Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Medelålders man med grånat hår och mörkblå ytterrock ler svagt och tittar in i kameran. I bakgrunden lång korridor med människor.

Metsähallitus kohtasi vihaa ja pettymystä Merenkurkun luonnonsuojelualuetta koskevassa yleisötilaisuudessa: "Eivät koskaan kuuntele tavallisia ihmisiä"

Metsähallitus ja Ympäristöministeriö esittelivät viimeisimmät Merenkurkun luonnonsuojelualueen suunnitelmat Vaasassa tiistaina. Yleisön ja viranomaisten välinen erimielisyys ei pienentynyt tilaisuuden aikana.

Ihmisiä kävelemässä Yyterin uimarannalle

Luonnonhoitoraportti: Yyterin dyynien kasvillisuus on hitaasti elpynyt, myös uutta dyyniä muodostuu

Yyterissä tehtävä dyynien kunnostus on Suomessa ainutkertaista.

En man i kostym talar i mikrofoner framför en dörr.

Cabinet in crisis after Centre votes with opposition on Nature Conservation Act

The government crisis hit just after Prime Minister Sanna Marin (SDP) left for a visit to Australia and New Zealand.

Kuurainen suoalue, jonka läpi menee ojalinja.

Avohakkuille maksimikoko ja vesien ympärille koskematonta metsää – näin EU turvaisi metsien monimuotoisuutta

Metsäteollisuus ja MTK kritisoivat EU:n suunnitelmia taksonomia-asetukseksi. Luonnonsuojeluliiton mukaan taksonomiakeskustelussa on samoja elementtejä kuin kotimaisessa luonnon hoidossa.

Vanhan puinen luontopolulle opastava viitta polun päässä.

Riihimäen kaupunki on lisäämässä luonnonsuojelualueiden määrää merkittävästi

Luontoselvitysten perusteella kaupungin mailta on löydetty 11 mahdollista suojelukohdetta, joista kuusi ely-keskuksen arvioimaa kohdetta voitaisiin toteuttaa nopeasti.

Merikotka lähikuvassa sivusta kuvattuna.

Merikotka palasi sukupuuton partaalta – se kuitenkin ajaa haahkat Itämereltä sisäsaaristoon

Merikotka uupui Itämereltä käytännössä kokonaan vuosikymmenten ajan. Sen saalislajit ehtivät sopeutua merikotkattomaan ympäristöön.

Paljon isoja mäntyjä kurottelee kohti taivasta metsässä.

Ympäristöjärjestöt veivät hallituksen ilmastotoimet oikeuteen – Ohisalo: Hallitus käsittelee hiilinieluja loppuvuonna, lisätoimet eivät mahdollisia

Kyse on Suomen ensimmäisestä ilmasto-oikeudenkäynnistä. Greenpeace ja luonnonsuojeluliitto haluavat palauttaa ilmastovuosikertomuksen takaisin valmisteluun, jotta lisätoimien tarvetta voidaan arvioida.

poika istuu kärryissä jotka lastattu ostoskasseilla

Tänään on myös Älä osta mitään -päivä – Black Fridayn hankintojen hiilijalanjälki voi olla suuri, ja tavarasta tulee usein nopeasti jätettä

Erityisen paljon Black Fridayn päästöistä kertyy tuotteiden kotiinkuljetuksesta. Ostospäivänä kotiin päätyvien tuotteiden elinkaari on usein lyhyt.

Puro virtaa vaaran metsäisten rinteiden halki.

Suomi on ymmärtänyt ennallistamisen väärin, sanoo EU:n ympäristökomissaari – ”Hinta jää paljon, paljon pienemmäksi”

Suomessa on pelätty miljardin euron vuotuista laskua luonnon ennallistamisesta. Se ei toteudu, liettualainen ympäristökomissaari Virginijus Sinkevičius painottaa Ylen haastattelussa.

Placeholder-kuvituskuva, jossa on sininen kartta ja teksti: Läheltä.

Kuhmoon Lammasjärven ja Iso-Kupsunen -järven väliin perustetaan yksityinen luonnonsuojelualue

Kohdetta kuvataan monipuoliseksi. Vanhan metsän kuusikko on luonnonkaunista ja kohde soveltuu hyvin luontolahjaksi.

Kalle Eerikäinen, Kainuun ja Pohjoismaa, Metsähallituksen tuleva aluejohtaja, Kajaanissa 24.11.2022

Uusi aluejohtaja: Metsähallituksen suurin haaste on ilmastonmuutoksen torjunta

Metsähallitus Metsätalous Oy:n Pohjanmaan–Kainuun uusi aluejohtaja Kalle Eerikäinen sanoo, että ilmastonmuutoksen torjunta pitää sovittaa strategisiin ratkaisuihin ja operatiiviseen toimintaan.

Kaivinkone ruoppaa Patalahden kosteikkoa Maaningalla.

Patalahden lintukosteikon kunnostus Maaningalla on aloitettu

Ruopatusta kasvillisuudesta rakennetaan pesimäsaarekkeita vesilinnuille.

Vanha ja harmaantunut kuusenrunko on kaatunut entisen ojan päälle, jossa veden pinta on melkein kokonaan kirkkaanvihreän sammalen peitossa.

Oletko ihan pihalla siitä, mitä metsien ennallistaminen tarkoittaa? Testaa tietosi visassa

Suomessa on kipuiltu luonnon ennallistamisasetuksen korkeista kustannuksista ja vaadittu muutoksia. Vaikuttamiseen avautuu tilaisuus kun EU-komission puheenjohtaja saapuu Suomeen vierailulle.

Saimaannorppa rantakivellä

Saimaannorppien kanta on vahvistunut – Saimaalla elää nyt arviolta 430–440 norppaa

Metsähallituksen arvion mukaan norppakanta on vahvistunut esimerkiksi Puruvedellä ja Suur-Saimaalla. Sen sijaan Savonlinnan pohjoispuolella norppien määrä ei ole kasvanut.

Pohjois-Savon tämän hetken ainoat tuulivoimalat Leppävirralla.

Pirkanmaan liitto: Ikaalisten Tevaniemen tuulivoima käy päinsä, jos suoluonto ja pohjavesi turvataan

Pohjoisimman voimalatornin rakentaminen voi tärvätä suoluontoa, maakaapelin yksi linjaus pohjavettä. Suunnitelmissa on kuitenkin vaihtoehtoja.

Kuolleita haikaloja laiturilla, kalastusveneitä taustalla.

Haineväkeiton takia metsästetyt hailajit ovat pääsemässä parempaan suojeluun historiallisella päätöksellä

Evättömät hait heitetään usein takaisin mereen, jolloin ne hukkuvat. Itä-Aasiassa luksusherkkuna pidetyn tiikerihain kauppaa ei ole tätä ennen säädelty merkittävästi kansainvälisillä sopimuksilla.

 Kovakuoriaisiin lukeutuva hietalantiainen mikroskoopin kameralla.

Luonnonsuojelualueelta löytyi uhanalaisia, vuosikymmeniä kadoksissa olleita hyönteislajeja – Metsähallitus: Hoitotoimet onnistuivat

Metsähallitus korostaa, että Vattajan avoimien hiekkadyynien säilyminen vaatii jatkuvaa hoitoa ja tukirahoja. Viime vuosina alueen hoitoon on satsattu.

Unga demonstranter håller upp plakat och banderoller om klimaträttvisa och om att väst måste betala för förlust och skada.

Egyptin ilmastokokous takkuaa pahasti – köyhät maat taistelevat tuhojen korvaamisesta, ja 1,5 asteen tavoitteen pelätään lipeävän käsistä

Aika ratkaisujen löytämisessä käy vähiin, sillä Egyptin ilmastokokouksen pitäisi päättyä perjantaina.

Joensuun kaupungin Valkeasuon entinen turvetuotantoalue ilmakuvassa. Aluetta on muokattu lintuvesikosteikoksi.

Murtosuon lintuvesikosteikko on valmistunut Joensuussa

Entinen turvetuotantoalue Valkeasuolla on ennallistettu lintuvesikosteikoksi. Vedenpinta nostetaan lopulliseen korkeuteen keväällä 2023.

Lauri Kontro

Lauri Kontron kolumni: Hollanti on ennallistettava

EU:n tavoitteet luonnon ennallistamiseksi ovat tärkeitä ja järkeenkäypiä, mutta millä logiikalla toimenpiteet ja laskelmat on keksitty? Lauri Kontro ihmettelee.

1-vuotiaat lohen ja tamenen poikaset on helppo erottaa toisistaan. Alla vaaleampi lohi ja yllä punapilkkuinen taimen.

Vaelluskalojen lisääntymistä avittavat kalatiet saatiin avattua Mikkelin Urpolanjokeen

Kalatie on rakennelma, joka mahdollistaa vaelluskalojen nousun sellaisissa virtavesissä, joissa niiden kulku on jostain syystä estynyt. Vaelluskalat ovat ahdingossa, kun vesiympäristöjä on erilaisilla rakenteilla muutettu.

Minna Arve hymyilee kameralle.

Turku herättää ihastusta Egyptin ilmastokokouksessa – pormestari: ”Monet ovat olleet vaikuttuneita siitä työstä, mitä Turussa on tehty”

Egyptin Sharm-el-Sheikhissä järjestettävän YK:n ilmastokokouksen tärkein tavoite on pitää Pariisin ilmastosopimukseen kirjattu 1,5 asteen tavoite saavutettavissa. Turku osallistuu kokoukseen Suomen delegaatiossa.

Helmipölle

Helmipöllön poikueita tappavien näätien varalle keksittiin ovela juoni – kynnet lipsuvat nyt niin, etteivät ne pääse pesiin käsiksi

Janakkalassa toteutetaan uusi petolintujen suojelun mallialue metsäyhtiön talousmetsään. Tavoitteena on parantaa petolintujen elinoloja, esimerkiksi hakkuita tehtäisiin alueella pesinnän ehdoilla.

Semmareiden Turkka Saarikoski seisoo syksyisessä rantaheinikossa uimahoususillaan. Kädessään hänellä on heinikosta löytämänsä tölkki ja muovipullo.

Semmarit tempaisevat: siivoavat kiertueellaan keikkakaupunkien rantoja – Tenori Saarikoski käy uimassa ennen ja jälkeen konsertin

Jo 33 vuotta mieskuorokulttuuria uudistanut Seminaarinmäen mieslaulajat lähtee Suomen kiertueelle ja edistää samalla luonnonsuojelua. Lenkkeilevä Semmaripartio lupaa siivota rantoja joka kaupungissa.

Kuurainen suoalue, jonka läpi menee ojalinja.

Hossan kansallispuistossa palautetaan suoluontoa kohti luonnontilaa – Tuiranvaaran alue kokee lähivuosina muodonmuutoksen

Tavoitteena on palauttaa aikoinaan ojitetut suot mahdollisimman luonnontilaisiksi. Suot ovat yksi Suomen eniten heikentyneistä luontotyypeistä, ja niiden lajisto köyhtyy edelleen.

Elisabeth Svantesson molemmat kädet koholla.

Ruotsin uuden hallituksen budjetti lisää päästöjä ja leikkaa luonnonsuojelusta

Ruotsin uuden oikeistohallituksen budjettiesitys kääntää kasvihuonepäästöt kasvuun ja leikkaa rajusti luonnonsuojelurahoja.

Pakistanin tulva.

Tiistai 8.11.2022 (tv)

Ilmastokokous. Eläkkeet. Kuorolaulu. Sää.

Milja Vanhala Xamkin Metsolan kampuksella Kotkassa.

Kysyimme kotkalaisilta opiskelijoilta, mitä ilmastonmuutos heille tarkoittaa: "Tunnen kauhua" ja ”pingviinit kuolevat, ei vaikuta minuun”

Kotkalainen Milja Vanhala kertoo olleensa kasvissyöjä viimeiset seitsemän vuotta. Hän on myös valmis muun muassa vähentämään sähkön kulutusta ja asioiden ostamista.

UniCafen työntekijä ojentaa lounasannoksen tiskin yli.

Opiskelijaravintola kertoo, millaiset annokset voivat vaikuttaa ilmastonmuutokseen – kalaleike ja härkisbolognese toimivat, uunimakkara ei

Vastaisuudessa kaikkien Unicafen lounaiden hiilijalanjälki on pienempi kuin keskimääräisen suomalaisen lounaan.

Tuulivoimala Latamäen tuulivoimapuistossa Luhangalla.

Keuruu on askeleen lähempänä tuulivoimapuistoa – Kaupunginhallitus näytti hankkeelle vihreää valoa

Keuruun kaupunginhallitus päätti maanantai-iltana käynnistää kaavoituksen, joka mahdollistaa tuulivoimalan rakentamisen Lehmikorpeen. Myös Luhankaan suunnitteilla oleva tuulipuistohanke on nytkähtänyt eteenpäin.

Hallitus esitteli eduskunnalle ensi vuoden budjettiesityksensä 20. syyskuuta.

Analyysi: Oppositio iskee kiilaa halkeamaan – hallituksen on koottava rivinsä välikysymysvastaukseen luonnon ennallistamisesta

Komission ehdotus luonnon ennallistamisesta on jakanut hallituspuolueet kahteen leiriin. Opposition tekemä välikysymys kaataa hallituksen tai yhdistää sen rivit, kirjoittaa Ylen politiikan toimittaja Pekka Kinnunen.

Ilmakuvassa näkyy rantavalliparvia metsäisessä ja soisessa maastossa.

Keski-Pohjanmaalle on perusteilla kansallispuisto Kokkolan ja Kannuksen maille

Alueen ainutlaatuisuus on ensimmäisenä havaittu Kannuksessa, jossa joukko aktiiveja on tehnyt vuosia töitä alueen suojelemiseksi.

Suojeltua luonnontilaista metsää.

Päijät-Hämeen metsistä vain pieni osa on suojeltu

Suojeltujen metsien pinta-ala on kasvanut viime vuosina koko maassa.

Hattupäinen mies seinoo vanhan hirsirakennuksen sisällä.

Oulussa Loppulan luontokeskuksen päärakennuksen remontti alkaa – kustannusten nousu pakotti pilkkomaan koko urakan

Oulussa Sanginjoen luonnonsuojelualueen tulevan luontokeskuksen remontti pääsee vihdoin alkamaan. Remontti osoittautui kuitenkin arvioitua kalliimmaksi ja osa suunnitelluista töistä tehdään myöhemmin.

Ilmakuva Gerbyn alueesta Vaasassa.

Gerbyn rakentaminen kuumentaa Vaasassa – päättäjät vakuuttavat, että asukkailla on aito mahdollisuus vaikuttaa

Adressin allekirjoittajat haluavat metsien säilyvän. RKP:n ryhmän puheenjohtaja uskoo, että muokkausvaraa löytyy, mutta kokonaan hankkeesta ei pakiteta.

Punaiseen pipoon ja siniseen liiviin sonnustautunut Onerva Vartiainen seisoo nurmikolla ja ojenta kameraa kohti violetteja kukkasipuleita. Taustalla katunäkymä.

Luonto-optimisti ei luovuta – pian 90 vuotta täyttävä Onerva Vartiainen uskoo, että tieto on voimaa ympäristöasioissa

Onerva Vartiainen on tehnyt viisi vuosikymmentä sinnikästä työtä ympäristön puolesta. Ensi keväänä hän täyttää 90 vuotta, ja työ jatkuu.

Stora Enson tehdasalue kuvattuna ikkunasta. Etualala sininen tehdasrakennus, jonka seinässä Stora Enson logo.

Stora Enso sijoittaa miljardin uuteen kartonkikoneeseen – kerromme tässä miksi ja 3 muuta pointtia jätti-investoinnista

Kartongin kysyntä kasvaa maailmalla, joten Stora Enso muuttaa Oulussa toisenkin paperikoneen kartongille. Miljardin euron investointi tuo työpaikkoja, mutta lisää huolta Suomen metsistä.

Ajoksen hiekkaranta ja Perämeri.

Kemin Ajoksen hiekkaranta ennallistetaan – työ auttaa harvinaisia kasveja ja hyönteisiä

Rantaa ennallistetaan uhanalaisten lajien suojelemiseksi. Rannalla esiintyy useita harvinaisia kasveja sekä hyönteisiä. Samalla rannan virkistyskäyttö paranee.

Ojitettua suoaluetta Vantaalla.

Oja tukkoon, kiviä koskeen – tätä tarkoittaa EU:n ennallistamisasetus, josta hallitus riitautui

Ennallistamisaloitteella EU haluaa jäsenmaiden lisäävän vesistöjen, metsien ja soiden palauttamista luonnontilaan. Kustannukset Suomelle riippuvat siitä, mitä määritellään heikentyneeksi luonnoksi.

Vene lähestyy laituria kyydissään karjalankarhukoira ja kuljettaja. Laiturilla vastassa toinen karjalankarhukoira.

Linnustoa pelastetaan aktiivisella suojelulla, Saaristomeren kansallispuiston helmen, Jungfruskärin, viimeinen supikoira poistettu – toistaiseksi

WWF Suomi myönsi vuoden 2022 Panda palkinnon Saaristoluonnon hoito- ja suojeluyhdistykselle, joka on tehnyt tuloksellista työtä vieraspetojen poistamiseksi saaristosta. Saarien tyhjäksi saaminen vaatii koirien ja osaavien pyytäjien saumatonta yhteistyötä.

Sanna Marin puhuu Eduskunnan välikysymysistunnossa 5.10.2022.

Analyysi: EU-komission ennallistamisasetus voi vielä ravistella Marinin hallitusta, ja ensimmäiset merkit siitä nähtiin jo perjantaina

Hallituspuolueiden jakautuminen eduskunnan talousvaliokunnan metsien ennallistamiskäsittelyssä kertonee ennen kaikkea siitä, kuinka herkkä asia on keskustalle vaalien alla, kirjoittaa Ylen politiikan toimittaja Hannu Tikkala.

Maria Ohisalo ja Juha Pylväs.

Ruotsi lakkautti ympäristöministeriönsä, ja samaa ehdottaa keskustan kansanedustaja Suomeenkin – vihreiden Ohisalo haluaa ministeriön vahvistuvan

Keskustan Juha Pylväs sen sijaan kannattaa ministeriöiden uudelleenjärjestelyä ja esittää ajatuksen " luonnonvara-alan ministeriön" perustamisesta.

Palkitut Kalervo Väänänen ja Jaakko Ruola esittelevät palkintojaan Sakari Alhopuron seurassa

Professori ja luontokuvaaja jakavat 50 000 euron tunnustuspalkinnon ansioistaan Saaristomeren suojelussa

Professori Kalervo Väänänen on laatinut katsauksen Saaristomeren nykytilasta ja toimenpideohjelman ongelmien ratkaisemiseksi. Jaakko Ruola on tuonut Saaristomeren ainutlaatuisuutta ja haavoittuvuutta esiin luontokuvillaan.

Mielenosoittajia ja kaksi poliisia Pitkälläsillalla.

Elokapina päätti mielenosoituksen Mannerheimintiellä ja piti toisen Pitkälläsillalla – poliisi otti kiinni 53 mielenosoittajaa

Elokapina ilmoitti aiemmin, että Mannerheimintien mielenosoitus on viimeinen lokakuun mielenosoitusten sarjassa.

Naalinpentu seisoo tunturissa.

WWF:n raportti: selkärankaisten villieläinten populaatiot ovat kutistuneet keskimäärin 69 prosenttia vuodesta 1970

Kansainvälinen keskiarvo ei kuitenkaan kerro koko tarinaa: Etelä-Amerikassa populaatiot ovat paikoitellen supistuneet jopa yli 90 prosentilla. Suomessa vaarassa ovat erityisesti makean veden ekosysteemien lajit.

Kuvassa aurinko ja tuulivoimalan siipi.

Metsähallitus on tutkinut kesän aika Korsnäsin suunnitteilla olevan merituulivoimapuiston kasvillisuutta ja eläimistöä – analysointi käynnistynyt

Ennakkoselvityksien ja luontokartoituksien lisäksi meneillään myös kumppanin hakuprosessi. Se arvioidaan saatavan päätökseen tämän vuoden loppuun mennessä.

Pilvet heijastuvat tyyneen veteen.

Luonnonperintösäätiön ja Von Hertzen Brothersin Blue Forest -metsässä asuvat liito-orava ja valkoselkätikka

Jatkossa metsä saa elää ja kehittyä omassa rauhassaan ja se toimii turvapaikkana monille uhanalaisille lajeille.

Aurinkopaneeleja.

Virroilla suunnitellaan myös aurinkovoimaa tuulienergian tuotannon kylkeen

Ilmatar-yhtiö suunnittelee Virtain pohjoisosaan Tuuranmäkeen tuulipuistoa, jonka alueesta osa voi sopia aurinkopaneeleille. Selvitykset ovat kuitenkin vasta alussa.

Vihreä hyönteinen on valkoisessa kukassa.

Liesjärven kansallispuistossa järjestetyssä lajijahdissa löytyi runsaasti ”uusia” lajeja

Bioblitz-tapahtuman tarkoituksena on luontokohteiden kartoittamisen lisäksi kertoa luonnon monimuotoisuudesta ja sen suojelemisen tärkeydestä.

Yksi Piiparinmäen tuulivoimaloista edustalla. Taustalla useampi kaukaisuudessa.

Tuore selvitys: "Poronhoidolla on selkeä vaikutus tuulivoiman hitaaseen yleistymiseen"

Työ- ja elinkeinoministeriö ja Puolustusministeriö ovat selvittäneet, miksi huomattava osa Suomen tuulivoimahankkeista ei etene rakentamis- ja tuotantovaiheeseen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle