Uusimmat artikkelit
Hopen Toivon päivän kampanja tuo toivoa monelle lapselle ja nuorelle
Kampanjassa kerätään rahaa vähävaraisten lasten ja nuorten haaveiden toteuttamiseen. Suomessa vähävaraisissa perheissä elää noin 120 000 lasta.
Operaatio Ruokakassilla valtava pula lahjoittajista – ruoka-apua tarvitsevien määrä kasvaa vauhdilla Turun seudulla
Turussa ja lähialueilla toimivan hyväntekeväisyysjärjestö Operaatio Ruokakassi jakoi viime vuonna joka viikko 5 600 ruokakassia. Tänä vuonna avuntarvitsijoiden määrä on kasvanut nopeasti.
Ulkolinjan erikoisartikkeli: Brittien elintasoerot kärjistyvät -"Ruokapankkeja on enemmän kuin McDonaldseja"
Elinkustannuskriisi koettelee etenkin taantuvia alueita.
Elintarvikkeiden kallistuminen on kasvattanut jonoja ruoka-apuun – "Ilman tätä olisi nälkäisiä päiviä", sanoo eläkeläinen Anne Hukkanen
Ukrainasta sotaa paenneet pakolaiset näkyvät ruokajonoissa pohjalaismaakunnissa. Myös suomalaisten avuntarve on kasvanut viime viikkojen aikana hintojen nousun vuoksi.
Jono ruoka-apuun kiemurtelee kadulta toiselle Kuopiossa – asiakkaita on nyt niin paljon, ettei kasseja riitä kaikille
Kuopion ruoka-avun asiakasmäärät ovat vuodessa tuplaantuneet. Viimeisen kuukauden aikana apua on hakenut myös ukrainalaisia.
Auli Viitalan kolumni: Veronalennusten vaatiminen köyhien nimissä on törkeää ja törsäämistä
Köyhyyttä ei poisteta veronalennuksilla vaan rahalla. Ei kiitos arvonlisäveron alentamiselle. Raha ei nimittäin kasva puussa, kirjoittaa Viitala.
EU-ruokakassit vaihtuvat maksukorteiksi kauppoihin – käyttöönoton viive uhkaa tehdä loven ruoka-apuun kuukausiksi
Maksukortit tuovat käyttäjilleen valinnanvapautta ostaa vaikka vaippoja sekä vähentävät logistiikkakuluja. Avunantajat ovat kuitenkin pääosin hävikkiruuan varassa kunnes kortit saadaan käyttöön.
Osa ihmisistä voi nähdä Suomessa nälkää, kun ruoka kallistuu, sanoo tutkija: "Se on raju seuraus"
Ruoka-avun piirissä näkyy jo nyt merkkejä uudenlaisista asiakasryhmistä. Suomessa on jopa 600 000–700 000 laskennallisesti pienituloista ihmistä.
Työn merkitys vaihtelee eri aikoina – Kerro kokemuksistasi työstä Havaintoja ihmisestä -sarjaan
Vakituinen työpaikka yhdistetään turvallisuuteen ja myös hyv

Huono-osaisuus keskittyy – hyvinvointialueilta tarvitaan täsmätoimia, ettei osattomuus yleisty
THL:n mukaan huono-osaisuus kasautuu maantieteellisesti. Sosiaalityö voi vaikuttaa rajallisesti, mutta sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuus ja alueelliset täsmätoimet ovat hyvinvointialueiden vastuulla.
Kuuban talousuudistuksesta tuli mahalasku - hinnat nousivat, ruokapula paheni
Kuuban talousuudistus on johtanut ruokapulaan.

Ukrainan sodan kärjistämä hintojen nousu kuristaa vähävaraisia, työttömien järjestö vaatii valtiota apuun
Työttömien keskusjärjestön mukaan yhä useampi työtön saattaa joutua jatkossa tinkimään ruoasta tai lääkkeistä. Perusturvaa pitää siksi parantaa.
Sota synnyttää ruokamarkkinoille tyhjiön, jota on vaikea täyttää – edessä on tutkijan mukaan shokki, joka jakaa maailman voittajiin ja häviäjiin
Sota Ukrainassa aiheuttaa ruuan maailmanmarkkinoille suuria häiriöitä ja nostaa ruuan hintaa voimakkaasti. Kehittyvien maiden köyhät kaupunkilaiset tuntevat kaikkein kovimmat seuraukset, arvioi tutkija.

Energiakriisi ajaa kotitalouksia ahtaalle Belgiassa – ruoka-avun saaja: "Joudun valitsemaan lämmityksen ja ruoan välillä"
Energian korkea hinta kurittaa belgialaisia kotitalouksia. Erityisen vaikea tilanne on vähävaraisille kotitalouksille, Belgian ruokapankin johtaja sanoo Ylen haastattelussa.
Walhelmin perheen isä on välillä syömättä, jotta lapsille riittää ruokaa – mutta onko rivitalossa asuvalla perheellä sittenkään oikeutta puhua köyhyydestä?
Seitsenhenkinen Walhelmin perhe elää köyhyysrajan alapuolella. Suomalainen lapsiperheköyhyys näkyy niin, etteivät lapset enää uskalla pyytää esimerkiksi ehjiä talvikenkiä. Juttu on julkaistu helmikuussa.
Yksilökeskeinen vanhemmuus uuvuttaa – Kerro kokemuksiasi vanhemmuudesta Havaintoja ihmisestä -sarjaan
Länsimaissa vastuu lapsista on korostetusti vanhemmilla.

Raisa Omaheimon kolumni: Liikkumattomuudessa ei ole kyse tsemppaamisen puutteesta
Ennen kuin alkaa neuvoa ihmisille, miten heidän kannattaa harrastaa liikuntaa, kannattaa tunnistaa omat etuoikeudet, kirjoittaa Omaheimo.
Lomautettu Sandra Ikävalko, 25, yrittää saada rahan riittämään ruokaan – palvelualoilla joka kolmas joutuu jättämään aterioita väliin
Tuoreen tutkimuksen mukaan huomattavalla osalla palvelualojen työntekijöistä on vaikeuksia saada rahat riittämään ruokaan. Pahin tilanne on nuorilla, matkailu- ja ravintola-alan työntekijöillä sekä miehillä.
Kohonneet sähkö- ja polttoainekustannukset lisäävät diakonia-avun tarvetta Hämeenlinnassa – vähävarainen ei pärjää, vaikka olisi työpaikka
Kohonneet sähkö- ja polttoainekustannukset ovat heikentäneet ihmisten taloudellista tilannetta. Seurakunnan diakoniatyössä on huomattu, että polttoaineen hinnan nousu vaikeuttaa jopa työssäkäyntiä.
Ruokakassin saa nyt maksutta ja rukoilematta Jyväskylässä – "Tämähän on ihan ylellistä, kaiken maailman herkkuja", iloitsee Sirkku Durujin
Osa ruoka-avun jakajista perii kasseista muutaman euron toimitusmaksun. Se on johtanut jopa velkaantumiseen.
Julia Thurénin kolumni: Varallisuuserot ovat kiusallisia ja on varakkaan vastuulla ottaa ne huomioon
Keskiluokkaisesta ihmisestä tuntuu kiusalliselta puhua köyhyydestä, koska on kiusallista, ettei kaikilla ole samoihin juttuihin varaa kuin minulla. Mutta jos köyhyydeltä sulkee silmänsä, sulkee myös monta ihmistä ulkopuolelle, kirjoittaa Thurén.
Miten voisimme auttaa kaikkein heikoimpia? Tule kello 11 Ylen vaalichatiin kysymään ja haastamaan ehdokkaita
Yle järjestää jokaiselle hyvinvointialueelle oman vaalichatin, joka yhdistää äänestäjät, asiantuntijat ja ehdokkaat. Tänään tiistaina kello 11 pohdimme, miten yhteiskuntamme heikko-osaisten elämä turvataan.
Miten voisimme auttaa kaikkein heikoimpia? Tule kello 11 Ylen vaalichatiin kysymään ja haastamaan ehdokkaita
Yle järjestää jokaiselle hyvinvointialueelle oman vaalichatin, joka yhdistää äänestäjät, asiantuntijat ja ehdokkaat. Tänään tiistaina kello 11 pohdimme, miten yhteiskuntamme heikko-osaisten elämä turvataan.

Rahapula ajaa naisia epätoivon partaalle Kabulissa – "Ehkä joudun pian myymään lapseni", sanoo neljän lapsen yksinhuoltaja Ylelle
Naisten oikeuksia on rajoitettu Talibanin tultua valtaan Afganistanissa. Kabulissa naisia huolettaa eniten toimeentulo, kun kansainväliset pakotteet ovat ajaneet maan taloudelliseen kriisiin.
Asta Lepän kolumni: Miksi en kelpaa keskinkertaisena?
Kun elämän ideaalit on vedetty kaakkoon, keskinkertaisuus on alettu nähdä niin suurena häpeänä, ettei edes ihminen itse saa nimittää itseään keskiverroksi, väittää Leppä.
Jouluruokakassit jaettiin nopeassa tahdissa Hämeenlinnassa
Hämeenlinnan seudulla toimiva Hyvän Tahdon Ruokajakeluverkosto jakoi joulun alla yhteensä 1 300 jouluruokakassia.
Hyväntekeväisyyden merkitys on korostunut loppuvuoden aikana
Lapsiperheiden tarve taloudelliseen apuun koronapandemian jyllätessä on näkynyt Pohjois-Pohjanmaalla joulun ja loppuvuoden juhlapyhien aikaan.
"Miksi joulupukki ei pidä minusta?" Lapsen kysymys antoi sysäyksen lelulahjoituksille, joille on ennätyksellinen kysyntä Britanniassa tänä jouluna
Entistä useampi lapsiperhe on hyväntekeväisyyden varassa joulupäivänä, kun lahjat jaetaan Britanniassa.
Auli Viitalan kolumni: “Myy kaikki, mitä sinulla on, ja anna rahat köyhille”
Hyväntekeväisyys kuuluu jouluun. Minun lempparikeräykseni on Hyvä joulumieli, mutta auttaa voi myös laskemalla rimaa, kirjoittaa Viitala.
Rahaa ruokaan, joululahjoja lapsille – somessa kynnys avun pyytämiseen ja jopa kerjäämiseen on madaltunut
Sosiaalisessa mediassa avun pyytäminen vaikuttaa yleistyvän, asiantuntijat arvioivat. Avun tarve ei kuitenkaan ole aina todellinen, eikä huijausta ole helppo tunnistaa.
Haistattelua, uhkailua ja kotiin tunkeutumista – tätä on Facebookin jouluapuryhmien vapaaehtoistyö nurjimmillaan
Yksityishenkilöiden ylläpitämät avustusryhmät Facebookissa auttavat satoja vähävaraisia Suomessa. Yle haastatteli kahdentoista ryhmän ylläpitäjää, joista kahdeksan on kokenut häirintää.
Hämeenlinnan seudulla jaetaan tällä viikolla ruoka-apua
Hämeenlinnan seudulla jaetaan tällä viikolla suuria määriä ruokakasseja avun tarvitsijoille. Ruokakassien jakopäivä on keskiviikko. maalaiskunnissa.
Asta Leppä sai Amnestyn Kynttiläpalkinnon Köyhä Suomi -sarjasta
Radiosarja on monipuolinen kuva 2020-luvun köyhyydestä.
Helsinki seuraa Skotlannin esimerkkiä ja kokeilee kuukautissuojien jakamista nuorille ilmaiseksi
Helsingin kaupunginvaltuusto päätti aloittaa kokeilun, jossa kuukautissuojia jaetaan ilmaiseksi perusopetuksessa ja toisen asteen oppilaitoksissa.

Katso video: Entinen kaatopaikka Riossa sai uuden elämän – on nyt Latinalaisen Amerikan suurin kaupunkiviljelmä
Taustalla on paikallinen kehityshanke, joka tähtää nälän ja köyhyyden vähentämiseen Rio de Janeirossa.
Kun raha on tiukassa, äidin mielessä pyörii vain lapset: "Tärkeintä on, että he saavat yhtä hyvän joulun kuin muutkin"
Suomessa on yli 100 000 lasta, joiden perheet elävät köyhyysrajan alapuolella. Etenkin jouluisin järjestöjen apu voi olla ratkaiseva perheiden toimeentulossa.
Hope auttaa tänäkin vuonna satoja lapsia
Hope Hämeenlinna avusti viime vuonna 357 perhettä, joissa asui 763 lasta.
Korona-aikana lisääntynyt ruoka-avun tarve näkyy yhä seurakuntien diakoniatyössä
Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan ruoka-avun tarvitsijoissa on niin yksinasuvia kuin perheitäkin.
Mikkeliläinen kaveriporukka auttaa vähävaraisia perheitä, eivätkä he ole ainoita – järjestöjen keräystulos jäänee silti viime vuoden ennätyksestä
Suomalaisten avustusinto oli jo ehtinyt laantua, mutta koronan aiheuttama hätä nosti joulukeräysten tuoton ennätyslukemiin viime vuonna. Tänä jouluna tuskin päästään yhtä suuriin lukemiin.
Kanta-Hämeessä haastetaan kunnanvaltuutettuja mukaan FB-ryhmän joulukeräykseen
Kantahämäläinen Facebookissa toimiva jouluapuryhmä tempaisee tänä vuonna uudella tavalla. Avunsaajien määrä on lisääntynyt vuosi vuodelta.
Seurakuntayhtymän Lahja lapselle -keräykseen tullut vain murto-osa tarvittavista lahjoituksista – 800:lle lapselle yritetään vielä löytää paketti
Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän vähävaraisille lapsille tarkoitettu joululahjakeräys on jäljessä tavoitteestaan. Lahja lapselle -keräys järjestetään nyt 13, kertaa ja keräyksessä toteutetaan diakonia-asiakasperheiden lasten joululahjatoiveita.
Onko sinulla kokemusta lapsiperheköyhyydestä? – haluaisimme kuulla kokemuksesi ja kertoa sen muille
Radio Suomi ja Puoli seitsemän etsivät tarinaasi.
Auli Viitalan kolumni: Köyhät kutsuivat kansanedustajat yhteiseen pöytään
Kaikille kansanedustajille lähetettiin kutsu tapaamaan köyhiä ihmisiä. Paikalle tulivat vain ne harvat, jotka ovat jo valmiiksi perehtyneimpiä asiaan. Pelottaako kohtaaminen? kysyy Viitala.
Vapaaehtoiset paikkaavat tukijärjestelmän aukkoja – ahdinko ajaa vähävaraiset perheet anomaan apua Facebookissa
Vapaaehtoisten pyörittämistä hyväntekeväisyysjärjestöistä on tullut tuhansien ihmisten ainoa turva Suomessakin. Apuna ry -hyväntekeväisyysjärjestön mielestä Kelan tukijärjestelmä on pikaisen remontin tarpeessa.
Kolme nuorta aikuista kertoo lapsuudesta, jossa rahaa ei ollut ikinä itselle: "Olin ainoa, joka kantoi perheestämme vastuuta"
Vähävaraisissa perheissä myös lapset saattavat joutua osallistumaan perheen kuluihin. Tässä jutussa kolme ihmistä muistelee lapsuuden kokemuksiaan ja kertoo, millaisen jäljen köyhyys jätti.
Koti on ihmisoikeus
Kriisit kasvattavat yhteiskunnallista eriarvoisuutta.
Suomalainen suorittaa koko elämänsä
Suorittajakansalaisuus ruokkii riittämättömyyden tunnetta.
Mirkku Salo katkaisi perheensä huono-osaisuuden ketjun – myös Merja-äiti kertoo oman tarinansa
Huono-osaisuus voi siirtyä perintönä sukupolvelta toiselle. Mirkku Salo katkaisi oman ketjunsa muuttamalla mahdollisimman kauaksi kotoaan ja kasvattamalla selkärangan.

Lauantai 23.10.2021 (radio)
Ruoka-apu. Alzheimerin hoito. Koulujen ja ravintoloiden häiriköinti. Kuolema elokuvan kuvauksissa. Sää.

"Tulvat, kuivuus ja heinäsirkat, ne kaikki ovat todellisuutta" – YK-johtaja kertoo Ylelle, mitä ilmastonmuutos tekee köyhien viljelijöiden elämälle
Koronakriisin vuoksi köyhien viljelijöiden on ollut pakko myydä työvälineitään pysyäkseen elossa, sanoo YK-järjestö IFAD:in johtaja Gilbert Houngbo Ylen haastattelussa.