Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Vaalimaan raja-asema. Muutama auto odottaa Venäjälle pääsyä.

Rajavartiolaitos on valmistautunut venäläisturistien määrän kasvuun, mutta ei usko ryntäykseen

Puola ja Baltian maat sulkevat rajansa venäläisiltä turisteilta maanantaina. Kaakkoisrajoilla on valmius lisätä rajavalvontaa. Kaakkois-Suomen rajanylityspaikkojen kautta Suomeen ja takaisin kulkee viikossa 46 000 venäläistä.

Slovenian Luka Doncic painaa päänsä alas. Puola voitti Slovenian koripallon EM-puolivälierässä 14.9.2022.

"Petin joukkueeni, petin maani" – rajusti kohdeltu Luka Doncic murtui, kun Puola pimensi supertähden ja teki jättiyllätyksen

Koripallon miesten EM-kisojen välierissä pelaavat Puola, Ranska, Saksa ja Espanja. Kisojen suurimmat NBA-tähdet ovat ulkona mitalipeleistä.

Eläinlääkäri tutkii koiraa.

Byrokratian rattaisiin joutuneet ukrainalaiskoirat lennätettiin Suomesta Puolaan – ja taas Suomeen

Ukrainasta tulleiden koirien asiakirjat ovat kunnossa, mutta ne on kirjattu väärälle pohjalle. Tietojen olisi pitänyt olla EU:n lemmikkipassissa, koska koirat tulivat Puolasta eivätkä suoraan Ukrainasta. Tulli uhkasi lopettaa eläimet.

Asiantuntija ihmettelee Suomen sallivaa linjaa venäläisturistien pääsyssä maahan

On tekopyhää, ettei Suomi liity Baltian ja Puolan maahantulokieltoon venäläisturisteille, sanoo Viron ulkopoliittisen instituutin johtaja

Myös Suomi pyrkii rajoittamaan venäläisturismia, mutta ulkoministeriön konsulipäällikön mukaan kategorinen kielto tietyn maan kansalaisille ei olisi laillinen.

Mies ja nainen asioivat rajavartijan kanssa raja-asemalla.

Baltian maat ja Puola alkavat käännyttää venäläisturisteja rajoiltaan ensi viikolla – "Ette ole tervetulleita," julisti Viron ulkoministeri

Venäläisillä turisteilla ei ole asiaa Eurooppaan Baltian maiden tai Puolan kautta 19. syyskuuta alkaen. Heidät käännytetään rajalta, vaikka turistiviisumin olisi myöntänyt jokin muu Schengen-maa.

Susijengin pelaajat riemuitsevat EM-ottelussa Israelia vastaan.

Onko Susijengi liikaa Lauri Markkasen varassa? Näiden asioiden pitää toimia, että Suomi ottaa lauantaina tärkeän voiton EM-kisoissa

Suomi kohtaa EM-kisojen toisessa ottelussaan Puolan lauantaina kello 15. Puolalta löytyy kokoa ja taitoa, mutta asiantuntijan mukaan Suomella on täydet mahdollisuudet voittoon.

Kaivinkone nostaa kuolleita kaloja joesta.

Kalakuolemat Oder-joella ovat yhä mysteeri – Puolasta löytyi 282 luvatonta jätevesiputkea

Tutkijat epäilevät levien ja ympäristömyrkkyjen yhteisvaikutusta tai ketjureaktiota, jonka on aiheuttanut tuntematon päästölähde.

Oder-joesta löytynyt tonneittain kuolleita kaloja

Oder-joesta löytynyt tonneittain kuolleita kaloja, Puolan pääministerin mukaan jokeen on mahdollisesti päästetty kemiallista jätettä

Saksassa ja Puolassa on löydetty isoja määriä kuolleita kaloja Oder-joesta. Puolan pääministerin mukaan joen toipumiseen menee todennäköisesti vuosia.

Emil Ruusuvuori.

Emil Ruusuvuorelle yksi uran kovimmista voitoista – maailmanlistan 11:s, Hubert Hurkacz, kumoon kahdessa erässä

Ruusuvuori pystyi päihittämään kovista syötöistään tunnetun puolalaisen Washingtonissa.

Armeijan hätäyksikön jäsenet sammuttavat maastopaloja Espanjassa

Maastopalot riehuvat eri puolilla Eurooppaa – katso video Espanjan "tulihelvetistä"

Helleaalloon siirtyessä kohti itää ja pohjoista, myös maastopalojen riski kasvaa näillä alueilla. Maastopaloja on Euroopassa aiempaa enemmän ja ne ovat aiempaa voimakkaampia ilmastonmuutoksen johdosta.

Zbigniew Rau ja Pekka Haavisto.

Ulkoministeri Haavisto: En näe, että tulevaisuudessa Suomen ja Ruotsin polut eriytyisivät Natoon liittymisessä

Puolan ulkoministeri Zbigniew Rau tapasi tänään Pekka Haaviston Helsingissä. Ulkoministerit pitivät yhteisen tiedotustilaisuuden.

Pakolaisia nousemassa junaan Puolan Chelmissä.

Eurooppa-kirje: Ukrainan sota muutti eurooppalaisten suhtautumista pakolaisiin – vai muuttiko todella?

Avustusjärjestöjen mukaan muutos ei välttämättä ole pysyvä. Eurooppa-kirje kertoo olennaiset EU-aiheet joka perjantai. Tilaa koko kirje sähköpostiisi.

 Mateusz Morawiecki ja Viktor Orbán

Suhde Venäjään repii Puolan ja Unkarin aiemmin tiiviitä välejä, EU-lähde kuvaa tunnelmia jäätäviksi

Vahvassa liitossa olleet Puola ja Unkari ovat täysin eri linjoilla suhtautumisessaan Venäjään. Unkari on Putinin paras ystävä EU:ssa, Puola taas vankka vastustaja.

Kuvakombo jossa Kroatian ja EU:n liput, Mette Frederiksen ja Kuningatar Elisabet II.

Eurooppa-kirje: Puola palaa Euroopan ytimeen – purkautuuko sen ja Unkarin epäpyhä liitto Ukrainan sodan seurauksena?

Saksan ja Ranskan rauhoitteleva rooli sodassa voi kostautua ja muita tuoreita EU-aiheita. Voit tilata koko Eurooppa-kirjeen sähköpostiisi lopusta löytyvästä linkistä.

Puolalaiset tuomarit osoittivat tukijoineen mieltään maanantaina Krakovassa vetoomustuomioistuimen edessä, puolustaakseen hallituksen oikeuslaitokseen kohdistamia toimia vastustavaa tuomaria, Waldemar Żurekia.

Puolan elvytysrahat saivat vihreää valoa EU:lta – 35 miljardin paketti on ollut jäissä oikeusvaltioperiaatteisiin liittyvän kiistan takia

EU-komissio on hyväksynyt Puolan elpymissuunnitelman. Suunnitelma on ollut jäissä Puolan ja EU:n välisen oikeusvaltion periaatteisiin liittyvä kiistan takia. 

 Andrzej Duda ja Ursula von der Leyen.

Puola taipui EU:n tahtoon ja lakkautti kiistellyn valvontaelimen – tuomareiden valvontaa aiotaan kuitenkin jatkaa

Puolan oikeuslaitoksen riippumattomuus ja EU-lainsäädäntö ovat vaikeuttaneet jo pitkään Puolan ja EU:n suhteita. 

Kaasuputken venttiili

Venäjä toteutti uhkauksensa ja katkaisi kaasun jo kahdelta EU-maalta – näin riippuvainen Eurooppa on venäläisestä maakaasusta

Kysyimme asiantuntijoilta kuusi kysymystä Venäjän ja Euroopan kaasukaupan kädenväännöstä.

Pääministeri Sanna Marin puhuu Lappeenrannassa.

Keskiviikko 27.4.2022 (radio)

Venäjän vaikuttamisyritykset. Maakaasutoimitukset. Presidentti Niinistö. Kansallinen veteraanipäivä. Finnair. Sääennuste.

Gazpromin logo.

Venäläisyhtiö katkaisee kaasutoimitukset Puolaan ja Bulgariaan

Puolalaisministerit vakuuttelivat maan kaasuvarastojen olevan riittäviä.

Tyttö vilkuttaa isänsä sylissä.

Isä sai perheensä takaisin kotiin: "Onneksi kaikki ovat elossa" – Yle matkusti yöbussilla Puolasta Ukrainaan sodan keskelle

Venäjä hyökkää voimalla idässä ja etelässä, mutta moni palaa silti Ukrainaan lasten kanssa. Bussi kulki Kiovaan mukanaan kotiinpalaajia.

Nastya Podorozhnya.

Ukrainaan toimitetaan tuhansia aborttipakkauksia – seksuaalirikokset lisäävät tarvetta raskaudenkeskeytyksille

Kansainvälinen Women on Web -järjestö on tarjonnut puolalaisille naisille abortteja 17 vuoden ajan, sillä maan aborttilaki on äärimmäisen tiukka.

Zlatan Ibrahimovic silmät kiinni tiedotustilaisuudessa.

Zlatan ilmoitti jatkavansa maajoukkueessa "niin kauan kuin voi" – Puolan valmentajalta suora arvio Ruotsin esityksestä: "Ennalta-arvattavaa"

Puola murskasi Ruotsin ja Zlatan Ibrahimovicin unelman MM-kisoista. Puolalaisten ykkösluotsi antoi tylyn arvion ruotsalaisten pelitavasta. Toisesta parista kisapaikan varmisti Portugali, jonka pitkä arvokisaputki sai jatkoa.

Ukrainalainen sotilas istuu panssaroidussa ajoneuvossa Kiovan lähistöllä.

Venäläisjoukot tulittivat Harkovan kaupunkia ja Volynin aluetta – tässä kolme keskeistä tapahtumaa illalta ja yöltä

Venäläisjoukkojen Lviviin tekemä ohjusisku saattoi tarkoitettu viestiksi Puolassa vierailevalle Yhdysvaltain presidentille Joe Bidenille, kommentoi Lvivin pormestari Andrei Sadov lauantaina.

35-vuotias mies istuu etupenkillä, takana näkyy kaksi toppa-asuista lasta.

Nainen nukutti vauvaa matkalaukussa, 13-vuotias poika ei puhu – tältä näyttää vuosisadan pakolaiskriisi puolalaisen Dominikin Opelista käsin

Kymmenet Ukrainan pakolaiset ovat kertoneet tarinansa puolalaiselle sähköasentajalle Dominikille. Asiantuntijan mukaan kolmannes pakenijoista voi kärsiä sotatraumoista.

Valkovenäläinen Aljaksandra Gerasimenja on uinnin moninkertainen arvokisamitalisti. Kuvassa Gerasimenja Rion olympialaisissa pronssimitalin kanssa.

Aljaksandr Lukashenkan vastustaminen maksoi Valko-Venäjän uintitähdelle työn, kodin ja vapauden – mutta häntä syyllistetään yhtä lailla Ukrainan sodasta

Uinnin maailmanmestari Aljaksandra Gerasimenja vaihtoi turvallisen elämän Valko-Venäjän vallanpitäjien vastustamiseen. Hän on joutunut pakenemaan kaksi kertaa, ensin Lukashenkan hallinnon vainoja, sitten sotaa.

Slovenian pääministeri Janez Jansa, Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki, Puolan hallitsevan Laki- ja oikeus -puolueen johtaja Jaroslaw Kaczynski ja Tshekin pääministeri Petr Fiala pöydän ääressä. Pöydällä on kartta.

Zelenskyi kiitti Kiovaan tulleita Puolan, Tšekin ja Slovenian pääministereitä: Voimakas tuenilmaus Ukrainalle

Vierailu oli ensimmäinen ulkomaisten johtajien matka Kiovaan sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan. Taistelette myös meidän puolestamme, sanoi Tšekin pääministeri Petr Fiala.

Puolalaiskaupungin pormestari antoi Salvinille Putinin kuvalla varustetun t-paidan

Puolalainen pormestari antoi Matteo Salvinille lahjaksi Putin-paidan: "Pyydän, että vierailette vastaanottokeskuksessa, jos puette sen päällenne"

Italialaispoliitikko Matteo Salvini kertoi vierailevansa Puolassa, jotta maat löytäisivät tapoja auttaa pakolaisia. Salvini on aiemmin käyttänyt samanlaista Venäjän presidentti Vladimir Putinin kuvalla painettua t-paitaa muun muassa EU-parlamentissa.

MIG-29 hävittäjä laskeutuu.

Yhdysvallat torjuu Puolan ehdotuksen hävittäjien toimittamisesta Ukrainaan

Yhdysvallat on kuvaillut Puolan ehdotusta kestämättömäksi. Yhdysvaltojen hallinnon edustaja kertoi eilen, ettei asiaa oltu koordinoitu Yhdysvaltain ja Puolan välillä etukäteen.

Naine etuetuallal peittää kädellään silmänsä, taustalla muita pakenevia ukrainalaisia.

Ukrainan sodan 14. päivä valkenee – tässä kolme keskeistä asiaa illalta ja yöltä

Puolalaiset hävittäjät eivät ole näillä näkymin päätymässä Ukrainaan.

Anni Vuohijoki.

Anni Vuohijoki ja Laura Peippo tuovat bussillista Ukrainan pakolaisia kohti Suomea – saivat apua Timo Soinilta

Venäjän hyökkäys Ukrainaan kosketti suomalaista painonnostotähteä. Sen seurauksena Anni Vuohijoki lähti hakemaan linja-autolla Ukrainan pakolaisia. Maanantaina hän oli Varsovassa vastaanottamassa kyytiä tarvitsevia.

Kuljettaja Gusse Sandblom ajaa bussia. Igor Kovalenko istuu vieressä ja katsoo karttaa matkapuhelimesta.

Mies tumppasi tupakan, vilkutti hymyillen ja lähti sotaan – Yle matkusti bussissa, joka haki pakolaisia turvaan ja vei taistelijan Suomesta Ukrainaan

Suomesta lähti linja-auto määränpäänään Ukrainan raja. Siellä kyytiin nousi naisia ja lapsia, jotka pakenivat taisteluita. Kyydistä jäi yksi mies. Hän oli matkalla puolustamaan isänmaataan.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi pitää puhetta.

Ukrainassa on taisteltu jo kymmenen vuorokautta, tässä neljä keskeisintä asiaa illalta ja yöltä

Kymmenen taistelupäivän jälkeen Etelä-Ukrainan Mariupolissa tilanne on katastrofaalinen. Yhdysvallat ja Puola neuvottelevat mahdollisuudesta saada Puolan hävittäjiä Ukrainan käyttöön. Zelenskyi keskusteli lauantaina Bidenin, kongressin ja Elon Muskin kanssa. Visa ja Mastercard pistävät Venäjän-toimintonsa jäihin.

Musta linja-auto Orlen-ketjun huoltoasemalla Puolassa. Ikkunassa teksti "Glory to Ukraine!"

Ylen toimittaja lähti suomalaispariskunnan mukaan bussilla Ukrainan rajalle – järjestelykeskuksessa odottaa arviolta 600 ihmistä, tältä paikalla näyttää

Ylen toimittaja raportoi Ukrainan ja Puolan rajan läheltä Przemyślin kaupungista. Kaupunkiin on rakennettu järjestelykeskus, jossa autetaan Ukrainasta pakenevia.

Nainen ja mies katsovat vakavina kohti kameraa.

Nakkilalainen Jyrki Välimäki pakenee vaimonsa kanssa Ukrainasta kohti Suomea: "Melkein kaksi vuorokautta on valvottu"

Välimäki kuvailee tunnelmia Ukrainassa epätietoisiksi. Nyt hän on vaimonsa kanssa hotellissa Varsovassa ja selvittelee kyytiä Suomeen.

Junamatkustaja raja-asemalla.

Jopa miljoonat ihmiset saattavat paeta Ukrainan sotaa ulkomaille – EU joutuu nyt miettimään täysin uusia tapoja auttaa pakolaisia

Suuri osa ukrainalaisista voi matkustaa EU:ssa viisumivapaasti. Se tarkoittaa, että kodistaan paenneen asema voi olla samanlainen kuin tavallisen turistin.

Puolan, Ukrainan ja Liettuan presidentit Kiovassa.

Puola ja Liettua esittävät Ukrainaa EU-jäsenehdokkaaksi – Ukraina ansaitsee sen "nykyisten turvallisuushaasteidensa johdosta"

Ukraina on aiemmin kertonut aikovansa hakea EU-jäsenyyttä vuonna 2024. Puolan ja Liettuan mukaan Ukraina on saavuttanut tuntuvia edistysaskeleita EU-jäsenyysehtojen täyttämiseksi.

Joona Sotala Assembly-tapahtumassa.

StarCraft 2:n maailmankiertue huipentuu viikonloppuna – nappaako Suomen Joona "Serral" Sotala vihdoin Katowicen mestaruuden?

Maailmanmestaruudesta ja peräti puolen miljoonan dollarin suuruisesta voittopotista taistellaan suorana Yle Areenassa ja Twitch.tv:ssä torstaista 24.2. alkaen.

Flaggor utanför EU-domstolen i Luxemburg.

EU-tuomioistuin näyttää vihreää valoa EU-varojen sitomiselle oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen – pääministeri Marin: Tärkeä ja odotettu päätös

Oikeusvaltiomekanismi sitoo EU:n varojen käytön oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen. Oikeusvaltioperiaatteella tarkoitetaan esimerkiksi sitä, että oikeuslaitoksen itsenäisyys on turvattu.

Flaggor utanför EU-domstolen i Luxemburg.

EU-tuomioistuin antaa tänään merkittävän päätöksen EU-rahojen sitomisesta oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen

Tuomioistuimen päätös tuskin hiljentää oikeusvaltiomekanismia kiivaasti vastustavia Puolaa ja Unkaria.

presidenttejä

Saksan, Ranskan ja Puolan johtajat: Yhteinen tavoitteemme on estää sota Euroopassa

Maiden johtajat keskustelevat Ukrainan tilanteesta Berliinissä tiistaina. Välittäjän roolia ottanut Macron on piakkoin yhteydessä myös Yhdysvaltain presidentin kanssa.

Kaivosta vastustava mielenosoitus.

EU vähentää Puolan ympäristösakot tukirahoista – hiilikaivoskiista kärjistää Brysselin ja Varsovan suhdetta

15 miljoonan euron sakko vähennetään ensi kertaa suoraan Puolan EU-tuesta. Myös oikeusvaltion murentumisen vuoksi määrätty varojen jäädytys painaa edelleen Puolan taloutta.

Andrzej Duda är Polens president.

Puolan presidentti esittää maan tuomareita valvovan "kurinpitoelimen" lakkauttamista – toiveena saada jälleen EU:n koronatukia

Kriitikoiden mukaan presidentti Andrzej Dudan esitys on vain pyrkimys uudelleenbrändätä politisoitunut oikeusjärjestelmä, eikä sen katsota ratkaisevan Puolan oikeusvaltion ongelmia.

Turow'n kiistelty hiilikaivos Lounais-Puolassa.

Hiilikaivos kuumentaa Tšekin ja Puolan välisiä suhteita – kiista saattaa kuitenkin ratketa pian tuhdilla kertakorvauksella

Tšekki vaatii korvauksia siitä, että Puolan alueella sijaitseva hiilikaivos saastuttaa pohjavettä sekä lisää pölyn ja melun määrää Tšekin alueella.

Tuhansia mielenosoittajia kadulla.

EU-komissio aloittaa rikkomusmenettelyn Puolaa vastaan perustuslakituomioistuimen päätösten vuoksi

Puolan perustuslakituomioistuin on arvioinut, etteivät EU-lait ole ensisijaisia, vaan maan omien lakien painoarvo voi olla suurempi.

Ihmisiä Valko-Venäjän ja Puolan välisellä raja-alueella.

EU-komissio esittää helpotuksia turvapaikkahakemusten käsittelyyn Puolalle, Liettualle ja Latvialle – syynä Valko-Venäjän häikäilemätön toiminta

Komissio esittää maille lisää aikaa turvapaikkahakemusten käsittelyyn. Jäsenmaiden on hyväksyttävä esitys ennen kuin toimet voidaan ottaa käyttöön.

Puolalaiset rajavartijat asettavat piikkilankaestettä Valko-Venäjän vastaisella rajalla.

Puola rajoittaa Valko-Venäjän rajalle pääsyä kuukausien ajan – pattitilanne rajalla jatkuu

Puolan hallituksen mukaan raja-alueen pääsykiellolla helpotetaan rajavartioston ja sotilaiden työtä. Valko-Venäjä on ohjannut Puolan rajalle tuhansia siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita.

Mielenosoittajia Minskissä

Puolaan paennut Valko-Venäjän oppositioaktivisti: Lukašenkan uhkailu ulottuu myös ulkomaille

Valko-Venäjän ja Puolan kärjistynyt rajakriisi näkyy myös lisääntyneenä paineena oppositiota kohtaan presidentti Aljaksandr Lukašenkan itsevaltaisesti johtamalla Valko-Venäjällä.

Kurdiperheen jäseniä metsässä.

Lukašenka odottaa EU:lta vastausta siihen, otetaanko rajalla olevat siirtolaiset vastaan

Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukašenka kohdisti sanansa ennen muuta Puolalle ja Saksalle. Puolan mukaan siirtolaisten yritykset ylittää sen raja ovat jatkuneet.

Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukašenka uhkailee EU:ta vastatoimilla. Kuva syyskuulta 2021.

Lukašenka BBC:lle Valko-Venäjälle tulleista siirtolaisista: "En kutsunut heitä tänne"

Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukašenka sanoi olevan täysin mahdollista, että hänen joukkonsa ovat auttaneet siirtolaisia rajan yli Puolaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle