Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kukkia ja nallekarhuja, joissa on Hamasin Gazassa panttivankina pitämien israelilaisten alaikäisten nimiä ja kuvia, oli esillä Tel Avivin Dizengoff Squarella 27. lokakuuta 2023.

Hamas vapautti 24 ihmistä, Israel 39 – vankienvaihto Israelin ja äärijärjestö Hamasin välillä alkoi

Äärijärjestö Hamasin ilmoitettiin vapauttaneen ensimmäiset panttivangit monta tuntia sen jälkeen, kun tulitaukosopimus astui voimaan.

Hiha, jossa merivartioston logo.

Venäjältä lähtenyt konttialus pysähtyi Suomenlahdelle tiistai-iltana – Merivartiosto tietoinen aluksen liikkeistä

Newnew Panda 1 -konttialus on tietojen mukaan matkalla Pietarista Alexandriaan Egyptiin.

Rasha Mahmoud haastateltavana.

Kuusi Suomen kansalaista evakuoitu Gazasta Suomeen – suomalais-palestiinalainen Rasha Mahmoud: ”Se ei ole sota, vaan kansanmurha”

Ulkoministeriön mukaan kuusi suomalaista on saatu evakuoitua Gazasta, mutta alueella on vielä alle kymmenen suomalaista. Keskiviikkona evakuoidut voivat olosuhteisiin nähden hyvin.

Henkilö seisoo kadulla ja vilkuttaa ohiajavalle ambulanssille.

Ulkoministeri Valtonen: Ensimmäiset suomalaiset päässeet pois Gazasta

Rajanylityspaikka Gazasta Egyptiin on avattu ulkomaalaisille. Ulkoministeri Elina Valtosen mukaan ulos on päässyt myös suomalaisia.

Palestiinalaiset pakenevat Israelin ilmaiskun seurauksena Gazassa.

Gazassa siviilit eivät pakene pommituksia kuten Ukrainassa – tutkija kertoo syyn

Rajanylityspaikat ovat suljettuina, koska Egypti ja Israel eivät halua ottaa vastaa pakolaisia. Taustalla on huoli turvallisuudesta.

Sotilaita pimeässä sinisessä vastavalossa lentokoneen vierellä.

Hamas vapautti kaksi uutta panttivankia – siepatut iäkkäät naiset palautettiin hoitoon Israeliin

Panttivankeina Gazan kaistalla on edelleen Israelin arvion mukaan noin 220 ihmistä.

Aikuisia ja lapsia istuu rakennuksen ulkopuolella.

Suomalaiset edelleen jumissa Gazassa – suurlähettiläs: Heillä on suuri huoli, ruoka ja vesi on loppumassa, haluavat takaisin Suomeen

Muutamia suomalaisia odottaa edelleen Rafahin rajanylityspisteellä pääsyä pois Gazasta Egyptin puolelle. Eilinen lupaus mahdollisuudesta ulkomaalaisten rajanylitykseen peruttiin.

Tuhoutuneita asuinrakennuksia Gazassa.

Tänne ihmiset nyt hakeutuvat suojaan Gazassa – katso kartat

340 000 ihmistä on jo joutunut pakenemaan kodeistaan Gazassa.

Israelin turvajoukkojen jäsen sammuttamassa autopaloa Askelonissa Israelissa.

Katso kartoista, mitä Israelissa on tähän mennessä tapahtunut

Hamas on tähän mennessä surmannut terrori-iskuissaan ainakin 700 israelilaista ja vienyt yli sata panttivankia Israelista Gazan alueelle.

Suomen lentopallomiehet kuvassa

Pitkä odotus on ohi! Suomen lentopallomiehet nujersivat Tunisian

Suomi venyi voittoon Tunisiasta lentopallon miesten olympiakarsinnoissa Tokiossa. Suomi oli hävinnyt turnauksen viisi aiempaa otteluaan.

Kuvassa Brasilian, Kiinan, Etelä-Afrikan ja Intian johtajat, sekä Venäjän ulkoministeri nostavat käsiään, pitävät toisiaa käsistään, iloinen tunnelma.

Brics-liittouma haluaa olla vastavoima lännelle ja nyt siihen on liittymässä kuusi uutta maata – katso video, mitä tämä merkitsee

Brics-ryhmä laajentuminen on herättänyt jo ennakkoon huolestumista lännessä, sillä Bricsiin kuuluvat muun muassa Kiina ja Venäjä.

Ekhlas Osman.

Suomensudanilainen Ekhlas Osman kieltäytyi jättämästä sairasta äitiään taisteluiden keskelle – tytär järjesti ambulanssin Khartumista Kairoon

Sudanissa ei ole enää tiettävästi suomalaisia. Ekhlas Osman pakeni 77-vuotiaan äitinsä kanssa halki pelottavan Khartumin.

Henkilökuvassa tummaihoinen nainen, yllään kullattuja koruja.

Kleopatra on Netflixin uudessa dokudraamassa musta – jotkut egyptiläiset suuttuivat

Egyptiläinen asianajaja on haastanut Netflixin oikeuteen ja vaati palvelun sulkemista maassa. Kleopatran taustasta on kuitenkin olemassa eri näkemyksiä.

Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu tapasi egyptiläisen kollegansa, Sameh Shoukryn, Egyptin Kairossa 18. maaliskuuta 2023.

Turkki parantaa suhteita Egyptiin – presidenttien tapaamista valmistellaan

Turkki ja Egypti lämmittävät viilentyneitä suhteitaan. Turkin ulkoministeri on vierailulla Kairossa. Välirikon syynä on ollut muslimimaiden erilainen suhtautuminen Muslimiveljeskuntaan.

Naisen kasvot valokuvassa, joka on puoliksi mustavalkoinen, puoliksi värikuva. Päällä teksti Elävä historia.

Elävä historia vie matkalle osmaniajan haaremeista suomalaisiin lähiöbaareihin – uusi podcast kertoo kiehtovimmat menneisyyden tarinat ja purkaa myyttejä

Kuuntelemalla näet maailman toisin. Ylen historiatoimittajien uusi podcast Elävä historia alkaa maanantaina 6.2.2023.

Antonio Guterres fotograferad under en presskonferens.

Yliajalle venynyt COP27-ilmastokokous päätökseen – YK:n pääsihteeri pettyi tulokseen

Sopimuksen ei uskota riittävän ilmastonmuutoksen taltuttamiseen. Kehitysaskeleena mainittiin uusi rahasto, joka alkaa auttaa köyhiöä maita, joille ilmastonmuutos aiheuttaa haittoja ja menetyksiä.

Två kvinnor går framför stora färgglada bokstäver på gatan, det står COP27

EU tyytymätön Egyptin tekemään päästöesitykseen – ilmastoneuvottelut jatkuvat

Euroopan unioni jää mieluummin tuloksetta kuin saa huonon tuloksen ilmastoneuvotteluissa, Euroopan komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans sanoo.

Unga demonstranter håller upp plakat och banderoller om klimaträttvisa och om att väst måste betala för förlust och skada.

Egyptin ilmastokokous takkuaa pahasti – köyhät maat taistelevat tuhojen korvaamisesta, ja 1,5 asteen tavoitteen pelätään lipeävän käsistä

Aika ratkaisujen löytämisessä käy vähiin, sillä Egyptin ilmastokokouksen pitäisi päättyä perjantaina.

Silmälasipäinen mies katsoo kaukaisuuteen ja hänen takanaan on vettä, rantaa ja taivasta.

Oras Tynkkynen on yksi eniten ilmastokokouksissa olleista suomalaisista – nyt hän kertoo, miksei matkusta Egyptin kokoukseen

Kysyimme ilmastokokousten veteraanilta 12 kysymystä. Hänen mielestään olemme monessa suhteessa ratkaisevasti paremmassa tilanteessa kuin 10 vuotta sitten.

Minna Arve hymyilee kameralle.

Turku herättää ihastusta Egyptin ilmastokokouksessa – pormestari: ”Monet ovat olleet vaikuttuneita siitä työstä, mitä Turussa on tehty”

Egyptin Sharm-el-Sheikhissä järjestettävän YK:n ilmastokokouksen tärkein tavoite on pitää Pariisin ilmastosopimukseen kirjattu 1,5 asteen tavoite saavutettavissa. Turku osallistuu kokoukseen Suomen delegaatiossa.

Alaa Abdel Fattah saapumassa oikeudenkäyntiin kesäkuussa 2014.

Egypti on sotilasdiktatuuri, jonka vankiloissa viruu tuhansia mielipidevankeja – yksi aloitti juomalakon, ja voi kuolla ilmastokokouksen aikana

Egyptin vankiloissa viruu järjestötietojen mukaan kymmeniä tuhansia mielipidevankeja. Pitäisikö ilmastokokousta boikotoida ihmisoikeusrikkomusten vuoksi? Amnestyn ilmasto- ja ympäristöasiantuntija vastaa.

Sanna Marin.

Sanna Marin puhui YK:n ilmastokokouksessa Egyptissä: Käsillä on kriittinen vuosikymmen

YK:n ilmastoneuvottelut ovat käynnistyneet Egyptin Sharm el-Sheikhissä. Kaksi viikkoa kestävän kokouksen aikana maailman johtajat etsivät jälleen keinoja ilmaston pelastamiseksi.

Vasemmalla kultainen kuolinnaamio, jossa Tutankhamonilla on seremoniallinen päähine. Oikealla silikonista tehty nuorukaisen pää. Tukka on ajeltu sängeksi ja silmät ehostettu voimakkaasti.

Sata vuotta Tutankhamonin haudan löytymisestä – teinifaaraon elämä jäi lyhyeksi mutta hän ei ollut heikko nukkehallitsija, sanoo tutkija

Lähi-itään pitkällisesti perehtynyt arkeologi Minna Silver esittelee tuoreessa kirjassaan, mitä kerrottavaa nykytieteellä on Tutankhamonista ja muinaisesta Egyptistä. Aika on tuonut uusia tulkintoja.

Sergei Lavrov.

Venäjän Lavrov hakee liittolaisia Afrikasta – kysymys viljan saannista varjostaa matkaa

Monet Afrikan maat ovat kärsineet raskaasti Ukrainan sodan aiheuttamasta viljapulasta. Lavrov syytti tiedotustilaisuudessa Kairossa Ukrainaa rauhanneuvotteluiden kariutumisesta.

Egyptissä kehitettiin pimeässä hehkuva betoni

Egyptissä opiskelijat kehittelivät betonin, joka loistaa valoa - voisi käyttää esimerkiksi teiden valaisemiseen

Egyptiläisopiskelijat kehittelevät betonia, joka varastoi päivällä auringon energiaa. Betoni luovuttaa energian yöllä valona. Idea on säästää sähköä, kun esimerkiksi katuja voi valaista hehkuvalla betonilla. Betoni olisi valo yössä.

Nainen avaa paperikääreestä vanhaa esinettä.

Yli kaksisataa esinettä tuhansien vuosien takaa: yksi Suomen laajimmista Egypti-kokoelmista on nyt esillä Riihimäellä

Mukana on hautaukseen ja uskontoon liittyviä veistoksia ja tekstiileitä sekä arkisia keramiikkaesineitä. Riihimäen taidemuseon haluaa osan kokoelmasta pysyvästi esille ja tutkijoiden käyttöön.

Leivän tekoa Al Minufiyahissa, Egyptissä perjantaina.

Analyysi: Leipä, öljy ja katkera mieli – Ukrainan sota keikauttaa miljoonien elämää Lähi-idässäkin

Lähi-idässä syytetään länsimaita kaksinaamaisuudesta Ukrainan sodan vuoksi. Ukrainalaisten ihmisten kärsimys saa kuitenkin ymmärrystä, kirjoittaa Lähi-itään erikoistunut toimittaja Marika Kataja.

Egyptin päävalmentaja Carlos Queiroz halaamassa tähtipelaaja Mohamed Salahia.

Ratkesiko MM-kisapaikka tähän? Mo Salahia häirittiin laservaloilla – kokenut suomalaistuomari arvioi tilannetta: "Olisi pitänyt huomata"

Arvostetun suomalaiserotuomari Mattias Gestraniuksen mukaan toimintamallia vastaavan varalle ei vielä ole. Hänen mielestään tuomarin on mahdollista nähdä häirintä, mutta reagoimista vaaditaan myös pelaajalta.

Mielenosoittajia

Ihmisoikeusjärjestö syyttää Egyptiä jo pidätettyjen laittomasta tappamisesta "terroristeina" – terrorismilakia käytetään toisinajattelun suitsimiseen

Terrorismista on syytetty niin ihmioikeusaktivisteja ja toimittajia kuin mielenosoittajiakin. Terrorismitutkinta aloitettiin jopa terveydenhoitotyöntekijöistä, kun heidän näkemyksensä koronaepidemiasta ei miellyttänyt viranomaisia.

Sukeltaja ui vihreässä vedessä laivasta jääneiden lankkujen yllä.

Egyptiläiskaupunki sortui Välimereen ja hiipui legendaksi – merestä löytynyt sotalaiva kertoo mahtikaupungin lopun alusta

Viisimetrisen savikerroksen alla maannut laiva ei ole vain hyvin tärkeä meriarkeologinen löytö omalta ajaltaan, vaan myös kouriintuntuva todiste päivästä, jolloin maa petti ratkaisevan kerran Thônis-Herakleionin satamakaupungin alta.

Suezin kanavan tukkinut konttialus Ever Given saapui perille Rotterdamiin

Rotterdamin satamassa iloittiin Suezin kanavan murheenkryynin Ever Given -aluksen saapumisesta: "Viimein saamme työmme valmiiksi"

Massiivisen konttialuksen matkaa Taiwanista Hollannin satamaan varjosti ikävä käänne, kun konttialus jäi jumiin Suezin kanavaan keväällä.

Konttialus kanavassa

Suezin kanavan tukkinut konttialus Ever Given saapuu vihdoin tänään perille Rotterdamiin

Maaliskuussa Suezin kanavan tukkinut konttialus viipyi pitkään ankkuroituna Suezilla ennen kuin alus päästettiin jatkamaan matkaansa Egyptistä kohti Hollantia.

Emilia Soini pelaa squashia.

Emilia Soini taipui naisten maailmanlistan ykköspelaajalle MM-squashissa – "Pelasin vähän hölmösti"

Nelinkertainen maailmanmestari El Sherbini voitti suomalaisen erin 11–3, 11–5, 11–8.

Emilia Soini pelaa squashia.

Emilia Soini otti arvokkaan voiton MM-squashissa – haastaa seuraavaksi maailman ykköspelaajan

Emilia Soini eteni squashin MM-kisoissa toiselle kierroksella voittamalla egyptiläisen Mayar Hanyn.

Suezin kanavan tukkinut alus pääsi viimein jatkamaan matkaansa

Kovan onnen alus tukki Suezin kanavan viikoksi ja juuttui sitten yli sadaksi päiväksi Egyptiin – nyt se pääsi viimein jatkamaan matkaansa

Egypti vaati Ever Given -konttialuksen omistajilta satoja miljoonia euroja korvaukseksi kanavan tukkimisen ja laivan irrottamisen aiheuttamista kuluista. Pitkän kiistan päätteeksi korvauksista päästiin viikonloppuna viimein sopuun.

Ever Given alus jumissa Suezin kanavassa.

Suezin kanavan jumittanut alus pääsee jatkamaan matkaansa ylihuomenna

Alun perin Suezin kanavaviranomaiset vaativat aluksen omistajilta korvauksia jupakasta yli 900 miljoonaa dollaria. Lopullisen sopimuksen yksityiskohdista tai summista osapuolet eivät ole kertoneet julkisuuteen.

Työntekijä katsoo arkeologiselta kaivaukselta löytynyt ruukkua.

Egyptistä löytyy yhä upeita muinaisaarteita, viimeksi kokonainen kadonnut kaupunki – suomalaisegyptologi riemastui: mysteerit voivat ratketa

"Sinuhe egyptiläisen ajalta" olevaa Atenin kaupunkia on kutsuttu tärkeimmäksi arkeologiseksi löydöksi sitten Tutankhamonin haudan. Sen toivotaan valottavan ennen kaikkea muinaista arkea. Se tiedetään jo nyt, että olut maistui muinaisegyptiläisille.

Egyptiläisnaiset leipovat ramadaniksi leipää

Egyptiläisten leipurinaisten työ on kovaa, palkaksi tulee kolme euroa viikossa, kun Kairoon kuljetetaan leipää ramadania viettäville asukkaille

Ansio on tiukassa, mutta leipä ilmassa, kun naiset leipovat leipää Beni Suefin pikkukaupungissa.

Egyptin junaonnettomuus

Ainakin 11 ihmistä kuoli junaonnettomuudessa Egyptissä

Juna oli matkalla Kairosta Mansouran kaupunkiin Niilin suistoon, kun neljä sen vaunuista suistui radalta.

Suezin kanavaan jumittunutta Ever Given -alusta irrotettiin.

Egypti takavarikoi Ever Given -konttilaivan – ”He eivät halua maksaa meille mitään”

Suezin kanavahallinto vaatii Ever Givenin japanilaista omistajaa pulittamaan kuluja muun muassa menetetyistä kanavan kauttakulkumaksuista sekä konttilaivan irrotuksesta.

Egyptin muinaiset faaraot matkasivat uuteen museoon

Tuulahdus muinaisesta Egyptistä oli katsojahitti – Katso tästä videokooste faaraoiden huikeasta matkasta uuteen museoon

Muumioita kuljettanutta paraatisaattuetta televisioi ja seurasi Egyptin viranomaisten mukaan nelisensataa mediayhtiötä.

Konttialus kanavassa

Kanavaviranomainen: Suezin kanavan laivasuma on purkautunut

Sulku keräsi enimmillään yli 400 alusta Välimeren ja Punaisenmeren päätyihin.

Faaraoiden kultainen paraati Kairossa, 22 muumiota siirretään toiseen museoon

22 muumiota siirrettiin museosta toiseen Egyptin Kairossa – katso video "faaraoiden kultaisesta paraatista"

Tapahtuman tarkoituksena oli lisätä kiinnostusta Egyptin historiaa kohtaan.

Suezin kanavan tukkinut Ever Given -alusta vedetään liikkeelle.

Suezin kanavayhtiö: Kanavan tukkinut laiva on saatu irti, laivaliikenne kulkee taas kanavassa

Ever Given -alus on määrä siirtää odotusalueelle, jotta kanavaan kertynyt laivasuma saadaan purettua.

Kaksi junanvaunua, joista toinen on kaatunut, ja paljon ihmisiä

Egyptin junaturmassa kuoli vähemmän ihmisiä kuin alun perin ilmoitettiin

Kaksi matkustajajunaa törmäsi toisiinsa perjantaina eteläisessä Egyptissä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle