Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Helsingin Normaalilyseossa todettu koronatartunta – yksi luokka karanteeniin

Rehtorin mukaan altistuminen oli tapahtunut viime viikolla.

Opettajien harjoittelupaikka, Viikin norssi, juhlii 150-vuotista historiaansa

Nykyisin Viikissä toimivassa normaalikoulussa on koulutettu opettajia 1800-luvun lopulta saakka.

Piirtäminen teki Lassi Rajamaasta onnellisen – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

Tutustu Musiikin syntymäpäiväkalenterin kuvittajaan.

Tutkijat yllättyivät: tie juristiksi tai lääkäriksi ei suoristukaan eliittilukion käymisellä

Korkeimpien arvosanarajojen lukioissa opiskelu ei vaikuta juurikaan yliopisto-opintojen aloittamiseen tai alavalintaan. Tämä ilmenee viittä pääkaupunkiseudun lukiota vertailleesta tutkimuksesta.

Rintamaradioitten viimeinen ääni on hiljentynyt – Eero Saarenheimo on kuollut

Eero Saarenheimo oli toimittajana lukuisissa 1950- ja 1960-luvun levottomissa kohteissa, muun muassa Algerian sisällissodassa.

Lakko seisauttaa työt Helsingin yliopistossa keskiviikkona – vaikuttaa noin 32 000 opiskelijaan

Helsingin yliopiston lakko alkaa puoliltaöin ja jatkuu 24 tuntia. Mukana ovat ensimmäistä kertaa myös professorit.

Viidet olympialaiset, yhdeksän mitalia – Heikki Savolaisen menestys ei tullut helpolla

Kajaaniin aikuisiällä muuttanut Heikki Savolainen muistetaan paristakin eri asiasta. Hän oli yhdeksänkertainen olympiamitalisti sekä kaupungin sairaalan vastaava lääkäri. Vuonna 1997 menehtynyt Savolainen on valittu 50 aktiivisimman kainuulaisen joukkoon.

Merkillinen oopperajohtaja Juhani Raiskinen

Musiikkipäällikkö emeritus Antero Karttunen muistelee.

Uudenlainen veteraanipäivä: norssilaiset kutsuivat lotat ja veteraanit kouluun

Jyväskylän Normaalikoulussa on kehitetty uusimuotoinen Veteraanipäivän sisältö. Oppilaskunta järjesti pidennetyn ohjelmallisen aamunavauksen, johon kutsuttiin myös veteraaneja ja lottia. Päivän aikana veteraanit kiersivät luokissa kertomassa nuorille veteraanitoiminnasta ja viime sodista.

Keski-Suomessa vain Norssi hakemassa lukiokokeiluun

Ainoastaan Jyväskylän Normaalikoulun lukio on varmuudella hakemassa opetus- ja kulttuuriministeriön käynnistämään lukiokokokeiluun. Lukion tuntijakokokeilussa kokeillaan reaaliaineiden valinnaisuuden lisäämisetä.

Passiivisena kuunteleminen turhauttaa lukiolaista: "Totta kai tulee hyvä fiilis, kun saa vaikuttaa asioihin"

Opettaja edessä ja oppilaat pulpettien ääressä ruutupapereineen alkaa olla mennyttä. Nykyopiskelijakin haluaa olla aktiivisempi ja osallistua opetuksen suunnittelemiseen.

Satavuotias Jyväskylän normaalikoulu on virkeä uudistaja

Jyväskylän normaalikoulu juhlii tällä viikolla pyöreitä vuosiaan. Tasan sata vuotta sitten perustettiin Jyväskylän Suomalainen Yhteiskoulu. Tänä päivänä normaalikoulu on valtion harjoittelukoulu, jossa muun muassa kehitetään uusia opetusmenetelmiä.

Kastelli kiilasi perinteisen Lyseon edelle

Oulussa on jo pitkään ollut vaikeinta päästä Lyseon lukioon. Tänä vuonna sen edelle kuitenkin kiilasivat Oulun normaalikoulun lukio Norssi, ja vasta vuoden uusissa tiloissa toiminut Kastellin lukio.

Sipilä Uutisluokan vaalitentissä: Politiikkaan pitää saada tulosvastuu

Helsingin Norssin uutisluokkalaiset kysyivät keskustan puheenjohtajalta Juha Sipilältä, pitäisikö luokkakoot määrätä laissa ja opettajien saada palkkaa tulosten perusteella? Kaupunkilaistytöt saivat myös selville, mitä Sipilä puuhaa autotallissaan Kempeleessä.  

Kiinan kieli kiinnostaa myös Joensuussa – Tanja pätevöityi opettajaksi

Vaikka kaikkein kovin buumi kiinan kielen ympärillä onkin laantunut, riittää kiinnostuneita edelleenkin. Esimerkiksi joensuulaisessa Norssin lukiossa voi opiskella kiinaa. Vuosia kestänyt kielen opiskelu johti Tanja Kettusen osalta siihen, että hän pätevöityi viime viikolla kiinan kielen opettajaksi.

Kitaramusiikin harrasteseura kammoaa kyttäämistä ja virsikulttuuria

60-luvun poppareita vainosivat rehtorit ja esivalta. Nyt popparit ovat eläkeiässä, mutta auktoriteettipolvi toisensa jälkeen ilmaantuu pistämään kapuloita rattaisiin. Turun kitaramusiikin harrasteseura järjestää bileet vanhalla Norssilla liki alkuperäisin esiintyjin ja yleisöin.

Lavastus, räps ja Instagramiin!

Emme ole koskaan aiemmin ottaneet ja jakaneet niin paljon kuvia kuin nyt. Valokuvan tarkoitus on muuttunut, ja usein kuva otetaan jo lähtökohtaisesti heti jaettavaksi.

Valtakunnallista väittelykultaa Joensuun Normaalikoululle

Joensuun Normaalikoulun lukion abiturienttien joukkue väitteli lauantaina voittoon valtakunnallisessa väittelykilpailussa Helsingissä. Sokrates-kilpailuun osallistui 24 joukkuetta eri puolilta Suomea.

Perinteet kunniassa Norssissa

Aikamatka perinteikkääseen kouluun Helsingin Ratakadulle

Suomalaisen suussa tangokin taittuu latinaksi

Latina elää ja voi hyvin Suomessa

Talousguru 2013 on lukiolainen Antti Luukkanen Helsingistä

Toiseksi tuli Joona Suhonen Tampereen klassillisesta lukiosta ja kolmanneksi Jaakko Markkanen Äänekosken lukiosta.

Näihin kouluihin menee enemmän rahaa

Helsingissä on 14 sopimuskoulua ja 10 muuta koulua, jotka saavat rahoituksensa suoraan valtiolta.

Harjoittelukoulujen opettajat koolla Joensuussa

Suomen harjoittelukoulujen opettajat ry viettää kesäpäiviään Joensuussa. Yhdistyksen tehtäviin kuuluu muun muassa jäsenistönsä edunvalvonta yhteistyössä Opetusalan Ammattijärjestön kanssa. Lisäksi tehtävänä on laajentaa ja kehittää nykymuotoista opetusharjoittelua yhteistyössä yliopiston kanssa.

Ylioppilaiden paras poika kirjoitti Helsingin Norssista

Kirkkonummelainen Jaro Karkinen kirjoitti kahdeksan laudaturia Helsingin Normaalilyseosta. Karkinen kirjoitti yhteensä kymmenen ainetta eli kahdeksan ällän lisäksi yhden eximian ja yhden magnan.

Teinityttö kaipaa sota-ajan yhteisöllisyyttä

Helsinkiläisen 16-vuotiaan Pinja Korvenojan rakkain harrastus on jatkosodan aikainen Suomi. Korvenojan mielestä sota-aikana ajateltiin muutakin kuin omaa mukavuutta ja oltiin yhdessä yhteisellä asialla. Etenkin tyttöjen ja naisten roolista maanpuolustuksessa kiinnostunut Korvenoja arvelee itse syntyneensä väärään aikaan.

Paketti säikäytti kouluväen Joensuussa

Epäilyttävä paketti keskeytti koulupäivän normaalikoulussa Tulliportinkadulla Joensuussa. Koulun eteen tuotiin uhkausviestillä varustettu pahvilaatikko puoli kahden aikaan torstaina iltapäivällä.

Ylioppilastutkintolautakunta nöyrtyi norssilaisten edessä

Yhdeksän Jyväskylän Normaalikoulun ylioppilaskokelaan äidinkielen esseen pistemäärä on noussut ylioppilastutkintolautakunnan tarkastettua aineet uudelleen. Seitsemän opiskelijan kohdalla pistemäärän nousu nosti myös arvosanaa.

Jyväskylän Norssin YO-esseet arvioidaan uudelleen

Jyväskylän Normaalikoulun tämän kevään ylioppilaiden äidinkielen esseekokeet arvostellaan uudelleen. Norssin tapaus on tilastollisesti poikkeuksellinen. Tarkastusarvioinnin tulos selvinnee parissa viikossa.

Norssi pyytää ylioppilasesseille uutta arviointia

Jyväskylän Normaalikoulun lukio haluaa tarkastuttaa tänä keväänä ylioppilastutkinnon tehneiden oppilaidensa äidinkielen esseet uudelleen. Äidinkielen opettajat päättivät pyytää uudelleentarkastuksen noin 90 oppilaan ylioppilasaineille.

Norssi ja Karstula lukiovertailun menestyjiä

Jyväskylän normaalikoulun lukio ja Saarijärven alueen lukiot menestyivät parhaiten YLE Uutisten lukiovertailussa. Isojen lukioiden joukosta Normaalikoulu onnistui tehokkaimmin ohjaamaan ylioppilaansa akateemisiin opintoihin. Pienistä lukioista yliopistoon pääsi parhaiten Karstulan lukiosta.

Wanhat valtaavat lukiot

Valta lukioissa on jälleen vaihtunut, kun abiturientit jättivät koulun torstain penkinpainajaisissa. Tänään juhlavuorossa ovat lukion toisen vuosikurssin oppilaat eli Wanhat.

Lukion toisluokkalaiset Wanhojen Tanssien pyörteissä

Helsinkiläisten lukioiden yhteiset Wanhat Tanssit on pidetty Helsingin Jäähallissa. Yleisö voi tulla ilmaiseksi paikalle. Turussa vanhat tanssivat noin tuhannen tanssiparin voimin jo torstaina.

Vanhojenpäivästä tullut kallis gaalajuhla

Vanhojenpäivä syntyi ilmeisesti Norssissa Helsingissä 1920 - 30-luvuilla. Juhlan keksivät koululaiset itse. Nykyään juhla muistuttaa enemmän amerikkalaisia prom -tanssiaisia.

Norssilla kärähti sähkökeskus tänä aamuna

Tulipalo tyhjensi Jyväskylän Normaalikoulun yläkoulu- ja lukiorakennuksen tänä aamuna. Kellarissa sijaitsevan sähkökeskuksen kondensaattori syttyi tuleen. Palo saatiin nopeasti sammumaan ja koulunkäynti jatkui hieman ennen kello 10.

Uusi ylioppilastutkinnon ennätys on 11 laudaturia

Torniolainen abiturientti on selvinnyt tänä keväänä kaikkien aikojen parhailla arvosanoilla valmistuvaksi ylioppilaaksi. Tornion yhteislyseon lukion abiturientti Jere Järlström kirjoitti 11 laudaturia.

Norssin nimeksi Jarkko Laineen koulu?

Runoilija Jarkko Laineen tekstit saavat edelleen uusia lukijoita myös nuorista. Turun Normaalikoulussa järjestetään entisen oppilaan muistoksi Laine-matinea, ja jos hänen äidinkielen opettajansa Pirkko Lehtonen saisi päättää, koko koulu kantaisi Laineen nimeä.

Lukiolaiset survival-reissulla kirkkoveneellä

Turun Normaalikoulun lukiolaiset tekevät liikuntatuntiensa eteen muutakin kuin potkivat palloa tai juoksevat ympäri rataa. Norssissa on järjestetty jo 15 vuotta eksoottisia survival-kursseja.

New Joys vaihtoi popin souliin

Kaksi harvinaista tallennetta 1960-luvun bändisuosikista.

Viikin Norssi täyttää pyöreitä vuosia

Viikin normaalikoulu juhlii 140-vuotispäiväänsä koko viikon ajan muun muassa juhlajumalanpalveluksen ja oppilaiden toteuttaman musikaalin merkeissä.

Talven riemuja Helsingin Johanneksenkentällä 1933

Harvinainen fimitaltiointi vuodelta 1933

Yliopistojen harjoittelukouluille mietitään vaihtoehtoja

Opettajainkoulutukseen liittyvään harjoittelukoulujärjestelmään kohdistuu kovia uudistuspaineita. Perinteisesti opiskelijat ovat suorittaneet harjoittelun yliopistojen yhteydessä toimivissa normaalikouluissa. Kalliiksi moititulle järjestelmälle etsitään nyt vaihtoehtoja.