Uusimmat artikkelit
Onko kansallispäivä kansansa näköinen? Suomessa juhlitaan vakavina, Keniassa kolmesti, Saksassa hävetään edelleen ja Venäjällä ei edes muisteta, mitä juhlitaan
Vuodenaika on pitkälti sanellut itsenäisyyspäivämme vakavan luonteen, mutta viime vuosina juhlinta on muuttunut kohti "skumppa-itsenäisyyttä", uskoo historiantutkija.
Pekka Juntin kolumni: Perustetaan ylpeyden ja ahdistuksen keskusmuseo
Professori Laura Kolbe ehdotti Helsingin Sanomissa, että metsien ja sotiemme ainutkertaisia tarinoita kannattaisi tarjota matkailijoille nykyistä terhakkaammin. Minulla on parempi ajatus, kirjoittaa Pekka Juntti.
Tiedätkö olevasi etuoikeutettu? Korona paljasti Suomen luokkajaon ja epäkohdat, mutta mikään tuskin muuttuu
Kriisi on muutoksentekijä, josta nousee myös voittajia. Usein kansallinen hätä saa ihmiset auttamaan, mutta muutos kestää vain kuukausia.
Ministry seeks to improve higher education access for people of immigrant background
Young people born in Finland are almost twice as likely to complete third level studies than residents born abroad.
Onko raha Suomessa seksiäkin suurempi tabu? Nuoret muuttamassa keskustelukulttuuria - Kommentoi: mikä sinua rahassa hävettää?
Suomessa on aina ollut tee-se-itse -kulttuuri, ja sen vuoksi rahalla ei myöskään ole ollut tapana kerskua, sanoo tutkija.
Musiikkidokumentti Suurkaupungin kasvot on traaginen tarina
Dokumentti neljästä suomalaisesta modernistisäveltäjästä
Kun köyhä ja rikas rakastuvat – luokkaeroja keittiössä ja kulissien kätköissä
Miten luokkaerot vaikuttavat parisuhteeseen?
Jari Ehrnroothin kolumni: Politiikka huutaa älyllistä ajattelua
Tietoyhteiskunnassa tutkijatausta antaa hyvät eväät poliitikolle, pohtii Jari Ehrnrooth kolumnissaan.
Sisällissota 1918 viilsi keskustelijoiden muistoissa ja yleisön tekstiviesteissä teemaillassa 2008
Mukana punaisten ja valkoisten jälkeläisia sekä tutkijoita
Katso suorana: Kuninkaalliset ovat täällä! Suomen presidenttipari ottaa vastaan pohjoismaiden päämiehet
Pääset seuraamaan suoraa lähetystä Pohjoismaiden päämiesten vierailusta klikkaamalla kuvaa.
Keskustan pormestariehdokas Laura Kolbe haluaa metron syvälle itään ja pohjoiseen: Kaupunkien kasvamista ei voi pysäyttää mahtikäskyllä
Laura Kolbe odottaa innokkaasti Östersundomin rakentamisen käynnistymistä. Malmin kentälle hän rakentaisi asuntoja, mutta säilyttäisi myös lentotoiminnot.
Laura Kolbesta keskustan pormestariehdokas
Helsingin pormestarivaalin ehdokasjoukko täydentyi uudella nimellä.
Kenestä Helsingin iso kiho? – Tältä pormestaripörssi näyttää juuri nyt
SDP:n Tuula Haatainen ja keskustan Laura Kolbe ovat vahvistaneet, että pyrkivät Helsingin pormestariksi. SDP päättää ehdokkaansa ensi viikolla.
Thomas Wilhelmsson jatkaa Ylen hallituksen puheenjohtajana
Ylen hallituksen jäsenet vuodelle 2017 on valittu.
Laura Kolbe kertoo äitinsä Piin tarinan
On harvinaista, että tytär kirjoittaa äitinsä elämäkerran
Opetuksen asiantuntija: Yleissivistyksen pohjaksi ei peruskoulu riitä, kuten opetusministeri väittää
Osa lukioista lähtee kokeiluun, jossa esimerkiksi historiaa ja yhteiskuntaoppia tai maantiedettä ei välttämättä tarvitse opiskella lainkaan.
Epäselvä rahoitus hidastaa Helsingin suurmoskeijaa – "Hitaasti syntyy fiksuja päätöksiä"
Helsingin valtuustoryhmien puheenjohtajilta löytyy ymmärrystä kasvavan muslimiväestön moskeijan tarpeelle, mutta rahoituksen epäselvyys mietityttää poliitikkoja laidasta laitaan. Asiaa ei myöskään haluta kiirehtiä.
Sibelius rakasti Ainoaan intohimoisesti
Sibeliuksien pitkän parisuhteen salaisuudet
Sibeliuksen boolissa oli konjakkia ja hilloa
Sibelius oli nautiskelija
Miksi Sibelius ihaili kurkia, joutsenia ja itseään?
Suomen ainoa nero oli vannoutunut luonnon ystävä
Uuniin: Nyt kielletään kirjoja
Mikä kirja juuri nyt pitäisi kieltää?
Kaksi lukua Helsingin historiaa
Helsinki perustettiin 1550 kilpailijaksi Tallinnalle.
Kuusi kuvaa Laura Kolben elämästä
Kuusi kuvaa Laura Kolben elämästä
Puhuu kuin Ruuneperi - kansallisrunoilija lumosi puhujana ja eurooppalaisena ajattelijana
Kansan suussa kansallisrunoilija Johan Ludvig Runeberg elää edelleen. Kun joku puoltaa kantaansa kaunopuheisesti, hän puhuu "kuin Ruuneperi". Helsingin yliopiston Euroopan historian professori ja historiantutkija Laura Kolbe uskoo, että sanonnan sankari olisi itsekin hyväksynyt ilmauksen.
Professori Päivi Setälä on kuollut
Naistutkimuksen edistäjä, professori Päivi Setälä on kuollut.
Yle pyrkii näyttämään kaikki tv-kanavansa HD:nä helmikuussa
Yle käyttää ensi vuoden mediatarjontaan ja toimintaan 473,5 miljoonaa euroa. Toimintasuunnitelmaan kuuluvat yhteiskunnallinen hanke Pelastetaan duunit sekä kuusi tuntia suoraa Strömsöä.
Maakuntalauluissa soi luonto ja ahkeruus
Maakuntalauluja
Heikki Hellman valittiin Ylen hallitukseen
Ylen hallituksen puheenjohtajana jatkaa vuorineuvos Kari Neilimo. Pois hallitustyöstä jää viisi vuotta mukana ollut Juhani Pekkala.
Monarkkien merkitys ei haihdu
Historioitsija Laura Kolbe ennustaa Euroopan monarkeille valoisaa tulevaisuutta. Kolben mukaan kuningashuoneiden arvo kirkastuu erityisesti kriisien aikana.
Helsinkiläisvaltuutettu loikkasi keskustaan
Helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Markku Vuorinen on loikannut kristillisdemokraateista keskustaan. Vuorisen siirto vahvistaa keskustan ryhmän Helsingissä neljään valtuutettuun.
Kikka Laitinen nousi Ylen hallitukseen
Tamperelainen rockmuusikko ja kirjailija Kikka (Kirsi-Marja) Laitinen on valittu Yleisradion hallitukseen. Laitisen valinnan myötä teatteriohjaaja Raija-Sinikka Rantala jättää paikkansa hallituksessa.
120-vuotias Fazerin kahvila pitää yllä eurooppalaista kahvilakulttuuria
Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevan Fazerin kahvilan kupolin alla on kahviteltu 120 vuotta. "Fasu" ei ole Suomen, eikä edes Helsingin vanhin kahvila, mutta sen miljöö on helsinkiläisille rakas. Kohtaamispaikkana Fazer on ikuistettu romaaneissa ja elokuvissa.
Aula pois Ylen hallituksesta
Yleisradion hallintoneuvosto valitsi tiistaina Ylen hallituksen vuodelle 2011. Uutena jäsenenä hallitukseen valittiin professori Laura Kolbe. Kolbe korvaa Tervolasta lähtöisin olevan lapsiasiavaltuutetun Maria Kaisa Aulan.
Kari Neilimo jatkaa Ylen hallituksen puheenjohtajana
Yleisradion hallintoneuvosto on valinnut Ylelle hallituksen ensi vuodelle. Puheenjohtajana jatkaa vuorineuvos Kari Neilimo.
Itsenäisyys on monimutkainen juttu
Suomen tasavalta juhlii itsenäisyyttään 6. päivä joulukuuta. Suomi on jo kohtalaisen iäkäs itsenäinen maa. Maailman vanhimman itsenäisen valtion nimeäminen ei ole helppoa. Vanhat valtiot eivät ole syntyneet emämaasta irtautumalla kuten Suomi, vaan pitkän kehityksen tuloksena.
Finnish Brand Delegation to Publish Report
A delegation set up by Finland’s movers and shakers to improve Finland’s international reputation publishes its findings on Thursday. The group will hand over its report to Foreign Minister Alexander Stubb, the project’s initiator.
Laura Kolbe nojaa torpparimumminsa perintöön
Urbaania tutkijaa ja opettajaa Laura Kolbea vetää maaseutu. 60-luvun alusta lähtien hän on viettänyt kesänsä Sysmässä Saarenkylässä, josta isovanhemmat aikanaan ostivat maapaikan. Kolbe uskoo, että maaseutu vetoaa kaupunkilaisiin ja varmistaa elinvoimaisuutensa säilymisen.
Poro ei ole parasta Suomen markkinoinnissa
Pelkkä pohjoisen eksotiikka ei toimi enää Suomi-kuvan välittäjänä. Suomen maabrändiä pohtivassa työryhmässä istuva professori Laura Kolbe nostaisi markkinoinnissa esiin ihmiset ja omaleimaisen arkikulttuurin. Tuoreen brittivertailun mukaan Suomi on maailman paras maa - Kolben mukaan syystäkin.
Kirjamessujen raati palkitsi kalliolaisen legendan
Rakkaudesta kirjaan -tunnustuspalkinto myönnettiin torstaina Helsingin kirjamessuilla kirjakauppias Kaarle Ervastille. Palkinnon arvo on 5 000 euroa.
Snellman loi pohjaa brändityölle
Snellmanin päivänä juhlitaan miestä, joka istui Suomen ensimmäisessä brändityöryhmässä. Ylen Aamu-tv:ssä vieraillut Euroopan historian professori Laura Kolbe muistuttaa, että ajatus suomalaisuudesta, kuten monista muistakin kansallisista ideoista, syntyi 1800-luvun aikana. Ajatusta suomalaisuudesta rakennettiin Helsingin yliopiston piirissä.
Kaupunkisuunnittelu kaipaa keskustelua ja kritiikkiä
Suomalaista Kaupunkisuunnittelua kritisoidaan virkamieslähtöisyydestä ja liiasta kliinisyydestä. Myös rakentava keskustelu puuttuu. Torstaina alkaneilla kaupunkitutkimuksen päivillä tilanteeseen pyritään saamaan parannusta.
Valtio antoi tunnustusta tiedonjulkistajille
Opetusministeriö on myöntänyt vuoden 2006 tiedonjulkistamispalkinnot viidelle yksityishenkilölle ja kolmelle ryhmälle. Suurin osa tämänvuotisista palkinnoista myönnettiin kulttuurin alalle. Tunnustuksista yksi on elämäntyöpalkinto. Sen sai Yleisradion entinen toimittaja, ohjaaja Lisa Hovinheimo.
Kansallisuusaate elää ylioppilaskuorojen lauluissa myös 2000-luvulla
Ylioppilaiden lauluperinne tuli Suomeen Saksan ja Ruotsin kautta ja vakiintui meillä viime vuosisadan vaihteessa. Tuolloin ylioppilaskuorot toimivat kansallisuusaatteen airuina. Dosentti Laura Kolbe on tarkastellut ylioppilaiden laulukirjoja noin sadan vuoden ajalta.