Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kun yksipuolinen rakkaus päättyi noloon naku-uintiin, Viv Groskop löysi lohtua venäläisestä klassikosta

Viv Groskopin mielestä tuhannet self help -oppaat voi unohtaa. Parhaat elämänopit löytyvät Tolstoilta ja Tšehovilta.

Hannu Reimen kolumni: "Tätä kirjaa ei tultaisi julkaisemaan Neuvostoliitossa ainakaan kahteensataan vuoteen", sanoi pääideologi, mutta onneksi kirjailija piilotti kopion, joka salakuljetettiin länteen

Puna-armeijan sotareportterina toisessa maailmansodassa toiminut Vasili Grossman kirjoitti romaanin, jota pidetään Tolstoin Sodan ja rauhan veroisena mestariteoksena. Kolumnisti Hannu Reime on juuri lukenut kirjan ja kertoo sen herättämistä ajatuksista.

67-vuotias Jorma Uotinen palaa tanssijaksi: “Välillä olen ollut ihan romuna”

Koreografi Kaari Martin teki uuden tulkinnan Anna Kareninasta. Jorma Uotinen tanssii petetyn aviomiehen roolin.

Anna Karenina

Keira Knightley pääosassa Tolstoi-filmatisoinnissa

Puhe kirjallisuuden hyödyistä ärsyttää tutkijaa

Tutkija haastaa lukemisen välineellistämisen.

Näkökulma: Sota vai rauha

Leo Tolstoin massiivinen opus Napoleonin sotaretkestä Venäjälle ja sen vaikutuksista viiden porvaris- ja aatelisperheen elämään on aina ajankohtainen, kirjoittaa Yle EU-erikoistoimittaja Susanna Turunen.

Lääpitään ja paljon pahempaakin – naisen osa suomalaisessa kirjallisuudessa on usein kehno

Kirjallisuuden professorin mukaan myös suomalaista nykykirjallisuutta vaivaa paikoin naisvihamielisyys. Naishahmojen käsittely on hänen mukaansa välillä suorastaan avutonta.

Anna Karenina

Tolstoin klassikko Oscar-palkittuna elokuvana.

Gandhin oppivuodet Etelä-Afrikassa

Mahatma Gandhi sai oppinsa Etelä-Afrikassa

Luomuajattelua Sibeliuksen syntymän aikaan

Osattiinko Sibeliuksen syntymän aikaan arvostaa luomuelämää?

Näkökulma: Älypuhelimen demonisointi aikamme kuvastimessa

Vielä 1980-luvulla luettiin Tolstoita raitiovaunussa ja mukana oli sulkakynä. Puiston penkillä selattiin filosofian kirjaa, mutta eipä vain enää, havainnoi Janne Ahjopalo.

Kaiken kokenut Anna Karenina tulee Kajaaniin

Leo Tolstoin Anna Karenina nousee tänä syksynä Kajaanin Kaupunginteatterin lavalle. Klassikkoteoksen ohjannut Hanna Kirjavainen on halunnut versiossaan pitää kaiken minimaalisena kuitenkin niin, että katsojan tunnekierrokset käyvät voimakkaina.

Taide on kuin undulaatti todellisuuden kaivoksessa

Etsiville ja kysyville ihmisille taide on tärkeää, sanoo teatteriohjaaja. Leo Tolstoi rinnasti aikoinaan taiteen ihmiselämän perusehtoon, veteen.

Anna Karenina on huikea teatterileikki

Venäläiseen ylimystöön kuuluva Anna Karenina on naimisissa säntillisen ja kiltin pietarilaisen virkamiehen Aleksei Kareninin kanssa. Elämäänsä miehensä ja lapsensa kanssa tyytyväinen seurapiirirouva huomaa itselleenkin yllätykseksi rakastuvansa intohimoisesti komeaan naistennaurattajaan, kreivi Vronskiin. Vaikka salasuhteet Pietarin sosieteen piirissä ovatkin sallittuja, on tämän parin julkinen intohimo liikaa ja asiasta nousee ennennäkemätön skandaali, jonka seuraukset ovat traagiset.

Krista Kosonen muuntuu raivopäästä Kirsikkapuiston tunteikkaaksi Ranevskajaksi

Tshehov ja Zholdak saivat suosikkinäyttelijä Krista Kososen palaamaan Turkuun

Hevosen tarina Kanervan jäähyväisnäytelmänä

Yli 40 vuotta näytellyt Reijo Kanerva tekee jäähyväisroolinsa vanhana Hermann Holstomerina. Hevosen tarina -näytelmän ovat kirjoittaneet Lauri Maijala ja Jari Juutinen.Kanerva sanoo, että näytelmä kertoo mm. nuorison suhtautumisesta vanhempiin ihmisiin.

Mladic vaati selliinsä mansikoita

Torstaina pidätetty, sotarikoksista epäilty serbikenraali Ratko Mladic on vaatinut ja saanut vankiselliinsä mansikoita. Mladic vaati, että hänelle toimitetaan marjoja, televisio sekä Leo Tolstoin, Nikolai Gogolin ja Ivan Turgenevin kirjoja. Ei ole tiedossa, onko selliin toimitettu kirjoja ja televisio.

Anna Karenina sai Thalia-palkinnon

Teatterialan parhaita saavutuksia palkittiin sunnuntai-iltana Turun Logomossa vietetyssä Thalia-gaalassa. Suorassa tv-lähetyksessä gaalan nimikkopalkinnon sai Turun kaupunginteatterin Anna Karenina -näytelmä. Palkitsijat kehuivat sen olevan rohkea, intohimoinen ja fyysinen klassikkoromaanin tulkinta päivitettynä nykypäivän arvomaailmaan.

Kulttuurilehtikatsaus 14.2.2011

Kulttuurilehtikatsauksessa pysähdytään elämän suurten muutosten ääreen. Mikä minusta tulee isona, millaista opiskelu voi nykyään olla ja miten osaisin luopua työurasta ajoissa.

Teatterikesä keräsi yli 10 600 katsojaa

Eilen päättynyt Tampereen teatterikesä veti katsojia hiukan viimevuotista enemmän. Pääohjelmiston näytöksissä kävi yli 10 600 katsojaa, ja loppuunmyytyjä esityksiä oli kaikkiaan 20.

Suomalaistaiteilijatkin kuvasivat tolstoilaista ihannetta

Gallen-Kallelan museon kesänäyttely käsittelee tolstoilaisuuden vaikutusta suomalaiseen kulttuuriin 1800-luvun lopulla. Kirjailija Leo Tolstoin ajatusten innoittamina kuvataiteilijat halusivat kuvata yksinkertaista elämää.

Jukka Mallinen: Varastettua ilmaa

Jukka Mallisen esseekokoelma ja esikoisteos Varastettua ilmaa on erilainen Venäjä-kirja. Se antaa meille läpileikkauksen Venäjän ideasta Iivana Julmasta Putiniin. Tunnepitoisissa ja rönsyilevissä kirjoituksissaan Mallinen kuvaa toisenlaista Venäjää, joka hengittää pinnan alla. Mallisen sanoin ilma on varastettua ja jos läähätämmekin astmaatikkoina, kukaan ei aio antautua.

Berliiniläinen hotelli alkaa tarjota ilmaisia huoneita ulkomaisille kirjailijoille

Berliiniläisessä hotellissa on käynnistynyt kirjailijoille tarkoitettu Literaturraum-hanke. Vuoden kestävän projektin aikana hotelli tarjoaa ilmaisen huoneen ulkomaisille kirjailijoille, jotta he voivat kirjoittaa ja samalla tutustua Berliiniin. Hankkeeseen valitut kirjailijat voivat asua hotellissa neljästä kuuteen viikkoon.

Musikaali Laulavat sadepisarat kiinnostaa

Turun kaupunginteatterin syksyn ensi-ilta, musikaali Laulavat sadepisarat, on myynyt ennakkoon hyvin. Varausprosentti on tällä hetkellä jo yli 70. Omien tuotantojen lisäksi Turun kaupunginteatterissa nähdään syksyllä myös useita vierailevia esityksiä.

Brittilehdistö kiittää Pahaa maata

Aku Louhimiehen ohjaama elokuva Paha maa on saanut hyvän vastaanoton brittilehtien arvosteluissa. Paha maa eli englanniksi Frozen Land sai Britannian-ensi-iltansa viikonloppuna.