Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Stressi vei Tomi Tuomisen terveyden – ja juuri siksi hän ryhtyi yrittäjäksi alalle, joka uhkaa jäädä digitalisaation jalkoihin

Ensimmäisen paniikkikohtauksensa jälkeen mediatoimiston työntekijä ymmärsi, että hänen on pantava elämänsä uusiksi. Silloin hän muisti kivijalkaliikkeen, johon oli itse varta vasten matkustanut toisesta kaupungista.

Ahdistus, paniikkihäiriö ja masennus – olympiamitalistakin taistellut Suomen ykköskävelijä kertoo, kuinka nousi syvistä vesistä läheisten tuella

Veli-Matti Partanen otti komeasti yhdeksännen sijan Tokion olympialaisissa 50 kilometrin kävelyssä. Viime vuonna mielenterveytensä kanssa kamppailut Partanen oli kovin iloinen, kun sai itsestään kaiken irti.

Ruotsin tennissuuruus avautuu uransa karusta päätöksestä: paniikkikohtaukset ajoivat etsimään neuvoja itsemurhaan – "En edes muista ajatelleeni sitä"

Ruotsin tennissuuruus Robin Söderling avautui Sveriges Radion “Sommar i P1” -ohjelmassa henkisestä pahoinvoinnistaan.

'I had my first panic attack at 10': The hidden victims of Finland's slot machine culture

What's it like growing up with a mum who can't walk past a slot machine? One woman recalls life with a gambling addict.

Mitä sinä pelkäät? Miksi? Kerro kokemuksistasi

Rajoittaako pelko elämääsi jollakin tavalla?

Sofi Oksasen Baby Jane nähdään nyt valkokankaalla: "Naiset puhuvat harvoin keskenään elokuvissa – varsinkaan muusta kuin miehistä"

Baby Jane on elokuva rakkaudesta, valtapeleistä ja hoitamatta jäävien mielenterveysongelmien tekemästä tuhosta.

Herätys: Lääkeväärennöksiä pysäytetään uusilla varmennuksilla, Kiinalle povataan vaikeaa sian vuotta, lumisateet liikkuvat pohjoiseen

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Teijo Salonen ei uskaltanut vuosiin käydä yksin edes lähikaupassa – nyt rohkeutta löytyy, kiitos kameran ja Facebookin

Moni suomalainen kokee paniikkikohtauksen joskus elämässään. Teijo Salonen kertoo sanoin ja kuvin, miltä se tuntuu.

Paniikkikohtaus töissä oli viimeinen pisara: "Suututti ja itketti, että enkö ole tämän vahvempi"

Oma oravanpyörä on parempi kuin pakkotahtinen palkkatyö, toistuvien paniikkikohtausten takia yrittäjäksi heittäytynyt Liisa Koivisto sanoo.

Mieli järkkyy – miten terveyskeskuksesi auttaa?

Monella suurella paikkakunnalla neuvotaan ottamaan yhteyttä omaan terveyskeskukseen äkillisen mielenterveyskriisin iskiessä. Erillistä psykiatrista apua ei välttämättä ole heti saatavilla.

Rap-artisti Uniikki kehottaa ihmisiä puhumaan: "Masennusta ei pidä hävetä"

Rap-artisti Uniikki teki biisin masennuksesta. Hän ei halua vaieta sairaudestaan vaan puhua siitä avoimesti.

NBA-tähti sai paniikkikohtauksen kesken ottelun, kertoi siitä avoimesti ja haluaa nyt muuttaa miehisyyden pelikirjan: ”Kaikki käyvät läpi jotain, mitä emme voi nähdä”

Cleveland Cavaliersin Kevin Love avautui voimakkaasti ja koskettavasti mielenterveysongelmistaan The Players Tribune -sivustolla.

Lastentarhanopettaja ei aio enää palata päiväkotiin: "En halua työskennellä sellaisissa olosuhteissa, missä ne tärkeimmät eli lapsetkin kärsivät"

Varhaiskasvatuksen pääluottamusmiehet selvittivät Lappeenrannassa päiväkotihenkilöstön työssäjaksamista viime vuoden lopulla. Yli puolet vastanneista koki kuormittavuutta usein ja joka kymmenes oli joutunut olemaan sen vuoksi poissa työstä.

Herätys: Sähkökatkot alkavat hellittää Kainuussa, Meksikossa huumekartellien välinen verilöyly, itään ja pohjoiseen lumisateita

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Paniikkihäiriö ajoi Valtteri Raekallion kesken esityksen vessaan – nyt hän toivoo ongelmien kanssa painiskelevien pääsevän hoitoon

Tanssija ja koreografi, kulttuurivieras Valtteri Raekallio tekee suuruudenhulluja teoksia, joissa esiintyjät vievät katsojaa. Seuraavaksi hän iskee kyntensä Laura Lindstedtin Finlandialla palkittuun Oneiron-romaaniin.

Gruesome details revealed as Helsinki hit-and-run murder trial begins

The murder trial of a 52 year-old man - who prosecutors claim killed one person and tried to kill five others by hitting them at high speed with his car in downtown Helsinki last summer - got started in Helsinki District Court on Tuesday. The defendant, who says he was having a panic attack and psychotic at the time, gave chilling testimony about his deadly car ride through the city.

Inhimillinen tekijä: Elämää paniikkioireiden kanssa

Kun sydän hakkaa ja ilma loppuu.

"Kun pitäisi jarrua painaa, niin painamme kaasua" – Uupunut salaa väsymyksen

Me emme aina hoksaa olevamme uupuneita. Erikoispsykologin mukaan työstämättömät henkiset rasitusvammat vievät hurjan paljon psyykkistä energiaa.

Pelotteleva pelle voi laukaista vaikean fobian

Pellenä pelottelu on psykiatrian professori Hasse Karlssonin mukaan täysin edesvastuuton ilmiö. Varsinkin lasten pelottelulla voidaan saada aikaan pitkälle tulevaisuuteen kestävä pelkokierre.

Koulukiusattu Roni saa voimaa muiden auttamisesta

Rankasti koulukiusattu Roni Alho päätti valita elämässään positiivisuuden ja muiden auttamisen. Hän lupautui Facebookissa haravoimaan muun muassa maksutta muiden pihoja.

Twilight-tähti Kristen Stewartista tuli uuden ajan muoti-ikoni – "Yritän unohtaa olevani osa massiivista tosi-tv-showta"

Paniikkihäiriöistä kärsineestä teinitähdestä kasvoi elokuvaohjaajien muusa. Hän haluaa muuttaa Hollywoodin sukupuolirooleja eikä siedä tähteyttään.

Prisma: Kun mieli on sairas

Miten mielenterveyshäiriöt muuttavat aivojen toimintaa?

JP:n on pakko sanoa ruma sana – elämä Touretten kanssa on jatkuvaa kipua

Pää nykii ja pallea pumppaa. Välillä pääsee äänekäs “apua”-huuto. Ticsit saattavat näyttää huvittavilta, mutta ne tuottavat JP Kurville kipua koko valveillaoloajan.

Menestyskomedia Paniikki pysäyttää miettimään elämän perusarvoja

Vieraileva ohjaaja Seppo Honkonen kiinnostui keski-ikäistyvän miehen kriisistä kertovasta näytelmästä jo kymmenen vuotta sitten. Nyt Lappeenrannasta löytyi kolme alle 40-vuotiasta miestä, jotka eivät olleet varattuja nuorten, salskeiden miesten rooleihin.

Sadomasokismia ja mielialalääkkeitä – Mikko Rekosen taiteessa paniikki on ekstaasin veli

Mikko Rekosen taiteen polttovoimana on oma henkinen romahdus. Pikkutarkoissa öljyvärimaalauksissa kelluvat mielialalääkkeet, ahdistus ja suomalaisen yhteiskunnan kipupisteet. Rekonen perää taiteelta rehellisyyttä.

Tiina toipui vakavasta masennuksesta: "Suurin tuki tuli toisilta potilailta"

Kauhavalaisen Tiina Rintamäen masennus oli poikkeuksellisen vakava. Mutta poikkeuksellisen nopeasti hän myös toipui, kun oikeat keinot lopulta löytyivät. Sairastumisen taustalla painoi äärimmäinen tunnollisuus.

Amorphis-historiikki paljastaa uutta tietoa pitkän linjan metallibändistä – laulaja kärsi paniikkioireista

Tuore kirja valottaa Amorphiksen nykyisten ja entisten jäsenten henkilöhistoriaa sekä bändiin liittyviä asioita, joita ei ole julkisuudessa aiemmin käsitelty.

"Kaksikymmentä tuntia putkeen autossa" – kuljetuskuume voi koitua hevosen kuolemaksi

Erityisesti ravihevosilla kuljetukset kilpailuihin ovat rutiinia. Huolimattomuus kuljetuksessa voi kuitenkin olla koitua kohtalokkaaksi hevoselle, jos hevonen kärsii pahasta matkastressistä ja kuljetuskuumeesta.

Suomen ensimmäinen koulupsykologi: Digiaika lietsoo kärsimättömyyttä ja käytöshäiriöitä

Vielä 60-luvulla psykologi oli harvinainen näky koulussa. Vuosikymmenten saatossa työtavat ovat muuttuneet, mutta myös lasten oireet heijastavat aikaansa.

Isä puhuu entisen Barca-pelaajan paniikkikohtauksista - "Poikani on kärsinyt paljon jalkapallossa"

Bojan Krkicin aika Barcelonassa oli raskasta. Stokessa pelit kulkevat mallikkaasti.

Sadan hehtaarin yksinäisyys – maaseudun yrittäjä kaipaa kuuntelijaa

Maaseudun yrittäjien jaksaminen on kasvava huolenaihe. Tutut oireet, kuten unettomuus, paniikkikohtaukset ja avaamattomat laskupinot vaivaavat monia. Apua on kuitenkin tarjolla: maaseudun tukihenkilöt ovat tarpeen tullen valmiita kuuntelemaan.

Costa Concordian matkustajat kertovat onnettomuudesta: Ihmiset olivat paniikissa, kukaan ei auttanut

Italiassa karille ajaneen Costa Concordian matkustajat antoivat maanantaina ensimmäiset todistajanlausuntonsa oikeudessa. Monet kertovat, ettei laivan henkilökunta neuvonut hätääntyneitä matkustajia kallistuvassa laivassa.

Oppilaan paniikkikohtaus aiheutti Kaatialan sukellusonnettomuuden

Sukelluskurssin opettaja yritti saada kontaktia paniikissa olevaan oppilaasen, joka pudotti annostelijan suustaan. Oppilas ei vastannut kontaktiin, eikä elvytys enää auttanut.

Elämän myrsky riepotteli Pilvi Poutasta – ”Koko illan pelkäsin kuolevani”

Ylioppilasikäinen tyttö sairastui peräti kahteen syömishäiriöön sekä paniikkihäiriöön, ja ne pitivät häntä tukevasti piinaavassa otteessaan jopa viisi vuotta.

Paperipussi voi auttaa ensiavuksi paniikkikohtauksessa

Kädet tärisevät, sydän tykyttää ja iskee paniikinomainen pelko. Tuntuu siltä, että ilma loppuu. Nämä voivat olla paniikkihäiriökohtauksen oireita. Paniikkihäiriötä potee muutama prosentti suomalaisista. Paperipussi auttaa todellisessa hyperventilaatiokohtauksessa, mutta syyt liikahengittämiseen tulee tutkia.

Korkean paikan kammon voi pilkkoa palasiksi

Sydän hakkaa ja silmissä sumenee. Psykoterapeutti Asta Suomelle pelkäävien tuntemukset ovat tuttuja. Hänen mukaansa esimerkiksi korkean paikan kammoa kannattaa lähteä taltuttamaan pala kerrallaan.

Kiusaaminen jättää pysyvät psyykkiset arvet

Kiusatuiksi joutuneet lapset kärsivät myöhemmällä iällä muun muassa masennuksesta ja paniikkihäiriöistä. Myös kiusaajilla todetaan oireita aikuisiällä.

Paniikkihäiriöisten ja masentuneiden lapset alttiita sairastumaan

Paniikkihäiriöisten vanhempien lapsilla havaittiin tavallista enemmän muun muassa paniikkihäiriöitä ja pakko-oireita. Masennus liittyi puolestaan kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön ja päihdeongelmiin.

Masennus vie työkyvyttömyyseläkkeelle yhä useammin

Masennus johtaa yhä useammin työkyvyttömyyseläkkeelle Mikkelin seudulla. Ylilääkäri Jussi Seppälä kertoo, että Mikkelissä on hyviä kuntoutusmahdollisuuksia, mutta niihin on vielä vaikea löytää.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle