Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Elokuussa Rölli-metsän syövereihin Elävässä arkistossa

Elokuuhun liittyvää Elävän arkiston sisältöä.

Sodankylän elokuvajuhlat jäivät tavoitteestaan

Kolmekymmentä näytöstä veti salit täyteen.

Voita ja hermoromahduksia: elokuvahistoria tuntee monta naisia kyykyttänyttä ohjaajasuuruutta – tässä heistä viisi

Ohjaaja Aku Louhimiehen järkytystä herättäneet ohjausmetodit, näyttelijöiden henkinen ja fyysinen alistaminen ja nöyryyttäminen, eivät ole poikkeus elokuvanteon historiassa. Moni klassikkoelokuva on syntynyt näyttelijöitä piinaamalla.

Harold ja Lillian olivat elokuvien tuntemattomia sankareita ja Hollywoodin mukavimpia ihmisiä

Vähemmän tunnettua elokuvahistoriaa Hitchcockista alkaen.

Viikon 12 vinkit: Teeman elokuvafestivaali on täällä taas!

Ylen parhaat ohjelmavinkit viikolle 12

Fantômas – jännityssarja ajalta ennen televisiota

Mestaririkollinen seikkailee elokuvaklassikossa.

Hitchcock- ja Tim Burton -tähti Martin Landau on kuollut

Monipuolisen uran tehnyt veteraaninäyttelijä esiintyi 1960-luvun legendaarisessa tv-sarjassa ja sai Oscarin roolistaan Bela Lugosina.

Hitchcockin Psyko – Mitä suihkussa oikein tapahtui?

Dokumenttielokuvassa analysoidaan kuuluisa suihkukohtaus

Clouzot Kino Klassikossa

Teema esittää neljä ranskalaisohjaajan elokuvaa

Teemalauantai muistaa vainojen uhreja 21.1.

Kolme dokumenttielokuvaa holokaustista

Grace of Monaco

Grace Kelly oli elokuvatähti, muoti-ikoni ja ruhtinatar.

Valkoinen jumala

Koirat nousevat kapinaan ihmisiä vastaan unkarilaisdraamassa

Mississipin velho

Salaperäinen kirjemorsian saapuu Truffaut'n jännärissä

Pirulliset

Clouzot'n jännäriklassikossa ei hyviä ihmisiä liiku.

Mykkäfilmin tähti on säestäjä – kuvan ja äänen yhdistelmä yllättää aina

Vanhan Ilves-teatterin valkokankaalle on heijastettu villeinä vuosia jopa pornoa, nyt viikonloppuna tilan valtaavat mykät elokuvat ja muusikot.

Keskitysleirielokuva joka hyllytettiin 70 vuodeksi

Dokumentti kertoo hyllytetyn elokuvan tarinan.

Nainen, oma tahto ja kapina

Ohjaaja Von Trottaa kiehtovat vahvat kapinalliset naiset

Näkökulma: 10 syytä, miksi Boyhood on vuoden elokuvatapaus

Yle Uutisten kulttuuritoimittaja Janne Sundqvist kertoo, miksi yhdysvaltalaispojan kasvukertomus ansaitsee kolme tuntia aikaasi.

Hitchcock-elokuvien tähti Joan Fontaine on kuollut

Useiden Hitchcock-klassikoiden valovoimainen tähti on sammunut. Fontaine sai Oscar-patsaan Hitchcockin ohjaamasta elokuvasta Vaarallisia valheita.

Elokuvan kärkikaarti koolla Sodankylässä

Sodankylän elokuvajuhlat alkavat tänään. Nimekkäitä elokuvantekijöitä houkuttelevalla festivaalilla vierailevat tänä vuonna muun muassa amerikkalainen Philip Kaufmann ja ranskalainen Claire Denis. Vajaan viikon aikana Sodankylässä nähdään myös kotimaisia kantaesityksiä.

Tätä suomalaista dekkaria odotetaan maailmalla

Antti Tuomainen on tämän hetken menestyneimpiä suomalaisia kirjailijoita. Tulevaisuuden Helsingistä kertova Parantaja teki hänestä kansainvälisesti tunnetun. Sen jälkeen Tuomainen käänsi kelkkaa ja teki perinteisemmän dekkarin.

Von Bagh muistaa yhä Hitchcockin 45 vuoden takaisen lohkaisun - "Se oli täydellinen ohjelmanjulistus"

Alfred Hitchcock on taas ajankohtainen uuden elämäkertaelokuvan ja klassikkojen esitysten myötä. Peter von Bagh tapasi Hitchcockin 1960-luvulla.

Tähtihetki arvosteli elokuvat unelmien pelikirja, Hitchcock ja Kaikella rakkaudella

Tällä viikolla on jälleen luvassa lisää Oscar-elokuvia, kun ensi-iltaan saapuvat elokuvat Unelmien pelikirja ja Hitchcock. Viikon kolmas uutuus on Matti Ijäksen surumielinen rakkaustarina Kaikella rakkaudella.

Hitchcock jättää katsojan hieman kylmäksi

Alfred Hitchcockin kuuluisimpiin elokuviin kuuluvan Psykon tekeminen oli vaikeuksia täynnä. Ensinnäkin studio ei uskonut elokuvaan ja kieltäytyi rahoittamasta sitä. Niinpä Hitchcockin ei lopulta auttanut muu, kuin pantata maansa ja mantunsa rahojen keräämiseksi.

Suuri naakkaparvi pimentää taivaan

Naakat kokoontuvat Hämeenlinnassa iltaisin jopa yli tuhannen linnun parveksi. Suuren naakkaparven kiertely ja raakkuminen tuo väkisinkin mieleen Hitchcockin kauhuleffan. Lintujen hyökkäystä ihmisten kimppuun on kuitenkin turha pelätä, vakuuttaa kokenut lintuharrastaja.

Miten oikeusprosessi toimii Ulvilan murhan selvittämisessä?

Ulvilan surman vuosia kestänyt selvittäminen ja uudet syytteen käänteet saatananpalvontoineen kohauttivat. A-studion reportaasi kertoo elokuvaohjaaja Pekka Lehdosta, joka on kuvannut Anneli Aueria ja hänen oikeusprosessiaan kolme vuotta dokumenttielokuvaansa varten. Millaisia ajatuksia sinulla on Ulvilan murhamysteeristä?

Näyttelijä Jukka Leisti palaa nuoruutensa lähteille

Riihimäen teatterin kevätkauden ensimmäisenä näytelmänä nähdään 39 askelta -vakoojafarssi. Luvassa on jännitystä, rakkautta ja komediaa. Ja vauhdikkuutta - lavalla on vain neljä näyttelijää, jotka esittävät yli neljääkymmentä eri roolia. Nimiroolissa nähdään vierailevana tähtenä Jukka Leisti.

Hitchcockin kadonnut elokuva löytyi puutarhavajasta

Ohjaaja Alfred Hitchcockin kadonnut elokuva Valkoinen varjo on löytynyt Uuden-Seelannin elokuva-arkistolle lahjoitettujen tavaroiden joukosta. Löydetyt kolme filmikelaa sisältävät yli puolet vuonna 1923 valmistuneesta elokuvasta ja ovat ilmeisesti ainoa kopio Hitchcockin ensimmäisiin töihin lukeutuvasta elokuvasta.

Hitchcock-rooleista tuttu Farley Granger kuoli

Yhdysvaltalainen näyttelijä Farley Granger on kuollut 85-vuotiaana. Hän teki tunnetuimmat roolinsa Alfred Hitchcockin ohjauksessa elokuvissa Köysi ja Muukalaisia junassa. Granger kuoli kotonaan New Yorkin Manhattanilla.

Daphne du Maurierin jäljiltä löytyi novelli seksilelusta

Britanniassa on löytynyt kirjailija Daphne du Maurierin julkaisemattomia tarinoita. Merkittävimpänä pidetään novellia Doll, Nukke. Se on makaaberi tarina miehestä, jolle selviää, että hänen ihastuksensa kohde onkin mekaaninen nukke.

Elokuvaohjaaja Claude Chabrol on kuollut

Ranskalainen elokuvaohjaaja Claude Chabrol on kuollut. Ranskalaisen elokuvan uutta aaltoa 1950-luvulla perustamassa ollut ohjaaja tuli tunnetuksi muun muassa elokuvistaan Ystävykset - Le Beau Serge vuodelta 1958, Mies, nainen, rakastaja - La Femme infidèle vuodelta 1969 ja Teurastaja - Le Boucher vuodelta 1970.

Myrskyn jälkeen auttaa aggregaatti

Kesän myrskyt ovat aiheuttaneet monille sähköttömiä päiviä. Onnekkaimmilta löytyy aggregaatti, jolla pidetään kylmä kylmänä ja kännykkä toimintakunnossa. Tietokoneettomuus saattaa kuitenkin viedä ajantajun.

Hitchcockin mykkäfilmejä pelastetaan ajan hampaista

Britannia filmi-instituutti BFI n pyytänyt kansalaisia adoptoimaan Alfred Hitchcockin elokuvia, jotta kuluneet ja naarmuttuneet filmit voitaisiin restauroida uuteen uskoon. 30 euron lahjoitus riittää pelastamaan viisikymmentä senttimetriä elokuvaa.

Grace Kellystä Monacon ruhtinatar

"Vuosisadan häät" Monacossa huhtikuussa 1956

Oulu matkaa taikuuden maailmaan

TaikaOulu-festivaali jalkautuu Ouluun lauantaina jo toista kertaa. Päänäytöksenä Oulun Pohjankartanossa nähdään Neil Hardwickin ohjaama Magic!.

Hitchcockin klassikko näytelmäksi

Oulun Työväen Näyttämö tuo klassisen syyttömän miehen takaa-ajoelokuvan näyttämölle.

Elokuvan klassikoita tehdään tutuiksi nuorille

Ihmefilmi!-projekti houkuttelee suomalaisnuoria tutustumaan klassikkoelokuviin. Elokuvia on tuotu nuorten nähtäväksi kouluihin ja nuorisotiloihin, ja filmeistä keskustellaan internetissä. Sarjan avanneesta Alfred Hitchcockin Takaikkunasta sanoo yksi keskustelija, että "vaikka elokuva olikin vanha, oli erilaisilla keinoilla saatu jännitystä aikaan", toinen taas olisi pitkästynyt mutta "karkit pitivät hereillä".

Mykkäelokuvan juhlaa Forssassa

Mykkäelokuvafestivaaleja vietetään perjantaina ja lauantaina Forssassa. Jo kymmenettä kertaa järjestettävät festivaalit kokoavat mykkäelokuvan katsojia pitkin Suomea ja ulkomailtakin.

Hitchcock huimaa Aulangolla

Kun kurkistaa alas Aulangon näkötornista, saa olla aika intiaani, jos ei koe jonkinlaista huimausta. Senkin vuoksi Hitchcockin Vertigo sopii mitä mainioimmin Graniittilinnan historian ensimmäiseksi ulkoilmaelokuvaksi.

Kuvaaja ja ohjaaja Jack Cardiff kuollut

Brittiläinen kuvaaja Jack Cardiff on kuollut 94-vuotiaana. Cardiff palkittiin vuonna 1947 Oscarilla elokuvasta Musta Narsissi. Aikansa suuruuksiin kuulunut Cardiff kuvasi muun muassa Alfred Hitchcockin ja John Hustonin elokuvia.

Säveltäjä Maurice Jarre on kuollut

Ranskalainen säveltäjä-kapellimestari Maurice Jarre on kuollut sunnuntaina Los Angelesissa. Hänen tunnetuimpiin töihinsä kuuluvat musiikki elokuvissa Tohtori Zivago ja Arabian Lawrence.

Steven Spielbergiä syytetään Hitchcockin plagioimisesta

Elokuvaohjaaja Steven Spielbergiä epäillään klassikkoelokuvan juonen kopioimisesta. Yhdysvalloissa Spielbergiä ja elokuvastudioita vastaan on nostettu oikeusjuttu, jossa vuonna 2007 julkaistua Disturbia -elokuvaa epäillään Alfred Hitchcockin Takaikkuna-elokuvan kopioksi. Suomessa Disturbia esitettiin nimellä Paranoia.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle