Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Nimikkoroolina Pamina – Soiva joulukalenteri

Rakkaimpia esityksiä Ylen musiikkiarkistosta.

Mozart - Haydn

13.-14.11. konsertin teokset

Sopraano Soile Isokosken Tuhkimo-tarina – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

Onnittelemme syntymäpäivänä 14. helmikuuta!

Olavinlinnan vierestä johtajaksi ja Sallisen laulajasta Sallisen tilaajaksi: "En tiennyt, että Savonlinnassa on oopperajuhlia"

Savonlinnan oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jorma Silvasti muistaa kuinka 60 miestä pyllisti yleisölle sokkeloisen Olavinlinnan vuoksi.

Uppoudu jouluna elokuvien maailmaan Yle Areenassa

Yle Areenan joulun 2016 leffapaketit lapsille ja aikuisille.

Uudenlainen Taikahuilu on hurjaa animaatiotykitystä – laulajat esiintyvät piirroshahmojen rinnalla

Suomen kansallisoopperassa nähdään uusi tulkinta Mozartin rakastetusta Taikahuilu-oopperasta. Lavasteet on jätetty varastoon, sillä näyttämön täyttävät animaatiot. Piirroshahmojen kanssa esiintyminen haastaa laulajat.

Waltteri Torikka hurmaa Taikahuilussa – läsnä varpaista hiusharjaan

Oopperalaulaja Waltteri Torikka rakastaa fyysisiä rooleja. Papagenona pelkästään Taikahuilun jälkimmäisellä puoliskolla palaa 700 kaloria. Yleisö haluaa kunnon laulua, mutta lavaliikunnan täytyy olla helponnäköistä.

Taaperot oopperassa: "Tää on sellasta korkealta laulu -juttua, Linnanmäki on kivempi"

Kansallisooppera on muokannut Mozartin suosikkioopperasta Taikahuilu puolen tunnin esityksen taaperoikäisille. Pikkuväen minioopperaa esitetään koko kevään ajan. Tarkoitus on tutustuttaa lapset pienestä pitäen oopperan maailmaan.

Joensuussa soi Taikahuilu – elokuvista tunnetun Pölösen ohjaamana

Joensuussa päästään nauttimaan poikkeuksellisen suuren mittaluokan oopperasta. 40-vuotisjuhlaansa viettävä Joensuun Oopperayhdistys viimeistelee Taikahuilua, jossa on mukana kymmeniä laulajia ja kaupunginorkesteri. Esityksessä laulavat kokeneet ammattilaiset, mutta sen ohjaa oopperan ensikertalainen, elokuvaohjaaja Markku Pölönen.

Oopperajuhlat alkaa synkällä oopperalla, mutta valoisin mielin

Savonlinnan Oopperajuhlat alkavat tänään Kullervo-oopperan ensi-illalla. Kuukauden kestävien juhlien yleisömäärä nousee noin kuuteenkymmeneen tuhanteen. Kuudesta eri oopperasta esityksiä on yhteensä kaksikymmentäkuusi. Lisäksi on useita konsertteja ja yksi balettigaala.

Oopperalaulajat Waltteri Torikka ja Tuuli Takala valittiin vuoden nuoriksi muusikoiksi

Nuoret oopperalaulajat esiintyvät Savonlinnan Oopperajuhlilla heinäkuussa klassikko-oopperoissa Carmen, Madama Butterfly ja Taikahuilu.

Rokki ja oopperailtapäivä vetävät yleisöä Savonlinnaan

Savonlinnan Oopperajuhlilla odotetaan menestyksekästä kesää. Harjoitukset Olavinlinnassa alkavat ensi viikolla. Lipunmyynti on sujunut hyvin. Ohjelmisto ulottuu klassikoista modernin suomalaisen oopperan kautta rock-musiikkiin.

Nuoret laulajat oopperaroolissa: Taikahuilun kolme poikaa

Kaikki ihmiset eivät välttämättä ymmärrä sitä, kuinka paljon työtä oopperan työstäminen timanttiseksi kokonaisuudeksi vaatii. Katsomon puolella istuessa näkee vain lopputuloksen mutta ei kaikkea sitä työmäärää, joka oopperan valmistukseen on nähty. Yle Etelä-Savon uutisluokkalainen pääsi oopperan sisäpiiriin.

Oopperajuhlien ensi kesä näyttää jo ennakkoon hyvältä

Savonlinnan Oopperajuhlille näyttää ensi vuodestakin tulevan menestys. Tämä vuonna lipunmyyntitulot nousivat ennätykseen, yli viiteen miljoonaan euroon. Nyt ensi vuoden lipunmyynti on jo päässyt hyvään vauhtiin.

Savonlinnan Oopperajuhlilla menestyksekäs vuosi - laadusta ei tingitä tulevaisuudessakaan

Kansainvälisyys on ollut Savonlinnan Oopperajuhlien väistyvän taiteellisen johtajan Jari Hämäläisen tavoite. Uusi taiteellinen johtaja Jorma Silvasti on sen sijaan saanut sinivalkoisen leiman - ja onhan hän myös savonlinnalainen. Suomalaisuus voi kuitenkin olla myös kansainvälistä

Oopperajuhlat päättävät juhlavuotensa tänään

Savonlinnan Oopperajuhlat päättyvät tänään lauantaina Norjan kansallisoopperan Peter Grimes -esitykseen. Oopperajuhlilla on vieraillut 73 000 ihmistä, mikä on tapahtuman uusi yleisöennätys.

Klassikoiden suosio kantaa oopperajuhlia

Savonlinnan Oopperajuhlien satavuotiskesä on innostanut yleisöä. Pelkästään Olavinlinnan oopperaesityksissä on jo käynyt yli viisikymmentätuhatta katsojaa. Konsertit, kansainvälinen laulukilpailu ja muut oheistapahtumat nostavat yleisömäärää reilusti. Ensi viikolla Norjan kansallisoopperan esityksiin odotetaan vielä ainakin kymmentätuhatta vierasta.

Oopperaliput kiven alla

Oopperaklassikot ovat olleet yleisön suuressa suosiossa Savonlinnan Oopperajuhlilla. Aidan, Taikahuilun ja Lentävän hollantilaisen liput on myyty loppuun jokaisessa näytöksessä.

Uudet ikäluokat vievät oopperan tulevaisuuteen

Savonlinnan Oopperajuhlien satavuotiskesän motto on "Sata vuotta. Tulevaisuuteen". Sitä tulevaisuutta tavoitellaan paitsi uusien laulajasukupolvien ja teosten kautta myötä myös tämän päivän tietotekniikalla. Ooppera Free Will on internet-yhteisön luoma ja sen ensi-iltaa voi myös seurata internetin välityksellä kautta maailman.

Rankkasade hiljensi Taikahuilun Savonlinnassa

Raju sadekuuro on kurittanut Savonlinnan Oopperajuhlien Taikahuilu-oopperan esitystä maanantai-iltana. Esitys päätettiin keskeyttää huonon kuuluvuuden vuoksi.

Yöuinnit, kepposet ja ankarat opit Jorma Silvastin perintönä

Savonlinnalainen Jorma Silvasti on Savonlinnan Oopperajuhlien seuraava taiteellinen johtaja. Huomattavan kansainvälisen uran maailman suurimmissakin oopperataloissa tehnyt laulaja tuntee erityisen hyvin juuri Savonlinnan Oopperajuhlat. Hän liittyi kuoroon koulupoikana vuonna 1974.

Klassikko-oopperat myyvät parhaiten

Savonlinnan oopperajuhlien lipunmyynti on edennyt odotetusti. Ohjelmiston klassikkonäytökset ovat myyneet parhaiten.

Savonlinnan oopperajuhlien harjoitukset ovat jo käynnissä

100-vuotisjuhliaan tänä vuonna viettävä oopperajuhla pyrkii monipuolisuuteen. Klassikkojen rinnalla nähdään kokeellisempaa tuotantoa. Yleisöä houkutellaan myös runsaalla oheisohjelmalla.

Ministeriöltä rahaa Kokkolan Oopperalle

Kokkolan oopperalle on myönnetty 15 000 euroa valtion tukea, eli puolet vähemmän kuin vuonna 2011. Opetus- ja kultturiministeriö päätöstä jouduttiin odottamaan, koska ministeriö halusi ennen varojen myöntämistä selvittää millaisia tilaisuuksia tapahtumakokonaisuuteen liittyy.

Oopperajuhlien laulukilpailuun kaksi suomalaista

Mukaan otettiin sopraano Miina-Liisa Värelä ja basso Matti Turunen. Kilpailu käydään heinäkuun lopulla.

Sopraano yllättyi radiolähetyksessä - kuuntele!

Timo Mustakallio -laulukilpailun voittaja Miina-Liisa Värelä esiintyy perjantaina Kuopion musiikkikeskuksessa. Torstaina sopraano vieraili Radio Savon lähetyksessä, jossa häntä pyydettiin laulamaan.

Lumenveistoa Taikahuilun hengessä - tuloksena priimaa kansantaidetta

Meno on nyt yhtä talvihulinaa Savonlinnassa. Ammattikorkeakouluopiskelijat ovat järjestäneet JääIce -tapahtuman ja Olavinlinnassa tehdään jääveistoksia. Riihisaaressa taas on lumiveistoksia.

Kokkolan taidetapahtumat yleisön suosiossa

Kokkolan Oopperakesä ja Kokkolan Talviharmonikka lisäsivät tänä vuonna selvästi kävijämääriään viime vuodesta. Oopperakesään myytiin lippuja peräti 85 prosenttia edellisvuotta enemmän. Taikahuilu ja oheistapahtumat keräsivät kesällä lähes 6200 vierasta.

Elokuvateatterin oopperasyksy on käynnistynyt

Kajaanin elokuvateatterin oopperasyksy on käynnistynyt Georges Bizétin Carmen-oopperalla. Oopperanäytökset jatkuvat aina joulukuulle asti ja yleisö saa nauttia muun muassa Mozartin Taikahuilusta ja Verdin Aida-oopperasta.

Timo Alakotilalle ja Piia Komsille apurahat

Keskipohjalaisesta musiikkielämästä tunnetut taiteilijat ovat saaneet valtion apurahoja. Kansanmusiikista tuttu Timo Alakotila sai viisivuotisen professoriapurahan. Sopraano Piia Komsille valtion säveltaidetoimiklunta myönsi kolmivuotisen apurahan.

Kokkolan Oopperakesä ylittää tavoitteensa

Sirkusteltassa esitettävä Taikahuilu-ooppera on pyörinyt täysille katsamoille ja loputkin esitykset on jo myyty loppuun. Oopperakesän etukäteistavoite oli 80 prosentin täyttöaste katsomossa. Nyt täyttöaste nousee yli sadan, kun loppuunmyytyihin esityksiin saatiin ylimääräisiä istuimia.

Kokkolan Taikahuilu ensi-iltaan sirkusteltassa

Kokkolan oopperakesä on vakiinnuttanut paikkansa maan kulttuurikartalla. Kokkolalaiset ovat luoneet tunnistettavan tavan tehdä oopperaa. Oopperakesän suurtuotanto, Mozartin Taikahuilu saa ensi-iltansa tänään torstaina kaupungin keskellä sirkusteltassa.

Kokkolan Taikahuilu esittelee suomalaislaulajia

Torstaina käynnistyvä Kokkolan Oopperakesä esittelee maailmalla uraa tekeviä suomalaislaulajia. Kokkolassa valmistaudutaan jo kuudenteen oopperakesään. Aiempien kesien Figaron häät ja Carmen ovat kiinnostaneet yleisöä ympäri Suomen.

Kesätapahtumien kohokohdat käsillä

Keskipohjalaisen kesän suuret tapahtumat käynnistyvät tällä viikolla. Yleisölle on tarjolla erilaisia tilaisuuksia Kannuksessa, Kaustisella, Kokkolassa ja Pietarsaaressa. Tarjolla on musiikkia, asumista maaseudulla ja kaupungissa sekä taloutta.

Kokkolan Taikahuilu soi teltassa

Kokkolan oopperan Taikahuilun yhteisharjoitukset ovat paljastaneet ainakin yhden asian: Länsipuistoon rakennettu uusi areena, sirkusteltta toimii. Kapellimestari Sakari Oramon mukaan parasta on se, että nyt orkesteri on sille kuuluvalla paikalla. Näyttämön edessä.

Sakari Oramo Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin johtoon

Kapellimestari Sakari Oramo on nimitetty Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin taiteelliseksi johtajaksi ja kapellimestariksi. Hän aloittaa työssä vuoden 2013 alusta. Parhaillaan Oramo valmistelee Kokkolan oopperan Taikahuilu-esitystä, hän on myös oopperan perustajajäseniä.

Taikahuilu pääsee pian telttaan

Kokkolan Ooppera pääsee todennäköisesti torstaina testaamaan todellisia esitysolosuhteita Taikahuilu-oopperalle. Heinäkuun puolessavälissä esitettävän Mozartin oopperan esiintymispaikkana toimiva sirkusteltta alkaa olla kasassa Kokkolan Länsipuistossa.

Annika Mylläri jää pois Kokkolan Taikahuilusta

Loukkaantuminen muuttaa Kokkolan Taikahuilu-oopperan miehitystä. Kokkolalainen sopraano ja Oopperayhdistyksen toiminnanjohtaja Annika Mylläri on saanut leikkausta vaativan reisivamman ja joutuu väistymään ensimmäisen naisen roolistaan.

Kokkolan oopperateltta kohoaa aikataulussa

Suuren sirkusteltan pystyttäminen ei ole sinällään hankala operaatio, jos asialla on osaavat ihmiset. Kokkolassa nousee Länsipuistoon teltta oopperan tarpeita varten. Heinäkuun puolivälissä Kokkolan Oopperakesässä soi Mozartin Taikahuilu.

Oopperarahoituksen lamakuoppa tasoittui

Kokkolan Oopperayhdistyksen yritystukivirrat alkavat elpyä laman jäljiltä. Noin 70 000 euron sponsorirahoitus on vajaa kuudesosa kuluvan vuoden budjetista. Samoin lipputuloja näyttää täksi kesäksi kertyvän hyvin jo ennakkoon.

Louhosareena jäi vähälle käytölle

Muutama vuosi sitten isojen oopperatuotantojen näyttämönä toiminut Louhosareena on jäänyt vähälle käytölle Nilsiässä. Viime vuosina Louhosareenalla on ollut vain yksittäisiä tapahtumia, ja myös ensi kesäksi areenaa on varattu vain muutamille esityksille.

Kokkolan oopperaliput ovat menneet kaupaksi

Kokkolan oopperan ensi kesän lipunmyynti on ollut ennakoitua vilkkaampaa. Tässä vaiheessa kevättä noin kolmasosa Taikahuilun lipuista on jo varattu. Perinteisesti alueella ei ole osteltu lippuja ennakkoon.

Anu Komsille ylistystä New Yorkissa

Sopraano Anu Komsin heittäytymiskyky saa kehut New York Timesilta. Komsi on mukana perjantaina ensi-iltansa saaneessa New York City Operan Monodramas -näytöksessä. Esitys on koottu kolmesta kokeellisesta yhden näytöksen oopperasta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle