Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

 Ylen kolumnisti Adina Nivukoski henkilökuvassa.

Adina Nivukosken kolumni: Älkää nyt oikeasti luulko, että haluamme ulkomaisia huippuosaajia Suomeen

Suomessa opiskelleet ulkomaalaiset haluavat maasta pois, ja ulkomailla opiskelleet suomalaiset eivät kelpaa kotimaansa töihin. Huippuosaajien tarvetta suitsutetaan liki hurmoksessa, mutta haavekuva paljastuu harhaksi, kun joku pitäisi oikeasti palkata.

Mirka Helander istuu pöydän ja kannettavan tietokoneen äärellä ja selaa puhelinta naureskellen

Mirka Helander, 25, aikataulutti kahvin juonnin, kun luento alkoi kello 22.10 – hän nautti etävaihdosta Kanadassa, vaikka ei kokenut maan kulttuuria

Opiskelu kanadalaisessa yliopistossa poikkesi suomalaisesta korkeakoulusta työmäärässä ja luentojärjestelyissä.

venäläinen opiskelija Arseni Baibakov.

Suomessa opiskelevat venäläiset joutuivat vaikeuksiin, kun Venäjä jäi pakotemuurin taakse: "En pystynyt maksamaan vuokraani"

Venäjälle asetetut ankarat talouspakotteet iskevät ankarasti myös Suomessa opiskeleviin venäläisiin. Talousvaikeudet kotimaassa voivat vaikeuttaa opiskelujen rahoittamista ja rahojen siirtäminen Suomeen on vaikeaa.

Punatiilinen korkea rakennus, ikkunoita, iso sisääkäynti kuvattuna ulkoa. LAB ammattikorkeakoulu Lahdessa.

Talouspakotteiden seuraus: Suomessa opiskelevilla venäläisillä on vaikeuksia saada rahaa

Lahdessa ja Lappeenrannassa toimivassa LAB-ammattikorkeakoulussa on jouduttu selvittämään opiskelijoiden raha-asioita. Myös ukrainalaisille opiskelijoille voi koitua rahaliikenteen vaikeuksia.

Ikkuna jossa Kajaanin ammattikorkeakoulun logo

Myös Kajaanin ammattikorkeakoulussa valmistaudutaan ukrainalaisten opiskelijoiden tuloon

Kajaanin ammattikorkeakoulussa on tällä hetkellä yli 500 kansainvälistä opiskelijaa, joista noin 10 prosenttia on venäläisiä. Myös heidän opintojensa etenemistä tuetaan.

Nuori nainen seisoo joen ja vanhojen rakennusten edessä Ljubljanan keskustassa.

Opiskelijavaihto elpyy koronaepidemian jäljiltä: Noora Haapaniemi pääsi lopulta ulkomaille, vaikka Japani vaihtui Sloveniaan

Koronapandemia hyydytti korkeakoulujen opiskelijavaihdon. Nyt tilanne on elpymään päin ja opiskelija Noora Haapaniemikin päässyt vaihtoon pitkän säätämisen päätteeksi.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK:in Kouvolan toimipiste.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK jäädyttää kaiken suunnitteilla olevan yhteistyön Venäjälle

Ammattikorkeakoulussa kerrotaan, että meneillään olevaa yhteistyötä jatketaan nykyisen ohjeistuksen mukaisesti. Kuitenkaan uusia hankkeita ei enää aloiteta tai käynnistetä Venäjälle. Ammattikorkeakoulun rehtori Heikki Saastamoinen kertoo, että heidän koulunsa toimii ministeriön ohjeistuksella yhdessä rintamassa kaikkien suomalaisten korkeakoulujen kanssa.

Sakari Liukkonen kävelee koti Xamkin kampusta Mikkelissä.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu palaa lähiopetukseen asteittain  – ensimmäisenä kampuksille palaavat uudet opiskelijat helmikuun puolivälissä

Suurin osa Xamkin opiskelijoista palaa lähiopetukseen maaliskuussa. Korkeakoulujen maanlaajuinen etäopetussuositus päättyi helmikuun alussa.

Filippiiniläiset opiskelevat Suomen kieltä

Viidesosa Kymenlaakson yrityksistä on palkannut ulkomaista työvoimaa – kokemukset ovat hyviä, silti vain neljäsosa aikoo rekrytoida ulkomailta

Myös kansainvälisiä opiskelijoita hyödynnetään huonosti Kymenlaaksossa. Vain noin joka neljäs yritys oli tarjonnut työmahdollisuuksia ulkomaalaisille opiskelijoille.

Ihmisiä kadulla.

Moni vaihto-opiskelija perui maailmalle lähdön – myös Pohjanmaalle vähemmän vaihto-opiskelijoita

Korona on myllertänyt vaihto-opiskelua ammattikorkeakouluissa. Matkustamisen epävarmuus ja maailmalla olevat koronarajoitukset näkyy peruutuksina.

Welcome to Finland vaihto-opiskelijat sauna-ilta Humak

Seinäjoen ammattikorkeakoulu ottaa vastaan vain kolmesti rokotettuja vaihto-opiskelijoita EU-maista

Viime syksyn vaihto-opiskelijoilta vaadittiin jo kaksi rokotuskertaa. Rehtori Jaakko Hallilan mukaan vaihto-opiskelijat eivät tuoneet kampukselle ainuttakaan koronatartuntaa.

Tampereen yliopiston kirjasto Linna.

Korona on myllertänyt vaihto-opiskelua ammattikorkeakouluissa – matkustamisen epävarmuus näkyy Centriassa ja Noviassa

Suomalaiset opiskelijat ovat korona-aikana hakeutuneet ulkomaille vaihtoon vain harvakseltaan. Sen sijaan eurooppalaiset opiskelijat ovat kokeneet Keski-Pohjanmaan turvallisena vaihto-opiskelumaana.

Hotelli Rakuunan johtaja Marisanna Ahola ja vaihto-opiskelija tutkailevat asuntolaksi muutettua vanhan varusmiesten majoituskasarmin tupaa Rakuunamäellä.

Korkeakouluvaihtareiden määrä yllätti Lappeenrannassa – opiskelijat pikamajoitettiin tyhjäksi jääneeseen armeijakasarmiin

Lappeenrannan korkeakouluissa opiskelee keväällä vaihto-opiskelijoita enemmän kuin koskaan aiemmin. Korona on silti kurittanut kansainvälisten opiskelijavaihtojen määrää.

Kajaanin ammattikorkeakoulun kyltti

Kevään ensimmäinen yhteishaku alkaa – Kajaanin ammattikorkeakoulusta mukana viisi englanninkielistä koulutusta

Kajaanin ammattikorkeakoulussa on kansainvälinen ilmapiiri. Ammattikorkeakoulussa on tällä hetkellä reilut 200 ulkomaalaista opiskelijaa yli 40 maasta.

Street Cafe kahvila

Vaihto-opiskelijat saapuvat Lappeenrantaan tauon jälkeen – moni heistä majoittuu Rakuunamäellä entisissä armeijan tuvissa

Puolen vuoden tauko opiskelijavaihdoissa johti asuntopulaan. Avuksi löytyi asunto-osakeyhtiö, joka muutti vanhoja tupia 2–3 opiskelijan asuntolahuoneiksi.

Juho Korpela metrossa tutkii puhelintaan.

Vaihto-opiskelija elää normaalia elämää Itävallan pahenevassa koronatilanteessa: "Absurdia, että on samanlaisia bileitä kuin ennen koronaa"

Itävallassa tautitapauksia on ollut keskimäärin suunnilleen kymmenen kertaa enemmän kuin Suomessa. Rajoituksia voikin olla tulossa, sanoo Salzburgissa opiskelijavaihdossa oleva Juho Korpela.

Ulkokuva LUT-yliopiston Lahden kampuksen rakennuksesta.

Supo huolestui vakoiluriskistä korkeakouluissa – kiinalaisista tuli isoin ulkomaalaisten opiskelijoiden ryhmä eri yliopistoissa

Kansainvälinen yhteistyö on korkeakoulumaailmassa kuitenkin hyödyllistä ja tärkeää, myös Kiinan kanssa, Suojelupoliisin Aishi Zidan huomauttaa.

Vietnamilainen metsätieteiden opiskelija Tien Do seisoo lumisateessa hymyillen.

Do Phu Tien, 28, näki tällä viikolla elämänsä ensimmäistä kertaa lunta – räntä ei vähentänyt iloa, vaikka lumipallot jäivät vielä tekemättä

Suomalaisille varsin tuttu lumi saattaa olla kansainväliselle opiskelijalle eksoottinen ilmiö. Vietnamista Joensuuhun muuttaneelle opiskelijalle tämän viikon räntäsade oli ensimmäinen kosketus lumeen.

Itä-Suomen yliopisto

Itä-Suomen yliopisto tukee rahallisesti kansainvälisten maisteriopiskelijoiden harjoittelua yrityksissä

Itä-Suomen yliopisto haluaa kannustaa alueen yrityksiä tutustumaan kansainvälisiin osaajiin. Yliopisto tarjoaa rahallista tukea yrityksille, jotka ottavat kansainvälisen opiskelijan harjoitteluun.

Mustialan maatalousoppilaitoksen hallintorakennus.

Ulkomaisten opiskelijoiden määrä kasvaa HAMKissa

Tavoitteena on, että vuonna 2030 Hamkissa olisi kirjoilla jopa 2 000 ulkolaista opiskelijaa. Ulkomaisen henkilökunnan osuutta lisätään vauhdilla. Uusin kansainvälinen koulutus on luotu HAMKin Mustialan kampukselle.

Vaasan yliopisto

Vaasan yliopisto tarvitsee rutkasti lisää ulkomaalaisia opiskelijoita, jotta toiminta pysyy ennallaan: "Hyvin mittava kasvu tapahtumassa"

Ikäluokat pienenevät ja väestö ikääntyy. Vaasan yliopiston tutkinto-opiskelijoista 35 prosenttia on oltava ulkomaalaisia tämän vuosikymmenen lopussa, mikäli yliopiston toiminta halutaan pysyvän nykytasolla.

Kuplatee kahvila Tea 'n' Roll omistaja Amy Truong valmistaa kuplateetä

17-vuotias vietnamilaistyttö näki Instagramissa kuvia Suomesta ja jätti kaiken – sen jälkeen lähes 250 nuorta teki samoin

Tällä hetkellä suurin osa Lahdessa ja Lappeenrannassa toimivan LAB-ammattikorkeakoulun kansainvälisistä opiskelijoista on vietnamilaisia. Lappeenrantaan on muodostunut opiskelijoiden myötä vahva vietnamilainen yhteisö.

Marianne Mattila ja Sari-Anne Ratia

Kierrätystorilla lahjoitustavarat jaettiin ilmaiseksi nuorille – opiskelija: "Älyttömän ihanaa, että ihmiset on lahjoittaneet tavaraa, jotka meilläkin kestää vuosia"

Ohjaamo Olkkarin organisoimalla Kierrätystorilla on käynyt kymmeniä nuoria hakemassa esimerkiksi lakanoita ja astioita uusiin koteihinsa. Kaikki kierrätystorin tavarat on saatu lahjoituksena mikkeliläisiltä.

Vaasan yliopisto

Vaasan yliopisto 500 parhaan yliopiston joukossa vuoden 2022 THE-rankingissä.

Vaasan yliopisto on päässyt ensimmäisen kerran 500 parhaan yliopiston joukkoon maailman ylipistoja rankkaavassa THE -arvioinnissa. Times Higher Education -rankingin listalle sijoittui 1662 yliopistoa.

Joyanta Saha ja Rezanoor Chowdhury järjestelevät uutta ravintolaansa Kokkolassa.

Rezanoor Chowdhury ja Joyanta Saha jäivät opiskeluseudulleen, ja heidän kaltaisiaan tarvitaan lisää pohjalaismaakunnissa – "Siinä on haastetta"

Keskipohjalainen Centria-ammattikorkeakoulu on maan kansainvälisin, ja Suomeen työllistyvien ulkomaisten opiskelijoiden osaltakin kärkiluokkaa. Omalle alueelle valmistuneita ei silti jää niin paljon kuin toivottaisiin.

Joensuun Ellin opiskelija-asuntoja Niskakadulla.

Opiskelija-asunnoista kova kysyntä Joensuussa

Opiskelija-asunnot menevät nyt kuin kuumille kiville. Tällä hetkellä Joensuussa on vapaana vain joitakin soluhuoneita.

Karelia AMK:n Tikkarinteen toimipiste.

Karelia-ammattikorkeakoulussa varaudutaan lisäämään lähiopetusta ja vastaanottamaan vaihto-opiskelijoita

Karelia-ammattikorkeakoulussa Joensuussa lähiopetukseen palataan "niin laajasti kuin se on mahdollista". Lähiopetusta painotetaan uusille opiskelijoille ja koronaepidemian aikana opintonsa aloittaneille.

Åbo universitets huvudbyggnad, ett grått stenhus.

Koronapandemia on vaikuttanut vain vähän Turun yliopiston vaihto-opiskelijamääriin – AMK:ssa vähennystä selittää lisäksi opiskelija-asuntojen puute

Turun yliopistosta arvioidaan, että etävaihto tulee yleistymään. Opiskelija on kirjoilla yliopistossa, mutta opiskelu tapahtuu kotimaassa. Turun Ammattikorkeakoulussa virtuaalivaihto ei ole herättänyt kiinnostusta opiskelijoissa.

Street Cafe kahvila

LUT-yliopistoon tulee kansainvälisiä opiskelijoita, mutta vain tutkintoa suorittamaan – vaihto-opiskelijoiden puuttuminen lyhentää asuntojonoja

Vaihto-opiskelijoiden puuttuminen lyhentää syksyn asuntojonoja. On mahdollista, ettei tilapäismajoitusta tarvita syksyllä lainkaan.

Luokanopettajan opinnot syksyllä aloittava Matias Kemppainen

Opettajaopiskelijalla on asunnolle tarkat kriteerit: 55 neliötä, parveke ja mielellään sauna – nyt on opiskelijan markkinat, sanoo asiantuntija

Vuokra-asuntomarkkinat ovat nyt suotuisat asuntoa etsiville opiskelijoille. Tarjontaa on enemmän kuin kysyntää, ja vuokratasotkin ovat aiempia vuosia alempana.

Mies nousemassa kierreportaita.

Opiskelija-asunnoilla on jälleen kysyntää Hämeenlinnassa ja Riihimäellä – myös ulkomaisten opiskelijoiden odotetaan palaavan kampuksille

Hämeenlinnassa ja Riihimäellä opiskelija-asuntoja välittävällä HOPSilla on parempi tilanne kuin vuosi sitten. Koronan takia ulkomaiset opiskelijat eivät saapuneet Suomeen, mikä näkyi oitis opiskelija-asuntomarkkinoilla vapaina asuntoina. Nyt tilanne on toinen.

Pinja Huttunen

Rokotukset ovat edenneet alle parikymppisiin useassa kaupungissa – 6 syytä, miksi nuorenkin kannattaa ottaa koronarokote

Esimerkiksi Tampereella, Vantaalla ja Turussa nuorimpia ikäryhmiä rokotetaan jo, ja tällä viikolla myös Helsingissä avataan 16–24-vuotiaiden ajanvaraus. THL:n johtaja Mika Salminen sanoo, että kaikki rokottamattomat tulevat sairastamaan taudin jossakin vaiheessa, sillä tauti kiertää maailmalla vielä pitkään.

Photo of French toast breakfast featuring the All Points North podcast logo.

APN podcast: The Prime Minister's breakfast and foreign students in limbo

All Points North lifts the lid on the breakfastgate scandal and talks to foreign students struggling to travel to Finland.

Itä-Suomen yliopisto

Itä-Suomi kiinnostaa kansainvälisiä opiskelijoita valmistumisen jälkeenkin – valtaosa haluaisi työllistyä alueelle

Itä-Suomen yliopiston kansainväliset maisteriopiskelijat ovat halukkaita sekä työllistymään että asumaan alueella valmistumisen jälkeen. Itä-Suomessa houkuttelevat esimerkiksi tasavertainen työkulttuuri ja luonto. Haasteeksi nimettiin kielitaito.

Hanken Svenska Handelshögskolanin ylioppilaskunta pesi ja lakitti Havis Amanda -patsaan vappua varten 20. huhtikuuta Helsingissä.

Alle kolmikymppisten rokotusvuoro lähestyy: Kysyimme kaupungeista, milloin alkavat rokotukset ja mitä tehdä, jos kesätyöt vievät muualle

Suurin osa suurista kaupungeista kertoo pääsevänsä alle kolmekymppisten rokotuksiin juhannuksen jälkeen tai heinäkuussa. Se, kuinka nopeasti rokotukset kunnissa etenevät kohti nuorempia ikäluokkia, riippuu väestön ikärakenteesta ja rokotushalukkuudesta.

Mies juo olutta

Vaihto-opiskelijoiden bileistä Vaasassa voi sataa kuraa syyttömienkin niskaan – "Henkisesti raskasta heille, joita tämä ei kosketa"

Poliisi on puuttunut monena viikonloppuna juhlintaan, joka on rikkonut kokoontumisrajoituksia.

Yksityiskohta poliisin sinisessä virkapuvussa.

Opiskelijabileiden tahti kiihtyy Pohjanmaalla – "metelikeikkoja" hoidettu jo monena viikonloppuna, enimmillään koolla 50 nuorta

Vaasassa juhlia järjestävät poliisin mukaan etupäässä ulkomaiset vaihto-opiskelijat.

Opiskelijat Raikun Liang (vas.) Peter Yung (kesk.) ja Sam Chai (vas.) poseeraavat kameralle.

”Kirjastoonkaan ei pääse lukemaan” – Yhdysvallat on menettänyt paljon ulkomaisia opiskelijoita koronan takia

Yliopistot toivovat voivansa palata normaaliin opetukseen ensi syksynä. Se helpottaisi myös ulkomaisten opiskelijoiden paluuta.

Turun Ylioppilaskylä.

Turun vaihto-opiskelijoiden koronarypäs rauhoittumassa – tiukat rajoitustoimet tehonneet

Turun korkeakoulujen kansainvälisten opiskelijoiden keskuudessa todettiin maaliskuussa laaja koronatartuntaketju.

Kyltissä Turun vaakuna ja nuoli, joka osoittaa ylöspäin.

Turun koronatilanne jatkuu kehnona – vaihto-opiskelijoiden koronarypäs rauhoittumassa

Turun kaupunki kertoo lisänneensä henkilöstöä koronatartuntojen jäljitystyöhön.

En läderbörs med olika eurosedlar.

Esedun opiskelijavaihtojen rahoitus on turvattuna vuosiksi eteenpäin

Esedulta lähtee vuosittain noin 60 opiskelijaa vaihtoon ulkomaille.

Bild på en bostad med en hylla och en gitarr.

Opiskelijoiden soluasumisen suosio on laskenut, silti PSOAS:n soluista suurin osa tälläkin hetkellä käytössä

Etäopiskelun vuoksi moni on jättänyt vuokraamatta asunnon opiskelupaikkakunnaltaan.

Kuvassa tehdään koronavirustestiä Helsingin Messukeskuksen drive-in-testauspisteellä lokakuussa 2020.

Turun koronatilanne ei hellitä – vaihto-opiskelijoiden tartuntojen määrä nyt sata

Opiskelijoiden karanteenivartiointi jatkuu. Koronabussi päivystää viikonloppuna Ylioppilaskylässä.

Skylt med texten "koronanäytteet" utanfr U-sjukhuset i Åbo.

Turun vaihto-opiskelijoiden keskuudessa jylläävä koronavirus muistuttaa eteläafrikkalaista muunnosta – "Mahdollisesti uudenlainen variantti"

Tartuntoja saaneiden oireet ovat olleet melko lieviä, eivätkä sairastuneet ole tarvinneet sairaalahoitoa.

Turun Ylioppilaskylä.

Few among exposed Turku students test positive for Covid

Despite the low number of positive results, the city's mayor said the situation remained serious.

Turun Ylioppilaskylä.

Vaihto-opiskelijoiden koronaryppäässä vain kymmenkunta uutta tartuntaa Turussa – tilanne kuitenkin yhä vakava

Aiemmin todetun 71 tartunnan lisäksi on todettu noin 10 uutta tartuntaa. Altistuneita opiskelijoita on tällä tietoa vajaat 200.

Markku Mäkijärvi, HUS

Tiukemmat koronamääräykset saavat tukea asiantuntijoilta – HUSin Mäkijärvi: "Valitettavasti tarvitsemme järeämpiä rajoituksia"

Vaikka rokotusten merkitys kasvaa, ovat rajoitukset ja turvaohjeet isossa roolissa vielä pitkään.

Turun Ylioppilaskylä.

Opiskelija-asuntolaan terveystarkastuksia ja ruoka-apua, poliisi valvoo karanteenia – näin korona kiristi otettaan Turussa tällä viikolla

Pahasti vaikeutunut koronatilanne toi Turussa maskisuosituksen kaikille koululaisille, pienimmistä lähtien.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle