Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

tuotantotalouden opiskelija Tapani Tiitola

Yliopistokaupunkia piinaa iso ongelma – suuri osa maistereista pakenee muualle töihin

Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta eli LUT-yliopistosta valmistuneista merkittävä osa lähtee kaupungista pois valmistumisensa jälkeen. Kaupunki haluaisi pitää heidät asukkainaan.

Porthania-rakennus Helsingin yliopiston keskustakampuksella.

Helsingin yliopisto sijoittui korkealle kansainvälisessä yliopistovertailussa

Vuosittain 2 000 maailman parasta yliopistoa listaavassa CWUR-vertailussa Helsingin yliopisto pääsi sijalle 120. Suomalaisyliopistoista seuraavaksi tullut Aalto-yliopisto oli sijalla 345.

Jyväskylän yliopisto päärakennus kesä

Lähiopetuksen lisääminen jakaa Jyväskylän yliopiston opiskelijoiden mielipiteitä – moni toivoo hybridimallia

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan tammikuussa teettämän kyselyn perusteella lähes puolet opiskelijoista ei toivo lähiopetuksen lisäämistä.

Pääsykoevalvoja ja pyrkijoitä Dipolin ulkopuolella Otaniemessä.

Yliopistojen todistusvalinta remonttiin: ylioppilasarvosanojen pisteytys uusiksi, todistuksella valittavien ei tarvitse lukea pääsykokeisiin

Ylioppilasarvosanojen uusi pisteytysmalli otetaan käyttöön vuonna 2026. Muutoksista kerrotaan ensi vuoden aikana. Todistuksella valittavien ei tarvitse enää päntätä vuoden 2025 pääsykokeisiin.

Raksilan marketit Oulussa

Uusia esityksiä Oulun yliopiston kampuksen sijainnista ehkä jo syksyllä – Oulun yliopiston rehtori Raksilan kampuksen kaatumisesta: "Yllättävä päätös"

Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäen mukaan yliopiston tulevaisuudensuunnitelmat jäivät nyt tyhjän päälle, kun kaupunginhallitus ei puoltanut keskustakampuksen sijoittumista Raksilaan. Yliopiston hallituksesta sen sijaan arvioidaan, että uusia esityksiä kampuksen sijainnista voitaisiin saada jo syksyllä.

Oulun kaupunginhallitus päätti estää yliopiston siirtymisen Raksilaan

Oulun kaupunginhallitus päätti torpata yliopiston Raksilan-kampuksen

Oulun yliopiston suunnitteluvarausta Raksilaan ei jatketa.

Kylttejä Vaasan yliopistolla

Vaasan yliopiston kampusalueen kehittäminen jatkuu kiireisenä – Tritoniasta uusi päärakennus, Fabriikista luovutaan ja kirjasto vaihtaa paikkaa

Palosaaren kampusalueen kehittämisessä keskitytään yliopiston rakennusten ja tilojen uudistamiseen, mutta keskeistä on myös toimintatapojen ja palveluiden uudistaminen.

Suomen pisimmän vapun aloitusjuhlat LUT-yliopiston edessä Lappeenrannassa.

LUT-yliopisto saa 900 000 euron lahjoituksen Teknologiateollisuudelta – kokonaispotti on noin 2,7 miljoonaa euroa

LUT-yliopisto on saanut vajaan parin vuoden aikana kerättyä lahjoituksia noin 2,7 miljoonaa euroa. Nyt Teknologiateollisuus on lahjoittanut LUT-yliopistolle 900 000 euroa.

Lippu nousi salkoon Jallutähden alla -laulun säestämänä

Suomen pisimmät vappubileet alkoivat – opiskelijat juhlivat 32 päivää

Yli kuukauden kestävä juhlaputki alkoi perjantaina vappuriehan julistuksella. Tulossa ovat myös muun muassa toogabileet, skumppatasting ja haalarivaellus.

Muutama opiskelija lähiopetuksessa luokkahuoneessa Turun yliopistolla.

Koronaetäily loppui, mutta osa opiskelijoista ei ole palannut luennoille – Turun yliopiston vararehtori: "Kyllä se huolestuttaa"

Koronarajoitusten purkaminen on tuonut opiskelijat lähiopetukseen Turun yliopistolle. Osa jättää kuitenkin saapumatta ja saattaa jopa luopua kurssipaikastaan.

Hämeen ammattikorkeakoulun rakennuksia aurinkoisena talvipäivänä.

Suomen korkeakoulut tarjoavat opiskelupaikkoja Venäjän hyökkäystä pakeneville ukrainalaisille: koulutuksen on tarkoitus alkaa ensi syksynä

Opetus ja kulttuuriministeriö on jo pyytänyt korkeakouluja valmistautumaan ukrainalaisten tuloon. Opiskelupaikat on tarkoitettu kotimaassaan korkeakoulussa opiskeleville ukrainalaisille.

Raksilan marketalue Oulussa.

Oulun kaupunginvaltuusto keskustelee yliopiston keskustakampuksesta – näin sitä kommentoitiin

Oulun yliopiston keskustakampuksen suunnitelmista oli tarkoitus keskustella jo tammikuun lopussa, viimeksi asia jäi pöydälle.

Oulun yliopiston keskustakampusta vastustavat mielenosoittajat lähdössä liikkeelle Oulun Kauppatorilta.

Sadat ihmiset kokoontuivat Oulussa osoittamaan mieltä yliopiston muuttosuunnitelmia vastaan

Oulussa yliopisto on jo parin vuoden ajan valmistellut muuttoa keskustaan. Keskustakampussuunnitelmat saivat lauantaina mielenosoittajilta kitkerää palautetta.

Opiskelijat valtasivat luentosalin Vaasan yliopistossa - tempauksella opiskelijat haluavat kertoa kaipuusta lähiopetukseen

Opiskelijat valtasivat keskiviikkona Vaasan yliopiston luentosalin puhuakseen lähiopintojen tärkeydestä

Opiskelijoilla on suuri huoli yhteisöllisyyden puutteesta. Jo kaksi vuosikurssia on joutunut opiskelemaan lähes koko ajan etänä.

Aloittavia yliopisto-opiskelijoita Itä-Suomen yliopiston Metria-rakennuksen auditoriossa Joensuussa.

Opiskelijat vetoavat Itä-Suomen yliopistoon: pitäkää kiinni koronaopeista

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta on huolissaan siitä, että koronapandemian aikana kehitetyt oppimisratkaisut eivät jää pysyväksi osaksi opetusta. Lähiopetukseen paluusta iloitaan ylioppilaskunnassa.

Raksilan marketalue Oulussa.

Ensimmäinen avoin keskustelutilaisuus Oulun Raksilan ja Linnanmaan kehittämisestä lähetetään verkossa tänä iltana

Oulun kaupungin järjestämä tilaisuus striimataan keskiviikkona 2. helmikuuta kello 17 alkaen. Verkkolähetystä voi katsoa kaupungin Youtube-kanavan ja verkkosivujen kautta.

Opiskelija Julius Haapakoski Tampereen yliopiston Hervannan kampuksen kirjastossa.

Sanna Marin tviittasi, että etäopetussuositus päättyy nyt, mutta opiskelijoiden pitää jatkaa etänä vielä pitkään – tässä kirjavat perustelut

Lähiopetukseen ei tahdota siirtyä, koska opettajat ovat suunnitelleet etäopetusta. Massaluentoja ei järjestetä helmikuussa missään, mutta muuten linjaukset vaihtelevat kirjavasti.

Oulun yliopisto

Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnasta vaaditaan Oulun yliopiston Raksila-suunnitelmiin aikalisää, ylioppilaskunta taas kannattaa uudisrakentamista

Osa tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnan tutkimusjohtajista pelkää alan yhteistyön kärsivän mahdollisessa Raksilaan muutossa. OYY taas näkee Linnanmaan tilat nykyopiskeluun osin soveltumattomina.

Oulun Yliopiston lippuja

Oulussa korkeakoulut luopuvat etäopetuksesta eri tahtiin, ensimmäisenä Oulun yliopisto

Oulun yliopisto siirtyy hybridimalliin helmikuun alusta. Oulun ammattikorkeakoulun opetus on etänä 13. maaliskuuta saakka. Suomen hallitus on suosittanut korkeakoulujen etäopetuksesta luopumista tammikuun jälkeen.

Opiskelijat Dhanushi Srinivasan ja James Afolaranmin  Tampereen yliopiston Hervannan kampuksen edessä.

Haitko korkeakoulujen vieraskielisiin tutkintoihin tai näyttelijän koulutukseen? Katso Ylen yhteishakukoneesta, kuinka moni kilpailee kanssasi

Kevään ensimmäisessä korkeakoulujen yhteishaussa oli 10 000 hakijaa enemmän kuin vuosi sitten. Englanninkielinen koulutusohjelma houkutteli srilankalaisen Dhanushi Srinivasanin ja nigerialaisen James Afolaranmin Tampereen yliopistoon.

Turun yliopiston uusittu päärakennus

Turun yliopisto palaamassa lähiopetukseen asteittain

Turun yliopisto aikoo palauttaa lähiopetusta asteittain. Etätyölinjaus jatkuu helmikuun puoliväliin asti.

Aloittavia yliopisto-opiskelijoita Itä-Suomen yliopiston Metria-rakennuksen auditoriossa Joensuussa.

Lähiopetukseen palataan helmikuussa asteittain Itä-Suomen yliopistossa

Luennoilla, tenteissä ja väitöstilaisuuksissa voi samassa tilassa olla korkeintaan 20 ihmistä 14. helmikuuta saakka. Etätyösuositus päättyy yliopistolla 15. helmikuuta.

Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun rakennuksia.

Osa yliopistoista päätti pysyä etäopetuksessa maaliskuulle asti: Laiska ratkaisu, kommentoi SYL

Jyväskylän yliopistossa luokanopettajaksi opiskeleva Inka Leinonen kommentoi, että opiskelijoiden hyvinvoinnista huolehtiminen on kaatunut ainejärjestöille.

Janne Saarikivi

Janne Saarikiven kolumni: Hankitaan seuraavalla 10 miljardilla jotain puolustamisen arvoista

Hankitaan hävittäjille jotain puolustettavaa ja tehdään 10 miljardin investointi myös kulttuuriin ja tieteeseen, kirjoittaa Saarikivi.

Antti Asikainen iloisena sohvalla, päällään t-paita jossa lukee Think Science.

Antti Asikainen suoritti vuoden verran huippuyliopiston opintoja muutamassa kuukaudessa – "Nyt alkaa tulla sellaisia asioita, joita ei ihan heti hoksaa"

Antti Asikaisen ensimmäinen syksy MIT:ssä on aiheuttanut univelkaa, mutta tuonut eteen paljon uutta. Professoriksi tähtäävä Asikainen palaa opintojensa pariin Yhdysvaltoihin 4. tammikuuta, kunhan koronatesti todetaan negatiiviseksi.

Tampereen yliopiston Arvo -rakennuksen kyltti

Tampereen yliopisto siirtyy laajalti etäopetukseen ainakin tammikuun puoleenväliin saakka

Yliopisto alkaa jakaa kasvomaskeja rakennusten pääovilla 10. tammikuuta. Yleisötilaisuudet, myös väitöstilaisuudet, on kielletty yliopiston tiloissa.

Saaga Salonen on kärsinyt etäopiskelusta korona-aikana. Salonen kuvattuna kotonaan opiskelemassa.

Jyväskylän yliopisto siirtyy etäopetukseen kevätlukukauden alkaessa

Valtioneuvosto antoi korkeakouluille vahvan etäopetussuosituksen keskiviikkona. Lähiopetuksena järjestetään 23. tammikuuta saakka vain sellainen opetus, jossa läsnäolo on välttämätöntä.

Turun yliopiston motto: vapaan kansan lahja vapaalle tieteelle

Turun yliopisto aloittaa kevätlukukauden etäopiskeluna – yliopiston tiloissa on kasvomaskipakko

Yliopiston johto on linjannut, että Turun yliopiston kevätlukukausi alkaa tammikuussa etäopetuksessa. Myös henkilöstö on etätöissä niissä tehtävissä, joissa se on mahdollista.

Punatiilisen rakennuksen seinässä valomainokset: LUT university ja LAB University of Aplied Sciencies

LAB-ammattikorkeakoulu ja LUT-yliopisto saavat yhteensä 160 uutta aloituspaikkaa

Päätökset lisäpaikoista perustuvat korkeakoulujen esityksiin ja paikkoja lisätään erityisesti työvoimapulasta kärsiville aloille.

Marja Puustinen istuu yliopiston portailla.

Marja Puustinen, 21, missaa luentoja, koska ei pääse paikalle rollaattorin kanssa: "En todellakaan aina tunne kuuluvani yliopistoyhteisöön"

Esteettömyys on ongelma monissa historiallisissa rakennuksissa. Niitä löytyy muun muassa Jyväskylän yliopistosta. Professori kysyy, miksi epäkohtia korjataan vasta remontin yhteydessä.

Oulun Yliopisto

Oulun yliopiston hallitus hyväksyi kiistellyn muuton suunnitelman hajaäänin – tällainen keskustan tuntumaan rakennettava kampus voisi olla

Hanke Oulun yliopiston muuttamisesta lähelle Oulun keskustaa etenee. 5 000 opiskelijalle mitoitetun kampuksen kustannus on vähintään 115 miljoonaa euroa.

Vella Kyllönen voimistelee rinkeleillä.

Varhaiskasvatuksen ahdinkoa helpotetaan lähes 400 uudella opiskelupaikalla – ministeri: Tässä tavoitellaan nyt vanhempiakin henkilöitä alalle

Uusista opiskelupaikoista 300 on työn ohessa suoritettavaa monimuotokoulutusta. Perinteisiä korkeakoulun aloituspaikkoja on luvassa 85. Opiskelupaikat tulevat hakuun ensi syksynä.

Oulun yliopisto

Oulun yliopiston Raksila-aikeista kysyttiin korkeakoulun tutkijoilta ja opettajilta: valtaosa vastanneista pitää Linnanmaata parhaana vaihtoehtona

Oulun yliopiston akateemiset -yhdistys kysyi jäseniltään keskustakampuksesta. Noin 30 prosenttia vastasi kyselyyn, ja heistä lähes 80 prosenttia piti nykyistä sijaintia parhaana oman tieteenalan koulutukselle ja kehitykselle.

Oulun yliopisto

Monet humanistiopiskelijat eivät haluaisi muuttaa Raksilaan – ainejärjestöjen kyselyssä Oulun yliopiston tiedotus sai huonoja arvosanoja

70 prosenttia vastaajista ei olisi valmis siirtymään suunnitellulle Raksilan kampukselle opiskeluaikanaan. Vain kolme prosenttia koki tiedotuksen ja opiskelijoiden kuuntelun suunnitelmissa onnistuneen.

Careliasaliin vievät portaat yliopiston aulassa.

Yliopistot alkavat kouluttaa maistereita työvoimakoulutuksessa – kyseessä poikkeuksellinen tilaisuus opintonsa keskeyttäneille

Koulutuksella havitellaan lisää osaavia tekijöitä työvoimapulasta kärsiville aloille.

LUT:n kemiantekniikan koulutusohjelman johtaja, dekaani, Riina Salmimies poseeraa kameralle LUT yliopiston kahvion aulassa Lappeenrannassa.

Riina Salmimies on kovan luokan tutkija, joka rohkaisee nuoria tavoittelemaan unelmiaan – hakee itse astronautiksi

Lappeenrannassa asuva Riina Salmimies on yksi Suomen nuorimmista dekaaneista. 37-vuotias Salmimies johtaa LUT-yliopiston insinööritieteiden tiedekuntaa.

Itä-Suomen yliopiston akateeminen rehtori Tapio Määttä

Vuoden tieteentekijä on Twitter-aktiivi ja työhyvinvoinnin edistäjä – Itä-Suomen yliopiston akateeminen rehtori Tapio Määttä uskoo avoimuuteen

Vuoden tieteentekijänä on palkittu ensimmäistä kertaa työnantajan edustaja. Tapio Määttää kuvataan avoimeksi ja kannustavaksi johtajaksi. Määttä on myös aktiivinen twiittaaja tiedeasioista.

Laura Haallamaa / kolumnisti / Pasila 20.02.2019

Laura Hallamaan kolumni: Yliopisto ei ole Tylypahka, eivätkä sukujensa ensimmäiset maisterit kovin erikoisia

Siinä ei ole mitään ihmeellistä, jos akateemisen koulutuksen saanut suomalainen on tehnyt luokkahypyn. Meitä on monta, kirjoittaa Hallamaa. Kolumnin voi myös kuunnella.

Pääsykoevalvoja ja pyrkijoitä Dipolin ulkopuolella Otaniemessä.

Yliopistojen valintakokeisiin iso uudistus – pääsykokeista tulee sähköisiä, kokeiden määrä vähenee ja eri aloille tulee yhteisiä kokeita

Kokeiden määrää halutaan karsia, sillä nykyjärjestelmä on liian raskas hakijoille ja yliopistoille. Todistusvalinnan kriteereihin voi tulla muutoksia vuonna 2026.

Jamie Hyneman

Myytinmurtaja Jamie Hyneman työelämäprofessoriksi LUT-yliopistoon – saattaa vierailla Suomessa myös robottina

Keksijä ja tuotekehittäjä Jamie Hyneman jakaa opiskelijoille osaamistaan muun muassa tuotekehittämisestä.

John Cleese

Monty Pythonin John Cleese jälleen tukkanuottasilla poliittisen korrektiuden kanssa: pisti itsensä mustalle listalle Hitler-parodian takia

Koomikkolegenda lisäsi itsensä Cambridgen yliopiston suurimman oppilasyhdistyksen boikottilistalle, ennen kuin kukaan muu ehti sitä tehdä. Sosiaalisessa mediassa tapahtumaketjusta käydään kiivasta keskustelua.

Wille Karhumaa kuvattuna vuoden 2019 Rukan maailmancupissa.

Yhdistetyn lupaus Wille Karhumaa, 21, vetäytyi huippu-urheilusta vähin äänin, opiskelee nyt yliopistossa oikeustieteitä – "Fifty-fifty, palaanko vai en"

A-maajoukkueessa kaksi vuotta viettänyttä ja viime kaudella MM-kisoissa Suomea edustanutta Wille Karhumaata ei nähdä yhdistetyn kilpailuissa tulevana talvena. Uransa jatkosta hän päättää ensi keväänä.

Tampereen yöliopiston hallituksen puheenjohtaja Ilkka Herlin ja rehtori Mari Walls kuuntelevat ylioppilaskunnan puheenjohtajan Iiris Taubertin puhetta.

Tampereen yliopisto lykkäsi päätöstä tilojen vähennyksistä: yliopistoyhteisöä kuullaan sittenkin asiassa

Opiskelijat ja työntekijät vastustivat erityisesti Linna-kirjaston sulkemista. Yliopiston hallitus päättää tilaohjelmasta 20. joulukuuta.

Yliopiston opiskelijat osoittavat mieltä leikkauksia vastaan kylteillä.

Opiskelijat kokoontuivat aamulla Sorsapuistoon osoittamaan mieltä – yliopiston hallitus päättää tilojen vähentämisestä tänään

Opiskelijat kokoontuivat aamulla Sorsapuistoon kritisoimaan yliopiston tilasuunnitelmia. Toimenpideohjelmassa luovuttaisiin neljästä yliopiston rakennuksesta, esimerkiksi kirjastosta.

Punatiilisen rakennuksen seinässä valomainokset: LUT university ja LAB University of Aplied Sciencies

LUT on solminut yhden historiansa laajimmista yhteistyösopimuksista

LUT-yliopisto ja ANDRITZ oy ovat sopineet mittavasta kuitutekniikan tutkimukseen liittyvästä yhteistyöstä. Yhteistyön myötä Lahden kampukselle syntyy teollisuuden tarpeita palveleva tutkimuskeskus.

Lapin yliopiston sisäänkäynti aurinkoisena päivänä

Korona-aika heijastuu myös Lapin yliopiston varainhankintaan – rehtori: "Olisimme tyytyväisiä useampaan sataan tuhanteen euroon"

Käynnissä oleva historian kolmas Lapin yliopiston varainkeruu on edennyt pandemian vuoksi rauhallisesti.

Moottoripyöräpoliisi.

Reported hate crime figures down slightly in 2020

The most common type of hate crime was assault, according to the Finnish Police University College.

Tampereen yliopiston julkisivu.

Tampereen yliopiston yt-neuvottelut etenevät – työntekijät esittelivät vaihtoehdon irtisanomisille

Kahdeksan kohtaisessa esityksessä ehdotetaan muun muassa uuden hallintojohtajan palkkaamista.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle