Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Osa opiskelijoista halusi yliopiston vessoista sukupuolineutraaleja, mutta toiset vastustivat: nyt vessoja on neljänlaisia, ja tutkijasta määrä on hyvä

Tasa-arvolain muutos näkyy kaikkialla yhteiskunnassa, mutta yhdessä asiassa se kiteytyy: keskustelussa siitä, pitäisikö vessojen olla sukupuolineutraaleja vai tarvitaanko sukupuolille omansa.

Uros sai suomalaisen ministerin, jääkiekkoseuran, yliopiston ja kaupungin sen puhemiehiksi – selvitimme, millaisia kauppoja se teki

Kävimme läpi Uros-yhtiön itse kertomat kaupat ja referenssit tältä vuodelta. Se teki kaupan esimerkiksi 4 000 asukkaan kuntaan Brasiliassa. Moni sen kaupoista on vasta aiesopimuksia.

Tutkijat pyrkivät läpimurtoon ennenaikaisten synnysten estämisessä – ryhmä on keksinyt mahdollisen hoitomuodon, johon halutaan patentti

Keinoja ennenaikaisten synnytysten estämiseen ei tällä hetkellä ole. Oulun yliopiston tutkimusryhmä on kuitenkin löytänyt tekijöitä, jotka voisivat liittyä ennenaikaisen synnytyksen käynnistymiseen.

Oulu miettii mistä ja miten saisi psykologeja avoimiin paikkoihin, mutta nopeaa ratkaisua ei kaupungilla ole tarjota

Oululla on ollut vaikeuksia saada psykologeja useisiin eri tehtäviin ja yksiköihin. Keskeisetkään paikat eivät ole välttämättä houkutelleet hakijoita. Kaupunki toivoo helpotusta Oulun yliopistossa tänä syksynä alkaneesta psykologian koulutuksesta.

Alaselkäkivun hoidossa turvaudutaan liian usein turhiin tutkimuksiin ja sairauslomiinkin, tähän toivotaan apua uudesta potilasoppaasta

Oulun yliopiston tutkija Anna Sofia Simulan mukaan potilasopas on edullinen ja tehokas tapa vähentää tarpeettomia tutkimuksia ja selkäkivusta johtuvia sairauspoissaoloja. Läheskään aina selkäkivun hoito ei perustu tutkimusnäyttöön.

Atooppisesta ihosta kärsiville etsitään lisää hoitokeinoja: kansainvälinen tutkimus havaitsi uusia geenimuotoja, jotka altistavat ihosairauteen

Oulun yliopiston tutkijat johtivat tutkimusta, jossa löydettiin viisi uutta atooppiselle ihottumalla altistavaa geenimuotoa. Entuudestaan tunnetaan noin kaksikymmentä atooppiseen ihottumaan liittyvää geeniä.

Sijaispula koettelee päiväkoteja – Kajaani palkkasi kokeneita lastenhoitajia paikkaamaan yllättäviä poissaoloja

Kajaanissa on pulaa varhaiskasvatuksen opettajista ja -erityisopettajista, eikä kaikkiin sijaisuuksiin saada kelpoisia henkilöitä. Tilanteen odotetaan helpottuvan muun muassa sosionomikoulutuksen ansiosta.

Walk in -koronarokotusmahdollisuus Linnanmaan kampuksella Oulussa tällä viikolla – jo maanantaina ensimmäinen mahdollisuus rokottautua

Rokotteita annetaan maanantaista perjantaihin kello 9–15 pääosin Saalastinsalissa. Muutama rokotetilaisuus on myös Oulun ammattikorkeakoulun tiloissa. Kohderyhmänä ovat Oulun yliopiston ja Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijat ja henkilökunta.

Oulussa ennennäkemättömän suuret opiskelijabileet –Kuusisaaressa illalla jopa 8 000 ihmistä

Kyseessä on Oulun yliopiston ja Oulun ammattikorkeakoulun yhteinen opiskelijoiden lukuvuoden avajaisjuhla Hurmos. Tapahtuman toivotaan lisäävän yhteisöllisyyttä oppilaitosten välillä.

Oulun Kuusisaaressa juhlii perjantaina noin 8 000 opiskelijaa korkeakoulujen lukuvuoden avajaisissa

Tämä on esimmäinen kerta, kun Oulussa järjestetään kahden korkeakoulun, Oulun yliopiston ja Oulun ammattikorkeakoulun yhteinen luuvuoden avajaistapahtuma. Juhlan nimi on Hurmos.

Useita satoja Oulun yliopiston verkon käyttäjätunnuksia ja salasanoja päätyi tietojen kalastelijalle

Opiskelijoiden tai henkilökuntaan kuuluvien käyttäjätunnus–salasana-pareja on päätynyt vääriin käsiin 700–800 kappaletta. Niitä on saatu lukittua laajempien vahinkojen estämiseksi. Tietomurtajan huijausviestillä käsiinsä saamia tunnuksia on käytetty lähinnä uusien kalasteluviestien lähettämiseen.

Oulun yliopisto avaa oviaan lähiopetukselle, mutta etäjärjestelyt ovat edelleen olennainen osa opintoja

Oulun yliopisto siirtyi koronatilanteen takia etäopetukseen maaliskuussa 2020. Seuraava lukuvuosikin mentiin etäjärjestelyillä, mutta nyt palaillaan taas lähiopetuksen pariin niiltä osin kuin se on mahdollista ja katsotaan tarpeelliseksi

Väkivaltaa, toistuvia rattijuopumuksia, jopa vankeutta – tutkimusryhmä penkoi yritysjohtajien taustoja ja kävi ilmi, että useilla on rikostuomioita

Oulun yliopiston laajassa tutkimuksessa selvisi, että yritysjohtajien taustoja ei aina kehdata udella tai tarkistaa. Viime vuosina tilanne on parantunut, koska asenteet työelämässä ovat muuttuneet.

Psykologeja valmistuu jopa liikaa, mutta silti puhutaan psykologipulasta – ammattilaiset eivät mene töihin sinne, missä apua eniten tarvittaisiin

Suomessa valmistuu enemmän psykologeja kuin heitä jää eläkkeelle. Silti jatkuva psykologipula vaivaa varsinkin julkista sektoria. Kyse on kohtaanto-ongelmasta, eli psykologien ja työpaikkojen tarpeet eivät kohtaa.

Oulun Raksilan asukkaat haluavat kiinnittää alueelle tulevien toimijoiden huomiota liikenteeseen ja rakennusten ilmeeseen

Raksilan alueella eri vaiheissa olevien hankkeiden vaikutuksesta raksilalaisten elämään keskustellaan huomenna lauantaina. Asukasyhdistys on kutsunut paikalle edustajia eri rakennushankkeiden kehittäjiltä.

Tuore tutkimus: matalasta hemoglobiinista voikin olla hyötyä terveydelle – saattaa suojata lihavuudelta ja metaboliselta oireyhtymältä

Oulun yliopiston tutkimus kumoaa luulon, jonka mukaan korkeat hemoglobiiniarvot olisivat terveyden kannalta aina tavoiteltavia.

Kiljuhanhi halutaan palauttaa pesimään Lappiin

Kiljuhanhi LIFE -hankkeessa inventoidaan erityisellä tarkkuudella Lapin erämaa-alueita.

Oulun yliopiston koordinoima 6G-tutkimus laajanee Singaporeen

Oulun yliopiston vetämä 6G-hanke saa mukaansa Singaporen. 6G Flagshipin johtaja, akatemiaprofessori Matti Latva-aho pitää yhteistyötä Singaporen kanssa merkittävänä, koska kansainvälisyys on globaalissa 6G-tutkimuksessa välttämätöntä.

Suomalaiset saavat aiempaa paremmin D-vitamiinia – ja se johtuu pitkälti siitä, että poimimme vitaminoituja tuotteita kauppojen hyllyiltä

Vuosien aikana D-vitamiinia on lisätty elintarvikkeisiin suurempia määriä, mikä alkaa näkyä suomalaisten vitamiinitasoissa. Silti moni saa yhä liian vähän D-vitamiinia.

Oulun yliopiston opiskelijoista kaksi kolmasosaa kärsi yksinäisyydestä etäopetusaikana

Oulun yliopiston ylioppilaskunta toteutti keväällä etäopetuksen hyvinvointivaikutuksiin liittyvän kyselyn yliopisto-opiskelijoille. Yksinäisyyttä tai vuorovaikutuksen puutetta koki paljon tai kohtalaisesti lähes 70 prosenttia vastaajista. Tukea oli vaikea saada.

Etätyö kiinnostaa jatkossakin Oulun yliopiston työntekijöitä – useampi kuin joka viides haluaisi tehdä lähes täyttä etäviikkoa

Oulun yliopisto kysyi työntekijöiltään arvioita ja toiveita tulevasta etätyön määrästä. Lähes 75 prosenttia kyselyyn vastanneista arvioi jatkossa tekevänsä yhden tai useamman etäpäivän viikossa. Yliopistossa on tehty etätöitä jo noin 15 kuukautta.

Leväluhdan kalmistosta uutta tutkimustietoa: suurin osa löydöistä varmistui naisten luiksi

Isonkyrön Leväluhdan 1500 vuotta vanhoista luista on saatu uutta tutkimustietoa. Entisestä lammesta löytyi takavuosina liki sadan ihmisen luut. Niitä on nyt onnistuttu tutkimaan entistä paremmin uusilla menetelmillä. Nyt varmistui, että haudatut olivat pääasiassa naisia.

Greta Thunbergistä tuli kasvot nuorten ilmastohuolille, mutta nyt ilmastopuhe kyllästyttää nuorisoa, tuore tutkimus paljastaa – mistä on kyse?

Yleistä puhetta ilmastonmuutoksesta on lukio-opetuksessa jo riittävästi, selviää tuoreesta Oulun yliopiston tutkimuksesta. Sen sijaan kouluista puuttuu konkretia siitä, mitä ilmaston hyväksi voi tehdä, nuorten vastauksista ilmeni.

Mistä sinun kunnassasi puhutaan? Kuuntele Kuntarundin Oulun vaalikeskustelu Yle Areenasta

Oulu on maakunnan suurin kaupunki ja siksi tärkeitä teemoja ovat kaupunkimaiseman ja kaavoituksen kehittäminen sekä palvelut. Yliopiston mahdollinen muutto Raksilaan on yksi odotetuimmista uuden valtuuston päätettävistä asioista.

Maankäytön ilmastovaikutuksista haetaan nyt uutta tietoa: eteläpohjalainen suo metsitetään ja sen ilmastovaikutuksia mitataan kymmenen vuoden ajan

Turvetuotannosta poistetun suon metsityksen ilmastovaikutuksia tutkitaan Etelä-Pohjanmaalla osana Suomen hiilineutraalisuustavoitteita. Soinin uudella mittausasemalla tutkitaan nyt ensimmäistä kertaa juuri metsitettävän suon ilmastovaikutuksia ainakin kymmenen vuoden ajan.

Tuore tutkimus kumoaa yleisen käsityksen: urheiluseurassa harrastaminen ei paranna nuoren ruokailutottumuksia

Tutkijan mukaan ruokailutottumuksiin vaikutti enemmän liikunnan määrä kuin se, liikkuiko urheiluseurassa vai ei. Tutkijan mukaan nuorten ravitsemusta pitäisi edistää valtakunnallisesti koko perhe huomioiden.

Suurin osa Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtajista kannattaa yliopiston toimimista entisellä paikallaan

Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtajisto kommentoi yliopiston Raksilan kampusta vastustavaa adressia. Pro Linnanmaa -liike luovutti adressinsa eilen. Vain valtuuston 1. puheenjohtaja, kokoomuksen Juha Hänninen ei varsinaisesti ota kantaa Oulun yliopiston suunnitelmiin.

Oulun yliopiston muuttoa Raksilaan vastustavassa adressissa liki 7 000 nimeä – allekirjoittajien joukossa entinen pääministeri Juha Sipilä

Pro Linnanmaa -liike luovutti adressiin Oulun kaupunginvaltuustolle maanantaina. Liike näkee, että perustelut osan yliopiston toimintojen siirtämisestä Raksilaan eivät pohjaudu miltään osin tutkittuihin ja todellisiin faktatietoihin.

Lääkärien etävastaanotot yleistyvät hurjaa vauhtia, mutta koulutus ei valmista lääkäreitä siihen – vastavalmistunut: "Kokisin haastavana"

Vastavalmistunut lääkäri Nikolas Sinisalo kieltäytyi etävastaantottotyötä sisältävästä työtarjouksesta. Etäasiointi ei voi korvata perinteistä lääkärin vastaanottoa täysin, koska kaikki eivät pysty sitä hyödyntämään.

Professori Pentti Kaiteran rahaston tunnustuspalkinto poronhoidon tutkimukselle

Oulun yliopiston johtamassa Domestication in Action – Tracing Archaeological Markers of Human-Animal Interaction -hankkeessa käytetään arkeologista aineistoa Suomen lisäksi myös Ruotsista ja Norjasta.

Tutkijat selvittävät, pesiikö äärimmäisen uhanalainen kiljuhanhi taas Suomessa – vesistöistä otetaan DNA-näytteitä

Suomessa kiljuhanhelle otollisin pesintäalue on Tunturi-Lapissa. Viimeksi laji on pesinyt maassamme 1990-luvulla, mutta nyt kasvaneen kannan vuoksi Suomeenkin pesimään jääviä kiljuhanhia voisi olla.

Joukko professoreita lähetti Oulun yliopiston hallitukselle kirjeen, jossa tuodaan esille mahdollisen muuton ongelmia

Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnan professorien kirjelmän mukaan Raksilassa ei olisi mahdollista saada tiedekunnan toiminnalle yhtä hyviä olosuhteita kuin Linnanmaalla. Linnanmaan 5 ja 6 G -testiverkkoa ei todennäköisesti saa kaupunkikeskustoihin.

Saila Suominen valmistui 47-vuotiaana ylioppilaaksi ja nyt lääkäriksi – poikkeuksellinen opintopolku tähtäsi uuteen uraan: "Pitää olla ala, missä voi työllistyä iäkkäämpänä"

Kun Suominen aloitti opintonsa, opiskelijoiden keski-ikä oli Oulun lääkiksessä lähes 24 vuotta. Viime vuonna se laski reilusti alle 22 vuoteen.

Poroja käytettiin Lapissa ajokkaina jo 1300-luvulla

Arkeologiset luustotutkimukset toivat uutta tietoja porojen käytöstä.

Ylioppilaskunta: Oulun yliopiston Raksila-selvityksestä puuttuu pitkän ajan visio – koko kampuksen muutto pois Linnanmaalta kartoitettava

Oulun yliopiston ylioppilaskunnan mukaan myös ammattikorkeakoulun toiminnot olisi siirrettävä Raksila–Kontinkangas-alueelle vuoteen 2040 mennessä. Opiskelijajärjestö näkee Raksilan muuttokaavailut positiivisena asiana.

Oulun Raksilan alueen suunnitelma yliopiston kampuksesta ja marketeista liikennejärjestelyineen esiteltiin

Kauppojen ja keskustakampuksen liikennettä varten rakennetaan noin 900 parkkipaikkaa maanalaiseen pysäköintihalliin.

Nokia investoi isosti Ouluun ja rakentaa uudet tilat 2 300 työntekijälle – kahdeksan hypermarketin kokoinen alue maksaa yli kuusi miljoonaa

Oulun kaupunki myy uusia tiloja varten tarvittavan tontin Nokialle noin kuudella miljoonalla eurolla.

Turveyrittäjien tulevaisuuteen etsitään uusia vaihtoehtoja Pohjois-Pohjanmaalla

Energiaturpeen vähentäminen ajaa alan yrittäjiä ahdinkoon. Uusia tuotantosuuntia voi löytyä soiden kasvatuskäytöstä.

Oulun yliopiston Raksilan muuttoselvitys kävi lausunnoilla – esillä kaupunginvaltuuston seminaarissa ensi viikolla

Sekä kaupan toimijat että kaupunki ovat kommentoineet yliopiston selvitystä, johon on lisätty vaihtoehtojen vertailua.

Oulun yliopiston Raksilan kampuksen toiminnoista alustava suunnitelma – perustuu ajatukseen etätyön lisääntymisestä

Oulun yliopisto on toimittanut kaupungille alustavan suunnitelman Raksilaan mahdollisesti siirtyvistä toiminnoista.

Näin Kosti-koira etsii koronavirusta rakennustyömaalla – viime viikolla nuuhkittuja oli 200, joista koirat merkkasivat "kuumiksi" 38 henkilöä

Isot rakennusliikkeet SRV ja YIT ovat kokeilleet koronakoirien käyttöä työmaillaan ennaltaehkäistäkseen koronatartuntoja.

Muistatko vuoden 2018 lumitalven – Tutkimus: Barentsinmeren sulaminen on tuomassa lisää vastaavia ilmiöitä

Sulava meri kasvattaa selvästi sademääriä Euroopassa, kertoo tutkimus, johon on ottanut osaa myös Oulun yliopisto.

Tältä näyttää jättikampus, joka tyhjeni yhdessä yössä – yli vuoden tarpeettomana olleet luentosalit ammottavat tyhjänä ja tavarat pölyttyvät

Korkeakouluopiskelijat siirtyivät etäopetukseen 18. maaliskuuta 2020. Kuvasimme, miltä Oulun yliopiston ja ammattikorkeakoulun yhteiskampuksen tilat näyttävät, kun niitä ei ole käytetty yli vuoteen.

Opiskelijoiden soluasumisen suosio on laskenut, silti PSOAS:n soluista suurin osa tälläkin hetkellä käytössä

Etäopiskelun vuoksi moni on jättänyt vuokraamatta asunnon opiskelupaikkakunnaltaan.

Hirsitaloyhtiöt tähyävät uusia markkinoita kaupungeista – alan uutta näyteikkunaa suunnitellaan Tuusulan asuntomessualueen tuntumaan

Oulun yliopiston arkkitehtuurin yksiköllä on iso rooli modernin hirsirakentamisen näköalapaikan valmistelussa.

Oulun liikekeskuksen toiminnanjohtaja kannustaa kaupunkia, kauppoja ja ravintoloita tiiviimpään yhteistyöhön keskustan elinvoiman parantamiseksi

Myös lähiseudun kannattaisi huomioida Oulun keskustan kehittäminen, sillä se on toiminnanjohtajan mukaan alueen käyntikortti.

Kansainvälinen suurtutkimus: leikkaukseen meneville potilaille tulisi antaa koronarokote, koska se säästäisi tuhansia ihmishenkiä

Tutkijaryhmä ehdottaa, että leikkauspotilaat pitäisi ottaa rokotusjärjestyksessä osaksi riskiryhmiä.

Oulussa runkovesijohto meni poikki ja vettä levisi kerrostalojen pihoille

Pelastuslaitoksen mukaan vesi ei päässyt sisälle rakennuksiin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle