Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Sairaanhoitaja potilashuoneessa, Uusi lastensairaala, Helsinki, 8.7.2019.

Tutkija: Lääkärien ja hoitajien stereotyyppiset käsitykset autisteista voivat vaikuttaa siihen, ettei heitä oteta tosissaan

Autismikirjon ihmisten terveydellisiä ongelmia vähätellään, koska tieto on vähäistä ja monien oireiden ajatellaan johtuvan pelkästään autismista.

Mustaan takkiin ja huppuun verhoutunut henkilö pitää kiinni vihreästä suuresta kettingistä vihreiden tolppien välissä ja katsoo sumuiselle merelle.

Marin tyttäret viiltelevät itseään eivätkä voi käydä koulussa – äidin toive tutkimuksista on ohitettu

Neuropsykiatrisiin tutkimuksiin pääsyssä on parantamisen varaa koko Suomessa. Lapissa palvelupolkua korjataan, mutta Marin rajusti oireilevat tytöt eivät siitä välttämättä hyödy.

Anonyymi kuva naisesta, jonka takana näkyy pilvinen taivas

Autistinen Kiia, 14, on tavannut 50 ammattilaista, mutta silti hänen tilanteensa on vain pahentunut

Jos viranomaisten yhteistyö ei suju, väliinputoajalle voi käydä huonosti. Autismikirjon tyttö Kiia on jäänyt liki täysin ilman apua, koska mikään taho ei anna hänen kuntoutumistaan tukevia palveluita.

Cheyenne Järvinen pitää kissaa sylissä

Nuoret naiset saavat yhä useammin autismidiagnooseja – yksi heistä on Cheyenne Järvinen

Nuoret naiset saavat yhä useammin autismikirjo- ja ADHD-diagnoosin. Silti se tunnistetaan heiltä poikia harvemmin.

Topi Borg näyttää kameralle voitonmerkkiä.

”Älä pelkää, että julkisuus tuhoaa elämäsi”, sanoo Topi Borg ja rohkaisee hakemaan Kirjolla-sarjan seuraavalle kaudelle

Realitysarja Kirjolla seurasi läheltä neljän autistin elämää. Sarja oli suuri menestys, ja se saa jatkoa syksyllä 2024.

Kerttua ja äitiänsä Helenaa hymyilyttää kun he läpsyttelevät käsiään yhteen rytmikkäästi.

Kehitysvammaisten koululaisten aamuihin tuli Jyväskylässä raju muutos, kun hyvinvointialue otti vastuun toiminnasta

Keski-Suomen hyvinvointialue keskitti Jyväskylän kehitysvammaisten ja autististen oppilaiden aamutoiminnan kahteen paikkaan. Kehitysvammaisen lapsen äiti pitää toimintaa syrjivänä ja hankalana.

Ylioppilas Linda Kalliainen kuvattuna Pateniemen lukiolla 26.5.2023

Koulussa sanottiin Linda Kalliaiselle, 21, että hänen pitäisi jäädä eläkkeelle – nyt hän on ylioppilas lukionsa parhain paperein

Jopa ammattilaisilla on vaikeuksia tunnistaa autismin kirjon piirteitä. Vasta lukiossa Kalliaisen yksilöllisen tuen tarpeet tunnistettiin ja niihin reagoitiin perheen toivomalla tavalla.

Saara Reiman seisoo värikkäässä huoneessa.

Katso, mihin aistiherkkä kiinnittää huomiota avokonttorissa – inklusiivisessa työpaikassa myös työympäristön pitää sopia kaikille

Työelämän inkluusioon on alettu kiinnittää aiempaa enemmän huomiota. 65 prosenttia suomalaisista yrityksistä pitää inklusiivisuutta tärkeänä. Autistien näkökulmasta asiat ovat vielä pahasti kesken.

Lähikuvassa nuori nainen, jolla on lyhyet punaiset hiukset, pyöreät kasvot ja silmälasit. Hän katselee kameran ohitse yläviistoon.

Kun Kiri Jantunen tuli sinuiksi autisminsa kanssa, hän alkoi pukea yökerhoon aurinkolasit ja vastamelukuulokkeet

Kirjolla-sarjasta tutuksi tulleen Kiri Jantusen teini-ikä oli yhtä vuoristorataa, kunnes hän oppi ymmärtämään autismin erityispiirteitä ja sai kuulla sairastavansa kaksisuuntaista mielialahäiriötä.

Jukka Mikkonen

Kirjolla-sarja nosti esiin autistien työllistymisvaikeudet, mutta ainakin yksi ala vetää ja koettaa kehittyä

Vain noin 10–25 prosenttia autismikirjon ihmisistä on työelämässä. IT-ala on yksi työmahdollisuuksien edistäjistä. Konsulttiyritys Unicus palkkaa vain autismikirjolla olevia ihmisiä.

Kirjolla-sarjan päähenkilöt Julius, Kiri, Topi ja Markus

Kirjolla-sarjasta on tullut nopeasti poikkeuksellinen hitti Yle Areenassa – sarja on nostanut autismia julkiseen keskusteluun

Sarjassa seurataan Topin, Juliuksen, Kirin ja Markuksen arkea, joka tuo esiin monia näkymättömiä kapeikkoja yhteiskunnassamme.

Raitapaitaan pukeutunut silmälasipäinen mies istuu nojatuolissa kädet niskansa takana ja katsoo hymyillen kameraan.

Kirjolla-sarjan tähti Markus Frosti nousi fanituksen kohteeksi kolmessa viikossa: “Tuntuu imartelevalta”

Markus Frosti ei allekirjoita sarjan saamaa kritiikkiä siitä, että se esittelisi yksipuolisesti autismin kirjoa.

Äiti tukee autismin kirjon omaavaa lasta halaamalla.

Kun Elise ja Olivia Evanno menevät kauppaan, alkaa monesti tuijottelu ja supina – Autismiliitossa on kehitetty vanhempien avuksi lappu

Huono käytös julkisella paikalla voi johtua aivan muusta, kuin miltä se sivullisesta näyttää. Autisminkirjosta johtuva aistiylikuormitus on stressitilanne, jossa ei auta syyllistäminen.

Topi Borg näyttää kameralle voitonmerkkiä.

Topi Borg on minuutilleen aikataulussa oleva ihminen, joka oppi japanin kielen katselemalla animesarjoja

Tällä viikolla vietetään autismitietoisuuden viikkoa. Topi Borgin mukaan ihmisten pitäisi ymmärtää autismin kirjosta yksi asia: ”Antakaa meille aikaa ja tilaa”.

Kirjolla-sarjan päähenkilöt Julius, Kiri, Topi ja Markus

“Otamme maailman sisään paljon voimakkaammalla kirkkaustasolla” – Kirjolla-sarja avaa elämää autistin silmin Ylellä 27.3. alkaen

Kiri, Topi, Markus ja Julius ovat kaikki kirjolla, mutta se saattaakin olla heidän ainoa yhteinen piirteensä.

Milja ja Kati näyttävät kameralle Lukaksen kuvaa portugalilaisessa kauppahallissa.

Kun Katin poika Lukas vietiin Suomesta yli vuosi sitten, viranomaiset nostivat kädet pystyyn – MOT perehtyi tapaukseen ja löysi etsintäkuulutetun isän

Kehitysvammaisen, mutta virallisesti aikuisen Lukaksen tapaus osoittaa, miten suomalaisviranomaisten keinot ovat vähissä, vaikka tapaus täyttäisi monia lapsikaappauksen tunnusmerkkejä.

Uusi lastensairaala Helsingissä ilmasta kuvattuna. On talvi, maassa on lunta ja aurinko paistaa kirkkaasti. Lastensairaalan seinässä on paljon eri värejä.

Tutkimus: Maahanmuuttajataustaisilla lapsilla on kohonnut riski autismikirjon häiriöihin

Raskausajan D-vitamiininpuutoksen vaikutusta on epäilty ilmiön selittäjäksi. HUSin mukaan tarvitaan lisätutkimuksia.

Läheltä

Kolpeneen palvelukeskuksen vastuut siirtyvät Lapin hyvinvointialueelle – Myllärin koulu Rovaniemen kaupungin ylläpidettäväksi

Myllärin koulun toiminta jatkuu toistaiseksi samoissa tiloissa, jotka kaupunki vuokraa hyvinvointialueelta. Kuntayhtymältä kaupungille siirtyy yhteensä 30 työntekijää.

Sanapelin kirjainlaatat muodostavat adhd- ja autismi-sanat.

”Minä en ole mitään muuta kuin häiriö!” tokaisi ADHD-diagnosoitu tytär – uusi neurokirjon sanakirja auttaa irti ongelmapuheesta

Puhe häiriöistä ja yliherkkyyksistä on ongelmavetoista. Lisäksi monelta neurokirjon ihmisten yleiseltä kokemukselta puuttui suomenkielinen termi. Siksi yhdistys laati syrjimättömän sanaston.

Helsingin Kallion lukion liikuntasalissa tehtiin 18. maaliskuuta vieraan kielen lyhyen oppimäärän ylioppilaskoe.

Ylioppilaskoe puhui autismista virheellisesti mielenterveyden häiriönä: "Tilanne on ollut hämmentävä ellei jopa traumatisoiva"

Kokelaiden piti valita aineistosta mielenterveyden häiriö ja kuvailla sen piirteitä. Mukana olivat virheellisesti myös autismikirjo ja ADHD. Ylioppilaslautakunta on pahoitellut virhettä julkisesti.

Pysähtyneitä autoja risteyksessä odottamassa liikennevalon muuttumista vihreäksi.

Tutkimus: Ilmansaasteet lisäävät autististen lasten riskiä joutua sairaalaan

Tuore tutkimus osoittaa, että jo lyhytaikainen altistus ilmansaasteille lisää autististen lasten riskiä joutua sairaalaan. Vaarassa ovat etenkin pojat.

Päivi Heikkinen kertoo, miltä tuntuu, kun hänen poikaansa kohdistetaan ikäviä kommentteja.

Äiti järkyttyi, kuinka keski-ikäinen rouva kommentoi hänen autistiselle pojalleen Prismassa – "Poikani hätääntyi ja tärisi"

Autismiliiton mukaan vastaavia tilanteita tapahtuu, vaikka tietoisuus autismista onkin viime vuosina lisääntynyt. Autistista lasta saatetaan esimerkiksi epäillä kurittomaksi.

Propagandajuliste natsi-Saksasta. Julisteessa mies nostaa harteilleen kaksi muuta henkilöä.

EU-rahalla tehdään autismitutkimusta, jonka tiedotteet kuulostavat natsien propagandalta – moni autisti ei halua parannusta vaan hyväksyntää

Autistien ääni ei kuulu, kun heistä tehdään tutkimusta. Moni hanke kärsii myös taloudellisista eturistiriidoista ja kehittää kyseenalaisia hoitoja. Nyt autistit itse ovat alkaneet määritellä, mitä ja miten pitäisi tutkia.

Eve Kulmala istuu kaupungintalon aulan portaikossa.

“Mä oon Eve ja mä oon autisti!” – Somekoomikko Eve Kulmala haastaa käsityksen siitä, että autisti ei ymmärtäisi huumoria

Kulttuurivieras, koomikko Eve Kulmala on saanut nopeasti nimeä suosituilla Instagram-sketseillään. Hän näkee paljon yhtymäkohtia komiikan lahjakkuuden ja autismikirjon piirteiden välillä.

Henna.

Henna, 29, ei tahtoisi katsoa muita silmiin: "Katse tuntuu samalta kuin joku riisuutuisi edessäni"

Autismikirjon lapsia opetetaan katsomaan yhteiskunnan normien mukaan silmiin, vaikka katsekontakti voi ahdistaa heitä.

ihminen varjossa.

Moni autismikirjon tyttö saa diagnoosin vasta mielenterveysongelmien puhjettua – näin kävi myös Kiialle, jonka äiti haki tyttärelleen apua vuosia

Noin 70 prosentilla autismikirjon ihmisistä on psykiatrinen liitännäisdiagnoosi, kuten masennus tai ahdistus. Mielenterveysongelmilta voitaisiin välttyä, jos diagnoosi saataisiin nykyistä aiemmin.

Teksti, jossa lukee Käsikirjoitus.

Perhe oman onnensa nojassa: Käsikirjoitus

Lue tästä ohjelman käsikirjoitus.

Labradorinpentu makaa lapsen sylissä lattialla.

Koira voi tuoda tukea ja turvaa autistisille lapsille ja heidän perheilleen – autismikoiria koulutetaan nyt kolmella paikkakunnalla

Autismikoiran tehtävä on toimia vanhempien apuna arjessa. Koira rauhoittaa autistista lasta, helpottaa siirtymisissä ja antaa tukea sosiaalisissa tilanteissa.  

Mies istuu valokeilassa yksin pimeässä luokkahuoneessa.

Aspergerdiagnoosi loksautti Patrick Lohvansuun sekavan maailman paikoilleen – tietokonemaailmassa on hyvä olla: "Siellä on vain kyllä tai ei"

Patrick Lohvansuu ei pidä fyysisestä läheisyydestä. Tietokoneiden kieltä hän puhuu täydellisesti. Erillisistä autismidiagnooseista luovutaan vuodenvaihteessa. Jäljelle jää vain autismikirjon häiriö.

Pertti Närväinen katselee ylös ulkona talvisäässä.

Koulukiusaaminen ajoi Pertti Närväisen, 27, nettiriippuvaiseksi: “Ajattelin pitkään, ettei minua ole tarkoitettu kenenkään oikean ihmisen ystäväksi”

Pertti Närväinen on syntyjä syviä pohdiskeleva mikkeliläismies, joka sattuu olemaan autisti. Pertti on tullut sinuiksi erilaisuutensa kanssa: “Ei minun tarvitse muuttua maailman takia, maailma voisi muuttua minun takiani.”

 Asperger-diagnoosin saanut Anne istuu puiston penkilllä.

Asperger's in women significantly under-diagnosed

The past 20 years have seen a seven-fold increase in cases of the autism spectrum disorder diagnosed in girls and women in Finland.

 Asperger-diagnoosin saanut Anne istuu puiston penkilllä.

Pääkaupunkiseudulla asuva Anne tunsi lapsesta asti olevansa eri aaltopituudella kuin muut – myöhemmin vaikeuksien syyksi paljastui Asperger

Kahdenkymmenen viime vuoden aikana Asperger-diagnoosin saaneiden naispuolisten määrä on seitsenkertaistunut.

Onnikoti Omenapuun rakennus ulkoa.

Police to look into facility's suspected abuse of autistic boy

Details about the alleged abuse in Hämeenlinna were published in an investigative report by Yle on Monday.

Raskaan olevan henkilö lukee kumppaninsa kanssa "Meille tulee vauva" kirjaa.

Tutkimus: äidin raskausajan D-vitamiinivaje yhteydessä lapsen autismiin

Turun ja New Yorkin Columbian yliopistojen tutkimuksen mukaan vähäinen D-vitamiinin saanti raskausaikana saattaa vaikuttaa autismin kehittymiseen lapsella.

Lapsi ja äiti. Helsinki. 24.5.2021.

Lahden perhekeskus tarjoaa vertaistukea neuropsykiatrisista häiriöistä kärsiville vanhemmille

Niin sanottujen nepsy-vanhempien arkea pyritään helpottamaan ryhmässä, jossa voi antaa ja vastaanottaa vinkkejä.

Liitutaulu ja sieni.

Autistic pupil returns to school with mum after racist abuse from staff

The boy's parents secretly recorded staff racially abusing their child.

Liitutaulu ja sieni.

Rasistisen kohtelun takia koulusta pois jäänyt ilmajokelaispoika osallistuu taas opetukseen – tunneilla mukana on oma äiti "kunnes luottamus palaa"

Alakouluikäinen autistinen poika alkoi oireilla keväällä. Pojan epäasiallinen kohtelu paljastui, kun huolestuneet vanhemmat nauhoittivat salaa koulussa käytyjä keskusteluja.

Punatukkainen nainen seisoo vakavana pellon keskellä päällään valkoinen mekko.

Ada on naamioitunut vuosia, eikä enää aina tunnista, millainen oikeasti on – moni autistinen peittelee piirteitään, jotta tulisi hyväksytyksi

Moni autismikirjon ihminen naamioituu sosiaalisesti, eli peittelee autismiaan. Naamioitumiseen kuuluu myös neurotyypillisten, eli ei-autististen ihmisten tapojen, kuten ilmeiden ja eleiden opettelua.

Niuvanniemen sairaalan suljetun osaston ulkoilupiha.

Autistinen 13-vuotias poika sai käydä vain tunnin koulua päivässä, sitten hän joutui laitokseen: Sanottiin, että poikamme on psykopaatti, äiti kertoo

Huostaanotoista voitaisiin jättää tekemättä viidennes, jos tarvittava psykiatrinen hoito järjestyisi.

nainen seisoo jäälautalla

Äiti kertoo Ylelle, miltä tuntuu väijyä omaa lastaan ja vaatia poliisia paikalle kerta toisensa jälkeen – ADHD-lapsista joka neljäs päätyy lastenkotiin

Joka neljäs neuropsykiatrisista ongelmista kärsivä lapsi sijoitetaan lopulta kodin ulkopuolelle, kun tukea ei ole annettu ajoissa.

Aristen Sia sjunger iklädd peruk och gigantisk rosett.

Syrjintäkohun keskelle joutunut poptähti Sia avasi elokuvantekoaan Ylelle – laulaja eli vuosikausia eristyksissä

Laulaja kertoo Ylen haastattelussa vaikeista ajoistaan ja ammatillisten unelmiensa toteutumisesta. Kuuntele jutun audioklipeistä, kun Sia kertoo saamastaan tuesta.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Kotkaan rakennetaan uusi ryhmäkoti autismikirjon henkilöille – valmistuu ensi kesänä

Ryhmäkoti on Autismisäätiön mukaan Kymenlaaksossa ensimmäinen, joka yhdistää asumisen ja päiväaikaisen toiminnan.

Muotinäytös Kanadassa.

Viisi kiinnostavaa juttua lauantai-iltaan: Painoindeksin tulevaisuus, koronamatkailun suosikkikohde ja pikkukunnan solmuun mennyt johtajavalinta

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon kiinnostavimpia juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Isä ja äiti.

Danielilla, 15, ei ollut yhtään ystävää – autistisen pojan kuolema ei saa olla turha, päättivät vanhemmat ja siksi he puhuvat nyt

Daniel päätti elämänsä 15-vuotiaana yläkoululaisena. Tutkimus osoittaa, että autismikirjon ihmisillä itsemurhariski on kymmenkertainen.

Runoilija Rosanna Fellman Vegan kesäpuheissa  2019

Rosanna Fellmanin runoissa kaikki ei suju niin kuin Strömsössä

Strömsöborna kisaa Tanssiva karhu - palkinnosta.

Israelin lippua ja pahvihahmoon kirjoitetut sanat Palestinian lives matter.

Israelin poliisi ampui paniikkiin joutuneen autistisen miehen – pääministeri: tragedia, että häntä epäiltiin väärin perustein terroristiksi

Poliisin toiminta on nostanut Israelissa ja palestiinalaisalueilla vertauksia yhdysvaltalaisen George Floydin kuolemaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle