Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lapset kävelevät kadulla käsi kädessä vanhempiensa kanssa.

Erityislasten omaishoitajien vapaat toteutuvat Etelä-Karjalassa aiempaa paremmin – Hermannikodissa on seitsemän uutta paikkaa

Etelä-Karjalassa erityislasten omaishoitajien lakisääteisten vapaiden toteutumista on parantanut huomattavasti se, että yksityinen tehostetun palveluasumisen yksikkö Hermannikoti aloitti toimintansa uudelleen Lappeenrannassa.

Päijät-Soten digiklinikasta kertova mainoskyltti Iitin terveysaseman aulassa.

Päijät-Sotelle miltei 1,5 miljoonaa euroa valtion tukea palveluiden kehittämiseen

Avustuksella kohennetaan muun muassa vammaispalveluita ja tuetaan ikääntyneiden hoitoa sekä kuntoutusta.

Joukkorokotus käynnissä Hämeenlinnan Verkatehtaan lasipihalla

Neljänsien koronarokotusten antaminen laajenee Kanta-Hämeessä

Neljännet koronarokotukset laajevat yli 70 vuotta täyttäneisiin riskiryhmäläisiin Kanta-Hämeessä. Poikkeustapauksissa rokotteen voi saada myös alle 70-vuotias.

Jens Stoltenberg puhumassa Naton kokouksessa.

Torstai 5.5.2022 (radio)

Suomen ja Naton suhde. Puolueiden kannatus. Vanhusten koronarokotukset. Sää.

Koronarokotteita odottamassa pöydällä

Seinäjoki aloittaa neljänsien koronarokotteiden antamisen kotihoidossa ja omaishoidossa oleville iäkkäille

Neljänsien annosten antaminen voidaan aloittaa heti kotihoidossa ja rokotusklinikalla. Seinäjoella yli puolet 80 vuotta täyttäneistä on saanut neljännen rokoteannoksen.

Omaishoitaja Aila Seikkula ja Veli Seikkula.

Turku vähentää ikääntyneiden tilapäishoitopaikkoja kesän ajaksi – vähennettävien paikkojen määrä pyritään minimoimaan

Noin sadasta tilapäishoitopaikasta on avoinna kesäkuukausina vain noin 30. Omaishoitajat ovat tilanteesta ymmällään, sillä he saavat vapaata, kun hoidettavat pääsevät välillä tilapäishoitoon.

Omaishoitaja Aila Seikkula ja Veli Seikkula.

Omaishoitajat tyrmistyivät, kun Turku on sulkemassa tilapäishoitopaikkoja kesäksi – "Uupumistilanteissa vitsit ovat vähissä"

Noin sadasta tilapäishoitopaikasta on avoinna kesäkuukausina vain noin 30. Omaishoitajat saavat vapaata, kun hoidettavat pääsevät välillä tilapäishoitoon.

Nostolaite sairaalasängyn yläpuolella. Sängynpäädyssä istuu ruskea pehmoleluapina.

Äänekoski tukee omaishoitajien jaksamista muun muassa virkistystoiminnalla – omaishoidon tarve kasvaa edelleen

Omaishoitajille tarjotaan terveystarkastuksia sekä omaishoitajille suunnattua virkistystoimintaa ja koulutusta. Omaishoidon tuen piirissä Äänekoskella on noin 190 asiakasta.

Lähikuva vanhuksesta joka pelaa tasapainopelia fysioterapeutin avustuksella.

Enonkoski jakaa vanhuksille palveluseteleitä – varat Kyllikki Östringin suuresta perinnöstä

Edesmenneen kuntalaisen miljoonaomaisuudesta riittää rahaa vanhusten virikkeelliseen toimintaa. Palvelusetelit voi käyttää esimerkiksi kulttuuriin tai fysioterapiaan.

Nina Mikkonen istuu nojatuolissa Tampereen G Livelabissa.

"Olin elämässä niin polvillani, että suunnittelin miten tapan Timon ja sitten pojat ja itseni", Nina Mikkonen kertoo ajastaan Timo T.A. Mikkosen omaishoitajana

Nina Mikkoselle vaikeinta miehensä sairastumisessa oli se, kun Timo pyysi kuolinapua. Lapset antoivat voimaa. "Lapsi hyväksyy sen, mitä hän ei voi muuttaa", Mikkonen kuvailee.

Omaishoitaja Valto Wellenius ja hänen puolisonsa Marianna Kokko.

Iäkkäät omaishoitajat sinnittelevät taukojen voimin – Valto Wellenius, 71: "Nukkuminen jää katkonaiseksi ja lisää henkistä väsymystä"

Yli miljoona suomalaista auttaa säännöllisesti läheistään. Omaishoitosopimuksia on noin 50 000. Yli puolet omaishoitajista on yli 65-vuotiaita ja heidän määränsä kasvaa väestön vanhenemisen myötä.

Asiakas perushoitaja Minna Kumpumäen kotihoitokäynnillä.

Rovaniemi nostaa omaishoitajien tukia

Eniten korotusta tulee hoitotasoltaan vaativimpiin omaishoitajan tehtäviin.

Vanha mies hymyilee.

Ikäihmisten palvelut laitetaan samalle viivalle kaikilla hyvinvointialueilla – maksut ovat ensi vuoden alusta samat kaikille

Pohjois-Savossa tavoitteena on tukea ikääntyneiden asumista kotona mahdollisimman pitkään. Valmistelutyössä on pohdittu erilaisia asumismuotoja, uutta teknologiaa ja omaa "wilma"-yhteyttä omaisiin.

harmaa matala rakennus, lasiovet kiinni

Karut luvut esillä Päijät-Hämeen viimeisessä vaalichatissa:  "Heinolan palvelutaso maakunnallisesti tarkoittaisi 50 miljoonaa lisää menoja"

Ylen vaaliteltan asiantuntijat toivat ehdokkaiden vaalikamppailuun mittakaavaa ja realismia. Nykyistä parempi palvelutaso vaatii lisää rahaa ja sitä on tarjolla niukasti.

Sirkka-Liisa Kivelä istuu nojatuolissa ja levittelee käsiään.

Sirkka-Liisa Kivelä häpeää olla suomalainen tietäessään, että jopa täysin liikuntakyvyttömiä vanhuksia hoidetaan kotona: "Miten se on mahdollista?"

Professori emerita oli 10 vuotta miehensä omaishoitaja. Mies opetti hänelle, kuinka tärkeää toisen ihmisen läheisyys on vanhallekin ihmiselle.

Vanhus rollaattorin kanssa kävelemässä kohti kauppaa.

Väkivallan uhriksi joutunut ikäihminen kärsii fyysisistä vammoista usein loppuelämänsä: kaikki eivät toivu rikoksesta myöskään henkisesti

Häpeä ja riippuvuus toisten avusta voivat johtaa siihen, että ikäihminen ei tee kohtaamastaan väkivallasta rikosilmoitusta.

Tervaskannon hoivakoti Somerolla.

Jyväskylässä hoitajapula ajaa rajuihin ratkaisuihin – koko kerros kiinni Akseli ja Elinassa

Akseli ja Elinassa on kaikkiaan viitisenkymmentä asiakaspaikkaa neljässä kerroksessa. Kolmessa kerroksessa toiminta jatkuu toistaiseksi tavalliseen tapaan.

Joululahjoja.

Savonlinnalaiset ilahduttivat ikäihmisiä sadoin paketein ja tuhansin joulukortein – vastaava: "Kuinka iloiseksi joku voi tulla, kun yllättäen saa tuntemattomalta lahjan"

Savonlinnassa on ollut ilmassa reilusti joulumieltä, kun tuntemattomat ihmiset ovat ilahduttaneet kaupungin palvelutaloissa ja kotihoidossa asuvia ikäihmisiä paketein ja joulukortein.

Kuvassa kuvakortteja

Vammaiset lapset ovat ilman väliaikaista hoitopaikkaa Kuopiossa – osa perheistä on jäänyt ilman tukiverkkoa

Hoitajapula näkyy omaishoitajien arjessa. Ympärivuorokautista hoitoa tarjotaan lapsille uudelleen vasta huhtikuussa.

Aleksi Portin halaa äitiään Paula Portinia.

Jatkuva huoli ja palkattomat päivät rasittavat töissä käyvää omaishoitajaa – silti työ on henkireikä, sanoo kehitysvammaisen äiti Paula Portin

Omaishoitajaliiton kyselyn mukaan enemmistö työnantajista on sitä mieltä, että omaishoidon poissaolojen korvaamiseen tarvittaisiin samanlainen Kela-korvausjärjestelmä kuin sairauspoissaoloihin.

Tervaskannon hoivakoti Somerolla.

Avi huomasi Jyväskylän Akseli ja Elinan lyhytaikaishoidossa paljon puutteita – yöhoitajia liian vähän, ongelmia myös lääkehoidossa ja turvallisuudessa

Jyväskylän pitää lisätä hoitajien määrää ja parantaa Akseli ja Elinan turvallisuutta vuoden loppuun mennessä.

Nainen työntää vanhusta pyörätuolissa.

Omaishoitajien jaksaminen huolettaa, kun korona-aikana vapaapäivät jäävät pitämättä: "Voi tulla kierre, että sulkeudutaan entistä enemmän kotiin"

Moni omaishoitaja ei ole halunnut tai uskaltanut käyttää lakisääteisiä vapaitaan koronavirustartunnan pelossa. Korona-aikana omaishoitajien palveluita on avattu ja suljettu epidemiatilanteen mukaan.

en stol och en soffa i ett hörn av ett rum med fönster i hörnet. Plädar och kuddar gör att det ser trivsamt ut.Ute ser man att det är vinter och snö.

Ikäihmiset ovat osa perhehoitajan jokapäiväistä elämää – Kymenlaaksossa tahdotaan laajentaa toimintaa, johon kotihoito ei enää riittäisi

Perhehoito voi olla vaihtoehto silloin, kun yksin asuminen tai tehostettu asuminen eivät ole vaihtoehtoja. Kymenlaaksossa on jo kymmeniä perhehoitajia, mutta toimintaa aiotaan laajentaa ammatilliseksi.

Isänpäivän arkistomakupalat

80-luvulla yli kilometrin pituisella isänpäiväleivoksella lyötiin ruotsalaiset Guinnessin ennätysten kirjasta – näin isänpäivää on vietetty eri vuosikymmeninä

Arkistojen makupaloista koottu video kertoo, miten isänpäivää on juhlittu televisiossa 1970–1990-luvuilla.

Henkilö tekee puhelimellaan huoli-ilmoitusta digitaalisen asiakasportaalin Maisan kautta

Aikuisista tehtyjen huoli-ilmoitusten määrä on kasvanut – ei koronan vuoksi vaan siksi, että ilmoitus tunnetaan entistä paremmin

STT:n haastattelemat sosiaalialan viranomaiset painottavat, että omaisten ja naapurien lisäksi huolensa voi ilmaista lisäksi vaikka taksikuski tai kaupan kassa.

Jenna Hietakangas, Pinja Jokinen ja Sara Korkia-aho ottavat selfietä yhdessä ihmishahmoa muistuttavan humanoidirobotin kanssa.

Voiko robotiikassa olla vastaus pahenevaan hoitajapulaan? Tulevaisuudessa robotti pitää seuraa, kantaa tavarat ja vie pesulle

Robotit ovat jo tuttuja teollisuudessa, ja nyt ne tekevät tuloaan myös hoito- ja hoivatyöhön. Yle kysyi kahdelta robotiikan asiantuntijalta, miltä hoivatyön tulevaisuus näyttää.

Ihmisen kasvoilla on nenän ja suun peittävä sinertävä hengityssuojain

Maskien jako on jo paikoin päättynyt

Forssa lopetti vastikään kasvomaskien jakamisen vähävaraisille. Hämeenlinnassa maskeja jaetaan niin kauan kuin niitä riittää.

Muistiasiantuntija Marko Mustiala sseisoo kädet puuskassa sanomalehtihyllyn edessä Yle Hämeenlinnan toimituksessa Muistiviikolla 22.9.2021.

Muistiasiantuntija kannustaa tekemään muistisairaan läheisen kanssa asioita, jotka tuovat hymyn huulille: "Tunne jää, vaikka tieto häviää"

Muistisairaus vaikuttaa ihmisen kommunikointiin ja kykyyn ymmärtää kommunikointia. Muistiasiantuntija neuvoo tekemään mukavia asioita muistisairaan kanssa. Tunnemuisti ei häviä, vaikka tieto muistista katoaisikin.

Hoitaja ja hoidettava käsi kädessä.

Yliopistotutkimus: Kotihoidon palvelujen puutteet kaatuvat iäkkäiden omaishoitajien niskaan

Samalla muita palveluita, kuten ensihoitoa, kuormitetaan tehtävillä, joista selvittäisiin vähemmälläkin. Tämä tulee ajan mittaan kalliiksi.

Pohjois-Pohjanmaan liikunta ja urheilu ry:n projektityöntekijä Heidi Similä on valmistelemassa Muista hyvinvointisi! -kiertueelle lähtöä Oulussa.

Terveyskiertueella voi tutustua Kunnon mummolaan tai aivoterveysonnenpyörään - hyvinvointapahtumia nyt 19 Pohjois-Pohjanmaan paikkakunnalla

Maakunnallinen Muista hyvinvointisi! -kiertue on alkanut maanantaina Iistä. Kaikenikäisille suunnattuja tapahtumia järjestetään Pyhäjoelta Kuusamoon ulottuvalla alueella. Kiertue päättyy Kempeleeseen 3. syyskuuta.

Mies ja nainen istuvat vierekkäin ja katsovat toisiaan silmiin

Omaishoitajien tuen tarve jää usein vaietuksi – väitöstutkija: "Äidin ei ole helppo puhua tyttärelleen, että isän hoito on raskasta"

Omaishoitajien tueksi kehitetään jatkuvasti uusia tukipalveluita. Läheisen kotihoito voi paikoin olla hyvin yksinäistä puuhaa. Lahdessa kokeillaan uutta ohjattua lomatoimintaa, johon omaishoitaja ja -hoidettava menevät yhdessä.

Vanhan miehen kädet

Ikääntyneiden parisuhdeväkivalta on yleinen tabu

Ikääntyneiden parisuhteissa tapahtuva väkivalta on yleistä, mutta siitä puhutaan vähän. Harva iäkäs parisuhdeväkivallan uhri tai tekijä myöskään hakee apua, vaikka sitä olisi tarjolla.

Markku Kostiainen istuu puistonpenkillä iäkkään äitinsä Raili Kostiaisen kanssa.

Markku Kostiainen ryhtyi muistisairaan äitinsä omaishoitajaksi – pian loppui työttömyystuki ja talous romahti: "TE-toimistolle ei kelpaa mitkään selvitykset"

Omaishoitajien ja työttömien etujärjestöt vaativat parannuksia omaishoitajien työttömyysturvaan. Markku Kostiainen menetti oikeuden ansiosidonnaiseen työttömyystukeen, sillä TE-toimiston mukaan hän työllistyy kokopäiväisesti äitinsä omaishoitajana.

Lähikuva vanhuksen hyvinvointirannekkeesta.

Riihimäki uudistaa Riihikodin lyhytaikaisen hoidon yksikön toiminnan

Yksikön asiakkaat ovat pääasiassa ikäihmisiä, jotka tulevat yksikköön arviointi- ja kuntoutumisjaksoille tai omaishoidon vapaille. Asiakkaat asuvat yksikössä vain lyhyitä aikoja.

Porin Himmeli.

Himmelin muutosremontin hintalappu 20 miljoonaa euroa – arvorakennus remontoidaan arkkitehtuuria kunnioittaen

Porin Vanhallekoivistolle on tarkoitus avata uudenlainen monitoimikeskus vuonna 2024. Jos Porin poliitikot hyväksyvät suunnitelman, Himmeliin tulee muun muassa terveyskeskus ja maakunnallinen geriatrisen osaamisen keskus.

Tiina Merikanto.

Analyysi: Retoriikkaa vai vakavia ehdotuksia – kuntavaalit lähestyvät, ja omaishoidolle luvataan taas yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista

Hallituspuolueiden kuntavaaliohjelmiin on kasattu hankkeita, joista pitäisi päättää maan hallituksessa, ei kunnissa. Erikoistoimittaja Tiina Merikanto arvioi, miksi puolueiden vaatimuksia ei voi ottaa todesta.

Ravintolan asikaspaikat poissa käytöstä poikkeuolojen vuoksi mutta takeaway ruokaa saatavilla.

Perjantai 16.4.2021 (radio)

Ravintolat aukeavat maanantaina. Koronarokotuksia lisätään alueilla, joilla koronatartuntoja on paljon. Suomeen suunnitellaan uutta omaishoitovapaata. Sää on aurinkoista ja lämmintä.

Awak Kuier STT Lehtikuva 16.4.2021

Perjantai 16.4.2021 (tv)

Rokotusjärjestys. Omaishoitovapaa. Kuier. Kuntavaalit. Sää.

Omaishoitaja on vastassa kun hänen aviomiehensä saapuu taksilla kotiin.

Lähiomaisen auttamisen takia saa pian olla pois töistä palkatta – uudistus on torso, katsovat ammattiliitot ja valmistautuvat ajamaan palkallisuutta

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko ja OAJ ajavat palkallista omais- tai saattohoitovapaata. Muillakin liitoilla tarve on nousemassa esiin.

Sanna Marin ja Antton Rönnholm

SDP perää omaishoidolle yhtenäisiä kriteerejä koko maahan

Lisäksi SDP haluaa, että joka kuntaan tehdään kiusaamisen vastainen toimenpideohjelma.

Kiskoilta suistunut juna lähellä Hualienin kaupunkia Taiwanissa.

Perjantai 2.4.2021 (radio)

Taiwanin junaonnettomuus. Omaishoitovapaa. Lentäjäkoulutus. Usko pääsiäisen sanomaan. Lämpöaalto.

aikataulukko: silmätippojen laitto-ohjeet

17. Kaihileikkauksen jälkeen

Muistilappuja maailmasta, jossa ei ole lähimuistia.

Viljalle, 4, tehdään harvinainen keskikasvojen venytysleikkaus.

Ihminen tarvitsee ihmistä

Viljalle, 4, tehdään harvainen kasvojen venytysleikkaus.

Johanna Laukka ja Leevi Marjanen ovat matkalla liikenneonnettomuuspaikalle.

Unelma-ammatissa

Ensihoitaja Leevi Marjanen työskentelee unelma-ammatissaan.

rokotus

Oulun kaupungin koronarokotusten puhelinajanavaraus jouduttiin sulkemaan perjantaina ruuhkan vuoksi

Puhelinajanvaraus koronarokotukseen on suljettu perjantaina Oulussa loppupäivän ajaksi ruuhkautumisen vuoksi.

Koronarokotus ruiskeita valmiina.

Siun sote porrastaa rokotukset pienempiin ryhmiin ruuhkien välttämiseksi

Ensimmäisenä vuorossa ovat tänä vuonna 77 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle