Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tornion ortodoksinen kirkko.

Barentsin alueen kirkot ovat perustaneet yhteistyöverkoston ilman Venäjää

Verkoston jäseniä ovat Norjan, Ruotsin ja Suomen luterilaisten kirkkojen pohjoisimmat hiippakunnat sekä Oulun ortodoksinen hiippakunta.

Pohjoiskalotin rajaneuvonnan koordinaattori Päivi Koivupalo Tornion ja Haaparannan rajalla

Etätyöaika toi monelle naapurimaassa työskentelevälle yllätysmätkyt – korona toi uusia rajaesteitä ja räjäytti rajaneuvonnan tarpeen

Pohjoiskalotin Rajaneuvonnan tarjoamalle avulle on ollut koronapandemian vuoksi ennennäkemättömän suuri tarve.

Rajavartijoita pysäyttämässä autoja Torniossa Ruotsin rajalla.

Länsirajalla taas muutoksia – myös rajakunnista Suomeen tulijoilta vaaditaan nyt niin sanottu koronapassi, tai on mentävä testiin

Muutos tuli jälleen yllätyksenä länsirajalla. Seuraavan kerran kriteerejä tarkastellaan marraskuussa.

Autoja saapumassa Ruotsista Suomeen Tornion rajanylityspaikalla

Katso suorana kello 12.15: Korona-aika on korostanut rajayhteistyön kipukohtia – miten siltaa maiden välille rakennetaan Tornionlaaksossa jatkossa?

Koronapandemia ja maiden kansalliset rajoitukset ovat korostaneet rajaa ja eroja. Torniossa esitellään perjantaina tutkimusta, joka nostaa esille kuusi mentaalista rajaestettä.

Dronekuva Seitteenkaaren saaristosta.

Ulkomaalaiset mökkiläiset voivat kohta hakea henkilöllisyyden vahvistavaa tunnusta Ruotsissa: sähkö-, puhelin- ja internetsopimusten teko helpottuu huomattavasti

Ruotsissa pidempiä aikoja oleskelevien ulkomaalaisten vaikeuteen hankkia palveluita on haettu ratkaisua kohta kymmenen vuotta.

Ruotsista Suomeen tulevaa liikennettä tarkastetaan Tornion raja-asemalla 4. kesäkuuta

Lapin kansanedustajat: Koronarajoituksissa on huomioitava Tornionlaakson erityispiirteet – työn ja arjen täytyy sujua myös rajan yli

Lappilaiset kansanedustajat vaativat myös Tornion ja Haaparannan rajalla sijaitsevan rajaneuvonnan rahoituksen varmistamista.

Rajavartiolaitos suorittaa rajatarkastuksia Torniossa

Pohjoismaiden rajaseutujen asukkaat ovat kokeneet koronakevään turhauttavana

Raja-alueilla asuvien ja työskentelevien tuntoja koronakeväästä on selvitetty verkkokyselyllä.

eläkeläisen kädet laskevat euroja

Satojen suomalaisten eläkerahoja makaa yhä Ruotsissa – osa ei tiedä eikä osa välitä hakea rahojaan

Pohjoiskalotin rajaneuvonnassa arvioidaan, että ongelma koskee satoja Ruotsissa töitä tehneitä ihmisiä, jotka ovat palanneet takaisin Suomeen.

Rekka parkissa

Kuljetustuki sittenkin säilymässä

Valtion alueellinen kuljetustuki on sittenkin jatkumassa myös ensi vuonna. Asiasta kertoo lappilainen Sinisen eduskuntaryhmän kansanedustaja Matti Torvinen.

Nordjobb Suomen projektivastaava Mira Korhonen

Kesätyöntekijöitä Pohjoismaiden kesken välittävä Nordjobb tähyää ensimmäistä kertaa Pohjois-Suomeen

Nordjobb ottaa 30 vuoden toiminnan jälkeen vihdoin jalansijaa myös Lapissa. Suomen, Ruotsin ja Norjan rajoilla kesätyövaihdolle uskotaan löytyvän mahdollisuuksia.

Kiinalaiset turistit

Lappi pesee pohjoiset naapurinsa – Suomi silti kansainvälisen turismin peränpitäjä

Suomen Lappi on ulkomaalaisten turistien suosituin alue Pohjoiskalotilla. Koko maan vertailussa ei mene niin hyvin. Suomi on viimeinen Ruotsin, Tanskan ja Norjan jälkeen.

Mikrofoni studiossa.

Vuoden Nordisti -titteli Yle Kemille ja Yle Rovaniemelle rajat ylittävästä raportoinnista

Pohjola-Nordenin Lapin piiri kiittää Ylen pohjoisia toimituksia myös tavallisten ihmisten sattumuksien ja naapurin puolen "kummallisuuksien” esiin tuomisesta.

Our Stories.

Pohjoisessa etsitään tarinoita Revontultentiellä – toivotaan poikivan myös matkailutuotteita

Torniosta Tromssaan ulottuvalla Revontultentien alueella aletaan kerätä ihmisten kertomia tarinoita. Niistä voisi tulla matkailutuotteita Mustaparran tapaan.

Rajakyltti Suomen ja Ruotsin rajalla Torniossa.

Suomen ja Ruotsin rajan yli työskentelevät voivat kikkailla verotuksella

Rajan yli työskentelevillä on mahdollisuus vaikuttaa omaan verotukseensa. Monet rajan yli työskentelevistä eivät kuitenkaan ole tietoisia heille kuuluvista etuuksista.

Ville Rauhala

Lapin amk on ykkönen ulkoisen rahoituksen hankinnassa

Lapin ammattikorkeakoulussa erityisesti teollisuuden ja luonnonvarojen toimiala on onnistunut loistavasti ulkoisen rahoituksen hankinnassa. Toimialan päällikkö uskoo, että menestys on iso tulevaisuuden turva.

Nuotisto ja jousisoitin.

Meri-Lappiin Suomen Kulttuurirahaston apurahoja 63 000 euroa

Apurahaa saivat muun muassa kemiläinen kirjailija Jussi Siirilä, torniolainen kuvataiteilija Ilma-Sofia Kuismanen sekä musiikinmaisteri Mikko Sorri ja työryhmä.

Yle Areena logo.

Riekkokannat kasvaneet Pohjoiskalotin tuntureilla

Lintulaskentojen mukaan riekkoja on enemmän kuin vuosiin Ylä-Lapissa. Elokuussa kanakoirien avulla tehdyissä laskennoissa Utsjoella, Enontekiöllä ja Inarissa Utsjoella havaittiin riekkoja enemmän kuin vuosiin. Myös Norjan ja Ruotsin Lapissa riekkotiheydet ovat nousseet hyvälle tasolle.

Revotulet

Uusi lappilainen matkailuyhdistys aloittaa miljoonahankkeen Pohjoiskalotin alueella

Keväällä 2010 perustettu Lapin Matkailuelinkeinon Liitto (LME) -yhdistys on käynnistämässä kansainvälistä, 6,4 miljoonan euron Interreg Nord –rahoitteista matkailun markkinointihanketta "Visit Arctic Europe".

Asianajaja Olli Siponen käräjätuomari Minna Leikas valmistelevat Oulussa pidettävvää pohjoiskalotin lakimieskokousta.

Tarvitseeko todistajaa aina kuulla henkilökohtaisesti? – Pohjoismaiset lakimiehet pohtivat oikeuksien eroja

Pohjoiskalotin lakimiehet kokoontuvat Ouluun yli viiden vuosikymmenen tauon jälkeen. Kaupunkiin saapuu viikonlopuksi lähes sata juristia Suomen lisäksi Ruotsista ja Norjasta. Yksi keskusteluaihe on todistelun vastaanottaminen oikeudenkäynnissä.

Kalottiakatemia keskittyy turvallisuuteen ja pohjoisen luonnonvaroihin

Kansainvälinen tieteellinen konferenssi Kalottiakatemia aloittaa matkansa tänä vuonna Rovaniemeltä maanantaina. Vuosittain järjestettävän tapahtuman teemana ovat tällä kertaa globalisoituneen arktisen alueen turvallisuus sekä luonnonvaroihin ja politiikkaan liittyvät monimuotoiset kysymykset.

Suomen ja Ruotsin raja Haaparannalla ja Torniossa.

Naapurimaan eläkettä verotetaan kovalla kädellä

Pohjoismaiden eläkeiän vaihtelut voivat näkyä eläkeläisten kukkarossa. Tämä voi näkyä varsinkin länsirajalla asuvien elämässä, jotka ovat tehneet työuran naapurimaassa.

Henkilö laskemassa seteleitä.

Venäjän rajayhteistyöhön virtaa kymmeniä miljoonia euroja pakotteista huolimatta

Hankeraha Pohjoiskalotin, Karjalan, Kaakkois-Suomen ja Luoteis-Venäjän yhteistyöhön voi jopa kasvaa Venäjän talouspakotteiden varjossa. Hankeohjelmia valmistellaan parhaillaan maakuntaliitoissa ja kiinnostuneilla kansalaisilla on juuri nyt mahdollisuus vaikuttaa niihin. Rajayhteistyöhön Venäjän kanssa tulee vuoteen 2020 jatkuvalla kaudella kymmeniä miljoonia euroja.

Lohensoutaja Pentti Kokko

Uuden vuoden toive Karigasniemeltä "Olis vain mukava olla" 

Päälle päin pieni, mutta sisältä suuri on karigasniemeläisen Pancho ja pojat pohjoiskalotilla tv-sarjasta tutun Pentti Kokon uuden vuoden toive. Hän paketoi toiveensa lauseeseen: Olis vain mukava olla. Tosin täydentävänä lisukkeena hän mainitsee, että terveys on tietysti tärkeä. Näin vuodenvaihteen aikoihin on tapana pohtia mennyttä, mutta myös katsella eteenpäin. Eikä niiden odotusten ja toiveiden tarvitse olla mitään materiaalista hyvää, vaan esimerkiksi sellainen kuin on Pentti Kokolla.

Maxida Märak esiintymässä Riddu Riđđu -festivaaleilla Tromssan läänin Kaivuonon Olmavankassa

Kaivosvastustus kovenee ja hakee uusia muotoja

Pohjoiskalotin alueen kaivoksia vastustetaan etenkin taiteen keinoin, mutta otteet saattavat koventua. Ruotsalainen taiteilija Maxida Märak sanoo, että Kallakin viime kesän yhteenotot tuskin jäävät viimeisiksi. Nuorille saamelaisille Pohjois-Ruotsin Kallakista on tullut Altan veroinen symboli.

Kolttien leudd- ja käsityöperinteen taitaja Domna Sanila (1911–2003) lampaineen Sevettijärven Ukonselän rannass

Leuddit ovat kolttakansan salattu muisti

Laulut kantavat tietoa suvun ja yhteisön historiasta.

Rovaniemen pääkirjasto kirjasto Lappi-osasto

Kirjaston Lappi-osasto suljetaan homeremontin ajaksi

Rovaniemen pääkirjaston Lappi-osastolta on löytynyt kosteusvaurio. Sisäilmatutkimukset tehtiin kirjaston henkilökunnan oireilun vuoksi.

Pro Art Lapponiea - mitalli

Lapin taidepalkinnot Kovalaiselle, Harjumaalle ja Leinoselle

Lapin taidetoimikunta on myöntänyt Pro Arte Lapponiae -mitalit 2014 Kristiina Kovalaiselle, Pentti Harjumaalle ja Kai Leinoselle. Taidetoimikunnan mukaan he ovat merkittävästi ja monipuolisesti vaikuttaneet pohjoisen kulttuurielämään - Kovalainen kuvataiteissa, Harjumaa kirjoittajana ja Leinonen muusikkona.

Nuoria tutkimassa listaa avoimista työpaikoista

Oulu haluaa pistää pohjoisen työvoiman liikkeelle

Oulun kaupunginvaltuusto haluaa lisätä työvoiman liikkuvuutta koko pohjoiskalotin alueella. Alueen työllisyystilanteen parantamiseksi odotellaan apuja muun muassa Pohjois-Norjasta.

Rajaesteasiamies kompastui lakipykäliin

Pohjoismaille ei saada yhteistä rajaesteasiamiestä. Viime vuonna vauhtiin päässyt hanke on törmännyt oikeudellisiin esteisiin.

Paula Aikio-Tallgren Tornion kävelykadulla.

Lapin yrittäjäjärjestöt menivät yhteen

Yli 70 vuotta toimineet Lapin alueelliset yrittäjäjärjestöt lakkautetaan. Edunvalvontatyötä aletaan tehdä yhteisvoimin, yhden yhdistyksen nimissä.

Saamelaisalueen koulutuskeskus Inarin kirkonkylässä.

Kokonainen asuntola hyötyy aurinkoenergiasta Inarissa

Inariin on saatu yksi pohjoiskalotin suurimmista aurinkosähkövoimaloista. Se on lajissaan Euroopan suurin napapiirin pohjoispuolella, Senaattikiinteistöjen kehityspäällikkö Esa Halmetoja sanoo. Vuositasolla sähkön tuotto vastaa parin tavallisen omakotitalon vuotuista sähkönkulutusta.

Ylläs-hallin talvimaailma

Napapiirille tulossa uusia ohjelmapalveluita

Ohjelmapalveluita Unique Lapland -konserni laajentaa Napapiirille. Yritys on ostanut Rovaseudun Markkinakiinteistöt Oy:ltä Joulupukin Pajakylässä sijaitsevan, entisen nk. ”Galleria” -rakennuksen. Hankinta on osa yhtiön palvelukonseptin laajennusta.

Tornion ja Haaparannan raja.

Rajaesteisiin halutaan neuvot yhdeltä tiskiltä

Pohjoiskalotin rajaneuvonta on tehnyt selvityksen yritysten kokemista rajaesteistä Suomen Lapin ja Ruotsin Norrbottenin välillä. Suurimmaksi esteeksi yritykset kokevat tiedonpuutteen, lainsäädännön eroavaisuuden ja kielitaidon.

Sääkartta.

Yle Sápmin säätiedotteet koko Pohjoiskalotille

Tästä viikosta lähtien Yle Sápmi kertoo säätietoja yli rajojen koko Saamenmaalle. Ajatuksena on palvella yli rajojen liikkuvia ja asioivia Yle Sápmin kuuntelijoita paremmin.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja puhuu SDP:n puheenjohtajapäivillä.

Tuomiojalta vihreää valoa Islannin ilmavalvontaoperaatiolle

Ulkoministerin mukaan Suomi on jo pitkään tehnyt samantyyppistä harjoittelua Pohjoiskalotilla Norjan ja Ruotsin kanssa.

Ruotsin ja Suomen Pohjoismaiset yhteistyöministerit Ewa Björling ja
Alexander Stubb Pohjoiskalotin rajaneuvonnan avajaistilaisuudessa Viktoria-torilla.  Mukana myös Haaparannan kunnanjohtaja Gunnel Simu ja Tornion kaupunginjohtaja Raimo Ronkainen.

Rajaneuvontapiste siirtymässä kaupungin alaisuuteen

Rajaneuvontapisteen talous ja toiminta hoidetaan Tornion kaupungin organisaation kautta eli kaupunki toimii teknisenä työnantajana. Rajaneuvonnan rahoitus tulee vuosina 2012 ja 2013 kokonaisuudessaan Pohjoismaiden ministerineuvostolta

Kansanedustaja Simo Rundgren

Yhtenevä lainsäädäntö nostaisi Kalotin painoarvoa

Suomen, Ruotsin ja Norjan pitää pystyä luomaan pikaisesti yhteistä rajat ylittävää lainsäädäntöä, sanoo kansanedustaja, Pohjoismaiden Neuvoston Suomen valiokunnan puheenjohtaja Simo Rundgren.

Rajasoiton harmonikkaleirin opettajat

Harmonikkaleiri täyttää kansalaisopiston

Torniossa ja Haaparannalla Rajasoitto on ilahduttanut yleisöä jo vajaan viikon. Maanantaina osana tapahtumaa Tornion kansalaisopistolla käynnistyi perinteeksi muodostunut harmonikkaleiri, joka huipentuu viikon lopulla leiriläisten esiintymiseen ja Pohjoiskalotin avoimeen harmonikkakilpailuun.

Sormet käyvät kanteleen kielillä.

Rajasoitto kajahtaa jälleen

27. kerran järjestettävä tapahtuma tarjoaa harmonikka-ja kansanmusiikkia sekä tanssia kaikelle kansalle Torniossa ja Haaparannalla.

Mehamnin kylä Pohjois-Norjassa

Pohjois-Norja kirii matkailukilvassa

Pohjois-Norjan matkailuelinkeino kasvaa nopeammin kuin kilpailijansa Pohjois-Suomessa. Vuonna 2011 pohjoisnorjalaisissa majoitusliikkeissä yöpyi 12 prosenttia enemmän ihmisiä kuin toissa vuonna. Lapissa kasvuprosentti jäi alle kolmeen.

Kirkkoniemen kaivos Pohjois-Norjassa.

Norjassakin halutaan kaivosvero

Pohjois-Norjassa halutaan kaivosvero kaikkiin Pohjoismaihin kaivosbuumin takia. Kirkkoniemen rautakaivoksen kotikunta Etelä-Varanki kutsuu kaikki Pohjoiskalotin kunnat ajamaan mineraaliveroa. Esimerkkiä haetaan Norjan tuottoisasta öljy- ja kaasuteollisuuden verotuksesta.

Ari Jaakkola harmonikan varressa Rajasoittojärjestäjät säestävät taustalla

Harmonikka soi Rajasoitossa

Torniossa ja Haaparannalla jo 27. kerran järjestettävä kansanmusiikki-, kansantanssi- ja harmonikkatapahtuma tarjoaa jokaiselle jotain, myös perheen pienimmille, lupaa kulttuurisihteeri Helena Junes.

Pohjoismaasta toiseen muuttava kohtaa nyt eri pulmia kuin ennen

Suurin osa pulmista liittyy työntekoon ja sosiaalietuuksiin. Myös jokapäiväisissä arkisissa asioissa on ongelmia.

Kalotin tapahtumat eivät tavoita yleisöä

Pohjoisella alueella järjestetään useita isoja kulttuuritapahtumia ja konsertteja, joille löytyisi potentiaalista yleisöä niin Pohjois-Norjasta, Norrbottenista kuin Lapistakin. Pohjoiskalotin ihmisiä ei kuitenkaan tavoiteta usein puutteellisen markkinoinnin vuoksi.

Pohjoiskalotin rajaneuvontapalvelu aloittaa Torniossa

Torniossa aloittaa Pohjoiskalotin rajaneuvontapalvelu. Tornion kehitysjohtaja Sampo Kangastalo kertoo, että palvelu kokoaa rajaesteitä koskevan neuvonnan yhteen paikkaan. Lisäksi toiminnalla pyritään poistamaan rajaesteitä.

Rajasoitto-festari julkisti ohjelmistonsa

Tornion ja Haaparannan yhteistä Rajasoitto Gränspelet -festivaalia vietetään heinäkuun alussa melko perinteisin menoin. Tapahtumalle ominainen harmonikkamusiikki taittuu tänä vuonna Dallapé -yhtyeen ikivihreisiin sävelmiin. Viiden tapahtumapäivän aikana ratkotaan myös Pohjoiskalotin viihdeharmonikkakisan voittajat.

Jäätikkö sulaa Huippuvuorilla.

Napajää taas ennätyksellisen pieni

Pohjoisen napajäätikön laajuus oli ennätyksellisen pieni helmikuussa. Amerikkalaisen NSIDC-tutkimuslaitoksen mukaan ennätys tosin jaettiin vuoden 2005 kanssa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle