Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lama-aiheinen kuvituskuva, jossa näkyy ihmisiä leipäjonossa 1990-luvulla ja talouden graafi

Aikamatka Lama-Suomeen – vertaile, kuinka synkältä työttömyys, rakentaminen ja asuntokauppa nyt näyttävät 1990-lukuun verrattuna

Tässä jutussa voit vertailla itse, miltä konkurssit, rakentaminen, työttömyys ja asuntovelallisten tilanne näyttävät lamavuosiin verrattuna.

Grafiikkatyö pöydällä, jossa on sydän ja lintu. Maalauksen takana on ikkuna, jossa solisee Tammerkoski.

Taidekaupan tilanne on nyt tukala – kokenut galleristi: ”Taantuma tulee meille aina ensimmäisenä ja lähtee viimeisenä”

Galleriat ovat ahtaalla, kun taidekauppa takkuaa. Tampereella perinteikäs galleria vältti konkurssin pankkilainalla. Kuvataiteilijoita edustavan liiton mukaan gallerioiden tilanne on huolestuttava.

Toimittaja Satu Kivelä, Havaintoja ihmisestä -ohjelmasta.

Ruokajonoista on tullut pysyvä ilmiö

Tutkimusten mukaan Suomessa ruoka-apuun turvautuu hyvin erilaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä ja myös työssäkäyviä.

Lukko ovessa.

Pientaloteollisuuden asiantuntija ennakoi alalle lamavuosiakin pahempaa aikaa: ”kylmin talvi 50 vuoteen”

Joran Hasenson on Pientaloteollisuus PTT ry:n hallituksen puheenjohtaja. Hän kertoo, että yritysten tilauskanta ja rakennuskohteiden määrä ovat nyt selkeästi heikommat kuin 90-luvun laman aikaan.

Ihmisiä kadulla vuonna 1992.

Lamalla on pitkät vaikutukset suomalaisten terveyteen – esimerkiksi eturauhassyövän riski kasvoi

Aiemmin laman vaikutuksia on tutkittu lähinnä työttömäksi jääneiden ja mielenterveyden kannalta. Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa painopiste on pitkäaikaisissa vaikutuksissa fyysiseen terveyteen.

Sannfinländarnas gruppordförande Toimi Kankaanniemi.

”Nyt on jaettava niukkuutta ihan kaikille”, sanoo 90-luvun lama-ajan ministeri Toimi Kankaanniemi tulevasta hallitusohjelmasta

Toimi Kankaanniemi vaikutti ministerinä Esko Ahon 90-luvun porvarihallituksessa, joka leikkasi raskaalla kädellä palveluista. Vaihtoehtoja ei tuolloin ollut, eikä säästöiltä vältytä nytkään, hän sanoo.

Työttömien mielenosoitus Helsingissä, marssijoita iskulauseineen ja banderolleineen eduskuntatalon edessä, henkilö pitelee kylttiä, jossa lukee "Perkele", 2. syyskuuta 1993.

Mitä 2020-luvun asuntovelallinen voi oppia 1990-luvun lamasta? Kerro meille perheesi kokemus

1990-luvulla asuntolainojen korot huitelivat pilvissä ja asuntojen arvot romahtivat. Nytkin jo pienet korkotason nousut aiheuttavat monille vaikeuksia luotoista selviytymiseen. Keräämme perheiden kokemuksia ja muistoja lama-ajan asuntomarkkinoilta.

Raudoitusteräksen hinta on pudonnut rajusti.

Raaka-aineiden hintojen syöksy ennakoi vaikeampia aikoja taloudessa – talvesta voi tulla hankala, asiantuntijat varoittavat

Kuparin, alumiinin ja puuvillan hinnat ovat laskeneet selvästi. Se kertoo yritysten haluttomuudesta investoida.

Grafiikka näyttää, kuinka kuluttajien luottamus romahti koronakriisin alussa, mutta palautui sitten. Venäjän hyökättyä Ukrainaan kuluttajien luottamus on romahtanut uudelleen.

Ylen ekonomistikysely: "Ei pelota, mutta isoja riskejä on" – Suomen talous liukuu taantumaan ja ostovoima heikkenee vielä kuukausia

Suomalaisten talousluottamus horjuu, mutta vielä pahemmin se horjuu muualla Euroopassa. Kysyimme ekonomisteilta, mitä vielä on tulossa.

Suomen jääkiekkomaajoukkue juhlakulkueessa palattuaan jääkiekon maailmanmestaruuskisoista 1995

MM95 ei lopettanut lamaa, vaikka näin meille on uskoteltu – suomalaisten luottamus talouteen on oikeasti pudonnut jokaisen kultajuhlan jälkeen

Suomalaisten luottamus talouteen on laskenut jokaisen jääkiekon MM-kullan jälkeen, vaikka yleisesti luullaan toisin.

Hotelli Koskenniskan ravintolasali.

Retrohotelli toi pikkukaupunkiin diskon, naistentanssit ja karaoken – korona-aika pakotti iäkkäät yrittäjät luopumaan elämäntyöstään

Myytävänä oleva Hotelli Koskenniska Forssassa veti aikoinaan hämäläisiä diskohileitä. Kolmekymmentä vuotta on muuttanut ravintolaelämää, ja koronan tuomat ravintolarajoitukset olivat viimeinen niitti.

Ahti Hirvonen Mauno Saaren kirjoittaman Rahat ja Henki - Ahti Hirvosen elämäntase -kirjan julkistamistilaisuudessa lokakuussa 2007.

Suomen Yhdyspankin pääjohtajana toiminut Ahti Hirvonen on kuollut

Hirvonen kuoli perjantaina 90-vuotiaana. Hänen kautensa Yhdyspankin pääjohtajana osui keskelle 1990-luvun alun pahinta lamaa ja pankkikriisiä.

Kaksi tyttöä turkisliikkeen näyteikkunaa katsomassa vuonna 1990.

21 kuvaa, joiden kautta jokainen 1990-luvulla kasvanut muistaa miltä lama näytti – laman lapsissa näkyy edelleen viisi erilaista haavaa

Kansallisesta traumasta pitäisi puhua aiempaa monipuolisemmin, sanoo Laman lapsista kirjoittanut Sanna Kajander-Ruuth.

Työttömien mielenosoitus Helsingissä, marssijoita iskulauseineen ja banderolleineen eduskuntatalon edessä, henkilö pitelee kylttiä, jossa lukee "Perkele", 2. syyskuuta 1993.

Suomi rojahti lamaan tasan 30 vuotta sitten – Osaavatko poliitikot ja pankkiirit hoitaa uusinta talouskriisiä yhtään paremmin?

Koronan aiheuttamaa talouskriisiä on pehmennetty valtion velkaantumisella. Se on ollut viisasta, mutta velkalääkkeen käytöllä on rajansa, sanovat laman nähneet talousasiantuntijat.

Kuvanveistäjä Leo Karsikas vieressään yksi Kajaanille lahjoittamistaan veistoksista.

Kajaanin Suvantopuisto sai harvinaista herkkua – kuvanveistäjä Leo Karsikas luopui morsiamestaan ja kolmesta muusta teoksestaan

Kuvanveistäjä Leo Karsikas lahjoitti omia teoksiaan kaupungille, jotta kaikki halukkaat pääsisivät näkemään ne. Teosten nimet ovat Lama, Pyörre ja Vetehinen ja Hunnutettu. Taidelahjoitukset ovat tänä päivänä harvinaisia, ja lahjoitusta pidetään arvokkaana.

Riku Siivonen

Riku Siivosen kolumni: Erikoinen erektio vaikuttaa sinunkin rahapussiisi

On aika palauttaa seksi takaisin makrotalouteen, kirjoittaa Siivonen. Kolumnin voi myös kuunnella.

Jonathan Lindholm nojailee hiirenmalliseen kissan pesään.

Jonathan Lindholm oli lopettaa yrityksensä, kunnes lemmikkibuumi toi uuden kasvun – silti ennakointi viikkojen päähän on lähes mahdotonta

Monien yritysten liikevaihto on noussut koronakriisin pahimmasta vaiheesta. Lemmikinhoitopalveluja tarjoava Tassuvahti on yksi yrityksistä, joiden liikevaihto on palautunut jo koronaa edeltävälle tasolle. Epävarmuutta tulevaisuuteen kuitenkin liittyy, toteavat myös ekonomistit.

Yleiskuva

Finnkino kielsi yleisön omat eväät, mutta miksi elokuvateattereissa edes syödään? “Popcornin myyminen oli lama-ajan ratkaisu talousongelmiin”

Finnkino päätti kieltää omien eväiden syömisen teattereissaan pandemian aiheuttamien tulonmenetysten takia. Historia toistaa itseään, sillä alkuperäisenä syynä oli 1930-luvun lama Yhdysvalloissa.

Toimittaja, teatteriohjaaja Susanna Kuparinen tyhjässä teatterikatsomossa.

Ohjaaja Susanna Kuparinen varoittaa toistamasta laman virheitä: “Kriisin keskellä lapsilta leikkaaminen on räikeää”

Valtuusto- ja Eduskunta-näytelmillään kohauttanut kulttuurivieras Susanna Kuparinen puolustaa seuraavassa teoksessaan vimmatusti hyvinvointiyhteiskuntaa. Sitä, mitä siitä hänen mielestään on vielä jäljellä.

Mies seisoo rappukäytävässä ja kurkottaa avautuvaan ulko-oveen.

Pölyn kirous – kulttidokkari Pölynimurikauppiaat tuunattiin digiaikaan

Kulttidokkari Pölynimurikauppiaat restauroitiin 4K-laatuun.

Heikki Hiilamo

Heikki Hiilamon kolumni: Myytti kotihoidon tuesta ja syntyvyydestä

Kotihoidon tuki auttoi pitämään yllä korkeaa syntyvyyttä laman aikana, kun samalla sai työttömyyspäivärahaa, kirjoittaa Heikki Hiilamo.

Nuori makaa sängyssä.

Viisi asiaa, jotka korona muutti pitkäksi aikaa nuorten elämässä – Suomessa on nyt uusia “laman lapsia”

Kokosimme muutamia keskeisiä asioita, jotka voivat näyttää hyvinkin erilaiselta nuorten tulevaisuudessa.

Suojeluskuntalaisia Hämeenkadun raunioilla vuonna 2018 ja koronanäytteenottoa vuonna 2020.

Korona on vielä pientä, kun vertaa siihen mitä Suomi on aiemmin kokenut – Ylen erikoisjuttu vie sinut kuuden ison kriisin tapahtumiin, kuviin ja opetuksiin

Itsenäinen Suomi on kokenut nipun kriisejä. Kaikilla on ollut pysyviä taloudellisia ja inhimillisiä seurauksia, mutta yksi on muita pahempi.

Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen Sami Muttilainen (vas.)

Helsinki päätti korona-ajan budjetista: Lasten kotihoidon tukea leikataan, investointeja jatketaan kriisistä huolimatta miljarditahtiin

Kriisiajan budjettia ei hyväksytty yksimielisesti. Vasemmistoliiton Sami Muttilainen pettyi ja vertasi korona-ajan lapsia laman lapsiin.

Pitkäaikaistyötön Jaana Saikkonen askartelee joulukortteja kotonaan Pukinmäessä Helsingissä.

"Aluksi luulin, että olen huono", sanoo neljässä vuodessa 183 työhakemusta lähettänyt Jaana Saikkonen – työttömyys pitkittyy taas monilla, mutta 90-luvusta on opittu

Pitkäaikaistyöttömyys kasvaa. Tutkijoiden mukaan elvytys estää kuitenkin työttömyyden pitkittymistä toisin kuin 1990-luvulla.

Hiuksista tukistetaan.

Mikkeliläinen väkivallan uhreja auttava järjestö pitää huolestuttavana mahdollisia leikkauksia rahoitukseen: "silloin joutuisimme priorisoimaan"

Valtiovarainministeriön elokuussa esittelemän talousarvioesityksen mukaan sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoitusta uhkaa jopa kolmanneksen leikkaus.

Ilkka Heiskanen Hämeenlinnan teatterin lavalla.

Hämeenlinnan teatterin syyskauden avaava Maratontanssit oli brutaalia viihdettä Yhdysvalloissa – "Ilmiselvää ihmisrääkkäystä", myöntää ohjaaja

Maratontanssit kertoo 1930-luvun lamasta ja ihmisistä, jotka tavoittelevat rahaa ja mainetta tanssimalla mahdollisimman pitkään.

Brittiläinen draamasarja yhteisöä kohtaavasta tragediasta ja syyllisyydestä.

Onnettomuus – brittiläisessä draamasarjassa yhteisö etsii oikeutta

Brittiläiessä draamasarjassa yhteisö etsii oikeutta.

Risto Murto, Varman toimitusjohtaja

"Joku päivä tästä koronakriisistä tullaan ulos, ja elämä jatkuu" – Osakemarkkinat toipuneet koronaromahduksesta odotettua paremmin

Monet pörssiyhtiöt näyttävät kestäneen koronakurimusta paremmin kuin aiemmin arveltiin.

Esko Aho

Aikalaisvaikuttajat: Sailas oli kuvia kumartelematon keskustelija, joka käytti rohkeasti saamiaan valtuuksia: "Laman aikana tilan ottivat ne, jotka kykenivät päätöksiin"

Keskustan Esko Aho toimi pääministerinä ja Raimo Sailas budjettipäällikkönä, kun Suomea nostettiin lamasta.

Miisa Tervala

"Onko minulla enää tulevaisuutta, jota olin suunnitellut?" kysyy Miisa Tervala, 21 – parikymppiset pelkäävät laman vievän työt ja hyvinvoinnin

Koronaepidemian talousvaikutukset ovat tähän mennessä iskeneet erityisesti nuoriin. Samalla horjuu usko tulevaisuuteen.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen saapui hallituksen neuvotteluun Säätytalolle Helsingissä 15. kesäkuuta.

Valtiovarainministeri Vanhanen talouden näkymistä: Riskinä on kymmenen vuoden velkakierre

Vanhanen löytää nykytilanteesta yhtymäkohtia 1990-luvun lamaan ja finanssikriisiin.

Reetta Räty

Reetta Rädyn kolumni: On aikuisten syytä, jos nuoria ahdistaa

Toivottavasti nuoria kuullaan, kun heille suunnattuja tukimiljoonia käytetään, kirjoittaa Reetta Räty.

Laura Haallamaa / kolumnisti / Pasila 20.02.2019

Laura Hallamaan kolumni: Tietäjät eivät tiedä

Oman tietämättömyyden myöntäminen on parasta, mitä ihminen voi itselleen tehdä, kirjoittaa toimittaja Laura Hallamaa.

Suomen Pankki julkaisee arvion rahoitusjärjestelmän vakaudesta

Suomen Pankin synkin arvio: Pankeille voi kertyä kuuden miljardin luottotappiot parin vuoden aikana

Pankit kohtaavat kriisin vaikutukset nyt paremmista lähtökohdista kuin 90-luvun laman alla.

Jussi ja Tapani Leinonen

"Vaikka olin alle kolmekymppinen, elämä tuntui kokonaan menetetyltä" – yrittäjät kertovat, mikä lamasta opittu voi auttaa yli koronan

Yli kolmannes yrittäjistä pelkää nyt konkurssia. Talouskriisi vaikuttaa syvästi etenkin nuoriin.

Historiallisessa kuvassa on mielenosoitus eduskuntatalon edessä vuonna 1995.

Toimittajalta: Olen laman lapsi ja näen yhä, millaiset jäljet talouskriisi meihin jätti

Koronakriisi koettelee monen perheen taloutta. Toimittaja Anni Tolonen muistuttaa, että lapset eivät ole nyt oikea paikka säästää. Tutkimusten mukaan lapsena tai nuorena koetulla talouskriisillä voi olla vakavia seurauksia loppuelämän ajan.

Henrik Dettmann

Henrik Dettmannin kolumni: On aika näyttää, että opimme 90-luvun laman virheistä – ratkaisu lasten auttamiseen ja kansanterveyden vaalimiseen löytyy läheltä

Lukuisilla ammattivalmentajilla olisi juuri nyt tarjota taitoa, jota koko kansakunta tarvitsee, kirjoittaa Henrik Dettmann.

Kuvassa on Aleksanterinkatu Helsingissä.

Mitä taloudelle tapahtuu koronan jälkeen? Viisi asiantuntijaa katsoo tulevaisuuteen, jossa näkyy sekä häviäjiä että voittajia

Professori Heikki Patomäki ennustaa pitkää kriisiä, joka johtaa talousajattelun syvään muutokseen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle