Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Eetu ja Katri Väinämö ruskaretkellä Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa.

Suomen suosituin kansallispuisto on ensi vuoden alusta täysin roskaton – puistonjohtajan mukaan paluuta entiseen ei ole

Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa siirrytään ensi vuoden alusta roskattomaan aikakauteen. Roskattomuus koskee myös Suomen suosituinta vaellusreittiä Hetta-Pallas -välillä.

Sukeltaja likaisessa vedessä valmiina sukeltamaan.

Sukeltajat saivat saalikseen Vaasan edustan merenpohjasta pyöränraatoja ja pulloja – "Kannattaako vesiä käyttää roskiksina?"

Roskat ovat näkyvä osa meren puhtautta, ja roskien keräämisellä voi olla olla hyvinkin iso vaikutus paikallisesti, sanoo WWF:n meriasiantuntija.

Metsähallituksen päivätuvasta Rovaniemellä on rikottu ikkuna.

Metsähallituksen päivätuvalla Rovaniemellä on tehty ilkivaltaa – siivouksessa kestää useita päiviä

Käyrästunturin päivätuvasta Rovaniemellä on esimerkiksi särjetty ikkunoita. Tuvan ulkopuolta on löytynyt hylätty teltta, vaatteita, roskia ja useita rikottuja pulloja sekä kaljatölkkejä.

Ihminen laittaa roskan Rinki-ekopisteeseen.

Hämeenlinnan Roskapartio selvitti: roskaamisesta sakottaminen saa paljon kannatusta – yli kaksi kolmasosaa kannattaa sakkoja osana roskaamisongelman ratkaisua

Eniten roskaamisen sakottamista vastustavat alle 18-vuotiaat tytöt ja eniten sitä kannattavat aikuiset miehet. Roskaryhmä toteutti kyselyn kesä-elokuun aikana Hämeenlinnan Hämeensaaressa.

Tiina Niemi ja Venla Kankainen melovat Itämeri Plogging -hankkeen kajakilla rannoilta roskia keräten

Roskamelojat keränneet Itämerestä taas satoja kiloja jätettä – "Pääsee nauttimaan luonnosta ja kavereiden seurasta, ja samalla saa keräillä roskia"

Itämeri Plogging kannustaa positiivisen tekemisen kautta huomioimaan Itämeren tilaa ja omaa toimintaa.

Maski ja puinen palikka lumenkaatopaikan hiekkaisella pinnalla.

Liejua, lunta ja käytettyjä maskeja – tällainen on aurauslumen vastaanottoalue heinäkuussa

Talvella lumenvastaanottoalue oli tasainen aukio, heinäkuussa alue muistuttaa tulivuoren mustia laavakivikasoja. Aurauslumien sulaessa jäljelle jää hiekoitushiekkaa ja valtavasti roskia, jotka kerätään pois käsityönä.

Avattu sadevesikaivo, jossa näkyy musta suodatuskangas sisällä. Suodattimeen on jäänyt lehtiä.

Lahdessa tutkitaan katukaivoihin päätyviä roskia – kaupunkien roskia päätyy hulevesien mukana runsaasti vesistöön

Hulevesikaivoihin asennetut suodattimet tyhjennetään juhannuksen jälkeen, jolloin saadaan tarkempaa tietoa kaivoihin päätyvän roskan laadusta ja määrästä.

Metsään jätetty punakorkkinen kirkas lasipullo.

Roskienkeräyskampanjassa 800 lappeenrantalaista keräsi kahdeksan kuutiota jätettä – kasvomaskeja löytyi edellisvuosia vähemmän

Esimerkiksi puolen kilometrin pätkältä Taipalsaarentien vartta löytyi tunnin keräilyn aikana kuusi täyttä roskapussillista erilaista roskaa ja jätettä.

Rea Snicker kerää roskia lenkkipolun varrelta.

Roskankerääjä saa varautua Kainuussa poimimaan kaikkea tupakka-askeista autonrenkaisiin – juoksija kerää roskat lastenvaunun alakoriin

Kevät näyttäytyy kauneimmillaan luonnon heräämisenä ja kauheimmillaan lumen alta paljastuvina jätteinä. Jätekirjo pitää sisällään suurinpiirtein kaiken mitä mielikuvitus jaksaa sisällään kantaa.

Loimijoen pohjasta nostettu polkupyörä

Magneettikalastajat lähdössä Forssan Loimijoelle

Tähän mennessä harrastajat ovat onkineet jokiuomasta rautaromua jo lähes 20 000 kiloa.

Ruoan paperikääre heitettynä nurmikolle. Taustalla kävelee kaksi ihmistä. Ruoho vielä ruskeaa talvenjäljeltä.

Tampere on nyt putsattu kisaturisteja varten, mutta millainen on siivo MM-kisojen päätteeksi – näin ajattelevat kaupunkilaiset

Keskustan katujen siisteys saa pääosin kiittäviä arvioita haastattelemiltamme tamperelaisilta. Kaupunki onkin panostanut asiaan pian alkavien MM-kotikisojen alla.

YIT:n Teemu Lavikka ja Toivo Lavikka keräämässä roskapihdeillä roskia jätesäkkeihin Kotkan Sutelassa.

Sadan euron aurinkolasit, virtsapulloja ja dildo – tällainen on roskankerääjien saldo valtatiellä, joka johtaa Venäjän rajalta kohti Helsinkiä

Itärajan lähellä seiskatiellä roskia siivoavat kertovat jätemäärän vähentyneen noin kolmanneksella aikaisemmasta. Tähän syynä on hiljentynyt raja ja vähäisemmät liikennemäärät.

Arja Grek polttaa tupakkaa parvekkeellaan.

Kasassa jo 53 600 tumppia – itsekin tupakoiva Arja Grek suuttui nurmikolla lojuvista natsoista ja alkoi siivota

Lakiuudistus voi pian velvoittaa tupakkayhtiöt järjestämään kaduille tumppiroskikset ja maksamaan kustannukset maatumattoman jätteen aiheuttamisesta.

Nädskräpning på parkering

Lahtelaisia kannustetaan siistimään omaa elinympäristöään – Tunti toukokuussa -haaste yhdistää roskien keruun ja luonnossa liikkumisen

Kampanja on käynnissä toukokuun ajan ja siivoushaasteeseen voivat osallistua kaikki halukkaat yksityishenkilönä tai isommalla porukalla.

Frisbeegolfaaja Joensuun Karsikon radalla.

Karsikon suosittu frisbeegolf-rata puretaan

Joensuun Karsikossa muut virkistysalueella liikkuvat ovat hankauksessa frisbeegolf-kansan kanssa. Myös harjumaasto on kulunut ja roskaaminen ollut ongelma. Uutta paikkaa kentälle etsitään ensi kesäksi.

Kuvassa autoilija tuo tavaraa Ekoroskin hyötyjäteasemalle Kokkolassa

Kokkolalaisia miellyttää hyötykäyttöaseman nykyinen sijainti – kaupungin kyselyyn tuli runsaasti vastauksia

Kokkolan hyötyjäteaseman uusi sijainti kiinnosti tuhatpäistä vastaajajoukkoa. Kokkolan kaupungin kyselyyn vastasi liki 1300 kaupunkilaista.

Kemiläinen Sari Ekorre oli yksi talkoolaisista, jotka keräsivät jätteitä Elijärveltä.

Kuntalaiset suivaantuivat laittomaan kaatopaikkaan ja siivosivat sen talkoilla – metsässä makasi jopa vaarallista rakennusjätettä: "Pöyristyttävää"

Sohvia, elektroniikkaa, pesukoneita ja jopa asbestia löytyi, kun kaupunkilaiset siivosivat talkoilla virkistysalueen rojuista Kemissä. Joukko haastaa muitakin suomalaisia siivoamaan lähiympäristöään.

Kiikunlähteen näköalatasanteelle johtavat portaat, lähde näkyy kauempana taustalla kauniin turkoosina.

Sadunomaisesta Kiikunlähteestä tuli liian suosittu – retkietiketti unohtuu, kun roskaava ihmismassa pakkautuu pienelle lammelle

Hollolassa turkoosina hohtavalle Kiikunlähteellä on jo muutaman vuoden ajan jouduttu miettimään keinoja, joilla voidaan rajoittaa ihmisvirtaa alueelle. Maasto on vauroitunut, roskaantunut ja alueen asukkaiden rauha rikkoontunut.

Turun Kesäteatterin kuva Vartiovuoren kesäteatterin katsomosta.

Turun Vartiovuoren kesäteatteri toistuvan roskaamisen ja ilkivallan kohteena kesällä – poliisille ilmoitettu

Turun Vartiovuoren Kesäteatteri kertoo, että sen katsomoalueella on järjestetty lukuisia omia juhlia kesän aikana.

Ilmatieteen laitoksen kenttämestari Tuomo Roine ja SYKEn tutkija Pinja Näkki toivottamassa meriroskapoijulle hyvää matkaa

Meriroskapoiju on kerännyt tietoja Merenkurkun roskista koko kesän – tutkijat yllättyivät siitä, miten pitkiä matkoja poiju ja roska liikkuvat

Meressä kelluva muovi taittaa pitkiäkin matkoja, vahingoittaa merielämiä ja hilseilee mikromuovia, ennen kuin aallot ehkä heittävät sen rantaan. Merenkurkun poiju on osa kansainvälistä hanketta. Tällä hetkellä se on jumissa Uumajan edustalla.

Villi luonnossa kulkeminen ja leiriytyminen on riski Suomen pohjoisimmalle järvelle

Pulmankijärvi on uniikki luontokohde, mutta kestääkö se matkailun kuorman? "Villin lännen touhu" saa Metsähallituksen pohtimaan leirintäkieltoa

Suomen pohjoisin järvi Nuorgamissa nousi somen myötä puskaparkkeeraajien suosioon. Vuonosta erilleen jäänyt järvi on hieno retkikohde, mutta matkailijoiden paljous kuluttaa luontoa ja jätemääristä kärsivät lähialueen yritykset.

Tammerfestin festivaalialue suvannon yli katsottuna

Festivaaliviikonloppuna kaupunkia siivotaan urakalla – Tammerfest tuo katukuvaan lisäroskikset, siivouspartiot ja yleisövessat

Myös poliisi varautuu kiireiseen kesäviikonloppuun ja on luvannut suitsia öistä häiriökäyttäytymistä.

Roskia Samppalinnanpuiston portaissa Turussa

Roskaaminen lisääntynyt korona-aikana Turussa – kunnossapitoon meni viime vuonna 400 000 euroa tavallista enemmän

Ihmiset ovat viettäneet baarien ja ravintoloiden sijaan aiempaa enemmän aikaa ulkona, mikä näkyy Turussa keskustan ja puistojen roskien määrän kasvamisena.

Dj Jannica Tapaninen Hernesaaren ravessa.

Luvattomat teknobileet valvottavat helsinkiläisiä kesäyössä – nyt ulkoilmajuhlien järjestäjät kertovat intohimostaan ja siitä, miksi kemut jatkuvat

Yön yli jatkuvat epäviralliset ulkoilmakemut ovat nousseet korona-aikana Helsingin suosituimpien illanviettotapojen kärkeen. Niitä on syytetty äänisaasteesta ja roskaamisesta.

Paloauton varustusta mm. hansikkaat, kypärä ja paloletkuja

Tupakantumpista syttynyt maastopalo saatiin sammutettua tiistai-iltana Rautalammilla

Rautalammin Raudanniemessä havaittiin maastopalo tiistai-iltana hieman ennen kello yhdeksää. Paikalle sattuneet sivulliset olivat käynnistäneet alkusammutuksen ämpäreillä. Syyksi epäillään huonosti sammutettua tupakan tumppia.

Roskaa Hangon Regatan jälkeen.

Regatta toi Hangon rannoille röykkiöittäin roskaa, siivoaminen jäi kaupungille – paikallinen Inkeri Pekkanen: "Se on aivan kaatopaikka"

Hangon Regatan vierailijoista aiheutuvia roskia siivottiin jo tapahtuman aikana. Urakkaa riittää kuitenkin myös tälle viikolle.

Loimijoen pohjasta nostettu polkupyörä

Loimijoessa riittää metallirojua käsittämättömiä määriä – joesta nostettu jopa 50 polkupyörää yhdellä kertaa

Magneettikalastajat ovat repineet Loimijoesta jo 10 000 kiloa romua. Magneettikalastajat ovat kalastaneet metallia paitsi Forssassa, myös Tammelassa, Jokioisilla ja Ypäjällä. Yksi pahimmista rojupaikoista on ollut Tammelan Papinsilta.

Kasvomaskeja maassa roskakorin edessä.

Tarrat roska-astioiden kyljessä kannustavat pitämään Lahden puhtaana

Idea sekajäteastioiden tarroittamisesta lähti lahtelaisilta vapaaehtoisilta roskienkerääjiltä.

Sinebrychoff Park in Helsinki.

Helsinki preparing initiative to tackle littering in city parks

Rubbish strewn across parks and bins stuffed to capacity have become a regular sight in the capital region.

Kasvomaskeja maassa roskakorin edessä.

Pandemia räjäytti roskaamisen pääkaupunkiseudulla – Helsinki yrittää hillitä miljoonakuluja

Virkistysalueet ovat roskaantuneet pahasti korona-aikana. Helsingin kaupunki koettaa vähentää roskaamista laajalla ohjelmalla. Suomen ympäristökeskus puolestaan tutkii roskien määrää ja laatua kolmella alueella Helsingissä.

Jäteastia Ympyrätalon läheisyydessä.

Edes lähes sata lisäroskakoria eivät auttaneet – Helsingin puistot täyttyivät roskista heti, kun kesäiset säät koittivat

Helsingin kaupungin mukaan säiden lämpenemiseen varauduttiin jo viime kuussa tuomalla kaupungin suosituimpiin piknik-puistoihin yhteensä lähes sata roska-astiaa lisää. Lisäksi suosituimmat puistot siivotaan ja roskakorit tyhjennetään päivittäin, kertoo puistovastaava Pekka Engblom.

metsään vietyä tavraa, joka olisi pitänyt viedä kierrätykseen

Kajaanin Lehtovaarantiellä näkyy ihmisen vimma roskaamiseen – joku vie metsään tietokonepöytiä, tuoleja ja matkalaukkuja

Kajaanin kaupungilta kerrotaan, että ilmoituksia niin kutsutuista luvattomista kaatopaikoista tulee muutamia vuodessa. Enimmäkseen ne ovat paikkoja, joihin on jätetty talousjätteitä, eli oikeastaan ne ovat roskaantuneita alueita.

Padel-maila- ja pallo Kotkan padel-kentällä.

Kouvola suunnittelee vuokraavansa kentän keskustan liepeiltä padel-käyttöön – naapurustoa huolettaa roskaaminen ja melu

Kouvolan kaupunki järjestää ensi viikolla alueen asukkaille yhteisen keskustelutilanteen aiheesta.

maski maassa Rovaniemen Prisman edessä

Luontoon heitetyt kasvomaskit huolena – Porin kaupunginpuutarhuri toivoo asennemuutosta

Maskeja näkyy kaduilla ja puistoissa erityisesti kauppojen lähettyvillä.

Ideapark Seinäjoella ilmasta droonilla kuvattuna.

Seinäjoen Ideaparkin parkkipaikalla kielletään oleskelu aukioloaikojen ulkopuolella

Seinäjoen Ideaparkin pysäköintialueella on kokoontunut paljon väkeä iltaisin ja öisin, eikä häiröiltä ole vältytty.

Jaakko Hänninen, pyöräily

Jaakko Hänninen testaa mäkikuntoaan viiden etapin alppikisassa

Maantiepyöräilyn ammattilainen Jaakko Hänninen palaa runsaan kolmen viikon harjoitusjaksolta kisoihin, kun hän aloittaa maanantaina viisipäiväisen etappikilpailun Italiasta.

Pylväsgrafiikka äänestystuloksesta.

1 350 lappeenrantalaista äänesti – maastopyöräilyreitti ja uimarantojen siisteyden parantaminen saivat eniten kannatusta

Osallistuvan budjetoinnin määräraha jaetaan tasan neljän eniten ääniä saaneen kohteen kesken.

Vaasan Kivihaka ilta-aikaan

Nuorten automiitit alkoivat taas: enimmillään koolla 100 autoa – hätäkeskukseen ilmoituksia ikkunoista roikkumisesta ajon aikana

Viime keväänä poliisi joutui muistuttamaan, että isojen kokoontumisten järjestäminen on kiellettyä.

Michael Schär

Sveitsiläisajaja on pitänyt aina tyhjää juomapulloa mukanaan, jotta voisi heittää sen faneille – hylättiin kisassa roskaamisesta

Michael Schär unohti Kansainvälisen pyöräilyunionin uuden säännön Flanderin ympäriajossa.

Lasiseinäinen tupakointikoppi Keski-Suomen keskussairaalan pysäköintialueen reunassa

Sairaala Nova sai ulko-ovilleen roskakorit, mutta ongelma ei poistunut – ihmiset heittävät roskat edelleen pihaan

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kiinteistöpäällikkö Jari Ilves ihmettelee ihmisten käyttäytymistä.

Kadulle heitetty kasvomaski Helsingissä.

Kuinka kauan kestää kertakäyttöiseksi tarkoitetun maskin maatuminen? Testaa, osaatko arvioida ajan oikein – vastaus saattaa yllättää

Kaduilla lojuu nyt maahan heitettyjä kasvomaskeja. Tiedätkö sinä, kuinka kauan sen tai tupakantumpin maatuminen kestää?

Kadulle heitetty kasvomaski Helsingissä.

Maskeista on tulossa uusi tupakantumppi – kaduilla lojuu nyt maahan heitettyjä kasvomaskeja, joiden maatuminen voi kestää jopa 500 vuotta

Maahan heitettyjä maskeja löytyy mitä mielikuvituksellisimmista paikoista eri puolilta Suomea.

JOS SÄ SAISIT PÄÄTTÄÄ ft. Lasten tasavalta

Katso uusin Yle Mix: Lisää valtaa lapsille!

Kouluikäiset toivovat ilmaisia bussilippuja, sakkoa roskaamisesta ja ikkunasta alkavaa liukumäkeä.

Luontoyrittäjä Tytti Bräysy kerää retkillään roskia luonnosta

Kansallispuistojen kävijäryntäys lisäsi roskaamista – Luontoyrittäjä Tytti Bräysy: "Levähdyspaikoilla saa kahlata vessapapereissa"

Lapin kansallispuistoissa oli heinäkuussa yli 84 000 kävijää enemmän kuin viime vuonna. Se näkyi myös roskien määrässä esimerkiksi vaellusreiteillä.

Retkietiketti pääkuva

Tunnetko retkietiketin? Katso tästä viisi vinkkiä – Esimerkiksi tulistelu ilman lupaa on laitonta, mutta pyöräily kesäreiteillä osin sallittua

Luontokohteet ovat ennätyksellisen suosittuja. Katso tästä viisi vinkkiä luonnossa liikkumiseen.

Kajakki

Kiikkeriin kajakkeihin on nostettu Itämerestä satoja kiloja piknik-jätettä ja jopa polkupyörä – ihmiset innostuivat keräämään roskia, mutta onko sillä merkitystä?

Itämeri-kajakkeja on kesän aikana saanut ilmaiseksi käyttöön sillä ehdolla, että samalla poimii kyytiin meressä lilluvia roskia.

yleiskuva

Muuttuiko kaljakellunta mehukellunnaksi? Korona ja nimikiista rokottivat kaljakellunnan osallistujamäärää

Vantaanjoella järjestettävä Kaljakellunta sujui rauhallisesti. Osa osallistujista boikotoi tapahtumaa, koska nimeen yritettiin tuoda sana "mehu"

Kumiveneitä Kaljakellunnassa Vantaalla

"Ei kenenkään järjestämä" Kaljakellunta kokoontui Helsinkiin – katso millaisin varustein Vantaanjoelle lähdettiin tänä vuonna

Helsinki on varautunut Kaljakelluntaan roskalavoin. Lisäksi uimavalvojat ovat valmiudessa Vantaanjoen varren uimarannoilla.

Tyhjä vene saaren rannassa.

Vilkkaan retkeilykesän ikävä sivuvaikutus: kansallispuistoista joudutaan keräämään roskia, purkamaan luvattomia tulisijoja ja siivoamaan ulosteita

Korona on kiihdyttänyt kotimaan matkailua, mikä näkyy myös kansallispuistojen ja muiden luontokohteiden kävijämäärissä. Kaikki luonnossa liikkuvat eivät kuitenkaan välitä laeista, kansallispuistojen säännöistä tai hyvistä retkeilytavoista.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle