Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Joonas Konstig

Joonas Konstigin kolumni: Et ehkä osaa lukea kirjaa, mutta en osannut minäkään

Itsekeskeisyys muuttuu hyveeksi, kun luemme romaania. Itsekkyys paitsi auttaa eläytymään kirjaan ja muistamaan sen, opettaa elämästä saman kuin räppäri MC Nikke T, kirjoittaa Konstig

Lahden kaupunginteatterin Sota ja rauha -näytelmän esiintyjät rivissä näyttämön lavalla.

Lahden kaupunginteatteri purkaa ensi-iltojen koronasumaa – Sota ja rauha -klassikon sovitus näkee naispäähenkilönsä uusin silmin

Teatteri tuo Lahdessa näyttämöilleen neljä ensi-iltaa kuukauden sisällä, mukana kaksi kantaesitystä. Romaanijärkäle Sota ja rauha nähdään uutena sovituksena. Korona hellittää hiljalleen, mutta teatteria saattavat seuraavaksi uhata kaupungin säästötoimet.

Kokoelmakuraattori Sandra Lindblom Gallen-kallela museosta

Ympäristöahdistus on yli sata vuotta vanha ilmiö: Akseli Gallen-Kallela huolestui metsähakkuista ja Aino Sibelius pyrki omavaraiseksi puutarhaviljelyllä

Ympäristönsuojelu ja lähiruoka olivat tuttuja 1800-1900-lukujen taitteessa vaikuttaneiden taiteilijoiden töissä ja kodeissa. Kolmen taiteilijakodin yhteisnäyttely Aikakoneita ja utopioita tuo kotimuseoihin myös nykytaideteoksia. Kokonaisuuden kattavana teemana on murroksista suurin, ilmastonmuutos.

Viv Groskop, kirjat

Kun yksipuolinen rakkaus päättyi noloon naku-uintiin, Viv Groskop löysi lohtua venäläisestä klassikosta

Viv Groskopin mielestä tuhannet self help -oppaat voi unohtaa. Parhaat elämänopit löytyvät Tolstoilta ja Tšehovilta.

Tanssija-koreografi Jorma Uotisella, 67, ei ole aikeita eläköityä. – Niin kauan kuin aivot ja ääni toimivat ja ruumis pysyy liikkeessä, en suunnittele eläkettä. Sitten kun ei enää pysty, sitten tämä loppuu. Tai jos ei ole enää mitään sanottavaa, ei kannata lähteä näyttämölle.

67-vuotias Jorma Uotinen palaa tanssijaksi: “Välillä olen ollut ihan romuna”

Koreografi Kaari Martin teki uuden tulkinnan Anna Kareninasta. Jorma Uotinen tanssii petetyn aviomiehen roolin.

Keira Knightley on Anna Karenina samannimisessä elokuvassa (2012)

Anna Karenina

Keira Knightley pääosassa Tolstoi-filmatisoinnissa

Käsi ojentaa kirjaa toiselle kädelle. Kirjan kannessa lukee: Learning to Survive.

Puhe kirjallisuuden hyödyistä ärsyttää tutkijaa

Tutkija haastaa lukemisen välineellistämisen.

Susanna Turunen.

Näkökulma: Sota vai rauha

Leo Tolstoin massiivinen opus Napoleonin sotaretkestä Venäjälle ja sen vaikutuksista viiden porvaris- ja aatelisperheen elämään on aina ajankohtainen, kirjoittaa Yle EU-erikoistoimittaja Susanna Turunen.

Yksityiskohta Akseli Gallen-Kallelan Aino-triptyykin keskimmäisestä osasta. Ilkkuva Aino hyppää veneestä ja pakenee. Väinämöinen harottelee käsiään.

Lääpitään ja paljon pahempaakin – naisen osa suomalaisessa kirjallisuudessa on usein kehno

Kirjallisuuden professorin mukaan myös suomalaista nykykirjallisuutta vaivaa paikoin naisvihamielisyys. Naishahmojen käsittely on hänen mukaansa välillä suorastaan avutonta.

anna karenina, yle tv1

Anna Karenina

Tolstoin klassikko Oscar-palkittuna elokuvana.

mies pyöreissä silmälaseissa

Gandhin oppivuodet Etelä-Afrikassa

Mahatma Gandhi sai oppinsa Etelä-Afrikassa

Ainomaija Pennanen kohottaa vesilasin

Luomuajattelua Sibeliuksen syntymän aikaan

Osattiinko Sibeliuksen syntymän aikaan arvostaa luomuelämää?

Janne Ahjopalo

Näkökulma: Älypuhelimen demonisointi aikamme kuvastimessa

Vielä 1980-luvulla luettiin Tolstoita raitiovaunussa ja mukana oli sulkakynä. Puiston penkillä selattiin filosofian kirjaa, mutta eipä vain enää, havainnoi Janne Ahjopalo.

Näyttelijät Eeva Aitta, Teija Töyry, Mika Silvennoinen ja Antti Hovilainen Anna Karenina -näytelmän otoksessa.

Kaiken kokenut Anna Karenina tulee Kajaaniin

Leo Tolstoin Anna Karenina nousee tänä syksynä Kajaanin Kaupunginteatterin lavalle. Klassikkoteoksen ohjannut Hanna Kirjavainen on halunnut versiossaan pitää kaiken minimaalisena kuitenkin niin, että katsojan tunnekierrokset käyvät voimakkaina.

Ohjaaja Hanna Kirjavainen.

Taide on kuin undulaatti todellisuuden kaivoksessa

Etsiville ja kysyville ihmisille taide on tärkeää, sanoo teatteriohjaaja. Leo Tolstoi rinnasti aikoinaan taiteen ihmiselämän perusehtoon, veteen.

Kohtaus elokuvasta Anna Karenina

Anna Karenina on huikea teatterileikki

Venäläiseen ylimystöön kuuluva Anna Karenina on naimisissa säntillisen ja kiltin pietarilaisen virkamiehen Aleksei Kareninin kanssa. Elämäänsä miehensä ja lapsensa kanssa tyytyväinen seurapiirirouva huomaa itselleenkin yllätykseksi rakastuvansa intohimoisesti komeaan naistennaurattajaan, kreivi Vronskiin. Vaikka salasuhteet Pietarin sosieteen piirissä ovatkin sallittuja, on tämän parin julkinen intohimo liikaa ja asiasta nousee ennennäkemätön skandaali, jonka seuraukset ovat traagiset.

Kaksi naisnäyttelijää antaa poskisuudelman Kirsikkpuisto-näytelmän pääosan esittäjälle Krista Kososelle harjoituksissa.

Krista Kosonen muuntuu raivopäästä Kirsikkapuiston tunteikkaaksi Ranevskajaksi

Tshehov ja Zholdak saivat suosikkinäyttelijä Krista Kososen palaamaan Turkuun

Hevosen tarina

Hevosen tarina Kanervan jäähyväisnäytelmänä

Yli 40 vuotta näytellyt Reijo Kanerva tekee jäähyväisroolinsa vanhana Hermann Holstomerina. Hevosen tarina -näytelmän ovat kirjoittaneet Lauri Maijala ja Jari Juutinen.Kanerva sanoo, että näytelmä kertoo mm. nuorison suhtautumisesta vanhempiin ihmisiin.

Ratko Mladic

Mladic vaati selliinsä mansikoita

Torstaina pidätetty, sotarikoksista epäilty serbikenraali Ratko Mladic on vaatinut ja saanut vankiselliinsä mansikoita. Mladic vaati, että hänelle toimitetaan marjoja, televisio sekä Leo Tolstoin, Nikolai Gogolin ja Ivan Turgenevin kirjoja. Ei ole tiedossa, onko selliin toimitettu kirjoja ja televisio.

Anna Karenina sai Thalia-palkinnon

Teatterialan parhaita saavutuksia palkittiin sunnuntai-iltana Turun Logomossa vietetyssä Thalia-gaalassa. Suorassa tv-lähetyksessä gaalan nimikkopalkinnon sai Turun kaupunginteatterin Anna Karenina -näytelmä. Palkitsijat kehuivat sen olevan rohkea, intohimoinen ja fyysinen klassikkoromaanin tulkinta päivitettynä nykypäivän arvomaailmaan.

Sanomalehtiä pinossa.

Kulttuurilehtikatsaus 14.2.2011

Kulttuurilehtikatsauksessa pysähdytään elämän suurten muutosten ääreen. Mikä minusta tulee isona, millaista opiskelu voi nykyään olla ja miten osaisin luopua työurasta ajoissa.

Kuva Teatteri Telakan esityksestä Kama Sutra

Teatterikesä keräsi yli 10 600 katsojaa

Eilen päättynyt Tampereen teatterikesä veti katsojia hiukan viimevuotista enemmän. Pääohjelmiston näytöksissä kävi yli 10 600 katsojaa, ja loppuunmyytyjä esityksiä oli kaikkiaan 20.

Venny Soldan-Brofeltin maalaus Kaskimaa

Suomalaistaiteilijatkin kuvasivat tolstoilaista ihannetta

Gallen-Kallelan museon kesänäyttely käsittelee tolstoilaisuuden vaikutusta suomalaiseen kulttuuriin 1800-luvun lopulla. Kirjailija Leo Tolstoin ajatusten innoittamina kuvataiteilijat halusivat kuvata yksinkertaista elämää.

Jukka Mallinen: Varastettua ilmaa

Jukka Mallisen esseekokoelma ja esikoisteos Varastettua ilmaa on erilainen Venäjä-kirja. Se antaa meille läpileikkauksen Venäjän ideasta Iivana Julmasta Putiniin. Tunnepitoisissa ja rönsyilevissä kirjoituksissaan Mallinen kuvaa toisenlaista Venäjää, joka hengittää pinnan alla. Mallisen sanoin ilma on varastettua ja jos läähätämmekin astmaatikkoina, kukaan ei aio antautua.

Berliiniläinen hotelli alkaa tarjota ilmaisia huoneita ulkomaisille kirjailijoille

Berliiniläisessä hotellissa on käynnistynyt kirjailijoille tarkoitettu Literaturraum-hanke. Vuoden kestävän projektin aikana hotelli tarjoaa ilmaisen huoneen ulkomaisille kirjailijoille, jotta he voivat kirjoittaa ja samalla tutustua Berliiniin. Hankkeeseen valitut kirjailijat voivat asua hotellissa neljästä kuuteen viikkoon.

Mika Kujala ja Tuomas Uusitalo esiintyvät Laulavissa sadepisaroissa.

Musikaali Laulavat sadepisarat kiinnostaa

Turun kaupunginteatterin syksyn ensi-ilta, musikaali Laulavat sadepisarat, on myynyt ennakkoon hyvin. Varausprosentti on tällä hetkellä jo yli 70. Omien tuotantojen lisäksi Turun kaupunginteatterissa nähdään syksyllä myös useita vierailevia esityksiä.

Brittilehdistö kiittää Pahaa maata

Aku Louhimiehen ohjaama elokuva Paha maa on saanut hyvän vastaanoton brittilehtien arvosteluissa. Paha maa eli englanniksi Frozen Land sai Britannian-ensi-iltansa viikonloppuna.