Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

HUSin johtaja osallistui kilpailutuksiin, jotka voitti hänen perhetuttunsa yhtiö – MOT:n lähde: ”Tämä hulluus täytyy lopettaa”

Johtaja kiisti vaikuttaneensa kilpailutuksiin tai hyötyneensä niistä. MOT-toimituksen selvityksen mukaan HUSissa on voitu väärinkäyttää verorahaa 90-luvulta asti.

Iltalehti: Hämeenlinna antoi Markku Rimpelälle puhtaat paperit, vaikka poliisin korruptiotutkinta on yhä kesken – päätös tehtiin salassa

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) ei ota kantaa päätöksen sisältöön tai yksimielisyyteen.

Marin orders corona team to release documents after allegations of secrecy

The Chancellor of Justice is looking into how the Openness Act has been followed in relation to the Covid-19 epidemic.

Monday’s papers: Personal protective equipment, cross-border shopping, ancient remains

The impact of Covid-19 is still the big story in Monday’s news agenda.

Kohutuista vieraslistoista odotetaan päätöstä tänään – eduskunta on tehnyt kaikkensa, ettei listoja julkaistaisi

Eduskunnan kansliatoimikunnan pitäisi päättää tänään, mitä vieraslistojen julkisuudelle tehdään. Eduskunnan menettelyistä on tehty neljä oikaisupyyntöä ja päätoimittajien kantelu eduskunnan oikeusasiamiehelle.

SK: Eduskunta ei aio luovuttaa tietoja vierailijoista

Vielä maanantaina eduskunnasta kerrottiin, että vierailijalistaan pääsee tutustumaan paikan päällä paperisessa muodossa.

KHO tuomitsi eduskunnan vieraslistat julkisiksi – nyt tiedot hävitetään päivittäin

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio kiistää, että eduskunta haluaisi salailla tietoja siitä, keitä talossa vierailee.

Jos haluat kunnalta tietoja, pyydä viestinnästä

Kaupunkien viestinnästä vastaavilla on voimakas halu avoimuuteen. Siitä huolimatta kahdella kolmesta kunnasta on vaikeuksia vastata julkisuuslain mukaisiin tietopyyntöihin.

Toimittajayhdistykset haluaisivat uusia julkisuuslain

Yhdistykset haluaisivat muuttaa lakia niin, että se koskisi kaikkia julkisen vallan määräysvallassa olevia yrityksiä, yhdistyksiä ja säätiöitä.

Panttaako opetusvirasto turhaan tietoja sisäilmaryhmän työstä? "Voisimme olla avoimempia"

Helsingin opetusviraston sisäilmatyöryhmän muistiot ovat viraston mukaan vain sisäiseen käyttöön. Opetustoimen johtaja myöntää, että avoimuutta pitää lisätä.

Näin helppoa on kilpailutuksen välttäminen Suomessa – kunta saattaa omistaa "yhtiöstään" vain yhden osakkeen

Kunnat käyttävät yhä enemmän osakeyhtiöitä kilpailutuksen kiertämiseen ja rahankäytön salaamiseen, sanoo julkisoikeuden professori Tomi Voutilainen.

KHO linjasi: Tiedot eduskunnan vieraista ovat lähtökohtaisesti julkisia

Suomessa ei ole lobbarirekisteriä. Avoin ministeriö -yhdistys kuvailee kyseessä olevan tärkeä ennakkopäätös.

Valtionsyyttäjä Ritva Sahavirta: Miksi korruptiokello soi virkamiehen päässä niin harvoin?

Moni virkamies liikkuu yhä vaarallisilla vesillä. Ilmaista kestitystä ei ole, valtionsyyttäjä sanoo.

Oulun käräjäoikeudelle huomautus lainvastaisesta menettelystä – luovutti henkilötietoja suoramarkkinointiin

Kantelija oli saanut asianajotoimistolta kirjeen, jossa markkinoitiin palveluita niille rikosasian asianosaisille, joilta ei vielä löytynyt avustajaa.

Tutkimus: Kunnilla suuria vaikeuksia julkisuuslain noudattamisessa

Peräti kolmannes kunnista jätti vastaamatta niille lähetettyyn tietopyyntöön ja toisen kolmanneksen vastauksista löytyi huomautettavaa.

Maailman radikaalein sananvapauslaki syntyi 1700-luvulla suomalaisten aloitteesta

Kun Ruotsin valtakuntaan saatiin 250 vuotta sitten maailman vapaamielisin painovapauslaki, olivat asialla pääasiassa suomalaiset. Siihen asti yhteiskunnan toiminta perustui salailuun ja sensuuriin.

Näkökulma: Salailua, viivyttelyä, suuryritysten suojelua – Finanssivalvonnan röyhkeydellä ei näytä olevan rajoja

Kansalaisilla on oikeus pitää silmällä miljardeja yhteisiä euroja pyörittävien eläkeyhtiöiden toimia. Yhtä tärkeää on mahdollisuus seurata, millä tavalla valvova viranomainen – Finanssivalvonta –  itse käyttää valtaa. Sitä on mahdotonta tehdä, jos virkamiehet puuhastelevat piilossa, kirjoittaa ajankohtaistoimituksen tutkiva toimittaja Salla Vuorikoski.

Professori: Ministeriön viestien julkistaminen hyvä asia – nimien peittäminen silti huolimatonta

Valtionhallinnon asiantuntija Olli Mäenpää pitää myönteisenä, että ministeriössä halutaan edistää julkisuutta. Ministeriöiden julkisuuskäytännöt kuitenkin vaihtelevat.

Upi:n neuvottelukunta käsitteli kritisoitua Venäjä-raporttia: "Tutkijoilla täytyy olla täysi vapaus"

Ulkopoliittisen instituutin mielipiteitä jakavaa Venäjä-selvitystä käsiteltiin neuvottelukunnassa. Kansanedustajat korostavat instituutin itsenäisen ja riippumattoman aseman turvaamista.

Parlamentti salaa yhä meppien kulukorvaustiedot – kiista jatkuu tuomioistuimessa

Toimittajat vaativat meppien kulukorvaustiedot julkisiksi

Sote-yhtiöt julkisuuslain piiriin – salailulinja sai väistyä avoimuuden edestä

Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää pitää linjausta hyvänä, joskin odotettuna. "Ei valinnanvarainen asia, vaan perustuslaki edellyttää sitä", Mäenpää sanoo. Sote-projektia johtajavan Tuomas Pöystin mukaan on mahdollista, että kaikki kuntien omistamat yhtiöt tulevat julkisuuslain piiriin.

Kasvi Länsimetro-papereiden salaamisesta: Niitä ei ole kirjoitettu julkistettaviksi

Kansanedustaja Jyrki Kasvi (vihr.) perusteli A-studiossa Länsimetron asiakirjojen salaamista muun muassa resurssipulalla. Professori Veikko Vahteran mukaan selitys ei ole riittävä.

Saadaanko sote-tiedot esiin? Veronmaksajien omistamia yhtiöitä kaavaillaan julkisuuslain piiriin

Ministeriöissä selvitetään, voisivatko tulevat maakuntien sote-yhtiöt toteuttaa julkisuuslakia ja julkisuusperiaatetta toiminnassaan. Projektijohtaja Tuomas Pöystin mukaan Ruotsissa yhtiöiden läpinäkyvyys on toteutettu onnistuneesti.

Omistaja haluaa salatut Länsimetro-paperit julki – “Kuntayhtiöissä noudatettava julkisuuslakia”

Länsimetron omistajaohjauksesta vastaava Espoon kaupungin konsernijaoston puheenjohtaja Teemu Lahtinen katsoo, että julkisuusperiaatetta tulee noudattaa myös Länsimetro-hankkeessa. Kaupungissa on tulossa voimaan ohje, jonka mukaan myös kaupungin yhtiöiden on noudatettava julkisuuslain viranomaisille määräämää julkisuusperiaatetta.

Kaikki eivät uskalla ilmoittaa tiedevilpistä: "Pelätään oman uran puolesta"

Tiedevilppiepäilyjen määrä Suomessa on kasvussa. Nyt tiedevilppiepäilyjen ilmoittamista halutaan sujuvoittaa sekä parantaa vilppitutkinnan osapuolten oikeusturvaa.

Näkökulma: Kuinka saada pörssivalvoja noudattamaan lakia

Kun viranomainen haluaa salata papereita, se on usein valmis etsimään kaikki mahdolliset oljenkorret, jolla lain noudattamista voi lykätä, kirjoittaa toimittaja Salla Vuorikoski. 

Yksi ei yllättynyt – metroblogin pitäjä osasi odottaa Länsimetron viivästymistä

Metron rakentamista seuraava toimittaja Tommy Pohjola kaipaa Länsimetron hallintoon läpinäkyvyyttä. Pohjola pitää kummallisena sitä, että omistajakaupunkien päättäjätkään eivät saa tietoa Länsimetron asioista.

Tampere päättää isosta rakennushankkeesta suljetuin ovin – laillista vai ei?

Tampereella valtuusto päättää miljoonien rakennushankkeesta suljetuin ovin. Kysyimme Kuntaliiton lakimieheltä, voiko kunta vapaasti päättää käsittelyn julkisuudesta.

Sunny Car Center -vuotaja Kari Ilkkala on pidätetty luottamustoimistaan Hämeenlinnassa

Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Ritva Oinonen on pidättänyt kaupunginhallituksen jäsenen Kari Ilkkalan luottamustoimista.

Hämeenlinna on erottamassa Sunny Car Center -vuotajan luottamustoimistaan

Hämeenlinnan kaupunginjohtajat Timo Kenakkala ja Juha Isosuo ehdottavat kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle, että perussuomalaisten kaupunginhallituksen ja valtuuston jäsen Kari Ilkkala pidätetään välittömästi kaikista luottamusmiestehtävistään. Ilkkala on julkisuudessa myöntänyt vuotaneensa tietoja Sunny Car Centerin autotalohankkeen rahoituksesta Sambialaiselle medialle.

Oikeusasiamies: Sairaanhoitopiiri ei noudattanut julkisuuslakia

Eduskunnan oikeusasiamies moittii Satakunnan sairaanhoitopiiriä potilasasiakirjojen toimittamista koskevassa asiassa. Yksityishenkilö kanteli sairaanhoitopiiristä, kun hänelle ei ollut toimitettu hänen sähköpostilla tilaamiaan asiakirjoja.

MOT mukana haastamassa europarlamenttia oikeuteen

Euroopan parlamentti salasi meppien kulukorvaustiedot

Kansanedustaja kysyy poliisin "törkeästä sensuurista" – poliisi vetoaa lakiin

Perussuomalaisten Juho Eerola on huolissaan, että kansalaiset eivät saa riittävästi tietoa turvapaikanhakijoiden ja rikosten välisestä yhteydestä. Poliisi muistuttaa turvapaikka-statuksen olevan salassa pidettävä tieto julkisuuslain nojalla. Poliisihallitus julkaisee ensi viikolla ohjeistuksen turvapaikanhakijoihin liittyvästä tiedottamisesta.

Poliisipäällikkö tyrmää väitteet turvapaikanhakijoiden rikosepäilyjen salaamisesta

Hämeen poliisilaitos on jakanut poliiseille viestintäohjeet, joissa käsitellään turvapaikanhakijoiden tekemiä rikoksia. Poliisipäällikko Tapio Saarnin mukaan ohjeissa tähdennetään etnistä taustaa koskevaa julkisuuslakia, eikä kehoteta poliiseja salailuun.

Jämsä aikoo julkistaa ostolaskunsa avoimena datana

Tiedoista näkyisi muun muassa mitä on ostettu, keneltä ja mihin hintaan.

Pohjois-Karjalan maakuntaliiton pitkäaikaisista ilmapiiriongelmista ei heru yksityiskohtia – päättäjät ylimääräiseen kokoukseen?

Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja Pentti Hyttinen tekee lähtöä tehtävästään epäluottamuksen saattelemana. Vuosikausien aikana tapahtuneista ongelmatilanteista on tässä vaiheessa liki mahdotonta saada tietoa edes yleisellä tasolla.

Salailukulttuuri levisi Raumalle – julkisia tietoja pimitettiin yleisöltä

Rauman kaupunginhallitus on käsitellyt kaupunginhallituksen varapuheenjohtajan epäiltyjä palkkiosotkuja julkisella listalla. Listan tätä kohtaa ei kuitenkaan ole laitettu nettiin, vaan se on ollut luettavissa vain kaupungin hallintopalveluiden tiloissa.

Oikeus hylkäsi Arhinmäen ministerikalenterin julkisuusvaatimuksen

Korkein hallinto-oikeus katsoi, että kalenterimerkinnät eivät ole keskeisiä julkisuusperiaatteen kannalta.

Mikkelin työilmapiiriselvitys sittenkin julkinen asiakirja – osa raporttiin haastatelluista kyseenalaistaa tulokset

Vaikka työilmapiiriselvityksen henkilöluettelo päätettiin salata, osa selvitykseen haastatelluista haluaa nimensä pois listalta.

Pelkoa, epäluottamusta ja vähättelyä – Mikkelin poliitikoille moitteita työilmapiiriselvityksessä

Mikkelin kaupungin teettämän työilmapiiriselvityksen mukaan moni on kokenut vähättelyä ja pelkoa. Luottamuspulaan haetaan ratkaisua kymmenkohtaisella toimenpideohjelmalla.

Professori salailusta: "Kuntien osakeyhtiöt pitäisi saada julkisuuslain piiriin"

Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää toivoo Suomeen lakimuutosta, joka vaatisi nykyistä avoimempaa linjaa kuntien omistamien yhtiöiden tiedotuksessa ja julkisuudessa. Nykyinen lakikaan ei estä liikelaitoksista osakeyhtiöksi muuttuneita toimijoita olemasta avoimia.

Viranomainen arvostelee Poria sisäilmaongelmien salailusta

Päiväkotilapsen vanhempi oli tehnyt kantelun siitä, ettei hän ollut saanut tarpeeksi avoimesti tietoa päiväkodin sisäilmaongelmista. Aluehallintoviraston päätöksessä todetaan, että Porin on kiinnitettävä huomiota julkisuuslain toteutumiseen.

Syyttäjä: Nato-tietovuodon tutkintaa jatketaan – poliisi olisi halunnut lopettaa

Tietovuodossa on kyse syyskuussa julkisuuteen vuotaneesta puolustusministeriön Nato-asiakirjasta, jonka julkisuutta oli rajoitettu.

Kolme kantelua oikeuskanslerille tekijänoikeuslain valmistelun salailusta

Piraattipuolue sekä kansalaisjärjestöt Effi ja Avoin ministeriö ovat kannelleet opetus- ja kulttuuriministeriön tekijänoikeusyksikön toiminnasta.

Puolustusministeriö jätti tutkintapyynnön tietovuodosta

Puolustusministeriön viestintäjohtajan Max Arhippaisen mukaan Iltalehden haltuunsa saama Nato-asiakirja on laadittu ministeriössä ja annettu eduskunnan valiokunnille. Ministeriössä ei haluta spekuloida, kuka vuodon takana voisi olla.

Apulaisoikeusasiamies on hylännyt Yle Lapin tekemän kantelun

Yle Lappi kanteli eduskunnan oikeusasiamiehelle Rovaniemen kaupungin verkkoviestinnästä, jota se piti julkisuuslain vastaisena.

Kotkan keskuskoulun korjaussuunnitelmat pysyvät salassa – tapaus menossa hallinto-oikeuteen

Kaupungin tilapalvelujohtaja ei edelleenkään suostu julkistamaan keskuskoulun remonttisuunnitelmia. Tilapalvelujohtajaa on jo nuhdeltu, ja nyt toiminnasta on kanneltu aluehallintovirastoon. Luvassa on todennäköisesti myös oikeusprosessi.

Kotkan kaupunginhallitus nuhtelee tilapalvelua asiakirjojen salaamisesta

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jari Elomaa pitää nuhteita vakavana asiana, koska julkisuuslain pitäisi olla kaikkien virkamiesten tiedossa.

Pelkonen nousemassa Kinnulan johtoon

Kinnulan kunnanhallitus ehdottaa kunnanjohtajaksi oikeustieteiden kandidaatti Jyrki Pelkosta. Hallitus päätti asiasta maanantai-iltana.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle