Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Näyttelijä Leena Uotila taitaa tragikomedian keinot

Näyttelijä Leena Uotila taitaa komedian rytmitajun.

Pappila palaa, apteekkari ryyppää, ruustinna valittaa - ja minä tykkään

Tervetuloa katkeran riitelyn syventäviin opintoihin

Monet Tšehov-roolit näytellyt Emmi Parviainen kiteyttää Tšehovin hahmojen kiehtovuuden: "Se saamattomuus on tosi liikuttavaa"

Näyttelijä Emmi Parviainen on näytellyt Kansallisteatterissa seitsemän vuoden aikana neljä suurta Tšehov-roolia.

Tunnettu teatteriperhe tekee ensimmäistä kertaa yhteistyötä näyttämöllä: "Ajattelin, että äidin kanssa tulee puukkotappelu"

Kirsikkatarha kertoo perheestä, jossa vanha saa väistyä, kun uusi sukupolvi tulee. Venäläisklassikon tulkitsee Maijaloiden teatteriperhe: poika ohjaa, vanhemmat näyttelevät.

Lappeenrannan kaupunginteatteri tekstittää Lokki-näytelmän venäjäksi

Tekstitystä voidaan jatkaa myös muilla kielillä, jos kokeilu onnistuu.

Itse asiassa kuultuna: Kaisa Korhonen

Teatteriohjaajan elämä on ollut ohjaamista ja opettamista.

Irlantilaiset tekivät Tšehovin järkäleestä oudon ja hauskan shown – ohjaaja kuittailee näyttelijöille kesken esityksen

Irlantilainen teatteriryhmä Dead Centre esittää Anton Tšehovin ensimmäisen näytelmän. Sitä pidetään mahdottomana siirtää näyttämölle.

Jyväskylän kaupunginteatterissa syksyllä peräti neljä ensi-iltaa

Suurella näyttämöllä on luvassa niin musikaalia, musiikkinäytelmää, huumoria kuin draamaa.

Hannele Lauri: Harva ohjaaja on osannut nähdä minut ilman meikkejä

Millainen näyttelijä Hannele Lauri oikeastaan on?

Paluu Lappia-taloon toi takaisin myös katsojat – Rovaniemen teatterin katsojamäärä kasvoi viidenneksen

Rovaniemen teatteri nosti huomattavasti katsojamääriään palattuaan Lappia-taloon. Teatteri keräsi syksyn ja kevään aikana reilut 27 000 katsojaa, mikä on parikymmentä prosenttia enemmän kuin edelliskaudella. Eniten katsojia oli Esikoinen-esityksellä, jonka näki yli 6 000 katsojaa.

Naisvoimainen klassikko ensi-iltaan Rovaniemen teatterissa

Rovaniemen teatterissa alkaa klassikkoaikakausi. Ensimmäisenä ensi-iltaan tulee huomenna lauantaina Anton Tsehovin ihmissuhdenäytelmä - Kolme sisarta.

Kolme sisarta Rovaniemen teatteriin

Rovaniemen teatterin ohjelmistossa on ensi keväänä yhteensä 12 näytelmää. Uutuuksia ovat Anton Tšehovin Kolme sisarta, lastennäytelmä Iso kiltti jätti sekä Vänän musiikkibaari kellariteatterissa. Teatterilla on kevään aikana neljä vierailuesitystä ja lisäksi tämän syksyn viisi esitystä jatkavat vuodenvaihteen jälkeen.

Lokki eli kuinka tärvelet elämäsi

RedNoseClubin Lokissa vain yhdellä pellellä on punainen nenä

Dostojevskia vanhalla kaivoksella – nelituntinen teatteripaketti rujossa miljöössä

Suomen taiteellinen metsäteatteri esittää Outokummun vanhalla kaivoksella Feodor Dostojevskin teoksen Karamazovin veljekset. Tekijät ovat innoissaan rujon ympäristön tarjoamista mahdollisuuksista sykähdyttävälle teatteriesitykselle.

Kirjapiiristä lisää syvyyttä lukemiseen

Lukupiireissä pääsee vaihtamaan ajatuksia luetusta ja nauttimaan kirjoista yhdessä. Vaasan kaupunginkirjastossa kokoonnutaan tänäkin syksynä erilaisiin lukupiireihin keskustelemaan sovituista teoksista ja niiden nostattamista ajatuksista.

Vanja-enot kohtasivat

Helsingissä on tänä syksynä mahdollisuus nähdä kaksi Vanja-enoa. Sekä Kaupunginteatterissa että Kansallisteatterissa esitetään Anton Tsehovin klassikkoteosta. Vanjat, Santeri Kinnunen ja Kristo Salminen, vakuuttavat, etteivät näytelmät syö toisiaan.

Pohjoinen monisti Amadeuksen

Helsingin teatterilavoilla häärii tänä syksynä kaksi Vanja-enoa. Pohjois-Suomessa puolestaan säveltää kaksi Amadeusta.

Vanja-eno valtaa Helsingin näyttämöt

Tänä syksynä Helsingin näyttämöillä pyörii kaksi versiota Tshehovin tunnetusta näytelmästä Vanja-eno. Kansallisteatterin ja Kaupunginteatterin lavoilla nähdään molemmissa nimekkäitä näyttelijöitä. Ensi-illat ovat peräkkäisinä päivinä tällä viikolla.

Tampereen Teatterin keväässä nauretaan rahan mahdille

Tampereen Teatterissa saa keväällä ensi-iltansa komedia Jatkuvaa kasvua. Teatterinjohtaja Reino Bragge arvioi, että tulevaisuudessa yhteistyö muiden teattereiden kanssa tulee lisääntymään.

Tutkimus: Hyvä kirjallisuus kehittää kykyä ymmärtää muita ihmisiä

Korkeakirjallisten tekstien moniselitteisyys on aivoille empatiajumppaa, kertoo yhdysvaltalainen tutkimus, jossa verrokkiryhmä luki ennalta-arvattavaa viihdekirjallisuutta.

Tiina Weckström pikavauhdilla Kirsikkapuisto-näytelmään

Reilut pari viikkoa sitten Kansallisteatteri ilmoitti Kirsikkapuisto-näytelmän näyttelijävaihdoksesta. Millainen urakka on ottaa rooli haltuun näin lyhyellä treenillä ja millainen stressi ohjaajalla on paraikaa päällä, kun ensi-iltaan on pari viikoa?

Epätoivon karnevaali

Lauri Maijalan Kolme sisarta on räävitön karnevaali.

Martti Anhava: Ajoissa lopettamisen taito

Jokainen tuntee lähipiiristään ihmisen, joka on uppoutunut työhönsä tai harrastukseensa niin perinpohjin, ettei hänellä oikeastaan ole olemassakaan mitään muuta kuin se. Tällainen intohimoinen suhtautuminen erilaisiin asioihin tuli mieleeni, kun luin Martti Anhavan aivan tuoretta esseekokoelmaa nimeltään Ajoissa lopettamisen taito, kirjoittaa Juha Pikkarainen arviossaan.

2000-luvun tulevaisuuden tekijät katsovat taaksepäin

Jokainen tuutti huutaa, että perseelleen menee. Tulevaisuudenuskon puute on sitä, että valtaan nousee päättäjiä, joiden ainoa tavoite on saada aika kääntymään taaksepäin, teatterinjohtaja Jussi Sorjanen pohtii kolumnissaan.

Syksy tuo Kurjat ja Prinsessan Tampereen teatterilavoille

TTT:n ohjelmissa on mielisairaalaan sijoittuva Prinsessa-musikaali. Tampereen teatteri puolestaan tuo näyttämölle Vigtor Hugon Kurjat. Molemmissa teattereissa nähdään myös useita kantaesityksiä.

Kohuohjaaja piiskannut Kososen uhon partaalle

Harvoin on näytelmästä kohuttu ennakkoon niin paljon kuin Turun kaupunginteatterissa esitettävästä Kirsikkapuistosta. Neljän tunnin näytelmä ravisuttelee niin näyttelijöitä kuin katsojiakin.

Krista Kosonen muuntuu raivopäästä Kirsikkapuiston tunteikkaaksi Ranevskajaksi

Tshehov ja Zholdak saivat suosikkinäyttelijä Krista Kososen palaamaan Turkuun

Kansallisteatterin Lokki liiti maineeseen

Eino Kalima ohjasi klassikkonäytelmän Lokki kahdesti.

Kokkolan teatterille mainetta ja yleisöä

Kokkolan kaupunginteatterin yleisömäärä kasvoi huimasti vuonna 2011. Näytelmät keräsivät viime vuonna kaikkiaan 26 100 katsojaa kun vuonna 2010 teatterissa vieraili noin 17 000 katsojaa. Yleisömäärän kasvun lisäksi teatteri sai valtakunnallista tunnustusta. Alkanut vuosi tuo muun muassa uuden sovituksen Tšehovin Lokista ja työttömien yhteisöteatteria.

Ohjaaja on eräänlainen psykologi

Jyrki Koskimiehen mielestä ohjaajan tärkeimpiä tehtäviä on luoda hyvä yhteishenki ja valaa näyttelijöihin uskoa. Kotkan kulttuuripalkinnon saaneen ohjaajan tuorein työ on Karhulan Työväennäyttämöllä esitettävä Kultalampi.

Neuvostoelokuvien tähti Gurtšenko kuollut

Venäläinen näyttelijä ja laulaja Ljudmila Gurtšenko on kuollut. Gurtšenko kuoli kotonaan Moskovassa keskiviikkona. Hän oli kuollessaan 75-vuotias.

Teatteri Vanha Juko aloittaa syksynsä Kirsikkapuistolla

Teatteri Vanhan Jukon syksyn ensimmäinen ensi-ilta on Anton Tšehovin kirjoittama nelinäytöksinen näytelmä Kirsikkapuisto. Jukon 15-vuotista taivalta juhlitaan lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna. Vanhan Jukon tekijät eivät enää pidä itseään vaihtoehtoteatterina, vaikka Lahden toinen ammattiteatteri syntyikin aikoinaan vastavoimaksi kaupunginteatterille.

USA:ssa löytyi kymmeniä tunnettujen näyttelijöiden filmauksia

Yhdysvalloista on löytynty kateissa olleita television filminauhoja, joilla esiintyvät muun muassa brittinäyttelijät Sean Connery, Leonard Rossiter ja Dame Maggie Smith.

Vapaat ammattiteatterit lisäävät yhteistyötä

Teatterilain ulkopuolella toimivat vapaat ammattiteatteriryhmät yhdistävät voimiaan. Tamperelainen teatteri Telakka ja Lahdessa toimiva teatteri Vanha Juko vaihtavat esityksiä ensi syksynä. Teatterivaihdon tarkoituksena on laskea tuotantokustannuksia, pidentää esitysten elinkaarta ja saada teoksille uutta yleisöä.

Kolme sisarta freesattuna

Lahden kansanopiston teatterilinjalaiset ovat herättäneet eloon Anton Tsehovin näytelmän Kolme Sisarta. Esitystä ovat olleet rakentamassa joukko ammattilaisia kaikki 20 teatteriopiskelijaa.

Lauri Maijala ei shokeeraa tahallaan

Nuori teatteriohjaaja Lauri Maijala kutsuu itseään "köyhänmiehen kohu-ohjaajaksi". Kansakuntaa vavahduttavien näytelmien tuottaminen ei kuitenkaan ole Maijalalle itsetarkoitus.

Kohu-Mannerheimin ohjaaja vierailee Jukossa

Kohutun Mannerheim -näytelmän ohjaaja Lauri Maijalan Vanja-eno vierailee Lahden Teatteri Vanhassa Jukossa.

Maineikas moskovalaisteatteri ensimmäistä kertaa Suomen vierailulla

Maailmankuulu moskovalainen Maly-teatteri on parhaillaan vierailulla Suomessa. Ensimmäistä kertaa Suomessa nähtävä ryhmä esittää Helsingin kaupunginteatterissa Anton Tshehovin Lokin. Esitykset ovat torstaina ja perjantaina.

Tyytymättömille teatteriasiakkaille rahat takaisin Lappeenrannassa

Teatteri haluaa tempauksella näyttää uskonsa Kolme Sisarta -näytelmään. Anton Tsehovin klassikko ei ole vetänyt yleisöä odotetulla tavalla Lappeenrannassa.

Tshehovin Kirsikkapuisto puhuttelee suomenruotsalaisia murroksessa

Svenska Teaternissa Helsingissä saa lauantaina ensi-iltansa Anton Tshehovin näytelmä Kirsikkapuisto. Suuresta muutoksesta kertova Kirsikkapuisto on ohjaaja Erik Söderblomin mukaan poliittinen ja etenkin suomenruotsalaisille ajankohtainen näytelmä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle