Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lähde syyskuussa kiertämään Suomea Elävän arkiston matkassa

Syyskuun tapahtumia Elävän arkiston valossa.

Tarinoita lajienvälisestä ystävyydestä

Arkisia kanssakulkijoita ja lohduttajia murheessa

Tulvavesi opetti Hannu Mäkelälle tärkeimmän asian rakkaudesta

Kirjailija Hannu Mäkelä kertoo, mikä on olennaista elämässä.

Legenda elää teoksillaan - Timo K. Mukan syntymästä 70 vuotta

Evakkomatkalla Ruotsissa 17. joulukuuta 1944 syntynyt Mukka oli aikansa kohutuin suomalaiskirjailija. Kirjallisten piirien hylkimän pellolaiskirjailijan elämä oli lyhyt, sillä ensi maaliskuussa hänen kuolemastaankin tulee jo 42 vuotta. Aikalainen ja ystävä, kirjailija Erno Paasilinna tunsi miehen kohuotsikoiden takaa.

Veltto Virtanen sai pilkata pappeja ja päättäjiä lähietäisyydeltä

Virtasen osuus ohjelmasarjassa loppui lyhyeen vuonna 1984.

Matti Salminen: Pentti Haanpään tarina

Matti Salmisen kirjoittama Pentti Haanpään tarina on tärkeä kirja. Moni epäselvyys selviää tästä kirjallisuushistoriamme yhdestä kaikein suurimmasta kirjailijasta. Muutamien vanhojen kirjallisuudentutkijoiden hellimä myytti Haanpäästä pelkästään kansankuvaajana joutaa romukoppaan, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Vuonna -69 valmistuneet opettajat hyvästelivät lakkautetun opinahjonsa performanssilla

Ryhmä vuonna 1969 Kajaanin seminaarista valmistuneita opettajia kävi heittämässä hyvästit rakkaalle opinahjolleen. Eino Kaikkonen ihmettelee, miten valtiovalta ja poliittiset tahot päästivät Kajaanin opettajankoulutuksen lakkauttamisen tapahtumaan.

Oulu – Suomen suurin kaupunki

Oulu oli pinta-alaltaan suurin kaupunki 1960-luvulla

Pikkaraisen Tuhat ja yksi arvostelua

Juha Pikkarainen on avannut radio-ohjelmansa Kirjakammin oven jo yli tuhat kertaa. Hän on paitsi tehnyt tunnetuksi suomalaista ja ulkolaista kirjallisuutta, niin hän on myös omalla tavallaan tähdentänyt lukuharrastuksen sivistävää merkitystä. Kirjat ovat osa Pikkaraisen elämää - joka päivä!

Anja Snellman: Ivana B.

Ivana B. koostuu 67 kirjeestä, jotka ikääntynyt, kolmekymmentä vuotta kirjailijana toiminut ja kovasti kirjan kirjoittajan oloinen kirjailija lähettää erityistason lyhytterapeutti Parantaiselle. Snellmanin kritiikin kohteena on aikamme, joka tekee kaiken maailman BB-kasvoista suuria julkkiksia ja tietoisesti unohtaa kaiken älyllisen pohdiskelun tai oikean taiteellisen työn, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Tuhlaajapojan päiväkirja

Eeli Aallon elokuva vuodelta 1987

Petsamon väki jäi sodan jalkoihin

Petsamon asukkaat jäivät sodan jalkoihin, kun viranomaiset eivät suostuneet evakuoimaan ajoissa siviiliväestöä. Kalastajasaarennon 400 asukasta jäi miehittäjien vangiksi ja myöhemmin heidät kuljetettiin vankileirille Hiipinään. Osa heistä ei palannut koskaan.

Erno Paasilinnan hautajaiset puhuttavat yhä

Kirjailija Antti Tuuri kirjoittaa tuoreessa kirjassaan "Lähikuvassa Erno Paasilinna", että Tervolan kirkkoherra ei antanut lupaa pitää Erno Paasilinnan muistotilaisuutta seurakuntakeskuksessa, vaan se jouduttiin pitämään ortodoksien tsasounassa Tervolan Varejoella.

Teloitettu pasifisti Arndt Pekurinen

Aseistakieltäytyjä kuoli vakaumuksensa tähden vuonna 1941.

Hämeenlinna on kirjailijan kaupunki

Hämeenlinnan seudulla asuu ja on asunut paljon kirjailijoita. Kanta-Hämeen kirjailijayhdistyksen uusin julkaisu Aina joku kirjoittaa esittelee 32 kirjailijan suhdetta muun muassa kirjoittamiseen ja kritiikkiin.

Suomessa ei arvosteta kirjoittamista

Suomessa ei arvosteta kirjoittamista eikä sitä pidetä tärkeänä ammattitaitona. Näin väittää filosofian maisteri Marsa Luukkonen. Jokainen voi kuitenkin oppia tekemään kelpo tekstiä, kun vapautuu kouluaikaisista kirjoittamisen traumoista.