Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Nainen seisoo huoneessa, taustalla seinässä luurankomaisia hahmoja.

Palsa-museo 10 vuotta: ”Ei ainakaan jätä kylmäksi”, sanoo kesäoppaana toimiva Riina Tervo

Aikansa kohutaiteilija Kalervo Palsa kirjoitti ystävälleen, että toinen Kittilän kuuluisuus Reidar Särestöniemi kosi häntä. Taiteilijoiden jäämistöt yhdistyvät nykyään saman säätiön suojissa.

Kalervo Palsan ateljeessa voi aistia taiteilijan läsnäolon. taiteilijan käyttämät välineet ja arkipäivän esineet on aseteltu vanhoille paikoilleen valokuvia apuna käyttäen.

Kalervo Palsan kuolemasta 35 vuotta – taiteilijaa muistellaan Kittilässä

Palsaa muistetaan maanantaina Kittilässä järjestettävässä tilaisuudessa, johon kuuluu muun muassa taiteilijaa käsittelevä näytelmä ja Palsan muistolle luodun taideteoksen julkistaminen.

Essi Korvan viinipullon palasista tehty muotokuva Kalervo Palsasta.

Kuvanveistäjä Essi Korvan ”Markiisi de Palsa” syntyi rikkoutuneista viinipulloista – teos kunnioittaa taiteilija Kalervo Palsan uraa ja elämää

Edesmenneen kittiläläisen taiteilija Kalervo Palsan syntymästä tuli maaliskuussa kuluneeksi 75 vuotta. Merkkivuoden kunniaksi kuusi taiteilijaa luo taideteosten sarjan, jonka teokset ovat esillä eri puolilla Kittilää vuoden loppuun saakka.

Kalervo Palsan ateljeessa voi aistia taiteilijan läsnäolon. taiteilijan käyttämät välineet ja arkipäivän esineet on aseteltu vanhoille paikoilleen valokuvia apuna käyttäen.

Kalervo Palsan syntymästä 75 vuotta – juhlistetaan Kittilässä nykytaideteoksien sarjalla

Teokset julkaistaan juhlavuoden kuluessa ja ne ovat esillä eri puolilla Kittilää vuoden loppuun saakka.

Lassi Rajamaan musiikkiaiheinen pilapiirros.

Finlandia nuottiavaimille – Lassi Rajamaan musiikkikronikka

Piirtäjä Lassi Rajamaan musiikkimuistoja.

Kalervo Palsan Getsemane-ateljeen ovi

Kittilän Getsemanessa maalasi synkkämielinen isäntä, joka löysi ymmärtäjiä vasta ennustamansa kuoleman aattona

Kalervo Palsa on Kittilän toiseksi tunnetuin taiteilija, jonka elämä oli jotain muuta kuin värikkäillä luontomaalauksillaan kulttuurieliitin hurmanneen Reidar Särestöniemen.

Kemin lyseon lukion 2-luokkalaiset Vilma Tiihonen ja Emma Wiena.

Nuoret kävivät Kalervo Palsan K18-näyttelyssä – järkyttävämpääkin on nähty

Kemin sarjakuvakeskuksen Kalervo Palsa -näyttelyä ei suositella alle 18-vuotiaille.

Kristian Smedsin ohjaama Tabu Kansallisteatterissa. Seela Sella näyttelee.

Kristian Smedsin häkellyttävä Tabu

Kansallisteatterin kunnianosoitus Timo K. Mukalle

Yleisnäkymä Pekilosta.

Yllättikö sade, uuvuttaako helle – katso lomalaisen kulttuurivinkit

Kotimaamme Suomi on täynnä kesäistä ohjelmaa. Tarjonta saattaa uuvuttaa, joten poimimme lomalaisen avuksi kohteita ja tekemistä ympäri maata. Löhöily kotisohvalla tai leffateatterin hämyssä on myös mitä rentouttavinta lomailua – vinkit myös kiinnostavimmista elokuvista ja tv-sarjoista.

Ilmianna mökkisi – Viki ja Mäkkäri etsivät parhaillaan bileitä Kittilän seudulta

YleX Jälki-istunnon Täällä Taas -kiertue on siirtynyt Kittilään. Viki ja Mäkkäri kaipailevat illaksi kunnon bailuja.

YleX Jälki-istunnon Suomen-kiertueen seuraava kohde on Kittilä

Viki odottaa saamelaiskulttuuriin tutustumista ja Mäkkäriä kiinnostavat Levimarketin kassaneidit.

Kotikatsomo: kalervo palsa ja kuriton käsi, yle tv1

Kalervo Palsa ja kuriton käsi

Tyylitelty muotokuva kuvataiteilija Kalervo Palsasta.

Timo K. Mukan syntymästä 70 vuotta

Kirjailija Timo K. Mukan syntymästä tulee joulukuussa kuluneeksi 70 vuotta. Timo K. Mukka -seura järjestää merkkivuoden kunniaksi taiteilijan elämäntyöstä kertovan näyttelyn Rovaniemen kirjastossa.

Janne Reinikainen Kalervo Palsan roolissa.

Kalervo Palsa juhlii vihdoin virallisesti valkokankaalla

Kittiläläisestä kuvataiteilijasta Kalervo Palsasta kertova elokuva saa virallisen ensi-iltansa perjantaina.

Kristian Smeds näyttelee Kalervo Palsaa.

Palsasta, paljaasti

Näytelmä Kalervo Palsasta on hurja, perverssi ja synkkä.

Strada perehtyy Kalervo Palsan maailmaan

Kalervo Palsa elää

Kittiläläisen taidemaalarin Kalervo Palsan kuolemaa ja seksuaalisuutta kuvaavat rajut ja rivot maalaukset herättivät pahennusta aikanaan. Nyt hyljeksitystä, taidepiirien ulkopuolelta tulevasta Palsasta on tulossa kulttuuri-ilmiö; Palsasta nähdään syksyllä sekä elokuva että näytelmä.

Janne Reinikainen Kalervo Palsan roolissa.

Palsa-elokuva tulossa vihdoin ensi-iltaan

Kittiläläisestä kuvataiteilijasta Kalervo Palsasta kertova elokuva on tulossa vihdoin ensi-iltaan 12. syyskuuta. Elokuva kuvattiin jo vuonna 2005, mutta se jäi kesken tuotantoyhtiön konkurssin vuoksi.

Kalle Palsa voimissaan.

Kalervo Palsasta keskiyön näytelmä Kansallisteatteriin

Kuvataiteilija Kalervo Palsasta tehdään näytelmä Kansallisteatteriin. Esitys pureutuu kiistellyn kittiläläistaiteilijan sielunmaisemaan ja voimakkaisiin kuviin.

HS: Palsa-elokuvan ensi-ilta peruttiin jo toistamiseen

Helsingin Sanomien mukaan kittiläisestä kuvataiteilijasta Kalervo Palsasta kertovan elokuvan ensi-ilta elokuvateattereissa on peruttu. Elokuvan ensi-illan piti olla elokuvateattereissa 7. päivä helmikuuta, mutta levityssopimus on purettu viime viikolla. First Floor Productions -yhtiön tuottajan Pauli Pentin mukaan elokuvan ensi-illan kanssa on otettu aikalisä.

Janne Reinikainen Kalervo Palsan roolissa.

Palsa-elokuvan ensi-ilta siirtyy

Pekka Lehdon ohjaaman elokuvan Kalervo Palsa ja kuriton käsi ensi-ilta siirtyy helmikuulle. Elokuvan levittäjän mukaan se olisi jäänyt nyt muiden kotimaisten taide-elokuvien jalkoihin.

Reidar Särestöniemen museo

Rahapula ajaa Särestöä ja Palsaa Sorjosen syliin

Kaksi Kittilän merkittävintä kulttuurikohdetta on siirtymässä keskisuomalaisen Kauko Sorjosen säätiön hallintaan. Rahapula on syynä sekä Kalervo Palsan kotimuseon että Reidar Särestöniemen kodin ja ateljeen siirtymisessä säätiölle. Särestöniemen museosäätiön hallitus toivoo, että Sorjosen säätiön alla Särestöniemi paikkana ja Reidar taiteilijana nousisi uudelleen pintaan. Kittilän kunta epäilee fuusion tarkoitusperiä.

Kuvassa vasemmalta Timo K. Mukka, Kalervo Palsa ja Reidar Särestöniemi

Elokuvatrilogia: Palsa, Mukka ja Reidar

Ohjaaja Pekka Lehto suunnittelee jatkoa perjantaina ennakkoensi-iltansa saaneelle Palsa-elokuvalle. Seuraavissa osissa aiheina ovat lappilaistaiteilijat Timo K. Mukka ja Reidar Särestöniemi. Mahdollisesti vuonna 2015 valmistuva, Mukan Kyyhky ja unikko-romaaniin pohjautuva elokuva on intohimon ja rakkauden sävyttämä balladielokuva.

Ruotsalaisen ohjaajan Jan Troellin elokuva 'Dom över död man' esitetiin Sodankylän elokuvajuhlilla 14. kesäkuuta.

Sodankylän elokuvajuhlat veti taas väkeä

Sodankylän elokuvajuhlilla kävi tänä vuonna yli 27 000 ihmistä. Kävijämäärä ylittää viime vuotisen yleisöennätyksen.

Elokuvaohjaaja Pekka Lehto

Palsa-elokuva vihdoin ensi-illassa

Kalervo Palsa ja kuriton käsi -elokuvan oli määrä valmistua jo vuonna 2004 Kiasman Palsa-näyttelyyn, mutta rahoitusongelmat ja sopimusriidat pitkittivät tuotantoa.

Sodankylän elokuvajuhlien Pieni teltta 11.6.2013.

Sodankylän elokuvajuhlat alkavat

Sodankylän elokuvajuhlat alkavat keskiviikkona. Elokuvajuhlilla nähdään muun muassa ennakkoesitys Pekka Lehdon uudesta Palsa-elokuvasta. Kalervo Palsa ja kuriton käsi -elokuva esitetään festivaaleilla perjantaina.

Kalervo Palsan ateljeessa voi aistia taiteilijan läsnäolon. taiteilijan käyttämät välineet ja arkipäivän esineet on aseteltu vanhoille paikoilleen valokuvia apuna käyttäen.

Kalervo Palsan Getsemane herätettiin eloon

Ristiriitoja herättäneen kittiläläistaiteilijan koti avataan museona 6. kesäkuuta. Palsan kotitalon ja Getsemane-ateljeen on kunnostanut ja entisöinyt Kauko Sorjosen säätiö. Palsan hengen epäillään pörräävän ateljeessa edelleen. Toimittajalle se ilmestyi ampiaisena.

Kalle Palsa voimissaan.

Elokuvasäätiöltä tukea Palsa -elokuvalle

Suomen Elokuvasäätiö jakoi avustuksia ikuisuuselokuva Palsan lisäksi Enontekiön kunnalle ja Katja Gauriloffin Säilötyille unelmille.

Kalervo Palsaa esitellään Keski-Suomessa

Jyväskylässä avataan perjantaina Kalervo Palsan töitä esittelevä Minä ja Majakovski -näyttelyn ensimmäinen osa. Samaan aikaan Palsasta julkaistaan uusi kirja. Näyttelyn toinen osa avataan kuukauden päästä Mäntän kuvataideviikoilla.

Kauko Sorjonen

Kauko Sorjonen: Teen sen minkä itse pystyn

Nimeään kantavan säätiön avulla toimiva kulttuurimesenaatti Kauko Sorjonen tunnetaan oikeastaan vain tekemistensä kautta. Haastatteluja hän antaa harvoin, ja säätiön asioista puhuu yleensä sen asiamies.

Palsan tauluja löytyi ullakolta

Kittiläläisen talon ullakolta on löytynyt Kalervo Palsan tauluja, kertoo Kittilälehti. Taulut löytyivät rintamamiestalon ullakolta kirkonkylällä, kun talon uusi omistaja purki vintin rakenteita.

Kalervo Palsan Getsemane kunnostetaan yleisölle

Kauko Sorjosen säätiö on ostanut vuonna 1987 edesmenneen kuvataiteilija Kalervo Palsan ateljeemökin Kittilässä. Palsan Getsemaneksi ristimä mökki on ollut yli 20 vuotta heitteillä. Mökin kunnostustyöt aloitetaan tulevana syksynä.

Reidar Särestöniemen teos Huurrekoivikko

Lappi valtaa Ateneumin

Ateneumin taidemuseossa Helsingissä avautuu Lappi-aiheinen näyttely. Esillä on lähes 150 teosta aina 1800-luvulta nykypäivään. Näyttely paljastaa miten Lappi on inspiroinut suomalaisia taiteilijoita.

Kalle Palsa voimissaan.

Palsan Getsemanelle korjausavustusta

Kuvataiteilija Kalervo Palsan Getsemane-niminen ateljee-piharakennus on saanut ensimmäisen kerran korjausavustusta. Museovirasto myönsi 9500 euroa Getsemanen seinämaalausten konservointiin ja rakenteiden korjaamiseen.

Vexi Salmi sanoo, että Rauman Taidemuseon tila toimii erinomaisesti näyttelypaikkana hänen kokoelmalleen.

Vexi Salmen taidekokoelma avautuu Raumalla

Osa sanoittajamestari Vexi Salmen laajasta nykytaiteen kokoelmasta on nyt ensi kertaa esillä Hämeenlinnan ulkopuolella. Vain elämää -niminen näyttely on avoinna Rauman taidemuseossa aina syyskuun puoliväliin saakka.

Palsan työ "Alastomuuden kosketus" vuodelta 1971.

Palsan ihmiskuvaa esillä Torniossa

Nuorena kuolleen kittiläläisen taiteilijan Kalervo Palsan töihin on aina poikkeuksetta liitetty vahvasti seksuaalisuus, syrjäytyneiden ihmisten ahdistuneisuus ja yksilön sisäinen ristiriitaisuus ympäristön kanssa. Aineen taidemuseolla torstaina avatussa näyttelyssä on esillä yhdeksäntoista työtä.

Kaksi avustusta kulttuurinperinteen keräämiseen

Museovirasto on jakanut avustuksia suomalaisen kulttuuriperinteen tallentamiseen ja tutkimiseen. Lapissa avustusta saa kaksi hanketta.

Kalervo Palsan Getsemane-ateljeen ovi Kittilässä.

Kalervo Palsa Kittilän Getsemanesta

Pienessä pihavajassa syntyi hurjaa ja hillitöntä taidetta.

Getsemane onkin pelättyä paremmassa kunnossa

Kalervo Palsan ateljeerakennus Getsemane ei olekaan niin huonossa kunnossa kuin on pelätty, kertoo Kittilälehti.

Palsan ateljeen kuntokartoitus alkaa

Taiteilija Kalervo Palsan kotitalon ja ateljeerakennuksen kunto selvitetään Kittilässä. Kartoitus alkaa heinäkuun loppuun mennessä, kertoo Getsemania-yhdistyksen puheenjohtaja Katriina Pietilä-Juntura.

Bukowski marssittaa arvotaidetta huudettavaksi

Tänään ja huomenna pidettävässä Bukowskin kansainvälisessä keväthuutokaupassa on esillä suomalaisen taiteen huippuja. Myynnissä on teoksia muun muassa Helene Schjerfbeckiltä, Albert Edelfeltiltä, Akseli Gallen-Kallelalta, Reidar Särestöniemeltä ja Kalervo Palsalta.

Kalervo Palsan kunniaksi rokataan

Kuvataiteilija Kalervo Palsa on saanut elämäntyötään varjelevan Getsemania-nimikkoyhdistyksen. Kittilässä perustettu yhdistys aikoo muun muassa järjestää rock-konsertin Helsingissä kerätäkseen varoja Palsan koti- ja ateljeerakennuksen, Getsemanen kunnostamiseen.

Hugo Simberg: Haavoittunut enkeli (1903). Öljyvärimaalaus. Osa teoksesta.

Kuvataiteen enkeli voi olla särkynyt tai ruma

Kristinuskon alkuvuosisatoina enkelit olivat kauniita miehiä. Ajan mittaan kuvien enkelit muuttuivat ensin sukupuolettomiksi ja sitten romanttisin vedoin kuvatuiksi naisiksi ja lapsiksi. Nykytaiteessa enkeli voi olla vaikka pelkkä valo.

Palsan maalauksia ei siirretä Tornioon

Kuvataiteilija Kalervo Palsan seinämaalaukset voitaneen kunnostaa Getsemane-ateljeessa Kittilässä, jos restauroimiseen saadaan rahoitus. Vaihtoehtona on ollut maalausten siirtäminen Tornioon.

Kirjailijatar-näytelmä, kuvaa käyttää näytelmää koskevissa jutuissa.

Mikin Vintti hauskuttaa absurdilla hautakertomuksella

Torniolaisen Mikin Vintti ry:n uusi näytelmä "Minä, Kirjailijatar" saa ensi-iltansa lauantaina Torniossa. Näytelmä kertoo kirjailija Annikki Kariniemen mielikuvituksellisesta ja humoristisesta hautakertomuksesta, jossa Kirjailijatar ennen hautaanlaskemistaan tapaa eläviä ja edesmenneitä Lapin taiteilijoita.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle