Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Salaattisekoituspussi.

Myös K-ryhmän salaattisekoituksessa lukee Suomessa valmistettu, vaikka salaatit tulevat ulkomailta

Salaattien alkuperämaat Espanja ja Italia kerrotaan pussin takapuolella. K-ryhmän johtajan mukaan kuluttajaa ei haluta johtaa harhaan. S-ryhmässä myytäviä salaatteja mainostettiin aiemmin virheellisesti kotimaisina.

Rakennus, jonka kyljessä lukee "Varuskuntaravintola".

Pasteijoiden pakkauspäivät tulevaisuudessa, kuollut hiiri konehuoneessa ja sänky toimistossa – tämän tarkastajat näkivät Amissan leipomossa

Yle tutustui terveystarkastajien joulukuiseen raporttiin keuruulaisen leipomon tiloista. Tarkastajat olivat jo aiemmin huomauttaneet leipomoa lukuisista epäkohdista. Lopulta alkoi poliisitutkinta.

Marjanpoimintaa Kärsämäellä

Marjayritykset eivät halua työsuhdetta thaimaalaispoimijoille ja kertovat noudattavansa näin poimijoiden toivetta

Muutos estäisi yrittäjien mukaan alalle elintärkeiden thaipoimijoiden saapumisen Suomeen. Yrittäjien mukaan thaipoimijat eivät halua työsuhdetta, eivätkä Thaimaan viranomaiset sitä enää vaadi.

Euron salaattipusseja kaupanhyllyllä.

S-ryhmä mainosti espanjalaista salaattia kotimaisena, vaikka se oli vain pesty Suomessa – näin kauppa vastaa

Salaattisekoitusta mainostettiin virheellisesti suomalaisena eri sanomalehdissä tällä viikolla.

Kotimaista kurkkua kaupan hyllyllä.

Selitys Puolan halvoille Suomi-kurkuille: Suomen kalliiden hintojen takia käsiin jääneitä eriä viedään ulkomaille

Ostovoiman heikkeneminen on heijastunut jo korostuneen voimakkaasti hedelmien ja vihannesten markkinoihin, katsoo Satotukun toimitusjohtaja Tomi Hakkarainen.

Elintarvikekaupan näyteikkuna, jossa tekstinä Maria Market ja punapohjaiset teippaukset.

Kauppa myi pakkaamatonta naudanlihaa Hämeenlinnassa

Lihat määrättiin hävitettäviksi, koska lihan alkuperää ei voitu osoittaa luotettavasti. Lihaa oli arviolta kaksi neljännesruhoa. Terveystarkastajan mukaan tapauksessa on kyse lähinnä huolimattomuudesta.

Naudanfileeltä näyttävä ruoka-annos lautasella. Päällä on kastiketta ja vieressä kasviksia.

Tällainen on naudanfilee, joka ei ole lihaa nähnytkään – uusi kasvispihvi muistuttaa erehdyttävästi lihaa, ja siihen lihatalot nyt pyrkivät

Uusien lihankorvikkeiden raaka-aineiksi kaavaillaan muun muassa hamppua ja perunaa. Printtiliha on jo ottanut ensiaskeleitaan Suomessa. Tuotteiden hinta pitäisi kuitenkin saada samalle viivalle lihan kanssa.

Jauhelihapakkauksia joissa punaisia alennustarroja. Kaupan työntekijän kädessä on rullalla lisää alennustarroja.

Ruokakaupoissa syntyi viime vuonna yli 57 miljoonaa kiloa ruokahävikkiä – eniten hävikkiä tulee leivästä

Kaupat pinnistelevät ruokahävikin vähentämiseksi. Osa kaupoista arvioi, että alehinnoin myytävä jouluruoka voi tänä vuonna mennä hyvin kaupaksi vielä välipäivinäkin.

Elintarvikkeet. Liha. Naudanlihaa (nautaa, paistia), mahdollisesti ulkopaisti. Ruoka.

Suomalainen naudanliha sai vientiluvan Japaniin – Atrialla jo suunnitelmat valmiina

Japani hyväksyi Suomen toimet hullun lehmän taudin ehkäisemiseksi. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan lupa on tunnustus suomalaiselle elintarvikevalvonnalle.

Nuotio palaa talvisessa iltamaisemassa. Taustalla on iso kyltti, joka toivottaa hyvää joulua.

Maaseutunuorten joulutulet syttyvät torstaina illan hämärtyessä

Joulutulilla halutaan kiittää kuluttajia siitä, että he valitsevat kotimaista ruokaa.

Kolmen kuvan yhdistelmä erilaisista kasvistuotteista: Vönerin Jouluvarras, Santun Seitanin juhlaseitan ja Muu juhlarulla.

Joulupöydän vegepaisti ei ole välttämättä mikään terveysherkku – asiantuntijat arvioivat kolmen tuotteen ravintoarvot

Suolaa lisätään tuotteisiin muun muassa maun vuoksi ja esimerkiksi kookosrasvaa antamaan jämäkämpää rakennetta. Kehitys on tuonut myös vähempisuolaisia vaihtoehtoja kauppojen hyllyyn.

Laatikoittain kermapurkkeja varastossa.

Joulu moninkertaistaa rasvaisten maitojen ja juustojen kulutuksen – tammikuussa suomalaiset elävät taas terveellisesti

Perinteikkyys joulupöydässä näkyy myös maitotuottajien tehtailla. Esimerkiksi satakuntalaisen Satamaidon kerman tuotanto kasvaa 50 prosenttia joulun alla.

Placeholder-kuvituskuva, jossa on sininen kartta ja teksti: Läheltä.

S-market lopettaa kauppakeskus Revontulessa Rovaniemen keskustassa – asiakkaiden määrässä ei saavutettu tavoitteita ja vuokrasopimus päättyy

Työntekijät siirtyvät uuteen maaliskuussa avattavaan kauppaan kauempana keskustasta – Ketju etsii uutta liiketilaa keskustasta

Kaksiosainen kuva. Vasemmalla Alkon tuotteita kylmäkaapissa ja hyllyissä, oikealla toimittaja Antti Kurra.

Alko säästää sähköä sammuttamalla kylmäkaapit – Antti Kurra kertoo, mitä se tarkoittaa pikkujouluasiakkaille

Toimittaja Antti Kurra näyttää videolla näppärän vinkin viilentää itse omat juomat.

Kaali ihmisen kädessä vihannesosastolla.

Nämä ovat ruokareseptien suosikit – hintatietoisuus ja konstailemattomuus näkyvät tämän hetken suosituimmissa ruokaohjeissa

Katso, mitä löytyy tämän syksyn reseptisuosikeista ja miten eri elämänvaiheissa olevien ihmisten hakemat ruokaohjeet eroavat.

Viking Maltin tuotantojohtaja Kimmo Hietanen taustallaan uuden mallastamon viljasiiloja.

Olutbuumi siivitti Viking Maltin rakentamaan 100 miljoonan euron mallastamon: ”Härkäpavuista valmistettava mallas on uusi tuote”

Uusi mallastamo tuottaa 85 000 tonnia mallasta vuodessa. Lahteen rakennettu laitos otetaan käyttöön ensi kesänä. Viking Malt on Pohjoismaiden suurin maltaiden valmistaja.

Tullin ruokakoira Rico työssään.

Tullikoirat haistoivat 80 kilon edestä kiellettyä lihaa, kun afrikkalaista sikaruttoa torjuttiin Helsingin satamissa

Tulli ja Ruokavirasto valvoivat syyskuussa tehostetusti yksityishenkilöiden eläinperäisten elintarvikkeiden maahantuontia Baltian maista.

lautasellinen ranskalaisia perunoita

Syöpää aiheuttavaa yhdistettä löytyi lukuisissa ruokapaikoissa Lappeenrannassa – terveystarkastaja: “Huolestuttavaa tietämättömyyttä”

Ihmiselle haitallista akryyliamidia muodostuu tärkkelyspitoisia elintarvikkeita ruskistaessa, kuten vaikkapa ranskanperunoita tehtäessä.

Kuvitus, jossa käsi valitsee kaalin ruoan hintakoneesta. Kaalin hinta laski elokuussa noin 16 prosenttia viime vuodesta.

Kaalin hinta laski, kaiken muun ruoan nousi, eniten kallistui jauho – katso Ylen ruokakoneesta, miten ostoksesi kallistuvat

Elintarvikkeiden hinnat nousivat edellisvuoteen verrattuna 12,5 prosenttia. Ruoan inflaatio kiihtyi vielä aavistuksen viime kuusta.

Kaloja kalatiskillä.

Suomalaisten suosikkikalan eli lohen hinta kääntyi jyrkkään laskuun – "Suorastaan romahti", kuvailee jalostaja

Muutaman asteen ero norjalaisen meriveden lämmössä ohjailee lohen hintaa myös suomalaisilla kalatiskeillä. Nyt hinta on pudonnut alimmilleen tänä vuonna.

Kuljetusrobotti ja laatikko laatikkovaraston yläpuolella kulkevilla kiskoilla.

10 miljoonan euron kellarissa robotit keräävät ruokaa asiakkaille, Espoossa ne seikkailevat jo kadulla – videot näyttävät ruokakaupan tulevaisuuden

Kauppaketjut uskovat ruuan tilaamisen netistä yleistyvän entisestään. S-ryhmä on tuomassa kuljetusrobotit myös Helsingin kaduille, Kesko puolestaan on investoinut miljoonia uuteen keräilyjärjestelmään.

Valion Äänekosken tehtaan johtaja Marko Palosaari

Miten tuoda ranskalainen luola Äänekoskelle – pulmaa ratkotaan taas Aura-juustotehtaalla

Valion Äänekosken tehtaalle rakennetaan uutta juustojen kypsytyskellaria. Kellari valmistuu vuoden päästä kesällä ja sen sisällä jäljitellään Roquefortin kuuluisan kalkkikiviluolan olosuhteita.

Asiakas kantaa ostoskoria ruokakaupassa.

Euroalueen inflaatio kiihtyi toukokuussa ennätykselliseen 8,1 prosenttiin

Ukrainan sota on nostanut energian ja ruuan hintoja. Kiihtyvä inflaatio voi nopeuttaa EKP:n aikeita nostaa ohjauskorkoja.

Pieni ruoka-annos, jossa on paistettua kalaa, karamellistoitua sipulia. Vieressä hiukan vihreää ja päällä lila orvokki. Annos on kivilautasella.

Halveksittu roskakala on hivuttautunut trendiherkuksi – särkibisnes on noussut kannattavaksi liiketoiminnaksi

Särkikalojen käyttöä on edistetty valtion tukirahoilla ja useilla kampanjoilla. Vähempiarvoisena pidetyn kalan kulutus on lähiruokabuumin siivittämänä noussut niin, että raaka-aineesta on jopa pulaa.

Vihanneksia kaupan pakasteosastolla.

Kauppojen hyllyiltä voi ensi syksynä puuttua tuttuja tuotteita, varoittaa Apetitin toimitusjohtaja

Seuraava satokausi on kriittinen raaka-aineiden saatavuuden kannalta, sanoo Apetitin toimitusjohtaja Esa Mäki. Elintarviketeollisuuden toimitusjohtaja pitää elintarvikealaa piinaavia haasteita poikkeuksellisina.

Ruokaileva ihminen.

Ukrainan sota lisää suomalaisen ruuan arvostusta entisestään, arvioivat asiantuntijat – ruokatrendeissä näkyy kaipuu tuttuun ja turvalliseen

Sota nostaa painetta ruuan hinnannousuun, ja moni joutuu puntaroimaan ruokavalintojaan entistä tarkemmin. Samaan aikaan sota on saanut monet pohtimaan kotimaisen ruuantuotannon merkitystä.

Nainen kyykyssä auton valon vieressä.

Auli Mantilan uusi Transport-sarja näyttää ruokabisneksen pimeän puolen: rahanpesun, talousrikokset ja eläinten kaltoinkohtelun

Auli Mantila on käsikirjoittanut ja ohjannut kahdeksanosaisen sarjan, jossa hän muun muassa hyödyntää hevosalan osaamistaan. Mantila muistetaan liki kulttimaineeseen nousseesta elokuvastaan Neitoperho (1997).

Kommunikationsminister Anne Berner presenterar den så kallade trafikbalken i Helsingfors den 20 september 2016.

Selvityshenkilö Anne Berner: Suomella ei juurikaan ole maabrändiä ruokamaana, harrastamme ylijäämävientiä

Suomeen tuodaan ruokaa enemmän kuin täältä viedään.  Yhteinen ruokapöytä -keskustelufoorumille raporttinsa luovuttanut selvityshenkilö Anne Berner kuitenkin luottaa, että vientiä on mahdollista kasvattaa. 

Fazerin mylly Lahdessa. Myllyyn tuodaan kahdella rekalla juuri viljaa.

Elintarviketeollisuus seuraa huolestuneena sodan vaikutuksia

Elintarviketeollisuuden toimitusjohtajan Mikko Käkelän mukaan nyt ollaan ajautumassa ruokakriisiin, jolla on suoria ja välillisiä vaikutuksia myös Suomeen. Raaka-aineiden hinnat ovat nousussa ja energian toimituksissa riittää uusia haasteita.

Ostoskärryt, missä on muunmuasa maitopurkki, leipää, munia ja nyhtökaurapakkaus

Kumpi on ekologisempi, nyhtökaura vai kananmuna? Elintarvikeala suoltaa kilpaa tietoa ruuan ympäristövaikutuksista, mutta moni kuluttaja on ymmällään

Elintarvikeala selvittää innolla, miten tuotteet rasittavat ympäristöä. Kilpajuoksu ei kuitenkaan tuota vertailukelpoista tietoa. Pelisääntöjen yhtenäistäminen on lähtenyt vasta liikkeelle.

Foodora-yhtiön ruuan verkkokaupan varasto Lahdessa. Hyllyillä elintarvikkeita, työntekijät nostavat tavaroita hyllyyn.

Foodora avaa verkkoruokakaupan Lahteen

Yhtiö on avannut toistaiseksi kymmenen verkkomyymälää Suomessa. Kilpailuvalttinaan yhtiö pitää nopeaa tavaroiden toimitusta asiakkaan kotiin.

Päivittäistavarakaupan ostoskori täynnä ruokaostoksia taustalla kaupan lattia kuvaan kuvitettu värikkäitä orgaanisia muotoja esittämään hiilidioksidia

Ruoka kallistuu, kun ryhdymme maksamaan sen ilmastosynneistä – kokeile Ylen koneella, mitä kauppalaskullesi tapahtuu

Tulevaisuudessa elintarvikkeen ympäristöystävällisyys voi vaikuttaa sen hintaan. Loimme tulevaisuuden ruokakaupan, jossa voit tutkia, miten ostostesi loppusumma muuttuu. Juttu on julkaistu marraskuussa 2021.

Pikku Kakkosen juontaja Susanna

Pikku Kakkosessa ruoka on iloinen juttu!

Susannan kanssa tutustutaan ruokaan ja keittiöpuuhiin.

Perunoita pöydällä

5 syytä rakastaa ilmastoystävällistä mukulaa

Strömsökokki antaa vinkkejä perunan monipuoliseen käyttöön.

Kolmiosainen sarja Ruoan anatomia paljastaa, miten ruoka vaikuttaa terveyteemme ja kehoomme.

Prisma: Ruoan anatomia – Miten jokainen suupala rakentaa terveyttä ja kehoa?

Kolmiosainen sarja selvittää ruoan koostumusta.

Prisma-dokumentti selvittää, voiko lihaa syödä ja kuinka paljon.

Prisma: Totuus lihasta – Voiko syödä lihaa ja pysyä terveenä?

Vihanneskauppias Chris Bavin tutkii lihaa.

Toimittaja Maarit Tastulan vieraina ovat nyhtökauran äiti, yrittäjä Maija Itkonen ja dokumenttiohjaaja Virpi Suutari.

Flinkkilä & Tastula: Työn sankareita vai sankariyrittäjiä?

Vieraina yrittäjä Maija Itkonen ja ohjaaja Virpi Suutari.

BBC:n kolmiosainen sarja tutustuttaa ruoantuotannon uusiin keksintöihin.

Prisma: Tulevaisuuden ruoka – Pilaantumatonta pitsaa, kasviksia keinovalolla?

Minkälaisia ovat uudet tavat kasvattaa ruokaa?

Miten käy luomuviljelyn, kun siitä tulee massatuotantoa?

Ulkolinja: Luomuilluusio

Miten käy luomuviljelyn, kun siitä tulee massatuotantoa?

kasa ruokajätettä

Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

Liiallista sokerinkulutusta pidetään yleisesti suurena terveysriskinä.

Prisma: Totuus sokerista

Mitä sokeri tekee kehollemme?

Kauraleipäpakkauksia.

Mitä saa myydä kauraleipänä?

Ruisleipä-nimen käyttöä säädellään, kauraleivän ei.

Leipomoteollisuus. Leipä (reikäleipä, ruisleipä) ja ruislimpun viipaleita.

Hiilikka, kakku, kaltiainen – tärkeällä leivällä on ollut monia nimiä

Ei yksin leivästä, mutta sentään siitä aika paljon puhutaan.

Satakunnan Osuuskaupan ruokatavaroiden keräilypalvelu Itä-Porin Prismassa.

Vähemmän heräteostoksia – ruokakaupan keräilypalvelu yllätti perheenäidit ja palveluntarjoajan

Satakunnan Osuuskauppa on palkannut lisää henkilökuntaa heinäkuussa aloittaneeseen ruokatavaroiden keräilypalveluunsa. Syynä tähän on palvelun odotettua suositumpi vastaanotto.

kulutustavaratarkastajat, yle tv1

Kulutustavaratarkastajat

Norjalainen kuluttajaohjelma tarttuu uusiin arjen aiheisiin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle