Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Emmanuel Macron.

Brysselin kuuma peruna: Macron ja moni EU-johtaja on valmis kajoamaan perussopimuksiin, Suomi ja 12 muuta maata vastustavat

Unkari jarruttaa venäläiseen öljyyn liittyviä EU-pakotteita. Nyt kiistellään, pitääkö EU:n luopua yksimielisyyden vaatimisesta päätöksissä.

Eu-parlamentti istunto Strasbourgissa, laaja kuva

Eurooppa-kirje: Yleiseurooppalaiset vaalit tekevät tuloaan – valitseeko suomalainen jonain päivänä vaikkapa portugalilaisen edustajakseen?

Lähipäivinä on luvassa Eurooppa-päivä ja Euroviisujen humua. Eurooppa-kirje kertoo olennaiset EU-aiheet joka perjantai. Voit tilata koko kirjeen sähköpostiisi.

Tapio Vanajas seisoo kalliolla, taustana tummanpunainen ritiläseinä.

Tavalliset ihmiset vaativat EU:hun 49 muutosta, kuten minimipalkkaa ja lisää ilmastotoimia – vuoden kestänyt iso työ on valmis

EU:n tulevaisuuskonferenssi on maalissa, mutta kukaan ei tiedä mitä kansalaisten ideoilla tehdään. Parlamentti on valmis jopa rukkaamaan perussopimuksia.

Ursula von der Leyen esittää uusia pakotteita Venäjää vastaan

EU-komissio haluaa lopettaa Venäjän raakaöljyn toimitukset kokonaan – tuontikielto astuisi voimaan vuoden loppuun mennessä

EU-komissio esittää kuudennessa Venäjän vastaisessa pakotepaketissaan täyttä tuontikieltoa Venäjän öljylle. Öljyn lisäksi pakotteet kohdistuvat venäläisiin pankkeihin, henkilöihin ja mediaan.

Toimittaja Kia Löfberg heiluttaa Suomen ja EU:n lippua.

Tiesitkö tämän laeista? Viisi faktaa EU:n laeista ja niiden vaikutuksesta Suomessa

Vähemmän tunnettuja faktoja kolmen minuutin videolla.

Kövesi kävelee Sofiassa avustajansa kanssa maski naamalla.

Euroopassa on oligarkkeja omastakin takaa – nyt EU-parlamentti haluaa heidän näppinsä irti yhteisistä varoista

Maatalous- ja aluetukia valuu EU:ssa myös poliittisten johtajien lähipiireille. Parlamentti vaatii meppi Petri Sarvamaan laatimassa mietinnössä, että komissio puuttuu rahan jakamiseen eurooppalaisille oligarkeille.

Hakkarainen hymyilee kameralle.

Etätöitä Hondurasista ja puhetta "ilmastohysteriaa" vastaan – Yle selvitti, mitä Teuvo Hakkarainen on tehnyt ensimmäisellä meppikaudellaan

Yle Uutisten meppisarja päättyy. Perussuomalaisten Teuvo Hakkarainen on ainoa parlamentaarikko, joka ei suostunut haastatteluun. Selvitimme, mitä hän on tehnyt parlamentissa.

Flaggor utanför EU-domstolen i Luxemburg.

EU-tuomioistuin antaa tänään merkittävän päätöksen EU-rahojen sitomisesta oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen

Tuomioistuimen päätös tuskin hiljentää oikeusvaltiomekanismia kiivaasti vastustavia Puolaa ja Unkaria.

EU vahvistaa asteittain turvallisuusrooliaan

EU:n rooli turvallisuuden luojana vahvistuu, arvioivat europarlamentaarikot

Tuoreen eurobarometrin mukaan suomalaiset pitävät tärkeänä Euroopan parlamentin toimia EU:n puolustuksen ja turvallisuuden turvaamisessa. Unionin puolustusyhteistyötä tiivistetään muun muassa puolustusrahastolla.

Taksonomian vastainen mielenosoitus Saksassa. Ursula von der Leyeniksi ja Olaf Scholziksi naamioituneet mielenosoittajat vastustavat ydinvoiman lisäämistä taksonomiaan.

Ydinvoiman ja kaasun luokittelu kestäviksi energiamuodoiksi etenee EU:ssa – suomalaismeppi varoittaa: “Parlamentti voi myös äänestää esityksen kumoon”

EU käsittelee lähipäivinä kiisteltyä esitystä, jonka mukaan ydinvoima ja maakaasu voitaisiin luokitella kestäviksi energiamuodoiksi. Yle tiedusteli suomalaismeppien kantoja komission esitykseen.

Europarlamentaarikko Heidi Hautala henkilökuvassa.

Heidi Hautala pitää Esko Ahon roolia Sberbankissa entistä ongelmallisempana – ex-pääministerit nousivat varoittaviksi esimerkeiksi

EU-parlamentin erityisvaliokunta pitää entisten pääministerien Paavo Lipposen ja Esko Ahon venäläistehtäviä ongelmallisina. Ahon nimi lisättiin mietintöön sosiaalidemokraattien esityksestä.

Euroopan parlamentin sali, jonka edessä Googlen-logo kännykän näytöllä.

EU-komission esittämä kiistelty digipalveluasetus etenee – digijätit voivat pian joutua kantamaan vastuuta kielletyistä sisällöistä

Euroopan unionin parlamentti on esittänyt kantansa EU-komission esityksen digipalvelulainsäädäntöä koskevasta asetuksesta. Seuraavaksi asetuksesta neuvotellaan jäsenmaiden kanssa.

Espoon Laaksolahden päiväkotissa, pehmolelunorsu makaa sohvalla.

Keskiviikko 19.1.2022 (radio)

Aluevaalien ennakkoäänestys. Sairauspoissaolot. Kantelut oikeusasiamiehelle. Europarlamentti. Sää.

Roberta Metsola: Meiltä löytyy samanlaista sisua

EU-parlamentin uudeksi puhemieheksi maltalainen Roberta Metsola: "Meiltä löytyy samanlaista sisua"

Metsolaa kuvataan edistykselliseksi eurooppalaiseksi, mutta hänen aborttikantansa herättää kysymyksiä EU-parlamentissa.

Revontulet loistavat vihreänä Saimaan yllä tammikuussa 2022.

Lauantai 15.1.2022 (radio)

Itävallan koronarokotuspakko. Gotlannin puolustus. Haamulennot. Ennakkoäänestys. Revontulet, Säätiedot.

David Sassoli EU-lipun edessä.

EU-parlamentin puhemies David Sassoli on kuollut 65-vuotiaana

Sassoli oli ollut sairaalahoidossa tapaninpäivästä lähtien.

Mielenosoittajia Googlen hyväksymää vihapuhetta vastaan.

Nettimainonta alaikäisille kieltoon, sääntöjen rikkomisesta miljardisakot – näin etenee EU:n historiallinen yritys suitsia digijättejä

Poimimme kuusi tapaa, joilla Googlea ja Facebookin emoyhtiötä Metaa saatetaan jatkossa säännellä Euroopassa. Asiantuntijan mukaan muu maailma saattaa vielä ottaa EU:sta mallia.

Viktor Orban suutelee Marine Le Penin kättä.

Populistit yrittivät jälleen perustaa yhteistä voimaryhmää EU-parlamenttiin – rintamaa hajottaa eripuraisuus niin Venäjästä kuin koronatuistakin

Varsovaan kokoontui yli kymmenen puolueen edustajia, muun muassa Ranskan Marine Le Pen ja Unkarin Viktor Orbán. Merkittävin kotiin jäänyt oli Italian Matteo Salvini.

Toimittaja Janne Toivonen

Eurooppa-kirje: Kunnianhimoisin, vihrein, ristiriitaisin – EU:n ilmastoteoissa on vielä paljon ratkaisemattomia kysymyksiä

Mitä jokaisen on hyvä tietää EU-asioista? Saat olennaiset jutut Euroopan unionista perjantaisin suoraan sähköpostiisi, kun tilaat Eurooppa-uutiskirjeen. Linkki tilauslomakkeeseen löytyy kirjeen lopusta.

Frances Haugen.

Facebookin "ilmiantajan" mukaan yhtiö takoo rahaa nuorten mielenterveyden kustannuksella – tästä syystä Frances Haugenin kuulemisella on merkitystä

Kuulemisella voi olla suuri vaikutus siihen, miten Euroopan unionin digitaalista sääntelyä koskevat direktiivit kehittyvät.

Anders Vistisen, Geert Wilders, Tomio Okamura, Matteo Salvini, Marine Le Pen, Joerg Meuthen, Laura Huhtasaari.

Laura Huhtasaari julisti kesällä suuren liittouman syntyneeksi, mutta sitä ei ole oikeasti olemassa – lue 6 syytä, miksi populistien yhteistyö ei EU:ssa onnistu

Euroopan oikeistopopulistit ovat kotimaissaan vahvoilla mutta unionissa hajallaan. Isot egot ja oman edun ajaminen hankaloittavat liittoutumista EU-parlamentissa.

Nils Torvalds.

EU:lla on pian 900 miljardia euroa yhteisvelkaa, joka voi jäädä pysyväksi – vaikea siitä on irrottautua, arvioi meppi Nils Torvalds

Euroopassa on paineita kanavoida rahoitusta yhä enemmän Brysselin kautta, koska EU-lainat ovat osoittautuneet menestykseksi, RKP:n Nils Torvalds sanoo meppisarjassa. Asiantuntijat arvioivat, että yhteinen velka on järkevä rahoitusväline EU:lle.

Europarlamentaariko Petri Sarvamaa (kok.) A-Talkissa.

Onko EU avuton jäsenmaansa Puolan edessä? Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa: Kyllä tämä on paha paikka

EU:n pitäisi saada ruotuun niskoitteleva Puola, joka on murentamassa maan oikeuslaitoksen riippumattomuutta. EU ja Puola ovat jo pitkään olleet napit vastakkain oikeusvaltioperiaatteesta.

Kuvassa Euroopan parlamentti Brysselissä.

EU-parlamentti haluaa Puolan painostamiseen vauhtia – haastoi EU-komission oikeuteen, vaatii oikeusvaltiomekanismin käynnistämistä

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.) pitää suomalaisten veronmaksajien kannalta "sietämättömänä", että Puola on voinut jatkaa oikeusvaltioperiaatteen rikkomista.

Allan Rosas

Entinen EU-tuomari avaa Puolan ja unionin välistä oikeusvaltiokiistaa Ylelle: Kyse on yhteisistä säännöistä ja niiden noudattamisesta

Puolan perustuslakituomioistuin on katsonut, että EU:n perussopimukset ovat ristiriidassa maan perustuslain kanssa. Allan Rosaksen mielestä EU:n jäsen ei voi olla "vain 50-prosenttisesti".

 Viiniköynnöksiä Ranska Chablis'ssa, poimijoita.

Parlamentti äänesti maatalouden jättiuudistuksesta, luvassa suuri muutos ruuantuotantoon – Nousevatko hinnat, miten käy tuotantomäärien?

EU-parlamentti hyväksyi lobbaajien ristitulessa Pellolta pöytään -strategian, jolla valmistaudutaan ilmastonsuojeluun ja vihreään siirtymään maataloudessa. Edessä on vuosien vääntö jäsenmaiden ja EU-instituutioiden kesken.

EU ja Puola kiistassa

EU-komission puheenjohtaja väläyttää taloudellisia keinoja Puolan uhitteluun puuttumiseksi, Puolan mielestä EU pelottelee

Puolan pääministeri puolusti uhmakkaasti maansa perustuslakituomioistuimen kritisoitua linjausta.

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) kommentoi A-studiolle kartellitutkintaa.

Sirpa Pietikäinen sellukartelliepäilyistä A-studiossa: “Jos lattia ja katto on määritelty, niin ei se silloin ihan vapaata markkinataloutta ole”

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen (kok.) mukaan Suomessa reiluna pidetty tapa varmistaa raakamateriaalin saatavuus teollisuuden käyttöön voi herättää epäilyjä kaupan alan sopimisesta, mikäli kilpailulakia tulkitaan tiukasti.

Komissiolla ei ole varaa lepsuilla, sanoo europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.).

Mitä tapahtuu, jos Unkarilta ja Puolalta viedään pian EU-tuet? Meppi Sarvamaa: "Voi olla, että meillä on paljon hurjemmat ajat edessä"

Euroopan unioni voi uuden asetuksen perusteella jäädyttää EU-tuet mailta, jotka eivät noudata oikeusvaltiosääntöjä. Asetusta ei kuitenkaan ole käytetty. Europarlamentaarikko Petri Sarvamaan mukaan lokakuun alkupuolella alkaa tapahtua.

Tšekin pääministeri Andrej Babiš

Finnish MEP: Czech PM's Pandora link will be raised at meeting

"Demands for action will be pretty tough. There will surely be demands for resignation," Nils Torvalds said.

Tšekin pääministeri Andrej Babiš

Torvalds povaa Tšekin pääministerille hikisiä hetkiä tietovuodon takia, Hautala muistuttaa entisten valtionjohtajien Venäjä-kytköksistä

Valtava tietovuoto herättää kysymyksiä Euroopan unionin kyvystä kitkeä salailua ja rahanpesua. Ykkösaamussa vierailleet suomalaismepit uskovat edistykseen, mutta eri suuntiin vetävät maat hankaloittavat työtä.

Meppi Sirpa Pietikäinen: Tiukka talouspolitiikka on mennyttä maailmaa

Suomessa pelätään puhua EU:n yhteisistä taloussäännöistä populistien ja perussuomalaisten pelossa, meppi Sirpa Pietikäinen sanoo

Pietikäisen mielestä Suomen ei kannata suhtautua talouden uudistusideoihin "hyi ei" -asenteella. Pelisääntöjä pitää arvioida tulevaisuudessa, mutta vasta huolellisen analyysin jälkeen, Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen kommentoi.

CoFoE-konferenssin ajaksi Madridin Gran Via-kadulle oli rakennettu Eurooppa-aiheinen installaatio.

Kaksisataa arvalla valittua ihmistä pui tänä viikonloppuna mitä EU:n pitäisi tehdä, mukana neljä suomalaista – "Oli täysi yllätys"

EU:n tulevaisuuskonferenssi yrittää tänä viikonloppuna jotain, mitä ei ole koskaan ennen yritetty: puristaa koko unionin ihmisiltä tietoa siitä, mitä he EU:lta haluavat.

Janne Toivonen

Eurooppa-kirje: Mepit palasivat hapankaalipatojen äärelle Strasbourgiin – nyt trendaa #AUKUS, joka kertoo EU:n kasvoille lyödystä märästä rätistä

Saat olennaiset jutut Euroopan unionista perjantaisin suoraan sähköpostiisi, kun tilaat Ylen Eurooppa-uutiskirjeen. Tilauslomakkeen löydät jutun lopusta.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen

Miten EU selättää ongelmat, siitä kuullaan juhlavia korulauseita – seuraa von der Leyenin puheesta näitä kolmea asiaa

Unionin tila -puhe on hengennostatusta, mutta myös pienelle kritiikille on sijaa. Saavatko arvostelua nyt Puola ja Unkari, vai Yhdysvaltain toiminta Afganistanissa?

Europarlaamentikoiden kuvia. Taustalla tyylitelty Euroopan unionin lippu.

"Siistimpää kuin Suomessa", "Pidän tiukkaa linjaa", "Pienten ääni ei kuulu yhtä hyvin" – tätä mieltä suomalaismepit ovat EU-lobbauksesta

Selvitimme, keitä lobbareita kukin suomalaismeppi on ilmoittanut tavanneensa useimmin tällä vaalikaudella. Kolmen kärjissä on suuria eroja.

Kuvituskuvassa EU-värein koristeltu tornitalo, jonka katolla seisoo nainen kiikaroimassa alas. Alhaalla suuri joukko ihmisiä, joilla puhekuplia. Puhekuplissa on erilaisia symboleita, mm. teollisuus, digitalisaatio, finanssiala, liikennöinti, metsät.

Kuka lobbaa Euroopan parlamentissa ja ketä? Kävimme läpi 23 000 meppien ilmoittamaa lobbaritapaamista

Suomalaiset europarlamentaarikot ovat tavanneet eniten metsäteollisuuden ja ympäristöjärjestöjen edustajia. Suomalaiset ilmoittavat tapaamisensa tunnollisesti – toisin kuin suuri osa muista mepeistä.

Selfie Pasi Myöhäsestä. Taustalla London City.

Eurooppa-kirje: Britannia on nyt kuin laboratorio, joka riisuu lähes kaikki rajoitukset vaikka tartuntoja tulee kymmeniätuhansia

Saat olennaiset jutut Euroopan unionista perjantaisin suoraan sähköpostiisi, kun tilaat Ylen Eurooppa-uutiskirjeen. Linkki löytyy jutun lopusta.

Janez Janša

Mepit painottivat "Euroopan Trumpille" Janez Janšalle oikeusvaltion merkitystä – Slovenia aloitti EU-puheenjohtajana kireissä tunnelmissa

Slovenian johtokauden alku on näyttänyt EU:n yhden heikkouden: jäsenmaiden erilaiset demokratiatavoitteet. Puheenjohtajamaan ja EU-instituutioiden suhteesta voi tulla myrskyisä tulevina kuukausina. Merkkejä siitä on jo saatu.

Peltotöitä Joensuun Heinävaara 2.6.2021.

EU poliittiseen sopuun maatalouspolitiikan uudistuksesta, maataloustuista yhä enemmän rahaa ympäristö- ja ilmastotoimiin

Sopu vaatii vielä hyväksynnän sekä EU-parlamentilta että jäsenmaita edustavalta neuvostolta.

Kuvassa mies käyttää kannettavaa tietokonetta ulkona.

Euroopan unionissa alkaa pitkä kuuma digikesä – tässä neljä pääkohtaa hankkeesta, joka vaikuttaa kaikkien elämään

EU aloittaa digitaalisia palveluita ja digitaalisia markkinoita sääntelevien asetusten käsittelyn. Korkealentoisten periaatteiden takaa löytyy pyrkimys suitsia yhdysvaltalaisia digijättejä.

Suvi Turtiainen

Eurooppa-kirje: Biden tuli ja vakuutti jatkuvuutta – Yhdysvallat teki paluun, mutta missä on Eurooppa?

Saat olennaiset jutut Euroopan unionista perjantaisin suoraan sähköpostiisi, kun tilaat Ylen Eurooppa-uutiskirjeen. Linkki löytyy jutun lopusta.

Fällda träd som ligger på marken.

EU-parlamentti vaatii tiukkaa lakia, joka turvaisi luonnon monimuotoisuuden – suomalaismepit täysin erimielisiä, mitä tapahtuu metsätaloudelle

Kolmasosa Euroopan pinta-alasta tulisi palauttaa luonnontilaiseksi, parlamentti vaatii. "EU nähdään lohikäärmeenä, jota vastaan ritarit käyvät puolustamaan Suomi-neitoa", sanoo Sirpa Pietikäinen (kok).

Mies työskentelee kannettavan tietokoneen kanssa kotona.

Study: Working in your free time can be good for you

The surprising finding was the subject of an award-winning study by Finnish researchers from the University of Jyväskylä.

Jenna Vehviläinen

Eurooppa-kirje: Italia suuntaa EU:lta saamiaan elvytysrahoja näivettyneeseen etelään, jonne "edes Kristus ei uskaltaudu"

Mistä Euroopassa puhutaan juuri nyt? Mitä jokaisen suomalaisenkin on hyvä tietää EU-asioista? Saat olennaiset jutut Euroopan unionista perjantaisin suoraan sähköpostiisi, kun tilaat Ylen Eurooppa-uutiskirjeen. Linkki tilauslomakkeeseen löytyy kirjeen lopusta.

Ihmisiä auringossa kreikkalaisella rannalla.

Tämä tiedetään EU:n koronapassista: Luvassa halvempia testejä osalle rajanylittäjistä, mutta maat saavat määrätä karanteeneista itse

EU:n koronatodistuksen on määrä tulla käyttöön heinäkuun alussa. Unionin hätätilarahastosta irrotetaan sata miljoonaa euroa koronatesteihin.

Matkailija esittää digitaalisen koronapassin virkailijalle.

Kesämatkailu Euroopassa edistyy – EU:ssa syntyi sopu koronatodistuksesta

EU-maat ja Euroopan parlamentti ovat neuvotteluissa päässeet sopuun eurooppalaisesta koronarokotetodistuksesta, kertovat uutistoimistot.

EU-parlamentin istuntosali.

Euroopan parlamentti ei aio edetä EU:n ja Kiinan investointisopimuksessa ennen kuin Kiina purkaa EU-pakotteet

Euroopan parlamentti äänesti ylivoimaisesti esityksen puolesta, jonka mukaan Kiinan on purettava EU:lle asettamiaan pakotteita ennen kuin osapuolten välinen investointisopimus voidaan hyväksyä. EU:n ja Kiinan suhteet ovat huonontuneet viime aikoina.

Ioannis Lagos oikeussalissa.

Belgiasta karkotettu kreikkalaisen uusnatsipuolueen europarlamentaarikko saapui kotimaahan poliisisaattueessa

Ioannis Lagos valittiin kreikkalaisen uusnatsipuolueen Kultaisen aamunkoiton edustajana europarlamenttiin toissa vuonna. Viime vuonna Kultainen aamunkoitto julistettiin Kreikassa oikeuden päätöksellä rikollisjärjestöksi.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle