Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tummiin pukeutunut mies seisoo navetassa, katsoo ohi kameran.

Vesa Erosen maatilan kulut kasvoivat hetkessä miljoonalla eurolla – kustannusten nopea kasvu ajaa maatalousyrittäjiä vaikeisiin päätöksiin

Suomen suurimpiin kuuluva lihakarjatila Pohjois-Karjalan Liperissä pohtii toimintansa jatkoa. Kustannuskriisi on nostanut tilan menoja noin miljoonalla eurolla vuodessa. Yrittäjä on asettanut toivonsa kuluttajiin.

Jani Kaaro

Jani Kaaron kolumni: Pyhän eläimen sotku

Jos rakastat ajatusta pyhästä lehmästä, lue tämä ja päätä sitten, onko pyhyys siunaus vai kirous, kirjoittaa Kaaro.

Vasikan turpa lähikuvassa.

Suomi on koukussa halpaan lihaan vaikka terveys, lihantuottajat ja ilmasto kärsivät – Lihaa pitäisi syödä vähemmän, sanovat suomalaiset Ylen kyselyssä

Suomi on koukussa halpaan lihaan, vaikka terveyssyyt ja ilmastonmuutos puoltavat lihansyönnin vähentämistä.

Kirjolohifileitä kalatiskissä.

Ja mitä tänään laitettaisiin – vitamiineja vai hiilidioksidipäästöjä? Soija ja lohi saivat vertailussa parhaat arvosanat, riisi heikoimman

Selvityksen mukaan ilmastomöröksi haukuttu naudanlihakin on valkoista riisiä parempi vaihtoehto.

Poliisin virkamerkki työhaalarin hihassa

Siikajoella löytyi lähes sata kuollutta nautaa kaksi vuotta sitten – syyte törkeästä eläinsuojelurikoksesta ja ympäristön turmelemisesta

Eläinlääkäri oli löytänyt lumen alle kuolleita nautoja tarkastuskäynnillään maatilalla Siikajoella 2018.

ruokaa jääkaapissa

WWF:n raportti: Maapallo ei kestä nykyisen kaltaista ruokavaliota – Asiantuntija: Vegaaniksi ei ketään pakoteta

Maailman luonnonsäätiö WWF:n kävi läpi 75 maan ravitsemussuositukset ja löysi niistä ympäristön kannalta ongelmia.

Tarjoushintaista naudan sisäfilettä kaupan kylmäaltaassa.

Koronakevät sekoitti lihamarkkinat – naudan sisäfilettä myyty jopa alle kympillä kilo

Koteihin lihaa ostettiin reilusti enemmän kuin normaalisti, mutta ravintolamyynti pysähtyi ja arvokkaita lihoja kasaantui lihatalojen varastoihin.

Ylämaan karjaa laitumella

Itä-Savo: Pieksämäen karanneen nautalauman tarina jatkuu – osa saatiin kiinni, mutta ne häipyivät uudestaan

Viisi ylämaan nautaa saatiin jo aidatuksi, mutta aidan näkeminen sai ne rynnistämään siitä läpi.

Riilahden kartanon hereford-rotuiset siitossonnit painavat noin tuhat kiloa.

Isot lihatalot pyrkivät kohti hiilineutraalia naudanlihaa – Pieni suomalaistila antaa metsän kasvaa ja kertoo jo korvaavansa karjan päästöt

Tutkijan mukaan kuluttajan on vielä vaikea arvioida ja vertailla omien ruokaostostensa hiilijalanjälkeä.

Naudanlihakastiketta ja pastaa.

Naudanlihaa ei aiota vähentää Vaasan, Seinäjoen ja Kokkolan ruokalistoilta – kasvisruokien määrä on kuitenkin kasvussa

Koulujen ja päiväkotien ruokalistoilla on edelleen naudanliharuokia. Kasvisruokien määrää on lisätty ja halutaan lisätä edelleen.

Orawa-lehmä

Lehmät vierailivat Helsingin yliopistolla – "Tämä ei ole kannanotto"

"Tarkoituksenamme on näyttää, miltä näyttää oikea lehmä", toteaa maidontuottaja Eeva Linnainmaa.

Oppilas ottaa kouluruokaa

Lapin yliopistolla tarjoillaan lihaa jatkossakin

Ravintolat Felli ja Petronella tarjoavat myös jatkossa broileria, sikaa ja nautaa.

Lihaa vai kasviksia julkisiin ruokailuihin?

"Suomalaisella ruuantuotannolla ei ole koko maailman mittapuulla merkitystä" – opiskelijaravintolan päätös luopua naudanlihasta puhuttaa yhä

Kansanedustajat Antti Kurvinen ja Emma Kari keskustelivat kasvis- ja liharuuan ympäristövaikutuksista Aamu-tv:ssä.

Vesa Eronen navetassa nautojen kanssa.

Opiskelijaravintola luopuu naudanlihasta, ja päätös harmittaa tuottajia: "Nauta pystyy pelastamaan näköjään lentomatkailun ja kaiken muun"

Luonnonvarakeskuksen tutkija pohtii ravintolan päätöstä ilmastovaikustusten lisäksi ympäristön ja vastuullisuuden kannalta.

Kasvisruokaa otetaan lautaselle.

Nauta pysyy lautasella Oulun yliopistossa, vaikka Helsingissä siitä luovutaankin

Helsingin ylioppilaskunnan ravintolayhtiö ilmoitti tiistaina luopuvansa naudanlihasta. Oulussa nautaa tarjotaan jatkossakin.

Lehmä laitumella.

Tiistai 15.10.2019 (radio)

Kunnille lisää rahaa terveydenhoitoon. Rakentaminen hidastuu. USA asetti pakotteita Turkille. Opiskelijaravintola luopuu naudanlihasta. Kela avasi selkokielisen verkkosivun.

kasvissalaatti jossa falafelpullia

Joensuun opiskelijaravintoloissa tarjoillaan yhä naudanlihaa

Itä-Suomen yliopiston ravintoloissa ei seurata Helsingin yliopiston ruokaloiden esimerkkiä luopua naudanlihasta.

Vad väljer du? Hoppar du över köttet en dag i veckan gör du en betydande miljögärning. Bild: YLE/Tuula Nyberg

Useissa kaupungeissa opiskelijaravintoloita pyörittävä Juvenes ei ole luopumassa naudanlihasta – osuus lihatuotteista 3 prosenttia

Juveneksella on kampusravintoloita Tampereen lisäksi esimerkiksi Turussa, Oulussa, Vaasassa, Porissa ja Raumalla.

Opiskelija syö lounasta yliopiston ravintolassa.

Beef off the menu at the University of Helsinki

Helsinki University cafeterias are eliminating beef from lunches and providing more vegetarian and vegan fare

Opiskelija syö lounasta yliopiston ravintolassa.

Helsinkiläinen opiskelijaravintola Unicafe lopettaa naudanlihan käytön – Atria: Hämmentävä ja surullinen päätös

Samalla kun naudanliha korvataan sianlihalla ja kanalla, ravintoloissa pyritään nostamaan myytyjen kasvis- ja vegaanilounaiden määrä yli puoleen.

Amatzonin sademetsää poltetaan.

Finnish pols demand action over Amazon fires

PM Antti Rinne and European Commissioner Jyrki Katainen were among those calling for urgent steps on Friday.

Kahvipapujen koneellista keruuta brasilialaisella plantaasilla

Suomi hörppii runsaasti brasilialaista kahvia, naudanlihaa syödään vain vähän – maiden välinen kauppavaihto puolittui lyhyessä ajassa

Suomi juo kyllä paljon brasilialaista kahvia, mutta Brasilian sademetsiä ei polteta kahvipeltojen raivaamiseksi. 

Kuvassa kälviäläisen maatilan lehmiä.

Rise in salmonella infections on Finnish farms

After a decade or so of only about 20 reported cases annually, 2018 saw 43 cases detected on cattle and pig farms.

Paahtopaistia.

Vatsat täyttyvät nyt tavalla, jota aiemmat sukupolvet ihmettelisivät – Näin liha valloitti suomalaisten lautaset

Viime vuosikymmenten hitti on broileri, jonka naistenlehdet poimivat 80-luvulla kevyen syömisen trendinä Yhdysvalloista.

Jarrion Lawson polvistuneena.

Agentti vihjaa yhdysvaltalaisen huippupituushyppääjän saavan neljän vuoden dopingpannan – söi "pilaantunutta" naudanlihaa japanilaisravintolassa

MM-hopeaa saavuttanut pituushyppääjä Jarrion Lawson asetettiin alunperin, viime syksynä väliaikaiseen kilpailukieltoon dopingrikkeen takia.

Joona-Hermanni Mäkinen

Joona-Hermanni Mäkisen kolumni: Lihansyönnillä ei ole tulevaisuutta

Nykyinen ruokavalio on tullut tiensä päähän. Suomen maataloudella on mahdollisuus nousta kasvisruoan globaaliksi edelläkävijäksi, kirjoittaa Joona-Hermanni Mäkinen.

Lampaanpaistia ja kasviksia lautasella.

Ravintotieteilijät raapivat päätään, kun kansa syö mitä haluaa – mutta parannamme koko ajan, ja 2020-luvulla DASH:in pitäisi kuulua kaikkien arkeen

Ravintosuositukset eli ruokaympyrät täyttävät 70 vuotta. Nyt punaisen lihan ylensyönnistä pyristellään tosissaan eroon.

Heikki Kämäräinen sonnikasvattamossa Kuusamossa.

Yhä useampi vasikka syntyy ainoastaan lihan tuotantoa varten – samalla naudanlihan hiilijalanjälki kaksinkertaistuu

Suomalaisen naudanlihan hiilijalanjälki on yleensä ulkomaista pienempi, oli kyseessä maito- tai liharotuinen nauta.

Kasvishampurilaisateriat lautasella.

Herätys: Ilmaston ystävä syö punaista lihaa kerran viikossa, kokoomukselle kelpaa vain voitto, viileää auringonpaistetta

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

kasvissalaatti jossa falafelpullia

WWF:n uusi ruokasuositus: Korkeintaan kuusi kananmunaa kuukaudessa, punaista lihaa kerran viikossa ja lasi maitoa päivässä

Ilmastonmuutoksen torjumiseksi olisi WWF:n mukaan ruokalautasella oltava pääsiassa kasviksia, kotimaista kalaa ja broileria.

lapsi pitelee maitolasia

Saksan syöpätutkimuskeskus varoittaa antamasta lehmänmaitotuotteita alle vuoden ikäisille syöpäriskin vuoksi – Valio: Yllättävää, jos osoittautuisi todeksi

Tutkijat ovat löytäneet uusia taudinaiheuttajia naudanlihasta ja maidosta. Nämä saattavat johtaa tulehduksiin, jotka voivat aiheuttaa syöpää aikuisiällä.

Poisvedettävä jauhelihapakkaus

Lidl pulls minced beef over salmonella fears

The products were on sale in all Lidl stores across Finland from 4 February.

Poisvedettävä jauhelihapakkaus

Lidl vetää taas naudan jauhelihaa myynnistä salmonellaepäilyn takia

Tuotteet ovat olleet myynnissä kaikissa Suomen Lidl-myymälöissä viikoilla 6 ja 7. 

Nauta

250kg of Polish beef from sick cows imported to Finland

The Finnish Food Authority is investigating whether the meat has already reached supermarket shelves or if it's still in a storage facility.

lehmä

Ruokavirasto: EU-maiden hälytysjärjestelmän tietojen mukaan Suomeen ei ole tuotu vaarallista naudanlihaa

EU-maiden elintarvikkeiden hälytysjärjestelmästä ei ole tullut ilmoitusta, että Suomeen olisi tuotu vaarallista naudanlihaa, Ruokavirasto kertoo.

Naine vihannestiskillä ostoksilla

Tutkijat kehittivät planetaarisen ruokavalion – Se estäisi miljoonia ennenaikaisia kuolemia ja ruokkisi terveellisesti koko maapallon väestön

Lihaa ja maitotuotteita ei raportissa kielletä täysin, mutta niiden syömistä pitäisi vähentää länsimaissa rajusti.

Keinolihaa

Onko laboratoriopihvi vastaus lihan kysynnän kasvuun? Israelissa esitellyn keinolihan maussa riittää parannettavaa

Keinotekoisesti valmistetun lihan toivotaan vähentävän maatalouden ympäristöpäästöjä.

Marjanpoimijoita mansikkaviljelmällä

Luomuruokaa tuotetaan tulevaisuudessa aiempaa enemmän Etelä-Savossa

Luomuun siirtyminen kiinnostaa etenkin marjanviljelijöitä ja naudanlihan tuottajia.

Valmis annos carpaccioa

Astu italialaiseen keittiöön – valmista samettinen carpaccio salaatin kera

Strömsön kokki tekee vihreämmän version klassikosta.

Prisma-dokumentti selvittää, voiko lihaa syödä ja kuinka paljon.

Prisma: Totuus lihasta – Voiko syödä lihaa ja pysyä terveenä?

Vihanneskauppias Chris Bavin tutkii lihaa.

Hampurilainen

Mitä yhteistä on kalakukolla ja premium burgerilla? Suomen pikaruokakulttuuri on kypsynyt vuosikymmeniä

Kun hampurilainen rantautui Suomeen, asiasta kohistiin isoon ääneen. Nyt jo arkipäiväistyneeltä pikaruualta halutaan korkeaa laatua ja persoonallisia makuja.

Lehmiä laitumella.

Lypsytilan pitäjät varautuvat poikkeuksellisen suureen laajennukseen Orivedellä: yli 1 400 eläintä

Eräjärvellä lypsytilaa pitävät Sakari ja Elena Kuusisto suunnittelevat maidon- ja lihantuotannon yhdistämistä.

Lohjalla ja Vihdissä on runsaasti kaavoittamattomia haja-asutusalueita.

Sateet ovat kastelleet kasvustoja, mutta vahinkoja ei saa paikattua

Tilanne maatiloilla vaihtelee huomattavasti maalajien ja paikallisten sademäärien mukaan.

Lihavartaiden grillausta.

Grillilihaa usein nauttivat suurentuneessa diabeteksen vaarassa

Grillatun lihan syöminen voi olla yksi tekijä tyypin 2 diabeteksen puhkeamisen taustalla. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukainen yhteys koski punaista lihaa ja kanaa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle