Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kittilän Getsemanessa maalasi synkkämielinen isäntä, joka löysi ymmärtäjiä vasta ennustamansa kuoleman aattona

Kalervo Palsa on Kittilän toiseksi tunnetuin taiteilija, jonka elämä oli jotain muuta kuin värikkäillä luontomaalauksillaan kulttuurieliitin hurmanneen Reidar Särestöniemen.

Nuoret kävivät Kalervo Palsan K18-näyttelyssä – järkyttävämpääkin on nähty

Kemin sarjakuvakeskuksen Kalervo Palsa -näyttelyä ei suositella alle 18-vuotiaille.

Kristian Smedsin häkellyttävä Tabu

Kansallisteatterin kunnianosoitus Timo K. Mukalle

Yllättikö sade, uuvuttaako helle – katso lomalaisen kulttuurivinkit

Kotimaamme Suomi on täynnä kesäistä ohjelmaa. Tarjonta saattaa uuvuttaa, joten poimimme lomalaisen avuksi kohteita ja tekemistä ympäri maata. Löhöily kotisohvalla tai leffateatterin hämyssä on myös mitä rentouttavinta lomailua – vinkit myös kiinnostavimmista elokuvista ja tv-sarjoista.

Kalervo Palsa ja kuriton käsi

Tyylitelty muotokuva kuvataiteilija Kalervo Palsasta.

Timo K. Mukan syntymästä 70 vuotta

Kirjailija Timo K. Mukan syntymästä tulee joulukuussa kuluneeksi 70 vuotta. Timo K. Mukka -seura järjestää merkkivuoden kunniaksi taiteilijan elämäntyöstä kertovan näyttelyn Rovaniemen kirjastossa.

Kalervo Palsa juhlii vihdoin virallisesti valkokankaalla

Kittiläläisestä kuvataiteilijasta Kalervo Palsasta kertova elokuva saa virallisen ensi-iltansa perjantaina.

Palsa-elokuva tulossa vihdoin ensi-iltaan

Kittiläläisestä kuvataiteilijasta Kalervo Palsasta kertova elokuva on tulossa vihdoin ensi-iltaan 12. syyskuuta. Elokuva kuvattiin jo vuonna 2005, mutta se jäi kesken tuotantoyhtiön konkurssin vuoksi.

Kalervo Palsasta keskiyön näytelmä Kansallisteatteriin

Kuvataiteilija Kalervo Palsasta tehdään näytelmä Kansallisteatteriin. Esitys pureutuu kiistellyn kittiläläistaiteilijan sielunmaisemaan ja voimakkaisiin kuviin.

HS: Palsa-elokuvan ensi-ilta peruttiin jo toistamiseen

Helsingin Sanomien mukaan kittiläisestä kuvataiteilijasta Kalervo Palsasta kertovan elokuvan ensi-ilta elokuvateattereissa on peruttu. Elokuvan ensi-illan piti olla elokuvateattereissa 7. päivä helmikuuta, mutta levityssopimus on purettu viime viikolla. First Floor Productions -yhtiön tuottajan Pauli Pentin mukaan elokuvan ensi-illan kanssa on otettu aikalisä.

Palsa-elokuvan ensi-ilta siirtyy

Pekka Lehdon ohjaaman elokuvan Kalervo Palsa ja kuriton käsi ensi-ilta siirtyy helmikuulle. Elokuvan levittäjän mukaan se olisi jäänyt nyt muiden kotimaisten taide-elokuvien jalkoihin.

Rahapula ajaa Särestöä ja Palsaa Sorjosen syliin

Kaksi Kittilän merkittävintä kulttuurikohdetta on siirtymässä keskisuomalaisen Kauko Sorjosen säätiön hallintaan. Rahapula on syynä sekä Kalervo Palsan kotimuseon että Reidar Särestöniemen kodin ja ateljeen siirtymisessä säätiölle. Särestöniemen museosäätiön hallitus toivoo, että Sorjosen säätiön alla Särestöniemi paikkana ja Reidar taiteilijana nousisi uudelleen pintaan. Kittilän kunta epäilee fuusion tarkoitusperiä.

Elokuvatrilogia: Palsa, Mukka ja Reidar

Ohjaaja Pekka Lehto suunnittelee jatkoa perjantaina ennakkoensi-iltansa saaneelle Palsa-elokuvalle. Seuraavissa osissa aiheina ovat lappilaistaiteilijat Timo K. Mukka ja Reidar Särestöniemi. Mahdollisesti vuonna 2015 valmistuva, Mukan Kyyhky ja unikko-romaaniin pohjautuva elokuva on intohimon ja rakkauden sävyttämä balladielokuva.

Sodankylän elokuvajuhlat veti taas väkeä

Sodankylän elokuvajuhlilla kävi tänä vuonna yli 27 000 ihmistä. Kävijämäärä ylittää viime vuotisen yleisöennätyksen.

Palsa-elokuva vihdoin ensi-illassa

Kalervo Palsa ja kuriton käsi -elokuvan oli määrä valmistua jo vuonna 2004 Kiasman Palsa-näyttelyyn, mutta rahoitusongelmat ja sopimusriidat pitkittivät tuotantoa.

Sodankylän elokuvajuhlat alkavat

Sodankylän elokuvajuhlat alkavat keskiviikkona. Elokuvajuhlilla nähdään muun muassa ennakkoesitys Pekka Lehdon uudesta Palsa-elokuvasta. Kalervo Palsa ja kuriton käsi -elokuva esitetään festivaaleilla perjantaina.

Kalervo Palsan Getsemane herätettiin eloon

Ristiriitoja herättäneen kittiläläistaiteilijan koti avataan museona 6. kesäkuuta. Palsan kotitalon ja Getsemane-ateljeen on kunnostanut ja entisöinyt Kauko Sorjosen säätiö. Palsan hengen epäillään pörräävän ateljeessa edelleen. Toimittajalle se ilmestyi ampiaisena.

Elokuvasäätiöltä tukea Palsa -elokuvalle

Suomen Elokuvasäätiö jakoi avustuksia ikuisuuselokuva Palsan lisäksi Enontekiön kunnalle ja Katja Gauriloffin Säilötyille unelmille.

Kalervo Palsaa esitellään Keski-Suomessa

Jyväskylässä avataan perjantaina Kalervo Palsan töitä esittelevä Minä ja Majakovski -näyttelyn ensimmäinen osa. Samaan aikaan Palsasta julkaistaan uusi kirja. Näyttelyn toinen osa avataan kuukauden päästä Mäntän kuvataideviikoilla.

Kauko Sorjonen: Teen sen minkä itse pystyn

Nimeään kantavan säätiön avulla toimiva kulttuurimesenaatti Kauko Sorjonen tunnetaan oikeastaan vain tekemistensä kautta. Haastatteluja hän antaa harvoin, ja säätiön asioista puhuu yleensä sen asiamies.

Palsan tauluja löytyi ullakolta

Kittiläläisen talon ullakolta on löytynyt Kalervo Palsan tauluja, kertoo Kittilälehti. Taulut löytyivät rintamamiestalon ullakolta kirkonkylällä, kun talon uusi omistaja purki vintin rakenteita.

Kalervo Palsan Getsemane kunnostetaan yleisölle

Kauko Sorjosen säätiö on ostanut vuonna 1987 edesmenneen kuvataiteilija Kalervo Palsan ateljeemökin Kittilässä. Palsan Getsemaneksi ristimä mökki on ollut yli 20 vuotta heitteillä. Mökin kunnostustyöt aloitetaan tulevana syksynä.

Lappi valtaa Ateneumin

Ateneumin taidemuseossa Helsingissä avautuu Lappi-aiheinen näyttely. Esillä on lähes 150 teosta aina 1800-luvulta nykypäivään. Näyttely paljastaa miten Lappi on inspiroinut suomalaisia taiteilijoita.

Palsan Getsemanelle korjausavustusta

Kuvataiteilija Kalervo Palsan Getsemane-niminen ateljee-piharakennus on saanut ensimmäisen kerran korjausavustusta. Museovirasto myönsi 9500 euroa Getsemanen seinämaalausten konservointiin ja rakenteiden korjaamiseen.

Vexi Salmen taidekokoelma avautuu Raumalla

Osa sanoittajamestari Vexi Salmen laajasta nykytaiteen kokoelmasta on nyt ensi kertaa esillä Hämeenlinnan ulkopuolella. Vain elämää -niminen näyttely on avoinna Rauman taidemuseossa aina syyskuun puoliväliin saakka.

Palsan ihmiskuvaa esillä Torniossa

Nuorena kuolleen kittiläläisen taiteilijan Kalervo Palsan töihin on aina poikkeuksetta liitetty vahvasti seksuaalisuus, syrjäytyneiden ihmisten ahdistuneisuus ja yksilön sisäinen ristiriitaisuus ympäristön kanssa. Aineen taidemuseolla torstaina avatussa näyttelyssä on esillä yhdeksäntoista työtä.

Kaksi avustusta kulttuurinperinteen keräämiseen

Museovirasto on jakanut avustuksia suomalaisen kulttuuriperinteen tallentamiseen ja tutkimiseen. Lapissa avustusta saa kaksi hanketta.

Kalervo Palsa Kittilän Getsemanesta

Pienessä pihavajassa syntyi hurjaa ja hillitöntä taidetta.

Getsemane onkin pelättyä paremmassa kunnossa

Kalervo Palsan ateljeerakennus Getsemane ei olekaan niin huonossa kunnossa kuin on pelätty, kertoo Kittilälehti.

Palsan ateljeen kuntokartoitus alkaa

Taiteilija Kalervo Palsan kotitalon ja ateljeerakennuksen kunto selvitetään Kittilässä. Kartoitus alkaa heinäkuun loppuun mennessä, kertoo Getsemania-yhdistyksen puheenjohtaja Katriina Pietilä-Juntura.

Bukowski marssittaa arvotaidetta huudettavaksi

Tänään ja huomenna pidettävässä Bukowskin kansainvälisessä keväthuutokaupassa on esillä suomalaisen taiteen huippuja. Myynnissä on teoksia muun muassa Helene Schjerfbeckiltä, Albert Edelfeltiltä, Akseli Gallen-Kallelalta, Reidar Särestöniemeltä ja Kalervo Palsalta.

Kalervo Palsan kunniaksi rokataan

Kuvataiteilija Kalervo Palsa on saanut elämäntyötään varjelevan Getsemania-nimikkoyhdistyksen. Kittilässä perustettu yhdistys aikoo muun muassa järjestää rock-konsertin Helsingissä kerätäkseen varoja Palsan koti- ja ateljeerakennuksen, Getsemanen kunnostamiseen.

Kuvataiteen enkeli voi olla särkynyt tai ruma

Kristinuskon alkuvuosisatoina enkelit olivat kauniita miehiä. Ajan mittaan kuvien enkelit muuttuivat ensin sukupuolettomiksi ja sitten romanttisin vedoin kuvatuiksi naisiksi ja lapsiksi. Nykytaiteessa enkeli voi olla vaikka pelkkä valo.

Palsan maalauksia ei siirretä Tornioon

Kuvataiteilija Kalervo Palsan seinämaalaukset voitaneen kunnostaa Getsemane-ateljeessa Kittilässä, jos restauroimiseen saadaan rahoitus. Vaihtoehtona on ollut maalausten siirtäminen Tornioon.

Mikin Vintti hauskuttaa absurdilla hautakertomuksella

Torniolaisen Mikin Vintti ry:n uusi näytelmä "Minä, Kirjailijatar" saa ensi-iltansa lauantaina Torniossa. Näytelmä kertoo kirjailija Annikki Kariniemen mielikuvituksellisesta ja humoristisesta hautakertomuksesta, jossa Kirjailijatar ennen hautaanlaskemistaan tapaa eläviä ja edesmenneitä Lapin taiteilijoita.

Kalervo Palsan teosten kunto selvitetään ensin

Kuvataiteilija Kalervo Palsan seinämaalausten kunto aiotaan selvittää ennen yritystä pelastaa niitä.

Palsan seinämaalaukset aiotaan pelastaa Tornioon

Kuvataiteilija Kalervo Palsan seinämaalaukset aiotaan pelastaa turvaan Aineen taidemuseoon Tornioon. Museonjohtaja Katriina Pietilä-Junturan mukaan seinämaalaukset ovat Palsan Kittilässä sijatsevan kotitalon pihapiirissä olevassa Getsemane-ateljeeessa, jonka kunto on rähjäinen.

Palsasta uusi kirja

Taiteilija Kalervo Palsasta julkaistiin torstaina uusi teos. Jyrki Siukosen kirja Laulu sieluni autiudesta syventää kuvaa Palsasta pohjoisen taiteilijana ja ihmisenä.

Palsakin oli aikansa lapsi

Jyrki Siukosen tuoreessa teoksessa Kalervo Palsa on paitsi traaginen hahmo myös aikansa kuvastin. Siukonen käsittelee Palsaa kittiläläistaiteilijan laajan päiväkirja- ja kuva-aineiston pohjalta.

Palsan mökki unohduksista esille

- Miljöö on varmasti kokemisen ja näkemisen arvoinen niille, joita taide ja taiteen tekemisen olosuhteet kiinnostavat. Ennen kaikkea Palsan hyvin omaperäinen Kittilä-kuva voisi avautua paremmin, kun näkee ympäristön, missä hän on työskennellyt, Taiteiden tiedekunnan dekaani Timo Jokela sanoo.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle