Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

teatterin sisäänkäynti

Kouvolan teatteri on saamassa uuden teatterirakennuksen 30 miljoonalla – vanhakin säilyy ja remontoidaan

Kouvolan teatterin yhteyteen nousee uusi rakennus, johon rakennetaan uusi iso näyttämö. Nykyinen teatteritalo remontoidaan pienempää näyttämöä ja työtiloja varten.

Kuopion kaupunginteatteri syyskuun loppupuolella

Pohjois-Savossa selvitetään teatterin vaikutusta mielen hyvinvointiin

Mieliteko-hanke haluaa 200 pohjoissavolaista teatterimatkalle, jonka aikana pohditaan puhumattomuuden kulttuuria.

Lapin harrastajateattereille suunnatun Kouta teatterikatselmuksen tapahtumatuottaja Anne Niskanen odottaa innolla marraskuussa Posiolla järjestettäviä festivaaleja. Sylissä Annella on suomenlapinkoira.

Teatterikatselmus kokoaa yhteen Lapin näytelmäharrastajat kolmen vuoden tauon jälkeen

Kouta-teatterikatselmus kokoaa Lapin teatteriharrastajat Posiolle marraskuussa.

UIT

Savon Sanomat: Uuden Iloisen Teatterin laulut on laulettu, eläkeyhtiö haki konkurssiin

Palkkoja on teatterinjohtajan arvion mukaan maksamatta yli sadan tuhannen euron edestä. Kaikkiaan UIT:lla on velkaa useita satoja tuhansia euroja.

Linnahall konserttisali.

Tallinnan edustalla on paikka, jossa aika tuntuu pysähtyneen – tältä neuvostovuosien ylpeys ja valkokankaaltakin tuttu Linnahall näyttää nyt

Mahtipontinen betonirakennelma Linnahall on monelle tuttu näky Viron vierailulla. Harva on kuitenkaan päässyt kurkistamaan rakennuksen sisäpuolelle, sillä se on seisonut lähes käyttämättömänä yli kymmenen vuotta.

Kaksi naisnäyttelijää istuu näyttämöllä ja vastaa yleiösn kysymyksiin.

Riihimäen teatterin syyskaudessa on esillä vahva naisnäkökulma

Riihimäen teatteri tarjoaa syksyllä muun muassa vaihtoehtoisen version Suomi-filmeistä, jossa klassikkoelokuvien sankariroolit onkin miehitetty naisilla.

Vesa-Matti Loiri savuke kädessään (1969).

Tästä me muistamme Vesa-Matti Loirin – katso videot ja kuvat pitkän uran varrelta

Vesa-Matti Loiri oli samaan aikaan sekä koko kansaa naurattava Uuno että kunnianhimoinen taiteilija. Hänen runsas elämänsä tuotti valtavan määrän unohtumattomia taideteoksia.

Näyttelijä Taisto Reimaluoto tulkitsee Onnellista on olla onnellinen -näytelmää Tampereen työväen teatterin Kellariteatterissa.

Taisto Reimaluoto on onnellisuuden asialla: "On helvetin rakastettavaa, että auktoriteettien aika on teatterissa ohi"

Konkarinäyttelijä juhlii 60-vuotista taivaltaan asettumalla elämäntaiteilija Elis Sinistön nahkoihin. Sinistön motto oli "onnellisinta on olla onnellinen".

Julian Hetzel (director) katsoo kameraan. Ilmassa leijailee mustaa konfettia.

Maailmalla kohauttanut esitys hämmensi suomalaisyleisöä – kaunistellut kuvat väkivallasta paljastavat, miten kärsimyksellä rahastetaan

Teatterikesässä vieraillut ohjaaja Julian Hetzel on piinallisen tietoinen etuoikeutetusta asemastaan nelikymppisenä, valkoisena heterotaiteilijana. Hän käyttää valtaansa turtumuksen nujertamiseen.

Nina Petelius-Lehto

Näyttelijä Nina Petelius-Lehto, 62, on kuollut

Näyttelijä menehtyi tiistaina pitkäaikaiseen sairauteen 62-vuotiaana. Petelius-Lehto teki pitkän uran Kouvolan teatterissa ja esiintyi yli 80 näytelmässä.

Aseman Lapset Ry:n Kajaanin hankekoordinaattori Miikka Kortelainen.

Kajaanin teatterinjohtajan valinnan jälkipuinti jatkuu: sivistyslautakunnan toimintaa arvioimaan esitetään tilapäistä lautakuntaa

Teatterinjohtajaksi valittu Anni Mikkelsson pääsee aloittamaan työssään, mutta keskustelu valintaprosessista jatkuu. Valiokuntaa esitetään selvittämään, mikä on sivistyslautakunnan luottamus ja asema.

Elling-näytelmän kolme hahmot istuvat vierekkäin, naisen kädet ovat miesten harteilla.

Kemin kaupunginteatteri muuttuu yhdistyspohjaiseksi – 370 000 euron rahoitukselle on löydyttävä korvaavat säästöt hyvinvointialalta

Kaupunginhallituksen esitys oli, että teatteri lopetetaan ja toimintaa varten perustettavaa yhdistystä tuetaan 300 000 eurolla.

Näyttelijä Esa Ahonen Seinäjoen kaupunginteatterissa.

Korona kurjistaa teattereita vielä pitkään: "Pahin kriisi sadan vuoden aikana"

Teatterit tulevat kärsimään vielä pitkään koronana haittavaikutuksista. Kahden viime vuoden aikana myös yleisön käyttäyminen on muuttunut, vaikka väki vähitellen löytää takaisin katsomoihin.

Nainen seisoo keskellä teatterin lavaa. Kuusi ihmistä tanssii hänen ympärillään.

Kajaanin teatterin johtajaksi valittiin Anni Mikkelsson

Mikkelsson on aiemmin työskennellyt ohjaajana Kajaanin teatterissa.

Kuvassa nainen pitelee kirjaa ja taustalla kävelee mies.

Kansallisteatterin Ofelia liikkuu loppukauden jalka paketissa: Fanni Noroila mursi nilkkansa Hamletin esityksessä

Suuren näyttämön suosikkiesitys jatkuu entisellä miehityksellä yhden pääosaesittäjän jalkavammasta huolimatta.

Eläkkeelle jättäytyvä näyttelijä Ritva Jalonen Tampereen Teatterin katsomossa.

Mittavan uran Tampereen teatterissa tehnyt Ritva Jalonen jää eläkkeelle – yli 40 vuoteen mahtuu käärmeenpurema yleisön edessä ja putoaminen lavalta

Koko uransa samassa talossa tehnyt näyttelijä ei kadehdi nuorempien kollegoiden nykyistä työelämää, jossa jokaisesta roolista kilpaillaan.

Neljä henkilöä, heidän edessään kyltti "Sorsakoski 24".

Teatteri Eurooppa Neljän kiertue nähdään jälleen Lapissa – edellisen keskeytti korona kaksi vuotta sitten

Kiertävä ammattiteatteri esiintyy kahden vuoden tauon jälkeen Lapissa kuudella paikkakunnalla.

Ella Mettänen pitelee vatsaansa, hänen ilmeensä kertoo kivusta.

Näyttelijä Ella Mettänen on elänyt kroonisen kivun kanssa lähes puolet elämästään: “On julmaa vaatia, että kärsimyksen pitäisi jalostaa”

Kulttuurivieras Ella Mettänen teki toisen jatkuvasta kivusta kärsivän näyttelijän kanssa esityksen piinasta, jota Suomessa ei osata hoitaa eikä kohdata.

Näyttelijöitä makaa lavalla.

Kaupunginhallitus hyväksyi osaltaan Jyväskylän teatteritalon 30 miljoonan remontin, myös Sinfonian muutolle Paviljonkiin vihreä valo

Suunnitelman mukaan teatteri muuttaa väistötiloihin Paviljonkiin vuonna 2024 ja palaa peruskorjattuun kotitaloon vuonna 2026. Jyväskylä Sinfonialle rakennetaan kokonaan uudet tilat Paviljongin Wilhelm-Saliin.

Kaksi hiihtoasuista naisnäyttelijää ja yksi miesnäyttelijä teatteriesityksessä.

Nuoret teatterintekijät innostuivat komediasta, vaikka sitä on ylenkatsottu pitkään – “Sukupolvemme ei pysty seisomaan vakavasti minkään takana”

Kaikelle voi nauraa, kunhan muistaa mille, miksi ja ketkä nauravat. Kädenlämpöinen muumilaakso ei ole tavoitteena.

Näyttelijä Pekka Heikkinen istuu pyörätuolissa sinisen teatterikatsomon edessä.

Keski-ikäisen heteromiehen kompurointi muuttuvassa maailmassa kääntyy komediaksi – näyttelijä Pekka Heikkinen vitsailee surutta myös pyörätuolistaan

Näyttelijä Pekka Heikkisen roolihahmot eivät kävele. Muuten niiden kirjo on laidasta laitaan Teatteri Siperian Mieslive-esityksessä, jossa hauskuus revitään miehisyyden muutoksesta ja erilaisista tavoista räpiköidä uusien vaatimusten keskellä.

Carl Öhman naama

Teatterivaikuttaja Carl Öhman on kuollut

Svenska Teaternin ja Tampere-talon pitkäaikainen johtaja kuoli eilen 91-vuotiaana.

Korundi

Yleisötilaisuuksien henkilörajoitus päättyy Lapissa

Lapin aluehallintovirasto on päättänyt, että kielto yli 20 henkilön kokoontumisista puretaan huomisesta eli lauantaista alkaen. Yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokouksissa on kuitenkin ehkäistävä koronatartuntojen riskiä.

Sarianne Paasonen

Kemin entinen teatterinjohtaja valitti uuden johtajan valintaprosessista hallinto-oikeuteen

Valitus koskee Kemin hyvinvointilautakunnan päätöstä, jolla se hylkäsi Sarianne Tursaan jättämän oikaisuvaatimuksen. Tursas hakee myös korvauksia perusteettomista määräaikaisista virkasuhteista.

Etualalla useita vihreitä kahvakuulia, taustalla erikokoisia mustia käsipainoja painoja kuntosalilla.

Uudellamaalla urheilutiloissa saa taas vaikka tanssia ja leffaan pääsee nyt 50 katsojaa kerralla – aluehallintovirasto linjasi uudelleen

Uudenmaan liikunta-, harrastus- ja virkistystilojen sulku kumotaan, mutta terveysturvallisuus silti varmistettava esimerkiksi porrastamalla tiloissa kävijöiden tulo- ja lähtöaikaa.

Näyttelijä Timo Tuominen näytelmässä Tunnit, viikot, kuukaudet

Tietoa koronarajoitusten jatkosta vielä odotetaan, mutta teatterit peruvat jo helmikuun näytöksiään – Svenska Teatern aloittaa yt:t

Kansallisteatteri ja Svenska Teatern arvioivat alkuvuoden lipputulojen menetysten olevan miljoonaluokkaa.

Elling-näytelmän kolme hahmot istuvat vierekkäin, naisen kädet ovat miesten harteilla.

Kemin kaupunginteatterin taiteellista henkilökuntaa uhkaa irtisanominen – rahat eivät ole riittämässä esimerkiksi vakituisiin näyttelijöihin

Kemin on tasapainotettava käyttötaloutensa. Sen seurauksena kaupunginteatterin rahoitus uhkaa pienetä niin paljon, että sillä olisi väistämättä vaikutuksia henkilöstöön.

Hassusti pukeutunut joukko näyttelijöitä esittää Rovaniemen teatterissa lapsille suunnattua Me Rosvolat -näytelmää.

Rovaniemen teatteri keskeyttää esitykset kolmeksi viikoksi, Kemin teatteri esittää rajatulle katsomolle

Valtioneuvoston päätöksestä koronapassilla ei voida ohittaa leviämisalueiden kokoontumisrajoituksia 30. joulukuuta – 20. tammikuuta välisenä aikana. Yleisön määrä on siis enintään 20 katsojaa.

Kuvakollaasi, suljetun teatterin sisäänkäynti, rapistunut julkisivu

Teatterien tulevaisuus näyttää synkältä – Edunvalvoja: “Kentän luottamus on rapautunut siihen, että päättäjät ovat puolellamme”

Teatterit suunnittelevat tulevaisuuttaan yhä täydellisessä epävarmuudessa. Tuoreiden rajoitusten takia selkeää näkymää ei ole edes parin viikon päähän. Eteenpäin siirrettyjä esityksiä on “pakkasessa” ainakin vuoteen 2023 asti.

H. Kuokkasen peruukkiliike valmistaa näyttelijöille peruukit ja joulupukeille parrat

Tältä näyttää peruukkiliikkeessä, joka on toiminut jo sata vuotta – siellä syntyvät käsityönä myös parrat joulupukeille

Vuosien saatossa keinokuituperuukit ovat tulleet päivittäiseen käyttöön ja niiden laatu on parantunut. H. Kuokkasella peruukkeja tehdään silti yhä myös aidosta hiuksesta käsityönä.

Tummatukkainen nainen puhaltaa tupakan savua suustaan.

Analyysi: Kulttuurin rahoitusuudistuksessa ei uskallettu koskea Suomen teatteri- ja orkesteriverkostoon – uudet ryhmät mukaan lisärahalla

Pitkään hiotun valtionosuusjärjestelmän (VOS) uudistus jäi puolitiehen. Sisään saatiin uusia ryhmiä, ja temppu tehtiin lisärahalla. Mitään ei varsinaisesti uudistettu, kirjoittaa kulttuuritoimittaja Jonni Aromaa.

Talvitakkiin pukeutunut nainen seisoo lumisella kävelytiellä ja osoittaa punaiseksi valaistua rakennusta.

Kulttuurin puolesta sytytetään punaiset valot – Kuopiolaisnäyttelijä: "Hyvä väri, koska taide kiihdyttää verenkiertoa"

Useita rakennuksia valaistaan punaisiksi keskiviikkoiltana ympäri Itä-Suomea.

Kajaanin Kaupunginteatterin johtaja Helka-Maria Kinnunen.

Lappeenrannan teatterinjohtaksi on valittu Helka-Maria Kinnunen – valinta tehtiin äänestyksen jälkeen arpomalla

Lappeenrannan kulttuuri- ja liikuntalautakunta äänesti kaupunginteatterin johtajan valinnasta. Äänestys päättyi luvuin 5-5, ja valinta ratkaistiin arvalla.

Kuvassa näyttelijä, joka esittää Pekka Lipposta.

Rantasalmen kesäteatteri

Kesäteatterin vetonaulana radiotähti Pekka Lipponen.

Juha Hurme

Ihminen joka katosi

Maahanmuuttoa Kafkan malliin

Erkki Toivanen raportoimassa Lontoossa.

Iltakävelyllä Lontoossa Erkki Toivasen seurassa

Suositut radiokuunnelmat tutustuttivat ihmiset Lontooseen

Nukentekijä Eevaliisa Holma-Kinnunen.

Nukkeäiti Eevaliisa Holma-Kinnunen

Ransu-nuken tekijä Kasvo-ohjelmassa 1980.

Yle Areena logo.

Teinien seksivalistusnäytelmä kohahdutti Seinäjokea vuonna 1969

Seinäjoen nuorisoteatterin keväällä 1969 valmistama seksuaalivalistusesitys herätti ennakkoon jyrkkää paheksuntaa, mutta näytelmän nähneiden mielestä aiheesta oli jo aikakin kertoa avoimesti. "Yhdyntä on siis terveellisin, tärkein ja hauskin inhimillinen urheilulaji", nuoret näyttelijät julistivat iloisesti.

Opiskelijoita ryhmäkuvassa

Viikonpäivät, kulttuuririentoja ja kanssakäymistä

Viikonpäivät, kulttuuririentoja ja kanssakäymistä

Emmi Jurkka rooliasussa.

Jurkan suvussa teatteri on ennen kaikkea

Eino ja Emmi Jurkan jälekäisistä on kasvanut teatterisuku

Yle Areena logo.

Helsingin uusi marmoriteatteri oli kallis mutta kaunis

Kriittinen Hannu Karpokin heltyy Helsingin uuden kaupunginteatterin edessä. Siitä maksettu 33 miljoonaa markkaa on "suuri hinta", mutta lopputuloksena on Karpon mielestä pääkaupungin hienoin rakennus.

Anneli Sauli istuu Arto Nybergin haastateltavana studiossa.

Anneli Sauli, maitotytöstä tähteyteen

Anneli Saulin tie vei tanssilikasta valkokankaille.

Esko Salminen

Esko Salminen, osiensa summa

Esko Salminen Arto Nybergin haastattelussa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle