Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ilmakuva Vaasan keskussairaalan H-talosta.

Vaasassa Huutoniemen yksiköiden muutto H-taloon on käynnistynyt − potilaille uudet, modernit tilat

Viikoilla 12 ja 13 muuttovuorossa ovat psykiatrian poliklinikat ja vuodeosastot. Myös Laihian, Mustasaaren ja Vöyrin asukkaiden päihdehuollon palvelut ovat jatkossa H‑talossa.

Nainen ottaa valokuvaa mallinukesta, jolla on päällään värikkäät retrovaatteet.

Uppoudutko someen tuntikausiksi? Vähennä ruudun ääressä käyttämääsi aikaa kolmella vinkillä

Sosiaalisen median ongelmallista käyttöä tutkitaan enenevissä määrin Suomessa. Tukea liialliseen käyttöön tarjotaan muun muassa vertaistapaamisissa, missä somen eri ilmiöitä pohditaan yhdessä.

Vauva on aikuisen sylissä ja pitää aikuisen käsivarrella kättään. Lähikuva.

Äidin päihdeongelma jää helposti piiloon – puuttuminen jo raskauden aikana voi olla käänteentekevää

Satakunnassa on toimivia palveluita päihdeongelmaisten äitien auttamiseksi, mutta suureksi haasteeksi on osoittautunut päihdeongelman tunnistaminen.

Maassa varjo ihmisestä, joka pitää kiinni kaiteesta.

Alaikäisille kaivataan omaa päihdeyksikköä Satakuntaan – Porissa tehty valtuustoaloite hyytyi järjestämisvastuun siirryttyä Satasotelle

Päihdeongelmien kanssa kamppaileva alaikäinen sijoitetaan lastensuojelun kautta ostopalveluina hankittuun yksityiseen laitokseen.

Piia Sumupuu työpöytänsä ääressä.

Kainuussa haetaan uusia keinoja riippuvuuksista irtautumiseen verkossa tapahtuvalla vertaistuella

Ryhmät ovat tarkoitettu kainuulaisille, jotka kärsivät riippuvuuksista sekä heidän läheisilleen. Perinteisten riippuvuuksien lisäksi keinoja haetaan netti- ja someriippuvuuksien hallintaan.

psykoterapeutti Emilia Kujala

Emilia Kujalan kolumni: Käytetyn ostaminen voi yltyä riippuvuudeksi, jota peitellään läheisiltäkin

Second handin kuluttamisen koukuttavuus on keskustelu, jota ei vielä ole kunnolla käyty, kirjoittaa Kujala.

Mies pelaa tietokoneella. Näytön ruudulla ajoneuvo kiitää. Mies on etualalla kuulokkeet päässään. Pöydällä on Halo-figuureja.

Digipeliriippuvuuden diagnoosia joudutaan yhä odottamaan Suomessa – tutkija muistuttaa, että pelaamishäiriön oireita ei saa aliarvioida

WHO:n luokitus on herättänyt asiantuntijoiden joukossa myös kiistaa. Suomessa virallista tautiluokitusta peliriippuvuudelle odotetaan käyttöön sote-uudistuksen jälkeen.

Heikki Hiilamo, Helsinki, 18.9.2018

Heikki Hiilamon kolumni: Peliteollisuus saalistaa rahapeliyhtiöiden tavoin lasten ja nuorten rahoja

Peliteollisuus on tuonut meille työtä ja verotuloja. Supercellin monimiljonäärit perustivat jopa säätiön poistamaan lasten ja nuorten syrjäytyminen Suomesta. Mutta menestystarinalla on kääntöpuoli.

Kasa psykedeelisiä psilosybiinisieniä puisella alustalla.

Sienitrippi voi olla niin voimakas, että ihminen lopettaa juomisen – Suomessa aletaan ensimmäistä kertaa tutkia psykedeelejä ihmiskokeilla

Kanadalaisyhtiö rekrytoi tutkimukseensa 50 alkoholiongelmasta kärsivää suomalaista. Psykedeelien tehosta riippuvuuksien hoidossa on jo alustavaa näyttöä.

Aleksis Salusjärvi, Helsinki, 9.10.2018

Aleksis Salusjärven kolumni: Päihdepolitiikka on niin epäonnistunutta, että Suomesta on tullut huumekuolemien rappiomaa

Asiantuntijat puoltavat huumeiden käyttöhuoneita, mutta poliittisen vatvonnan takia niitä on odotettu jo parikymmentä vuotta, kirjoittaa Salusjärvi.

Lähikuva A-klinikan Kaarlo Simojoesta, joka istuu Perjantai-lähetyksen vieraana G-Livelabillä.

Riippuvuuksien asiantuntija Kaarlo Simojoki joi öisinkin kahvia ja jäi koukkuun Ylen uutisiin

Koukkuun jäänyttä pitää auttaa, mutta sekin on mahdollista, että menetetään kaksi elämää, Kaarlo Simojoki sanoo Sean Ricksille Ylen Perjantai-ohjelmassa.

Graafinen kuva Kai Mattilasta, jossa osa hänen kasvoistaan on korvattu lehtileikkeellä, jossa on eri ihmisen kasvot

Rahapeliriippuvuus oli viedä Kai Mattilalta kodin ja hengen: ”Halusin antaa lapselleni kaiken, mutta hävisin helvetisti rahaa”

Kaitsu kiirehti perintäkirjeiden pelossa postilaatikolle ennen puolisoa. Jos puhelin soi, hän säikähti, että se on vuokraisäntä. Kun oveen koputettiin, Kaitsu pelkäsi, että perhettä uhkaa häätö. Lopulta hän oli umpikujassa.

Markku istuu korituolissa kissa sylissään.

Kolmen päihteen cocktail tappaa Markun kaveripiirissä – Suomi on nuorten huumekuolemissa Euroopan kärkimaa

Suomessa kuollaan Euroopan nuorimpana huumeisiin. Se johtuu alkoholin, rauhoittavien lääkkeiden ja Subutexin sekakäytöstä.

THL:n mukaan oksikodonia voidaan pitää erittäin vaarallisena huumausaineena, koska sen käyttöön liittyy psyykkisen riippuvuuden kehittymisen riski sekä virheellisestä annostelusta johtuva hengenvaara ja voimakkaat vieroitusoireet.

Ennätysmäärän huumekuolemia maailmalla aiheuttanutta opioidia myyty suuria eriä Suomessa – viranomaiset yrittävät pysäyttää ilmiön

Poliisi on tavoittanut valmisteen käyttäjiä, jotka ovat menettäneet työpaikkansa ja joutuneet myymään omaisuutensa riippuvuuden vuoksi.

 Kuinka ottaa riippuvuus puheeksi

Ex-jääkiekkoilija, nykyinen päihdetyöntekijä, Marko Jantunen: Näistä merkeistä tunnistat päihderiippuvuuden

Puoli seitsemän -ohjelmassa vieraillut Marko Jantunen on ollut seitsemän vuotta raittiina ja valmistuu pian lähihoitajaksi.

Juhlijoita undergroud-bileissä elokuussa 2022

Bilehuumeiden käyttäjiltä puuttuu matalan kynnyksen apu, sanoo päihdetyön asiantuntija

Ehkäisevää päihdetyötä tekevän Ehyt-yhdistyksen asiantuntijan Kim Kannussaaren mukaan terveydenhuollon hoitopolut ovat liian raskaita huumeiden satunnaiskäyttäjille.

Näyttelijä Severi Saarinen  ja Marko Jantunen seisoo Laitapuolen hyökkääjä elokuvajulisteen edessä.

Uusi elokuva kertoo entisen kiekkotähden rajuista päihdevuosista – Marko Jantunen: "Hurjaa katsoa valkokankaalta, kun omaa elämää ruoskitaan"

Laitapuolen hyökkääjä kuvaa Marko Jantusen elämää päihderiippuvuuden kourissa ennen hoitoon pääsyä vuonna 2015. Raitistunut päätähti haluaa nyt olla luomassa toimivampaa hoitopolkua muille riippuvaisille.

Turun yliopiston apulaisprofessori ja neurologian erikoislääkäri Juho Joutsa.

Aivovauriot paljastavat tutkijoille, miten riippuvaisuudet toimivat – sähkövirta voisi toimia täsmähoitona, kun tarkka hoitokohde löytyy

Suomalais-yhdysvaltalainen tutkimus selvitti aivoverkon riippuvuussairauksiin vaikuttavia alueita aivovaurioiden avulla.

Käytetty neula lojuu asfaltilla.

Huumeiden käyttö lisääntyy vuosi vuodelta, mutta tilastot voitaisiin saada myös laskusuuntaan – asiantuntijat kertovat siihen viisi keinoa

Yle kysyi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta, A-klinikalta, sekä matalan kynnyksen paveluita päihteitä käyttäville tarjoavalta Tukikohta ry:ltä, miten huumeiden käyttöä saataisiin vähennettyä.

Konttien kuljetusalus satamassa.

Euroopalle "Kiina-riskien" laukeaminen olisi vielä kivuliaampaa kuin Venäjän kaasusta irtautuminen, sanoo asiantuntija

Kauhuskenaariona länsiyrityksille olisi UPI:n Mikael Wigellin mukaan se, jos Kiina hyökkäisi Taiwaniin.

Ekstaasipillereitä sinisellä taustalla.

Suomeen tuodaan taas useamman hiljaisen vuoden jälkeen runsaasti kiinalaisia muuntohuumeita – osa niistä on täysin uusia maassamme

Seitsemän uutta muuntohuumetta on jälleen kielletty huumausaineena. Listaa joudutaan jatkuvasti täydentämään, koska uusia muuntohuumeita kehitetään koko ajan.

Huumeruiskuja maassa graniittisella portaalla.

"Tulee ihan Zombieland mieleen", kuvailee rikoskomisario Tampereen katukuvaa – huumeita käytetään niin paljon, että poliisin resurssit eivät riitä

Huumeiden runsas käyttö Tampereella näkyy myös päihdehuollossa. Viime vuosina päihdehoitoon hakeutuneiden määrä on kasvanut sadoilla.

A-studio. Huumeiden alaisuudessa tehdyt rikokset. Esimerkkikaupunkina Jyväskylä.

Vaativan riippuvuushoidon yksikkö tulee isoon tarpeeseen – Etelä-Pohjanmaan päihdehoito kohenee vähän, muttei riittävästi

Vaativan päihde- ja riippuvuushoidon palvelut ovat huonolla tolalla Etelä-Pohjanmaalla. Palvelut paranevat hieman, kun ensi talvena aloittaa uusi osastoyksikkö.

Satu Lagercrantz ja Taija Tyynmaa.

Päihdekuntoutujat ovat saaneet vertaistukea A-Killasta 60 vuoden ajan – kokemusasiantuntija: "Ollaan yhdessä ja tuetaan toinen toisiamme"

Nykyään eri puolilla Suomea toimii 60 A-Kiltaa. Niiden toiminta perustuu pitkälti vapaaehtoisuuteen, ja jäsentensä haluun auttaa toinen toisiaan eroon alkoholi- ja huumeriippuvuuksista.

Huumeriippuvainen Miia ompelee työpajan koneella. Hiuksissa ranskalaiset letit.

Pete ja Miia saavat apua huumeriippuvaisten korvaushoidosta – hoito on tehokasta ja tuo säästöjä, mutta kärsii alueellisesta eriarvoisuudesta

Opioidikorvaushoitoon pääsy vaihtelee alueittain paljon. Myös hoitokäytännöissä on isoja eroja. Hoidon tulokset ovat näytön perusteella kiistattomia.

huumeneula ja käyttäjä

Riippuvuudet moninaistuvat ja lisääntyvät – Soite kehittää uusia tapoja kohdata asiakkaat: jalkautumisesta on saatu hyviä kokemuksia

Riippuvuuksista kärsivän asiakkaan tapaaminen toimiston sijaan luontopolun laavulla on tuonut hyviä tuloksia. Keskipohjalaisessa Soitessa kehitystyö asiakkaiden tavoittamiseksi on hyvässä vauhdissa.

Huppariin pukeutunut syrjäytynyt nuori mies (selin). Anonyymi.

A-klinikka: ADHD-lääkkeiden väärinkäyttö on nostanut päätään Hämeenlinnassa

A-klinikan mukaan nuoret ovat ohjautuneet klinikan palveluihin terveystarkastusten kautta.

Matthew Rautionmaa kertoo opiskelukaveristaan, joka kuoli fentanyylin vuoksi.

Yle tapasi Kaliforniassa suomalaisen nuoren, joka varoittaa fentanyylistä: "Kaverini kuoli, vaikka ei tiennyt ottaneensa huumetta"

Fentanyyli on voimakas synteettinen opioidi, joka tappaa amerikkalaisnuoria enemmän kuin koskaan ennen. Koululaiset ostavat väärennettyjä lääkkeitä somesta tietämättä, että niissä voi olla tappavia määriä fentanyyliä.

alumiiniharkot ja sulatus

Professori: kiertotalous vähentäisi riippuvuutta Venäjän luonnonvaroista

LUT-yliopiston ympäristötalouden ja -johtamisen professori Lassi Linnanen katsoo, että kiertotalous kestäisi vaikeita muutostilanteita nykyjärjestelmää paremmin.

Anonyymi nainen istuu penkillä

Tutkijat löysivät uuden riskiryhmän, jolta somen käyttö riistäytyy käsistä: kiltit tytöt

Aiemmin tyttöjen muodostamaa riskiryhmää ei ole havaittu. Liiallinen somen käyttö on yhteydessä muun muassa moniin mielialahäiriöihin.

Toimittaja Tuukka Pasanen juo espressoa kiihtyneessä tilassa.

Oletko koukussa, kysyy Viikon Tuukka – osallistu keskusteluun!

Koukuttavampia koukkuja. Nopeampia leikkauksia. Jännitettä.

Käytetty Suboxonepakkaus.

Huumeisiin kuolee Suomessa keskimäärin 10 vuotta nuorempana kuin Euroopassa – näin THL yrittää katkaista huumekuolemien kasvavan trendin

THL ehdottaa muun muassa yliannostuksiin tehoavan lääkkeen laajempaa jakelua ja päihteiden käyttöhuoneiden kokeilua. Päihdetyötä kadulla tekevä Robert Koski näkee työssään yhä enemmän nuoria käyttäjiä.

Alle vuoden ikäinen lapsi seisoo lattialla nojatuolin istuinta vasten. Hänen vieressään istuu lapsen äiti polvillaan ja pitää hellästi kiinni.

Juulia ja Eemil käyttivät lapsesta asti huumeita, mutta kolmas yhteinen vauva sai vanhemmat lopettamaan

Päihdeäitien kuntoutuksen alku on siirtynyt yhä lähemmäs synnytystä. Päihderiippuvaisten tavoittaminen on aina hankalaa, mutta korona-aikana se on entisestään hankaloitunut.

Nainen katsoo ikkunasta ulos.

Matalakin kynnys voi olla joillekin liian korkea – Kaakkois-Suomen Sininauha aloittaa päihdetyön Kouvolassa: "Tarve on valtava"

Kouvolassa on valtava tarve matalan kynnyksen päihdetyölle, sanoo Kaakkois-Suomen Sininauhan toiminnanjohtaja. Joskus apu voi olla esimerkiksi hammaslääkäriajan varaamista.

Etelä-Karjalan vaaliteltta

Miten voisimme auttaa kaikkein heikoimpia? Tule kello 11 Ylen vaalichatiin kysymään ja haastamaan ehdokkaita

Yle järjestää jokaiselle hyvinvointialueelle oman vaalichatin, joka yhdistää äänestäjät, asiantuntijat ja ehdokkaat. Tänään tiistaina kello 11 pohdimme, miten yhteiskuntamme heikko-osaisten elämä turvataan.

Korvaushoidon asiakas odottamassa annostaan Suboxonea lääkkeenjaossa.

Huumeisiin liittyvät diagnoosit ovat yleistyneet Suomessa lähes 30 prosenttia muutamassa vuodessa

Huumeisiin liittyvät diagnoosit ovat yleistyneet neljän vuoden aikana lähes kolmanneksella. Todellinen huumeidenkäytöstä johtuvien päihdehäiriöiden määrä ja palveluiden tarve voi olla huomattavasti suurempi, sillä suuri osa vakavista huumehäiriöistä jää pimentoon. Huumeongelmissa kamppaileva ei usein hae apua, koska pelkää rangaistusta.

Kouvolan Eskolanmäen Telebaari.

Omaiset haluavat lakimuutoksen Suomen päihdehoitoon ja tasa-arvoisen takuun hoitoonpääsystä: "Turhia kuolemia on paljon"

Kansalaisaloitteen mukaan päihdesairauden hoitoon pitää taata yhdenveroinen mahdollisuus asuinpaikasta riippumatta. Kouvolalainen Päivi Laurén-Väre on yksi aloitteen tekijöistä.

pesäpalloilija Mikko Kanala

Urheilijan alkoholismi on yhä arka aihe – pesäpalloilija Mikko Kanalan vuosien rankka ryyppääminen päättyi vasta pohjalla, nyt "hampaitakin naurattaa"

Pesäpalloilija Mikko Kanala on pelannut huipulla ja ryypännyt raskaasti vuosia, kunnes viime kesänä tuli pohjakosketus. Se tarvittiin siihen, että viina jäi.

Potrettikuva Ylen toimittaja Jasmina Kautasta. Jasmina nojaa ikkunalasiin ja katsoo kameraan heijastuksen kautta.

Toimittajalta: Lepää rauhassa Pepsi, aika ei riittänyt kohdallasi – ilman muutosta moni muukin kuolee sairauteen, jota ei ymmärretä

Hoidamme päihdeongelmista kärsiviä Suomessa tietyin keinoin, vaikka emme edes tiedä, auttavatko ne oikeasti, kirjoittaa toimittaja Jasmina Kauta.

Pieni valokuvakehys kuvattuna takaapäin sivusuunnasta. Vieressä kynttiläkuppi, jossa palaa kynttilä.

Vakavasti päihderiippuvainen "Pepsi" on nyt poissa – miksei riippuvuuteen sairastuneiden hoitoon ole toimivia ratkaisuja?

35-vuotiaana kuollut kouvolalainen mies jäi ilman tarvitsemaansa päihdehoitoa jo vuosia sitten. Päihdesairaalan ylilääkäri kertoo, että Suomessa ei yksinkertaisesti ole varaa auttaa kaikkia.

mies juo viinaa, silhuetti

Kokkolassa alkaa uusi vertaistoiminta yli 60-vuotiaille päihdeongelmaisille – tapaamisiin saa tulla myös päihtyneenä

Soitessa on valmiudet laajentaa Pilke-toimintaa koko maakuntaan. Aluksi toiminta starttaa kuitenkin Kokkolasta.

Mikko

Naposteletko herkkuja tai jojoileeko painosi? Moni kärsii ruokariippuvuudesta, mutta diagnoosia ei ole

Hallitsemattomasta syömisestä toipumiseen tarvitaan tietoa muun muassa syömisen psykologisista tekijöistä ja ravitsemuksesta. Liikasyömisen taustalla voi olla pahaa oloa, jota halutaan poistaa syömisellä.

Lääkkeitä yöpöydällä

Oona Orell aloitti huumeiden käytön 14-vuotiaana, jotta mieli rauhoittuisi – lapsesta asti vaivanneet oireet saivat selityksen, kun hänelle diagnosoitiin ADHD

Kehitykselliset neuropsykiatriset häiriöt, kuten esimerkiksi ADHD, altistavat päihderiippuvuuksille. Hoitoon hakeutuneista päihderiippuvaisista noin joka viidennellä on ADHD.

Eskolanmäen Telebaari Kouvolassa.

Useat eri tahot pohtivat nyt ratkaisuja Kouvolan päihderiippuvaisten ongelmiin – mahdollisuus auttaa voi katketa rahakysymykseen

Kaakkois-Suomen Sininauha aloittaa matalan kynnyksen palvelun kokeilun päihderiippuvaisille, jos se saa kokeiluun rahoitusta.

Peliriippuvuudesta kärsinyt Peter Kotilainen siirtäisi rahapeliautomaatit pelisaleihin

Peliriippuvuudesta kärsinyt Peter Kotilainen siirtäisi rahapeliautomaatit pelisaleihin: "Kauppojen ei pitäisi olla mitään kasinoita"

Veikkauksen hallintoneuvoston puheenjohtajana toimiva kansanedustaja Jukka Gustafsson (sd.) huomauttaa, että peliautomaattien käyttäjien on nykyään tunnistauduttava.

Mielenterveys.

Toistuvasti itsemurhaa yrittänyt Veera ei ole riittävän sairas pakkohoitoon – äiti ja ystävä kertovat, millaista omaisen elämä on

Veera on avohoitokierteessä. Itsemurhayritykset päättyvät sairaalaan, mistä Veera puhuu itsensä ulos. Voimattomat läheiset yrittävät pitää hänet hengissä oman mielenterveytensä kustannuksella.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle