Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Graniittitalo kuvattuna Ristimäenkadun ja Hallituskadun kulmasta 1970-luvun alussa.

Yksi talo pysyi pystyssä, kun Neuvostoliitto pommitti kaupungin ympäriltä – tällainen oli Mannerheimin graniitista tehty koti

Mikkelissä Postitalonakin toimineessa Graniittitalossa on asunut muun muassa marsalkka Mannerheim. Nyt historiallinen talo kunnostetaan jälleen asuinkäyttöön.

Yhdysvaltalainen sotakuvaaja Thérése Bonney mustavalkoisessa kuvassa toisen maailmansodan ajalta.

Salainen naisagentti kuvasi talvi- ja jatkosotaa ja yritti saada Suomen vaihtamaan puolta toisessa maailmansodassa

Talvisodan kuvista tunnetun Thérése Bonneyn elämä oli kuin Hollywoodin agenttitarina. Hän oli USA:n salainen agentti, joka pidätettiin suomalaisvakoojana, mutta myös suuri Suomen ystävä.

C.G.E. Mannerheim

”Adolf Ehrnrooth välitti Mannerheimin tahtoa haudan takaa” – Mannerheim on ainutlaatuinen kulttihahmo, jonka myyttiä lähipiiri rakensi määrätietoisesti

Mannerheim on todennäköisesti Suomen historian myyttisin hahmo. Poikkeusasema ei syntynyt sattumalta, vaan Mannerheimin henkilökulttia alettiin rakentaa heti sisällissodan jälkeen, arvioi historioitsija Tuomas Tepora.

Mannerheimin agentti sarjan ohjelmakuva

Vilho Tahvanaisen salaisuus

Mannerheimin agentti

Pietarilaiset puhuvat lämpimästi Suomesta toimittajamme Simo Ortamon haastattelussa.

Tutkimus: Venäläisten rakkaus Suomeen ei horju, vaikka lännen ja Venäjän suhteet syöksyvät – näin pietarilaiset kommentoivat Suomea

Suomen ulkoministeriön teettämän tutkimuksen mukaan 68 prosenttia venäläisistä suhtautuu Suomeen myönteisesti. Ensimmäisenä Suomesta tulevat venäläisten mieleen luonto ja korkea elintaso.

Mies tutkii tähtitornin rakenteita Helsingin observatoriossa.

Restaurointiin erikoistunut arkkitehtitoimisto nappasi Alfred Kordelinin palkinnon

Arkkitehtitoimisto Livady, julkistalouden professori Roope Uusitalo sekä kirjailija Kaari Utrio saavat Alfred Kordelinin palkinnot. Kunkin palkinnon arvo on 50 000 euroa.

Reservin vänrikki Kalle Lehmus (oik.), kapteeni Reino "Palle Palmroth ja reservin vänrikki J.O. Tallqvist valmistautuvat radiolähetykseen lokakuussa 1939

Kekkonen sai neuvon harkita ydinasetta Suomelle – uusi kirja piirtää uskomattoman kuvan sotilastiedustelusta sodan aikana ja sen jälkeen

Tiedustelua pyöritettiin kirjan mukaan yksityisellä säätiö- ja yritysrahalla. Rahaa toiminnan pyörittämiseen tuli myös ulkomailta.

Matti Alanko lähdössä sotaan kotoaan taiteilijakoti Lallukasta, Apollonkatu 13. Martta-äiti hyvästelee poikaansa kotiovella.

Kuusi kohtalokasta päivää, jotka veivät Suomea kohti uutta sotaa

Jatkosodan syttymisestä on kulunut päivälleen 80 vuotta. Neuvostopommikoneiden hyökkäystä edelsi kuitenkin tapahtumasarja, joka ennakoi tulevaa. Ensimmäinen askel kohti uutta sotaa otettiin lähes vuotta aiemmin.

Puolustusvoimien lippujuhlaa vietettiin Helsingissä.

Defence Forces flag day again a mostly-virtual event

The flag day commemorates the birthday of national hero Mannerheim, who led the White forces during the Finnish Civil War and the FDF during World War II.

Marskin Maja Lopella

Lopen tunnetuimman “kesäasukkaan” metsästysmaja jatkaa toimintaansa – Marskin Maja avaa ovensa uusien yrittäjien voimin

Uudet yrittäjät haluavat kehittää Marskin Majan ympäristöä sekä kasvattaa Lopen vetovoimaa ja tunnettavuutta historiallisen metsästysmajan avulla. Alun perin Lieksajärven rannalle rakennettu metsästysmaja siirrettiin Lopelle vuonna 1945.

Ravintolan uusi omistaja on Airi Kallion perheyritys. Toiminnassa ovat mukana myös poika Leo Kallio sekä koirat Greta ja Tirri.

Lähes 200-vuotias ravintola Kaisaniemi palaa hiljalleen alkuperäisasuunsa – Mannerheimin salaovi ja salin läpi kasvava tammi jäävät paikoilleen

Historiallinen ravintola sai maaliskuussa uudet omistajat. Nyt ravintolassa alkaa perusteellinen restaurointityö, ja kaupunkilaisille järjestetään avointen ovien päivä.

Kadetit valmistautuvat Linnan juhlien ovien avautumiseen.

Suomen kadettikunta täyttää tänään 100 vuotta

Kadettikunnassa on tällä hetkellä 5 400 jäsentä, joista naisia on 104.

Mannerhein ja Lopen metsästysmaja

Kun Mannerheim halusi viettää löhölomaa, hän lähti metsästysmajalleen, jossa ei koskaan metsästetty – tutustu Marskin majaan

Suomen marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheim sai sotilailtaan syntymäpäivälahjaksi metsästysmajan. Uppoudu kolmeen tarinaan Lopella.

Linnan juhlat

Finland’s Independence Day gala has been celebrated in many ways and places

The glittering presidential ball, held virtually this year, has a colourful history of cancellations and relocations.

Tuomas Gerdt.

Lauantai 28.11.2020 (radio)

Uusia koronatartuntoja on yli 500. Euroopassa jo yli 400 000 ihmistä on kuollut koronan takia. Viimeinen Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt haudattiin lauantaina. Kuuloliitto on antanut Selkeän puhujan -palkinnon toimittaja Rosa Kettumäelle. Viikonloppuna on poutaa.

20201127 Pääministeri Sanna Marin ja valtiovarainministeri Matti Vanhanen laskivat seppeleen J. K. Paasikiven haudalle Helsingin Hietaniemessä 27. marraskuuta 2020.

Presidentti Paasikiven syntymästä 150 vuotta – valtiojohto laski aamulla seppeleet Paasikiven haudalle, Niinistö: Paasikiven ajattelulle on taas kysyntää

Suomen tasavallan seitsemäs presidentti lähensi Suomea Neuvostoliittoon, mutta kritisoi itänaapuria päiväkirjoissaan.

Kova tuuli synnyttää aallokkoa meren rannalla Vaasan edustalla 2.11.2020

Maanantai 2.11.2020 (radio)

Myrskytuuli on puhaltanut maanantaina Suomessa. Koronavirus on levinnyt suomalaisilla työpaikoilla vain vähän. Maanantaina raportoitiin 109 uutta koronatartuntaa. Viimeinen Mannerheim-ristin ritari on kuollut.

Tuomas Gerdt

Puolustusministeri Kaikkosen mielestä Mannerheim-ristin ritari Gerdt voisi saada valtiolliset hautajaiset

Valtiollisten hautajaisten järjestämistä ei STT:n tietojen mukaan ole esitetty tai valmisteilla valtioneuvoston kansliassa.

Tuomas Gerdt

Last of “Mannerheim’s Knights” dies at 98

During the Continuation War against the USSR, 191 Finnish soldiers were granted the honour for exceptional service.

Louhisaaren kartanolinna Askaisissa.

Louhisaaren kartanolinna Askaisissa oli viimeisimpänä Mannerheimin suvun omistuksessa – hyvän ruuan ystävälle talon historia on oikea aarreaitta

Louhisaaren emännät olivat taitavia talousihmisiä, joiden hyppysistä syntyi myös peräpukamapulveria ja vinkkejä viinanpolttoon.

Joonas Konstig

Joonas Konstigin kolumni: Selität maailmaa tarinalla, ja tarinasi määrää, minne päädyt elämässäsi

Keski-ikäistyessä sitä alkaa nähdä, millaisilla tarinoilla on itse elämäänsä selittänyt, kirjoittaa kirjailija Joonas Konstig.

Mannerheimin piirustusvihko

Mannerheimin nuoruudesta kadettikoulussa jäi jäljelle vain yksi vihko ja irstailijan maine – sai potkut sammuttuaan jatkoille

Nuori Mannerheim vihasi Haminan kadettikoulua. Kouluajoilta säilynyt vihko on parhaillaan esillä Haminan kaupunginmuseon näyttelyssä.

Kilu (Ville Turtiainen) ja Pertsa (Joona Mielonen) salaisuuksia tutkimassa.

Elävän arkiston toukokuu vie Pertsan ja Kilun uusiin seikkailuihin

Vinkkejä Elävän arkiston sisältöön toukokuulle.

Kuvassa kolumnisti Kari Enqvist, Helsinki, 23.10.2018

Kari Enqvistin kolumni: Huuhaa-väki on siirtynyt vähin äänin hopeavedestä käsidesiin

Virusta vastaan hyökätään tieteen keinoin eikä huuhaalla, kirjoittaa Kari Enqvist.

Väinö Linna ja hänen kirjoittamansa kirje kustantajalle

Väinö Linna väheksyi naiivia sotaromaaniaan, Aleksis Kivi houraili mielisairaalassa – Yksityiset kirjeet paljastavat suurmiesten epävarmuuden

Tietokirjassa juuri julkaistut kirjeet avaavat Suomen historiaa muun muassa rivisotilaiden, äitien ja lottien silmin.

Teemu Keskisarja, historioitsija

Historioitsija Mannerheim-kuvakohusta: "Sadan vuoden kuluttua kuvat Halosesta ja Niinistöstä yhtä lailla kuskataan kaatopaikalle"

Mannerheimin kuvasta nousi kohu, kun yliopiston professori pyysi opiskelijajärjestöä poistamaan kuvan kiltahuoneestaan.

Carl Gustaf Mannerheim

Vasemmistoprofessori paimensi opiskelijoita ottamaan Mannerheimin kuvan pois kokoustilan seinältä – myös selfiekisalle tuli loppu

Professori Vesa Puurosen mielestä Mannerheim on historiallisesti niin ristiriitainen henkilö, ettei hänen kuvansa sovi opiskelijajärjestön tilojen seinälle.

Ryti, Walden ja Mannerheim 4.6.1942 eli Mannerheimin 75-vuotispäivänä.

Mannerheim kävi sodan aikana kuoleman porteilla – selkeää seuraajaa sairauksien runtelemalla ylipäälliköllä ei kuitenkaan ollut

Viime sotien johto oli niin vahvasti Mannerheimin käsissä, että hänen kuolemansa olisi ollut katastrofi. Päämajasta on ilmestynyt ensimmäinen kokonaistutkimus.

Jani Leinosen taideteos Mannerheimista seisomassa ruumiiden päällä.

Jani Leinonen tyytyväinen Mikkelissä esillä olleeseen Mannerheim-näyttelyyn

Mikkelin taidemuseon väistötiloissa olleessa näyttelyssä kävi kesän aikana kolmisentuhatta ihmistä.

Presidentti Sauli Niinistö puhuu eduskunnassa

Yle seurasi, kun eduskunta juhli satavuotiasta hallitusmuotoa – Presidentti Niinistö nosti juhlapuheessaan esiin viime vaalikauden kiistat perustuslain tulkinnasta

Oikeusministeri Henriksson vierastaa korkeimpien oikeuksien etukäteislausumia perustuslaillisuuden puntaroinnissa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle