Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kun metsästys tulee lähelle asutusta, voi syntyä ristiriitoja – frisbeegolfradan käyttäjät ja ulkoilijat ovat huolissaan turvallisuudesta

Osa lahtelaisen Kariston pientaloalueen asukkaista on huolissaan sorkkaeläinten metsästyksestä läheisellä mansikkapellolla. Frisbeegolfrata sijaitsee noin 200 metrin päässä lähimmästä ampumatornista.

Tiistai 19.10.2021 (radio)

Suositus kolmannesta koronarokotteesta. Korona on siirtänyt sydänleikkauksia. Välkky-tekniikka varoittaa riistaeläimistä tiellä. Nyt on karpaloaika. Sää.

Tavallista suurempi karpalosato odottaa poimijoita – sitkeä marja kestää syömäkelpoisena jopa hankipeitteen alla

Karpaloita on tänä syksynä paikoin runsaasti. Suolla kasvavaa marjaa voi poimia siihen saakka, kun lumi peittää mättäät. Myöhäisen kypsymisajan takia karpaloita kerätään varsin vähän.

Rikossyytteessä oleva marjatilayrittäjä ei saanut jätevuortaan kokonaan siivottua – osa työstä siirtyy ensi kesään

Valtaosa eteläkarjalaisen marjatilan mittavasta jätevuoresta on siivottu, mutta parikymmentä prosenttia urakasta pystytään tekemään vasta ensi kesänä. Talvi keskeyttää siivouksen jälleen puolen vuoden ajaksi.

Tällä pellolla kasvaa 1 600 tyrnipensasta, mutta marjojen poimiminen on haaste – käsityönä tehtävä keruu tapahtuu ovelan kikan avulla

Oululaisen viljelijän Seppo Helasen pellolta satoa on tänä syksynä luvassa jopa nelisen tuhatta kiloa. Sadonkorjuu vaatii käsivällisyyttä ja omanlaiset konstinsa: marjat irrotetaan käsityönä piikkioksista.

Aronia antaa ruoalle väriä ja täyteläistä makua – kokeile aronialla maustettua pekonibroileria

Aroniatäysmehu sisältää runsaasti tanniineja ja sopii ruoanl

Kunnanvaltuutettu kaatoi thaipoimijoiden puolukkasaaliin ojaan – yrittäjä aikoo vaatia korvauksia: "Todella törkeällä tavalla toimittu väärin"

Paikalle osunut Pirkka Juntunen kuvasi tilanteen ja ilmoitti siitä poliisille. Poliisi tutkii, onko rikosta tapahtunut.

Keskiviikko 6.10.2021 (radio)

Sairaaloiden koronapotilaat. Inka Häkkiselle palkinto. Thaimaalaiset marjanpoimijat. Pyörävarkaudet. Sää.

Osa thaipoimijoista keräsi 15 vuoden tulot reilussa parissa kuukaudessa: marjakauden nettopalkka enimmillään 12 000 euroa

Thaipoimijoiden koronatartunnat herättivät elokuussa huolta, mutta kesän saldo oli ainakin poimijoiden näkökulmasta hyvä: vain aniharva jäi takuupalkan varaan ja parhaat onnistuivat keräämään marjakauden aikana kotimaassaan vuosikausien tuloja vastaavat ansiot.

Ihmisen pilaaman suon pelastamiseen kokeillaan harvinaista keinoa – lähialueilta kannetaan alueelle ämpäreittäin rahkasammalta

Miehikkälän Savansuolla on aloitettu vanhan suon palauttaminen entiselleen. Ojitukset ovat pilanneet suon vuosikymmeniä sitten.

Puolukkasato on ollut tänä vuonna runsas: Meeri Kehusmaa haluaa lahjoittaa poimimiaan puolukoita vanhuksille

Monissa suurkeittiöissä pakastintilan vähyys rajoittaa mahdollisuuksia ottaa vastaan marjoja.

Korhosten hillitön omenasato päätyi parempiin suihin – Kuusamon suurpetokeskuksen karhut saivat satojen kilojen herkkulahjan

Kuusamon suurpetokeskuksen karhut ovat saaneet tänä syksynä herkutella rantasalmelaisomenoilla. Sosiaalinen media näytti voimansa ja nopeutensa omenatempauksessa.

Mehua, pyreetä, hilloa ja rouhetta – marjoista notkuvat pihlajat ovat tänä vuonna innostaneet myös ensikertalaiset kokeiluihin, katso videolta raakamehun ohje

Marttaliitossa arvellaan, että luonnontuotteiden suosion myötä pihlajanmarjan käyttökin voi olla nouseva trendi. Marjan maku taittuu ensimmäisen pakkasyön tai muutaman tunnin pakastamisen jälkeen.

Pihlajat notkuvat nyt superruokaa – pakastaminen poistaa happamuutta marjoista

Pihlajanmarjasato on tänä vuonna runsas ja sadonkorjuuaika on nyt parhaimmillaan. Ennen poimintaa kannattaa tehdä makutesti.

Kemin perinteiset syysmarkkinat järjestetään taas tauon jälkeen

Markkinapaikka on vaihtunut Kauppatorista Täiköntoriksi. Tapahtuman järjestämisestä vastaa nyt Kemin kaupunki.

Rikossyytteessä oleva marjatilayrittäjä siivoaa nyt jätevuorta mailtaan viranomaisen valvonnassa – pian selviää, onko työ tehty oikein

Lappeenrannan ympäristötoimi tarkastaa syyskuussa, onko suuren jätevuoren kerännyt marjatilan yrittäjä tehnyt siivouksen ja kunnostussuunnitelmat lainmukaisesti. Käräjäoikeuden tuomio yrittäjälle on tulossa myös syyskuun aikana.

Viranomaiset arvioivat, mikä koronan ehkäisytoimissa meni pieleen – sairastuneita marjanpoimijoita majoitettiin myös Kainuussa

Työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Olli Sorainen kertoo, että yritysten kanssa keskustellaan kauden päätteeksi, jonka jälkeen tehdään johtopäätökset marjanpoiminnan ensi vuoden edellytyksistä ja menettelytavoista.

"Tuli vähän yllärinä" – viranomaiset aikovat selvittää, mikä sai aikaan marjanpoimijoiden joukkotartunnat

Ennakkotieto thaimaalaisten marjanpoimijoiden leiripaikoista ei tullut terveysviranomaisille asti. Niinpä yhdessä laadittuja varautumissuunnitelmia ei ollut. Koronakaaoksen likapyykki pestään kauden jälkeen, sanotaan ministeriöstä.

Viljele vadelmaa parhaalla tavalla – tästä löydät oikeat kikat

Oikea menetelmä palkitsee sinut ruhtinaallisesti.

Puolukkasadosta on tulossa Kainuussa paikoin jopa runsas

Kainuussa on päästy jo poimimaan hillopuolukoita, mutta makeamman puolukan kypsymistä pitää odottaa vielä viikosta kahteen. Sato vaihtelee alueellisesti ja paikallisesti.

Perjantai 3.9.2021 (tv)

Lentoliikenne. Abiturientit. Omenasato. Sää.

Marjastajat työllistivät rajavartiostoa itärajalla elokuussa

Lapin rajavartiosto havaitsi elokuussa luvattomasti rajavyöhykkeellä liikkuvia Sallassa. Kyseessä olivat seurueina liikkuvat ulkomaiset marjanpoimijat.

Metsät ovat nyt puolukoita punaisenaan – vesisade pelasti osan mustikkasadosta

Puolukkasadosta on tulossa hyvä, mutta kuivuus on aiheuttanut paljon paikallista vaihtelua. Hillomarjoja pääsee jo poimimaan, mutta makeamman mehupuolukan kypsymistä pitää odottaa vielä viikko, pari.

Keskiviikko 1.9.2021 (radio)

EU:n sisäministerit: Afganistanin pakolaisia pitää auttaa ensisijaisesti Afganistanin naapurimaissa. Vain 1 prosentti lapsista syö kasviksia, hedelmiä ja marjoja tarpeeksi. Presidentti Mauno Koiviston tuleva muistomerkki on teos Välittäjä. Naisleijonat sai pronssia MM-kisoissa.

Puolukkasato näyttää viime vuotista paremmalta – 4H-yhdistyksen laatikot täyttyivät Ilmajoella jo ennen kuin puolukan osto ehti alkaakaan

4H-yhdistys ostaa tänä vuonna puolukkaa erityisesti pohjalaismaakunnissa. Marjoja voi tuoda yhdistysten ostopisteille siihen asti, että kiintiö täyttyy. Tänä vuonna ostetaan myös pihlajanmarjoja.

Marjanpoimijoiden puolukat levähtivät pitkin tietä, kun pakettiauto kaatui kyljelleen Viitasaarella

Pakettiauto kaatui tien keskiviivalle ja häiritsi liikennettä parin tunnin ajan.

Etelä-Savon tuoremehuasemilla pitää kiirettä – Kerimäellä mehustettiin ensimmäisenä päivänä tuhat kiloa omppuja

Vapaahetoisten pyörittämät tuoremehuasemat ovat kiireisiä heti alkusyksystä. Kerimäellä ja Juvalla on päästy jo hyvään vauhtiin mehustamisessa.

Helteet kuivattivat mustikan, ja se oli puolukan onni: puolukan kimpussa hääränneiden pölyttäjien työn tuloksena odotettavissa on nyt hyvä puolukkasato

Ensimmäiset havainnot hyytelöön sopivista, kirpeistä puolukoista on jo Lapissa tehty. Kypsää puolukkaa löytyy ainakin Pellon ja Kolarin korkeudelta. Makeampaa puolukkaa pitää vielä malttaa odottaa parisen viikkoa.

Poliisi lopetti esitutkinnan marjanpoimijoiden työoloista: kiskonnantapaista työsyrjintää ei epäillä

Poliisi ja Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kävivät tarkastamassa olosuhteita heinäkuussa 2020. Poimijat olivat itse ottaneet yhteyttä poliisiin.

Tapasimme thaipoimijoita Kemijärvellä leirissä, joka on välttynyt koronatartunnoilta – leirin tulkki: "Käyn kaupassa kaikkien puolesta"

Tieto marjanpoimijoiden saapumisesta on kulkenut huonosti kuntien ja yritysten välillä. Se on aiheuttanut ongelmia, kun poimijoilla on todettu tartuntoja. Kemijärven Luusuassa majoittuvat poimijat elävät omassa kuplassaan ja tartunnoilta on vältytty.

Auli Viitalan kolumni: Kaikkein tärkeintä on pakastaa

Metsässä tajuaa olevansa keräilijä, ei luonteeltaan vaan luonnoltaan. Ihmeellisen ihmisen rinnalla kulkee paras ystävä, joka hamuaa marjat alaoksilta suoraan suuhun, kirjoittaa Viitala.

Kymmenet thaimaalaiset marjanpoimijat aloittavat urakkansa Itä-Suomessa – Marjayrittäjä: "Koronan suhteen loppukausi on jo selkeästi helpompi"

Puolukan satokausi tuo thaimaalaiset marjanpoimijat myös Pohjois-Savoon ja Pohjois-Karjalaan. Kahden viikon sisällä maakuntiin saapuu kymmeniä poimijoita. Esimerkiksi marjayritys Arctic International on kiristänyt koronatoimiaan aiemmasta.

Kuiva kesä kuritti omenoita ja mansikoita –"Ilman kastelua ei olisi tullut kauppakelpoista omenaa juurikaan", sanoo viljelijä

Avomaalla kasvatettavat marjat ja hedelmät selvisivät kuumasta ja kuivasta kesästä runsaan kastelun ansiosta. Ilman kastelua omenat olisivat jääneet liian pieniksi kaupoissa myytäväksi ja mansikkasadosta olisi menetetty puolet.

Osa eristyksistä loppui thaipoimijoilla Kainuussa keskiviikkona: karanteenissa olevien testeissä havaittiin 16 uutta tartuntaa

Torstaina testataan lisää karanteenissa olevia poimijoita. Keskiviikkona 22 henkilöä todettiin terveeksi ja heidän eristysperusteensa päättyneeksi.

Thaimaa vaatii Suomelta selvitystä, miksi yli 200 marjanpoimijaa sairastui – "Tämä ei jää tähän", lupaa aluehallintoylilääkäri

Jotain meni pahasti pieleen, kun iso määrä thaimaalaisia luonnonmarjojen kerääjiä sairastui koronaan Suomessa. Avi haluaa selvittää vastuut. TEM ja THL vaativat tiukempaa sääntelyä, jotta marjanpoimijoiden terveysturvallisuus ei jatkossa pettäisi.

Kemijärvellä 42 koronatartuntaa 789 thaimaalaisen marjanpoimijan keskuudessa – kaikki testattiin, sairastuneet ja altistuneet on nyt eristetty

Koronatartunnat rajoittuivat yhden leirin poimijoihin. Kaikkiaan Kemijärvellä on seitsemän leiriä, joissa on thaimaalaisia marjanpoimijoita. Heidät kaikki on nyt testattu, tuloksena 42 koronavirustartuntaa.

Marjayrittäjä vakuuttaa, että karanteenit pitävät – poimijat ovat perheittäin karanteenissa ja eristyksessä

Kainuuseen tuotiin Kainuun soten saamien tietojen mukaan kaikkiaan 134 poimijaa. Sairastuneiden tilaa tarkkaillaan Kainuun soten puolesta ja paikalla käydään kerran päivässä.

Ulkomaalaisista koronaan sairastuneista ja altistuneista marjanpoimijoista ei oltu yhteydessä Kainuun soteen etukäteen eikä siirron aikana

Kainuun sotesta kerrotaan, että ulkomaiset koronaan sairastuneet ja koronalle altistuneet poimijat siirrettiin Kainuuseen parempien tilojen takia.

Toimitusjohtaja: "Toimimme hyvässä uskossa" – marjayritykset siirsivät sairastuneita poimijoita Lapista etelämmäksi, syynä epäselvät ohjeet

Ainakin 260 ulkomaalaista marjanpoimijaa on siirretty Lapista Kainuuseen ja Pohjois-Karjalaan. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) vaatii selvyyttä, miksi korona pääsi leviämään poimijoiden keskuudessa.

Pöytyällä kadonnut marjastaja löytyi yön yli jatkuneiden etsintöjen jälkeen

Poliisi sai runsaasti lisäapua kadonneen naisen etsinnöissä.

Altistuneet marjanpoimijat eristettiin yhteen tilaan, nyt 70 prosentilla on korona – infektioylilääkäri: "Lakia ei ole onnistuttu noudattamaan"

Tartuntatautilaki edellyttäisi, että eristyksessä oltaisiin yksin tai perhekunnittain, mutta tähän ei ole marjanpoimijoiden kohdalla päästy. Jos tartuntatautilakia olisi noudatettu, lisätartuntoja ei olisi syntynyt, sanoo Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas.

Kuusamossa on todettu koronavirustartunta 28 marjanpoimijalla – tartunnan saaneet ja altistuneet elävät kuplassa

Virus ei jäänyt kiinni normaaleissa maahantulotesteissä, kertoo Kuusamon kaupunginjohtaa Jouko Manninen.

Sallassa 200 marjanpoimijaa antoi negatiivisen koronatestituloksen

Sallassa testattiin koronaviruksen varalta 200 marjanpoimijaa. Kaikkien testitulokset olivat negatiivisia. Yhteensä Lapin sairaanhoitopiirin alueella on noin 2000 marjanpoimijaa.

Kuusamossa on todettu koronavirustartunta 13 ulkomaalaisella marjanpoimijalla

Altistuneet on asetettu karanteeniin, kerrotaan Kuusamon kaupungin tiedotteessa. 

Pitävätkö karanteenit, ja onko ulkomaisia marjanpoimijoita ohjeistettu riittävästi – Broas: "Se on hyvä kysymys"

Karanteenissa olevat marjanpoimijat ovat leireissä toistensa kanssa tekemisissä, vaikka niin ei saisi olla. Tauti pääsee leviämään, mikä ei ole karanteenin tarkoitus.

Metsämarjojen poimintaa helpottavaa laitetta on kehitelty vuosikymmeniä tuloksetta, mutta nyt markkinat on avattu: näin toimii sähköpoimuri

Metsien marjasadosta saadaan talteen vain murto-osa. Marja-ala on vuosikaudet odottanut uusia marjanpoimintaa helpottavia apuvälineitä markkinoille. Lahdessa kehitetyn mustikanpoimurin toivotaan innostavan muitakin laitekehittäjiä.

Norrbottenissa todettiin viime viikolla yli 60 koronatartuntaa

Määrät ovat laskeneet murto-osaan alkuvuoden yli tuhannen tartunnan viikkolukemista.

Voivatko koronaan sairastuneet marjanpoimijat poimia marjoja? Asiasta ollaan kahta mieltä

Kainuun sote painottaa, että virus ei voi levitä poimittujen marjojen mukana. Lapin sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkäri Markku Broas taas kertoi, ettei sairastuneiden poimijoiden marjoja toimiteta kuluttajille.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle