Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kuolevatko vanhat puolueet, kun Suomi ikääntyy? Mikä puolue saa kasvavan vieraskielisen väestön äänet? Selvitimme, mitä muutokset Suomen väestössä tarkoittavat puolueille

Suomen väestö kaupungistuu, vanhenee ja moninaistuu. Selvitimme, kuoleeko keskusta sukupuuttoon ja tuleeko kaikista vihreitä. Keskustalaisen Joonas Soukkion, 24, ja vihreän Sirkka-Liisa Korkalan, 82, mielestä ikä tai asuinpaikka eivät kuitenkaan yksin määrää mielipiteitä.

Eduskunta aloitti sote-äänestykset – hallituspuolueissa kolme vihreää kipuilee, puolueella ei ryhmäkuria

Eduskunnassa hallituksen sote-uudistus etenee kohti keskiviikon ratkaisevaa äänestystä. Kolme vihreää lipesi tänään hallitusrintamasta, kun eduskunta äänesti tänään opposition muutosehdotuksista.

Jyväskylän uuden valtuuston ryhmät neuvottelivat ensi kertaa, tavoitteena jakaa luottamuspaikat heinäkuussa

Neuvottelut kutsui koolle suurin valtuustoryhmä SDP. Kokouksessa käsiteltiin käytännön asioita.

Analyysi: Vihreitä ei enää haukuta kokoomuksen puisto-osastoksi ja se voi selittää osan kuntavaalien tappiosta

Opposition puhetapa niputtaa kaikki hallituspuolueet vasemmistolaisiksi tai vihervasemmistolaisiksi on tuottanut vihreille saman ongelman kuin keskustalle. Vihreiden omat aloitteet, poliittinen linja ja saavutukset eivät kirkastu äänestäjille.

Lääkäreiden saaminen syrjäseudulle, maakuntavero ja äänestysinto aluevaaleissa huolestuttivat kyselytunnilla

Kyselytunnin aiheisiin nousivat myös matkusrajoitukset. Hallitus päätti höllennyksistä torstaina. Oppositiossa katsotaan, että Suomi on jo myöhässä matkailun avaamisessa.

Tarkastuslaskennassa muutoksia useiden pohjoissavolaisten kuntien vaalitulokseen

Kaikkiaan yksitoista puolueen viimeistä sijaa vahtui tarkastuslaskennassa toiseen valtuutettuun. Lapinlahdella tarkastuslaskenta toi sittenkin vihreille yhden valtuustopaikan, joka lähti keskustalta.

Laura Pullinen johtamaan Porin vihreiden valtuustoryhmää

Pullinen haluaa lisätä vuoropuhelua poliittisten ryhmien välillä.

Näin Helsingissä äänestettiin: Katso kuvista, miten alueiden värisuora muuttui viime vaaleista – roimasti lisää sinistä, hieman myös punaista

Helsingin äänestysprosentti nousi maan korkeimmaksi. Suurimmat puolueet säilyttivät paikkansa, mutta niiden kannatuksessa tapahtui muutoksia kaupungin eri alueiden välillä.

Terveydenhuollon laaja hoitajamitoitus ei saa juurikaan kannatusta Keski-Suomen kansanedustajilta – vain yksi vastaaja kannattaa ajatusta

Laki määrittää hoitajamitoitukset vanhusten- ja lastenhoitotyöhön. Hallitusohjelmaan on kirjattu henkilöstömitoitus myös lastensuojeluun. Keski-Suomen kansanedustajat eivät usko, että hoitajamitoituksen laajentaminen muuhunkin hoitotyöhön ratkaisisi terveydenhuollon ongelmat.

Suomen kunnat ovat aiempaa enemmän oikealla – katso, missä perussuomalaiset nostivat kannatustaan ja tutki kenellä on valta omassa kunnassasi

Kunnanvaltuustot liikahtivat suuressa osassa maata konservatiivisempaan tai oikeistolaisempaan suuntaan. Eduskunnan oppositiopuolueista menestyivät niin kokoomus, perussuomalaiset kuin ensimmäistä kertaa vaaleihin osallistunut nyt-liike.

Vaalimatematiikan kummallisuuksia: Suurempi kannatusluku ei välttämättä näy valtuutettujen määrässä

Suomessa vaaleissa prosentit ja valtuustopaikat eivät aina kulje käsi kädessä. Esimerkiksi Keski-Suomessa keskustan ja SDP:n kannatusluvuissa on vain prosenttiyksikön ero, mutta keskusta sai 195 valtuustopaikkaa, SDP 116.

Kadottivatko vihreät kaupunkilaisten luottamuksen? Sinnemäki hävityistä paikoista: "Jotain jäi uupumaan"

Vihreät menetti valtuustopaikkoja Suomen suurimmissa kaupungeissa. Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla puolueelta katosi kussakin kolme paikkaa. Samaan aikaan perussuomalaiset kasvattivat suosiotaan.

Vihreät joutui pettymään Pirkanmaalla – Sonja Harmaala: ”Meitä ei ehkä sittenkään nähdä koko kaupungin puolueena”

Pirkanmaalla kannatus laski kuntavaaleissa eniten vihreillä: pudotusta oli 3,7 prosenttiyksikköä. Tampereella iloitaan silti uusista valtuustonimistä.

Analyysi: Kokoomusväki torjui punaista hallitusta – vaalitappio heikentää pääministeri Marinin toimintakykyä

Kokoomus vei neljännen kerran kuntavaalien kärkipaikan. Laimeissa kuntavaaleissa kultaan riitti sama äänimäärä, joka jätti puolueen pronssille viime eduskuntavaaleissa. Hallituksen sisällä jännitteet kasvavat, arvioi politiikan toimittaja Pekka Kinnunen.

Porin äänikuningas Timo Aro jatkaa sitoutumattomana eikä liity vihreiden jäseneksi – paikka kaupunginhallituksessa kiinnostaa

Vihreiden listalla Porin valtuustoon valittu Timo Aro oli sitoutumaton ehdokas, mikä tarkoittaa, että hänellä ei ole Vihreän liiton jäsenkirjaa. Sellaista Aro ei aio hankkia jatkossakaan.

Tarkastuslaskentaa jännitetään Porin vihreissä ja vasemmistoliitossa – valtuuston kokoonpano voi vielä muuttua

Tarkastuslaskenta voi vielä muuttaa vaalien tulosta ainakin ehdokaslistojen sisällä Porissa. Sekä vihreillä että vasemmistoliitolla viimeisen valtuutetun nimi saattaa muuttua vaali-iltana kerrotusta.

Perussuomalaisille seitsemän lisäpaikkaa, vihreät romahti Ylöjärvellä – Suomen perussuomalaisin kunta lähtee uudelle valtuustokaudelle myrskyisistä lähtökohdista

Voimasuhteet Ylöjärven valtuustossa muuttuivat kuntavaaleissa. Perussuomalaiset otti kaupungissa selvän voiton, ja vihreät ja keskusta menettivät kannatustaan. Ylöjärvestä tuli yksi Pirkanmaan kolmesta kunnasta, jossa perussuomalaiset on nyt ykköspuolue.

Kuntavaalien voitot ja tappiot – katso yhdeksän asiaa, mitä yön tuloksesta selvisi

Kokoomus ja perussuomalaiset menestyivät, Jussi Halla-ahosta tuli äänikuningas, vihreät menetti kannatustaan suurissa kaupungeissa ja äänestysvilkkaus putosi. Lue lyhyesti, mitä kuntavaaleissa tapahtui.

Kainuussa valtuustopaikan sai 12 äänellä, suhteellinen vaalitapa jätti rannalle esimerkiksi Sotkamossa ääniä rohmunneen vihreiden edustajan

Suomessa käytettävän suhteellisen vaalitavan takia joskus voi käydä niin, että paljon henkilökohtaisia ääniä saanut ehdokas ei tule valituksi, koska oman ryhmittymän ääniä ei ole riittävästi.

Vihreät putosi suurimman paikalta Jyväskylässä – SDP ja kokoomus kiilasivat ohi

Vihreät otti viime vuonna suurimman puolueen paikan Jyväskylässä. Nyt paikka oli katkolla, ja puolue putosi ohuella marginaalilla kolmanneksi.

Vihreät menettämässä paikkoja Tampereella, perussuomalaiset nousevat – Iiris Suomela: "Eivät he ole saaneet kauheasti aikaisemminkaan mitään konkreettista aikaan"

Vihreät menettävät painoarvoaan Tampereen valtuustossa samaan aikaan kun perussuomalaiset nostavat asemiaan selvästi.

Kemissä demarit ovat ohittamassa vasemmistoliiton – perussuomalaisille lisää paikkoja

Vasemmistoliitto on menettämässä kolme paikkaa Kemissä.

Perussuomalaisilla kova nousu, vihreät menetti Jyväskylän – keskusta Keski-Suomen suurin häviäjä

Keski-Suomessa vihreät on kokemassa kovaa takaiskua ja perussuomalaiset yhtä kovaa nousua. Pihtiputaalla valta vaihtui, kun keskustan romahdettua suurimmaksi valtuustoryhmäksi nousi Pihtiputaan Parhaaksi -yhteislista

Ohisalo ei kommentoi Sinnemäen rikosepäilyä – Sinnemäki itse aikoi kommentoida vasta esitutkinnan valmistuttua

Tutkintapyynnön poliisille tekivät Meilahden huvila-alueen asukkaat Sinnemäen takavuosien toimista alueen poikkeamislupapäätöksessä. Sinnemäki muistuttaa kommentoineensa poikkeamispäätöstä ja esteellisyyskysymystä jo useita kertoja julkisuudessa.

Helsingin Vihreät antaa täyden tukensa Sinnemäelle – puoluesihteerin mukaan esitutkinnasta aiottiin kertoa sen valmistuttua

Sinnemäki kommentoi virkarikosepäilyä viime yönä Facebook-postauksessa. Hän kiisti syyllistyneensä rikokseen. Vihreiden puoluesihteeri kertoo kuulleensa Anni Sinnemäkeen liittyvistä rikosepäilyistä ennen kuin Helsingin Vihreät asetti tämän ehdokkaakseen.

Vaalien kärkisija, keskustan ahdinko ja paikalliset ilmiöt – viisi tutkijaa kertoo, mitä he tarkkailevat kuntavaalituloksessa sunnuntaina

Yle kysyi viideltä ajatuspajan ja tutkimuslaitoksen tutkijalta, mitä he tarkkailevat kuntavaalien tuloksessa. Suurin osa vastaajista mainitsi puolueiden suuruusjärjestyksen, keskustan ja perussuomalaisten suosion ja erilaiset paikalliset ilmiöt.

Poliisi epäilee vihreiden pormestariehdokasta Anni Sinnemäkeä virkarikoksesta tutun näyttelijän paritalohankkeessa

Helsingin kaupunkiympäristön apulaispormestaria Anni Sinnemäkeä (vihr.) epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta. Meilahden huvila-alueen asukkaat tekivät poliisille tutkintapyynnön Sinnemäen takavuosien toimista alueen poikkeamislupapäätöksessä.

Neljä puheenjohtajaa kertoo, miksi isot kaupungit ovat kuntavaaleissa tärkeitä – osa povaa vaikutuksia valtakunnan politiikkaan

Kuntatutkijan mukaan suurien kaupunkien merkitys valtakunnan politiikassa nousee. Tampereella eniten ääniä ovat hamuamassa kannatusmittausten mukaan kokoomus, SDP, vihreät ja perussuomalaiset. Suosio kasvukeskuksissa heijastuu kokonaiskannatukseen.

Kuntavaalitaiston loppukiihdytys käynnistyy tänään Ylen suuressa vaalikeskustelussa – katso suora lähetys alkaen kello 21 TV1:ssä ja Areenassa

Eduskuntapuolueiden puheenjohtajien viimeisessä kohtaamisessa ennen sunnuntain vaalipäivää on odotettavissa kiihkeää keskustelua muun muassa sote-uudistuksen, koronarajoitusten, pormestarivalintojen ja kannatuskyselyn povaaman nokkimisjärjestyksen ryydittäminä.

Kasvattaako kaistojen lisääminen ruuhkia? Yle teki faktantarkistusta poliitikkojen väitteille

Tarkistimme helsinkiläisten poliitikkojen väitteitä muun muassa koulutukseen käytetyistä rahoista, liikuntapaikoista ja lisäkaistojen vaikutuksesta autoiluun. Voit testata jutussa myös itse, arvioitko väitteiden totuusarvoa oikein.

Tampereella kasautui ehdolle kolme poikkeuksellista tapausta – heitä äänestäessään ei voi varmasti tietää, ketä kannatti valtuustoon

Tampereella kuntavaalien listalta löytyy edesmennyt, kunnanjohtajaksi kesken vaalien valittu sekä tuoreen rikostutkinnan kohteena oleva henkilö.

Itäsuomalaisilla ehdokkailla erilainen käsitys siitä, kenen asialla poliitikon kuuluu toimia

Kuuluuko ehdokkaan olla vaalien jälkeen oman äänestäjäkuntansa edunvalvoja, siitä esimerkiksi perussuomalaiset ja vihreät ovat eri mieltä sekä Pohjois-Karjalassa että Pohjois-Savossa.

Helsinki paikkaa koronakolhuja yli 160 miljoonalla eurolla – kiistelty koulurahoituskin lisääntyy reippaasti

Helsingin kaupunginhallitus esittää yli 160 miljoonan euron lisärahaa koronakustannusten paikkaamiseen vuoden 2021 budjettiin. Lopullinen päätös lisärahoista tehdään kaupunginvaltuustossa kesäkuun puolivälissä.

Mistä sinun kunnassasi puhutaan? Kuuntele Kuntarundin Oulun vaalikeskustelu Yle Areenasta

Oulu on maakunnan suurin kaupunki ja siksi tärkeitä teemoja ovat kaupunkimaiseman ja kaavoituksen kehittäminen sekä palvelut. Yliopiston mahdollinen muutto Raksilaan on yksi odotetuimmista uuden valtuuston päätettävistä asioista.

Hämeenlinnassa vieraillut Maria Ohisalo myöntää puutteet kulttuurialan korona-avussa: "Järjestelmämme ei ole taipunut tilanteeseen"

Maria Ohisalo odottaa sosiaali- ja terveysministeriöltä nopealla aikataululla esityksiä, jotta tapahtuma- ja kulttuuriala pääsisi avautumaan mahdollisimman laajasti.

Ylen vaalikone: Pride-liputus sopisi Lapissa vihreiden ja vasemmiston ehdokkaille, mutta ei perussuomalaisille ja kristillisdemokraateille

Kunnan järjestämä liputus Pride-tapahtuman vuoksi jakaa ehdokkaiden mielipiteet. Enemmistö vihreistä ja vasemmistolaisista hyväksyy, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit pääosin vastustavat. Myös keskustassa ja kokoomuksessa enemmistö vastustaa.

Eurooppa-kirje: Italia suuntaa EU:lta saamiaan elvytysrahoja näivettyneeseen etelään, jonne "edes Kristus ei uskaltaudu"

Mistä Euroopassa puhutaan juuri nyt? Mitä jokaisen suomalaisenkin on hyvä tietää EU-asioista? Saat olennaiset jutut Euroopan unionista perjantaisin suoraan sähköpostiisi, kun tilaat Ylen Eurooppa-uutiskirjeen. Linkki tilauslomakkeeseen löytyy kirjeen lopusta.

Entinen kansanedustaja Antero Vartia saa syytteen Compensate-säätiön toiminnasta – "Pääasia että saadaan ratkaistua"

Syyte liittyy Vartian johtaman säätiön tarjoamaan palveluun, jossa kuluttaja voi hyvittää tuotteiden hiilidioksidipäästöt. Vartia kiistää syyllistyneensä rikokseen. Hänen mukaansa jutun taustalla on arpajaislain epäselvä tila.

Rikoksesta epäiltyä tai tuomiostaan kertomatta jättänyttä ehdokasta ei saa listoilta pois

Vihreiden ehdokasta epäillään parituksesta. Helsingin Sanomien mukaan perussuomalaisten ja kokoomuksen listoilta löytyy lapseen kohdistuneista seksuaalirikoksista tuomittuja.

Tampereen vihreiden puheenjohtaja ehdokkaan paritusepäilystä: "Luottamus on rikottu"

Tampereen vihreiden puheenjohtajan Juhana Suoniemen mukaan puolueella ei ole mahdollisuuksia ehdokkaaksi haluavien laajaan tarkastukseen. Harri Pinola kiistää parituksen, mutta myöntää poliisitutkinnan.

Maria Ohisalon puheenjohtajatentin parhaat palat – "Nyt turpeen siirtymään on tukea haettavissa ja sitä me kannatimme koko ajan"

Ohisalo maalaili tentissään Suomelle vihreän kasvun ympärille rakentuvaa tulevaisuutta ja selitti turvetuottajille sorvattua uutta tukea. Hän myönsi, että ilmastonmuutoksen torjunta vaatii ihmisiltä myös elintasosta ja elämäntavasta tinkimistä.

Ulkoministeri Haavisto otti yhteyttä Valko-Venäjän ulkoministeriin: "Hyvin hataria olivat selitykset"

Pekka Haavisto sanoo, että Valko-Venäjän selitykset sille, miksi se pakotti oppositioaktivistia kuljettaneen matkustajakoneen laskeutumaan, vaikuttavat tekaistuilta. Haavisto näkee, että myös sanktiot Valko-Venäjää kohtaan ovat mahdollisia.

Perustuslakivaliokunta kelpuuttaa hallituksen sote-esityksen, mutta vaatii muutoksia kolmeen isoon asiaan

Perustuslakivaliokunta on saanut valmiiksi lausuntonsa hallituksen sote-esityksestä. Sote-uudistus on törmännyt viime hallituskausilla kerta toisensa jälkeen ongelmiin perustuslain kanssa, mutta nyt näin ei näyttäisi käyvän. Oppositio arvostelee esitystä rankasti.

Valtaosa lippukaupunki Haminan kuntavaaliehdokkaista ei liputtaisi Pride-juhlan kunniaksi – suurin vastustus perussuomalaisilla

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokkaat ovat yksimielisesti ja jyrkästi sateenkaarilipun salkoon vetoa vastaan. Suuri osa vaalikoneeseen vastanneista on ainakin osittain samaa mieltä. Liputusta kannattavien mielestä teko olisi osoitus siitä, että kaupunki kuuluu kaikille.

Israelin isku mediataloon Gazassa herättää arvostelua – Biden puhelussa Netanjahulle: Israelilla oikeus puolustautua

Gazan pommituksissa on palestiinalaisviranomaisten mukaan kuollut jo 139 ihmistä, joista 39 lapsia. Israelissa ainakin kymmenen ihmistä on kuollut. Useissa maissa on osoitettu mieltä palestiinalaisten puolesta.

Somealustat ja älypuhelin voivat ratkaista kuntavaalit – vihreiden Brigita Krasniqi: “Jo kympillä voi saada Instassa paljon buustia”

Kuntavaalien kampanjointi siirtyi pandemian vuoksi verkkoon. Viisi suurinta puoluetta käyttää näissä vaaleissa sosiaaliseen mediaan yhteensä reilut 350 000 euroa. Summa kuulostaa pieneltä, mutta somessa näkyvyyden ostaminen on edullisempaa kuin perinteinen mainonta.

Maanantai 10.5.2021 (radio)

Vartiaisella ja Sinnemäellä on saman verran kannatusta Helsingin pormestariksi. Uusia koronatartuntoja on 143. Norwegian palaa Suomeen kesäkuussa. Valas jäi jumiin Thames-jokeen.

Rovaniemi sanoi erä- ja luontokulttuurimuseolle ei

Kaupunginvaltuusto päätti äänestyksen jälkeen, ettei museosta jätetä tarjousta.

Ylen kysely: Vartiainen ja Sinnemäki lähes tasavahvoja Helsingin pormestariksi – näin äänestäjän ikä, asuinalue ja tulot vaikuttavat suosikkiin

Ylen kyselyn mukaan Helsingin pormestarikilvasta näyttäisi tulevan varsin tiukka kamppailu. Kärkiehdokkaista SDP:n Nasima Razmyarin kannatus jakautuu tasaisimmin eri alueilla asuvien helsinkiläisten välillä.

Ylen kannatusmittaus: Helsingissä kokoomus pysyy suurimpana puolueena ja vihreät ovat kannoilla, mutta perussuomalaiset nostavat eniten suosiotaan

Kilpailu pääkaupungin suurimman puolueen paikasta kiihtyy kuntavaalien lähestyessä. Kokoomus, vihreät ja SDP säilyttävät paikkansa suurimpina puolueina Ylen tuoreessa kannatusmittauksessa. Perussuomalaisten suosio jää vähäisemmäksi kuin muualla maassa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle