Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kymmeniä koiria joutunut suden suuhun tänä syksynä – hirvijahtiin ei enää mennä joka alueelle

Hirvenmetsästys on vaikeutunut susialueilla, mutta tavoiteltu saalismäärä näyttää toteutuvan.

Metsästäjät huolissaan hirvikoiristaan Pohjanmaalla

Maalahtelainen metsästysseura aikoo lopettaa syksyn hirvijahdin välittömästi, jos siinä kuolee hirvikoira suden takia.

Metsästyskoiria tallautunut kuoliaaksi hirvien jalkoihin Lapissa – umpihanki vaarantaa jahtia

Osa hirviporukoista onkin jo vetäytynyt ennenaikaiselle joululomalle, koska lumimassat haittaavat myös metsästysmaille pääsyä.

Susiasiantuntijat: Petoviha lievenee, jos vahingot korvataan nopeammin

Luonto-Liiton ja Metsästäjäliiton asiantuntijat peräävät valtiolta nopeampaa korvauskäytäntöä petovahingoissa.

Whatsapp, kypäräkamerat ja tutkapannat ovat metsästyksen arkipäivää – Voiko hirvijahti muuttua liian helpoksi?

Tekniset apuvälineet ovat mullistaneet hirvenmetsästyksen. Tutkapantojen ja radiopuhelimien lisäksi erilaisista kameroista on tulossa yhä arkipäiväisempiä apuvälineitä. Tekniikan hyödyntämisessä vastaan tulevat metsästyksen eettiset kysymykset.

Poromiehet: Hirvien kiimarauhan aikana koiratkin pois metsistä – ei edes haukkukokeita

Poronhoitajat edellyttävät, että hirvien kiimarauha keskeyttää myös hirvikoirien haukkukokeet ja muut koulutukset metsissä.

Harvinainen haukkumestari löytää hirvet, pitää vorot loitolla ja on kaikkien kaveri

Mikkeliläisen Pasi Himasen jämtlanninpystykorva Mustikkaharjun Saana teki historiaa haukkumalla hirvikokeessa täydet 100 pistettä. SM-tason kilpailuihin luppakorvaisella Saanalla ei ole kuitenkaan mitään asiaa.

Susihavaintojen määrä kasvanut räjähdysmäisesti Keski-Pohjanmaalla

Myös muiden suurpetojen määrä on lisääntynyt alueella ilvestä lukuun ottamatta.

Hirvikärpänen on asettunut Meri-Lappiin vakituisesti

Tähän asti on väitetty, että Lapissa tavatut hirvikärpäset ovat kulkeutuneet tänne pääasiassa turistien mukana. Nyt sitä tavataan yleisesti muun muassa Simon, Tervolan ja Keminmaan alueella.

Hirviporukasta ei voi jäädä pois – ”sitten ei kuule kylän juttuja ja tapahtumia”

Kajaanissa ensimmäistä kertaa sateisessa säässä järjestetty metsästysseuran perhepäivä keräsi vähän väkeä. Vaikka Pohjajoen metsästysseuran majalla oli kyläläisiä vähän, on metsästys kuitenkin harrastus, joka kulkee monesti suvussa isältä pojalle tai tyttärelle.

Metsästyskoira reagoi saaliiseen kesälomallakin: "Silloin oli nuoremman hihnassa pitelemistä"

Metsästäjät valmistautuvat kesällä tulevaan jahtikauteen pitämällä omaa ja metsästyskoiran kuntoa yllä, osallistumalla seuran järjestämiin tapahtumiin ja ampumaharjoituksiin.

Hirvikoira putosi rasvamonttuun – palokunta nikkaroi pelastussillan

Pelastuslaitos aloitti viikon erikoisella tehtävällä Äänekoskella, kun sitä tarvittiin nostamaan rasvamonttuun pudonnut koira. Hirvikoira oli ilmeisesti karannut juoksulangasta.

Koiranpentu Äijä auttaa Artoa teiden auraamisessa: "Se on kuin tehty tähän!"

Koiraseuralainen piristää muuten yksinäistä työpäivää kuorma-auton kyydissä. Työpäivät myös vahvistavat pennun ja isännän välistä luottamusta.

Haukkukoe erottaa valiot tavallisista – "Osa hirvikoirista unohtaa isäntänsä heti, kun löytää hirven"

Hirvikoirien ja niiden omistajien yhteistyö testataan tunteja kestävässä haukkukokeessa. Vasta neljän onnistuneen kokeen jälkeen koiralle voi anoa käyttövaliota, mikä on hyödyksi, kun jalostetaan yhä parempia hirvikoiria.

Susien hyökkäys koiran kimppuun tallentui videolle - Klara selvisi 10 minuutin taistelusta hengissä

Ruotsalainen metsästyslehti Svensk Jakt on julkaissut rajun videon, jossa jämtlanninpystykorva joutuu kahden suden saalistusyrityksen kohteeksi. Videoa on katsottu vuorokaudessa lähes 400 000 kertaa.

Hyvä hirvikoira on aina isännän tavoitettavissa – vaikka puhelimitse

Hirvijahdin korvaamaton apu on hyvä koira. Se etsii saaliin ja pitää sen paikallaan metsästäjiä varten. Moderni hirvikoira myös ottaa vastaan puheluita ja välittää tarvittaessa livekuvaa haukun kohteesta.

Sudenkaatolupaa anotaan Nousiaisiin – koulukuljetuksiakin haetaan taas

Muutama viikko sitten sudet tappoivat kaksi lammasta Nousiaisissa. Viime viikonvaihteessa kaksi lukioikäistä kertoi nähneensä susiparin keskustan tuntumassa.

Karhujahti tuotti tuloksen Rautjärvellä

Metsästäjät ovat saaneet kaadettua karhun Rautjärvellä. Kokonaisuudessaan jahti on sujunut nihkeästi.

Hirvenmetsästystä lykätään – syinä lämmin syksy ja hirvien kiima-aika

Hirvenmetsästys alkaa koko maassa tulevana viikonloppuna 26. päivä. Poikkeuksen tekee Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva Siikalatvan alue, jossa hirvenmetsästyksen aloittamista siirretään parilla viikolla metsästysseurojen yhteisellä päätöksellä.

Sudet tappoivat Hietaniemen koiran

Las Vegasin MM-paineihin valmistautuva Rami Hietaniemi sai murheellisia uutisia juuri kisojen kynnyksellä, kun hänen koiransa löydettiin kuolleena.

Lapin suosituin hännänheiluttaja on jämpti koira – ihan kirjaimellisesti

Lapissa rekisteröitiin viime vuonna eniten jämtlanninpystykorvia. "Jämpti" on hyvien käyttöominaisuuksien metsästyskoira, joka on valloittanut lappilaiset myös lupsakalla luonteellaan.

Suden raatelema hirvikoira kuoli

Hirvenhaukkukoulutuksessa ollut hirvikoira joutui suden raatelemaksi Sotinpurolla Nurmeksessa. Koira menehtyi vammoihinsa. Syksyllä sudet ovat tappaneet kymmenkunta koiraa Suomessa. Pohjois-Karjalassa kyseessä oli toinen tapaus.

Susi raateli hirvikoiran Nurmeksessa?

Hirvenhaukkukoulutuksessa ollut koira sai vakavia vammoja Sotinpurolla Nurmeksessa. Koiran epäillään joutuneen suden suuhun.

Hirvistä suurin osa kaatuu koiran haukkuun

Koiran haukku ohjaa valtaosan Pohjois-Suomen hirvestäjistä saaliin luo. Kainuussa hirvistä peräti 96 prosenttia kaatui koiran haukkuun viime syksynä. Poronhoitoalueelle halutaan lisää yhteistyötä metsästäjien ja poronhoitajien välille.

Lähes koko hirvisaalis kaatuu koiran haukkuun

Metsähallitus kysyi metsästäjiltä hirvikoirien käytöstä syksyn 2013 aikana. Selvityksen mukaan suurin osa saaliista saadaan koirien avulla. Kyselyyn tuli reilut 800 vastausta.

Musta koira ilmestyi pihapiiriin Mikkelissä – missä omistaja?

Sekarotuisen koiran varaisäntä pyytää koiran oikeaa omistajaa ottamaan yhteyttä.

Metsästyskoirien käyttöä hirvimetsällä selvitetään

Metsähallitus selvittää kuinka paljon ja miten hirvikoiria käytetään metsästyksessä valtion mailla Pohjois-Suomessa.

Koiraruuhka haittaa hirvenmetsästystä

Hirvikoirien liikakäytöstä on tullut ongelma metsästyksessä. Metsähallitus on saanut metsästäjiltä viime vuosina palautetta, että valtion mailla voi olla samalla alueella yhtäaikaa metsällä parikymmentä hirvikoiraa.

Metsähallitus selvittää hirvikoiraongelmia valtion mailla

Metsähallitus haluaa tietää, millaisia ongelmia metsästäjät ovat kohdanneet koirien käytössä hirvenmetsästyksessä. Poromiehet ovat kertoneet etelästä tuotujen metsästyskoirien häiritsevän porotaloutta petojen tavoin.

Irronnut sähköjohto teki karmeaa jälkeä: neljä eläintä kuoli ojaan

Katkennut johto on hengenvaarallinen. Maskussa asiasta saatiin sunnuntaina muistutus.

Opettele hirven kutsuhuuto ja menesty metsästyksessä

Taitavasti ääntänsä käyttävä metsämies osaa kutsua saaliin hyvinkin lähelle. Ääntelyn avulla hirven saa kutsutuksi jopa usean kilometrin päästä. Lähes kaiken kokenut metsästäjä ei vetäydy ensimmäisenä eläinten kanssa kohdatessaan, vaikka iso uroshirvi tulisi suoraan kohti ääntelyn houkuttelemana.

Hirvikoiralla on vaarallinen työ

Ensi viikonloppuna alkava hirvijahti tuo metsästäjät koirineen maastoon eri puolilla Suomea. Itä-Suomessa metsämiehet pelkäävät koiran joutumista suden suuhun, mutta etelässä vaarana ovat autot. Heinolalainen Jorma Nurminen lähtee tänä syksynä metsälle uuden kumppanin kanssa, sillä edellinen koira jäi auton alle.

Kuusamon kotka toipuu hyvin

Linnun alaleuka uhkaa kasvaa vinoon. Kotka syö hyvällä ruokahalulla.

Hirvikoira pelasti merikotkan

Maastoharjoituksissa ollut koira löysi loukkaantuneen merikotkan Kuusamossa viikonloppuna. Lintu oli löydettäessä huonossa kunnossa

Karkurihevonen saatiin kiinni

Lähes viikon karkuteillä ollut Fina-hevonen on saatu kiinni hyväkuntoisena. Hirvikoira Jytä auttoi löytämään hevosen Somerovaaran pohjoispuolelta Oulusta.

Irtokoirat raatelivat metsästyskoiran

Irrallaan olleet koirat raatelivat hirvikoiran Rovaniemellä Vanttausjärven lähellä. Hirvimies oli sunnuntaipäivällä metsällä Jämtlannin pystykorvan kanssa, jolla oli kaulassaan tutkapanta.

Ensimmäinen poikkeuslupasusi nurin Pyhännällä

Ylä-Savon ja Pohjois-Pohjanmaan raja-alueelle myönnetyistä poikkeusluvista toinen on käytetty. Jahtiporukka jäljittää nyt kaadetun naaraan kanssa liikkunutta isompaa urossutta.

Risto Kalliorinne: Ministerijahti

Kansanedustaja Risto Kalliorinteen (vas.) mielestä eduskunnassa on käynnistynyt ministerijahti, kun keskustalaiset ovat voimakkasti arvostelleet liikenneministeri Merja Kyllöstä (vas.).

Hirvenhuutaja sai opin c-kasetilta

Ihminen voi kutsua hirveä, kunhan tietää miten huutaa. Nastolalainen Jarkko Notkola on onnistunut kutsumaan luokseen kymmeniä sarvipäitä.

Utelias koira löytyi kontista Lieksassa

Jämtlanninpystykorva etsiytyi outoon paikkaan sunnuntaina Lieksassa. Koira tunkeutui ilmeisesti hajujen perässä lehdenkeräyskonttiin ja luiskahti sisälle kontin lastausaukosta.

Akka-koira herätti, isännän henki säästyi

Rantasalmelaisen Jukka Immosen kotiin ei pääse ilmoittamatta vieras, eikä edes se inha punainen kukko. Viime sunnuntai-iltana Jukka Immosen herätti kesken unien jämtlanninpystykorvanarttu Alma. Herätykseen oli hyvä syy, talossa oli tulipalo. Koira oli todella ihmisen paras ystävä.

Suosituin haukkuja ei muuttunut miksikään

Päättyneen vuoden suosituin koirarotu oli sama kuin edellisvuonnakin - labradorinnoutaja. Myös seuraavat viisi sijaa täyttyivät vanhoilla suosikeilla.

Susi raateli metsästyskoiran Köyliössä

Susi raateli metsästyskoiran Köyliössä viikonloppuna. Metsästysseurueen kanssa jahdissa ollut 4-vuotias Jämtlannin pystykorva löytyi lauantaina raadeltuna Köyliöstä Takarahkansuolta, Huittisten rajan läheisyydestä. Paikasta on matkaa lähimpään asutukseen vajaa kilometri.

Sanni haukkuu ja isäntä itkee

Keminmaan Maulassa asustelee tuore Suomen mestari. Hän on mukava, mutta kova suustaan ja herkkä haukkumaan. Varsinainen mestarinarttu, joka tottelee kun hänelle vihelletään.

Karhua ei näkynyt Orivedellä

Oriveden ja Jämsän välimaastossa liikkuvasta karhusta ei ole tehty lisähavaintoja. Poliisi varoitti eilen alkuillasta ihmisiä kookkaasta karhusta, jota hirvikoira haukkui Ristijärven ja Haukilahden kylien välisessä maastossa Töyräsjärven alueella.

Keski-Suomen poliisilaitos tiedottaa

Keski-Suomen ja Pirkanmaan rajamailla Ristijärven ja Haukilahden kylien välisessä maastossa Töyräsjärven alueella hirvikoira haukkuu kookasta karhua. Alueella olevia ihmisiä kehotetaan varovaisuuteen ja huomioimaan mahdollinen vaara kotieläimille. Poliisi seuraa tilannetta.

Hyvä hirvikoira korvaa monta miestä

Hyvällä hirvikoiralla on luontaiset ominaisuudet hirvestykseen, mutta tärkeintä on kuitenkin sen suhde isäntään. Kuopiolaisella Väinö Niirasella on neljä hirvikoiraa, kaikki itse koulutettuja.

Hirvikoirat kuriin poromailla

Paliskuntain yhdistys muistuttaa hirvenpyytäjiä metsästyskoirien käytöstä. Hirvenmetsästäjien lisäksi maastossa liikkuu viikonlopusta lähtien poromiehiä porojen kokoamis- eli ettotöissä.

Auto on metsästyskoiran surma

Metsästysaikaan eläimiä jäljittävät koirat keskittyvät omaan työhönsä, eivätkä välttämättä huomaa autoja. Autojen kuljettajat taas eivät ymmärrä hidastaa tiellä poukkoilevan koiran kohdalla, vaikka joskus olisi paras pysähtyä ja ottaa koira kiinni.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle