Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Käsi laittaa vaalilippua uurnaan.

Tiistai 21.3.2023 (radio)

Sähköntuotanto toimii nyt hyvin Suomessa. Taloyhtiöiden yhtiövastikkeet nousevat keväällä. Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona. Ranskassa on ollut mielenosoituksia eläkeläain takia. Sääennuste.

Rovaniemen Koskikatu, maassa on lunta ja aurinko paistaa.

Mitä yhteistä on maratonhiihtäjillä, Elokapinalla, eduskuntavaaliehdokkailla ja kouluruokaan kyllästyneillä koululaisilla?

Rovaniemen Lordinaukio täytyy lauantaina erilaisista tapahtumista. Kaupunki: “Nämä ovat täysjärkisiä ihmisiä, eikä kukaan ole humalassa. Kaikki sujuu hyvin.”

Tyttö katselee suurta Z-merkkiä Moskovan punaisella torilla.

Hyökkäyssota romuttaa naisten asemaa Venäjällä – aktivistit pelkäävät, että seuraavaksi Kreml kieltää abortit väestön kasvattamiseksi

Aktivistien mukaan sodan aikana tapahtuneet heikennykset naisten ja vähemmistöjen asemaan ovat jatkoa naisvihamieliseen politiikkaan, jota Venäjä on harjoittanut järjestelmällisesti viime vuosina.

Venäläiset Pavel Andrejev, Kirill Matyrnov ja Jevgen Goman piettävät paneelikeskustelua venäläisitä Kirkeness Conference 2023:ssa.

Muutos Venäjällä tapahtuu vain maan sisältä käsin, sanoo venäläinen ihmisoikeusaktivisti Pavel Andrejev

Sanktiot eivät ole toimineet toivotulla tavalla, sotahan jatkuu, toteaa Memorial-järjestön aktivisti Pavel Andrejev. Hän kertoi Venäjän tilanteesta Kirkkoniemen konferenssissa Pohjois-Norjassa.

Kolme nigerialaista nuorta nyrkit koholla vaalitilaisuudessa.

Nigerialaisten nuorten Twitter-vallankumous – “Haluamme näyttää suuntaa koko Afrikalle”

Afrikan väkirikkain maa valitsee tänään uuden presidentin. Nuorten nigerialaisten somekampanja on nostanut pienen Työväenpuolueen ehdokkaan Peter Obin mielipidetiedustelujen kärkeen.

Stefan Smirnov Tampereen Keskustorilla

Venäjän kielen opettaja ja aktivisti Stefan Smirnov: Oppilailleni venäjän kieli on eri asia kuin Putin tai Ukrainan sota

Stefan Smirnov järjestää Tampereella venäjänkielisten mielenosoituksia ja uskoo, että Putinin voittamiseen tarvitaan venäjänkielinen kansalaisyhteiskunta Venäjän ulkopuolella.

Satelliittikuva Viiankaavasta

Lapin luontojärjestöt haluavat Bolidenin Kevitsan kaivoksen päästöt kuriin – vaikutukset näkyvät jo satelliittikuvissakin

Luonnonsuojelujärjestöt vaativat, että Kevitsan kaivoksen on muutettava toimintaansa, jotta ympäristön pilaantuminen voitaisiin estää tai ainakin rajoittaa se mahdollisimman vähäiseksi.

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn logo.

Ihmisoikeusjärjestö on raportoinut mielenosoituksiin liittyvistä ongelmista Jyväskylässä

Amnestyn mukaan viime vuonna kaikki järjestön Suomessa tarkkailemat mielenosoitukset olivat rauhanomaisia ja valtaosassa niiden turvaaminen sujui hyvin.

Metsäliikkeen mielenosoittajat ovat rakentaneet kolmijalan, jonka päällä istuu yksi henkilö.

Metsäliike pysäytti taas hakkuut Aalistunturilla – jo viides kerta

Mielenosoittajat vaativat Metsähallitusta luopumaan kaikista hakkuista kansallispuistoesityksen alueella.

Mielenosoittajia Pitkälläsillalla Helsingissä perjantai-iltana 14.10.2022.

Amnesty: Suomen poliisi toimii mielenosoituksissa epäjohdonmukaisesti

Tarkkailussa havaittiin epäkohtia poliisin käyttämissä otteissa ja tilanteissa käytettävissä välineissä. Tämän lisäksi epäkohtia oli mieleosoituspaikkojen ja kulkueiden reitittämisessä.

Poliisiautoja ja puurekka Aalistunturilla.

Poliisi teki lisää kiinniottoja Aalistunturilla – purki myös mielenosoittajien rakentamat esteet

Poliisi otti kahden päivän aikana kiinni yhteensä viisi henkilöä. Lisäksi se on poistanut paikalta viisi mielenosoittajaa.

Metsäliikkeen aktivistit osoittavat mieltänsä Arktikumin edessä Rovaniemellä.

Metsäliike osoittaa nyt mieltään Helsingissä maa- ja metsätalousministeriön edustalla

Metsäliike vaatii edelleen Metsähallitusta keskeyttämään hakkuut Aalistunturin alueella. Metsäliikkeen mukaan hakkuut murentavat pohjaa kansallispuistoesitykseltä.

Kuvassa on Ilkka Tiainen Keskustan puheenjohtajavaalitentissä Helsingissä elokuussa 2020.

Ilkka Tiainen perusti VKK:n, mutta joutui eroamaan kahden vuoden jälkeen

Alavutelainen Ilkka Tiainen ja veteliläinen Jarno Vähäkainu ovat eronneet Valta kuuluu kansalle -puolueesta. VKK:lla on eduskunnassa yksi kansanedustaja, Ano Turtiainen.

Mielenosoittaja hyppää Turkin presidenttiä kuvaavan bannerin yli Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdogania ja Ruotsin Nato-pyrkimystä vastaan ​​järjestetyn mielenosoituksen aikana Tukholmassa.

Turkin mielistely voi olla uhka sananvapaudelle, varoittaa tutkija

Turkissa on oltu hyvillään siitä, että Turkki-vastaiset mielenilmaukset ovat pysyneet Suomessa maltillisina. Mielipiteen ilmaisua ei silti pidä rajoittaa Turkin mielistelyn vuoksi, varoittaa tutkija.

Gawsha Bibani

Kansanedustajaksi pyrkivä Gashaw Bibani osallistui mielenosoitukseen ja sai turkkilaislehdessä terrorismin tukijan leiman

Kurdiaktivistina pitkään toimineelle Bibanille on sanottu, ettei hän voi enää mennä Turkkiin. Twitterissä hän on joutunut estämään satoja trollitilejä.

Hakkuita vastustava aktivisti pitää kiinni hakkuukoneen edessä olevasta kankaasta, johon on kirjoitettu Stå upp för den sista skogen.

Poliisi on ottanut kiinni kahdeksan ympäristöaktivistia Kolarissa – Metsähallituksen hakkuut ovat jatkuneet

Metsäliikkeen aktivistit ovat estäneet varhain maanantaiaamuna jälleen hakkuiden jatkamisen Kolarin Aalistunturin alueella.

Tukkirekka menossa jakemaan puukuormaa kiistellyltä Aalistunturin seudun hakkuualueelta alkuillasta.

Metsäliikkeen aktivistit palasivat yöllä Aalistunturin eteläpuolella olevalle hakkuualueelle, hakkuut keskeytyivät jälleen

Metsäliikeen mukaan suomalaisia aktivisteja on Aalistunturin eteläpuolella yhteensä yhdeksän. Lisäksi mukaan on saatu ruotsalaisen metsäliikkeen Skogsupproretin seitsemän aktivistia.

Mustaan paitaan pukeutunut mies seisoo kädet puuskassa.

Aalistunturin mielenosoitukset ovat täysin uudenlaista luontoaktivismia, arvioi tutkija

Tutkijan mukaan Metsäliikkeen mielenosoittajat pyrkivät muuttamaan suhtautumista luonnonvarojen käyttöön.

Kaksi naista hymyilee keittiössä.

Perinteinen latukahvila pyörii nyt Suonenjoella ukrainalaisin eväin

Kun Suonenjoella paikallinen urheiluseura ei tuntunut löytävän tälle talvelle latumajalleen vetäjää , löytyi ratkaisu läheltä. Paikkakunnan ukrainalaiset ottivat kahvilan hoitoonsa, ja suosio on yllättänyt kaikki.

Neljä mielenosoittajaa seisoo lumisella metsätiellä estäen takanaan olevan tukkirekan kulun.

Metsähallituksen hakkuut jatkuvat ja puuta ajetaan kiistellyltä työmaalta Aalistunturin lähistöllä

Metsäliike vastustaa mielenosoituksella Aalistunturin seudun hakkuita, joita suoritetaan Metsähallituksen talousmetsässä. Alueelle on haettu suojelua, mutta lopullista päätöstä suuntaan tai toiseen ei ole vielä tehty.

Poliisit nostavat maassa istuvaa mielenosoittajaa poliisiauton kyytiin.

Poliisi on ottanut kiinni kaksi Aalistunturin mielenosoittajaa, lopuista osa hajaantui metsään

Luontoaktivistit aloittivat viikko sitten Aalistunturilla mielenosoituksen hakkuita vastaan. Poliisi hajotti jo kertaalleen viime viikolla mielenosoittajien leirin ja vei mielenosoittajia poliisivankilaan Rovaniemelle.

Kaisa Katajisto ja Marjo Holopainen lapsi sylissään.

Vapaaehtoisista tukihenkilöistä on jatkuva pula – kynnys on tehty perheille matalaksi

Joensuun seudulla lapsiperheiden arkea auttaa noin 50 vapaahetoista tukihenkilöä. Jonossa jatkuvasti noin 15–20 lasta.

Metsätyökone siirtää puita koneesta puupinoon

Metsäliikkeen aktivistit kertovat yöllä palanneensa entisiin asemiin, viikonloppuna poliisi esti pääsyn Aalistunturin hakkuutyömaalle

Aktivisti Ida Korhonen kertoo leiriytymisestä hakkuille vievän tien varteen. Ylen tietojen mukaan aktivistit pyrkivät hakkuualueelle lauantaina, mutta poliisi pysäytti heidät.

Pirkanmaan hyvinvointialueen toimisto Finmedi 5:ssa Tampereella

Järjestöjen avustukset jatkuvat, vain maksaja vaihtui – Pirkanmaalla eniten rahaa myönnettiin mielenterveydelle ja nuorille

Pirkanmaan hyvinvointialue jakoi kumppanuusavustuksia yli 1,2 miljoonaa euroa. Järjestöjen yleisavustukset tulevat haettavaksi ensi kuussa.

Puinen kirjainlogoteos seisoo talvisen järven rannassa. Logon teksti on Lahti.

Lahden kumppanuuspöytiin haetaan uusia jäseniä – myös nykyiset jäsenet voivat hakea jatkokaudelle

Kaupunki perusti viime vuonna neljä alueellista kumppanuuspöytää edistämään asukkaiden ja yhteisöjen vaikuttamismahdollisuuksia. Sähköisellä lomakkeella voi hakea kumppanuuspöytien jäseneksi tästä päivästä lähtien.

Elokapinan mielenosoittajia Aalistunturissa tammikuussa 2023.

Mielenosoittajat keskeyttivät hakkuut Aalistunturin suojelualueen lähellä – Metsähallitus: Tavoitteena päästä jatkamaan hakkuita

Mielenosoittajat haluavat, että Aalistunturin läheiselle alueelle perustettaisiin kansallispuisto.

Illuminatin symboli, kolmio, jossa silmä ihmisen käsien välissä.

Salaiset seurat lietsovat huhuja – vaikutusvaltaiset Temppeliherrat kaadettiin huhupuheilla keskiajalla

Kolme erilaista seuraa – yläluokan herrojen salaseura, mystiikan verhoamat kristittyjen suojelijat ja venäläisvastainen naisseura.

Imatran uimahalli

Uimahallia Mansikkalaan havittelevat järjestävät mielenilmauksen uimahallilla – kulkueet etenevät kahta reittiä

Imatralla uimahallia Mansikkalaan kannattavien joukot kokoontuvat lauantaina päivällä.

The Ark projektin perustaja Anastasia Burakova

Anastasia Burakova johtaa yhtä näkyvimmistä Putinia vastustavista verkostoista, ja Venäjän naapureille hänellä on synkkä viesti

Venäjän ulkopuolella toimii lukuisia verkostoja ja järjestöjä, jotka tähtäävät Putinin kukistumiseen. Soitimme yhden näkyvimpiin kuuluvan järjestön nokkanaiselle.

Puihin rakennettuja asumuksia.

Poliisit raahasivat aktivistit pois autiosta saksalaiskylästä, jotta se voidaan jyrätä hiilikaivoksen tieltä

Maanantaina oikeus päätti, että Lützerathin alueet kuuluvat jatkossa energiayhtiö RWE:lle. Mielenosoittajat ovat vastustaneet Garzweilerin ruskohiilikaivoksen laajentamista useita viikkoja.

Kamiinan luukku auki ja pesässä palaa puita

Suomessa innostuttiin rakentamaan kamiinoita Ukrainaan – Tukes varoittaa: Verkon ohjeilla rakennettu kamiina ei sovellu muuhun käyttöön

Tukes on saanut ilmoituksen nettiohjeilla rakennettavista hätäapukamiinoista. Niiden vientiä Ukrainaan ei kielletä, mutta virasto haluaa muistuttaa, että itsetehdyssä kamiinassa on riskejä.

Kuvassa Oulun D-aseman asiakkaita ja vapaaehtoisia istumassa kahvipöydän ympärillä.

Oulun D-asema torjuu yksinäisyyttä ja tarjoaa mielekästä tekemistä

Kaikille avoin kohtaamispaikka on ollut toiminnassa lokakuun loppupuolelta lähtien. Ovet ovat käyneet tiuhaan.

Vapaaehtoinen arkun kantaja Hannu Väisänen istuu kotisohvalla.

Vapaaehtoinen arkunkantaja saattaa tuntemattomia viimeiselle matkalle – kuuntele, mitä kajaanilainen Hannu Väisänen kertoo vapaaehtoistyöstään

Kajaanin seurakunnassa vapaaehtoisia arkunkantajia on kymmenkunta. Vapaaehtoisille kantajille on yhä enemmän tarvetta, sillä perheet ja suvut ovat pienentyneet.

Demonstranter och rökgas i Brasiliens huvudstad Brasília utanför regeringsbyggnaden Palácio do Planalto.

Brasílian-suurlähetystön päällikkö sunnuntain mielenilmauksista: ”Tämä ei ole verrattavissa USA:n kongressin valtaukseen”

Suomen Brasílian-suurlähetystön päällikkö Johanna Karanko pitää sunnuntaisia mielenilmauksia pienen radikaalin joukon tekosina.

Mies kävelee kohti Keski-Suomen käräjäoikeuden ovia.

"Haluan antaa takaisin sitä hyvää, mitä itse olen saanut" – Marko on vapaaehtoinen, joka käyttää aikaansa rikoksen uhrien auttamiseen

Rikosuhripäivystyksen tukihenkilöt kulkevat tarvittaessa uhrin rinnalla koko rikosprosessin läpi poliisikuulusteluista oikeudenkäyntiin saakka. Uusien vapaaehtoisten koulutus on alkamassa.

Kolme miestä seisoo työvaatteissa hitsauspäydän edessä. Pöydällä on kamiina.

Ukrainan hätäapukamiinoita hitsataan ympäri Suomea – myös Tampereen aikuiskoulutuskeskus tarttui haasteeseen

Sotaolosuhteissa kamiinoilla voidaan sekä lämmittää koteja että valmistaa ruokaa.

Hitsaaja Joona Rastas hitsaa Ukrainaan menevää kamiinaa.

Tällainen on Ukrainaan matkaava kamiina, joita suomalaiset hitsaavat – kävimme Salon metalliyrityksissä katsomassa niiden valmistamista

Kansanliikkeeksi nousseita kamiinoja valmistetaan nyt salolaisyritysten yhteisponnistuksella. Hyväntekeväisyysyhdistys kokoaa rahoituksen, ja tilauksia on jo lähes 800.

Metallista kaminaa valmistetaan kuopiolaisella metallipajalla.

Kymmeniä kamiinoita lähetetty Kuopiosta Ukrainaan – hitsaamon työnjohtaja: ”Apu on varmasti konkreettista”

Kuopiosta on lähetetty Ukrainaan jo yli 70 kamiinaa, ja runsaat 30 on lähdössä alkuvuoden aikana. Kampanjan aloitti Lappeenrannan–Lahden teknillinen yliopisto.

Leikkokukkia astiassa.

Myyntikelvottomien kukkien poisheittäminen särki Kati Mayfieldin sydämen – nyt vapaaehtoiset pelastavat hävikkikukkia vanhusten iloksi

Erityisesti joulun jälkeen moni käyttökelpoinen kukka on vaarassa joutua jätteeksi. Se tietää FloweRescuen vapaaehtoisille paljon työtä.

Pannukahvi tekeillä Kamiinalla

Kansanliikkeeksi nousseet kamiinat eivät lähde Ukrainaan yksin – mukaan tulee yhtä monta kirvestä

Puukamiinat lähtevät LUT-yliopistolta Ukrainaan loppuviikosta. Ukrainaan lähtee Lappeenrannasta myös kaupungin lahjoittamia kirveitä sekä neulottuja vaatteita.

Poliisi katsoo poliisiautossa istuvaa huiviin pukeutunutta naista.

Protestoijat toppuuttelevat: Väitteet Iranin siveyspoliisin lakkauttamisesta todennäköisesti liioiteltuja

Sunnuntaina iranilaismedia kertoi, että maan oikeuskansleri olisi lakkauttanut siveyspoliisin, mutta mielenosoittajien mukaan väitteet saattavat olla liioiteltuja. Oikeuskanslerin ilmoitus ei muuttanut iranilaisten arkea.

Pannukahvi tekeillä Kamiinalla

Ukrainaan lähtevistä kamiinoista tuli hitti – professori: ”Tuntuu, että kamiinat kiinnostavat enemmän kuin jalkapallon MM-kisat”

LUT-yliopiston suunnittelemat ja valmistamat kamiinat saivat aikaan satoja yhteydenottoja nikkaroitsijoilta ja auttamishaluisilta. Yliopisto antaa kamiinojen piirustukset kaikkien käyttöön.

Greta Thunberg (keskellä) osallistui Tukholmassa Ruotsin parlamenttivaalien alla 9.9.2022. koululakkoon ja mielenosoitukseen, jossa vaadittiin toimia ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

Greta Thunberg auttaa Ruotsin saamelaisia vastustamaan kaivosta

Ilmastoaktivisti Greta Thunbergin säätiö lahjoittaa 2 miljoonaa Ruotsin kruunua eli lähes 200 000 euroa saamelaisten kaivosvastaiseen taisteluun Ruotsin Lapissa.

Oulun uimahalli sisältä

Kuntalaisaloitteessa vaaditaan korvaavia tiloja käyttöön ennen Raksilan uimahallin purkamista

Raksilan uimahalli on tulossa käyttöikänsä päähän. Aloitteen allekirjoittajat haluaisivat korvaavat tilat ennen kuin uimahalli puretaan.

Kuvassa neljäosainen pistorasia

Lauantai 26.11.2022 (radio)

Sähkön säästäminen. Iranin mielenosoitukset. Palvelut. Pääministerisuosikit. Sää.

Kansalaisaloite.fi-palvelu tabletin ruudulla.

Kansalaisaloitteita menee harvoin läpi, mutta myös hylätyillä on merkitystä

Åbo Akademin tutkijatohtori Maija Jäskeen mukaan monista hylätyistä kansalaisaloitteista lähtee eduskunnassa jatkovalmistelu.

Anonyymi henkilö katsoo pois päin kamerasta.

Iranin mielenosoitukset laajenivat ympäri maailman – aktivisti kertoo, että protestoijat pelkäävät turvallisuutensa puolesta myös Suomessa

Ylen haastattelema aktivistin mukaan hänen ystävänsä ja sukulaisensa Iranissa ovat peloissaan. He ovat kuitenkin myös toiveikkaita sen suhteen, että mielenosoitusten myötä maassa tapahtuisi viimein muutos.

Kartta, jossa näkyy muun muassa Heinola, Sinilähde, Vierumäki ja Vuolenkoski. Konniveden alalaidassa on merkitty punaisella kuviolla alue, jolle malminetsintäyhtiö on tehnyt varauksen.

Ilmoitus malminetsintävarauksesta sai iittiläisen kyläaktiivin vakavaksi: ”Tämä ei pelkästään huolestuta, vaan järkyttää”

ElementX Finland -yhtiön varaus umpeutuu elokuussa 2024. Varaus ei vielä oikeuta etsintään, kaivamiseen eikä louhimiseen. Iittiläinen kunnanhallituksen jäsen Seppo Lehtinen on järkyttynyt suunnitelmista.

Liekkejä mielenosoituksessa Teheranissa Iranissa.

Iranilaisilla on uusi tapa osoittaa mieltään hallitusta vastaan, ja se on niin hyvä, ettei sitä ole helppo estää

Iranilaisten uhma leviää. Naiset huutavat Teheranin illassa ja näyttävät hiukset metrossa. Kuolleen mielenosoittajan äiti uhmasi hallintoa ja paljasti tyttärensä kohtalon videoviestissä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle