Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

radonmittauspurkki

Radonista johtuvan keuhkosyövän torjuminen on arvioitua vaikeampaa: rakennusten parantaminen ei estä syöpää aiemmin luullulla tavalla

Radonia tihkuu maaperästä harjualueilla. Aiemmin on laskettu rakennusten parantamisen torjuvan 300 keuhkosyöpää vuodessa, mutta nyt arvio on pudotettu runsaaseen 100:aan.

Lovisa kärnkraftverk. Två runda reaktorbyggnader invid havet. Det är snö på marken.

STUK myöntyi Loviisan ydinvoimalaitoksen käytön jatkolle

Fortum on hakenut molemmille voimalaitosyksiköille käyttölupaa vuoteen 2050 asti.

Kuolan ydinvoimala Venäjällä ydinvoimalayhtiö Rosenrgoatomin kuvassa.

Sota katkaisi Suomen tiiviit yhteydet Venäjän ydinvoimaloihin – asiantuntijan mukaan nykyään lähtee vain synttärionnitteluja Whatsappilla

Suomen ydinturvallisuusyhteistyö Venäjän ydinvoimaloiden kanssa lopetettiin viime helmikuussa Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Nyt säteilyturvakeskus seuraa Rosatomin nettisivuja.

Valmiuspäällikkö Dan Gref Pohjanmaan pelastuslaitokselta esittelee palolaitoksen omaa väestönsuojaa.

Sisäministeriö selvittää väestönsuojien puutteita Suomessa – opinnäytetyössä väitetään vaasalaissuojien olevan käyttökelvottomassa kunnossa

Sisäministeriön pelastusylitarkastajan Jarkko Häyrisen mukaan on hyvä, että väestönsuojien kuntoon kiinnitetään huomiota, vaikka Suomeen ei kohdistu tällä hetkellä sotilaallista uhkaa.

Lentokonetta lastataan lentokentällä.

Lappeenrannan lentokenttä sai ydinpolttoaineen kuljetuksesta tiedon jo viikkoja sitten – salainen operaatio oli lentokentällä lauantaina

Lappeenrannan lentokentällä on toimitusjohtaja Jukka Himasen mukaan hyvät valmiudet hoitaa mitä tahansa ilmailun operaatioita. Ydinpolttoaineen lastaus saattoi olla niin sanottu kerran elämässä koettava tapaus.

Lentokonetta lastataan lentokentällä.

Lappeenrannan lentokentällä nähty ydinpolttoaineen kuljetus olikin harvinainen tapaus – STUK: Todennäköisesti ensimmäinen lentokuljetus Suomessa

STUKin pääjohtaja Petteri Tiippana ei halua kommentoida, nähdäänkö vastaavia kuljetuksia jatkossa enemmän.

Ydinpolttoaineen lastaus Lappeenrannassa

Lappeenrannan lentokenttä vilisi poliiseja lauantaina – syyksi paljastui venäläisen ydinpolttoaineen kuljetus Suomen kautta

Ydinpolttoaine ei ole EU:n pakotteiden alainen. Säteilyturvakeskuksen mukaan tuoreen ydinpolttoaineen kauttakuljetukset eivät ole poikkeuksellisia.

STM:n Puumalainen: Jodisuositusta ei ajoitettu Venäjän ohjusiskujen mukaan

STM:n Taneli Puumalainen: Jodisuositusta valmisteltiin jo pitkään ennen Venäjän ohjusiskuja, erityistä huolta ydinlaskeumasta ei ole

Uusi suositus sai ihmiset ryntäämään jodiostoksille. "Kertoo siitä, että ihmiset ovat erittäin huolissaan."

bild av ett kärnkraftverk.

Olkiluodon kolmosreaktorista tuli Suomen suurin sähköä tuottava laitos – STUK antoi aiemmin luvan tehon nostoon yli 60 prosentin

Tehon noston aikana varmistetaan, että OL3 toimii suunnitellusti myös näillä tehoilla.

Tsernobylin ydinvoimalan päälle on rakennettu sarkofagi.

Poikkeuksellinen havainto radioaktiivisesta aineesta Kotkassa – voi olla peräisin ydinvoimaloista

Säteilyturvakeskuksen mukaan havaitut pitoisuudet eivät ole ihmiselle tai luonnolle haitallisia.

Toimittaja Antti Kuronen tuhoutuneen kerrostalon edessä. Antilla suojaliivi jossa lukee press

Venäjä käyttää Zaporižžjan voimalaitosta kilpenään, sanoo Ylen ulkomaantoimittaja – asiantuntija ei usko Venäjän haluavan ydinvoimalaonnettomuutta

Zaporižžjan ydinvoimalan tilanne on taas ollut tapetilla viime aikoina. Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smithin mukaan Venäjällä on laitokselle monta käyttötarkoitusta, joista konkreettinen ydinvoimalaonnettomuus on kenties se pienin.

SÄTEILYVAARA?! — SOTA YDINVOIMALASSA PELOTTAA!

Yle Mix: Miksi ydinvoimala ei saa mennä rikki?

Millaista vaaraa taistelut Zaporižžjan voimalassa voisivat aiheuttaa Suomessa asti?

Ydinvoimala kuvattuna ulkopuolelta.

Isku Zaporižžjan ydinvoimalaan ei synnyttänyt radioaktiivisia päästöjä – STUK:n mukaan vaikutukset jäisivät pahimmillaankin paikallisiksi

Venäjä ja Ukraina syyttävät iskusta toisiaan. Säteilyturvakeskuksen mukaan taisteleminen ydinlaitosten lähellä on suuri riski, sillä niitä ei ole suunniteltu kestämään sotaa.

yleiskuva - Olkiluodon ydinvoimalaitoksen kolme reaktorirakennusta aurinkoisessa syyssäässä merenlahden toisella puolen.

Olkiluodon ykkösreaktori jälleen toiminnassa viallisen polttoaineen vaihdon jälkeen

Säteilyturvakeskus antoi luvan käynnistää Olkiluodon ykkösreaktorin polttoaineseisokin jälkeen.

Rakennustelineitä Lopen kirkon ulkoseinillä.

Lopen seurakunta etsii ratkaisua korkeiden radonpitoisuuksien alentamiseksi

Erityisesti Lopen kirkon radonpitoisuus on huomattavan korkea. Lyhytaikainen vierailu tai osallistuminen tilaisuuksiin kirkossa tai kappelissa ei muodosta merkittävää altistusta radonille.

Rosatom kyltti Hanhikivi 1 ydinvoimalan rakennusalueen portilla. Pyhäjoen Hanhikivelle rakennettava ydinvoimalaitos Hanhikivi 1 on Fennovoiman rakennushanke, jossa venäläinen Rosatom on mukana.

Fennovoima peruu Pyhäjoen ydinvoimalan rakentamislupahakemuksen – jatkossa keskitytään työmaan ylläpitämiseen

Laitostoimitussopimukseen liittyvät työt Pyhäjoen työmaalla ovat päättyneet. Lähiviikkoina työmaalla viimeistellään Fennovoiman muiden toimittajien kanssa toteuttamia rakennustöitä.

Posivan Onkalo

STUK aloitti ydinjätteen loppusijoituslaitoksen käyttölupahakemuksen käsittelyn – vie muutaman vuoden

Posiva on rakentamassa käytetyn ydinpolttoaineen geologista loppusijoitusta. Eurajoen Olkiluotoon.

yleiskuva - Olkiluoto 3. Ydinvoimalaitoksen reaktorirakennus numero kolme.

Olkiluoto 3:n turvallisuusjärjestelmä aktivoitui yllättäen

Teollisuuden Voima ja Säteilyturvakeskus kertovat, että OL3:n turvallisuusjärjestelmän booripumput käynnistyivät yllättäen aamupäivällä. Tapahtuman syytä selvitetään.

Havainnekuva Fennovoiman Hanhikivi 1 -ydinvoimalasta.

Fennovoima on toimittanut uutta lupa-aineistoa Säteilyturvakeskukselle Ukrainan sodan aikana

Fennovoima on ilmoittanut jo aiemmin sodan alettua, että sopimukset velvoittavat sitä jatkamaan töitä ydinvoimalahankkeen kanssa. Tämä näkyy niin Pyhäjoen työmaalla kuin rakentamisluvan valmistelussakin.

Olkiluoto 3 -ydinvoimala Eurajoella 22.11.2021.

TVO nostaa Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktorin tehon yli 30 prosenttiin

Säteilyturvakeskus hyväksyi TVO:n hakemuksen nostaa ydinvoimalan kolmosreaktorin tehoa. Luvan mukaan reaktoria voi nyt käyttää 30–60 prosentin teholla.

Olkiluodon ydinvoimala havainnekuvassa.

Ydinonnettomuuksia tapahtuu useammin kuin on laskettu – Olkiluoto 3:ssa onnettomuutta torjuu keksintö nimeltään sydänsieppari

Selvitimme, miten ydinvoimaloiden sydämen sulamisonnettomuudet ovat tapahtuneet, ja miksi vastaavan ei pitäisi olla Olkiluoto 3:ssa mahdollista.

Havainnekuva Fennovoiman Hanhikivi 1 -ydinvoimalasta.

Ukrainan sota ei pysäyttänyt Fennovoiman ydinvoimalahankkeen valmistelua, vaikka poliitikkojen puheista olisi voinut päätellä toisin

Suomalaisomistajien mukaan Hanhikiven ydinvoimalassa vaihto ei-venäläiseen laitokseen on käytännössä mahdotonta. Ministeriö ja säteilyturvakeskus jatkavat työtään hankkeen parissa suunnitellusti.

Säteilyturvakeskuksen kyltti

STUK Ukrainan sodan vaikutuksista ydinturvallisuuteen: "Tšernobylin vertainen katastrofi ei olisi pahimmassakaan tapauksessa mahdollinen"

Hyökkäys ydinvoimala-alueella Ukrainassa on herättänyt huolta. Ukrainan viranomaisen mukaan ydinturvallisuus ei ole vaarantunut.

Ilmakuva Hanvikivi 1 ydinvoimalan rakennusalueesta. Pyhäjoen Hanhikivelle rakennettava ydinvoimalaitos Hanhikivi 1 on Fennovoiman rakennushanke, jossa venäläinen Rosatom on mukana.

Fennovoiman ydinvoimalan tärkeä osa pitäisi valaa ja takoa sotatoimien kohteeksi joutuneella alueella Ukrainassa – Säteilyturvakeskus seuraa tilannetta

Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikuttaa Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen monin tavoin. Esimerkiksi ydinreaktorin paineastian teräsosat on tarkoitus valmistaa Itä-Ukrainan Kramatorskissa, jonka ympäristöstä on raportoitu räjähdyksiä.

Hanhikivi 1 -voimalaitoksen rakentamista tukevia toimintoja.

Analyysi: Fennovoiman omistajat pyristelevät eroon painajaishankkeestaan – voimalan kohtaloa selvitetään "juristikatraan kanssa"

Suomalaisomistajilla on halu päästä koko hankkeesta eroon. Nyt selvitetään voivatko venäläiset estää kiusallisen yhtiön hautaamisen, kirjoittaa taloustoimittaja Antti Parviala.

Atte Harjanne Fennovoimasta: Ukrainan tilanne kyseenalaistaa hankkeen mielekkyyden

Vihreiden Atte Harjanteen mukaan Ukrainan tilanne kyseenalaistaa yhä vahvemmin Fennovoiman ydinvoimalan mielekkyyden

Pyhäjoelle suunnitellun ydinvoimalan toimittaa venäläinen valtionyhtiö Rosatom, joka on laitosta puuhaavan Fennovoiman suurin omistaja. Hallitus ei ole vielä päättänyt voimalaitoksen rakentamisluvasta.

Havainnekuva Pyhäjoen ydinvoimalasta vuodelta 2018

Säteilyturvakeskus on aloittanut Pyhäjoen ydinvoimalan turvallisuusarvion laatimisen

Turvallisuusarvion laatiminen liittyy ydinvoimalaitoksen rakentamislupakäsittelyyn. STUK odottaa edelleen osaa aineistoista.

Olkiluodon ydinvoimala.

STUK antoi luvan nostaa tehoa Olkiluodon kolmannessa ydinvoimalassa

Olkiluodon uusi ydinvoimalaitosyksikkö voi nostaa tehoaan tässä vaiheessa yli viiden prosentin sen täydestä tehosta. Kolmosyksikkö käynnistettiin Eurajoella jouluviikolla.

Olkiluoto 3 -ydinvoimala Eurajoella 22.11.2021.

Olkiluoto 3:n reaktori on käynnistetty

Sähköntuotannon on määrä alkaa 30 prosentin teholla tammikuussa. Säännöllinen sähköntuotanto alkaa kesäkuussa 2022.

yleiskuva - Olkiluodon ydinvoimalaitoksen kolme reaktorirakennusta aurinkoisessa syyssäässä merenlahden toisella puolen.

Säteilyturvakeskus antoi luvan Olkiluoto 3:n ydinreaktorin käynnistämiseen

Teollisuuden Voima on luvannut kertoa myöhemmin tänään, mitä luvan saaminen merkitsee Olkiluoto 3:n käynnistämisaikataululle.

Kaivinkoneet kaivavat louhikkoa Pyhäjoen ydinvoimalatyömaalla.

Rosatom sai valmiiksi Pyhäjoen ydinvoimalan alustavan turvallisuusselosteen

Fennovoima on saanut laitostoimittaja Rosatomilta alustavan turvallisuusselosteen. Se on keskeinen rakentamislupahakemukseen ja laitoksen turvallisuusarviointiin liittyvä dokumentti.

Olkiluoto 3 -ydinvoimala Eurajoella 22.11.2021.

Olkiluodon kolmannen ydinvoimalan työmaalta jälleen aikataulu-uutinen: Nyt TVO kertoo aikaistumisesta

Teollisuuden Voima on jättänyt Säteilyturvakeskukselle hakemuksen kriittisyys- ja pientehokoeluvasta tänään. Laitosyksikön kriittiseksi tekeminen tarkoittaa käytännössä reaktorin käynnistämistä.

Två flickor sitter vid lunch med sina mobiltelefoner.

Voiko mobiililaitteiden käyttöä vähentää koulussa? Kokkolassa asiaa selvitetään, mutta ainakin täysi mobiilittomuus on nykyaikana utopiaa

Opetus ei nykyään hoidu ilman mobiililaitteita. Jopa kännykättömäksi kouluksi pian kymmenen vuotta sitten julistautunut Kiviojan koulu sallii nykyään omien puhelintenkin käytön opetuksen niin vaatiessa.

Pyhäjoen ydinvoimalan hallintorakennusta rakennetaan.

Puolustusministeriö haluaa riskianalyysin Fennovoiman ydinvoimalahankkeesta – yhtiö tunnustaa Venäjä-kytköksen riskin projektille

Fennovoiman mukaan on riski, että rakentamisluvan saaminen voi venyä entisestään ensi syksyyn. Yhtiö ei usko, että voimalahanke päätyy pakotelistalle.

Ilmakuva Fennovoiman voimalatyömaasta

Ydinvoimalan olisi pitänyt jo nousta pikkukuntaan, mutta maassa on vasta iso monttu – kunnanjohtajan into ei silti horju: "Lottopotti"

Pyhäjoki sai 10 vuotta sitten lupauksen ydinvoimalasta. Laitoksen piti jo tuottaa sähköä, mutta siltä puuttuu yhä rakentamislupa. Mitä tapahtui?

Sukellusvene Kurskin nosto-operaatio Venäjällä 2001.

Venäjä haluaa nostaa kaksi uponnutta ydinsukellusvenettä meren pohjasta – ruostuvien alusten nostolla jo kiire

Barentsin ja Karanmeren alueille vuosikymmeniä sitten vajonneet ydinsukellusveneet ovat valtava ympäristöriski. Venäjä tekee alusten nostamiseksi nyt kansainvälistä yhteistyötä, myös Suomen kanssa.

radonmittauspurkki

Rauma patistaa radonmittauksiin kiinteistöissä

Raumalla on aiemmin mitattu yksittäisissä kiinteistöissä korkeita radonpitoisuuksia.

Grafiikka näyttää, minkä kokoinen 15 metriä korkea suurelta osin maan pinnalle sijoittuva kaukolämmöntuotantoon suunniteltu 100 MW pienydinvoimala voisi olla verrattuna Olkiluoto 3:een, jonka suojarakennus on 65 metriä korkea.

Suomessa kehitetään vauhdilla pienydinvoimaloita – Helsinki harkitsee sellaisen tuomista kaupunkiin kymmenessä vuodessa

Pienydinvoimala voitaisiin tuoda lähelle asutusta ja liittää kaupungin kaukolämpöverkkoon. Helsingissä oma ydinvoimala voisi olla käytössä kymmenen vuoden kuluttua.

Kaksi nuorta miestä tanssii uimarannalla.

Suomen UV-säteilyennätykset rikkoutuivat, vaikka eletään vasta heinäkuuta – nuorten miesten vähäinen suojautuminen auringolta huolettaa

Etelä-Suomessa on mitattu ennätyksellisen paljon korkean UV-säteilyn päiviä. Myös Pohjois-Suomessa kaikkien aikojen ennätyksen odotetaan rikkoutuvan kesän aikana. Voimakkaalta UV-säteilyltä pitäisi suojautua, mutta etenkin moni nuori ei niin tee.

Hanhikiven voimalan rakennustyömaa n portti Pyhäjoella

Fennovoiman turvallisuusarviointi etenee Säteilyturvakeskuksessa selvityspyyntöjen kautta

Säteilyturvakeskuksen valvontaraportin mukaan puutteita on ollut niin luvitussuunnitelman päivityksissä kuin alustavan turvallisuusselosteen toimituserissä, joista toistaiseksi kaikista STUK on tehnyt tai tekee selvityspyynnön.

Sinilevän torjuntaan kokeiltava ultraäänilautta Jäppilän Ahvenlammessa

Pieni lähdepohjainen lampi keskellä taajamaa sameni mystisesti viime kesänä – syyksi selvisi sinilevä ja nyt apua haetaan ultraääntä lähettävästä lautasta

Ultraäänilautan tarkoituksena on estää sinilevän pintakukintojen muodostuminen. Laite antaa ensiavun leväongelmaan, mutta perimmäistä syytä eli rehevöitymistä se ei poista. Menetelmä on uusi Suomessa, ja nyt sitä testataan ensimmäistä kertaa luonnonvedessä.

Mikkeliläinen Raimo Laitinen kuvattu Mikkelin Stellassa hänen suunnittelemat auringonpimennyslasit silmillään.

Auringonpimennys näkyy tänään taivaalla – optikko neuvoo, kuinka voit katsoa pimennystä vahingoittamatta silmiäsi

MIkkeliläinen optikko Raimo Laitinen on aikanaan kehitellyt oikeaoppiset suojalasit auringonpimennyksen seuraamiseen. Hän muistuttaa, että osittaisen auringonpimennyksen katselemisessa pitää olla varovainen, eikä aurinkoa tule katsoa ilman kunnon suojausta. 

Posivan Onkalo

Excavation of final nuclear disposal tunnels begins

Efforts to build the site began as early as 2004.

Posivan Onkalo

Ydinjätteen loppusijoitustunnelien louhinta alkoi Eurajoen Olkiluodossa

Ydinjäteyhtiö Posiva arvioi, että käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitus alkaa 2020-luvun puolivälissä Eurajoen kallioon. Tämä vaatii, että valtioneuvosto myöntää loppusijoituslaitokselle käyttöluvan.

Hanhikiven voimalan rakennustyömaa Pyhäjoella

Suomeen kaavailtu uusi ydinvoimala joutui huonoon valoon Venäjän voimapolitiikan tähden – tutkijasta hanke on Venäjälle keino sitoa Suomea itseensä

Fennovoiman omistajina on lukuisia suomalaisyhtiöitä ja -kuntia, mutta voimalaitoksen toimittaa ja paljolti rahoittaa Venäjä. Tutkijan mielestä Venäjällä on taloudellisia mutta myös poliittisia tavoitteita energiahankkeilleen.

Kärnkraftverket i Olkiluoto, reaktor 3.

STUK antoi Olkiluoto 3:lle latausluvan – uuden ydinvoimalan käynnistys lähestyy

STUKin mukaan Olkiluoto 3 täyttää sille asetetut turvallisuusvaatimukset.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle