Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Mustavalkokuvassa nuorehko tummatukkainen mies (näyttelijä Albrecht Schuch) tummassa kauluspaidassa mustaa taustaa vasten sytyttää savuketta ja katsoo samalla kameraan hieman ilkikurisesti, kuva elokuvasta Rakas Thomas (Lieber Thomas).

Kapinallinen Thomas Brasch ei sopeutunut Itä- eikä Länsi-Saksaan ja poltti itsensä loppuun – vaikuttava elämäkertaelokuva Teemalla

Karismaattinen Albrecht Schuch loistaa elämäkertadraamassa, joka osoittaa, että elokuva on edelleen maaginen taidemuoto. Teemalla keskiviikkona 27.9.

Vaalea nainen yöasussa seisoo jännittyneenä hänen vierellään mustassa puvussa olevan miehen katsoessa.

Painajaismainen kauhuelokuva Inho avasi puolalaiselle Roman Polanskille oven länteen ja on myös Catherine Deneuven uran huipputeoksia

Inho syntyi, kun nuori ohjaajalupaus Roman Polanski palkattiin tekemään Alfred Hitchcockin Psykon jäljitelmää. Kaupan päälle hän teki aivan omanlaisensa mestariteoksen.

Nuori ja iäkäs mies katsovat toisiaan sekaisin olevien viskilaatikoiden keskellä.

Viskilastissa olleen laivan haaksirikko johti yhteen brittielokuvan parhaiten kypsytetyistä komediaklassikoista

Viskiä, viskiä! oli kotikutoisen Ealing-studion ensimmäisiä täysosumia, ja seuraavien vuosien aikana pienestä studiosta kasvoi arkkityyppisen brittihuumorin maailmankuulu edustaja.

Nuoret näyttelijät Romy Schneider ja Alain Delon tanssivat vastatusten lähikuvassa, jossa Romy katsoo hymyillen hieman sivuun.

”Ei, en ole Sissi” – satuprinsessana aloittanut Romy Schneider teki pelottoman uran mutta eli traagisen elämän ja kuoli varhain

Teinityttönä maailmanmaineeseen noussut filmitähti ei saavuttanut elämässään rauhaa. Teemalla dokumentti Romy Schneider & Alain Delon sekä elokuva Vaarallinen loma.

Mies (John Wayne) seisoo tiesulun ja taakse asettautuneiden muutaman miehen edessä.

John Waynelle Alamo ei ollut vain iso lännenelokuva vaan vieläkin suurempi poliittinen kutsumus

John Wayne kamppaili yli 10 vuoden ajan tuodakseen valkokankaille visionsa Alamon taistelusta. Elokuvan teko ja vastaanotto eivät olleet mitä Wayne odotti ja veivät hänet myös konkurssin partaalle.

Nuori nainen (näyttelijä Alina Tomnikov), silmänaluset hieman itkeneen näköisinä ja vaaleat hiukset hieman hapsottaen, katsoo tyynesti hymyillen kameran ohi jonnekin, taustalla näkyy sumeasti syksyn keltaisia puita.

Suomalainen indie-elokuva on ehdotonta ja omaehtoista – Yle Teeman uusi Indieklubi esittelee tekijöitä ja teoksia valtavirran ulkopuolelta

Yle Teeman uusi elokuvapaikka esittää valtavirran ulkopuolella syntyneitä suomalaisia nykyelokuvia. Indieklubin ensimmäinen elokuva nähdään perjantaina 25.8.

Hassisen Kone -yhtyeen jäsenet poseeraavat työvaatteissa nojaten teollisuusompelukoneeseen.

”Jo ensimmäinen keikka kolahti, että tämä on jotain aivan muuta” – Mika Kaurismäki tallensi Hassisen Koneen tarinan ja paluun

Mika Kaurismäki tutustui Hassisen Koneeseen ja Ismo Alankoon jo neljä vuosikymmentä sitten, ja kun yhtye teki paluukiertueen, Kaurismäki oli paikalla. Hassisen Kone -ilta Teemalla lauantaina.

Tyhjä alttaritaulun kehys koristeellisessa barokkikirkossa.

Sarpaneva, Picasso, Kahlo, Christie – tutustu Teeman syksyn 2023 kulttuuridokumentteihin!

Teeman syksyyn kuuluu paljon ennennäkemättömiä kotimaisia ja kansainvälisiä kulttuuridokumentteja. Torstaisin klo 21 ja lauantaisin klo 20.

Kollaasikuva Teeman elokuvista syksyllä 2023.

Teeman syksyn 2023 elokuvat

Teeman syksyn 2023 elokuvalista on tässä, olkaa hyvät!

Nuori nainen ja kaksi keski-ikäistä miestä juoksevat polviin ulottuvassa vedessä meren rannalla.

Umpikuja on jäänyt Roman Polanskin 60-luvun mestariteosten varjoon mutta näyttäytyy nyt jonkinlaisena esi-Tarantinona

Roman Polanskin mustan huumorin höystämissä jännäreissä puhutaan arkisuuksia ja tavanomainen muuttuu omituiseksi ja pelottavaksi painajaiseksi.

Ryhmä miehiä seisoo kallion edessä katsoen ja osoittaen konepistooleilla eteenpäin.

Navaronen tykit oli Alistair MacLeanin jännitysromaanien ensimmäinen ja menestyksekkäin leffaversio

Navaronen tykit loi kaavan 1960-luvun sotaeepoksille Suuresta pakoretkestä Likaiseen tusinaan: isoja tähtiä, suuri budjetti, laveat maisemat, näyttävät tehosteet, tärkeät tehtävät, paljon sankaruutta - ja ripaus kyynisyyttä.

Kuvia eri elokuvista.

Ensi-iltoja, indie-elokuvia ja festivaaliyhteistyötä Yle Teemalla

Yle Teema vahvistaa rooliaan uuden kotimaisen elokuvan esittäjänä

Nuori mies (Albert Finney) sängyssä hymyilee nojatessaan päätään tyynyyn.

Tom Jones -romaanin alkuperäinen elokuvaversio sai neljä Oscaria ja antoi nimen walesilaiselle laulajatähdelle

Henry Fieldingin 1700-luvun romaani nuoren miehen lemmenseikkailuista tunnetaan nyt myös tv-sarjana mutta sen elokuvaversio sai 1960-luvulla suuren suosion ja rikkoi hittielokuvien sääntöjä.

Kaksi saksalaista konekivääriampujaa tähtäävät aseellaan tankkeja kuljettavan junan avovaunusta.

Ranskan tappio ja miehitys toisessa maailmansodassa yritettiin heti vapautuksen jälkeen kuitata elokuvalla rautatieläisten vastarinnasta

René Clement nousi sodanjälkeisen ranskalaiselokuvan uudeksi toivoksi tarkastelemalla toisen maailmansodan kokeneiden ihmisten moraalisia ratkaisuja.

Ratsusotilas vetää perässään köysillä sidottua valkopukuista naista espanjalaisella hiekkakadulla, väkijoukon seuratessa takana.

Francesco Rosin elokuvatulkinta Carmen-oopperasta hehkuu tunteita ja Andalusian aurinkoa ”oikeilla” tapahtumapaikoilla

Julia Migenes, Plácido Domingo ja Ruggero Raimondi loistavat ooopperaelokuvan helmessä, joka sykkii Välimeren kulttuurin levotonta tunnepaloa.

Nuori nainen ja mies pitävät toisiaan kädestä joen rannalla varastorakennusten edessä.

1960-luvun alun Hunajan maku eli A Taste of Honey oli menestyselokuva jopa ilman ikivihreää hittisävelmäänsä

Englantilaisten tiskiallasdraamojen joukosta löytyi vihaisten nuorten miesten lisäksi myös ainakin yksi ”nuori vihainen nainen”, josta tuli Smiths-yhtyeen Morrisseyn palvoma suosikki.

Mies (Buster Keaton) juoksee kadulla pakoon kymmeniä morsiameksi pukeutuneita naisia.

Buster Keatonin mykkä komediaklassikko todisti, että helvetillä ei ole vertaa loukatun naisen raivolle

Seitsemän mahdollisuutta oli Buster Keatonin suurimpia yleisömenestyksiä ja kuuluu mestarikoomikon parhaisiin elokuviin, mutta hän teki sen vain velkojensa maksamiseksi.

Mustavalkoisessa kuvassa laulaja George Michael lavalla nahkatakissa ja valkoisissa farkuissa, vasemmassa kädessä mikrofoni, oikea käsi nostettuna nyrkissä pään yläpuolelle.

George Michael on Teeman Pride-ohjelmiston 2023 ykköstähti – lisäksi leffoja ja dokumentteja

Yle Teeman Pride-ohjelmistossa kesällä 2023 on uutuuselokuvia, dokumentteja ja musiikkia. Pride-viikon huippuhetki on torstai 29.6., jolloin vietetään George Michael -iltaa!

Mudalla kasvonsa naamioineen miehen pää joenpinnan yläpuolella.

Ilmestyskirja. Nyt. on hallusinogeeninen sotaeepos sotilaan matkasta pimeyden sydämeen

Jossain rinnakkaismaailmassa George Lucas ei tehnyt Tähtien sotaa vaan Ilmestyskirja. Nyt. -elokuvan ja säästi Francis Ford Coppolan viiden vuoden pakkomielteiseltä, usein painajaismaiselta urakalta.

Nuori mies tehtaassa savuke suussa.

Lauantai-illasta sunnuntaiaamuun oli brittien viideltä saunaan ja kuudelta putkaan

Arkirealististen ”tiskiallas-draamojen” huippu kertoi ärhäkästä duunarista, joka ahertaa työpäivät tehtaassa ja purkaa katkeruuttaan viikonlopun ryyppäjäisissä.

Joukko ihmisiä kävelee hiekkatiellä peltojen keskellä.

Ohjaajaveljekset Vittorio ja Paolo Taviani palasivat mestariteoksessa lapsuuskokemuksiinsa sodanaikaisessa Italiassa

Tähtikirkas yö yhdistää vaivattomasti realismia ja fantasiaa kertoessaan fasistien ja saksalaisten uhkaamien kyläläisten pakomatkasta kohti amerikkalaisten joukkojen turvaa.

Mies ja nainen aikovat suudella vuoteessa.

Free Cinema vapautti nuoret vihaiset miehet englantilaiseen elokuvaan

1950-luvulla brittiteattereissa alettiin tehdä menestysnäytelmiä katkerista ja kapinallisista työläisnuorista. Elokuva seurasi heti perässä ja Richard Burtonista tuli englantilaisen elokuvan ”nuoren vihaisen miehen” arkkityyppi.

Kaksi miestä ravintolassa nauravat iloisesti toisilleen.

Ainutlaatuisessa kulttielokuvassa kaksi newyorkilaista teatteri-ihmistä ratkoo illallisella elämän arvoitukset

Louis Mallen elokuva vaikuttaa dokumentilta, mutta ei ole sitä. Se vaikuttaa antielokuvalta, jonka ei mitenkään pitäisi toimia mutta se valloitti sekä kriitikot että yleisön.

Nuori mies (Tom Courtenay) ja nainen kävelevät merenrannalla.

Brittielokuvan nuorten vihaisten miesten kapina tiivistyi tarinaan pitkänmatkan juoksijan yksinäisyydestä

Työläisnuorison uhmakas kapinahenki sävytti brittielokuvaa 1960-luvun alussa ja loi pohjaa vuosikymmenen aikana seuranneille nuorisokulttuurin eri muodoille ja protestille.

Kaksi miestä (Charlton Heston ja Gregory Peck) istuvat pienessä hevoskärryssä ajaen lännenkaupungin kadulla.

Kuukauden westernissä merikapteeni muuttaa lännen preerioille ja sotkeutuu kiistaan vesioikeuksista

Suuri maa on tunnelmallinen ja eeppinen western, jossa nimen mukaisesti kaikki on suurta: maisemat, tunteet, tähtinäyttelijät, musiikki, jopa lännenelokuvan historian pisimpiin kuuluva nyrkkitappelu.

Mies katsoo sivusta naista.

Pieni teatteriseurue kamppailee omilla keinoillaan natseja vastaan

Francois Truffaut'n myöhäisuran mestariteoksessa taiteen tekijät yrittävät säilyttää riippumattomuutensa ja rehellisyytensä miehitysajan vaikeissa oloissa.

Kollaasi Teeman kesän 2023 elokuvista, vasemmalta ylhäältä myötäpäivään: Hunajan maku, Treffit Amberin kanssa, Ilmestyskirja nyt Final Cut, The Crying Game, Taistelu rautateistä, Hullu kuningas

Teeman kesän 2023 elokuvat

Kesän elokuvateemoja ovat mm. Sodankylän parhaat ja 1960-luvun brittiläinen ”nuorten vihaisten miesten” draama. Myös Kuukauden westernit jatkuvat kesällä.

Nainen ja mies valmistautuvat yöpuulle huoneessa, jonka he ovat jakaneet narusta roikkuvalla huovalla kahteen osaan.

Tapahtui eräänä yönä teki Clark Gablesta supertähden ja iski Oscar-ennätyksen, joka toistettiin vasta 40 vuotta myöhemmin

Frank Capran romanttiseen komediaan ei uskonut aluksi kukaan, mutta yleisö otti sen omakseen ja teki siitä jättihitin, joka nappasi viisi tärkeintä Oscar-palkintoa.

Iäkkään naisen kasvot, edessä ihmisiä kävelemässä. Kuvakooste. Yle Radio 1:n ja Yle Teeman Juurien kesä -kauden kuva.

Juurien kesä - tuntemalla menneen voimme ymmärtää nykyhetkeä ja suunnata tulevaan

Kesä 2023 on Juurien kesä. Yle Radio 1:n ja Yle Teeman yhteinen kesä alkaa sunnuntaina 4. kesäkuuta. Pääosa ohjelmistosta sijoittuu välille 5. kesäkuuta - 16. heinäkuuta.

Mies (näyttelijä Rock Hudson) puvussa ja solmiossa nojailee sohvalla ukulele käsissään ja katsoo hymyillen olkaimettomassa mekossa hänen edessään istuvaa vaaleaa naista (näyttelijä Dorothy Malone), kuva elokuvasta Tuuleen kirjoitettu.

Tunteet kuohuivat ökyrikkaan teksasilaisen öljysuvun elämässä 20 vuotta ennen tv-sarja Dallasia

Saksalainen elokuvantekijä Detlef Sierck ohjasi Hollywoodissa Douglas Sirkin nimellä tarkkanäköisiä melodraamoja amerikkalaisesta elämästä. Niiden huipentuma oli Tuuleen kirjoitettu.

Kivääriä ja asevyötä kantava mies sekä vaaleampi pitkään takkiin pukeutuva mies katsovat samaan suuntaan, kaksi asemiestä ja kalliomaisema takanaan.

Gringot ja talonpojat yrittävät oppia toisistaan 1960-luvun lopun spagettiwesternissä

Asesankarit, talonpojat, pikkurosvot ja vallankumoukselliset taistelivat yhdessä ja keskenään Meksikon vallankumoukseen sijoittuvissa eurooppalaisissa lännenelokuvissa.

Joukko esiintyjiä sinivalkeissa turkeissa esiintymislavalla, etualalla yksi pitelee suurta pahvista pistoolia, toisella on käsissään pahvinen hajuvesipullon kuva jossa teksti "No 5 Hammer". Kuva tanssiteoksesta Hammer.

Tähtikoreografi Alexander Ekmanin tuore teos Hammer irvii television talk show -maailmoille

Teema tanssii -sarjan helmi on tänä keväänä Hammer, ruotsalaisen huippukoreografin uutuusteos, jonka esittää Göteborgin oopperan tanssiryhmä.

Stetsonhattuinen, länennmiehen asuun pukeutunut mies katsoo kameraa pidelleen Winchester-kivääriä poikittain kädessään.

Kuukauden westernissä miehet kantavat aseita mutta ase kuljettaa miestä

James Stewart näytteli neuroottisia ja kostonhimoisia lännenmiehiä 1950-luvun westerneissä, joista ensimmäinen oli Winchester ’73 – kohtalon ase.

Tummahiuksinen teinipoika puku päällä nauraa rinnukset ja leuanseutu kerman peitossa.

Kun gangsterit kävivät kermakakkusotaa

Jodie Foster johti satojen lasten katrasta 1930-luvun gangsterielokuvien maailmassa mutta riehakkaan leikkisällä otteella, joka innoitti lapsiesiintyjiään ja -katsojiaan.

Kaksi miestä ja heidän välissään oleva nainen esiintymisasuissa poseeraavat kameralle kahden heistä nojatessa käteensä.

Michelle Pfeiffer ja loistavat Bridgesin pojat romanttisen draaman valokeilassa

Michelle Pfeiffer sai uransa parhaat arvostelut ja tukun palkintoja Loistavista Bakerin pojista, mutta jäi siitäkin vaille Oscaria.

Nainen juoksee yhteen romuttuneen lentokoneen ja auton ympäri kohti miestä, joka nojaa lentokoneen siivellä olevaan romuautoon.

Kun Godard yritti romuttaa porvariston kolaroimalla heidät alkutilaan

Jean-Luc Godardin elokuva Viikonloppu shokeerasi ja hyökkäsi läntisen sivilisaation arvoja kohtaan jo hurjalla liikennekäyttäytymisellään.

Mies mustassa nahkatakissa eli The KLF:n Bill Drummond lavalla konekivääri kädessä.

Kun käsitetaide lähtee käsistä – eli miten saat ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa omituisen hittibändin The KLF:n opeilla

Kun teknopopduo The KLF nousi kesällä 1988 Britannian singlelistan ykköseksi, se kirjoitti opaskirjan, jonka avulla samassa tempussa onnistuisi kuka tahansa. Antti Lähde katsoi dokumenttielokuvan Who Killed the KLF? ja etsi siitä vastaavia menestysohjeita.

Valkohiuksinen mies katsoo uhkaavasti ja läheltä edessään makaavan naisen meikattuja kasvoja.

Solmiokuristaja vaanii Lontoon West Endissä

Alfred Hitchcock palasi viimeisessä mestariteoksessaan lapsuutensa kotikulmille.

Kameraan katsova tummatukkainen nainen vaaleassa paidassa pitelee pientä gorillaa sylissään sumuisen viidakon edustalla.

Sigourney Weaver kuuluisan gorillatutkijan ja fanaattisen luonnonsuojelijan roolissa

Dian Fossey nousi kuuluisuuteen vuorigorilloja tutkimalla ja uhrasi lopulta elämänsäkin niiden puolesta

Parrakas mies tummissa vaatteissa istuu pyörätuolissa katsellen kallioista ja ruohikkoista nummimaisemaa.

Koskettava kuvaus irlantilaisesta taiteilijasta käynnisti Daniel Day-Lewisin Oscar-uran

Daniel Day-Lewis on ainoa miesnäyttelijä, joka on voittanut kolme kertaa parhaan miespääosan Oscar-palkinnon. Ensimmäisen hän sai uransa alkupuolella elokuvasta Minun elämäni, loput ovat tulleet 2000-luvulla.

Pyyhkeeseen kietoutunut vaalea nainen makaa sivuttain sängyllä ja pitää puhelimen luuria kasvoillaan.

Filmitähtiä, antiikin legendoja ja aviokriisejä Godardin tapaan Caprin hehkuvissa maisemissa

Jean-Luc Godard teki yhden mestariteoksistaan kertomalla Odysseuksesta elokuvaa tekevistä ihmisistä ja heidän jumiutuneista ihmissuhteistaan.

Vaaleatukkainen nuori nainen katsoo oikealle, punatut huulet hieman raollaan.

Meryl Streep sai toisen kolmesta Oscaristaan elokuvasta Sofien valinta

Keskitysleirien kauhut ja pelot kokenut puolalainen nainen elää, rakastaa ja rankaisee itseään 1940-luvun lopun Brooklynissa.

Hississä hymyilevä nainen katsoo olan yli miestä korjaamassa solmiotaan ja puhumassa hänen takanaan.

Viiden Oscarin klassikko on hiipinyt kaikkien aikojen parhaiden romanttisten komedioiden kärkipäähän

Billy Wilderin klassikko siirtyy vaivattomasti farssista tunteikkuuteen ja kertoo, että vaikka rakkaus välillä satuttaa, kaikki on loppupeleissä mahdollista.

Iäkäs nainen ja mies melovat punavalkoisella kanootilla tyynellä järvellä, naisen istuessa edessä ja sanoen jotain miehelle.

Katherine Hepburn ja Henry Fonda saivat elämänsä ehtoopuolella Oscarit Kultalammesta

Tunteikkaasta draamakomediasta tuli iso hitti osin senkin vuoksi, että Henry ja Jane Fondan roolihahmot ja heidän omat rikkinäiset välinsä sekoittuivat siinä toisiinsa.

Mustavalkoisessa valokuvassa iäkäs nainen ja nuorempi nainen seisovat vastatusten katsoen toisiaan silmiin, nuoremman naisen takana pitkä smokkipukuinen mies pitelee käsillään naista olkapäistä.

Toisen maailmansodan riehuessa Alfred Hitchcock etsi pahuutta uneliaan kaupunki-idyllin sydämestä

Jahdattuaan vakoilijoita pitkin maita ja mantereita brittiohjaajan ensimmäinen todella amerikkalainen elokuva vaihtoi tyyliä palauttaen rikokset ja väkivallan ihmisten koteihin.

Ruskeatukkainen mies (tanssija Carl Knif) harmaissa verkkareissa ja fleecepuserossa istuu polvillaan lattialla vasten täysin valkoista taustaa ja katsoo yläviistoon oikealle.

Carl Knif saa näytelmätekstin soimaan ja esittäjät tanssimaan, taiteellisena apuna toimii ohjaajan lukihäiriö

Omaperäinen, kansainvälinen ja tukevasti laatikon ulkopuolella. Näin voisi luonnehtia tanssija-koreografi-ohjaaja Carl Knifiä, jonka ohjaukset ovat tarjonneet harvinaisen kiinnostavaa katsottavaa.

Kaksi nuorta tyttöä istuu seinää vasten, johon on maalattu kasveja. Harmaan collegeen pukeutunut punahiuksinen tyttö katsoo oikealle, neulepaitaan pukeutunut tyttö katsoo alas.

Yle näyttää Oscar-gaalan suorana – kisaamassa suomalaisen osatuottama elokuva

Suomalaistekijöitä löytyy kahdesta kategoriasta. Koko kilpailun ennakkosuosikki on indie-kungfu-scifielokuva Everything Everywhere All At Once, joka on kerännyt 11 ehdokkuutta.

Mies ja nainen makaavat vuoteessa peiton alla, mies katsoo naista kohti ja nainen katsoo hymyillen kameraan.

Godardin Nainen on aina nainen kuvaa viileän miehen ja intohimoisen naisen suhdetta

Godardin uran lämpimin elokuva on elokuvallista ilotulitusta, joka leikkii muun muassa Hollywood-musikaaliviittauksilla, pääosassa Godardin oma puoliso Anna Karina.

Nuori nainen, nuorehko mies ja iäkäs mies läpimärissä vaatteissa tuulen tuivertamina haaksirikkoisina, taustalla meren aallokko: nainen katsoo kauhistuneen näköisenä ja osoittaa sormellaan jotain kameran takana, kuva elokuvasta Ulkomaankirjeenvaihtaja.

Maailmansodan jo riehuessa valmistunut Ulkomaankirjeenvaihtaja on viihteellistä Hitchcockia, jonka propaganda-arvo teki vaikutuksen Goebbelsiinkin

Brittiohjaaja halusi näyttää amerikkalaisyleisölle, millainen vaara demokratiaa uhkasi, ja siihen hän sai vapaat kädet ja rajattoman budjetin. Elokuvan tekeminen olikin seikkailu sinänsä.

Näkymätön Elina -elokuvan päähenkilö Elina seisoo ulkona ja katsoo kameraan.

Tottelematon Elina muuttuu opettajalle näkymättömäksi

Omapäinen Elina joutuu välittömästi törmäyskurssille ankaran opettajan kanssa. 1950-luvun Tornionjokilaakson ruotsinkielinen koulu ei hyväksy suomen kielen käyttöä, mutta Elina kapinoi.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle