Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

"Tehdään perhevapaauudistus", "korotetaan lapsilisiä ja elatustukea" – Tässä kärkipoliitikkojen eväitä väkiluvun kasvattamiseksi

Professori pitää syntyvyyden laskua Suomessa poikkeuksellisen jyrkkänä. Tutkimusten mukaan nuoret epäröivät paljon perheen perustamista.

Herätys: Huono kuva estää peltipoliisin sakon, tavat opettavat lapselle myötätuntoa, elatusavut koetaan vääriksi ja liuotushoitoon ennätysnopeasti

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Etävanhempi Jyri Hellevuo väänsi 5 vuotta saadakseen elatusavun kohtuulliseksi – etenkin vuoroasumisessa lapsen elatusavun maksaminen koetaan usein epätasa-arvoiseksi

Monen Ylen joukkoistukseen vastanneiden mielestä elatusavun määrä ei ole oikea. Lainsäädäntöön lapsen vuoroasuminen on tulossa, mutta elatusavun laskemiseen vuoroasumisessa se ei ota kantaa.

Onko elatusapu liian pieni tai suuri? Yle kerää kokemuksia

Elatusapusopimuksia tehtiin viime vuonna yli 53 000 kappaletta. Teemme juttua siitä, miten ihmiset kokevat elatusavun suuruuden.

Sofia Holmberg, 34, on yrittänyt säästää vuosia onnistumatta: "Nettikirppikset ovat täynnä lastenvaatteita" – lue asiantuntijan viisi säästövinkkiä

Finanssialan mukaan 38 prosenttia suomalaisista ei säästä. Sofia Holmberg on yksi heistä, vaikka hän on sitä useita kertoja yrittänytkin.

FBI: Kaksi vapautettu NSA:n ampumistapauksessa

Keskiviikkona NSA:n edustalla tapahtuneen ampumisen syy on vielä epäselvä.

Nainen halusi selvittää hotellirakastajansa henkilöllisyyden – Miehen yksityisyydensuoja painoi elatusmaksuja enemmän

Saksalaisnainen halusi selvittää lapsensa isän henkilöllisyyden hotellin tietokannasta ja vaatia tätä maksamaan hänelle elatusmaksuja.

Lapsistaan vieraannutettu isä: Elatusmaksut ovat ainoa asia, joka muistuttaa lasten olemassaolosta

Manipuloiva erovanhempi voi vieraannuttaa etävanhemman lapsestaan totaalisesti, eikä ilmiötä välttämättä tunnisteta sosiaalitoimessa tai käräjäoikeudessa. Aiheesta väitelleen tutkijan mielestä edes valmisteilla oleva lakimuutos ei turvaa lapsistaan vieraannutetun oikeuksia tarpeeksi.

Nordean maksuhäiriö korjattu

Nordea-pankin maksujärjestelmän häiriö on saatu korjattua ja kaikki vian takia myöhästyneet maksut ovat nyt asiakkaiden tileillä.

Osa Kelan maksuista ei ole mennyt Nordean asiakkaille

Kelan maksamista etuisuuksista osa ei ole välittynyt Nordean asiakkaille. Vian laajuutta ei tiedetä, mutta sitä selvitetään parhaillaan.

Hallituksen säästölinja ajaa yh-äidin epätoivoon – perheen talous painuu miinukselle

Yle seuraa, miten nykyhallituksen päätökset vaikuttavat neljän lapsen yksinhuoltajaäidin arkeen. Perheen taloudellinen tilanne on epätoivoinen jo ennen lisäsäästöjä.

Oikeus puolitti Berlusconin entisen vaimon elatusmaksun – 1,4 miljoonaan euroon kuukaudessa

Silvio Berlusconin ja Veronica Larion lähes 25 vuotta kestänyt avioliitto päättyi virallisesti vuonna 2014. Pariskunta ajautui kuitenkin erilleen jo vuosia aiemmin, kun yli 70-vuotiaan Berlusconin suhteista nuoriin naisiin oli noussut kohu.

Poliisin toiminta kuohuttaa jälleen USA:ssa – pysäytys viallisen jarruvalon vuoksi johti mustan miehen ampumiseen

Murhasta epäilty poliisi ampui pakenevaa miestä useita kertoja selkään. Yhdysvalloissa on sattunut viime aikoina useita vastaavia tapauksia.

Lulu Ranne jätti Iisakki Kiemungin puheista jo toisen tutkintapyynnön poliisille

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen varapapuheenjohtaja Lulu Ranne (ps.) on jättänyt poliisille jo toisen tutkintapyynnön kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Iisakki Kiemungin (sd.) sanomisista. Tutkintapyynnössä Ranne pyytää selvittämään, onko Kiemunki syyllistynyt kunnianloukkaukseen tai yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämiseen. Tällä kertaa tutkintapyyntö on tehty myös Ranteen alaikäisten lasten puolesta. Lulu Ranne on jo aikaisemmin tehnyt Kiemungista tutkintapyynnön, joka liittyi tietovuotoväitteeseen autokauppakeskus Sunny Car Centerin rahoitusjärjestelyssä.

Professori kannustaa ikääntyneitä käyttämään säästönsä: ”Jokaisen sukupolven pitäisi voida syödä säästöporsaansa tyhjäksi”

Helsingin yliopiston siviilioikeuden professorin Urpo Kankaan mielestä kenenkään ei pitäisi yrittää jättää perintöä, jos joutuu itse kärsimään puutetta. Kangas kehottaa elämänsä ehtoopuolelle ehtineitä käyttämään säästönsä oman elämänlaatunsa parantamiseen.

Etelä-Afrikassa oikeus pohtii synnytyssairaalassa vaihtuneiden pikkutyttöjen kohtaloa

Vauvana vaihtuneet tytöt ovat nyt lähes nelivuotiaita. Virhe havaittiin, kun toinen äideistä haki elatusapua lapselleen. Lasten äideistä toinen haluaisi biologisen tyttärensä, toinen haluaisi pitää tilanteen ennallaan.

Maksatko liikaa veroja? - Vähennä ainakin nämä

Iso osa suomalaisista ei jaksa vaivata päätään veroilla, sillä viime vuonna 3,5 miljoonaa ihmistä ei korjannut esitäytettyä veroilmoitustaan mitenkään. Veroasíantuntijan mukaan suomalaiset ovat laiskoja verosuunnittelijoita, kun luvassa ei ole suurta palautuspottia.

Thursday’s papers: budget crying game and those cracks in gov’t ranks

Thursday’s papers attempt to break down what the budget means for ordinary folk – focusing on the area where these measures tend to hurt the most – taxpayers’ pockets. Estimates of how much pain the budget will bring range from the somewhat tolerable (300 euros/yr in Helsingin Sanomat) to the downright excruciating (1,200 euros in the tabloid Ilta Sanomat). The tabloid also specualtes on when the Greens will take the plunge and leave government.

Avioeron ABC: "Teidät on tuomittu avioeroon"

Avioeron hakeminen käräjäoikeudesta on helppoa ja toistaiseksi vielä suhteellisen halpaa. Kokosimme paketin avioeroprosessin kiemuroista.

Näkökulma: Syyllistyin kaksinnaimiseen - eli eron kallis hinta

Olin vapaa. Istuin baaritiskillä, ensimmäistä kertaa seitsemään vuoteen, vastaeronneena. Oloni oli euforinen ja tilasin kaikkea: uudet korkolaput, avaimia, avaimia ja lisää avaimia. Kengänkiillotusainetta, suojasuihketta ja niitä pieniä erivärisiä muovinpaloja, joilla erottaa avaimen toisesta.

Matthäus kirjattiin kuolleeksi - "Tämä on törkeää"

Saksan jalkapallomaajoukkueen entinen kapteeni Lothar Matthäus suivaantui, kun hänelle osoitettuun kirjeeseen leimattiin teksti "kuollut".

Isollekin lapselle voidaan löytää oikea isä

Vuosikymmeniä vanhoja isyysjuttuja on tuotu vireille käräjäoikeuksiin. Korkein oikeus on viime vuonna tehnyt ennakkopäätöksen, joka avaa oven isyyden selvittämiseksi kanneajan jälkeenkin.

AL: Kelalla perinnässä yli 200 miljoonaa maksamattomia elatusapuja

Kela maksoi viime vuonna 39 000 lapsen elatusavun vanhemman maksukyvyttömyyden takia.

Elatusvelvolliset yhä useammin maksukyvyttömiä

Vahvistettujen elatusapusopimusten määrä oli jopa lievässä laskussa 2000-luvun puolivälin tienoilla. Sopimusten määrä lähti kuitenkin kasvuun vuoden 2008 jälkeen.

Lapsen täysi-ikäistymisestä usein lovi perheen talouteen

Lapsuudenperheessään asuvan täysi-ikäistyneen nuoren asema on lainsäädännössä ristiriitainen. 18 vuotta täyttänyttä pidetään yhdessä asiassa edelleen lapsena, toisessa ei. Kummassakin tapauksessa perhe on maksaja.

Pekkarinen: Hallitus kuin Leevi and the Leavings

Keskustan kansanedustaja Mauri Pekkarinen moukaroi Kataisen hallitusta humoristisin sanankääntein. Pekkarinen vertaa hallituksen päätöksentekoa takavuosien suosikkiyhtyeen Leevi and the Leavingsin kappaleeseen Pohjois-Karjala.

Who's your daddy?

In Finland fathers of children born out of wedlock must establish their paternity. Officials still recommend paternity testing for all non-married couples.

Three-year freeze on child allowance increases

One of the casualties of the government’s billion-euro cost-cutting programme is the monthly child support allowance paid out to families with children under the age of seventeen. The government has proposed a three-year freeze on index increases in the child welfare payments.

Näin paljon Cruise joutuu maksamaan elatusmaksuja

Elokuvatähti köyhtyy 4,8 miljoonaa dollaria seuraavan 12 vuoden aikana.

Sananen – Lottovoittajien maa

Meidän ei tarvitse kiinnostua politiikasta ja maailmantaloudesta. Aikaa ei kannata tuhlata kurssituksiin ja sukulaisiin. Koska meillä on lotto. Se antaa meille miljoonat puhtaana käteen. Ihan kohta.

Kunnat unohtivat hakea sijaislasten elatusrahoja

Useissa kunnissa selvitetään parasta aikaa onko huostaan otetuille lapsille kerrytetty riittävästi niin sanottuja itsenäistymisvaroja. Kuntien pitäisi kerryttää kaikille huostaan otetuille lapsille varoja sitä päivää ajatellen, kun lapset aikuistuvat. Nyt näyttää siltä, että useissa kunnissa itsenäistymisvaroja ei ole kerrytetty riittävästi.

Maksuhäiriömerkintöjä jopa 40 000 lisää

Uusia maksuhäiriömerkintöjä tulee huhtikuusta alkaen jopa 40 000 ihmiselle, kun myös pitkäkestoinen ulosotto tulee merkinnän piiriin. Lisäys perustuu vuonna 2010 voimaantulleeseen luottotietolain uudistukseen, jonka siirtymäaika päättyy huhtikuussa.

Kelan päätöksistä valitetaan aiempaa useammin

Kansalaisten valitukset Kelan päätöksistä ovat lisääntyneet. Viime vuonna sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnalle tehtiin 23000 valitusta. Lautakunta on lisäväen turvin saanut purettua jutturuuhkia niin, että valitusten käsittelyaika on nyt kymmenen kuukautta, kun se pahimmillaan muutama vuosi sitten venyi lähes puoleentoista vuoteen.

Petri antaa kasvot huoltajuustaistelulle

Petri Honkanen on väsynyt mies. Vuosien taistelu oikeudesta tavata kahta lastaan on heikentänyt miehen terveyttä ja vienyt lähelle katkeamispistettä. Lahden Vihreiden puheenjohtajanakin tunnettu Honkanen on katkera sosiaaliviranomaisille ja oikeudelle, joiden hän katsoo toimivan täysin mielivaltaisesti.

Perusturvalla elävä: Korotuskaan ei riitä elämiseen nykyään

Vaalien aikaan kaikki puolueet ilmoittautuivat kilvan köyhien ystäviksi. Työn alla olevasta hallitusohjelmasta tihkuneiden tietojen mukaan perusturvaa aiotaan korottaa sadalla eurolla. Korotus ei kuitenkaan hyödytä kaikkia köyhiä, koska se leikkaa toimeentulotukea.

Sosiaaliturvan muutoksenhaku ei vieläkään perustuslain mukaista

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen katsoo, että sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnan toimintaa on edelleen seurattava, sillä sen toiminta ei edelleenkään vastaa perustuslain edellytyksiä. Käsittelyajat ovat edelleenkin asiakkaan kannalta kohtuuttomat.

Jo joka viides Vantaan yksineläjä toimeentulotuen varassa

Joka viides yksin asuva tai yksin huoltava vantaalainen joutuu elämään toimeentulotuen varassa. Esimerkiksi lapsettomista pareista toimeentulotukea sai vain kolme prosenttia. Nuorten osuus toimeentulotuen saajista on hälyyttävästi kasvussa.

Toimeentulotuki pysynyt samana 20 vuotta

Toimeentulotuki on jäänyt selvästi jälkeen ansiotuloista. Toimeentulotuesta tehtävät vähennykset johtavat usein myös siihen, että käytännössä lapsi voi elättää vanhempiaan.

Avioeroon haetaan oikeusapua

Yhä useampi turvautuu oikeusapuun.Tyypillisimpiä tilanteita ovat avioliitto- ja perheoikeudelliset asiat, perintöasiat ja rikokset. Kokkolan oikeusaputoimisto käsittelee keskimäärin 1300 tapausta vuosittain.

Lapsilisien pilkkominen ihmetytti nettikommentoijia

Toimeentulotukia saavien lapsiperheiden tuista vähennetään automaattisesti lapsilisät. Parikymmentä vuotta jatkunut käytäntö leikkaa lapsilisät lähes kymmenesosalta lapsiperheiltä. Nettikeskustelijat ovat ihmetelleet vuosia jatkunutta käytäntöä ja arvostelleet tukipolitiikkaa.

Lapsilisät leikkaantuvat kaikkein köyhimmiltä lapsiperheiltä

Toimeentulotukia saavien lapsiperheiden tuista vähennetään automaattisesti lapsilisät. Suurin osa tukien menettäjistä on köyhiä yksinhuoltajaperheitä. Parikymmentä vuotta jatkunut käytäntö leikkaa lapsilisät lähes kymmenesosalta lapsiperheiltä.

Sadat lapset toimeentulotuen varassa Kokkolassa

Asiakkaina oli noin viime vuonna 1 550 taloutta, joista kolmannes alle 25-vuotiaiden talouksia, ja neljäsosa, eli 350 lapsiperheitä. Suurin yksittäinen tuensaajaryhmä olivat kuitenkin yksinasuvat.

Parties Divided over Child Allowance Cuts

Finland’s opposition Social Democratic Party has called for child allowance payments to be scaled on the basis of income, with higher income families receiving lower levels of child support.

Oheishuoltaja joutui odottamaan elatustukipäätöstä yli vuoden

Helsingin sosiaalivirasto viivytteli yli 13 kuukautta oheishuoltajan elatustukipäätöksessä. Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin antoi asiasta sosiaalivirastolle huomautuksen.

Nettikeskustelijat purkivat elatushuoliaan

Elatusvelvollisten liiton mukaan elatusavut ovat nousseet viime vuosina rajusti, mikä ajaa avioeroisiä b-luokan kansalaisiksi. Liiton mukaan miehet ovat elatuskiistoissa yhä selvästi alakynnessä. Nettikeskustelijat ovat tuoneet esille molempien osapuolten vaikeudet erotilanteissa. Kommentoijat toivovat apua lainsäädännöstä.

Järjestö: Elatusavun raju nousu ajaa isiä b-luokan kansalaisiksi

Elatusvelvollisten liiton mukaan elatusavut ovat nousseet viime vuosina rajusti, mikä ajaa avioeroisiä b-luokan kansalaisiksi. Liitto moittii, että miehet ovat elatuskiistoissa yhä selvästi alakynnessä, koska vanhoilliset tuomioistuimet lähtevät jopa siitä että lasten henkinen koti on äidin luona.

Elatusavun ulosotto on lapsen turva

Elatusapumaksunsa laiminlyöneitä elatusvelvollisia on Kelan tilastoissa lähes 50 000, kertoo Turun Sanomat. Valtaosalta heistä Kela perii elatusmaksuja ulosoton kautta.

Lapsiperheiden rahahuolet jouluna puhutti lukijoita

Lukijoita on puhututtanut perjantaina eniten uutinen Jouluna lapsiperheiden taloudelliset vaikeudet korostuvat.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle