Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Sankka lumipyry toi iloa Jerusalemin lapsille ja lisää kurjuutta Syyrian pakolaisille

Katso video: Iloa ja palelua harvinaisesta lumipyrystä Lähi-Idässä

Harvinaisen kylmä sää nosti sähkökulutuksen ennätyslukemiin Israelissa. Palestiinalaisalueilla ja Syyrian pakolaisleireillä kylmä sää lisää ahdinkoa.

Vankeja Sinaan vankilassa Syyriassa marraskuussa 2019.

Tekeekö Isis paluun Syyriassa? Järjestö teki viime viikolla suurimman iskunsa vuosiin, ja se voi inspiroida verkostoja myös Euroopassa

Ulkoministeriön mukaan hyökkäyksen kohteena olleessa vankilassa ei ole suomalaisia vierastaistelijoita. Lännen on autettava kurdeja Isis-vankien hallinnassa, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun Antti Paronen.

Kvinnor står i en grupp iklädda vinterkläder utanför en domstolsbyggnad i Tyskland.

Entinen syyrialaisupseeri tuomittiin Saksassa rikoksista ihmisyyttä vastaan

Kyseessä on maailman ensimmäinen oikeudenkäynti valtiojohtoisesta kidutuksesta yhdettätoista vuotta jatkuvassa Syyrian sisällissodassa.

Al-Holin leirillä olevia naisia.

Isis-naiselle syyte Ruotsissa – epäillään auttaneen värväämään poikansa lapsisotilaaksi

Ruotsissa nostettiin tiettävästi ensi kertaa syyte lapsisotilaisiin liittyvistä sotarikoksista. 49-vuotiaan naisen pojan epäillään olleen lapsisotilaana Syyriassa vuosina 2013–2016.

Liukas piha.

Lauantai 11.12.2021 (radio)

Koronatartuntoja todetaan nyt lapsilla. Ravintolat uskovat, että pikkkujoulukaudesta tulee huono. Suomi kotiutti äidin ja lapset Syyriasta. Autot kolaroivat liukkaassa kelissä. Ajokeli on huono myös sunnuntaina.

Al-Holin leirillä olevia naisia.

Suomi kotiutti äidin ja neljä lasta Syyriasta – olleet al-Holin leirillä

Ulkoministeriön tiedotteen mukaan yksi lapsista on täysi-ikäinen ja nuorin alle viisivuotias.

Ilkka Salmi.

EU:n terrorismin torjunnan koordinaattori Ilkka Salmi: Ainakin 50 Eurooppaan kohdistuvaa terroriteon uhkaa on onnistuttu estämään EU-yhteistyöllä

Eurooppaan kohdistuu edelleen jihadistista uhkaa, vaikka äärijärjestö Isisin Islamistinen kalifaatti on kukistunut Syyriassa ja Irakissa.

EU:s utrikespolitiska representant Josep Borrell

EU aikoo laajentaa Valko-Venäjän pakotteita – "Nykytilannetta ei voida hyväksyä ja sen tulee loppua"

Lukashenka luuli unionin peruvan pakotteet, mutta nyt on käymässä toisin, sanoo EU:n ulkoasioiden korkea edustaja Josep Borrell.

Kurdinaisia Irakissa

Jano on tehokas ase – kurdeja kiristetään veden sääntelyllä Syyriassa

Turkin tukemat syyrialaisryhmät ovat hollantilaisen kansalaisjärjestön mukaan rakentaneet ainakin kolme patoa Khaburjokeen. Järjestön raportin mukaan kurdialueille virtaa vettä jopa 54 prosenttia aiempaa vähemmän.

Joukko Kreikkaan pyrkiviä turvapaikanhakijoita seisoo piikkilanka-aidan takana. Kuvan keskellä on parrakas mies, joka pitelee sylissään pikkulasta ja osoittaa sormellaan kuvaajan suuntaan.*

Pakolaisvastaisuus kasvaa Turkissa: Talouskriisi tiukentanut suhtautumista, samaan aikaan Afganistanista tulijoiden määrä kasvaa

Kreikka on viime aikoina vahvistanut muuriaan Turkin rajalla. Kun afganistanilaisia alkoi tänä syksynä saapua Turkkiin, se herätti maan sosiaalisessa mediassa voimakkaita reaktioita.

Oikeussalipiirros syytetystä naisesta.

Isis-naiset sanovat olleensa vain kotiäitejä, eikä Suomi mahda sille mitään – oikeudenkäynti Saksassa paljasti, millaista arki Isis-valtiossa oli

Riittääkö kotiäitiys terroristijärjestön jäsenyydeksi? Suomen mielestä ei. Saksan mielestä toisinaan kyllä. Yle seurasi Isis-naisen oikeudenkäyntiä Saksassa. Tämä juttu kertoo siitä, millaista arki oli kalifaatissa.

Al-Holin leiri maaliskuussa.

Tanska nosti syytteet Syyriasta al-Roj´n leiriltä evakuoituja naisia vastaan

Poliisi on nostanut syytteet muiden muassa terrorismissa avustamisesta.

Al-Holin leiri maaliskuussa.

Tanska evakuoi naisia ja lapsia al-Roj´n leiriltä Syyriasta

Lapsista yhdeksän on syntynyt Tanskassa.

Ihmisiä leipäjonossa

Maanantai 27.9.2021 (tv)

Saksan vaalit. Ruoka-apu. Al-Holin lapset. Sää.

Lapsia al-Holin leirillä.

HS: Suomi järjesti salassa etäkoulua al-Holin leirin suomalaislapsille – ulkoministeri Haavisto: Olemme ylpeitä lasten koulunkäynnistä

Helsingin Sanomat kertoi Suomen järjestäneen etäopetusta al-Holin leirillä. Opiskelu järjestettiin salassa leiriä vartioivilta sotilailta, koska kännykät olivat leirillä kiellettyjä.

Nainen työntää lasta pyörätuolissa. Ympärillä on telttoja ja pieniä tiilirakennuksia.

SVT: Ruotsiin tuotuja Isis-naisia epäillään sotarikoksista ja kansanmurhasta – "Kovaa ydintä"

Naiset karkotettiin kurdialueelta. Kurdiviranomaiset eivät löytäneet todisteita heidän rikoksistaan.

Syyrialaislapsia kuljettava auto matkasi 28. joulukuuta pois levottomuuksien keskelle joutuneesta Maarat al-Numanin kaupungista.

Amnesty: Poliisi kiduttanut ja raiskannut Syyriaan palaamaan joutuneita turvapaikanhakijoita

Järjestön raporttiin haastateltiin Syyriaan palanneita vuosien 2017–2021 välillä.

Mustaan kaapuun pukeutunut nainien työntää lasta pyörätuolissa. Ympärillä on telttoja ja pieniä tiilirakennuksia.

Syyrian kurdialueen hallinto karkotti kolme Isis-naista Ruotsiin – kurdiviranomaiset pitävät heitä turvallisuusuhkana

Kurdiviranomaiset epäilevät, että ainakin yksi naisista on yrittänyt rekrytoida Ruotsissa ihmisiä mukaan Isisin toimintaan. Ruotsin poliisin on määrä tutkia, ovatko naiset syyllistyneet sotarikoksiin.

Joensuun keskustaa ja Pielisjokea

Afgaanipakolaisille löytyy heti koti Joensuusta – vapaana 25 kiintiöpaikkaa

Pohjois-Karjalassa on valmius sijoittaa kuntiin uusia kiintiöpakolaisia esimerkiksi maahan saapuneiden afganistanilaisten joukosta. Maakunnassa on afgaaniyhteisö, joka voi kiinnostaa uusia tulijoita. Lähikuukausina odotetaan kiintiöpakolaisia Syyriasta.

Turkkilainen sotilas Iranin vastaisella rajalla.

Turkki varautuu afganistanilaisten pakolaisten tuloon sulkemalla heiltä rajansa

Turkissa ei ole halua ottaa vastaan suuria määriä afganistanilaisia pakolaisia, ja ilmapiiri on kääntynyt vihamieliseksi pakolaisia kohtaan. Osa maassa jo olevista afganistanilaisista pelkää joutuvansa karkotetuksi talibanien käsiin.

Rand Mohamad Deeb Lahdessa järven vieressä

Rand Mohamad Deeb luki lapsena matematiikkaa pommitusten keskellä – nyt hän on lääketieteen opiskelija ja kuuden laudaturin ylioppilas

Vuoden 2019 pakolaisnaiseksi valittu syyrialainen Rand Mohamad Deeb toivoo, että maahanmuuttajien kotouttamisessa panostetaan mahdollisimman paljon kieleen. Sen avulla hän saavutti unelmansa.

Henkilön siluetti ikkunaa vasten.

Geneven pakolaissopimuksen solmimisesta 70 vuotta: Katso kuvat ja luvut maailman pakolaistilanteesta

Sopimuksen pakolaisten oikeudellisesta asemasta pitäisi turvata pakenemaan joutuneiden oikeuksia. Sopimuksessa on listattu muun muassa pakolaisten oikeudet apuun, asumiseen ja koulutukseen. Tänä päivänä maailmassa on yli 82 miljoonaa pakolaista.

12-vuotias Syyrian Hend Zaza Tokion olympialaisissa 2021.

Huimalla tavalla kisoihin päässyt 12-vuotias putosi jatkosta, ensimmäinen kultamitali ratkesi dramaattisesti – tässä ovat Tokion avausyön kohokohdat

Kesäolympialaisten ensimmäiset mitalit on jaettu vuodesta 1988 asti samassa lajissa. Tästä jutusta löydät kohokohdat yön tärkeimmistä tapahtumista. Esimerkiksi käsipallossa nähtiin melkoisia suorituksia, kun maalivahti heitti kaksi maalia.

Syyrian lippu liehuu raunioissa.

Eteläisessä Syyriassa siviilejä uhkaa uusi humanitaarinen kriisi – protesteista tunnetussa Daraassa tuhansia ihmisiä saarroksissa

Presidentti Bashar al-Assadin hallinnon uskotaan pelkäävän protestien leviämistä uudestaan. Etelä-Syyrian Daraa oli yksi niistä paikoista, joissa protestiaalto alkoi keväällä 2011.

Naisia ja lapsi Al-Holin leirillä.

Finland repatriates mother and two children from al-Hol camp

The group left the camp on Wednesday and arrived in Finland on Friday. 

Naisia ja lapsi Al-Holin leirillä.

Syyriasta luovutettiin Suomeen al-Holissa ollut nainen ja hänen kaksi lastaan

Suomen viranomaiset hakivat kolmikon Syyriasta keskiviikkona. Suomeen he saapuivat perjantaina.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken (vas.) ja Italian ulkoministeri Luigi Di Maio kohtasivat Isisin vastaisen koalition kokoontumisessa Roomassa.

"Tämä on kestämätön tilanne" – USA hoputtaa liittolaisiaan kotiuttamaan Isisin riveissä taistelleet kansalaisensa

Kansainvälinen Isisin vastainen liittouma kokoontui tänään Roomassa. Yhdysvaltain ulkoministeri vaati maita kotiuttamaan Syyrian vankileireillä olevat Isisiin liittyneet kansalaisensa. Myös suomalaisia on edelleen al-Holin leirillä.

"Tämä on minun koulu", sanoo Youssef Asad Alkhatib Teatterikorkeakoulun aulassa ja tuulettaa.

Syrian refugee shares his life experience on the Finnish theatre stage

Youssef Asad Alkhatib came to Finland as a refugee in 2017. Four years later he is realising his dream of becoming an actor.

"Tämä on minun koulu", sanoo Youssef Asad Alkhatib Teatterikorkeakoulun aulassa ja tuulettaa.

Youssef Asad Alkhatib pakeni Suomeen sotaa ja unelmoi näyttelemisestä – pian hän seisoi pääsykoeraadin edessä ja lauloi Irwin Goodmania

Kun Youssef Asad Alkhatib tuli yksin pakolaisena Suomeen vuonna 2017, hän päätti alkaa näyttelijäksi. Suomalaisen peruskoulun päättötodistuksen puuttuminen ja suomenkielisyyden vaatimus olivat kuitenkin estää häntä toteuttamasta unelmaansa.

Ihmisiä YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n toimipisteen edessä Zaatarin pakolaisleirillä.

Suomalaishanke kouluttaa etänä syyrialaispakolaisia ICT-yrittäjiksi – perinteisten alojen sijaan panostetaan nyt digitaalisiin elinkeinoihin

Kirkon ulkomaanavun ja Startup Refugees -järjestön yhteishankkeessa ICT-ammattilaiset mentoroivat etänä alasta kiinnostuneita syyrialaispakolaisia. Järjestöjen mukaan verkkokoulutus ja etätyöaika tarjoavat pakolaisille mahdollisia uusia toimeentulon lähteitä.

al-Hol leiri

EU, USA ja Syyrian kurdit puivat Isisin alueelta kiinniotettujen ulkomaalaisten kohtaloa – Suomen edustaja: "Kovin kauan ratkaisua ei voida enää odottaa"

Syyrian erityisedustajan Jussi Tannerin mukaan länsimaat näyttävät alkavan nähdä kansalaistensa kotiuttamisen aiempaa enemmän ainoaksi vaihtoehdoksi.

Assadit äänestämässa presidentinvaaleissa Damaskoksessa

Syyriassa järjestetään farssiksi luonnehditut presidentinvaalit

Presidentinvaalien voittaja on ennakkoon varma, Bashar al-Assad jatkaa jo neljännelle kaudelleen.

Syyrian presidentinvaalien äänestyspaikat avautuivat keskiviikkoaamuna. Kuvassa kerätään ääniä Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa.

Syyriassa äänestetään presidentinvaaleissa – Assadin voitto ja seitsemän vuoden jatkokausi näyttävät jo ennakkoon selvältä

Epädemokraattisiksi arvostellut vaalit järjestetään Syyrian yli 10 vuotta jatkuneen sisällissodan keskellä. Vaalien voittajaksi povataan vuodesta 2000 hallinnutta presidentti Bashar al-Assadia.

Nainen ja lapsi kävelevät leirillä selin kameraan.

Päätös kotiuttaa Isis-taistelijoiden perheitä kuohuttaa Tanskassa – hallitusta syytetään sekä tanskalaisten että leirille jäävien vaarantamisesta

Tanska ei aiemmin halunnut päästä Syyriaan menneitä palaamaan. Linjanmuutoksen yksi syy on turvallisuuspoliisin arvio, että avustettu paluu pienentää riskiä. Suomen suojelupoliisi katsoo paluussa olevan riskejä riippumatta siitä miten se tapahtuu.

Sabriya al-Fayyad puistossa tyttärensä kanssa.

Tanska peruu syyrialaisten oleskelulupia, pakkopalautuksia ei vielä näköpiirissä

Viranomaisten mukaan olosuhteet Damaskoksessa ja lähialueilla sallisivat jo palaamisen osalle turvapaikan saaneista. Sosiaalidemokraattisen pääministerin Mette Frederiksenin mukaan Tanskan tavoitteena on oltava "nolla turvapaikanhakijaa".

Naisia ja lapsia kuorma-auton luona.

Tanska muutti kantaansa: Hallitus aikoo tuoda Syyrian Isis-vankileireiltä maahan 19 lasta ja kolme äitiä, joilla on Tanskan kansalaisuus

Kyseessä on huomattava suunnanmuutos hallitukselta, jonka pääministeri oli useita kertoja vakuutellut, että Tanska ei nouda kansalaisiaan takaisin Syyrian leireiltä.

Suomalaisia naisia al-Holin leirillä

Asiantuntija: Norjan Isis-tuomio ei mahdollinen Suomessa – kotityöt eivät riitä terrorismirikokseksi

Rikosoikeuden professori on yllättynyt Norjan tuomiosta. Suomessa perheen hoitaminen ei olisi tuomittavaa terroristisen toiminnan edistämistä.

Al-Holin leiri maaliskuussa.

HS: Kahta al-Holista palannutta naista on epäilty ihmiskaupasta

Keskusrikospoliisi on on tutkinut kahta Syyrian al-Holin leiriltä palannutta naista epäiltynä ihmiskaupasta. Naiset ovat vieneet epäilyjen mukaan lapsia Syyriaan tietoisina terroristijärjestön hallinnasta alueella.

Al-Holin leiriä.

Norja tuomitsi Isis-leiriltä palanneen naisen kolmeksi ja puoleksi vuodeksi vankilaan

Norjalaisoikeus katsoi Isisin riveihin lähteneen 30-vuotiaan naisen tienneen terroristijärjestön tekemistä julmuuksista. Tuomittu itse sanoo yrittäneensä paeta järjestön riveistä monta kertaa. Hän ehti olla naimisissa kolmen Isis-taistelijan kanssa.

Poliisi tekee etsintöjä Stormgadella, Aalborgissa Tanskassa

Tanskassa pidätettiin kuusi ihmistä osallisuudesta Isis-terroristijärjestön toimintaan – pidätetyt 27–35-vuotiaita

Pidätettyjä uhkaa korkeimmillaan kymmenen vuoden vankeusrangaistus. Tanskan poliisin arvion mukaan yli 160 Tanskan kansalaista on matkustanut Syyriaan tai Irakiin taistelemaan Isisin riveissä.

bashar al-assad muotokuva

Syyrian parlamentti: Presidentinvaalit järjestetään toukokuussa – al-Assadille luvassa 7 vuoden jatkokausi

Epädemokraattisiksi arvostellut vaalit järjestetään Syyrian yli 10 vuotta jatkuneen sisällissodan keskellä.

Al-Holin leiri maaliskuussa.

Esitutkinta Al-Holin leirin asiakirjasta lopahti epäillyn puutteeseen

Asiakirja on ollut erehdyksen takia suuren virkamiesjoukon saatavilla.

Ihmisiä menossa junaan

Damaskoksen turvalliseksi julistanut Tanska peruu syyrialaisten oleskelulupia – "Tanska on Euroopan pahin paikka"

Muun muassa YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ja ihmisoikeusjärjestö Amnesty arvostelevat Tanskan pyrkimystä päästä eroon turvapaikanhakijoista.

Videolla mielenosoituksia eri puolella Myanmaria

YK pelkää Myanmarin olevan matkalla kohti täysimittaista konfliktia Syyrian tapaan

YK:n ihmisoikeuskomissaari vaatii ulkomaita painostamaan Myanmarin armeijaa pelkkien kohdennettujen pakotteiden lisäksi.

Jordanian prinssi Hamza bin Hussein.

Jordanian entinen kruununprinssi Hamza ei suostu kotiarestiin ja kiistää vehkeilyn

Pelko Lähi-idän vakauden horjumisesta toi kuningas Abdullahille runsaasti ilmoituksia tuesta.

Katolisen kirkon paavi Franciscus.

Paavi Franciscus vaati pääsiäispuheessaan koronarokotteiden jakamista myös köyhiin maihin

Katolisen kirkon pää nosti pääsisäissunnuntain puheessaan esiin Syyrian, Jemenin ja Libyan konfliktit.

Naisia ja lapsia kuorma-auton luona.

Toistasataa epäiltyä Isisin jäsentä otettu kiinni kurdien al-Hol-operaatiossa

Kurdien mukaan Isisin jäsenet soluttautuivat leirille esiintymällä kotinsa menettäneinä siviileinä.

Tomazina Cassiano vauvansa kanssa.

Jihadistit hamuavat uusia alueita Mosambikissa – tuleeko rauhaisasta rantavaltiosta Isisin uusi tukikohta?

Eteläiseen Afrikkaan Mosambikiin on aukeamassa uusi ääri-islamilaisten ryhmien rintama.

Ihmiset surevat menehtynyttä mielenosoittajaa hautajaissa Yangonissa, Myanmarissa.

Monet maat vaativat Myanmarin sotilasjunttaa kuriin – venäläiskenraali kävi kertomassa, että Venäjä seisoo juntan rinnalla

Venäläiskenraali vastaanotti mitalin ja miekan juntan johtajalta, jota syytetään satojen ihmisen kuolemasta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle