Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Henkilö katsoo puhelimeltaan järjestelylainaa tarjoavan yrityksen sivustoa.

Kuinka pikalainan tai kulutusluoton ottaminen heikensi rahatilannettasi? Kerro kokemuksistasi, Yle tekee aiheesta juttua

Pikalainojen ja kulutusluottojen ottaminen voi ajaa pahoihin talousvaikeuksiin. Miten hintojennousu vaikutti velkaantumiseesi? Kerro meille, miten sinulle kävi.

Raisa Omaheimo, taiteilija / Pasila 03.05.2020

Raisa Omaheimon kolumni: Ranskalaiskirjailijan havainto Suomesta kosketti, koska yhteiskuntaluokista puhutaan niin harvoin

Haluamme ajatella, että Suomi ei ole luokkayhteiskunta, mutta se ei ole totta, pohtii Omaheimo.

Kuvassa koululaiset kulkevat jonossa.

Lapselle on kova paikka, jos perheellä on vähemmän rahaa kuin muilla – väitös: Köyhyyden kokemukset pitäisi huomioida jo alakoulussa

Tuore väitöskirjatutkimus tutkii, millainen yhteys suomalaislasten ja -nuorten kokemalla köyhyydellä on elämäntyytyväisyyteen.

Anonyymit henkilöt kävelevät Helsingin rautatieasemalla.

Pienituloiset ja vähävaraiset voivat hakea sosiaalista luottoa elokuusta alkaen – Päijät-Hämeessä painopisteinä varhainen puuttuminen ja ylivelkaantumisen ehkäiseminen

Lahdessa sosiaalista luottoa oli tarjolla vuoteen 2019 asti. Nyt palvelu tuodaan koko Päijät-Hämeen hyvinvointialueelle.

Ylen kolumnisti Auli Viitala.

Auli Viitalan kolumni: Näpit irti asumistuesta!

Valtion taloudellinen tutkimuslaitoksen mukaan ”asumistuki on läpinäkyvä, joustava, yhdenmukainen ja kohdistuu pienituloisille”. Mistä ihmeestä kumpuaa into leikata asumistuesta, ihmettelee Viitala.

Ruokajono Joensuussa.

Suomessa on ihmisiä, jotka joutuvat kärsimään nälästä – rahan tai ruuan antaminen voi kuitenkin pahentaa autettavan tilannetta

Avunpyyntöihin voi törmätä esimerkiksi kadulla tai sosiaalisessa mediassa. Paras tapa auttaa on ohjata ihminen auttamisen ammattilaisten luo.

Sari Packalénin

Koko ulosottojärjestelmä pitäisi räjäyttää, sanoo kymmenillä tuhansilla velkaantunut Sari Packalén – ja tutkija on samaa mieltä

Ulosottovelallisten taloudellinen liikkumavara paranee, kun maksuvapaiden kuukausien määrä nousee kuun vaihteessa. Tutkijan mukaan ulosottojärjestelmän uudistaminen on ollut ”aikamoista sekoilua.”

Linnanmäki

Näin huvipuistojen rannekkeiden hinnat ovat nousseet kymmenessä vuodessa – osalla ei ole enää varaa lippuihin

Rannekkeiden hinnat eivät ole nousseet nopeammin kuin yleiset elinkustannukset, sanovat huvipuistojen johtajat. Kattohintaa ei ole mietitty.

Tiilirakennus, jossa on useampi oviaukko oikeassa reunassa.

Lähimmäisenrakkaus ry:n ruokajakelulle löytyi uusi varasto purettavan tilalle

Aikaisemmat tilat puretaan Raholan uuden asuntorakentamisen tieltä. Pienellä budjetilla toimivalle yhdistykselle uuden paikan löytäminen näytti hankalalta.

SPR:n vapaaehtoinen ojentamassa ruokakassia jonottajalle.

Tampereen ruokakassijakelu muuttaa kesäksi pois keskustan terassien välistä – jonottajia on niin paljon, että tarvittiin turvallisempi paikka

Ruoanjakelu muuttaa toukokuussa Tampereen Otavalankadulta Aleksanterin kirkon kupeeseen. Kirkkopuistossa ei ole jakelulle kiinteää tukikohtaa, vaan ruokakasseja jaetaan autosta.

Tuija Siltamäki, Helsinki, 01.02.2019

Tuija Siltamäen kolumni: Miksei kukaan vaadi ruokakorin hinnasta ruikuttavaa keskiluokkaa ottamaan itseään niskasta kiinni?

Hyvinvointivaltion tehtävä ei ole suojella hyvin toimeentulevia ihmisiä heidän omilta valinnoiltaan, kirjoittaa Siltamäki.

Mies vaihtaa kyltistä nopeusrajoitusta

Keskiviikko 12.4.2023 (tv)

Pienipalkkaisten köyhyys. Kesänopeudet. Nuoret taiteilijat. Sää.

Ylen kolumnisti Auli Viitala.

Auli Viitalan kolumni: Äänestämättömyys ei johdu tyhmyydestä, vaan siitä, että tietää yhteiskunnasta liikaa

Jos valtio näyttäytyy kontrollikoneistona tai lupaustensa pettäjänä, on johdonmukaista välttää yhteistyötä, kirjoittaa Viitala.

Pirjo Kyrönlahti tekee useaa työtä kattaakseen perheen menot.

Pirjo Kyrönlahti tekee kahta työtä, eikä raha silti riitä elämiseen

Työssäkäynti ei läheskään aina takaa toimeentuloa, saati kata ylimääräisiä menoja. Kahta työtä tekevä Pirjo Kyrönlahti voi vain haaveilla ravintolaillallisista tai lomamatkoista.

Nuori nainen nyrkkeilyhanskat kädessään.

Thainyrkkeilijä Argyron, 19, pahin vastus on köyhyys – kreikkalaiset nuoret kärsivät töiden puutteesta ja huonoista palkoista

Yleinen kalleus, matalat palkat ja työttömyys nuijivat Kreikan nuoria. Hallitus vastaa elinkustannuskriisiin ruoka- ja energiatuella sekä minimipalkan nostolla.

Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen.

Mari Leppäsen kolumni: Ihminen ei elä ainoastaan leivästä

Ruoka ei ole ainoa elämän perusedellytys, jota ihminen tarvitsee. Elämä olisi köyhää ilman kulttuuria, jaettua juhlaa ja arkea, kirjoittaa Leppänen.

Juha Sipilä hallitusinfossa

Tutkimus: Asiakasmaksujen korotukset köyhdyttivät Sipilän kaudella varsinkin ikääntyneitä

Sipilän hallituksen politiikkatoimet siirsivät noin 5 500 henkilöä köyhyysrajan alapuolelle, THL:n tuoreessa tutkimuksessa kerrotaan.

Lompakko ja kolikoita pöydällä.

Duunariköyhyys uhkaa yhä useampaa – oletko sinä joutunut hankkimaan kakkostyön elättääksesi itsesi? Kerro meille kokemuksesi

Jopa joka kolmas palkansaaja on vaarassa ajautua köyhyyteen. Suomessa saattaa olla käsillä tilanne, jossa yhden työn palkalla ei pärjää, varoittaa köyhyystutkijana tunnettu professori.

Tryffeliä esiteltiin torilla Syyrian Damaskoksessa vuonna 2019.

Herkuttelijoiden himoitsemat tryffelit ovat Syyrian köyhille vaarallista kultaa – Isis ja maamiinat tappaneet toistasataa kaivajaa

Köyhät syyrialaiset poimivat tryffeleitä suurista vaaroista huolimatta. Isis ja maamiinat ovat tappaneet Syyrian aavikoilla viime kuukausien aikana yli 150 tryffelinpoimijaa.

Ylen kolumnisti Shadia Rask studiomuotokuvassa.

Shadia Raskin kolumni: Pohjevammani muistutti minua suomalaisen terveydenhuollon kipupisteestä

Suomessa lääkäriin pääsevät helpoimmin ihmiset, joilla on rahaa ja vähän vaivoja. Pienituloisena ja työterveyshuollon ulkopuolelta ei auta kuin jonottaa julkiseen terveydenhuoltoon, kirjoittaa Rask.

Villasukkia Pärekorissa.

Diakoniatyön operaatio Talvi jakaa soppaa Rengossa ja Hämeenlinnassa

Operaatio Talven avulla halutaan helpottaa vähävaraisten hämeenlinnalaisten elämää.

Ulkona kuvattu Jalmari Svart katsoo hymyillen kohti kameraa.

Pieni ruoka-apujakelija joutui vaikeuksiin, koska vanhat toimitilat Tampereella puretaan – uusien vuokraan eivät rahat riitä

Lähimmäisenrakkaus-yhdistyksen ruoka-apuvarasto Tesomalla joutuu muuttamaan. Uuteen tilaan on haettu avustusta, jota kaupungin kulttuuri- ja sivistyslautakunta käsittelee ensi viikolla.

Aleksis Salusjärvi, Helsinki, 9.10.2018

Aleksis Salusjärven kolumni: Roadmanien myötä nuoriso on taas pilalla, ja tälläkin kertaa se pitää osittain paikkansa

Roadman-kulttuuri on uusi vanha ilmiö, joka tekee sukupolvien välisen kuilun lisäksi maailman muuttumisen näkyväksi, kirjoittaa Salusjärvi.

nainen valitsee porkkanoita isosta porkkanakasasta sisätorilla sri lankassa

Sri Lanka elää talouskriisissä, ihmisillä ei ole rahaa edes ruokaan – taloustieteilijä syyttää maan johtoa: ”Elimme yli varojemme”

Sri Lanka on esimerkki köyhistä maista, joita Ukraina sodan vaikeuttama taloustilanne on ajanut vararikkoon. Srilankalainen ekonomisti syyttää kuitenkin omaa maataan päätymisestä velkakierteeseen.

Nuori nainen istuu pimeässä huoneessa missä verhot ovat kiinni.

Jopa 15-vuotiaat kokevat stressiä köyhyydestä – Turun yliopisto tutki köyhyyskokemuksia kirjoitusten kautta

Turun yliopiston sosiaalityön tutkijat pyysivät nuoria kertomaan kokemuksia köyhyydestä kirjoituskilpailun kautta. Tutkijat yllättyivät nuorten kokemasta stressin määrästä.

Operaatio Ruokakassin varastotyöntekijä Janne Hietanen.

Operaatio Ruokakassi sai apua ahdinkoonsa Turulta – avustussumma nousi puolella viime vuodesta

Avustusjärjestöllä on edelleen pulaa ruuasta, sillä kauppojen hävikkiruokaa ei ole tarjolla tarpeeksi.

Haagan seurankunnan ruoka-apu.

Seurakunta tarjoaa uuden tavan auttaa rahavaikeuksiin joutuneita Hämeenlinnan seudulla – nettikaupassa voi lahjoittaa vaikka ruokakassin

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan diakoniatyössä on huomioitu, että kaupungin perhetyön kautta tuli viime vuonna enemmän asiakkaita kuin vuonna 2021.

Auli Viitala.

Totuus yhteiskuntaluokista paljastui taloyhtiön kokouksessa – Auli Viitalan mielestä keskiluokkaa kiinnostaa vain yksi asia

Keskiluokkaisesta Auli Viitalasta tuli köyhä ja syrjäytynyt. Silloin hän ymmärsi omat etuoikeutensa.

Turkki kartta maanjäristysalue, Kahramanmaras 6.2.2023

Maanantai 6.2.2023 (tv)

Turkin maanjäristys. Teknologiateollisuuden palkankorotukset. Työssäkäyvien köyhyys. Sää.

Ohjelman päähenkilö Janet kyykyssä parvekkeella, puolikuva.

Hyväksikäyttö jättää syvät haavat – ”Seksin ostajien teot ovat piirtyneet ihooni”

Tuhansia riistettyjä ihmisiä elää Pohjoismaiden hyvinvointivaltioiden varjoissa. Köyhyys ja epätasa-arvo ajavat ihmisiä tekemään huonoja valintoja, jotka voivat johtaa heidät hyväksikäytetyiksi seksi- ja työmarkkinoilla.

Nainen pellolla Afganistanissa.

YK: Puolet afganistanilaisista kärsii nälästä, tilanne maan historian pahin

Taustalla on Taliban-järjestön nousu valtaan elokuussa 2021. Se on sysännyt miljoonat afganistanilaiset köyhyyteen, ja tyrehdyttänyt maahan aiemmin tulleen kehitysavun.

Valkoinen kirkko sinisen taivaan alla.

Kotien ahdinko näkyy diakoniatyössä: autettavat tarvitsevat nyt enemmän

Diakoniatyön johtaja Virpi Kylmälahti kertoo, että autettavien määrä ei ole kasvanut lukumääräisesti, mutta heidän tarvitseman tuen määrä on lisääntynyt.

Ruoka-apuun meneviä ruokia, monissa niissä on keltainen lappu, -30%.

Ruoka-apua tarvitsee yhä useampi, mutta jaettavaa ruokaa on tarjolla vähemmän

Esimerkiksi Etelä-Karjalan ruoka-apua tarjoavissa paikoissa kaupoista saatavan ruuan määrä on keskimäärin vähentynyt ja leivän määrä lähes puolittunut.

Lahjakortti.

Paikallinen joulun Ouluiloa-keräys vähävaraisille tuotti yhteensä 5 000 euroa – summa viime vuotta selvästi pienempi

Vuonna 2021 Oulun seurakuntayhtymä sai Ouluilon kautta noin 30 000 euroa. Lahjoitusten vähenemiseen on voinut vaikuttaa päällekkäisyys valtakunnallisten keräysten kanssa, seurakuntayhtymä arvoi.

Ylen kolumnisti Auli Viitala.

Auli Viitalan kolumni: Tammikuussa apteekkireissu tulee kalliiksi

Lääkkeiden alikäyttö on iso terveysongelma, ja monesti syy siihen on rahapula. Tammikuussa tilanne on pahimmillaan, koska Kelan lääkekorvaus alkaa juosta vasta kun alkuomavastuu on maksettu, kirjoittaa Viitala.

Luiz Inácio Lula da Silva och Geraldo Alckmin står och vinkar i en öppen bil tillsammans med sina fruar. På ömse sidor om bilen springer säkerhetsvakter.

Lula nousi Brasilian johtoon kyyneleet silmissä – näin vanha metallityöläinen lupaa muuttaa Etelä-Amerikan jättiä

Brasilian työväenpuolueen Luiz Inácio Lula da Silva astui sunnuntaina presidentin virkaan. Lulana tunnettu vanha metallityöläinen sanoo tekevänsä töitä muun muassa sademetsän ja köyhien eteen.

Euran Panelian kylästä kerättiin kaksi kuorma-autollista avustuspaketteja Ukrainaan 2.3.2022. Halli on tyhjä ja kuorma-autot ovat valmiina lähtemään.

Harva pienkeräys yltää maksimiin eli kymppitonniin – joskus käteen jää vain kymppejä, jos sitäkään

Suomessa on nyt reilun kahden vuoden ajan ollut mahdollista pistää pystyyn pienkeräys. Ylen selvitys kertoo, mihin kaikkeen rahaa on kerätty. Vähävaraisten ja hätää kärsivien auttaminen korostuu.

Valkoisia muovipusseja täynnä ruokaa.

Ruoka-avun tarve kasvaa, mutta yksi ruokakassien jakaja joutui lopettamaan toimintansa Jyväskylässä – ”Tosi surullista”, sanoo työntekijä

Jyväskylän Katulähetys joutui lopettamaan ruokakassien jakamisen, kun polttoaineen hinnat ja muut kustannukset nousivat ja kaupungin taloudellinen tuki loppui.

Joulukuusessa olevia kortteja, joissa tietoja lahjan saajista ja Hyvää joulua -koriste.

Ukrainan sota ja tiukka taloustilanne vaikuttavat joulun avustuskeräyksiin – lahjoitukset ovat pienempiä ja tulevat viime hetkillä

Hyväntekeväisyysjärjestöjen mukaan avuntarve kotimaassa kasvaa joka joulu, mutta myös auttamisen halu on kansalaisilla vahva.

Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyön järjestämä yksinäisten ja vähävaraisten joulujuhla järjestettiin 2022 jouluaattona Helsingin Messukeskuksessa.

"Jouluna yksinäisyys iskee todellakin päälle" – Hurstin joulujuhlaa vietettiin taas parin vuoden koronatauon jälkeen

Paitsi itse jouluruuan takia, moni tulee yhteiseen joulujuhlaan tunnelman vuoksi ja syödäkseen yhdessä muiden ihmisten kanssa, kertoo ensimmäistä kertaa Hurstin juhlaan tullut Mari Hanski.

Itlan tutkimusprofessori Tiina Ristikari.

Tutkija kaipaa poliittista linjausta lapsilisän tavoitteista – tuplalapsilisällä suuri merkitys noin 130 000 köyhyydessä elävälle lapselle

Tutkimusprofessori Tiina Ristikari säilyttäisi lapsilisän kaikille lapsiperheille, mutta kohdentaisi lisätukea pienituloisille lapsiperheille.

Ruokapankin työntekijä Henri Härmälä antamassa ruokakasseja pakettiauto sivuovesta asiakkaalle.

Mies tuli ruokajonoon aamutossuissa, vieressä oleva lahjoitti hänelle sukkansa – näin monella tavalla ihmiset auttavat toisiaan Tampereella

Ruokapankki keräsi Tampereella joulun alla lahjoitusvaroja 130 000 euroa. Tukea on haettu nyt yhtä paljon kuin pahimpana koronavuonna.

Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen.

Mari Leppäsen kolumni: Sota synkistää mielen ja arjen, mutta vaikeita jouluja on koettu ennenkin – joulu tulee ja murtautuu arkeemme

Joulu on ilon ja rauhan juhla, ja kumpaakin maailmasta juuri nyt puuttuu. Silti sota on väliaikaista – joulu ikiaikaista, piispa Mari Leppänen kirjoittaa.

Lumikasa ja lumitöitä kaupungin kadulla.

Torstai 22.12.2022 (tv)

Zelenskyi USA:ssa. Vähävaraisten lounas. Vesi kaduilla. Sää.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle