Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Hippiyhteisö Rainbow on kokoontunut ringissä soittamaan metsään

Rainbow-yhteisö kokoontui kuukaudeksi metsään – Osallistuja: "Itsekin olen hippi ja ylpeä siitä"

Hippiliikettä muistuttava Rainbow-yhteisö pyrkii leirillä omavaraisuuteen, aikatauluttomuuteen, yhteisöllisyyteen ja luontoyhteyden saavuttamiseen.

Vakiopaineen baarimikko Matti Perälä istuu jakkaralla ja katsoo kameraan.

Ota vaikka oma pizza mukaan, mutta älä yritä avautua baarimikolle – Vakiopaineessa tapaat kommareita, bisnesihmisiä, nistejä, opiskelijoita ja vanhuksia

Ei baarijakkaroita, ei sohvia, ei miesten vessakopin ovea. Ei erikoiskahvikonetta. Maailma muuttuu, Vakiopaine ei.

The Slits -yhtyeen laulaja Ari Up lavalla lähikuvassa joskus 70-luvulla. Kuva dokumenttielokuvasta.

Punk is not dead! Uusi vuosikymmen alkaa energisillä punk-dokumenteilla

Punk-historiaa The Slitsistä ja Ramonesista Combat Rockiin.

Kino, Viktor Tsoi, Georgi Gurjanov

Tuhosiko rock-musiikki Neuvostoliiton? Uusi kirja kertoo venäläisistä vastakulttuureista: "Tehdään selvää Stalinista, pannaan ruutia sen sieraimeen"

Artemi Troitskin tuore Vastarintaa Venäjällä -kirja kartoittaa naapurimaamme ala- ja vastakulttuureja 200 vuoden ajalta.

Tarja Helanen on kuvassa.

Hippityttö halusi parantaa maailmaa, vaikka häntä moitittiin herkkäuskoiseksi – yhtä päätöstään hän katuu

Maailmanparantaja Tarja Helasen olkapäätä vasten on moni maahanmuuttaja itkenyt. Hippihiukset vei keuhkosyöpä.

Jyväskylän kaupunginteatterin lava ja katsomo

Jyväskylän kaupunginteatterin hippimusikaali Hair vetää täysiä katsomoja

Musikaali Hair jatkaa kaupunginteatterin ohjelmistossa vielä kevätkauden.

Pilou Asbaek, Guðmundur Arnar Guðmundsson, Terje Toomistu, JP Pulkkinen, Leea Klemola, Kaarina Hazard ja Maria Pettersson

Rakkautta & Anarkiaa: Elokuva puhuttaa

Sarja keskusteluita festivaaliklubeilta

Psykedeelisen valaistusefektin päällä hippie-aiheisia suomalaisia lehtiotsikoita vuosilta 1967-1970.

Rakkauden kesä 1967 toi kukkaishipit myös suomalaisten ällisteltäviksi

Hippiliike ehti pohjolaan hetkeä ennen "kuolemaansa".

Kuvakollaasi punkiin ja uuteen aaltoon liittyvistä tv-ohjelmista.

Punk kotoutui Suomeen peloista ja pahastuksesta huolimatta

Rockin uusi aalto leimattiin aluksi väkivaltaviihteeksi.

Kotkan nuorisoteatterin väkeä vastaanottamassa palkintoa

Hair-musikaali vuodelta 1969 kantaa vielä liki 50 vuotta myöhemmin – yksi Suomen harvoista nuorisoteattereista yhä voimissaan

Kotkan Nuorisoteatteri sai alkunsa 1970-luvulla Reijo Paukun ohjaamasta Hair-musikaalista. Sittemmin monet nuorisoteatterit ovat kuihtuneet pois, mutta Kotkassa nuoret harrastajat ovat nostaneet Nuorisoteatterin uuteen kukoistukseensa.

Puun oksia.

Uusi luonnonmukainen menetelmä voi mullistaa polttoaineiden tuotannon – "hippien villein unelma"

Kasvimaailmasta tunnettu yhteytys on mahdollista toteuttaa myös toisin päin. Tuolloin voidaan tuottaa monenlaisia kemiallisia tuotteita selvästi nykyistä nopeammin, halvemmin ja saasteettomammin. Tanskalaistutkijat uskovat "käänteisen fotosynteesin" muuttavan monet teollisuudenalat ympäristöystävällisiksi.

Seurakuntapastori Helena Paalanne

Puupenkki petinä ja virsikirja tyynynä asunnottomien yönä

Oululainen Tuiran seurakunta avaa Asunnottomien yönä kirkon ovet ja haluaa muistuttaa sillä asunnottomien ihmisarvoisesta elämästä.

Mikko tutustuu lähemmin Igoriin.

Sananen – Punkkivaroitus

Harkintakyky on pettänyt täydellisesti. Näinhän meille usein sanotaan. Vaan punkkarillepa ei sanota. Hän elää omaa elämäänsä ja venyttää rajojaan. Punk-aate voi kotimaassamme nyt paremmin kuin koskaan!

Sanna Vilkman

Näkökulma: Helsingissä eivät hipit hillu

Aktiivinen kansalaisuus, vanhojen rakennusten uusi elämä ja Tilakeskuksen puskutraktoripolitiikka istuvat huonosti samaan Helsingin strategiaan, kirjoittaa kaupunkitoimittaja Sanna Cortés.

70-luvun mekkoja.

Seuraava muotitrendi: Kantaaottava yhteisöllisyys?

Tulevaisuuden muodin arvioiminen vaatii selvännäkijän taitoja. Virikkeitä voi antaa tämän päivän epävarma maailmantilanne. Trendianalyytikon mielestä muodin luojat voisivat ottaa koppia ihmisten tarpeesta yhteisöllisyyteen, kun maailma on varsin sirpaloitunut erilaisiin alatyyleihin ja -ilmiöihin.

Kannabiskasvi.

Poliisi: Suomessa ei ymmärretä että nykyajan kannabis on eri ainetta kuin hippiaikaan

Huumepoliisin mukaan lieventyneet asenteet kannabikseen perustuvat virheelliseen käsitykseen. Nyt myynnissä olevan aineen pitoisuudet ovat huomattavasti suurempia kuin ennen käytettyjen.

”Naispappeuskeskustelu palaa aina lähtöpisteeseen”

Naisteologien puheenjohtaja Soili Juntumaa kuulostaa hieman tuskastuneelta palauttaessaan mieleen aikaa, jolloin hän tuli toistakymmentä vuotta siten Rengon kirkkoherraksi. Aina taistelujen jälkeen kiistely näyttää rauhoittuvan ja naiset pappeina tulleen hyväksytyiksi, kunnes keskustelu nytkähtää vanhaan alkuasetelmaan.

Hahmo seisoo järven rannalla.

Näkökulma: Ateisti, älä tuputa uskoasi

Hörhöilyä, roskaa, henkimaailman hömpötyksiä ja hippien lätinää. Miksi joidenkin ihmisten maailmankuvan saa huoletta niputtaa huuhaa-osastoon? Miksi sivistynyt ihminen unohtaa käytöstapansa, kun puhutaan vaihtoehtoisiin hoitomuotoihin tai henkiolentoihin uskomisesta, ihmettelee toimittaja Katariina Luoma kolumnissaan.

Petri Kejonen.

Petri Kejonen: Voyager heti kotiin!

Voyager 1 -luotain on tästä avaruuteen päin, jossain jumalan selän takana. Kannattaako vuonna 1977 valmistunutta retaletta ulkoiluttaa aurinkokuntamme ulkopuolella ? Epäilen, kirjoittaa Petri Kejonen blogissaan.

Volkswagen lopettaa hippibussien valmistamisen

1960-lukuun vankasti liitetty ikoni, Volkswagen-bussi tulee tarinansa päähän. Hippibussia valmistetaan edelleen Brasiliassa, mutta VW aikoo seisauttaa tuotannon joulukuussa.

Jeesushipit tulivat myös Suomeen

Raportti kristillisestä liikkeestä 1972.

Pia Lunkka ja Reijo Paukku

Suomen Hairin isä antoi viestikapulan Pia Lunkalle

Hair-musikaali tehtiin Suomessa ensimmäistä kertaa 1970-luvulla ja ohjaajana oli Reijo "Rolle" Paukku. Paukku ohjasi musikaalin myös Kotkaan, mikä oli alkusysäys kaupungin nuorisoteatterille. Nuorisoteatterityö jatkuu Kotkassa jälleen, pienen tauon jälkeen. Nyt ohjaksissa on Pia Lunkka.

Ranuan Rainbow-kokoontumisen leirikeittiö

Hipit kokoontuvat Ranualla

Eräänlainen hippileiri, Suomen Rainbow gathering kokoontuu parhaillaan Ranualla. Leiriä on rakennettu pikku hiljaa viimeisen viikon aikana ja väki on asettunut Yli-Soppananjärven rantaan leirintäalueelle, noin 70 kilometrin päähän Ranualta Posiolle päin. Tiistaina paikalla oli vain kuusi henkilöä, mutta juhannusviikonlopulle odotetaan jo kymmeniä, jopa yli sata osallistujaa.

The Horsmas -yhtye.

Rentun ruusu soi San Franciscossa

San Franciscon kuuluisalla hippikadulla Haight Streetillä raikaavat sunnuntaina Irwin Goodmanin laulut. Haight-Ashburyn kulttuurifestivaalin päälavalle nousee The Horsmas-yhtye, joka tanssittaa amerikkalaisia suomeksi lauletuilla ja ska-kompilla terästetyillä Irwinin kappaleilla.

Salasauna Sompasaaressa

Sompasaaressa lämpiää salainen sauna

Helsingissä on viime aikoina huhuttu salaperäisestä saunasta, joka löytyy Kalasataman liepeiltä. Saunomaan saa mennä kuka tahansa, joka tuo omat puut mukanaan, pitää paikat kunnossa, eikä telo itseään liukkailla rantakivillä.

Nainen sovittaa korkokenkää, jossa on kukkakuosi ja korkkipohja. Toisessa jalassa eläinkuosinen ballerinatossu.

Tyylitaituri sekoittaa kukkaa, pitsiä ja paljetteja

Tänä kesänä tyylilyyli pukee päälleen kirkkaita värejä, kukkaa ja pitsiä, ruutua sekä raitaa ja höysteeksi hippikoruja. Jalkaan laitetaan välkehtivät paljettisandaalit tai kiilakorkokengät. Eri tyylejä sekoittava kokonaisuus viimeistellään olkihatulla ja rantakassilla. Minkään ei tarvitse sopia yhteen, sillä runsaus on valttia, vakuuttavat muotitaiturit.

Howl - Huuto tarjoaa kurkistuksen vastakulttuurin syntyhetkiin

Ohjaus: Rob Epstein & Jeffrey Friedman Alkuperämaa: Yhdysvallat 2010 Pääosissa: James Franco, Todd Rotondi, David Strathairn, Jon Hamm K-11

Tutkija Mikko Salasuo ja sosiaaliterapeutti Henriikka Lappalainen

Tutkija: Kannabis ei ole enää protestin väline

Nuorten asenteet kannabiksen käyttöä kohtaan ovat lieventyneet. Muutos asenteissa ei kuitenkaan näy kannabiksen käytön merkittävänä lisääntymisenä.

Hair-musikaalin riemua.

Yhteishenkeä ja uusia ystäviä Hairista

Turussa toteutettu keski-ikäisten Hair-musikaali oli menestys. Kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmistoon kuuluvaa Hairia esitettiin viikon ajan täysille katsomoille. Keski-ikäiset harrastajat saivat paljon puolentoista vuoden ponnistuksesta: hienon kokemuksen, liiikuntaa ja ystäviä. Tavoite oli tukea tekijöiden hyvinvointia ja siinä onnistuttiin.

Mustahattuinen, liituraitaiseen pukuun pukeutunut mies soittelee haitaria kesäisen aurinkoisessa Christianiassa.

Christianian vapaakaupunki valtion haltuun

Tanskan korkein oikeus on sinetöinyt päätöksen, jolla valtio irtisanoi viisi vuotta sitten vapaakaupunkilaisten maankäyttöoikeuden Kööpenhaminan Christianiassa. Hipit valtasivat laivaston vanhan kasarmialueen 1970-luvun alussa ja ovat siitä lähtien hallinneet aluetta itsenäisesti.

kuvaaja: Eija Hartemaa

Keski-ikäisten Hair – terapiaa vai teatteria?

Sunnuntaina oli suuri hetki kulttuurikeskus Logomon näyttämöllä. 130 keski-ikäistä ja keskimahaista naista ja miestä täytti estradin. Kuu kulki seitsemänteen huoneeseen ja Hair-musikaalin tutut sävelet velloivat näyttämölle. Mutta, sanoo Markku Sandell.

Keski-ikäisten Hair-musikaali Turun Logomossa.

Manselaisetkin hyväksyivät turkulaisten Hair-tulkinnan

Sunnuntaina ensi-iltansa saanut keski-ikäisten Hair-musikaali sai yleisön syttymään. Jopa bussilastillinen tamperelaisia "alkuperäistulkinnan" tekijöitä kiitteli turkulaistulkintaa, joskin moitittavaa löytyi mm. liiallisesta vaatetuksesta.

Keski-ikäisten tähdittämä Hair on onnistunut jo ennen ensi-iltaa

Klassikkomusikaali Hair saa taatusti uuden ja erilaisen tulkinnan sunnuntaisessa ensi-illassaan Turun Logomossa, kun keski-ikäiset amatöörit astuvat lavalle. 130 esiintyjää on saanut projektista paljon jo ennen varsinaisia esityksiä.

Yksityiskohta Tom of Finlandin piirroksesta.

Tom of Finland oli maamme tuntemattomin maailmantähti

Touko Laaksosen salainen ura maailmalla

Tyttöjä Jyväskylän Ilokiven hippitansseissa.

Hippitanssit Jyväskylässä 1967

Koululaiset levittivät rakkauden sanomaa kukkakoristeissa.

Hippivaatteet ja sotilassetti varkaille

Rovaniemellä kauppatorin laidalla olevan pilailupuodin ikkuna rikottiin tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Rovaniemellä.

Oulun piispa Samuel Salmi

Piispa Salmi: Joulu on vastakulttuuria kiireelle

Oulun piispa Samuel Salmi vetoaa kiireettömän joulun puolesta. Kirkosta eronneita piispa kutsuu takaisin ja pyytää vastaamaan, mitä seurakunnissa tulisi tehdä toisin. Piispa näkee, että kiireiden ihmiset tarvitsevat perinteitä, jotka palauttavat tasapainoa elämään.

Tanssijoita jumppasalissa.

Taviksesta Hair-musikaalin tähdeksi

Turkulaisen koulun liikuntasalissa raikaa musiikki ja nelisenkymmentä aikuista opettelee tanssikuvioita koreografi Mikko Ahdin johdolla. Meneillään ovat keski-ikäisten Hair-musikaalin harjoitukset. Musikaalissa on kaiken kaikkiaan mukana reilut 120 esiintyjää.

Abu Simppeli downshiftaa

Sanotaan, että elefanteilla on erinomainen muisti, pohtii YLE Radio 1:n Ykkösaamun kolumnisti Harri Närhi.

Puunhalaaja saa puusta lämpöä ja lohtua

Ihmisille puut ovat edelleen elinehto, mutta puu ei ihmistä kaipaisi. Puunhalailua pidetään nykyisin hippien muotioikkuna, koska suurin osa ihmisistä on etääntynyt puista. Ennen puita kunnioitettiin ja pidettiin pyhinä.

Maanalaista menoa -ohjelma Antenni-lehden ohjelmatiedoissa 14.12.1968.

Suomen Talvisota 1939–40 toi maanalaisen menon radioon

Underground yllytti kansaa räjäyttämään tajuntansa rockilla.

Liftaaja matkalla Kuopion Paukarlahdesta Helsinkiin .

Hippitapaaminen jatkuu vielä muutaman päivän

Leppävirran Paukarlahdella oleva hippien Rainbow Gathering kestää vielä muutamia päiviä. Kuukauden kestävä tapahtuma päättyy 10. päivä.

Englantilaiset Jordan ja Antonia ovat saapuneet Rainbow-liikkeen tapaamiseen ensimäistä kertaa.

"Serbiassa meidät leimattiin saatananpalvojiksi"

Leppävirran Paukarlahteen kokoontuneet Rainbow-liikkeen kannattajat ovat saaneet tottua heihin kohdistuviin syytöksiin ja leimaamiseen. Viisi kertaa kokoontumisissa vieraillut saksalainen Young toteaa, että Suomessa he ovat saaneet olla suhteellisen rauhassa.

kulttuuriantropologian tutkija Janne Rantala

Tutkija: Rainbow-liikkeen edustajat eivät ole hippejä

Itä-Suomen yliopiston kulttuuriantropologian tutkija Janne Rantala ei pidä Leppävirran Paukarlahteen kokoontuneita Rainbow-liikkeen kannattajia hippeinä, vaan tavallisina työssäkäyvinä ihmisinä. Kuukauden kestävään tapahtumaan osallistuu satoja ihmisiä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle