Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Helsingin yliopiston kirjasto.

Yliopistojen todistusvalinnan pisteytykset uudistuvat: äidinkielen painoarvoa nostetaan ja reaaliaineiden pisteytystä tasataan

Uudistukset tulevat voimaan keväällä 2026. Tarkoitus on ohjata opiskelemaan sitä, mikä itseä kiinnostaa, sanoo kehittämishankkeen projektipäällikkö Tanja Juurus.

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun opiskelija Tua Halen tekemässä etätöitä kodissaan Lauttasaaressa, Helsinki, 7.7.2023.

Todistuksella yliopistoon päässeet keskeyttävät muita helpommin – Tua Halen tietää kauppiksesta niitä, joille koulu on viimeinen vaihtoehto

Todistuksella päässeet pitävät opiskelumotivaatiotaan heikompana kuin pääsykokeilla valitut. Nuori ikä selittää vain osan eroista.

Ressun lukiota käyvä abiturientti Veikko Ormio nojaa lyhtypylvääseen kerrostalon edustalla Vantaan Tammistossa.

Näin korkeakoulujen opiskelijavalintauudistus näkyy lukioissa: todistusvalintapisteiden jahtaaminen ei olekaan tärkeintä

Korkeakoulujen todistusvalintauudistuksen pelättiin johtavan siihen, että lukiolaiset painottavat opiskeluaan eniten pisteitä tuottaviin aineisiin ja ainevalikoima yksipuolistuu ja köyhtyy.

Pyrkijöitä luentosalissa odottamassa kokeen alkua.

Pitkän matikan ja luonnontieteiden ”pakolla pänttääminen” loppuu tulevaisuudessa, kun pisteytyksiä muutetaan

Aiemmin parhaat pisteet yliopistoihin hakiessa tulivat niistä aineista, joista on paljon kursseja. Tämä muuttuu muutaman vuoden päästä.

Pyrkijöitä luentosalissa odottamassa kokeen alkua.

Yliopistojen todistusvalintapisteet muuttumassa – katso, mistä aineista eri aloille saa tulevaisuudessa parhaat pisteet

Vantaalainen Dunya Sabir Karim pohtii nyt historian kurssien valitsemista fysiikan sijaan, jos hän päätyy pyrkimään oikeustieteelliseen.

Studentdimission i i Brändö gymnasium.

Katso, mitä muutoksia yliopistojen todistusvalintaan esitetään vuodeksi 2026 – taustalla lukiolaisten paineet ja nykymallin kova arvostelu

Pitkän matematiikan painoarvo vähenee ja äidinkielen kasvaa, jos yliopistot hyväksyvät luonnoksen ylioppilastodistuksen arvosanojen pisteytyksestä. Kielten ja reaaliaineiden pisteytys muuttuu myös.

Kuvassa Suomen kartta, jossa on pieniä lippuja.

Katso Abitreenien arvosanakoneesta, miten syksyllä 2023 valmistuneiden yo-koearvosanat jakautuivat oppiaineittain lukioissa

Miten yo-kokeet menivät eri lukioissa? Arvosanakone näyttää, miten vuosina 2022 ja 2023 tutkintonsa suorittaneiden arvosanat ovat jakautuneet lukioissa ympäri Suomea.

Tampereen yliopiston lääketieteen opiskelijat Emilia Tapio ja Saara Huusko.

Lääketieteen opetuksessa arvosanat ovat turhia, mutta vain Tampereella niitä ei anneta – opiskelija: ”Tämä on tosi hyväksi meille”

Tampereen lääketieteellisessä tiedekunnassa kurssit joko hylätään tai hyväksytään. Samaan malliin siirtymistä pohditaan myös Itä-Suomessa ja Helsingissä. Kaksi yliopistoa haluaa pitää kiinni arvosanoista.

Kaksi työntekijää kävelee sairaalan käytävällä.

Pohjanmaa voi hyvin, silti sosiaali- ja terveyspalveluja odottaa sopeuttaminen – henkilöstöpula ”iso ja vakava ongelma”

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on tehnyt vuosittaisen arvion kaikkien hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä. Arviointi koskee vuoden 2021–2022 sote-palveluja.

Jyväskylän Viitaniemen yläkoulun oppilaat Olavi Pellinen, Liina Taskinen ja Venla Nummelin poseeraavat kameralla englannin kielen luokassa.

Some pursuaa englantia, mutta ysiluokkalaisten kielitaito heikentyi – Tämän takia asiantuntija ei ole huolissaan

Eteläsuomalaiset oppilaat pärjäsivät muita paremmin Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen arvioinnissa.

Droonikuva Vaasan Onkilahden skeittipuiston sekä leikkipuiston alueesta.

Kyselytutkimuksen mukaan vaasalaiset ovat tyytyväisiä kuntatekniikan palveluihin

Luminen talvi hankaloitti lumenaurausta ja liukkauden torjumista. Puistojen ja leikkipaikkojen osalta Vaasa on valtakunnallista kärkeä.

Nuori lippispäinen mies hymyilee ja katsoo kohti.

Lääkiksen ja DI-koulutusten todistusvalintapaikkoja jaetaan arvalla – "Se on aika raaka peli", sanoo varasijalta valittu Antti-Jussi Meriläinen

Etenkin lääketieteissä ja diplomi-insinöörihaussa aiempaa useampi hakija päätyy kovan kilpailun vuoksi todistusvalinnassa tasapisteisiin. Varasijalle jäänyt voi saada paikan hyvällä arpaonnella.

Kolme nuorta seisoo  Vesalan peruskoulun pihamaalla.

Katso, miten hyviä arvosanoja oman lähikoulusi oppilaat saivat tänä keväänä – tulokset kertovat eriarvoistumisesta, sanoo tutkija

Ylen selvityksen mukaan tyttöjen keskiarvo peruskoulussa on yli puoli numeroa korkeampi kuin poikien. Erot vähenevät lukiossa. Koulumenestykseen vaikuttaa sukupuolta enemmän kuitenkin vanhempien tausta.

Helena Rauha istuu vanhan valkoisen kivirakennuksen edessä kiviaidan päällä.

"Opettaja ei ylläty, jos pojat saavat nelosia" – koulu suosii yhä tyttöjä ja muu yhteiskunta poikia, vaikka ongelmaa on yritetty korjata vuosia

Tytöt pärjäävät paremmin peruskoulussa, lukiossa ja korkeakoulussa, mutta hakeutuvat matalapalkkaisiin töihin. Yläkoululainen näkee koulun arjessa, miten erilaisia odotuksia ja ennakkoluuloja eri sukupuoliin kohdistetaan.

Jesse Pyykkönen kuvassa

Näin huippuarvosanoin valmistunut ylioppilas neuvoo muita: "Mieti, mikä kiehtoo oikeasti ja mitä haluat tehdä tulevaisuudessa"

Pudasjärven ja Posion lukioiden abiturientit ovat saavuttaneet kevään parhaat arvosanapisteet ylioppilaskirjoituksissa. Suurin yksittäinen laudatur-saalis meni Espoon Otaniemen lukioon.

Kuvassa on kolme lukiolaista.

Kolme abia kertovat, mikä pisterajapäivässä on jännittävintä

Kevään yo-kokeiden pisterajat julkaistaan 17.5.

Kemiläinen abiturientti Sara Ylimäki istuu pöydän ääressä ja lukee Suomen laki -kirjaa koulun kirjastossa.

Katso Ylen yhteishakukoneesta, millainen kilpailu opiskelupaikoista nyt käydään – kemiläinen Sara Ylimäki haluaa oikeustieteelliseen Turkuun

Kemiläisabi pyrkii unelmiensa kouluun todistusvalinnalla. Hän jakoi kirjoitukset kolmeen osaan, jotta saisi parhaat arvosanat. Tyypillisimmin todistuksen perusteella hyväksytään 50–60 prosenttia opiskelijoista.

Anni Ketola luki ylioppilaskokeisiin Oodi-kirjastossa Helsingissä 9. maaliskuuta.

Etkö keksi, mihin ryhtyä isona? Tutki Ylen korkeakoulukoneesta, mille alalle on paikkoja, missä riittää töitä ja paljonko palkkaa saa

Abiturientti Anni Ketolan mukaan Ukrainan sota on lisännyt kiinnostusta omaa toivealaa kohtaan. Opiskelupaikan valinnassa yksi isoimmista tekijöistä onkin oma mielenkiinto, asiantuntija sanoo.

Lahtelaiset ammattikorkeakouluopiskelijat Anna Salonen, Nooa Kopanen ja Niklas Tommola.

Ryhmätyön merkitys on kasvanut AMK:ssa, mutta ärsyttävät lusmuilijat ja taidottomat opettajat kuormittavat – näin saat ryhmätöistä eniten irti

Kolme AMK-opiskelijaa kertoo kokemuksensa ryhmätöistä. Ne kuormittavat enemmän kuin yksilötehtävät, vaikka opettavatkin paljon. Muiden ryhmäläisten laiskotteluun on usein vaikea puuttua.

Kuvassa on lukiolainen, joka pitää oppikirjaa ja hymyilee.

Kohti kevään yo-koetta – seuraa Abitreenejä nyt myös TikTokissa

Nyt voit seurata Abitreenejä myös TikTokissa.

Helmitaulu lähikuvassa, taustalla epäterävänä anonyymi koululainen tekee tehtävää.

Suomalainen nuori laskee kaksi arvosanaa huonommin kuin 20 vuotta sitten

Tuoreen arvion mukaan suomalaisten nuorten matematiikkataidot jatkavat laskua. Myös matikkahuippujen ja laskupäältään heikompien välinen tasoero kasvaa.

Henri Ylönen vanhan Joensuun Lyseon lukion edessä pimeällä.

Entiset huippuylioppilaat kertovat, miksi yo-menestyjiä ei kannata kadehtia – laudatureista on apua, mutta niiden merkitys laskee nopeasti

Vajaa prosentti uusista ylioppilaista kirjoittaa yli viisi laudaturia. Kolme entistä huippuylioppilasta kokee supertodistuksen nyt mukavaksi muistoksi, joka ei määrittänyt elämän suuntaa.

Nuori laskee matematiikan tehtäviä.

Savonlinnan seudun koululaiset tyytyväisiä kouluun, mutta henkilökunnalla on huolia – arviointikyselyyn vastasi yli 3500 henkilöä

Kuuden kunnan laajuinen perusoteuksen arviointi oli pääsääntöisesti iloista luettavaa. Selviä ongelmiakin tuli kuitenkin esiin.

Ylioppilaskirjoitukset salissa, harmaaseen villapaitaan pukeutunut Ilkka Regelin viittaa.

Lääkikseen pyrkivä Ilkka Regelin hakee yo-kirjoituksissa korotusta biologian arvosanaan – uusijoiden määrä liki tuplaantui muutamassa vuodessa

Sen jälkeen, kun laki mahdollisti ylioppilaskokeen uusimisen niin monta kertaa kuin haluaa, yhä useampi on pyrkinyt korottamaan arvosanojaan. Lakimuutoksen lisäksi intoon vaikuttaa se, että yo-todistuksella on entistä suurempi merkitys opiskelijavalinnassa.

Teresa Paatero

Kilpailu todistusvalintapaikoista kiristyi – katso millaisella ylioppilastodistuksella pääsi lääkikseen, psykaan, oikikseen ja kauppikseen

Kilpailluilla aloilla vaadittiin jälleen huippuarvosanoja opiskelupaikan saamiseksi. Helsingin yliopiston lääkärikoulutuksessa vähimmäisraja on neljä laudaturia ja kaksi eximiaa. Kisa kiristyi eniten hammaslääkäriksi tai eläinlääkäriksi haluavilla.

Ensimmäisen luokan oppilas viittoo venäläisessä luokkahuoneessa.

Venäjä luo koulun aloittaville lapsille digitaaliset profiilit – pakollisessa kokeilussa oppilaiden kansioihin tallennetaan koulutustietoja

Digitaalista kansioon tulee päiväkirjanomaisesti merkintöjä opinnoista ja saavutuksista. Venäjän opetusministeriön kokeilun on tarkoitus kestää ensi vuoden loppuun.

Kesän alkamista juhlitaaan Eiranrannassa.

Turun Katedralskolan jälleen lukiovertailun kärjessä, Etelä-Karjalan Taavetin lukio paras pienistä – katso lista Suomen parhaista lukioista

Lukiovertailussa verrataan ylioppilaskirjoitusten pakollisten aineiden arvosanoja lukionsa kolme vuotta sitten aloittaneiden peruskoulun päättötodistusten keskiarvoihin. Vertailun perusteella Suomen lukiot ovat varsin tasalaatuisia.

Helsingin Kallion lukion liikuntasalissa tehtiin 18. maaliskuuta vieraan kielen lyhyen oppimäärän ylioppilaskoe.

Saitko seiskan, C:n tai suoriuduit keskinkertaisesti? Psykologi muistuttaa, että meistä valtaosa on ihan tavallisia, ja se voi olla hyvinvoinnillekin tärkeää

Samalla kun kilpailu koulutuspaikoista ja vaatimukset työelämässä ovat koventuneet, yhteiskunnassa on ryhdytty puhumaan huipuista. Työelämän tutkimuskeskuksen johtajan mukaan hyvinvoinninkin kannalta olisi parempi, ettei yritä olla kaikessa paras, vaan hyväksyy myös keskinkertaisuuden.

Kevään 2021 ylioppilaskokeiden pisterajat.

Katso tästä kevään 2021 ylioppilaskokeiden pisterajat

Kolmen viimeisimmän tutkintokerran pisterajat.

Erika Sahla

Keväällä ylioppilaskirjoituksiin osallistuneet saavat tänään tiedot tuloksista – Tuore ylioppilas Erika Sahla odottaa innolla opiskelijaelämää

Yle on julkaissut ylioppilaskoneen, josta voi tarkastaa valkolakin saajat. Monelle kirjoittaneelle on helpotus saada viimein tietää lopulliset pisteet. Juhlia vietetään tänäkin vuonna koronarajoitusten ehdoilla.

Heikki Skyttä ja Sanna Hirvonen.

Pieksämäen valtuustolle kylmää kyytiä – kyselytutkimus paljastaa, etteivät edes päättäjät itse ole tyytyväisiä

Konsulttitoimiston tekemässä kyselyssä nykyinen valtuusto sai toiminnastaan kouluarvosanan 6,2. Valtuustossa kytee eripuraa, minkä lisäksi päätöksistä ei pidetä vastaajien mielestä kiinni.

Koululainen tekee kotiläksyjä.

Lapset alkoivat ottaa kuvia läksyistään ja tehdä niitä vieraiden aikuisten kanssa – arvosanat paranivat heti

Mannerheimin lastensuojeluliitto on vuoden aikana kouluttanut kolmisenkymmentä läksykummia Kaakkois-Suomessa. Kummitoiminnasta on saatu positiivisia kokemuksia, ja se on herättänyt kiinnostusta eri puolilla Suomea.

Sara Rinne istuu opiskelupöytänsä ääressä

Yliopisto-opiskelijat ovat yhä syvemmin uupuneita, kertoo tuore selvitys – "Tämä vain jatkuu ja jatkuu, eikä loppua näy"

Vielä viime vuonna tuskistuttivat tekniset ongelmat ja muu käytäntö. Nyt opiskelijoiden väsymisen takana ovat yhä useammin psykologiset tarpeet, kuten yhteisöllisyys ja tunne siitä, että voi itse vaikuttaa asioihin.

Jan Vapaavuori

Kaupunkilaiset antoivat Vapaavuoren pormestarikaudesta arvosanan 7 1/2 – sukupuoli, tulot ja kodin etäisyys Stockmannilta näkyvät arvioissa

Ylen kyselytutkimuksessa helsinkiläiset arvioivat, miten pormestari on pärjännyt tehtävässään. Jan Vapaavuori sai kaudestaan keskiarvoksi 7,56. Arvosanaan vaikuttavat arvioijan ikä, sukupuoli, ammatti, asuinalue ja puoluekanta.

Tenttiin lukemista

Pitäisikö matematiikan merkitykseen opiskelijavalinnoissa puuttua? Kaakkois-Suomen kansanedustajat erimielisiä Ylen kansanedustajakyselyssä

Lähes puolet Ylen kyselyyn vastanneista kaakkoissuomalaisista kansanedustajista piti matematiikan arvosanan merkitystä liian suurena. Heidän mukaansa matematiikan painotus ohjaa nuoria pois omien vahvuuksien parista.

Kauppakorkeakouluun hakija Iida Koponen. 28.4.2021.

Korkeakoulujen todistusvalinnan hitaus harmittaa hakijoita – katso, milloin yliopistojen kilpailtujen alojen valinnat valmistuvat

Yliopistoihin hakevat pänttäävät taas pääsykokeisiin vaikka valtaosa valitaan todistuksilla. Selvitimme, milloin todistusvalinnat valmistuvat aloilla, joissa opiskelupaikan saaminen on vaikeinta. Tieto voi tulla vain päivää ennen pääsykoetta.

Kuvituskuva opiskelijasta.

Lukiossa opiskeleva Vilma: "Opiskelu olisi helpompaa, jos en olisi niin laiska"

Vilma on löytänyt omat keinonsa laiskuuden selättämiseen.

Akseli Vidgren

Ylioppilaiden tulevaisuudesta päättävät mystiset sensorit, jotka ovat itsekin sitä mieltä, että heistä pitäisi tietää enemmän

Ylioppilastutkintolautakunnan sensorit päättävät opiskelijoiden pisteistä ja yhä enemmän myös korkeakoulupaikoista. Selvitimme, miten he sen tekevät.

Ella Pullinen Hämeenlinnassa.

Pitkän matematiikan ja luonnontieteiden suosio räjähti todistusvalinnan takia – kuusi jo kirjoitettua eximiaa ei riitä Ella Pulliselle

Terveystieto, yhteiskuntaoppi ja kielet ovat menettäneet suosiotaan. Kokeen uusijoiden suosikki on englanti.

Nuori nainen lukee opinto-opasta kasvomaski naamallaan Helsingin keskustassa.

Pääsevätkö korkeakouluun jatkossa nuoret, naiset vai maisterien lapset? Lue tästä historiallisen haku-uudistuksen ensimmäisistä vaikutuksista

Uudistuksen tavoite oli vähentää välivuosia, mutta sillä on myös muita, yllättävämpiä vaikutuksia.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Kysely: Nurmijärveläiset tyytyväisiä kunnan palveluihin, erityisesti kirjastoon

Tyytyväisimpiä palveluihin olivat kyläkeskusten asukkaat ja tyytymättömämpiä olivat haja-asutusalueen asukkaat.

Suomalaisia ylioppilaslakkeja.

Ylioppilaskokeiden uusimisten määrä jatkaa kasvua – koronapandemia ja laaja todistusvalinta piiskureina

Kevään ylioppilaskirjoituksissa yritetään korottaa arvosanaa liki 28 000 kokeessa.

Seiskaluokkalainen tyttö opiskelee etänä.

Peruskoulun päättöarviointia yhdenvertaistetaan vuoden alusta: "Samalla arvosanalla on voinut olla hyvin erilaista osaamista ja isojakin heittoja"

Ensimmäistä kertaa uusien kriteerien mukaan annetut arvosanat ovat todistuksissa keväällä 2022.

Lappeenrannan Huhtiniemen kuntoportaat.

Lappeenrantalaiset arvostavat kirjasto-, liikunta- ja varhaiskasvatuspalveluja – eniten tyytymättömyyttä ikäihmisten- ja päihdepalveluihin

Tuoreessa kuntalaiskyselyssä lappeenrantalaiset antoivat palveluilleen täsmälleen saman arvosanan kuin tutkimukseen osallistuneet muutkin kunnat eli 3,81.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle