Uusimmat artikkelit
Kapinallinen Thomas Brasch ei sopeutunut Itä- eikä Länsi-Saksaan ja poltti itsensä loppuun – vaikuttava elämäkertaelokuva Teemalla
Karismaattinen Albrecht Schuch loistaa elämäkertadraamassa, joka osoittaa, että elokuva on edelleen maaginen taidemuoto. Teemalla keskiviikkona 27.9.
Painajaismainen kauhuelokuva Inho avasi puolalaiselle Roman Polanskille oven länteen ja on myös Catherine Deneuven uran huipputeoksia
Inho syntyi, kun nuori ohjaajalupaus Roman Polanski palkattiin tekemään Alfred Hitchcockin Psykon jäljitelmää. Kaupan päälle hän teki aivan omanlaisensa mestariteoksen.
Viskilastissa olleen laivan haaksirikko johti yhteen brittielokuvan parhaiten kypsytetyistä komediaklassikoista
Viskiä, viskiä! oli kotikutoisen Ealing-studion ensimmäisiä täysosumia, ja seuraavien vuosien aikana pienestä studiosta kasvoi arkkityyppisen brittihuumorin maailmankuulu edustaja.
”Ei, en ole Sissi” – satuprinsessana aloittanut Romy Schneider teki pelottoman uran mutta eli traagisen elämän ja kuoli varhain
Teinityttönä maailmanmaineeseen noussut filmitähti ei saavuttanut elämässään rauhaa. Teemalla dokumentti Romy Schneider & Alain Delon sekä elokuva Vaarallinen loma.
John Waynelle Alamo ei ollut vain iso lännenelokuva vaan vieläkin suurempi poliittinen kutsumus
John Wayne kamppaili yli 10 vuoden ajan tuodakseen valkokankaille visionsa Alamon taistelusta. Elokuvan teko ja vastaanotto eivät olleet mitä Wayne odotti ja veivät hänet myös konkurssin partaalle.
Suomalainen indie-elokuva on ehdotonta ja omaehtoista – Yle Teeman uusi Indieklubi esittelee tekijöitä ja teoksia valtavirran ulkopuolelta
Yle Teeman uusi elokuvapaikka esittää valtavirran ulkopuolella syntyneitä suomalaisia nykyelokuvia. Indieklubin ensimmäinen elokuva nähdään perjantaina 25.8.
”Jo ensimmäinen keikka kolahti, että tämä on jotain aivan muuta” – Mika Kaurismäki tallensi Hassisen Koneen tarinan ja paluun
Mika Kaurismäki tutustui Hassisen Koneeseen ja Ismo Alankoon jo neljä vuosikymmentä sitten, ja kun yhtye teki paluukiertueen, Kaurismäki oli paikalla. Hassisen Kone -ilta Teemalla lauantaina.
Sarpaneva, Picasso, Kahlo, Christie – tutustu Teeman syksyn 2023 kulttuuridokumentteihin!
Teeman syksyyn kuuluu paljon ennennäkemättömiä kotimaisia ja kansainvälisiä kulttuuridokumentteja. Torstaisin klo 21 ja lauantaisin klo 20.
Teeman syksyn 2023 elokuvat
Teeman syksyn 2023 elokuvalista on tässä, olkaa hyvät!
Umpikuja on jäänyt Roman Polanskin 60-luvun mestariteosten varjoon mutta näyttäytyy nyt jonkinlaisena esi-Tarantinona
Roman Polanskin mustan huumorin höystämissä jännäreissä puhutaan arkisuuksia ja tavanomainen muuttuu omituiseksi ja pelottavaksi painajaiseksi.
Navaronen tykit oli Alistair MacLeanin jännitysromaanien ensimmäinen ja menestyksekkäin leffaversio
Navaronen tykit loi kaavan 1960-luvun sotaeepoksille Suuresta pakoretkestä Likaiseen tusinaan: isoja tähtiä, suuri budjetti, laveat maisemat, näyttävät tehosteet, tärkeät tehtävät, paljon sankaruutta - ja ripaus kyynisyyttä.
Ensi-iltoja, indie-elokuvia ja festivaaliyhteistyötä Yle Teemalla
Yle Teema vahvistaa rooliaan uuden kotimaisen elokuvan esittäjänä
Tom Jones -romaanin alkuperäinen elokuvaversio sai neljä Oscaria ja antoi nimen walesilaiselle laulajatähdelle
Henry Fieldingin 1700-luvun romaani nuoren miehen lemmenseikkailuista tunnetaan nyt myös tv-sarjana mutta sen elokuvaversio sai 1960-luvulla suuren suosion ja rikkoi hittielokuvien sääntöjä.
Ranskan tappio ja miehitys toisessa maailmansodassa yritettiin heti vapautuksen jälkeen kuitata elokuvalla rautatieläisten vastarinnasta
René Clement nousi sodanjälkeisen ranskalaiselokuvan uudeksi toivoksi tarkastelemalla toisen maailmansodan kokeneiden ihmisten moraalisia ratkaisuja.
Francesco Rosin elokuvatulkinta Carmen-oopperasta hehkuu tunteita ja Andalusian aurinkoa ”oikeilla” tapahtumapaikoilla
Julia Migenes, Plácido Domingo ja Ruggero Raimondi loistavat ooopperaelokuvan helmessä, joka sykkii Välimeren kulttuurin levotonta tunnepaloa.
1960-luvun alun Hunajan maku eli A Taste of Honey oli menestyselokuva jopa ilman ikivihreää hittisävelmäänsä
Englantilaisten tiskiallasdraamojen joukosta löytyi vihaisten nuorten miesten lisäksi myös ainakin yksi ”nuori vihainen nainen”, josta tuli Smiths-yhtyeen Morrisseyn palvoma suosikki.
Buster Keatonin mykkä komediaklassikko todisti, että helvetillä ei ole vertaa loukatun naisen raivolle
Seitsemän mahdollisuutta oli Buster Keatonin suurimpia yleisömenestyksiä ja kuuluu mestarikoomikon parhaisiin elokuviin, mutta hän teki sen vain velkojensa maksamiseksi.
George Michael on Teeman Pride-ohjelmiston 2023 ykköstähti – lisäksi leffoja ja dokumentteja
Yle Teeman Pride-ohjelmistossa kesällä 2023 on uutuuselokuvia, dokumentteja ja musiikkia. Pride-viikon huippuhetki on torstai 29.6., jolloin vietetään George Michael -iltaa!
Ilmestyskirja. Nyt. on hallusinogeeninen sotaeepos sotilaan matkasta pimeyden sydämeen
Jossain rinnakkaismaailmassa George Lucas ei tehnyt Tähtien sotaa vaan Ilmestyskirja. Nyt. -elokuvan ja säästi Francis Ford Coppolan viiden vuoden pakkomielteiseltä, usein painajaismaiselta urakalta.
Lauantai-illasta sunnuntaiaamuun oli brittien viideltä saunaan ja kuudelta putkaan
Arkirealististen ”tiskiallas-draamojen” huippu kertoi ärhäkästä duunarista, joka ahertaa työpäivät tehtaassa ja purkaa katkeruuttaan viikonlopun ryyppäjäisissä.
Ohjaajaveljekset Vittorio ja Paolo Taviani palasivat mestariteoksessa lapsuuskokemuksiinsa sodanaikaisessa Italiassa
Tähtikirkas yö yhdistää vaivattomasti realismia ja fantasiaa kertoessaan fasistien ja saksalaisten uhkaamien kyläläisten pakomatkasta kohti amerikkalaisten joukkojen turvaa.
Free Cinema vapautti nuoret vihaiset miehet englantilaiseen elokuvaan
1950-luvulla brittiteattereissa alettiin tehdä menestysnäytelmiä katkerista ja kapinallisista työläisnuorista. Elokuva seurasi heti perässä ja Richard Burtonista tuli englantilaisen elokuvan ”nuoren vihaisen miehen” arkkityyppi.
Ainutlaatuisessa kulttielokuvassa kaksi newyorkilaista teatteri-ihmistä ratkoo illallisella elämän arvoitukset
Louis Mallen elokuva vaikuttaa dokumentilta, mutta ei ole sitä. Se vaikuttaa antielokuvalta, jonka ei mitenkään pitäisi toimia mutta se valloitti sekä kriitikot että yleisön.
Brittielokuvan nuorten vihaisten miesten kapina tiivistyi tarinaan pitkänmatkan juoksijan yksinäisyydestä
Työläisnuorison uhmakas kapinahenki sävytti brittielokuvaa 1960-luvun alussa ja loi pohjaa vuosikymmenen aikana seuranneille nuorisokulttuurin eri muodoille ja protestille.
Kuukauden westernissä merikapteeni muuttaa lännen preerioille ja sotkeutuu kiistaan vesioikeuksista
Suuri maa on tunnelmallinen ja eeppinen western, jossa nimen mukaisesti kaikki on suurta: maisemat, tunteet, tähtinäyttelijät, musiikki, jopa lännenelokuvan historian pisimpiin kuuluva nyrkkitappelu.
Pieni teatteriseurue kamppailee omilla keinoillaan natseja vastaan
Francois Truffaut'n myöhäisuran mestariteoksessa taiteen tekijät yrittävät säilyttää riippumattomuutensa ja rehellisyytensä miehitysajan vaikeissa oloissa.
Teeman kesän 2023 elokuvat
Kesän elokuvateemoja ovat mm. Sodankylän parhaat ja 1960-luvun brittiläinen ”nuorten vihaisten miesten” draama. Myös Kuukauden westernit jatkuvat kesällä.
Tapahtui eräänä yönä teki Clark Gablesta supertähden ja iski Oscar-ennätyksen, joka toistettiin vasta 40 vuotta myöhemmin
Frank Capran romanttiseen komediaan ei uskonut aluksi kukaan, mutta yleisö otti sen omakseen ja teki siitä jättihitin, joka nappasi viisi tärkeintä Oscar-palkintoa.
Juurien kesä - tuntemalla menneen voimme ymmärtää nykyhetkeä ja suunnata tulevaan
Kesä 2023 on Juurien kesä. Yle Radio 1:n ja Yle Teeman yhteinen kesä alkaa sunnuntaina 4. kesäkuuta. Pääosa ohjelmistosta sijoittuu välille 5. kesäkuuta - 16. heinäkuuta.
Tunteet kuohuivat ökyrikkaan teksasilaisen öljysuvun elämässä 20 vuotta ennen tv-sarja Dallasia
Saksalainen elokuvantekijä Detlef Sierck ohjasi Hollywoodissa Douglas Sirkin nimellä tarkkanäköisiä melodraamoja amerikkalaisesta elämästä. Niiden huipentuma oli Tuuleen kirjoitettu.
Gringot ja talonpojat yrittävät oppia toisistaan 1960-luvun lopun spagettiwesternissä
Asesankarit, talonpojat, pikkurosvot ja vallankumoukselliset taistelivat yhdessä ja keskenään Meksikon vallankumoukseen sijoittuvissa eurooppalaisissa lännenelokuvissa.
Tähtikoreografi Alexander Ekmanin tuore teos Hammer irvii television talk show -maailmoille
Teema tanssii -sarjan helmi on tänä keväänä Hammer, ruotsalaisen huippukoreografin uutuusteos, jonka esittää Göteborgin oopperan tanssiryhmä.
Kuukauden westernissä miehet kantavat aseita mutta ase kuljettaa miestä
James Stewart näytteli neuroottisia ja kostonhimoisia lännenmiehiä 1950-luvun westerneissä, joista ensimmäinen oli Winchester ’73 – kohtalon ase.
Kun gangsterit kävivät kermakakkusotaa
Jodie Foster johti satojen lasten katrasta 1930-luvun gangsterielokuvien maailmassa mutta riehakkaan leikkisällä otteella, joka innoitti lapsiesiintyjiään ja -katsojiaan.
Michelle Pfeiffer ja loistavat Bridgesin pojat romanttisen draaman valokeilassa
Michelle Pfeiffer sai uransa parhaat arvostelut ja tukun palkintoja Loistavista Bakerin pojista, mutta jäi siitäkin vaille Oscaria.
Kun Godard yritti romuttaa porvariston kolaroimalla heidät alkutilaan
Jean-Luc Godardin elokuva Viikonloppu shokeerasi ja hyökkäsi läntisen sivilisaation arvoja kohtaan jo hurjalla liikennekäyttäytymisellään.
Kun käsitetaide lähtee käsistä – eli miten saat ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa omituisen hittibändin The KLF:n opeilla
Kun teknopopduo The KLF nousi kesällä 1988 Britannian singlelistan ykköseksi, se kirjoitti opaskirjan, jonka avulla samassa tempussa onnistuisi kuka tahansa. Antti Lähde katsoi dokumenttielokuvan Who Killed the KLF? ja etsi siitä vastaavia menestysohjeita.
Solmiokuristaja vaanii Lontoon West Endissä
Alfred Hitchcock palasi viimeisessä mestariteoksessaan lapsuutensa kotikulmille.
Sigourney Weaver kuuluisan gorillatutkijan ja fanaattisen luonnonsuojelijan roolissa
Dian Fossey nousi kuuluisuuteen vuorigorilloja tutkimalla ja uhrasi lopulta elämänsäkin niiden puolesta
Koskettava kuvaus irlantilaisesta taiteilijasta käynnisti Daniel Day-Lewisin Oscar-uran
Daniel Day-Lewis on ainoa miesnäyttelijä, joka on voittanut kolme kertaa parhaan miespääosan Oscar-palkinnon. Ensimmäisen hän sai uransa alkupuolella elokuvasta Minun elämäni, loput ovat tulleet 2000-luvulla.
Filmitähtiä, antiikin legendoja ja aviokriisejä Godardin tapaan Caprin hehkuvissa maisemissa
Jean-Luc Godard teki yhden mestariteoksistaan kertomalla Odysseuksesta elokuvaa tekevistä ihmisistä ja heidän jumiutuneista ihmissuhteistaan.
Meryl Streep sai toisen kolmesta Oscaristaan elokuvasta Sofien valinta
Keskitysleirien kauhut ja pelot kokenut puolalainen nainen elää, rakastaa ja rankaisee itseään 1940-luvun lopun Brooklynissa.
Viiden Oscarin klassikko on hiipinyt kaikkien aikojen parhaiden romanttisten komedioiden kärkipäähän
Billy Wilderin klassikko siirtyy vaivattomasti farssista tunteikkuuteen ja kertoo, että vaikka rakkaus välillä satuttaa, kaikki on loppupeleissä mahdollista.
Katherine Hepburn ja Henry Fonda saivat elämänsä ehtoopuolella Oscarit Kultalammesta
Tunteikkaasta draamakomediasta tuli iso hitti osin senkin vuoksi, että Henry ja Jane Fondan roolihahmot ja heidän omat rikkinäiset välinsä sekoittuivat siinä toisiinsa.
Toisen maailmansodan riehuessa Alfred Hitchcock etsi pahuutta uneliaan kaupunki-idyllin sydämestä
Jahdattuaan vakoilijoita pitkin maita ja mantereita brittiohjaajan ensimmäinen todella amerikkalainen elokuva vaihtoi tyyliä palauttaen rikokset ja väkivallan ihmisten koteihin.
Carl Knif saa näytelmätekstin soimaan ja esittäjät tanssimaan, taiteellisena apuna toimii ohjaajan lukihäiriö
Omaperäinen, kansainvälinen ja tukevasti laatikon ulkopuolella. Näin voisi luonnehtia tanssija-koreografi-ohjaaja Carl Knifiä, jonka ohjaukset ovat tarjonneet harvinaisen kiinnostavaa katsottavaa.
Yle näyttää Oscar-gaalan suorana – kisaamassa suomalaisen osatuottama elokuva
Suomalaistekijöitä löytyy kahdesta kategoriasta. Koko kilpailun ennakkosuosikki on indie-kungfu-scifielokuva Everything Everywhere All At Once, joka on kerännyt 11 ehdokkuutta.
Godardin Nainen on aina nainen kuvaa viileän miehen ja intohimoisen naisen suhdetta
Godardin uran lämpimin elokuva on elokuvallista ilotulitusta, joka leikkii muun muassa Hollywood-musikaaliviittauksilla, pääosassa Godardin oma puoliso Anna Karina.
Maailmansodan jo riehuessa valmistunut Ulkomaankirjeenvaihtaja on viihteellistä Hitchcockia, jonka propaganda-arvo teki vaikutuksen Goebbelsiinkin
Brittiohjaaja halusi näyttää amerikkalaisyleisölle, millainen vaara demokratiaa uhkasi, ja siihen hän sai vapaat kädet ja rajattoman budjetin. Elokuvan tekeminen olikin seikkailu sinänsä.
Tottelematon Elina muuttuu opettajalle näkymättömäksi
Omapäinen Elina joutuu välittömästi törmäyskurssille ankaran opettajan kanssa. 1950-luvun Tornionjokilaakson ruotsinkielinen koulu ei hyväksy suomen kielen käyttöä, mutta Elina kapinoi.