luopuvat vähitellen paperisista tutkintotodistuksista muun muassa turvallisuussyistä. Muutos on herättänyt keskustelua Oulussa, jossa todistukset uusittiin tänä syksynä.
Oikeuskansleri: Oulun yliopiston hallitus toimi työjärjestyksensä vastaisesti, kun valitsi puheenjohtajat liian aikaisin
Oikeuskansleri on antanut ratkaisun Oulun yliopiston hallituksen päätöksenteosta tehdystä kantelusta. Hallitus valitsi uudet puheenjohtajat joulukuussa 2019, kun ne olisi työjärjestyksen mukaan pitänyt valita tammikuussa 2020.
Arkkitehdeista on Suomessa huutava pula, ja päätöksiä tehdään usein talouden ja tekniikan ehdoilla
Suomeen kaivataan lisää arkkitehteja, mutta koulutus ei pysy kysynnän perässä. Yli puolet Suomen kerrostaloista oli jo 1990-luvulla muiden kuin arkkitehtien suunnittelemia.
Oulun yliopiston tutkimukset ovat saaneet EU-rahaa nyt aiempaa useammin
Horizon Europe -ohjelmasta on myönnetty rahaa jo Oulun yliopiston 49:lle tutkimukselle, kaikkiaan yli 30 miljoonaa euroa. Ohjelman haku alkoi 2021 syksyllä.
Asfaltissa käytettävä oktomurske on syypää muun muassa autojen jakohihnojen kulumiseen – nyt Väylävirasto harkitsee sen käytön lopettamista
Vaikka oktomursketta ei enää ensi kesänä levitettäisi teille, vuosien aikana käytetyn aineen poistaminen olisi valtava urakka. Lisärahaa Väylävirasto ei aio siihen hakea.
Merilappilaisissa autokorjaamoissa on pohdittu pitkään, miksi jakohihnat ja hammaspyörät eivät kestä – syy voi olla oktomurske
Uusi tutkimus voi tuoda vastauksen autoalaa pitkään vaivanneeseen kysymykseen.
Kalliiden moottoririkkojen aiheuttaja on sittenkin oktomurske – uusi tutkimus paljasti ongelman, jonka hinta voi olla sata miljoonaa euroa
Laaja tutkimus paljasti, että Oulun seudun outojen moottoririkkojen syy on asfaltissa käytetty oktomurske. Tienpinnasta irtovat hiukkaset hiovat autojen jakopäätä, ja pahimmillaan seurauksena on tuhansien eurojen remontti.
Ouluun Suomen ensimmäinen mikroyrittäjyyden professuuri
Tehtävän kansainvälinen haku on tarkoitus avata ensi vuoden alussa. Professuurilla halutaan edistää mikroyrittäjyyden tutkimusta ja koulutusta.

Pohjois-Suomeen valmistui 40 vuotta sitten oma "Piilaakso" – Gorbatšovkin hinkui kylään, maailmalta kuljettiin Oulussa ottamassa mallia
Korkean teknologian yrityskeskittymä Oulun Teknologiakylä täyttää 40 vuotta. Nykyinen Technopolis jatkaa toimintaa kuudessa Euroopan maassa monikansallisena yhteisönä 16 kampuksella.