Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Aki Lindén.

SDP valitsi peruspalveluministeriksi jopa Kiuruakin tiukemman terveyden puolustajan – tällainen on Aki Lindén

Kiurun sijaiseksi nouseva Aki Lindén on noussut nopeasti valtakunnan politiikan kärkeen. Tässä häntä on auttanut taustansa sosiaali- ja terveysalan johtotehtävissä.

Teksti, jossa lukee Käsikirjoitus.

Lasten tehohoito äärirajoilla: käsikirjoitus

Lue tästä ohjelman käsikirjoitus.

Helsingin Kalliossa nautittiin aurinkoisesta säästä 25. tammikuuta 2022.

Nämä syyt puoltavat koronarajoitusten purkua ja nämä sitä, miksi niitä ei voi lopettaa kuin seinään

Koronarajoituksia voidaan alkaa keventämään, koska tilanne sairaaloissa on menossa parempaan päin ja omikronin tautihuippu on saavutettu. Kevennyksiä on kuitenkin tehtävä hallitusti Tanskassa riehuvan omikronmuunnoksen takia, HUSin toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi arvioi.

Lähihoitaja Minna Kuisma, HYKS Naistenklinikka

Kymmenet kätilöt jättivät työnsä, sitten ylihoitaja keksi ratkaisun: nyt vastasyntyneitä saattaa hoitaa Naistenklinikalla lähihoitaja

HUS on palkannut lähihoitajia helpottamaan kätilöpulaa. He työskentelevät lapsivuodeosastoilla kätilön työparina ja yhdessä lääkäreiden kanssa.

Asko Järvinen.

Koronaepidemian huippu on saavutettu pääkaupunkiseudulla, arvioi HUSin Asko Järvinen

Omikronaallon voimakkain huippu on tutkimusten mukaan noin 3–5 viikkoa. Täten voi olla, että Uudellamaalla tauti olisi jo rauhoittunut helmikuun aikana, arvioi ylilääkäri Asko Järvinen.

Kuvituskuvia poliiisipartiosta talvisessa ympäristössä.

Poliisi epäilee HUSin 35-vuotiasta hoitajaa törkeästä huumausainerikoksesta ja varkaudesta

HUS tiedotti viime viikolla, että tiettävästi yksin toiminut tekijä on saatu kiinni paikan päältä ja varkaudesta on aloitettu poliisitutkinta.

Isä Vesa Luoma silittää Jaakko-vauvan päätä teho-osastolla.

Vauva elvytykseen, toisen nenämahaletku irtosi hoitajan ruokatauolla – uuden lastensairaalan teho-osasto kriisissä hoitajapulan takia

HUSin johto kiistää vaaratilanteet, mutta myöntää, että kolmasosa teho-osaston paikoista on jouduttu pitämään kiinni hoitajapulan takia.

Uimari Laura Lahtinen selkäuinnissa

Etelä-Suomen liikunta- ja virkistystilat pysyvät suljettuina ainakin seuraavat kaksi viikkoa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa HUSin alueella voimassa olevaa liikunta- ja virkistystilojen sulkua 7. 2. asti.

Koronapotilas kädet ristissä erityshuoneessa, suojavarusteisiin pukeutunut hoitaja vieressä.

HUS ei pysty enää julkaisemaan tietoja koronapotilaiden rokotuksista, tiedot puuttuvat neljännekseltä potilaista – HUS kiistää epäilyt tietojen salaamisesta

Potilastietojärjestelmä Apotin uusi ominaisuus on aiheuttanut sen, että sinne syötetyistä tiedoista ei selviä, milloin potilas on rokotettu ja onko hän sairaalahoidossa koronan vai jonkun muun syyn takia.

HYKS Naistenklinikka, HUS

Naistenklinikalla paljastui laaja lääkevarkaus – tekijä on työskennellyt HUSissa vuosia

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri selvittää tapauksen vuoksi myös itse lääkkeiden jakeluun ja käyttöön liittyvät käytännöt, jotta vastaavanlainen lääkevarkaus ei toistu.

Kahvakuula painoja Fitness village kuntosalilla.

Myös Uudenmaan koronanyrkki haluaa jatkaa liikunta- ja virkistystilojen sulkua – johtajaylilääkäri: "Tartuntamäärät ovat joka puolella nousussa"

Uudenmaan koronakoordinaatioryhmän suositus noudattaa tiistaina kokoontuneen pääkaupunkiseudun koronanyrkin linjaa.

Suojavarusteisiin pukeutunut lähihoitaja Janina Kinnunen koronapotilaan kanssa.

Viikko tästä eteenpäin näyttää, mihin suuntaan epidemiatilanne kehittyy ja tarvitaanko lisätoimia, arvioi HUSin Markku Mäkijärvi

HUS-alueen sote-palvelujen kuormitus on edelleen korkeaa. Alueen sairaaloissa oli tänä aamuna 132 koronapotilasta, joista tehohoidossa 26. Yle seurasi HUSin tiedotustilaisuutta, pääkohdat löytyvät tästä artikkelista.

En nyfödd bebis vägs på sjukhuset. Bebisen skriker.

Korona-ajan vauvabuumi näkyy selvästi viime vuoden tilastoissa HUS-alueella, tulevana keväänä syntyvyyden kasvu kuitenkin pysähtyy

HUS-alueella syntyi viime vuonna yli 1 500 vauvaa enemmän kuin vuonna 2020. Määrät kasvoivat eniten Lohjan ja Hyvinkään sairaaloissa.

Åbo universitetscentralsjukhus intensivvårdsavdelning

Tehohoidossa on ollut viikonloppuna eniten potilaita kevään 2020 jälkeen – pääkaupunkiseudulla tilanne voi tasaantua jo helmikuun alkupuolella

Omikron on tuonut sairaalahoitoon uuden ilmiön: yhä useampi vuodeosastolla ja teho-osastolla olevista koronapotilaista tulee sairaalaan jonkin muun syyn kuin koronan vuoksi.

Ammattiopisto Lappian sähköalan opiskelijat käyvät koulun liikuntatunnilla pelaamassa koripalloa Kemin Tervahallilla

Lapset ja nuoret saavat jatkaa harrastamista monella alueella – koronaministeriryhmä suositteli toisin

Etelä-Suomen aluehallintovirasto päätti, että lapset ja nuoret saavat jatkaa ohjattua harrastamista muuten suljetuiksi määrätyissä tiloissa. Samaan ratkaisuun päädyttiin Lounais-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla.

Moderna rokote ampulleja ja pakkauslaatikko.

Kolmansissa rokotuksissa käytetään Uudellamaalla entistä enemmän Modernaa

Rokotteiden ristiinkäytöllä suoja on muodostunut vähintään yhtä hyväksi kuin yhdellä valmisteella, HUSista kerrotaan.

Lohjalla Sporttikeskus Tennarin sisäänkäynti rokotuskylteillä.

Lohja aloitti uuden mallin Suomessa – sairauslomatodistuksen voi saada positiivisesta koronakotitestistä

Tartuntatautipäivärahaan vaaditaan edelleen positiivinen PCR-tulos. Koronatilanne on heikentynyt Lohjallakin nopeasti.

Osastopäällikkö Taneli Puumalainen (vas.) STM:stä, asiantuntijaryhmän puheenjohtaja Risto O. Roine sekä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru pitkäkestoisesta koronasta (long covid) järjestetyssä mediatilaisuudessa Helsingissä 7. tammikuuta 2022.

Krista Kiuru tilasi raportin pitkäaikaisesta koronasta – kirjoittajat kertovat olleensa erimielisiä ja pettyneitä tapaan, jolla raportti julkaistiin

Useat työryhmän tutkijat kertovat olevansa pettyneitä siihen, että STM käytti pitkäaikaisen koronan raporttia politikointiin.

Röngtenhoitaja menossa kuvaamaan koronapotilaan keuhkoja.

Sairaaloihin tulvii koronapotilaita, mutta se ei kerro koko totuutta – joka viides heistä tulee hoitoon jostain muusta syystä

Koronapotilaiden määrä sairaalahoidossa kasvaa ympäri Suomea. Esimerkiksi HUSin alueella isot potilasmäärät aiheuttavat haasteita. Tilastot antavat kuitenkin potilaiden määrästä hieman harhaanjohtavan kuvan.

Läheltä

Koronapotilaiden määrä kasvaa Espoon sairaalassa

Koronapotilaiden hoitoon siirretään henkilöstöä muun muassa terveysasemilta ja tartunnanjäljityksestä.

THL:n Helve: Lapset eivät ole koronan moottori

THL:n ylilääkäri Helve pitää kouluille esitettyjä koronatoimia tehottomina: "Koulu ympäristönä ei ole se paikka, missä epidemian moottori sijaitsee"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Otto Helve arvioi, että lapsiin keskittyminen rajoitus- ja tartunnantorjuntatoimissa ei ole ylipäänsä avain siihen, että suuria tartuntamääriä pystyttäisi taittamaan.

Koronajäljittäjiä työssään Kallion Virastotalossa.

Maanantai 10.1.2022 (radio)

Koronan takia tehohoidossa on 63 ihmistä. 12 Uudenmaan kuntaa muuttaa koronajäljitystä. Fazer suunnittelee uutta makeistehdasta. Koulujen kevätlukukausi alkoi.

Koronajäljittäjiä työssään Kallion Virastotalossa.

Helsinki ja 11 muuta Uudenmaan kuntaa muuttavat karanteenikäytäntöjä – jatkossa vain erityisryhmien tartuntoja pyritään jäljittämään

Uudistettu toimintamalli otetaan käyttöön myös Espoossa, Hyvinkäällä, Järvenpäässä, Keravalla, Kirkkonummella, Mäntsälässä, Nurmijärvellä, Pornaisissa, Porvoossa, Tuusulassa ja Vantaalla.

Krista Kiuru poistui autosta Edukuntatalon takana Helsingissä 8. joulukuuta.

Hallituksen koronanyrkki keskittyi asioihin, jotka ovat alueiden päätösvallassa, arvioivat tartuntatautien asiantuntijat

HUSin ylilääkäri Asko Järvinen olisi toivonut hallitukselta kannanottoja asioihin, joihin paikallisviranomaiset eivät pysty ottamaan kantaa. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi sairausvakuutuskorvaukset ja omalla ilmoituksella töistä poissaolo.

Pitkäkestoisen koronan klinikan sisäänkäynti.

Pitkäkestoinen koronatauti koskettaa isoa joukkoa kansasta, mutta HUSin erikoisyksikkö valaa toivoa: "Oireet helpottuvat ajan kanssa"

HUSin long covid -poliklinikalla hoidetaan vaikeimmat pitkittyneestä koronasta kärsivät tapaukset. Seitsenhenkinen tiimi jännittää omikronia, mutta on toiveikas hoidosta saaduista tuloksista.

Asko Järvinen.

HUSin Asko Järvinen: Omikron voi vaarantaa aluevaalit, jos iso osa väestöstä on sairaana tai karanteenissa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen pitää itse äänestystilannetta turvallisena, mutta kansalaisten äänestysoikeus voi vaarantua, jos hurjat tartuntaluvut jatkuvat.

Kuvassa on tyhjä luokkahuone Hyvinkäällä elokuussa 2020.

Nimekkäät infektiolääkärit vastustavat STM:n ideaa etäkoulusta – "Johtaisi todennäköisesti jopa kuukausien etäopetusjaksoon"

Kymmenen infektiotautien erikoislääkäriä julkaisi avoimen kirjeen, jonka allekirjoittajien joukossa on muun muassa HUSin Asko Järvinen sekä suurten kaupunkien tartuntatautilääkäreitä.

Kuntosali, etualalla käsipainoja. Salilla ei ole yhtään ihmistä.

Aluehallintovirasto vahvistaa: tilojen rajoitukset ja sulut Uudellamaalla jatkuvat tammikuun viimeiselle viikolle saakka

Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa julkisten tilojen rajoituksia ja sulkuja Uudellamaalla kahdella viikolla. Etelä-Suomen avin alueella vakavin epidemiatilanne tällä hetkellä on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä.

Kasvomaskiin pukeutunut henkilö metroasemalla.

Helsingin koronatilanne on huonontunut nopeasti – kaupunki siirtyy tehostettuun valmiuteen ja varautuu varasairaalan käynnistämiseen

Edellisten seitsemän päivän aikana Helsingissä on raportoitu yli 10 000 uutta tartuntaa. Kaupungin mukaan koronatartunnan voi saada tällä hetkellä mistä tahansa.

Ihmisiä tulossa Matinkylän metroasemalta.

Uudenmaan koronakoordinaatioryhmä haluaa, että nykyisiä rajoituksia jatketaan kahdella viikolla

Tila- ja yleisörajoitukset nähdään edelleen välttämättöminä epidemiatilanteen ja terveydenhuollon kantokyvyn vuoksi, ryhmä toteaa.

Anonyymi kuva potilaan siirrosta.

Sairaanhoito Uudellamaalla kauttaaltaan ylikuormittunut – edes kaikkia välttämättömiä koronaepäilyjä ei enää pystytä testaamaan

HUSin mukaan testaamisen, jäljittämisen ja karanteenien kriteereitä on valtakunnallisessa koronastrategiassa muutettava pian.

Ambulanssi HUS:n Siltasairaalan pihalla.

HUSin Asko Järvinen varoittaa yhteiskunnan kriittisten toimintojen vaarantumisesta: "Meiltä loppuvat käytännössä työntekijät"

HUSin infektiotautien ylilääkärin Asko Järvisen mukaan esimerkiksi karanteeniaikaa pitäisi lyhentää nykyisestä 10 vuorokaudesta, jotta yhteiskunta pyörisi omikronmuunnoksen leviämisestä huolimatta.

Ihmisiä kävelee kaudulla.

Koronaryhmä suosittelee, että pääkaupunkiseudun rajoituksia jatketaan kahdella viikolla

Tartuntojen määrä kasvaa pääkaupunkiseudulla nopeasti ja myös sairaalakuormitus on noussut merkittävästi, koronakoordinaatioryhmä toteaa.

Meilahden teho-osaston hoitajat Minna Päivinen (oik.) ja Tay Pham.

Isot tartuntamäärät eivät ole ruuhkauttaneet tehohoitoa – ylilääkäri ennustaa sairaalapotilaiden määrän lähtevän selvään kasvuun tammikuussa

Perjantaina uudenvuodenaattona tilastoitiin yli 11 000 uutta tartuntaa. Uudellamaalla testiin pääsyä voi joutua jonottamaan monta päivää. Koronapotilaiden sairaalajaksojen lyhentymisestä on viitteitä.

Helsingin messukeskukseen avataan jälleen ison kokoluokan rokotuspiste

Kolmas koronarokotuskierros lähtemässä kunnolla vauhtiin Helsingissä alkuvuodesta – uusia rokottajia tulossa, myös työterveys pääsee osallistumaan talkoisiin

Sosiaali- ja terveysministeriö tiedusteli joulun alla evankelis-luterilaiselta kirkolta, voisiko se auttaa rokotusten jakamisessa.

Eri puolueiden vaalitelttoja Jyväskylän kävelykadulla. Aluevaalikampanjointi käynnissä.

Tartuntoja jäljitetään Etelä-Savossa nyt vaalitilaisuuksiin – ylilääkäri: "On jääty juttelemaan ulkoilmassa ja saatu tartunta"

Uudellamaalla tartunnanjäljitys ei pysy kasvavien tartuntalukujen perässä, joten ajantasaista tietoa mahdollisista vaalitapahtumien altistumisista ei ole.

Koronapotilaserityshuoneessa, suojavarusteisiin pukeutunut hoitaja vieressä.

HUS official proposes dedicated Covid hospitals

Chief Physician Eero Hirvensalo believes establishing dedicated Covid hospitals despite scarce healthcare resources would be both possible and beneficial.

Koronapotilaserityshuoneessa, suojavarusteisiin pukeutunut hoitaja vieressä.

HUSin ylilääkäri ehdottaa erillisten koronasairaaloiden perustamista Suomeen

Ylilääkäri Eero Hirvensalon mukaan sairaalat olisi mahdollista perustaa terveydenhuollon niukoista resursseista huolimatta, jos mukana olisi useita toimijoita ja soveltuvilta osin yksityinen terveydenhuolto.

koronajäljittäjät tekevät jäljitystyötä avotoimistossa

Tartunnanjäljityksestä on tullut pääkaupunkiseudulla lähes mahdotonta – suuri osa altistuneista saa puhelun vasta eristysajan päätyttyä

Espoon terveyspalvelujen johtaja Markus Paananen arvioi, että laajasta tartunnanjäljityksestä pitäisi luopua yhteisesti. Jäljitys on realistista lähinnä sosiaali- ja terveysalalla.

Ihmisiä jonottamassa.

HUS-alueen koronatestinäytteistä lähes kolmasosa positiivisia

Maanantaina HUSissa ylitettiin 2 000 positiivisen koronanäytteen päivittäinen raja, kertoo HUSin diagnostiikkajohtaja.

Lääkäri Matti Reinikainen.

Tehohoidon professori Matti Reinikainen: Tehohoidon tilanne on hyvin hallinnassa – epidemia painottuu Etelä-Suomeen

Reinikaisen mukaan vielä ei voi ennakoida, kuinka paljon omikronmuunnos vie väkeä sairaalaan. Tehohoidon tarve on nyt suurinta HUSin erityisvastuualueella.

Psykiatri, entinen kansanedustaja Ilkka Taipale.

Ilkka Taipale kutsuu Helsinkiin suunniteltua suurta psykiatrista sairaalaa hirviöksi – psykiatrian toimialajohtaja pitää sitä taas askeleena eteenpäin

Psykiatri Ilkka Taipale arvostelee yhä kovin sanoin Laakson alueelle Helsinkiin suunniteltua uutta somaattis-psykiatrista sairaalaa. Hän toivoo miljardihankkeen toteutuvan puolta pienempänä.

Itse tehtävä koronatesti.

Jos sait kotitestistä positiivisen tuloksen, älä varaa aikaa viralliseen testiin vaan eristä itsesi heti, sanoo HUSin Lasse Lehtonen

Yli 12-vuotiaan tulee hakeutua testiin, jos rokotussuoja on puutteellinen, henkilö kuuluu riskiryhmään, työskentelee sotealalla tai on altistunut koronavirukselle. Muille suositellaan kotitestiä ja pysymistä kotona.

Behm esiintymässä Tavastialla

Uudenmaan koronanyrkit: Hallituksen toimet eivät riitä, yleisötilaisuudet kannattaisi kieltää sisätiloissa kokonaan

Ryhmä suosittelee, että sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet kielletään kolmen viikon ajaksi 28. joulukuuta alkaen. Samaa ehdottaa myös koko Uudenmaan alueen koronakoordinaatioryhmä.

Meilahden sairaala-alue.

Koronanyrkki esittää uusia rajoituksia pääkaupunkiseudulle: koronapassista luovutaan, uimahallit sekä harraste- ja sisäliikuntatilat kiinni

Koordinaatioryhmä esittää, että koulut ja oppilaitokset aloittavat kevätlukukauden normaalisti lähiopetuksessa pääkaupunkiseudulla. Kasvomaskien käyttö koulupäivän aikana laajennetaan koskemaan 3.–5.-luokkalaisia.

Infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen HUSista A-studiossa.

”Omikronpaniikkiin ei ole aihetta” – HUSin Asko Järvisen mielestä yhteiskunnalla syytä huoleen hoidon turvaamisesta kaikille

Lyhyeksi aikaa säädetyt kovat koronarajoitukset ovat asiantuntijoiden mielestä parempi ratkaisu kuin näennäisratkaisuilla pitkään kitkuttaminen.

Hoitajat työskentelivät Messukeskuksen drive-in-koronatestauspisteellä 2. heinäkuuta.

Vielä uusi käänne hoitajien palkkiokiistaan: HUS maksaa palkanlisät sittenkin, Risto Rautava: "Ei olisi reilua, että päätökset kumottaisiin"

HUSin hallitus päätti, että jo luvatut hoitajien lisäpalkkiot maksetaan sittenkin ennalta sovitun mukaisesti. Lisäpalkkioiden uudelleenkäsittely aiheutti kriisin HUSilla.

Opettaja valvoo välituntia.

HUS poistaisi koronapassin väliaikaisesti käytöstä – apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen: "Etäkoulu joulun jälkeen todella vakavaan harkintaan"

Omikronmuunnos leviää nyt vauhdilla Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella. Apulaisylilääkäri odottaa hätäjarrun vetämistä ja kiristettyjä rajoituksia, joita ei voisi enää koronapassilla ohittaa.

Lähihoitaja Janina Kinnunen suojavarusteet päällä sulkutilassa joka erottaa koronapotilaiden huoneen ja niin sanotun puhtaan puolen toisistaan.

HS: HUS perumassa koronahoitajille luvatut palkkalisät

HUSin hallitus päättää asiasta virallisesti kokouksessaan maanantaina. Pääministerin haastattelutunnilla Sanna Marin kannusti sairaanhoitopiirejä huolehtimaan henkilöstön riittävyydestä muun muassa palkkauksella.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle