Uusimmat artikkelit
"Tulee ihan Zombieland mieleen", kuvailee rikoskomisario Tampereen katukuvaa – huumeita käytetään niin paljon, että poliisin resurssit eivät riitä
Huumeiden runsas käyttö Tampereella näkyy myös päihdehuollossa. Viime vuosina päihdehoitoon hakeutuneiden määrä on kasvanut sadoilla.
Vaativan riippuvuushoidon yksikkö tulee isoon tarpeeseen – Etelä-Pohjanmaan päihdehoito kohenee vähän, muttei riittävästi
Vaativan päihde- ja riippuvuushoidon palvelut ovat huonolla tolalla Etelä-Pohjanmaalla. Palvelut paranevat hieman, kun ensi talvena aloittaa uusi osastoyksikkö.
Päihdekuntoutujat ovat saaneet vertaistukea A-Killasta 60 vuoden ajan – kokemusasiantuntija: "Ollaan yhdessä ja tuetaan toinen toisiamme"
Nykyään eri puolilla Suomea toimii 60 A-Kiltaa. Niiden toiminta perustuu pitkälti vapaaehtoisuuteen, ja jäsentensä haluun auttaa toinen toisiaan eroon alkoholi- ja huumeriippuvuuksista.
Pete ja Miia saavat apua huumeriippuvaisten korvaushoidosta – hoito on tehokasta ja tuo säästöjä, mutta kärsii alueellisesta eriarvoisuudesta
Opioidikorvaushoitoon pääsy vaihtelee alueittain paljon. Myös hoitokäytännöissä on isoja eroja. Hoidon tulokset ovat näytön perusteella kiistattomia.
Riippuvuudet moninaistuvat ja lisääntyvät – Soite kehittää uusia tapoja kohdata asiakkaat: jalkautumisesta on saatu hyviä kokemuksia
Riippuvuuksista kärsivän asiakkaan tapaaminen toimiston sijaan luontopolun laavulla on tuonut hyviä tuloksia. Keskipohjalaisessa Soitessa kehitystyö asiakkaiden tavoittamiseksi on hyvässä vauhdissa.
A-klinikka: ADHD-lääkkeiden väärinkäyttö on nostanut päätään Hämeenlinnassa
A-klinikan mukaan nuoret ovat ohjautuneet klinikan palveluihin terveystarkastusten kautta.

Yle tapasi Kaliforniassa suomalaisen nuoren, joka varoittaa fentanyylistä: "Kaverini kuoli, vaikka ei tiennyt ottaneensa huumetta"
Fentanyyli on voimakas synteettinen opioidi, joka tappaa amerikkalaisnuoria enemmän kuin koskaan ennen. Koululaiset ostavat väärennettyjä lääkkeitä somesta tietämättä, että niissä voi olla tappavia määriä fentanyyliä.
Oopiumi oli hyvä lääke – katso, miten opiaateista tuli ongelma ja kuoleman kylväjä
Kuinka hyvästä lääkkeestä tuli huumeongelma.
Professori: kiertotalous vähentäisi riippuvuutta Venäjän luonnonvaroista
LUT-yliopiston ympäristötalouden ja -johtamisen professori Lassi Linnanen katsoo, että kiertotalous kestäisi vaikeita muutostilanteita nykyjärjestelmää paremmin.
Tutkijat löysivät uuden riskiryhmän, jolta somen käyttö riistäytyy käsistä: kiltit tytöt
Aiemmin tyttöjen muodostamaa riskiryhmää ei ole havaittu. Liiallinen somen käyttö on yhteydessä muun muassa moniin mielialahäiriöihin.
Oletko koukussa, kysyy Viikon Tuukka – osallistu keskusteluun!
Koukuttavampia koukkuja. Nopeampia leikkauksia. Jännitettä.
Laura Frimanin kolumni: Pelin keskeyttämisestä seuraa sokea raivo, joku vei huumeeni ja veti ne vessanpöntöstä alas
Ruutuaikapuheeseen tarvitaan armottomuutta.
Huumeisiin kuolee Suomessa keskimäärin 10 vuotta nuorempana kuin Euroopassa – näin THL yrittää katkaista huumekuolemien kasvavan trendin
THL ehdottaa muun muassa yliannostuksiin tehoavan lääkkeen laajempaa jakelua ja päihteiden käyttöhuoneiden kokeilua. Päihdetyötä kadulla tekevä Robert Koski näkee työssään yhä enemmän nuoria käyttäjiä.
Juulia ja Eemil käyttivät lapsesta asti huumeita, mutta kolmas yhteinen vauva sai vanhemmat lopettamaan
Päihdeäitien kuntoutuksen alku on siirtynyt yhä lähemmäs synnytystä. Päihderiippuvaisten tavoittaminen on aina hankalaa, mutta korona-aikana se on entisestään hankaloitunut.
Matalakin kynnys voi olla joillekin liian korkea – Kaakkois-Suomen Sininauha aloittaa päihdetyön Kouvolassa: "Tarve on valtava"
Kouvolassa on valtava tarve matalan kynnyksen päihdetyölle, sanoo Kaakkois-Suomen Sininauhan toiminnanjohtaja. Joskus apu voi olla esimerkiksi hammaslääkäriajan varaamista.
Miten voisimme auttaa kaikkein heikoimpia? Tule kello 11 Ylen vaalichatiin kysymään ja haastamaan ehdokkaita
Yle järjestää jokaiselle hyvinvointialueelle oman vaalichatin, joka yhdistää äänestäjät, asiantuntijat ja ehdokkaat. Tänään tiistaina kello 11 pohdimme, miten yhteiskuntamme heikko-osaisten elämä turvataan.
Huumeisiin liittyvät diagnoosit ovat yleistyneet Suomessa lähes 30 prosenttia muutamassa vuodessa
Huumeisiin liittyvät diagnoosit ovat yleistyneet neljän vuoden aikana lähes kolmanneksella. Todellinen huumeidenkäytöstä johtuvien päihdehäiriöiden määrä ja palveluiden tarve voi olla huomattavasti suurempi, sillä suuri osa vakavista huumehäiriöistä jää pimentoon. Huumeongelmissa kamppaileva ei usein hae apua, koska pelkää rangaistusta.
Omaiset haluavat lakimuutoksen Suomen päihdehoitoon ja tasa-arvoisen takuun hoitoonpääsystä: "Turhia kuolemia on paljon"
Kansalaisaloitteen mukaan päihdesairauden hoitoon pitää taata yhdenveroinen mahdollisuus asuinpaikasta riippumatta. Kouvolalainen Päivi Laurén-Väre on yksi aloitteen tekijöistä.
Urheilijan alkoholismi on yhä arka aihe – pesäpalloilija Mikko Kanalan vuosien rankka ryyppääminen päättyi vasta pohjalla, nyt "hampaitakin naurattaa"
Pesäpalloilija Mikko Kanala on pelannut huipulla ja ryypännyt raskaasti vuosia, kunnes viime kesänä tuli pohjakosketus. Se tarvittiin siihen, että viina jäi.
Toimittajalta: Lepää rauhassa Pepsi, aika ei riittänyt kohdallasi – ilman muutosta moni muukin kuolee sairauteen, jota ei ymmärretä
Hoidamme päihdeongelmista kärsiviä Suomessa tietyin keinoin, vaikka emme edes tiedä, auttavatko ne oikeasti, kirjoittaa toimittaja Jasmina Kauta.
Vakavasti päihderiippuvainen "Pepsi" on nyt poissa – miksei riippuvuuteen sairastuneiden hoitoon ole toimivia ratkaisuja?
35-vuotiaana kuollut kouvolalainen mies jäi ilman tarvitsemaansa päihdehoitoa jo vuosia sitten. Päihdesairaalan ylilääkäri kertoo, että Suomessa ei yksinkertaisesti ole varaa auttaa kaikkia.
“Jos rahat loppuvat, otan vippiä” – shoppailu voi olla uhkapelaamisen kaltainen riippuvuusongelma
Addiktioon on monta syytä.

Kokkolassa alkaa uusi vertaistoiminta yli 60-vuotiaille päihdeongelmaisille – tapaamisiin saa tulla myös päihtyneenä
Soitessa on valmiudet laajentaa Pilke-toimintaa koko maakuntaan. Aluksi toiminta starttaa kuitenkin Kokkolasta.
Naposteletko herkkuja tai jojoileeko painosi? Moni kärsii ruokariippuvuudesta, mutta diagnoosia ei ole
Hallitsemattomasta syömisestä toipumiseen tarvitaan tietoa muun muassa syömisen psykologisista tekijöistä ja ravitsemuksesta. Liikasyömisen taustalla voi olla pahaa oloa, jota halutaan poistaa syömisellä.
Oona Orell aloitti huumeiden käytön 14-vuotiaana, jotta mieli rauhoittuisi – lapsesta asti vaivanneet oireet saivat selityksen, kun hänelle diagnosoitiin ADHD
Kehitykselliset neuropsykiatriset häiriöt, kuten esimerkiksi ADHD, altistavat päihderiippuvuuksille. Hoitoon hakeutuneista päihderiippuvaisista noin joka viidennellä on ADHD.
Useat eri tahot pohtivat nyt ratkaisuja Kouvolan päihderiippuvaisten ongelmiin – mahdollisuus auttaa voi katketa rahakysymykseen
Kaakkois-Suomen Sininauha aloittaa matalan kynnyksen palvelun kokeilun päihderiippuvaisille, jos se saa kokeiluun rahoitusta.

Peliriippuvuudesta kärsinyt Peter Kotilainen siirtäisi rahapeliautomaatit pelisaleihin: "Kauppojen ei pitäisi olla mitään kasinoita"
Veikkauksen hallintoneuvoston puheenjohtajana toimiva kansanedustaja Jukka Gustafsson (sd.) huomauttaa, että peliautomaattien käyttäjien on nykyään tunnistauduttava.
Toistuvasti itsemurhaa yrittänyt Veera ei ole riittävän sairas pakkohoitoon – äiti ja ystävä kertovat, millaista omaisen elämä on
Veera on avohoitokierteessä. Itsemurhayritykset päättyvät sairaalaan, mistä Veera puhuu itsensä ulos. Voimattomat läheiset yrittävät pitää hänet hengissä oman mielenterveytensä kustannuksella.
Hyvin töissä pärjännyt Torsti Malila, 30, kertoo hetkestä, kun hän vihdoin tajusi olevansa alkoholisti: "Hiirikäsi ei enää liikkunut"
Torsti Malila yritti hakea apua päihdeongelmaan jo lukiossa, mutta kukaan ei ottanut koppia. Hän toivoo, että hänen tarinansa opettaisi ammattilaisia ja rohkaisisi muita avun tarpeessa olevia.
Instagramissa Miisa Nuorgamista tuntui, että hänkin "vietti kesän väärin" – somepaineilta ei välty, mutta medialukutaito auttaa hallitsemaan niitä
Somevaikuttaja Miisa Nuorgam vietti onnistuneen kesän. Muiden kesänvieton seuraaminen sai hänet hetkeksi kyseenalaistamaan omat tekemisensä. Tutkijan mukaan some laittaa ihmiset vertailemaan ja aiheuttaa paineita, mutta niihin on olemassa lääke.
Jättikö kesä siideriputken päälle? Kohtalaisen alkoholinkäytön riskirajat ovat hämmästyttävän pienet
Hellekesän aiheuttamat alkoholiongelmat lisäävät asiakkaita Hämeenlinnan A-klinikalla elokuussa. Alkoholiongelmaisten lisäksi apua hakevat nyt myös peliriippuvaiset.
Joonas Konstigin kolumni: Milloin saamme ihmiset takaisin älypuhelimilta?
Puhelimen kaivelu saisi olla yhtä yksityistä kuin nenän kaivelu, kirjoittaa Konstig.
Viisi Kymsoten päättäjää tahtoo kiireellisiä toimia hätämajoitustilanteeseen – nyt kaikkia ei voida auttaa, vaikka perustuslaki vaatii niin
Kymenlaaksossa ei tällä hetkellä ole sopivaa paikkaa esimerkiksi päihdeongelmaisille, jotka eivät kykene päästämään huumeista irti. Kymsoten yhtymävaltuutetut ovat ryhtyneet toimiin asian korjaamiseksi. Kymsoten hallitus käsittelee asiaa viikon päästä.
Katariina pääsi irti huumekoukusta korvaushoidolla – sitten hän teki jotain, mihin vain harva pystyy: hän jätti lopulta lääkkeetkin
Koronapandemian aikana huumeiden käyttö ja päihdepalvelujen tarve on lisääntynyt. Katariinan kymmenen vuoden huumekierre päättyi korvaushoidon avulla. Viisi vuotta myöhemmin, hän halusi vieroittautua myös korvaushoitolääkityksestä.
Laki takaa hoidon myös päihderiippuvaisen läheiselle, mutta moni ei tiedä sitä: kaksi naista kertoo, miten elämä muuttui avun saannin jälkeen
Kuntien on lain mukaan tarjottava hoitoa päihderiippuvaisten läheisille. A-klinikan toimitusjohtaja Kaarlo Simojoki kertoo, että monin paikoin tarve on arvioitu alakanttiin ja viime vuosien aikana läheisten hoito on vähentynyt koko ajan.
Kaksikymmentä vuotta huumekoukussa elänyt: "Nuoret, sanokaa aineille ei"
Huumeriippuvaisen elämä koostuu loputtomasta jahdista.

Paljon tietokoneella pelaaville etäopiskelu on vaaratekijä – Aarrelle ja Santerille pelaaminen on yhteistä aikaa kaverien kanssa
Internetriippuvuuden määrittely vain ruutuajan perusteella ei onnistu etäopiskelun ja -työn aikana.
"Pahimmillaan riippuvainen ajattelee pelaamista 24/7" – Niko, toipuva rahapeliriippuvainen, kertoo tarinansa
"Sain apua vain pelaamisen aiheuttamiin oireisiin".
“Huumeidenkäyttäjätkin ovat ihmisiä ja joidenkin lapsia” – Huumekeskustelu kuumensi tunteita, tarjosi empatiaa ja toi esiin karuja kohtaloita Docventuresin chatissa
Docventuresin erikoislähetyksessä puitiin huumeidenkäyttöä.
“Kun olin 21-vuotias, 21 kaveriani oli kuollut yliannostukseen” – kokija ja asiantuntijat kertovat, mitä Suomen huumeongelmalle pitäisi tehdä
Docventuresin erikoislähetyksessä puhutaan huumepolitiikasta
Riku Rantala: Lähes miljoona suomalaista on kokeillut huumeita – onko mitään järkeä rangaista jokaista?
Docventuresin erikoislähetyksessä puhutaan huumepolitiikasta
Yhteydenotot peliongelmaisten auttavaan puhelimeen vähenivät, kun kolikkoautomaatit sulkeutuivat: "Ongelmat ovat entistä vakavampia"
Peliriippuvaiset hakevat apua aktiivisemmin useistakin eri syistä. Yleisen näkymän mukaan peliongelmaisten määrä ei itsessään ole tämän hetkisen tiedon valossa kasvanut.
Korona-aika on lisännyt päihdeongelmia Etelä-Savossa
Pelkästään Essoten alueella päihdepalvluihin hakeutui yhdeksän prosenttia enemmän asiakkaita kuin vuonna 2019.

Korona-ajan neljän seinän ankeus saa monet juomaan enemmän: "Ongelmia on, ja osalla ne ovat kärjistyneet", sanoo A-klinikan johtaja
Etäelämässä ajan- ja alkoholinkäytön rajat voivat hämärtyä.
Lähes kaikkia erittäin vaarallisia rikoksentekijöitä yhdistää persoonallisuushäiriö ja päihdeongelma, kertoo ensi kertaa tehty selvitys
Selvityksen mukaan erittäin vaarallisista vangeista 90 prosenttia teki myös rikoksensa päihtyneenä.
Hannu Ylösen raitistuminen kesti 14 vuotta – Suomen ensimmäinen vastaanottotyön aloittanut kokemusasiantuntija on auttanut satoja alkoholisteja
Kokemusasiantuntijoita halutaan hyödyntää yhä enemmän julkisessa terveydenhuollossa.
Joka kerta oksentaessaan Nina Chydenius ajatteli, että tämä on viimeinen kerta – sitten hän oksensi uudestaan ja vihasi itseään entistä enemmän: "Valehtelin kaikille koko ajan"
Juoksija Nina Chydenius kertoo elämänsä käännekohdista Sportlivin minidokumentissa.
Veikkauspelien tunnistautumispakko on anonyymin rahapelaamisen loppu – samalla kertyy valtavasti dataa, joka voi helpottaa peliongelmien tunnistamista
Veikkaus suunnittelee kaiken rahapelaamisen siirtämistä tunnistautumisen taakse vuoteen 2023 mennessä.

Kun Mari Salmista huolettaa, oma keho voi näyttää isolta ja vanhat tavat puskea pintaan – rankka vuosi sai monet tarkkailemaan painoa, syömistä ja liikkumista
Kaamos ja koronapandemia ovat saattaneet nostaa painoa, sillä monella suomalaisella on lihottavat geenit. Siitä ei kuitenkaan kannattaisi tuntea syyllisyyttä.