Uusimmat artikkelit
Katso, mihin aistiherkkä kiinnittää huomiota avokonttorissa – inklusiivisessa työpaikassa myös työympäristön pitää sopia kaikille
Työelämän inkluusioon on alettu kiinnittää aiempaa enemmän huomiota. 65 prosenttia suomalaisista yrityksistä pitää inklusiivisuutta tärkeänä. Autistien näkökulmasta asiat ovat vielä pahasti kesken.
Kun Kiri Jantunen tuli sinuiksi autisminsa kanssa, hän alkoi pukea yökerhoon aurinkolasit ja vastamelukuulokkeet
Kirjolla-sarjasta tutuksi tulleen Kiri Jantusen teini-ikä oli yhtä vuoristorataa, kunnes hän oppi ymmärtämään autismin erityispiirteitä ja sai kuulla sairastavansa kaksisuuntaista mielialahäiriötä.
Kirjolla-sarja nosti esiin autistien työllistymisvaikeudet, mutta ainakin yksi ala vetää ja koettaa kehittyä
Vain noin 10–25 prosenttia autismikirjon ihmisistä on työelämässä. IT-ala on yksi työmahdollisuuksien edistäjistä. Konsulttiyritys Unicus palkkaa vain autismikirjolla olevia ihmisiä.
Kirjolla-sarjasta on tullut nopeasti poikkeuksellinen hitti Yle Areenassa – sarja on nostanut autismia julkiseen keskusteluun
Sarjassa seurataan Topin, Juliuksen, Kirin ja Markuksen arkea, joka tuo esiin monia näkymättömiä kapeikkoja yhteiskunnassamme.
Kirjolla-sarjan tähti Markus Frosti nousi fanituksen kohteeksi kolmessa viikossa: “Tuntuu imartelevalta”
Markus Frosti ei allekirjoita sarjan saamaa kritiikkiä siitä, että se esittelisi yksipuolisesti autismin kirjoa.
Kun Elise ja Olivia Evanno menevät kauppaan, alkaa monesti tuijottelu ja supina – Autismiliitossa on kehitetty vanhempien avuksi lappu
Huono käytös julkisella paikalla voi johtua aivan muusta, kuin miltä se sivullisesta näyttää. Autisminkirjosta johtuva aistiylikuormitus on stressitilanne, jossa ei auta syyllistäminen.
Topi Borg on minuutilleen aikataulussa oleva ihminen, joka oppi japanin kielen katselemalla animesarjoja
Tällä viikolla vietetään autismitietoisuuden viikkoa. Topi Borgin mukaan ihmisten pitäisi ymmärtää autismin kirjosta yksi asia: ”Antakaa meille aikaa ja tilaa”.
“Otamme maailman sisään paljon voimakkaammalla kirkkaustasolla” – Kirjolla-sarja avaa elämää autistin silmin Ylellä 27.3. alkaen
Kiri, Topi, Markus ja Julius ovat kaikki kirjolla, mutta se saattaakin olla heidän ainoa yhteinen piirteensä.
Kun Katin poika Lukas vietiin Suomesta yli vuosi sitten, viranomaiset nostivat kädet pystyyn – MOT perehtyi tapaukseen ja löysi etsintäkuulutetun isän
Kehitysvammaisen, mutta virallisesti aikuisen Lukaksen tapaus osoittaa, miten suomalaisviranomaisten keinot ovat vähissä, vaikka tapaus täyttäisi monia lapsikaappauksen tunnusmerkkejä.
Tutkimus: Maahanmuuttajataustaisilla lapsilla on kohonnut riski autismikirjon häiriöihin
Raskausajan D-vitamiininpuutoksen vaikutusta on epäilty ilmiön selittäjäksi. HUSin mukaan tarvitaan lisätutkimuksia.
Kolpeneen palvelukeskuksen vastuut siirtyvät Lapin hyvinvointialueelle – Myllärin koulu Rovaniemen kaupungin ylläpidettäväksi
Myllärin koulun toiminta jatkuu toistaiseksi samoissa tiloissa, jotka kaupunki vuokraa hyvinvointialueelta. Kuntayhtymältä kaupungille siirtyy yhteensä 30 työntekijää.
”Minä en ole mitään muuta kuin häiriö!” tokaisi ADHD-diagnosoitu tytär – uusi neurokirjon sanakirja auttaa irti ongelmapuheesta
Puhe häiriöistä ja yliherkkyyksistä on ongelmavetoista. Lisäksi monelta neurokirjon ihmisten yleiseltä kokemukselta puuttui suomenkielinen termi. Siksi yhdistys laati syrjimättömän sanaston.
Ylioppilaskoe puhui autismista virheellisesti mielenterveyden häiriönä: "Tilanne on ollut hämmentävä ellei jopa traumatisoiva"
Kokelaiden piti valita aineistosta mielenterveyden häiriö ja kuvailla sen piirteitä. Mukana olivat virheellisesti myös autismikirjo ja ADHD. Ylioppilaslautakunta on pahoitellut virhettä julkisesti.
Tutkimus: Ilmansaasteet lisäävät autististen lasten riskiä joutua sairaalaan
Tuore tutkimus osoittaa, että jo lyhytaikainen altistus ilmansaasteille lisää autististen lasten riskiä joutua sairaalaan. Vaarassa ovat etenkin pojat.

Äiti järkyttyi, kuinka keski-ikäinen rouva kommentoi hänen autistiselle pojalleen Prismassa – "Poikani hätääntyi ja tärisi"
Autismiliiton mukaan vastaavia tilanteita tapahtuu, vaikka tietoisuus autismista onkin viime vuosina lisääntynyt. Autistista lasta saatetaan esimerkiksi epäillä kurittomaksi.
Anniina Ala-Soini, 36, eksyy helposti eikä osaa kuoria appelsiinia kunnolla – katso, millaisiin tilanteisiin hahmotushäiriön kanssa elävä voi joutua
Hahmotushäiriön kanssa voi oppia pärjäämään.
EU-rahalla tehdään autismitutkimusta, jonka tiedotteet kuulostavat natsien propagandalta – moni autisti ei halua parannusta vaan hyväksyntää
Autistien ääni ei kuulu, kun heistä tehdään tutkimusta. Moni hanke kärsii myös taloudellisista eturistiriidoista ja kehittää kyseenalaisia hoitoja. Nyt autistit itse ovat alkaneet määritellä, mitä ja miten pitäisi tutkia.
“Mä oon Eve ja mä oon autisti!” – Somekoomikko Eve Kulmala haastaa käsityksen siitä, että autisti ei ymmärtäisi huumoria
Kulttuurivieras, koomikko Eve Kulmala on saanut nopeasti nimeä suosituilla Instagram-sketseillään. Hän näkee paljon yhtymäkohtia komiikan lahjakkuuden ja autismikirjon piirteiden välillä.
Henna, 29, ei tahtoisi katsoa muita silmiin: "Katse tuntuu samalta kuin joku riisuutuisi edessäni"
Autismikirjon lapsia opetetaan katsomaan yhteiskunnan normien mukaan silmiin, vaikka katsekontakti voi ahdistaa heitä.
Moni autismikirjon tyttö saa diagnoosin vasta mielenterveysongelmien puhjettua – näin kävi myös Kiialle, jonka äiti haki tyttärelleen apua vuosia
Noin 70 prosentilla autismikirjon ihmisistä on psykiatrinen liitännäisdiagnoosi, kuten masennus tai ahdistus. Mielenterveysongelmilta voitaisiin välttyä, jos diagnoosi saataisiin nykyistä aiemmin.
Perhe oman onnensa nojassa: Käsikirjoitus
Lue tästä ohjelman käsikirjoitus.
Lauran autismia luultiin syömishäiriöksi, Nuutti lakkasi välillä hengittämästä kuullessaan meteliä – autismikirjon diagnoosi oli molemmille helpotus
Autismikirjon henkilön elämä on jatkuvaa sopeutumista.
Koira voi tuoda tukea ja turvaa autistisille lapsille ja heidän perheilleen – autismikoiria koulutetaan nyt kolmella paikkakunnalla
Autismikoiran tehtävä on toimia vanhempien apuna arjessa. Koira rauhoittaa autistista lasta, helpottaa siirtymisissä ja antaa tukea sosiaalisissa tilanteissa.
Aspergerdiagnoosi loksautti Patrick Lohvansuun sekavan maailman paikoilleen – tietokonemaailmassa on hyvä olla: "Siellä on vain kyllä tai ei"
Patrick Lohvansuu ei pidä fyysisestä läheisyydestä. Tietokoneiden kieltä hän puhuu täydellisesti. Erillisistä autismidiagnooseista luovutaan vuodenvaihteessa. Jäljelle jää vain autismikirjon häiriö.
Koulukiusaaminen ajoi Pertti Närväisen, 27, nettiriippuvaiseksi: “Ajattelin pitkään, ettei minua ole tarkoitettu kenenkään oikean ihmisen ystäväksi”
Pertti Närväinen on syntyjä syviä pohdiskeleva mikkeliläismies, joka sattuu olemaan autisti. Pertti on tullut sinuiksi erilaisuutensa kanssa: “Ei minun tarvitse muuttua maailman takia, maailma voisi muuttua minun takiani.”

Asperger's in women significantly under-diagnosed
The past 20 years have seen a seven-fold increase in cases of the autism spectrum disorder diagnosed in girls and women in Finland.

Pääkaupunkiseudulla asuva Anne tunsi lapsesta asti olevansa eri aaltopituudella kuin muut – myöhemmin vaikeuksien syyksi paljastui Asperger
Kahdenkymmenen viime vuoden aikana Asperger-diagnoosin saaneiden naispuolisten määrä on seitsenkertaistunut.
Police to look into facility's suspected abuse of autistic boy
Details about the alleged abuse in Hämeenlinna were published in an investigative report by Yle on Monday.
Tutkimus: äidin raskausajan D-vitamiinivaje yhteydessä lapsen autismiin
Turun ja New Yorkin Columbian yliopistojen tutkimuksen mukaan vähäinen D-vitamiinin saanti raskausaikana saattaa vaikuttaa autismin kehittymiseen lapsella.
Lahden perhekeskus tarjoaa vertaistukea neuropsykiatrisista häiriöistä kärsiville vanhemmille
Niin sanottujen nepsy-vanhempien arkea pyritään helpottamaan ryhmässä, jossa voi antaa ja vastaanottaa vinkkejä.
Autistic pupil returns to school with mum after racist abuse from staff
The boy's parents secretly recorded staff racially abusing their child.
Rasistisen kohtelun takia koulusta pois jäänyt ilmajokelaispoika osallistuu taas opetukseen – tunneilla mukana on oma äiti "kunnes luottamus palaa"
Alakouluikäinen autistinen poika alkoi oireilla keväällä. Pojan epäasiallinen kohtelu paljastui, kun huolestuneet vanhemmat nauhoittivat salaa koulussa käytyjä keskusteluja.
Ada on naamioitunut vuosia, eikä enää aina tunnista, millainen oikeasti on – moni autistinen peittelee piirteitään, jotta tulisi hyväksytyksi
Moni autismikirjon ihminen naamioituu sosiaalisesti, eli peittelee autismiaan. Naamioitumiseen kuuluu myös neurotyypillisten, eli ei-autististen ihmisten tapojen, kuten ilmeiden ja eleiden opettelua.
“Voin häpäistä itseni festivaalin päälavalla, mutten kehtaa palauttaa kuulokkeita kauppaan” – Herra Ylpön päässä kohisevat pakkoajatukset, vain musiikki kirkastaa kaiken
Kulttuurivieras, muusikko Herra Ylppö, haluaa tietää, onko hänellä autismin kirjon häiriö.
Autistinen 13-vuotias poika sai käydä vain tunnin koulua päivässä, sitten hän joutui laitokseen: Sanottiin, että poikamme on psykopaatti, äiti kertoo
Huostaanotoista voitaisiin jättää tekemättä viidennes, jos tarvittava psykiatrinen hoito järjestyisi.
Äiti kertoo Ylelle, miltä tuntuu väijyä omaa lastaan ja vaatia poliisia paikalle kerta toisensa jälkeen – ADHD-lapsista joka neljäs päätyy lastenkotiin
Joka neljäs neuropsykiatrisista ongelmista kärsivä lapsi sijoitetaan lopulta kodin ulkopuolelle, kun tukea ei ole annettu ajoissa.
Syrjintäkohun keskelle joutunut poptähti Sia avasi elokuvantekoaan Ylelle – laulaja eli vuosikausia eristyksissä
Laulaja kertoo Ylen haastattelussa vaikeista ajoistaan ja ammatillisten unelmiensa toteutumisesta. Kuuntele jutun audioklipeistä, kun Sia kertoo saamastaan tuesta.
Kotkaan rakennetaan uusi ryhmäkoti autismikirjon henkilöille – valmistuu ensi kesänä
Ryhmäkoti on Autismisäätiön mukaan Kymenlaaksossa ensimmäinen, joka yhdistää asumisen ja päiväaikaisen toiminnan.

Viisi kiinnostavaa juttua lauantai-iltaan: Painoindeksin tulevaisuus, koronamatkailun suosikkikohde ja pikkukunnan solmuun mennyt johtajavalinta
Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon kiinnostavimpia juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.
Danielilla, 15, ei ollut yhtään ystävää – autistisen pojan kuolema ei saa olla turha, päättivät vanhemmat ja siksi he puhuvat nyt
Daniel päätti elämänsä 15-vuotiaana yläkoululaisena. Tutkimus osoittaa, että autismikirjon ihmisillä itsemurhariski on kymmenkertainen.
Rosanna Fellmanin runoissa kaikki ei suju niin kuin Strömsössä
Strömsöborna kisaa Tanssiva karhu - palkinnosta.
Israelin poliisi ampui paniikkiin joutuneen autistisen miehen – pääministeri: tragedia, että häntä epäiltiin väärin perustein terroristiksi
Poliisin toiminta on nostanut Israelissa ja palestiinalaisalueilla vertauksia yhdysvaltalaisen George Floydin kuolemaan.
Yhtenä hetkenä vain
Yksinäisyys was here.
Martti Sydänvilja alkoi puhua enemmän ja nukkua paremmin kun sai opiskella kotona – osa perheistä toivoo etäopetusta jatkossakin, oli koronaa tai ei
Suomen Vanhempainliitto on saanut viestejä kymmeniltä perheiltä, joiden lapset hyötyivät etäopiskelusta. Ministeriö selvittää etäopetuksen hyödyt ja haitat.
Aspergerin oireyhtymä voi olla vahvuus työelämässä – esimerkiksi tarkassa koodarin työssä autismin kirjon ihminen pärjää paremmin kuin moni muu
Sosiaalisesti rajoittunut ja syvästi tunteva introvertti on haluttu työntekijä erityisosaamista vaativilla tekniikan aloilla.
Ohjelmistotyöstä haetaan Oulussa helpotusta autistisille työnhakijoille
Autismia voi lähestyä myös vahvuutena ja mahdollisuutena. Esimerkiksi ohjelmointialalla autistiset ihmiset työskentelevät normaalisti työelämässä.
ADHD on vangeilla yleinen, mutta sitä ei tunnisteta ja hoideta – Jyrki Keto sai diagnoosin vasta päihde- ja vankilakierteen jälkeen
100 vankia on testannut uutta kuntoutusohjelmaa hyvin tuloksin.
Rajusti kiusattu autistinen Petri ryhtyi Ystävyyden Suurlähettilääksi, jotta kukaan ei jäisi yksin
Petri haluaa auttaa, että kukaan ei jäisi yksin.
Lapsella ei ollutkaan ADHD:ta – psykologin mukaan avoimissa oppimisympäristöissä opiskelevia koululaisia on tulkittu virheellisesti ylivilkkaiksi
Erityisesti aistiyliherkkyyksistä kärsivät lapset ovat riskissä tulla väärinymmärretyiksi hälyisissä oppimisympäristöissä.

Liikaa vastuuta liian varhain? “Nykykoulussa järjestelmästä putoavat sellaiset, jotka aiemmin selvisivät pää pinnalla”
Erityisen huolestuttavana nähdään jo psykiatrisessa hoidossa olevien lasten koulutilanteiden toistuva kriisiytyminen.