Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tyttö lukee kirjaa

Pisa-tuloksissa romahdus: äidinkielen opettajat kertovat surullisesta tilannekuvasta kouluissa

Opettajat näkevät selkeät heikon lukutaidon vaikutukset oppilaissa. Nyt he pelkäävät, että nuorten taidot hoitaa omia asioitaan ovat aikaisempia sukupolvia heikommat.

Tyhjä luokkahuone.

Opettajajärjestö vaatii lopettamaan koulutuksen ”halpuuttamisen” rapautuneiden Pisa-tulosten takia

Koulutusstrategia, jonka tähtäimessä on palauttaa opiskelutulokset entiselle tasolleen, luvutetaan opetusministeriölle lähipäivinä.

En kvinna håller i en smarttelefon.

Uusi-Seelanti aikoo kieltää kännyköiden käytön kouluissa

Maan tuore hallitus on päättänyt puuttua järein asein koululaisten hälyttävästi lisääntyneeseen luku- ja kirjoitustaidottomuuteen.

Kvinna och barn.

Pohjalaislapset saattavat pian saada neuvolasta mukaansa lukureseptin – yhdessä lukemisen vähentyminen näkyy lasten kielenkehityksessä

Lukureseptistä toivotaan apua lasten kielenkehitykseen. Pohjanmaan hyvinvointialueella lukureseptejä saatetaan alkaa määrätä pienten lasten perheille.

Ylen kolumnisti Roope Lipasti henkilökuvassa.

Roope Lipastin kolumni: Lukeminen ja kuuntelu ovat eri asioita – sitä ei pidä unohtaa

Vanha kirjakaupan mainos väitti aikoinaan: ”lukeminen kannattaa aina.” Mutta mahtaako kannattaa, jos lukemisen sijasta kirja vain kuunnellaan?

Ylen kolumnisti Antti Rönkä studiokuvassa.

Antti Röngän kolumni: Lukeminen ei kannata aina, ja juuri siksi kannattaa lukea

Yläasteella ja vielä lukiossakin olin poika, joka ei lukenut. Lukemalla ei näet saanut kesätöitä eikä sosiaalista arvostusta, kirjoittaa Rönkä.

Aleksis Salusjärvi, Helsinki, 9.10.2018

Aleksis Salusjärven kolumni: Tilastot hankaluuksiin ajautuvista nuorista ovat niin hälyttäviä, että edessä on umpikuja

Joka seitsemäs nuori on putoamassa kelkasta. Määrä on niin suuri, että sitä ei voida enää kauaa lakaista maton alle, kirjoittaa Salusjärvi.

Marek Oziewicz oli luennoimassa Finnconn tapahtumassa. Marek Oziewicz on Minnesotan yliopiston lukutaitokoulutuksen sekä lasten- ja nuortenkirjallisuuden professori

Salaisen poliisin reaktio Narnia-kirjaan sai Marek Oziewiczin tajuamaan kirjallisuuden voiman – nyt hän tutkii, miten tarinat muuttavat maailmaa

Ilmastonmuutoksen päihittämiseenkin tarvitaan kirjoja ja tarinoita, sanoo Finncon-tapahtuman akateeminen kunniavieras.

Aleksis Salusjärvi, Helsinki, 9.10.2018

Aleksis Salusjärven kolumni: Suomi on matkalla luokkayhteiskunnaksi

Passiivinen elämä maksaa Suomelle lähes 7 miljardia euroa vuodessa. Heikoimmin pärjäävistä on syntymässä ulkopuolisten yhteiskuntaluokka, pohtii Salusjärvi.

Kasvatustieteiden professori Nina Sajaniemi vieraili A-studiossa 23.5.2023.

Lasten kännykkäöverit ravistavat kouluja – laitteiden käyttöä pakko suitsia, parahtaa professori

Koulujen napakka toiminta rohkaisee myös vanhempia rajoittamaan lasten kännykän käyttöä kotona.

Oona Seppänen lukee kirjaa.

Lukemiseen käytetty aika vähenee, mutta toisin oli ennen – 1800-luvulla suomalaisten kasvavalla lukuinnolla oli merkittäviä vaikutuksia

Lukutottumukset ja -käyttäyminen ovat olleet jatkuvassa muutoksessa aikojen saatossa. Siksi kirjastohistorian tutkija ei ole pessimistinen lukuhalun katoamisen suhteen.

KIrjahyllyjä ja palvelutiski, jossa lukee KIRJASTO. Taustalla asiakkaita ja kirjastotyäntekijä.

Kirjastoille tukea kehittämiseen – Kalajoella satsataan kulttuuripalveluun, Tyrnävällä erityisryhmiin ja Oulussa aikuisten lukutaitoon

Kalajoen kirjaston johdolla kehitetään maakuntaan mallia, jossa kirjastoista voitaisiin antaa vinkkejä. Yhteensä maakunnassa tuettiin yhdeksää kirjastoa niiden kehittämishankkeissa.

Kirjaston pihaa ja ulko-ovi talvella.

Mitä kaipaat kirjastolta? Kuhmossa kirjasto kohdentaa palveluja työllisyyspalvelujen asiakkaille

Tarkoituksena on tehdä kirjastopalveluita tutuksi kuhmolaisille työllisyyspalveluiden asiakkaille sekä edistää heidän lukuharrastustaan ja lukutaitojaan.

Nuori nainen istuu läppärin takana.

Äidinkielen lukutaidon kokeessa vilisee käsitteitä – tee nopea testi ja näet minkä arvosanan saisit ylioppilaskirjoituksista

Retoriset keinot, tekstilajit ja konteksti. Monelle nämä sanat ovat hepreaa, mutta äidinkielen yo-kokeeseen valmistuvalle käsitteet muistuvat kirkkaana! Testaa oma osaamisesi ja katso, minkä arvosanan saisit.

Kuvassa Abitreenien juontajat.

Katso Abitreenien yo-koelähetyksen tallenne lukutaidon kokeesta

Mitä sinä haluat kysyä lukutaidon kokeesta? Lähetä kysymyksesi illan lähetykseen. Keskustelemassa ovat YTL:n asiantuntija, aineenopettaja ja kokeen tehnyt abi.

Lauri Kontro

Lauri Kontron kolumni: Kännykkä on koulussa hyvä renki mutta huono isäntä

Koulussa pitää oppia lukemaan, laskemaan ja käyttäytymään ihmisiksi. Kaiken sen voi oppia ilman digilaitteita. Miksi digihuuma ja oppimistulosten lasku osuvat samaan ajankohtaan, Lauri Kontro pohtii.

Laura Haallamaa / kolumnisti / Pasila 20.02.2019

Laura Hallamaan kolumni: Oppimistulokset heikkenevät – jokainen opettajia kuunnellut tietää syyt

On hölmöä väittää, ettei oppimistulosten heikkenemisen syitä tiedä kukaan, kun kasvatusalan ammattilaiset näkevät syyt päivittäin, kirjoittaa Hallamaa.

Ruutupaitainen, keski-ikäinen mies kirja kädessä siniharmaalla sohvalla.

Nuorten miesten lukuhaluja on hankala herättää, tietää kirjailija: ”Ajatuksena se on kuin tuupattaisiin jääpuikkoa hanuriin”

Laitilalainen kirjailija ja nuorisotyöntekijä Marko Laihinen kirjoitti kirjan yläkouluikäisille pojille, joita lukeminen ei kiinnosta. Kanssakirjoittajana toimi äidinkielen opettaja Hanna Tähtinen.

Kirjastoauton hyllyjä. Lapsen käsi osoittaa kuvaa auki olevan sarjakuva-albumin sivulla.

Nuoret lainaajat ovat kadonneet kirjastoista – Kouvolassa tilanne on toisin

Kansallisella tasolla erityisesti nuoret käyttävät kirjastoa yhä vähemmän. Myös aikuisten lukuharrastus on viime vuosina osoittanut hiipumisen merkkejä.

Ylen kolumnisti Shadia Rask studiomuotokuvassa.

Shadia Raskin kolumni: Näillä vinkeillä luin enemmän kirjoja

Lasten ja nuorten lukemisesta ollaan aiheellisesti huolissaan, mutta aikuisistakin enemmistö kokee lukevansa liian vähän. Mistä löytää lukuinto ja -aika keskellä ruuhkaista arkea, pohtii Rask.

Saimi Aaltonen tekee tehtäviä äidinkielen tunnilla.

Keskiviikko 18.1.2023 (tv)

Lukutaito. Uraani. Autojen keräily. Sääennuste.

Lasten- ja nuortenkirjoja ihmisen käsissä.

Maaseudun nuorten kiinnostuksen kohteet kääntyvät harvoin kirjoiksi – varsinkaan pojat eivät löydä kirjoista itseään

Eräily, pesäpallo ja armeija puuttuvat nuortenkirjoista lähes kokonaan, sanoo kirjailija Mervi Heikkilä. Kustantaja heittää pallon kirjailijoille, jotka valitsevat, mistä kirjoittavat.

Pakopelin tehtävään liittyvä yhdistelmälukolla lukittu vanha salkku Naukion koululla.

Luokkaan saapui mystinen salkku, jonka sisältö on kuin suoraan Agatha Christie -dekkarista: ”Opettajalle tällaiset ovat kullanarvoisia”

Kouvolassa yläkoululaiset pääsevät tutustumaan kirjoihin uudenlaisen pakopelien avulla.

Iloisia lapsia satusohvalla satukirjojen kanssa.

Merimajan päiväkodissa etsitään satuviikolla mukava asento säkkituolin päällä ja kuunnellaan: ”Nykyään on niin ihania satuja”

Satujen kautta lasten kanssa voi käsitellä eri teemoja. Kotkalaisessa päiväkodissa Sadun päivänä luettiin muun muassa merenneidoista.

Törnävän koulun tokaluokkalaiset kuuntelevat, kun luokanopettaja Kirsi Jouppila lukee. Lukuagentti Anu Koskela on kuvassa oikealla.

Syysloma on lasten ja nuorten lukuloma – näillä kirjavinkkarin neuvoilla tottumatonkin lukija voi löytää koukuttavat tarinat

Luettavaa löytyy, kun selvitetään lukijan kiinnostuksen kohteet ja suoratoistojen suosikit. Nuoren kiinnostus kirjaan voi syttyä myös aikuisen lukemista kuunnellen.

Helsingin kaupunki satsaa lasten lukutaitoon

Ykkösluokkalaiset halutaan Helsingissä kirjastoihin: ”Jos vanhempi vain katsoo Netflixiä, on vaikea sanoa lapselle, että luepa sinä”

Helsingin kaupunki tutustuttaa kaikki ykkösluokkalaiset kirjastoihin. Perheiden välistä epätasa-arvoa halutaan kuroa umpeen.

Tervakosken yhteiskoulun oppilas Ville Jylhä istuu pulpetin ääressä ja katsoo kameraan.

Ysiluokkalainen Eetu Roihas on poikkeus, koska hän pitää lukemisesta: ”En ainakaan pojista tunne ketään, joka lukisi”

Nuorten lukutaito uhkaa rapautua, mutta Tervakosken yhteiskoulussa Janakkalassa ei jäädä ihmettelemään. Kirjoja luetaan paljon ja mukaan pääsee myös selkokirjojen avulla.

Ryhmä lapsia kirjavinkkauksessa Kangasniemen kirjastossa

Suomalaislasten lukutaito on huipputasoa, vaikka kirjoja luetaan vähemmän – kirjastonhoitaja: "Lukemisen pitäisi olla tauko suorittamisesta"

Lasten lukutaidosta ja lukemisharrastuksen tasosta ollaan aika ajoin huolestuneita. Asiantuntijoiden mukaan lukutaitoa voi kehittää lukemalla ääneen ja motivaatiota lisätä unohtamalla suorittamisen.

Kuhmon kirjasto.

Kirjastojen lukutaitotyötä vahvistetaan – Kajaanissa kohderyhmänä ovat ammattikoululaiset, Kuhmossa työttömät työnhakijat

Yksi kirjastojen tärkeimmistä perustehtävistä on edistää lukutaitoa. Kajaanin ja Kuhmon kaupungit ovat saaneet aluehallintovirastolta avustusta kirjastojen lukutaitotyön vahvistamiseen.

lasten tietokirjapäivä Tuusulan kirjastossa

Kolme satakuntalaiskuntaa sai avustusta lukutaitotyöhön

Aluehallintovirastot ovat myöntäneet avustuksia kirjastojen lukutaitotyöhön. Satakunnassa avustusta saivat Eura, Eurajoki ja Pori.

Toisen luokan äidinkielen kirjasta osoitetaan sormella mitä luetaan.

Tyly raportti: korona rapautti Hämeenlinnan 9.-luokkalaisten lukutaitoa

Lukuseulaan osallistui 1 849 hämeenlinnalaista 2.-, 7.-, ja 9.-luokkalaista.

Äidinkieli ja kirjallisuus.

2022 syksy: äidinkieli ja kirjallisuus, lukutaidon koe

Lukutaidon yo-koe ja hyvän vastauksen piirteet.

Nainen makaa lattialla tyynyjen varassa lukien pokkaria.

Growing divide in literacy among Finland's population

High-performing students are doing just as well as before, but less academically inclined students are doing much worse, according to PISA survey results.

Nainen lukee kirjaa.

Lukutaito on paljon muutakin kuin lukemista – puutteellinen sanavarasto karsii ilmaisutaitoja

Suomalaisten lukutaito on jakautunut yhä enemmän. Huippulukijat ovat edelleen hyviä, mutta heikommat entistä heikompia.

Helena Rauha istuu vanhan valkoisen kivirakennuksen edessä kiviaidan päällä.

"Opettaja ei ylläty, jos pojat saavat nelosia" – koulu suosii yhä tyttöjä ja muu yhteiskunta poikia, vaikka ongelmaa on yritetty korjata vuosia

Tytöt pärjäävät paremmin peruskoulussa, lukiossa ja korkeakoulussa, mutta hakeutuvat matalapalkkaisiin töihin. Yläkoululainen näkee koulun arjessa, miten erilaisia odotuksia ja ennakkoluuloja eri sukupuoliin kohdistetaan.

Aleksis Salusjärvi, Helsinki, 9.10.2018

Aleksis Salusjärven kolumni: Kun kaikki on menetetty, jäljelle jää vain paljas ihmisyys

Olen tehnyt talven aikana töitä päihteidenkäyttäjien keskellä, ihmisten, jotka eivät usein näe tuntiakaan tulevaisuuteen, kirjoittaa Salusjärvi.

Isä ja poika kirjastossa, kirjoja kädessä.

Yhdessä lukeminen parantaa jopa oppimistuloksia – erityisesti siitä hyötyvät lapset, joilla on lukivaikeuksia

Vastikään julkaistun tutkimuksen mukaan yhdessä lukeminen ennakoi lapsen ja nuoren myöhempää lukutaitoa.

Lapsen kädet tutkivat kirjoja

Tyrnävälle on perustettu perhelukemisen pankki, jolla halutaan vanhemmat lukemaan kirjoja lapsille

Kunnassa on alettu koota Suomen ensimmäistä perhelukemisen verkkotietopankkia, joka tulee valtakunnalliseen käyttöön. 

Färggranna barnböcker på flera hyllor i ett bibliotek.

Aluehallintovirasto tukee kirjastojen toimintaa Pohjanmaalla reilun 61 000 euron edestä – valtakunnallisesti avustuksia myönnettiin reilut 1,3 miljoonaa euroa

Suurin tuen saaja on Kaskinen, johon rakentuu uusi kirjasto. Myös Mustasaarelle merkittävä avustus. Yhteensä viisi pohjalaiskuntaa saa Aluehallintovirastolta avustuksia.

Aleksis Salusjärvi, Helsinki, 9.10.2018

Aleksis Salusjärven kolumni: Sanat jotka pettävät, kun niitä tarvitaan

Faktat eivät enää kiinnosta ihmisiä. Kirjoitettu kieli suosii tunnepuhetta, pohtii Salusjärvi. Kolumnin voi myös kuunnella.

Yle Areena logo.

Äikän lukutaidon suora yo-koelähetys käynnissä

15.3. yo-koelähetyksessä käsitellään lukutaidon yo-koetta.

Aleksis Salusjärvi, Helsinki, 9.10.2018

Aleksis Salusjärven kolumni: Seitsemän sekunnin muisti – mitä tapahtuu, jos keskittymiskyvyn alamäki jatkuu

Lyhytvideot ja pikaviestit ovat looginen lopputulos vuosikymmenten ajan lyhenneestä keskittymiskyvystä. Olemme astumassa muistin jälkeiseen aikaan, kirjoittaa Salusjärvi. Kolumnin voi myös kuunnella.

Ääninäyttelijä Jaana Saarinen katsoo kameraan. Taustalla on kuva Meryl Streepistä. Pesosella ja Streepillä on sama muikea ilme.

Netflix dubbasi Don't Look Up -elokuvan suomeksi, ja se herätti somessa "kauhuntäyteisiä" tunteita – oikeasti käännös on palvelua sadoilletuhansille

Kun Meryl Streep puhuukin elokuvassa suomea, katsoja nauraa, raivostuu tai ilahtuu. Leffafanit kehitysvammaisten elokuvakerhossa toivovat lisää suomeksi dubattuja elokuvia.

Kirjastonhoitaja kirjahyllyjen välissä yläviistosta kuvattuna Helsingin keskustakirjasto oodissa.

Himolukijat saavat 50 lukuvinkin listan vuoden alussa, ja monella on jo vauhti päällä

Jaksatko lukea ainakin 50 kirjaa tänä vuonna? Jos vastaat kyllä, Helmet-lukuhaaste on sinua varten. Tarkoituksena on täyttää kirjaston laatima lista vuoden aikana luetuilla kirjoilla.

Nainen makaa lattialla tyynyjen varassa lukien pokkaria.

Lasten ja nuorten lukutaito on eriytynyt – eroja yritetään kaventaa uudella strategialla

Osa lapsista lukee sujuvasti pitkiä tekstejä jo alakoulussa, kun joillekin lukeminen tuottaa vaikeuksia vielä yläkoulussa. Uudessa lukutaitostrategiassa painotetaan monipuolista lukutaitoa. Päämääränä on puuttua eriytymiskehitykseen.

Nainen seisoo kirjastossa kirjahyllyn vieressä.

Lavarunous saapuu kaupunkiin: Hämeenlinnan pääkirjastossa järjestetään ensimmäinen lavarunousilta

Hämeenlinnan pääkirjaston väki kutsuu kaikki runoja kirjoittavat ja runoista kiinnostuneet kaupungin ensimmäiseen lavarunousiltaan. Kirjaston järjestämä tapahtuma on kaikille avoin.

Kirjailija Roope Lipasti poseeraa kameralle.

Roope Lipastin kolumni: Lopullinen koulureformi

Suomessa pitäisi olla maailman paras koulujärjestelmä, mutta tulokset eivät tätä tue. Peruskoulusta päättävien pitäisi ymmärtää, että vähemmän on enemmän, kirjoittaa Lipasti.

Aleksis Salusjärvi

Aleksis Salusjärven kolumni: Suomen ensimmäinen terrori-isku päättyi sankaritekoon, mutta emme tiedä kenen

Suomen ensimmäinen terrori-isku päättyi sankaritekoon, josta ei tehty numeroa. Viranomaisten työhön ei kuulu julkisuudessa paistattelu. Emme tiedä ketä kiittää, ja se kertoo meistä paljon, kirjoittaa Salusjärvi. Kolumnin voi myös kuunnella.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle