Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Havainnekuva, jossa näkyy teollisuusalue meren rannassa ja suuri joukko tuulivoimaloita meressä.

Kristiinankaupungin vetylaitoksen kylkeen suunnitellaan vihreää terästä valmistavaa tehdasta

Uusi 300 hehtaarin teollisuusalue tulee lähelle valtatie 8:aa. Sijainti on valikoitunut jo valmiiksi rakennetun infran perusteella. Koko hankkeesta tehdään lopullinen päätös muutaman vuoden päästä.

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen logo paloautossa.

Pelastuslaitos kävi tarkastamassa kemikaalivuotoepäilyn Turun satamassa – vuotoa ei havaittu

Hälytys Turun sataman vaarallisten aineiden konttikentälle tuli maanantaina aamukahden jälkeen.

Kaksi kuvaa: toisessa ahvenet jään päällä, toisessa luomukananmunia pöydällä.

Kartta näyttää, missä Suomessa on havaittu ikuisia kemikaaleja – paistinpannuista ja goretexista tutut aineet terveydelle haitallisia

Ylen MOT-toimitus on selvittänyt PFAS-yhdisteiden esiintymistä Euroopassa kansainvälisessä Ikuiset kemikaalit -hankkeessa. Ympäristön lisäksi aineita on löytynyt kaloista ja kananmunista.

Pelastusviranomaiset paikalla Järvenpäässä, jossa kemikaalivuoto aiheutti vaaratilanteen.

Työntekijät yrittivät hillitä vaarallista reaktiota, toinen kuoli – Tukes havaitsi vakavia puutteita jätteiden kierrätyslaitoksella Järvenpäässä

Onnettomuus sattui Järvenpäässä syksyllä 2022. Vaarallisesta reaktiosta syntyneen myrkyllisen kaasun leviäminen aiheutti työntekijän menehtymisen.

Metsä Fibren Kemin biotuotetehtaan rakennustyömaa helmikuussa 2022

Kemin uudelle sellutehtaalle Tukesin kemikaaliturvallisuuslupa – kemikaalien suuronnettomuusriskeihin on varauduttu riittävästi

Metsä Fibren uusi tehdas tuottaa havusellua, lehtipuusellua, raakamäntyöljyä ja tärpättiä sekä sähköä, höyryä ja kaukolämpöä. Lisäksi se tekee muita kemikaaleja tehtaan omaan käyttöön.

Räddningsverkets emblem.

Kemikaalia valui tuotantotiloista toimistoon aamuyöllä Espoon Olarinluomassa

Pelastuslaitoksen mukaan nestemäisestä kemikaalista muodostunut lammikko oli pienellä, rajatulla alueella.

Kumihanskaan verhottu käsi pitelee digitaalista säteilymittaria.

Mikkeliläinen turvallisuusteknologian yritys Environics myytiin ranskalaisyhtiölle

Environics kehittää ja valmistaa kemiallisten, biologisten ja säteilevien aineiden ilmaisimia ja järjestelmiä. Yhtiö työllistää Mikkelissä noin 50 ihmistä.

Sadetakkiin pukeutunut jalankulkija kadulla.

Tutkijat löysivät keinon puhdistaa luonnosta ikuisina pidettyjä haitallisia kemikaaleja – Tukes: ei ratkaise ongelmaa, mutta voi minimoida tuhoja

Esimerkiksi vaatteissa ja paistinpannuissa käytetyt PFAS-yhdisteet ovat haitallisia luonnolle ja ihmisille. Tukesin ylitarkastajan mukaan niiden käyttöä pitäisi entisestään rajoittaa.

Asunnon räjähdyksestä rikkoutunut ikkuna.

Poliisi ei vielä tiedä, mikä aiheutti räjähdyksen asunnossa Vantaalla – rikoksesta epäilty loukkaantui itse, eikä häntä ole voitu kuulustella

Asunnossa oli räjähdyksen hetkellä yksi henkilö, jota epäillään kemikaalin tai kaasun varomattomasta käsittelystä.

Ihmisiä kävelee kadulla sateenvarjojen kanssa

Tukholman yliopiston tutkimus: Maapallolla ei ole enää paikkaa, jossa ikuisuuskemikaalien määrä sadevedessä olisi turvallisissa rajoissa

Altistuminen runsaalle määrälle PFAS-yhdisteitä voi lisätä esimerkiksi syöpäriskiä ja hedelmällisyysongelmia. Yhdisteiden käyttöä on rajoitettava nopeasti, tutkijat vaativat.

Uniperin työntekijöitä Etzelin kaasuvarastolla.

Vientiteollisuus voi joutua vähentämään tuotantoa, jos maakaasu kallistuu entisestään tai jos siitä tulee pula – hinta on jo viisinkertaistunut

Suomalaisen vientiteollisuuden on mahdotonta luopua maakaasun käytöstä nopeasti kokonaan, vaikka Ukrainan sota ja kallistunut maakaasu kannustavat yrityksiä investoimaan.

Permetriinillä kyllästetty paita retkeilyvaateliikkeen hyllyssä.

Suomessa myydään hyönteismyrkyllä kyllästettyjä vaatteita – Tukes: Todella myrkyllinen aine vesieliöille ja hyönteisille

On mahdollista, että permetriinivaatteiden myyntiin pitäisi olla Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin lupa.

Hyttynen imee verta nilkasta

Osa paheksuu Thermacellia ympäristöriskien takia, toisia ei kiinnosta pätkääkään – kysyimme suomalaisilta, miten he suojautuvat hyttysiltä

Kohun nokkaan viime kesänä joutunut Thermacell ei ole pahin laatuaan. Tukesin ylitarkastaja toivoo, että ihmiset harkitsisivat tarkkaan, ennen kuin käyttävät mitään hyönteismyrkkyjä.

Solvay Chemicals Finlandin tuotantolaitoksella Voikkaalla pelastuslaitoksen suuronnettomuusharjoitus.

Pahimmat riskit suuronnettomuudelle keskittyvät samaan maakuntaan Suomessa – yli 20 laitoksessa vaarallisia aineita: "Kemikaalien kirjo on valtava"

Korkeimmin luokiteltuja suuronnettomuuden vaaraa aiheuttavia laitoksia on Kymenlaaksossa 22. Suomen tasolla se tarkoittaa noin 15 prosenttia koko maan laitoksista, kun maakunnassa asuu samaan aikaan reilu kolme prosenttia suomalaisista.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Räjähdysvaaran uhka Hietasen satamassa Kotkassa – kontillinen akryylihappoa alkoi lämmetä vaarallisten aineiden säilytyspaikalla

Vaarallisen aineen lämpötila kohosi tiistaina Hietasen satamassa. Pelastuslaitos sai hapon lämpötilan laskemaan jäähdytysveden avulla. Lämpötilaa jäähdytettiin yön yli.

Luukku Forssan jätevedenpuhdistamolla.

Lieksassa halutaan selvittää, mistä puhdistamolle tuli liuotinpitoista jätevettä

Jätevedenpuhdistamolle Lieksassa päätyi viemäriverkoston kautta satoja litroja ympäristölle vaarallista kemikaalia. Vesilaitos haluaa selvittää, mistä aineesta on kyse ja oliko tapaus tahallinen.

Juustoportin tehtaan pihalla Aja varovasti, Olet tärkeä -kyltti.

Jalasjärven Juustoportissa kemikaalivuoto, lopulta ei suurta vaaraa ihmisille eikä tuotannolle

Välittömiä hoitotoimenpiteitä ei paikan päällä tarvittu. Myös tuotantotilat säästyivät altistumisilta vaarallisille kemikaaleille.

Nuoripari ja koira.

Raskaaksi tuleminen on koko ajan vaikeampaa, mutta syy on mysteeri

Nuorilla aikuisilla ikä ei vielä vaikuta hedelmällisyyteen. Tästä huolimatta yhä useammalla nuorella parilla on vaikeuksia tulla raskaaksi. Voiko se johtua kemikaaleista?

Anni-Lotta Nieminen pitää kädessään microbladin-työkalua.

Anni-Lotta Niemisellä kävi tuuri, kun EU-asetus kurittaa kauneudenhoitoalan kollegoja: "Monet varmasti joutuvat heittämään värejä roskiin"

EU-asetus kieltää ison osan tatuoinneissa ja pigmentoinneissa nykyään käytössä olevista väreistä 4. tammikuuta alkaen.

The Flower Shop-tatuointiliikkeen yrittäjä Leena Lumilampi yrityksessään Helsingin Runeberginkadulla.

Lähes kaikki nykyiset tatuointivärit kielletään vuoden alussa – musteista uhkaa tulla jopa pulaa

Vuoden alussa tulee voimaan EU-asetus, jolla halutaan taata tatuointien turvallisuus. Tatuointiyrittäjä Leena Lumilampi uskoo, että sääntely tekee alalle hyvää.

ECHA Euroopan kemikaalivirasto

Koruissa kadmiumia, leluissa ftalaatteja – tutkimus lähes 6000 kuluttaja- ja ammattituotteesta: 80 prosenttia rikkoo EU:n kemikaalilakeja

Euroopan kemikaaliviraston koordinoima tutkimushanke toteutettiin 29 maassa vuoden 2020 aikana. Tarkastetuissa tuotteissa oli muun muassa tekstiilejä, nahkaa, lastenhoitotuotteita, leluja ja koruja.

Tuhoutuneen tehtaan ikkunoiden kautta näkyy tuotantotilojen tulipalossa mustuneita laitteistoja.

Suksivoidetehtaan tilat tuhoutuivat rajussa tulipalossa – yritys jatkaa Joensuussa, henkilöstö saanut kriisiapua

Sammutustyöt palopaikalla Joensuussa ovat päättyneet. Pelastuslaitos jatkoi jälkisammutus- ja vartointitöitä keskiviikkoaamuun saakka.

Skotlannissa viskin mäski päätyy myös auton tankkiin

Voisiko viskin mäski toimia auton polttoaineena? – skotlantilaisyritys kehittää teknologiaa, joka voi mullistaa kemikaaliteollisuuden

Skotlantilaisyritys kehittää teknologiaa, jonka avulla kemikaaleja esimerkiksi liikkumisen tarpeisiin voitaisiin tuottaa kestävämmin.

Merikoskenkatu Oulun Tuirassa.

Maalausaineet aiheuttivat kemikaalihälytyksen kerrostaloon Oulun Tuirassa – kaksi henkilöä toimitettiin jatkohoitoon pahoinvoinnin vuoksi

Remontissa käytetyt tärpätti ja muut maalausaineet aiheuttivat tiistai-iltana kemikaalihälytyksen Oulun Tuirassa. Kahden henkilön oireet vaativat jatkohoitoa. Tehtävään osallistui yhteensä 11 pelastus- ja ensihoitoyksikköä.

upm kaukas metsäteollisuus tukkinippu saha

Kaukaan jätevedenpuhdistamolta pöllähti hajuja aamuyöllä – ilmanlaatu oli Tirilässä huono kolmen tunnin ajan

Hajuhaitan vähentämiseksi UPM Kaukaan tehtaalla on aloitettu hapettavien kemikaalien syöttö altaaseen.

Koirat

Uintireissu viilentää koiran, mutta punkkipanta voi olla haitallinen vesieliöille – vesi myös heikentää karkotteen tehoa

Ympäristötieteen apulaisprofessori muistuttaa, että hyttys- ja punkkikarkotteiden kemikaaleilla on moninaisia ympäristövaikutuksia. Hänen mielestään ihmisten tulisi punnita borreliariskiä suhteessa eläinten ja eliöiden kärsimiin haittoihin.

Bayer-yhtiön pyörivä logo berliiniläisen kerrostalon katolla.

Turku set to become "world's contraceptive capital" with new €250m pharmaceutical plant

One of the largest industrial investments in Finland in recent years, the new Bayer plant is to employ some 200 people when it opens in 2025.

Sri Lankan edustalla oleva rahtialus X-Pearl on uppoamassa

Muovi- ja kemikaalilastissa oleva rahtialus uppoamassa Sri Lankan edustalla – laaja ympäristötuho uhkaa

X-Press Pearl rahtialuksessa on lähes 1 500 konttia, joissa on muun muassa muovia ja kemikaaleja. Aluksen perä on jo uponnut ja yritykset hinata alus kauemmas rannikolta ovat epäonnistuneet.

Rispaantunutta muovista juurimattoa

Kotipihoihin haudataan kilometreittäin muovia joka vuosi, sitä vain kutsutaan kankaaksi – "Kuluttaja luulee ostavansa jotain muuta", sanoo biologi

Kotipuutarhureille myydään erilaisia muovikankaita, jotka ajan myötä hapertuvat maassa mikromuoviksi. Tutkimukset mikromuovien vaikutuksesta maaperään ovat vasta alkutaipaleella. Nyt kuitenkin jo tiedetään, että muovit ja niiden kemikaalit haittaavat maan elinvoimaisuutta.

Niko Ranta-aho

Niko Ranta-aho tunnusti 70 000:n huumausaineeksi luokiteltavan lääketabletin lähettämisen Suomeen

Ranta-aho kertoi oikeussalissa, että hän järjesti yli 70 000:n huumausaineeksi luokiteltavan lääketabletin lähettämisen Slovakiasta Suomeen. Ranta-ahon mukaan tablettitilaus liittyy Katiska 1:een ja hänet on jo kyseisistä tableteista tuomittu.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Kemikaalirekka suistui tieltä Huittisissa – lastina ollutta natriumkloraattia ei päässyt ympäristöön

Onnettomuus sattui aamyöllä noin kello kahden aikaan kakkostiellä Huittisten Raijalassa. Turmasta aiheutui liikenteelle haittaa yön tunteina.

Henkilö laittaa tyhjiä muovipakkauksia muovinkeräykseen.

Tutkimus: muovisia elintarvikepakkauksia ei pitäisi kierrättää uudelleen elintarvikekäyttöön

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan elintarvikkeista jää ruokapakkausten muoviin esimerkiksi rasvoja ja proteiineja mikrobien kasvualustaksi. Kierrätettynä ja uudelleen käytettynä tällaiset muovit ja niissä olevat mikrobit muodostavat tutkimuksen mukaan terveysriskin.

K-Lataus piste Espoossa

Maanantai 3.5.2021 (radio)

Tosi-tv:n osallistujasopimuksissa on ongelmia. Ravintoloiden rajoituksia ehkä lievennetään. Koronatilanteen hoidosta tehtiin kanteluita. Maskien turvallisuutta tutkittiin. Sähköautojen latausasemia tulee lisää.

Britannian poliisi löysi suuren huumelaboratorion Worcestershiressa.

Britannian poliisi löysi teollisen mittakaavan huumelaboratorion Redditchin lähellä – Katso video

Huumelaboratorion arvioidaan tuottaneen jopa 10 miljoonan punnan eli 11 miljoonan euron arvosta amfetamiinia. Ratsia kytkeytyy Encrochat-viestipalvelussa lähetettyihin viesteihin, joihin Ranskan poliisi pääsi käsiksi viime vuonna.

Pyry Yoyng

Pyry Young ei voi ehkä koskaan saada biologisia lapsia – miesten hedelmällisyys on romahtanut ja syytä arvaillaan edelleen

Joka toisen suomalaismiehen hedelmällisyys on laskenut niin alhaiseksi, että se vähintään hidastaa lasten saamista.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Heinolalainen muovialan yritys joutuu etsimään raaka-ainetta koronan takia

Koronakriisi on koetellut monella alalla raaka-aineiden saatavuutta.

Outokummun Tornion tehdas

Pitkä alavire teollisuuden tilauksissa päättyi – kasvua marraskuussa yhdeksän prosenttia

Tilausmäärät olivat laskeneet yhtäjaksoisesti vuoden alusta alkaen.

Kuvassa on UPM:n tehdas Lappeenrannassa.

Teollisuuden uudet tilaukset laskeneet yhtäjaksoisesti yhdeksän kuukautta

Teollisuustuotanto laski syyskuussa niin edelliskuukaudesta kuin vuodentakaisesta.

112 numero paloauton kyljessä

Vuotava klooriraepurkki aiheutti hälytyksen Salossa Korvenmäen jäteasemalla

Vuoto ei aiheuttanut henkilö- tai ympäristövahinkoja.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Hapanta hajunpoistoainetta joutui Kajaanissa jätevedenpuhdistamolle – saattoi päätyä myös Oulujärveen

15 kuutiometriä hapanta kemikaalia päätyi laiterikon vuoksi Peuraniemen jätevedenpuhdistamolle lauantaina.

Käsidesiä telineissä koulun käytävällä Teksasissa Yhdysvalloissa.

Neljä kuolemantapausta yhdistetty metanolia sisältävän käsihuuhteen juomiseen Yhdysvalloissa

Yhdysvaltain elintarvikeviranomaisen mukaan maassa on myyty useita kymmeniä metanolia sisältäviä käsihuuhteita.

Poliisin ja pelastuslaitoksen yksiköitä Helsingin kaupunginteatterilla

Chemicals agency worried about repeat of theatre blast

The agency said that it aims to see if measures can be taken to prevent a similar accident in the future.

Kirurgi Richard Babor selvittää, miten ehkäistä syöpäsairauksia.

Prisma: Miten välttää syöpä?

Kirurgi Richard Babor perehtyy syöpäsairauksien ehkäisyyn.

Punaista nestettä lasipullossa.

Chemicals safety watchdog: Don't use spirits for home-made hand disinfectant

General hardware and retail store Biltema has reported a brisk trade in methylated spirits in February and March.

lääkkeitä apteekin hyllyllä

Ministeriön määräyksestä ei piitattu – ihmiset yrittävät hamstrata lääkkeitä yli kolmeksi kuukaudeksi

Suomen Apteekkariliiton mukaan asiakkaat ovat sosiaali- ja terveysministeriön linjauksen jälkeenkin pyrkineet hakemaan ylimääräisiä lääkemääriä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle