Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Hyönteiset ajavat poroja autoteille Lapissa

Helle moninkertaisti Lapin verenimijöiden määrän hetkessä – purevat hyönteiset ajavat nyt porot laumoina teille

Viime kesän kaltainen sakea räkkä piinaa paitsi ihmisiä myös poroja ja erityisesti vasoja, joille helle ja hyönteiset voivat olla jopa kohtalokas yhdistelmä.

Mäkärät purevat alkukesästä niin että veri virtaa.

Tänä kesänä kaikki ötökät tuntuvat olevan ilmassa ja iholla yhtä aikaa

Itä-Suomen yliopiston tutkija Jaakko Pohjoismäki kertoo, että esimerkiksi paarmat ovat olleet liikkeellä jopa pari viikkoa normaalia aiemmin.

hyttysparvi

Suomessa tunnistettiin uusi pistävä hyttyslaji juuri juhannuksen kynnyksellä – viihtyy varjoissa ja suurissa parvissa

Kyse on jo vuosisatoja Suomessa pörränneestä hyttysestä, mutta sen olemassaolo varmistui vasta keskiviikkona.

hyttynen imee sormesta verta

Hyttysmäärät vaihtelevat nyt runsaasti – jopa aivan lähekkäin sijaitsevilla alueilla voi olla täysin päinvastainen tilanne

Toukokuun lämmin jakso vauhditti hyttysten kehityskaarta munasta aikuiseksi ja kuoriutuminen ajoittui monessa paikassa hyvin lyhyelle aikavälille.

Rekisterikilpi täynnä hyttysiä

Peltsin Lappi: TOP 3 Näin selviät itikoista

Muista nämä, kun itikat kiusaavat

Sanni Kaitamäki ruokii porojaan Kurikan Sarvijoella. Porot nauttivat ruuakseen muun muassa viljaa, kerppuja, jäkälää, omenoita ja tatteja.

Lapinhullu Sanni Kaitamäki toteutti unelmansa: "Mitään järkeä tässä ei ole – vain se, että rakastan poroja"

Kaitamäen tilalla laiduntaa eteläpohjalaisittain harvinaisia kotieläimiä. Talon pihapiirissä on iso aitaus kolmelle porolle.

Kuvassa ampiainen paistattelee päivää puutarhatuolin kyljessä.

Ampiaisen pisto aiheuttaa aina myrkkyreaktion – allergia ilmenee aikaisintaan toisella pistolla

Ampiaisten lisäksi eniten hyönteisten aiheuttamia allergisia reaktioita saavat kesällä aikaan hyttyset ja mehiläiset.

Sääski iholla

Väärin valittu hyttysenkarkoitin voi myös houkutella sääskiä

Hyttyset, mäkärät ja paarmat laittavat ihmiset huitomaan, joka houkuttelee hyönteisiä iholle entistä enemmän. Ihmisen hyvä pintaverenkierto vetää muun muassa sääskiä puoleensa.

Hyttynen

Pukamavoidetta puremiin – helpotusta hyttysenpistoihin haetaan kyseenalaisin keinoin

Taistelu hyttysiä ja mäkäräisiä vastaan on alkanut. Paukamien hoitoon sopivat muun muassa suun kautta otettavat antihistamiinit ja kortisonivoiteet. Entä auttaako kuumotukseen ja kutinaan intiimivoide?

Kaisa Mäkäräinen

Punkkinen valotti Mäkäräisen sairastelua

Kaisa Mäkäräisen flunssa on taltutettu, vakuuttaa ampumahiihdon MM-kisojen suomalaista mitalitoivoa luotsaava Jarmo Punkkinen.

Sääskien syömät jalat

Lääkärit joutuvat hoitamaan hyttysten puremia potilaita erittäin harvoin

Sääskien tai mäkäräisten puremien vuoksi hakeudutaan harvoin lääkäriin. Lapin keskussairaalan ihotautiosastolla hoidetaan vain pari tapausta vuodessa. Ivalon ja Utsjoen terveyskeskuksista vahvistetaan myös, että hyttysten pistojen ja puremien vuoksi hoitoon hakeudutaan erittäin harvoin.

Kuvassa mäkäräisen puremia miehen jalassa.

IL: Mäkäräiset aiheuttivat Lapissa patikoivalle sairaalareissun

Utsjoelle turistiretkelle tullut nainen sai vihaisen mäkärälauman kimppuunsa. Helikopteri vei naisen terveyskeskukseen hoidettavaksi.

Kuvassa kypsymässä oleevaa mansikkaa tertussa, mukana raakileita

Mansikkapelloilla soljuu thain kieli

Itsepoiminta innostaa suomalaisia, mutta kesätyöksi mansikan poiminta ei kelpaa. Ruusulan marjatilalle Laukaaseen poimijat tulevat Thaimaasta.

Kaksi hyttystä naisen kasvoilla.

"Hyttysarmeijat alkavat kuoriutua – niitä näyttäisi tulevan reilusti"

Ensimmäiset, ärhäkät hyttyset ovat jo liikkeellä. Sää ei tässä vaiheessa juurikaan vaikuta hyttyskantaan. Siedätyshoidolla hyttysen pistoista voi selvitä vähemmillä reaktioilla.

Sääski kannattelee ihmistä

Jos sääskiä ei olisi, katoaisivat linnut. Jos linnut katoaisivat, katoaisivat niitä syövät petoeläimet. Luonnossa on vissi järjestys ja ravintoketjun huipulla istuu ihminen. Ilman sääskiä ihmisen kävisi kalpaten.

Kaisa Mäkäräinen ampumapaikalla

Mäkäräisen nostettava ammuntansa tasoa: ”Näitä kelejä varten oltava valmiimpi”

Yle Urheilun asiantuntija Jarmo Punkkinen kertoi, että suuremmat johtopäätökset Kaisa Mäkäräisen kunnosta voidaan vetää vasta joulukuun puolessa välissä.

Mikroskooppikuva hirvikärpäsen yläruumiista.

Hirvikärpänen ei pakkasta pelkää - ötököitä seurana edelleen

Metsuria ihmetyttää hirvikärpästen seura vielä tässä vaiheessa vuotta. Vaikka kalenteri käännetäänkin marraskuulle, päivälämpötilat ovat mahdollistaneet ötököiden pörräämisen.

kyynärpään patti

Näkökulma: Voiko mieli sairastuttaa lomalta palaavan?

Reissussa öiden kauneus huumaa, laulu soi ja naiset ovat kauniita. Karu arki voi kuitenkin iskeä jo kotimatkalla. Toimittaja Markku Lähdetluoma pohtii pakinassaan, voivatko fyysiset oireet johtua mielen oudoista liikahduksista.

Hyttysmäärien arviointi on arpapeliä

Keväiset hyttysennusteet ovat tiedotusvälineiden vakiosisältöä. Todellisuudessa laajojen ennusteiden teko on suurelta osin arvailua, sanoo Metsähallituksen suojelubiologi Jukka Salmela. Kuluneena kesänä hyttysiä on ollut verrattain vähän.

Hyttynen Sääski

Kaikki verenimijät lentävät jo

Alkukesän lämpö sai aikaan sen, että erilaiset verta imevät hyönteiset ovat liikkeellä normaalia aikaisemmin. Vähäsääskiseen kesään ei Oulun yliopiston hyönteistutkija usko.

Suvuttomasti lisääntyvä immenköyrykäs

Savukoskelta löytyi neitseellisesti lisääntyvä köyrykäs

Hyttysiltä ja mäkäriltä ei voi välttyä Lapissa, mutta Lapin sääskien joukossa inisee runsaasti muitakin lajeja kuin vertaimevät hyttyset. "Sääskitohtori" Jukka Salmela on tuoreissa kartoituksissaan löytänyt Lapista 23 Suomelle uutta lajia, joista seitsemän on toistaiseksi tieteelle kuvaamattomia.

Punkkinen: Pienet tekniikkavirheet tai jännitykset heijastuvat suoritukseen

Kaisa Mäkäräisen valmentaja ja Yle Urheilun asiantuntija Jarmo Punkkinen uskoo, että Mäkäräinen saa korjattua pystyammunnassa alkuakaudesta olleet ongelmat.

Rajamiehet pystyttämässä uutta rajamerkkiä. Taustalla venäjän rajamerkki.

Itärajaa huolletaan parhaillaan

Suomen itäistä raja-aluetta huolletaan parhaillaan yhdessä venäläisten kanssa. Jokakesäisissä huoltotöissä vaihdetaan rikkoutuneita rajamerkkejä ja raivataan vesakoita.

Taidemaalari Jorma Helenius.

Taidemaalari vangitsi maiseman hetkessä

Helsingissä asuva ja työskentelevä taidemaalari Jorma Helenius on kehittänyt oman maalaustekniikan, jolla hän vangitsee maiseman ja valon mahdollisimman nopeasti.

Kaisa Mäkäräinen

Mäkäräisen kunto arvoitus MM-kisojen alla

Kaisa Mäkäräinen suuntaa maaliskuun alussa ampumahiihdon MM-kisoihin takaa-ajon hallitsevana mestarina. Valmistautumista on varjostanut sairastuminen, mutta valmentajansa Jarmo Punkkisen mukaan Italian leiri sujui suunnitellusti.

Maasola

Sananen – Tarve nimitellä

Ihanaa. Hallitus on nimitetty. Tarve nimitellä tätä hallitusta ei ole hävinnyt. Hallituksen kasaaminen oli tällä kertaa niin jännittävä matka, että syntynyttä voi pitää ihmeenä. Mutta miksi hallituksemme nyt nimitettäisiin ? Vaihtoehtoja on useita.

Mäkäräisen puremia naisen kaulalla.

Mäkäräisiä paikka paikoin hyvin runsaasti

Hyttysten lisäksi myös mäkäräiset ovat päässeet nauttimaan tänä keväänä suotuisista elinolosuhteista. Paikka paikoin pieniä vastakuoriutuneita hyönteisiä on havaittu olevan todella runsaasti. Tilanteen pitäisi kuitenkin helpottaa muutaman viikon sisällä.

Kuvassa mäkäräisen puremia miehen jalassa.

Mäkäräisistä pahin piina juhannukseen asti

Runsas mäkäräissukupolvi piinaa ihmisiä juhannukseen saakka. Sen jälkeen määrä vähenee. Hyvä kevät ja lämmin alkukesä ovat suosineet mäkäräistä, ja tuulet ovat kuljettaneet niitä normaalia laajemmalle.

Mäkäräinen osallistuu SM-hiihdon sprinttiin

Naisten ampumahiihdon maailmancupin sunnuntaina voittanut Kaisa Mäkäräinen palasi Suomeen maanantaina. YLE Urheilu tapasi Mäkäräisen lentokentällä, jossa maailmancupvoittaja kertoi osallistuvansa perjantain SM-sprinttihiihtoihin Kuopiossa.

Kaisa Mäkäräinen kuvassa

Cup-kärki Mäkäräinen harkitsi lopettamista keväällä

Kaisa Mäkäräisen henkilökohtainen valmentaja Jarmo Punkkinen kertoi sunnuntaina Kakkosen Urheiluviikonlopun lähetyksessä, että Mäkäräinen harkitsi lopettamista viime kauden jälkeen Suomen ampumahiihtoliiton talousvaikeuksien vuoksi.

Lehmä navetassa

Tuotantoeläimet tarvitsevat vettä ja varjoa

Tuotantoeläinten hyvinvoinnin ylläpitäminen korostuu helteellä. Eläinlääkärit Joensuusta, Lieksasta ja Tohmajärveltä muistuttavat, että esimerkiksi laiduntavalla nautakarjalla ja hevosilla on oltava juomavettä helposti saatavilla ja mahdollisuus varjoon.

Mäkärän toukkia kämmenellä

Mäkäräiset juhlivat Alavetelissä

Alavetelin mäkäräisongelma on tänä vuonna paisunut aiempaa suuremmaksi. Mäkäräiset kiusaavat sekä karjaa että ihmisiä. Tuulettomina päivinä eläimet hakeutuvat itse suojaan hyönteisiltä.

Tornionjoen Matkakoskella oli viikonloppuna kaloille ruokaa.

Mäkärämassat parveilevat koskissa

Kevään ja kesän olosuhteet ovat olleet sääskille koko Suomessa hyvin otolliset, sanoo hyönteistutkija Juhani Itämies Oulun yliopistosta. Pohjoisessa ovat aktivoituneet varsinkin mäkärät, jotka massaparittelevat koskilla.

Juha-Matti Anttila esittelee hyttyspyydystä

Häivy hyttynen!

Verenimijän sinnikäs ininä raastaa hermoja ja saa käymään sotaan koko inisijöiden sukukuntaa vastaan. Keinoja on joka lähtöön ja monelle kukkarolle.

Hyttysiä kädellä

Juhannuksena et kykene olemaan yksin

Kevään lämpimän ja kostean sään vuorottelu on ollut eduksi hyttys- ja mäkäräiskantojen lisääntymiselle. Juhannuksesta ennustetaan erityisen itikkarikasta.

Punkki

Punkki on kesän inhottavin ötökkä?

Yle Savon nettisivuilla käyneet äänestivät kesän inhottavimmasta ötökästä. Eniten inhoa herättää punkki, toisena on hirvikärpänen. Kolmas kuuntelijoiden inhokkilistalla on paarma

Porot Rukan golfkentällä Kuusamossa

Porot ovat säästyneet verenimijöiltä

Porot ovat säästyneet verenimijöiltä viileitten säiden ansiosta. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen Kaamasen porotutkimusaseman tutkijan Jouko Kumpulan mukaan poroja haittaavia hyönteisiä ei ole tänä kesänä ollut normaalia enempää.

Hyttyskesä ollut odotettua tuskattomampi

Hyttysiä on ollut tänä kesänä odotettua vähemmän, vaikka lämpöä ja kosteutta on ollut runsaasti. Hyttysten määrä vaihtelee kuitenkin tänäkin kesänä alueellisesti.