Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Yhteissoittokyky on Concertgebouw-orkesterin laadun tae.

Suomessa vierailee sunnuntaina yksi maailman parhaista orkestereista, mutta miten orkesterin hyvyyttä mitataan?

Kriitikot valitsivat Amsterdamin Concertgebouw-orkesterin maailman parhaaksi kymmenen vuotta sitten. Vuonna 2015 Berliinin filharmonikot nappasivat sumein perustein annetun tittelin.

Simon Rattle.

Ylikapellimestari Simon Rattle hyvästeli Berliinin

Brittiläinen ylikapellimestari Simon Rattle johti viimeisen kerran Berliinin filharmonikoita sunnuntaina.

Susanna Mälkki ja Berliinin filharmonikot syyskuussa 2017

Susanna Mälkin ja Berliiniin filharmonikkojen Sibelius nosti kyyneleet silmiin

Suomalaiskapellimestarin uusintakutsu Berliiniin.

Simon Rattle johtaa Berliinin filharmonikkoja Rörosin kirkossa

Eurooppa-konsertti Norjasta

Simon Rattle johti perinteisen konsertin

Kirill Petrenko

Kapellimestareiden ykköspestiin nimetty yllätti jatkamalla myös vanhaa sopimustaan

Berliinin filharmonikkojen uudeksi ylikapellimestariksi kesäkuussa nimetty Kirill Petrenko jatkoi sopimustaan Baijerin valtionoopperan kanssa. Mies jakaa aikansa kahden suosikkiorkesterin kesken.

Aix en Provencen musiikkijuhla 2015

Hirviöistä, sponsoreista, orkestereiden muuttuvasta toimenkuvasta

Risto Nieminen näki Jonathan Doven Hirviön labyrintissa.

Kirill Petrenko

Venäläiskapellimestari johtamaan Berliinin Filharmonikoita

Venäläinen Kirill Petrenko on valittu maailmankuulun Berliinin Filharmonikoiden uudeksi ylikapellimestariksi. Petrenko seuraa tehtävässä Lontoon Sinfoniaorkesterin johtoon siirtyvää Sir Simon Rattlea. Berliinin Filharmonikoilla on poikkeuksellinen tapa valita ylikapellimestarinsa, sillä päätösvalta on soittajilla.

Simon Rattle.

Kapellimestari Simon Rattlelle Suomen Sibelius-seuran ansiomitali

Kapellimestari Simon Rattle vastaanottaa torstaina Suomen Sibelius-seuran korkea-arvoisimman ansiomitalin. Mitali luovutetaan Berliinin filharmoniassa, jossa Rattlen johdolla esitetään parhaillaan kaikki Sibeliuksen sinfoniat ja viulukonsertto.

Johanna Pirttijoki.

Jonna Pirttijoki päätyi puolivahingossa Guardia Nuevan solistiksi: "Olisin hölmö, jos päästäisin irti"

Kun nousee solistiksi kansainvälistäkin menestystä keräävään tango-orkesteriin, ei sivuun jääminen ole vaihtoehto. Sattumien summien kautta opiskelijatyttö Jonna Pirttijoesta tuli yksi Guardia Nuevan laulajista. Orkesterin menestys sai jatkoa viime vuonna: se esiintyi ensimmäisenä suomalaisena tango-orkesterina Berliinin Filharmoniassa.

Jukka-Pekka-Saraste.

Saraste vetää väkeä Berliinissä – kuulu konserttitalo täyttyy kolmena iltana

Kapellimestari Jukka-Pekka Saraste esiintyy parhaillaan Berliinin kuulussa Konzerthausissa kolmena iltana peräkkäin. Saraste johtaa konserttitalon omaa orkesteria, ja ohjelmassa on saksalaisia erityisesti ihastuttanut tulkinta Anton Brucknerin Sinfonia Nr. 3:sta.

Claudio Abbado

Italialainen kapellimestari Claudio Abbado on kuollut

Claudio Abbado johti uransa aikana muun muassa Berliinin filharmonikoita ja Lontoon sinfoniaorkesteria. Hän toimi myös sekä milanolaisen La Scalan että Wienin valtionoopperan musiikillisena johtajana.

Konserttisali

Missä on Euroopan paras konserttisali?

Pian tiedetään, mikä konserttisali on Euroopan paras. Suomalainen Aalto-yliopiston tutkijaryhmä on mitannut parin viikon ajan maailmankuulujen konserttisalien akustiikkaa Keski-Euroopassa. Yle uutiset seurasi mittauksia Berliinin Filharmonikkojen kuulussa kotisalissa.

Saksan tulli vei huippuviulistin soittimen, vaatii satoja tuhansia euroja

Frankfurtin lentokenttä ei uskonut kuuluisan viulistin arvosoitinta hänen omakseen.

Pianisti Alexis Weissenberg kuoli

Bulgarialaissyntyinen pianisti ja säveltäjä Alexis Weissenberg on kuollut. Parkinsonin tautia sairastanut 82-vuotias Weissenberg menehtyi sunnuntaina Sveitsin Luganossa.

mezzosopraano Lilli Paasikivi

Mezzosopraano Lilli Paasikivi saa ennätysyleisön Berliinin filharmonikkojen solistina

Berliinin filharmonikkojen sunnuntain Mahler-konsertin yleisömäärä nousee tuhansiin, sillä konsertti esitetään sadoissa elokuvateattereissa Saksassa ja muualla Euroopassa. Kotisohvalta konserttia voi seurata internetistä.

Yökuva National Theatren modernista rakennuksesta, edessä punaisia ja sinisiä lippuja, joissa teatterin nimi.

Satelliitti tuo parasta brittiteatteria Suomeen

Brittiläisten näytelmien suorat satelliittiesitykset elokuvateattereissa ovat saaneet Suomessa sellaisen suosion, että Finnkino aikoo jatkaa näytöksiä myös ensi syksynä. Finnkino myös suunnittelee elokuvateatterien kulttuuritarjonnan laajentamista. Parhaillaan neuvotellaan Berliinin filharmonikkojen konsertin esittämisestä 3-D:nä sekä ensimmäisestä Broadway-musikaalista.

Suorat sinfoniakonsertit ovat tulossa valkokankaalle

Elokuvateattereihin välitetyt sinfoniakonsertit ovat muodostumassa uudeksi tavaksi kokea musiikkia. Orkesterit ottavat mallia Metropolitanin ja Britannian kansallisnäyttämön suosituista elokuvateatterinäytöksistä.

Mezzosopraano Magdalena Kožená.

Tähtilaulaja Magdalena Kožená esittää harvinaisuuksia paljasjaloin

Maailmankuulu mezzosopraano Magdalena Kožená vierailee ensimmäistä kertaa Suomessa. Tšekkiläinen Kožená esittää Helsingin Juhlaviikkojen konsertissa harvoin kuultuja rakkausmadrigaaleja 1600-luvulta. Kožená esittää usein valtavirran ulkopuolista ohjelmistoa.

Aasialaiset muusikot eivät kelpaa Saksan orkestereihin

Saksalaisissa musiikkikorkeakouluissa opiskelee varsin suuri määrä aasialaisia, mutta vain harva heistä saa opintojen päätyttyä paikan saksalaisesta orkesterista. Rasismista tai ennakkoluuloista ei avoimesti puhuta, mutta ilmeisesti ne näyttelevät merkittävää osaa aasialaismuusikkojen työtilaisuuksien puuttumisessa.

Brendelille Karajan-palkinto

Itävaltalainen pianisti Alfred Brendel on saanut arvostetun Herbert von Karajan - musiikkipalkinnon. 77-vuotias Brendel palkittiin illalla Baden-Badenissa Etelä-Saksassa. Palkintosumma on 50 000 euroa.

Berliinin Filharmonia-rakennuksen palovahingot pelättyä pienemmät

Berliinin filharmonikkojen konserttitalon tiistaisen tulipalon aiheuttamat vauriot ovat jääneet pelättyä pienemmiksi. Palossa tuhoutui noin 1 600 neliömetriä konserttitalon katosta, mutta muun muassa pääsali säilyi viranomaisten mukaan vahingoittumattomana.

Berliinin filharmonikkojen konserttitalossa tulipalo (katso video)

Berliinin filharmonikkojen konserttitalon kattoa tuhonnut tulipalo on saatu sammutetuksi. Vartiointi palopaikalla jatkuu vielä, kertoi palolaitoksen edustaja. Toistaiseksi talossa ei järjestetä konsertteja, ennen kuin palovauriot on tutkittu. Palossa tuhoutui 1 600 neliömetriä konserttitalon katosta.

Berliinin filharmonikot esiintyi Suomessa

Finlandia-talossa Helsingissä esiintyi maanantaina Berliinin filharmonikot kapellimestarinaan Sir Simon Rattle.

Lindbergin sävellys soi Berliinin filharmonikkojen juhla-avauksessa

Berliinin filharmonikot avaa tänä iltana 125-vuotisjuhlakautensa. Juhlaohjelmiston ensimmäinen teos on tilaustyö Seht die Sonne suomalaissäveltäjä Magnus Lindbergiltä.

Berliinin filharmonikot pui taustaansa juhlavuonna

Berliinin filharmoninen orkesteri on viettänyt 125-vuotispäiväänsä pitämällä perinteisen vappukonserttinsa entisessä tehdasrakennuksessa, jossa natsi-Saksan aikana teetettiin orjatyötä.