Uusimmat artikkelit
Pisa-tuloksissa romahdus: äidinkielen opettajat kertovat surullisesta tilannekuvasta kouluissa
Opettajat näkevät selkeät heikon lukutaidon vaikutukset oppilaissa. Nyt he pelkäävät, että nuorten taidot hoitaa omia asioitaan ovat aikaisempia sukupolvia heikommat.
Opettajajärjestö vaatii lopettamaan koulutuksen ”halpuuttamisen” rapautuneiden Pisa-tulosten takia
Koulutusstrategia, jonka tähtäimessä on palauttaa opiskelutulokset entiselle tasolleen, luvutetaan opetusministeriölle lähipäivinä.
Uusi-Seelanti aikoo kieltää kännyköiden käytön kouluissa
Maan tuore hallitus on päättänyt puuttua järein asein koululaisten hälyttävästi lisääntyneeseen luku- ja kirjoitustaidottomuuteen.
Pohjalaislapset saattavat pian saada neuvolasta mukaansa lukureseptin – yhdessä lukemisen vähentyminen näkyy lasten kielenkehityksessä
Lukureseptistä toivotaan apua lasten kielenkehitykseen. Pohjanmaan hyvinvointialueella lukureseptejä saatetaan alkaa määrätä pienten lasten perheille.
Roope Lipastin kolumni: Lukeminen ja kuuntelu ovat eri asioita – sitä ei pidä unohtaa
Vanha kirjakaupan mainos väitti aikoinaan: ”lukeminen kannattaa aina.” Mutta mahtaako kannattaa, jos lukemisen sijasta kirja vain kuunnellaan?
Antti Röngän kolumni: Lukeminen ei kannata aina, ja juuri siksi kannattaa lukea
Yläasteella ja vielä lukiossakin olin poika, joka ei lukenut. Lukemalla ei näet saanut kesätöitä eikä sosiaalista arvostusta, kirjoittaa Rönkä.
Aleksis Salusjärven kolumni: Tilastot hankaluuksiin ajautuvista nuorista ovat niin hälyttäviä, että edessä on umpikuja
Joka seitsemäs nuori on putoamassa kelkasta. Määrä on niin suuri, että sitä ei voida enää kauaa lakaista maton alle, kirjoittaa Salusjärvi.
Salaisen poliisin reaktio Narnia-kirjaan sai Marek Oziewiczin tajuamaan kirjallisuuden voiman – nyt hän tutkii, miten tarinat muuttavat maailmaa
Ilmastonmuutoksen päihittämiseenkin tarvitaan kirjoja ja tarinoita, sanoo Finncon-tapahtuman akateeminen kunniavieras.
Aleksis Salusjärven kolumni: Suomi on matkalla luokkayhteiskunnaksi
Passiivinen elämä maksaa Suomelle lähes 7 miljardia euroa vuodessa. Heikoimmin pärjäävistä on syntymässä ulkopuolisten yhteiskuntaluokka, pohtii Salusjärvi.
Lasten kännykkäöverit ravistavat kouluja – laitteiden käyttöä pakko suitsia, parahtaa professori
Koulujen napakka toiminta rohkaisee myös vanhempia rajoittamaan lasten kännykän käyttöä kotona.
Lukemiseen käytetty aika vähenee, mutta toisin oli ennen – 1800-luvulla suomalaisten kasvavalla lukuinnolla oli merkittäviä vaikutuksia
Lukutottumukset ja -käyttäyminen ovat olleet jatkuvassa muutoksessa aikojen saatossa. Siksi kirjastohistorian tutkija ei ole pessimistinen lukuhalun katoamisen suhteen.
Kirjastoille tukea kehittämiseen – Kalajoella satsataan kulttuuripalveluun, Tyrnävällä erityisryhmiin ja Oulussa aikuisten lukutaitoon
Kalajoen kirjaston johdolla kehitetään maakuntaan mallia, jossa kirjastoista voitaisiin antaa vinkkejä. Yhteensä maakunnassa tuettiin yhdeksää kirjastoa niiden kehittämishankkeissa.
Mitä kaipaat kirjastolta? Kuhmossa kirjasto kohdentaa palveluja työllisyyspalvelujen asiakkaille
Tarkoituksena on tehdä kirjastopalveluita tutuksi kuhmolaisille työllisyyspalveluiden asiakkaille sekä edistää heidän lukuharrastustaan ja lukutaitojaan.
Äidinkielen lukutaidon kokeessa vilisee käsitteitä – tee nopea testi ja näet minkä arvosanan saisit ylioppilaskirjoituksista
Retoriset keinot, tekstilajit ja konteksti. Monelle nämä sanat ovat hepreaa, mutta äidinkielen yo-kokeeseen valmistuvalle käsitteet muistuvat kirkkaana! Testaa oma osaamisesi ja katso, minkä arvosanan saisit.
Katso Abitreenien yo-koelähetyksen tallenne lukutaidon kokeesta
Mitä sinä haluat kysyä lukutaidon kokeesta? Lähetä kysymyksesi illan lähetykseen. Keskustelemassa ovat YTL:n asiantuntija, aineenopettaja ja kokeen tehnyt abi.
Lauri Kontron kolumni: Kännykkä on koulussa hyvä renki mutta huono isäntä
Koulussa pitää oppia lukemaan, laskemaan ja käyttäytymään ihmisiksi. Kaiken sen voi oppia ilman digilaitteita. Miksi digihuuma ja oppimistulosten lasku osuvat samaan ajankohtaan, Lauri Kontro pohtii.
Laura Hallamaan kolumni: Oppimistulokset heikkenevät – jokainen opettajia kuunnellut tietää syyt
On hölmöä väittää, ettei oppimistulosten heikkenemisen syitä tiedä kukaan, kun kasvatusalan ammattilaiset näkevät syyt päivittäin, kirjoittaa Hallamaa.
Nuorten miesten lukuhaluja on hankala herättää, tietää kirjailija: ”Ajatuksena se on kuin tuupattaisiin jääpuikkoa hanuriin”
Laitilalainen kirjailija ja nuorisotyöntekijä Marko Laihinen kirjoitti kirjan yläkouluikäisille pojille, joita lukeminen ei kiinnosta. Kanssakirjoittajana toimi äidinkielen opettaja Hanna Tähtinen.
Nuoret lainaajat ovat kadonneet kirjastoista – Kouvolassa tilanne on toisin
Kansallisella tasolla erityisesti nuoret käyttävät kirjastoa yhä vähemmän. Myös aikuisten lukuharrastus on viime vuosina osoittanut hiipumisen merkkejä.
Shadia Raskin kolumni: Näillä vinkeillä luin enemmän kirjoja
Lasten ja nuorten lukemisesta ollaan aiheellisesti huolissaan, mutta aikuisistakin enemmistö kokee lukevansa liian vähän. Mistä löytää lukuinto ja -aika keskellä ruuhkaista arkea, pohtii Rask.
Keskiviikko 18.1.2023 (tv)
Lukutaito. Uraani. Autojen keräily. Sääennuste.
Maaseudun nuorten kiinnostuksen kohteet kääntyvät harvoin kirjoiksi – varsinkaan pojat eivät löydä kirjoista itseään
Eräily, pesäpallo ja armeija puuttuvat nuortenkirjoista lähes kokonaan, sanoo kirjailija Mervi Heikkilä. Kustantaja heittää pallon kirjailijoille, jotka valitsevat, mistä kirjoittavat.
Luokkaan saapui mystinen salkku, jonka sisältö on kuin suoraan Agatha Christie -dekkarista: ”Opettajalle tällaiset ovat kullanarvoisia”
Kouvolassa yläkoululaiset pääsevät tutustumaan kirjoihin uudenlaisen pakopelien avulla.
Merimajan päiväkodissa etsitään satuviikolla mukava asento säkkituolin päällä ja kuunnellaan: ”Nykyään on niin ihania satuja”
Satujen kautta lasten kanssa voi käsitellä eri teemoja. Kotkalaisessa päiväkodissa Sadun päivänä luettiin muun muassa merenneidoista.
Syysloma on lasten ja nuorten lukuloma – näillä kirjavinkkarin neuvoilla tottumatonkin lukija voi löytää koukuttavat tarinat
Luettavaa löytyy, kun selvitetään lukijan kiinnostuksen kohteet ja suoratoistojen suosikit. Nuoren kiinnostus kirjaan voi syttyä myös aikuisen lukemista kuunnellen.

Ykkösluokkalaiset halutaan Helsingissä kirjastoihin: ”Jos vanhempi vain katsoo Netflixiä, on vaikea sanoa lapselle, että luepa sinä”
Helsingin kaupunki tutustuttaa kaikki ykkösluokkalaiset kirjastoihin. Perheiden välistä epätasa-arvoa halutaan kuroa umpeen.
Ysiluokkalainen Eetu Roihas on poikkeus, koska hän pitää lukemisesta: ”En ainakaan pojista tunne ketään, joka lukisi”
Nuorten lukutaito uhkaa rapautua, mutta Tervakosken yhteiskoulussa Janakkalassa ei jäädä ihmettelemään. Kirjoja luetaan paljon ja mukaan pääsee myös selkokirjojen avulla.
Kirjastojen lukutaitotyötä vahvistetaan – Vaasassa kohderyhmänä ovat maahanmuuttajanuoret ja -lapset, Maalahdessa viritellään kirjastojen yhteistyötä
Avustusten tavoitteena on tukea kirjastoja lukemisen ja monipuolisten lukutaitojen edistämisessä.
Suomalaislasten lukutaito on huipputasoa, vaikka kirjoja luetaan vähemmän – kirjastonhoitaja: "Lukemisen pitäisi olla tauko suorittamisesta"
Lasten lukutaidosta ja lukemisharrastuksen tasosta ollaan aika ajoin huolestuneita. Asiantuntijoiden mukaan lukutaitoa voi kehittää lukemalla ääneen ja motivaatiota lisätä unohtamalla suorittamisen.
Kirjastojen lukutaitotyötä vahvistetaan – Kajaanissa kohderyhmänä ovat ammattikoululaiset, Kuhmossa työttömät työnhakijat
Yksi kirjastojen tärkeimmistä perustehtävistä on edistää lukutaitoa. Kajaanin ja Kuhmon kaupungit ovat saaneet aluehallintovirastolta avustusta kirjastojen lukutaitotyön vahvistamiseen.
Kolme satakuntalaiskuntaa sai avustusta lukutaitotyöhön
Aluehallintovirastot ovat myöntäneet avustuksia kirjastojen lukutaitotyöhön. Satakunnassa avustusta saivat Eura, Eurajoki ja Pori.
Tyly raportti: korona rapautti Hämeenlinnan 9.-luokkalaisten lukutaitoa
Lukuseulaan osallistui 1 849 hämeenlinnalaista 2.-, 7.-, ja 9.-luokkalaista.
2022 syksy: äidinkieli ja kirjallisuus, lukutaidon koe
Lukutaidon yo-koe ja hyvän vastauksen piirteet.
Growing divide in literacy among Finland's population
High-performing students are doing just as well as before, but less academically inclined students are doing much worse, according to PISA survey results.

Lukutaito on paljon muutakin kuin lukemista – puutteellinen sanavarasto karsii ilmaisutaitoja
Suomalaisten lukutaito on jakautunut yhä enemmän. Huippulukijat ovat edelleen hyviä, mutta heikommat entistä heikompia.
"Opettaja ei ylläty, jos pojat saavat nelosia" – koulu suosii yhä tyttöjä ja muu yhteiskunta poikia, vaikka ongelmaa on yritetty korjata vuosia
Tytöt pärjäävät paremmin peruskoulussa, lukiossa ja korkeakoulussa, mutta hakeutuvat matalapalkkaisiin töihin. Yläkoululainen näkee koulun arjessa, miten erilaisia odotuksia ja ennakkoluuloja eri sukupuoliin kohdistetaan.
Aleksis Salusjärven kolumni: Kun kaikki on menetetty, jäljelle jää vain paljas ihmisyys
Olen tehnyt talven aikana töitä päihteidenkäyttäjien keskellä, ihmisten, jotka eivät usein näe tuntiakaan tulevaisuuteen, kirjoittaa Salusjärvi.
Yhdessä lukeminen parantaa jopa oppimistuloksia – erityisesti siitä hyötyvät lapset, joilla on lukivaikeuksia
Vastikään julkaistun tutkimuksen mukaan yhdessä lukeminen ennakoi lapsen ja nuoren myöhempää lukutaitoa.
Tyrnävälle on perustettu perhelukemisen pankki, jolla halutaan vanhemmat lukemaan kirjoja lapsille
Kunnassa on alettu koota Suomen ensimmäistä perhelukemisen verkkotietopankkia, joka tulee valtakunnalliseen käyttöön.
Aluehallintovirasto tukee kirjastojen toimintaa Pohjanmaalla reilun 61 000 euron edestä – valtakunnallisesti avustuksia myönnettiin reilut 1,3 miljoonaa euroa
Suurin tuen saaja on Kaskinen, johon rakentuu uusi kirjasto. Myös Mustasaarelle merkittävä avustus. Yhteensä viisi pohjalaiskuntaa saa Aluehallintovirastolta avustuksia.
Aleksis Salusjärven kolumni: Sanat jotka pettävät, kun niitä tarvitaan
Faktat eivät enää kiinnosta ihmisiä. Kirjoitettu kieli suosii tunnepuhetta, pohtii Salusjärvi. Kolumnin voi myös kuunnella.
Äikän lukutaidon suora yo-koelähetys käynnissä
15.3. yo-koelähetyksessä käsitellään lukutaidon yo-koetta.
Aleksis Salusjärven kolumni: Seitsemän sekunnin muisti – mitä tapahtuu, jos keskittymiskyvyn alamäki jatkuu
Lyhytvideot ja pikaviestit ovat looginen lopputulos vuosikymmenten ajan lyhenneestä keskittymiskyvystä. Olemme astumassa muistin jälkeiseen aikaan, kirjoittaa Salusjärvi. Kolumnin voi myös kuunnella.
Netflix dubbasi Don't Look Up -elokuvan suomeksi, ja se herätti somessa "kauhuntäyteisiä" tunteita – oikeasti käännös on palvelua sadoilletuhansille
Kun Meryl Streep puhuukin elokuvassa suomea, katsoja nauraa, raivostuu tai ilahtuu. Leffafanit kehitysvammaisten elokuvakerhossa toivovat lisää suomeksi dubattuja elokuvia.
Himolukijat saavat 50 lukuvinkin listan vuoden alussa, ja monella on jo vauhti päällä
Jaksatko lukea ainakin 50 kirjaa tänä vuonna? Jos vastaat kyllä, Helmet-lukuhaaste on sinua varten. Tarkoituksena on täyttää kirjaston laatima lista vuoden aikana luetuilla kirjoilla.
Lasten ja nuorten lukutaito on eriytynyt – eroja yritetään kaventaa uudella strategialla
Osa lapsista lukee sujuvasti pitkiä tekstejä jo alakoulussa, kun joillekin lukeminen tuottaa vaikeuksia vielä yläkoulussa. Uudessa lukutaitostrategiassa painotetaan monipuolista lukutaitoa. Päämääränä on puuttua eriytymiskehitykseen.
Lavarunous saapuu kaupunkiin: Hämeenlinnan pääkirjastossa järjestetään ensimmäinen lavarunousilta
Hämeenlinnan pääkirjaston väki kutsuu kaikki runoja kirjoittavat ja runoista kiinnostuneet kaupungin ensimmäiseen lavarunousiltaan. Kirjaston järjestämä tapahtuma on kaikille avoin.
Roope Lipastin kolumni: Lopullinen koulureformi
Suomessa pitäisi olla maailman paras koulujärjestelmä, mutta tulokset eivät tätä tue. Peruskoulusta päättävien pitäisi ymmärtää, että vähemmän on enemmän, kirjoittaa Lipasti.
Abitreenien yo-koelähetys: Äidinkieli, lukutaidon koe
Katso päivän yo-koelähetys.

Aleksis Salusjärven kolumni: Suomen ensimmäinen terrori-isku päättyi sankaritekoon, mutta emme tiedä kenen
Suomen ensimmäinen terrori-isku päättyi sankaritekoon, josta ei tehty numeroa. Viranomaisten työhön ei kuulu julkisuudessa paistattelu. Emme tiedä ketä kiittää, ja se kertoo meistä paljon, kirjoittaa Salusjärvi. Kolumnin voi myös kuunnella.