Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Läheltä-juttuihin tarkoitettu grafiikka

Rovaniemeläismies pahoinpiteli kemiläismiestä, myös pyörävarkaita on ollut liikkeellä loppuviikolla

Lapin poliisia ovat Meri-Lapissa työllistäneet pahoinpitelytapaus viime yönä ja varkaudet aiemmin viikolla.

Outokummun Tornion tehdas

Outokumpu hakee investointitukea jopa yli 100 miljoonan euron biokoksaamon rakentamiseen

Yhtiö suunnittelee mahdollisesti jopa yli sadan miljoonan euron investointia Tornion terästehtaan yhteyteen kaavailtuun laitokseen.

Alatornion kirkko ilmasta kuvattuna.

Lapin kirkot pidetään tasaisella lämmöllä, vaikka sähkömittarit raksuttavatkin armotta  

Kirkkojen rakenteet, taide-esineet ja soittimet eivät tykkää lämmönvaihteluista. Muun muassa Tornio asennutti kiinteistöihinsä maalämpöä jo toistakymmentä vuotta sitten.

Led-valaisimiet tuovat merkittäviä energiasäästöjä.

Led-katuvalot tuovat kunnille jopa miljoonien kilowattituntien säästön sähkökuluihin – ja nyt niiden hyöty näkyy toden teolla

Rovaniemellä katuvalojen vuosikulutus on pudonnut lähes 2 miljoonaa kilowattituntia, kun vanhoja katuvalaisimia on vaihdettu ledivalaisimiin. Joissakin kunnissa vaihtotyö on kuitenkin pahasti kesken.

Poliisin hihamerkki

Mies pahoinpideltiin terävällä esineellä Keminmaassa – pahoinpitelyjä viikonloppuna myös muualla Etelä-Lapissa

Keminmaassa pahoinpitelyn kohteena ollut nuori mies sai sairaalahoitoa vaativia vammoja.

Oranssi kuorma-auto lava pystyssä upouudella asfaltilla, varoitusmerkkejä ja huomioasuisia asfalttityöntekijöitä seisoo tiellä.

Asfaltissa käytettävä oktomurske on syypää muun muassa autojen jakohihnojen kulumiseen – nyt Väylävirasto harkitsee sen käytön lopettamista

Vaikka oktomursketta ei enää ensi kesänä levitettäisi teille, vuosien aikana käytetyn aineen poistaminen olisi valtava urakka. Lisärahaa Väylävirasto ei aio siihen hakea.

Kuva pankin ovesta, jossa osuuspankin logot. Ikkunasta heijastuu katumaisema.

Uusi pohjoisen suurpankki tavoittelee vaikuttavuutta ja mahdollisuuksia vastata viranomaisten lisääntyviin vaatimuksiin

Torstaina syntyneet päätökset kolmen osuuspankin yhtymisestä synnyttävät Pohjois-Suomeen maan toiseksi suurimman osuuspankin. Mukaan lähtevät Oulun, Tornion ja Pohjolan osuuspankit. Kemi jäi fuusiosta loppuvaiheessa pois.

Vanhus lukee lehteä.

Hoitajien työtaistelu toi vaikeuksia Tornion kotihoidolle – kaupunki toivoo omaisten pitävän nyt tiiviisti yhteyttä vanhukseen

Kaupungin mukaan sosiaali- ja terveydenhoito ei pysty toimimaan hoitajien työtaistelun aikana normaalitasolla.

Kemin seudun Osuuspankin logo

Pohjoiseen syntyy uusi suurpankki – isojen matkailuhankkeiden rahoitus helpottuu

Oulun, Pohjolan ja Tornion Osuuspankit yhdistyvät Pohjolan Osuuspankiksi. Kemin Seudun Osuuspankin edustajisto päätti jäädä pois uudesta suurpankista äänin 14–9.

Kemin Seudun Osuuspankin nostoautomaatti ja ulkoseinä

Pohjoiseen leivotaan paikallisten osuuspankkien suurfuusiota – päätös tullee torstai-illan aikana

Kolme lappilaista osuuspankkia ja Oulun Osuuspankki päättävät mahdollisesta yhdistymisestä torstaina. Uusi pankki olisi Suomen toiseksi suurin osuuspankki ja sillä olisi yhteensä 22 konttoria.

Mauri-myrskyn tuhoja Lapissa 1982.

Tasan 40 vuotta sitten Lapin yllätti raju myrsky, joka pinosi veneet koulun pihalle ja riepotteli Merja Peltoniemeä: "Et sinä siitä nouse"

Mauri-myrskyssä 22. syyskuuta 1982 tuuli puhalsi kovimmillaan jopa 40 metriä sekunnissa. Kemin historiallisessa museossa avataan vuosipäivänä näyttely tuhoisasta myrskystä.

Pieni tyttö, Enni Herajärvi, istuu ulkoiluhaalarissaan ohjaamassa polkutraktoria. Taustalla oikea traktori ja MTK-Tornion puheenjohtaja Anne-Mari Söderström.

Tornion päiväkodit saivat polkutraktorit ja pääsivät tutustumaan oikeaan traktoriin – MTK haluaa tuoda maataloutta lähemmäksi lapsia

MTK:n tempauksella halutaan tuoda maataloutta – ja vaikkapa maidon alkuperää – jo pienten lasten tietoon. Edes Tornion kaltaisessa perinteisessä maatalouspitäjässä maatalous ei ole kaikille tuttua.

Keskiyön auringossa kylpevä maisema Ylitornion Aavasaksanvaaralta etelään katsottuna, keskellä Tornionjoki.

Tornionjokilaaksossa alkaa Euroopan suurin vesistön ennallistaminen – seitsemän vuoden aikana vapautetaan 3 000 km kalojen vaellusreittejä

Tornionjoen valuma-alueen luonnontilaisuuden kohentuminen myös lieventää ilmastonmuutoksen vaikutuksia, kuten tulvavaaraa. Myös luontomatkailun ja kalastuksen edellytysten uskotaan paranevan.

Lakiakankaan tuulipuiston voimaloita ilmasta kuvattuna.

Tuulivoimakaupungit verkostoituvat – tuulivoimaa löytyy jo lähes sadasta kunnasta

Kuntajohtajista koostuvan verkoston tavoitteena on valvoa tuulivoimakuntien etuja ja jakaa oikeaa tietoa.

En servitris håller i ett block och en penna och skriver ner en beställning.

Lapissa on vähiten työttömiä yli 20 vuoteen – työpaikkojakin on tarjolla lähes 10 000

Lapissa olisi töitä tarjolla esimerkiksi ravintola- ja suurtaloustyöntekijöille, oppaille, tarjoilijoille, rakennustyöntekijöille, siivoojille, myyjille ja terveydenhuollon työntekijöille.

Mehiläinen Länsi-Pohjan keskussairaalan aulassa on hiljaista marraskuisena perjantai-aamupäivänä

Tornio ei hyväksy sairaanhoitopiirin alijäämien kattamista tasapuolisesti – perustelee sillä, että Kemi on hyötynyt sairaalan sijainnista

Simo, Tervola ja Ylitornio ovat yhtyneet Kemin näkemykseen siitä, että Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alijäämä tulisi kattaa tasapuolisesti, yhdenvertaisesti ja oikeudenmukaisesti.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi istuu Eduskuntatalon edessä.

Kaikki lappilaiset kansanedustajat äänestivät potilasturvallisuuslaista – vasemmistoliiton Mustajärvi äänesti hallitusta vastaan

51 kansanedustajaa oli poissa potilasturvallisuuslain äänestyksestä. Markus Mustajärvi on aiemmin erotettu vasemmistoliiton eduskuntaryhmästä hänen vastustettuaan hallituksen esitystä.

Poliisin logo poliisiauton kyljessä.

Rattijuopon matka pysähtyi kiviseen kukkalaatikkoon Torniossa

Kukkalaatikkoon törmännyt nuori nainen puhalsi alkometriin yli törkeän rattijuopumuksen lukemat. 

Greenpeacen aktivisteja nosturissa.

Greenpeacen aktivistien mielenilmaus Torniossa Röyttän satamassa päättyi

Ympäristöjärjestö kritisoi mielenilmauksellaan energiayhtiö Gasumia ja Suomen hallitusta venäläisen fossiilisen energian tuonnista Suomeen. Gasumin mukaan yhtiö toimii rajoitusten ja sitovan sopimuksen mukaisesti.

Tornion ortodoksinen kirkko.

Barentsin alueen kirkot ovat perustaneet yhteistyöverkoston ilman Venäjää

Verkoston jäseniä ovat Norjan, Ruotsin ja Suomen luterilaisten kirkkojen pohjoisimmat hiippakunnat sekä Oulun ortodoksinen hiippakunta.

Tietokonegrafiikalla tehty kuva Air Canadan ES-30 -sähkölentokoneesta

Ruotsalaisyhtiö julkisti 30-paikkaisen sähkölentokoneen – koneilla voisi hoitaa suuren osan Suomen sisäisestä lentoliikenteestä

Heart Aerospace aikoo saada 30-paikkaisen sähkölentokoneen kaupalliseen liikenteeseen vuonna 2028. Yhtiö rakentaa Göteborgiin uudet tutkimus- ja tuotantotilat.

Harmaasävyinen iso rakennus, jossa on vaaleanoransseja ja -keltaisia raitoja. Rakennuksesta kävelee ulos mies. Rakennuksen edustalla on parkkipaikka ja autoja.

Hoito paranee, kun yhteistyö tiivistyy – Länsi-Pohjan uusi psykiatriatalo palvelee kuuluisaa Keroputaan mallia

Henkilökunta on ollut mukana jo varhaisessa vaiheessa psykiatriatalon suunnittelussa. Tuloksena on tilat, jotka sopivat hoitoon hyvin ja joissa henkilökunta viihtyy.

Mannerheimin patsas Mikkelin torilla suljettujen torikahviloiden edessä.

Mitkä ominaisuudet ratkaisevat Mikkelin kaupunginjohtajan valinnan? – Kolme loppusuoran ehdokasta kertovat omat parhaat puolensa

Juvan kunnanjohtaja Mervi Simoska, Viitasaaren kaupunginjohtaja Janne Kinnunen ja FCG:n johtava konsultti Timo Nousiainen arvioivat itseään mahdollisena Mikkelin kaupunginjohtajana.

Läheltä-juttuihin tarkoitettu grafiikka

Tornioon kaavaillaan peräti 40-kerroksista monitoimitaloa matkailuvetonaulaksi

Visio pitää sisällään myös mahdollisuuden gondolihissiyhteyteen Haapa­ran­nan Cape East -alueelle.

Kemin Länsi-Pohjan Keskussairaalan etuoven Länsi-Pohja -kyltti.

Mehiläinen Länsi-Pohjalle sertifikaatti laadunhallinnasta

ISO 9001 -sertifikaatin edellytykset on arvioinut Bureau Veritas Certification Finland.

Tornion McDonald's ulkoa.

Tornion uuden McDonald’sin suosio on jatkunut kiivaana – välillä sisätilat on jouduttu sulkemaan, koska työntekijöitä ei ole tarpeeksi

Avajaispäivänään Tornion uusi McDonald's rikkoi ketjun aiemman avajaispäivän myyntiennätyksen. Päivän aikana ravintolassa kävi noin 3 000 ruokailijaa.

TE-palvelut kyltti.

TE-palveluiden siirto kunnille: Meri-Lapissa valmistellaan kuuden kunnan työllisyysaluetta

TE-palvelut siirtyvät kunnille vuonna 2025. Käytännössä se tarkoittaa monien kuntien yhteistyöalueiden perustamista, koska järjestämisvastuun kriteerinä on 20 000 henkilön työvoimapohja.

Valkoisella paperilla on vesivärimaalaus, jossa näkyy valkoiseen korkeaan hattuun ja pitkään valkoiseen takkiin sonnustautunut mies. Kuvan vierellä lapsen käsi, jossa on vesivärisivellin.

Nuori yleisö löysi taiteen luo Torniossa – Aineen taidemuseon evakko mahdollisti uudet houkuttelevat keinot

Aineen taidemuseon taidekasvatus on noussut huimaan suosioon lasten parissa. Kauppakeskukseen viety näyttely puolestaan kiinnosti nuoria aikuisia.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin uusi psykiatriatalo ulkoa päin.

Länsi-Pohjan uusi psykiatriatalo otetaan käyttöön ensi viikolla, psykiatrinen hoito muuttaa Torniosta Kemiin

Psykiatriatalo korvaa kokonaan Tornion Keroputaan sairaalan. Psykiatriataloa on rakennettu Länsi-Pohjan keskussairaalan yhteyteen kaksi vuotta. Hanke pysyi 13 miljoonan euron budjetissaan.

Heiniä ja muita ruohovartisia kasveja sekä puiden taimia näkyy sekä oikealla että vasemmalla. Niiden takaa avautuu järvi, jonne johtaa betoninen veneluiska.

Tornion Kantojärven kunnostus jäi 90-luvulla kesken, mutta nyt työ jatkuu – ilman ruoppausta järvi uhkaa kasvaa umpeen

Järven kuntoon saattaminen on iso ja kallis ponnistus, joka vaatii monen tahon yhteistyötä.

Siniseen loimeen puettu ruskea hevonen seisoo tallin käytävällä. Sen jalan vieressä on kyykyssä nuori nainen, joka pitelee pientä laserlaitetta hevosen jalan päällä.

Rajan läheisyys tekee Tornion raveista kansainväliset – Laivakankaan kausi huipentuu lauantaina

Raviharrastajat ja -ammattilaiset haluavat satsata hevosten hyvinvointiin aiempaa enemmän. Myös isoissa tapahtumissa hyvinvointia tarkkaillaan.

Ett vindkraftverk fotograferat bakifrån. I förgrunden vita blommor, i bakgrunden blå himmel.

Puolustusvoimat on näyttänyt vihreää valoa yli 60 tuulipuistolle ja 1 200 tuulivoimalalle Lappiin

Lapin liiton mukaan Lapissa on valtava potentiaali tuulivoimalle. Haasteena on riittävän isojen sähköverkostojen puute ja maankäytön yhteensovittaminen muiden tarpeiden kanssa.

Hannukaisen kaivosalue Kolarissa

Lapin ely-keskus: Maanjäristykset riski kaivosten jätepadoille Lapissa

Lapin ely-keskus pitää Hannukainen Mining Oy:n uusien lupahakemusten tietopuutteita niin suurina, ettei viranomainen pysty arvioimaan suunnitellun kaivostoiminnan vaikutuksia ympäristöön. Rajajokikomissio on huolissaan ksantaateista.

Tornion Outokummun terästehtaan pääportti.

Outokumpu siirtää ferrokromiuuninsa käynnistämistä sähkön korkean hinnan takia – ferrokromin tuotanto jatkuu 70 prosentin kapasiteetilla

Outokummun Tornion terästehtaalla on kaikkiaan kolme ferrokromiuunia. Päätöksellä ei ole vaikutusta Outokummun muuhun terästuotantoon.

Lentoaseman piha kesällä

Meri-Lapissa iloitaan Finnairin paluusta: Kemin reitille tälle vuodelle 13 lentoa viikossa

Kemi-Tornion lennot Helsinkiin alkavat 31. lokakuuta. Valtio tukee lentoja 30. heinäkuuta asti, minkä jälkeen niiden on tarkoitus jatkua markkinaehtoisena.

Tornion uusi kirjastoauto parkkipaikalla.

Uusi kirjastoauto Kirjajoppari aloittaa liikennöinnin Torniossa

Tornion kaupungin uudesta kirjastoautosta löytyy muun muassa liikuntarajoitteisille tarkoitettu hissi.

Ruskeaan takkiin pukeutunut mies asettelee korkeaan heinikkoon kyykistyneenä kapeaa ja pitkää puista laatikkoa maahan. Laatikossa on numero 21. ja Helmi-kosteikkoprojektista kertova tarra.

Pienpetojen pyynti alkoi Tornion lintukosteikoilla osana vesilintujen elinympäristöjen parannusta

Tornion lintukosteikot ovat päässeet osaksi valtakunnallista Helmi-ohjelmaa, jossa parannetaan muun muassa vesilintujen elinympäristöjä. Vieraspetojen poisto on yksi osa sitä.

Tornion McDonald's ulkoa.

Tornion McDonald's rikkoi ketjun avajaispäivän myyntiennätyksen – autokaistan jono kiersi Tokmannin parkkipaikalla vielä puoliltaöin

Ravintola joutui sulkemaan salinsa iltakymmeneltä päästääkseen pitkän päivän tehneet työntekijät nukkumaan.

Pohjoismaiden yhteistyöministerit Thomas Blomqvist ja Anna Hallberg vierailivat Suomen ja Ruotsin rajalla Torniossa.

Norjan energiaratkaisu voi nostaa sähkön hintaa myös Suomessa – Ruotsin ja Suomen ministerit uskovat, että yhteistyö kestäisi tämän

Pohjoismaisen yhteistyön ministeri Thomas Blomqvist (r.) ja Ruotsin ulkomaankauppaministeri Anna Hallberg (sd.) tapasivat Haaparannalla. Sähkön lisäksi heitä puhutti pandemia-ajan opetukset rajalla.

Ville Lehtonen ehti ensimmäisenä ostamaan McDonald`s -aterian

Pikaruokaketju McDonald's avasi ravintolan Tornioon – avajaispäivästä voi tulla ketjun ennätys

Ravintolaan rekrytoidaan parhaillaan lisää kokoaikaisia työntekijöitä, sillä vasta vajaa puolet työvoimasta on saatu rekrytoitua.

Poliisin hiha ja auto takana

Kaksi loukkaantui liikenneonnettomuudessa Torniossa

Onnettomuus sattui, kun henkilöauton kuljettaja menetti autonsa hallinnan ja törmäsi kahteen muuhun ajoneuvoon Perämerentien uudella sillalla.

Kemin kapunngin siluetti mereltä päin.

Moni Lapin pikkukunta kasvatti alkuvuonna asukaslukuaan, Kemi menetti yli 300 asukasta – katso taulukosta oman kuntasi tilanne

Samaan aikaan kun väki väheni Lapin kaupungeissa, onnistui viisi pientä kuntaa kasvattamaan väkilukuaan. Kokonaisuudessaan väestö vähenee Lapissa.

valokuituja ja laajakaistaverkkoliittymä.

Torniossa on kilpailtu kaupungin vuonna 2015 rakentamasta valokuituverkosta – Täyskuitu on saanut Ainolanvainion alueelta tilauksia

Täyskuitu on kampanjoinut Ainolanvainiolla samaan aikaan kuin Valokuitunen, jolla oli ehdollinen sopimus Tornion kanssa verkon ostamisesta. Valokuitunen ei saanut myytyä alueelle yhtään liittymää.

Mies kaislikossa lintukoiran kanssa.

8-vuotias labradorinnoutaja Utu on mielipuuhassaan etsiessään ammuttuja sorsia – kokenut linnustaja: "Koirien käyttö on lisääntynyt, mikä on positiivista"

Noutavien koirien käyttö lintujen metsästyksessä on lisääntynyt, minkä ansiosta haavakot ja saaliit on saatu aiempaa paremmin talteen. Noutajan kuono on ylivertainen erityisesti vesilintujen pyynnissä.

Poliisiauto

Meri-Lapin poliisin viikonloppu: tapon yritys, pahoinpitelyitä, rattijuopumuksia

Kemin Tapaninkadulla sattui perjantain ja lauantain välisenä aikana pahoinpitely, jossa mies sai vammoja käsivarteen. Poliisi otti paikalta kiinni useampia henkilöitä, ja kertoo tutkivansa tapausta tapon yrityksenä.

Koronarokotetta annostellaan valmiiksi koronarokotustapahtumassa Seinäjoella.

Koronarokotukset nelosrokotteella käynnistyvät Lapissa pian kaikille 60 vuotta täyttäneille

Tähän asti nelosrokotetta on annettu Lapissa vain yli 70-vuotiaille ja riskiryhmiin kuuluville. THL antoi jo heinäkuun puolivälissä suosituksen myös kaikkien 60 vuotta täyttäneiden rokottamisesta.

Mies katsoo kameraan jäähallissa.

Rovaniemen uusi sisäfestivaali käynnistyy tänään – kirittääkö sade tavoitteista jäänyttä lipunmyyntiä?

Torniolainen Eventworks tuo Lappi Areenalle Kuopiossa perutun festivaalin artistit. Santa Open Air ei ainakaan vielä tunnustaudu kilpailijaksi Simerockille, jota ei tänä kesänä järjestetty.

Lapin aluevaltuuston leppäpuinen nuija, jonka on lahjoittanut Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta.

Lapin hyvinvointialueelle on valittu uusia päälliköitä ja perustettu noin sata uutta tointa

Aluehallitus on valinnut strategiajohtajaksi Kittilän perusturvajohtaja Sirkka-Liisa Ollin ja päivystyksen johtajaksi Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin ensihoidon ylilääkäri Petra Portaankorvan.

Kuvassa näkyy salama ja puita.

Kohta jytisee: Lapissa varoitetaan voimakkaista ukkospuuskista ja rankkasateesta

Suurimmassa osassa Lappia ukkonen ja rankkasade alkavat puolen päivän aikaan. Itä-Lappia voimakkaat sääilmiöt koettelevat vasta keskiviikkoillasta alkaen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle